PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Janjicar

#4351 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

Logovan wrote:
Janjicar wrote:Image

Znam ovog efendiju i mlad je momak i zna privuci raju u Dzamiju :D
Jesi ovo i ti lajkovao status? :D
Ma jok baN nisam ja uslikao :D
P.Starck

#4352 Re: PROTESTI!!!

Post by P.Starck »

Interesantno kako sada Dodik & Co. kažu da će srpski predstavnici nastaviti da dolaze na posao u Teheran i sa radom u svim institucijama BiH, i da se neće dati omesti. Nešto im institucije BiH sada drage i vrijedne.
Kad onomad cuclaši blokiraše Parlament, prijetili su da neće više dolazizi na posao jer im je život ugrožen, a sada kada gore zgrade oni insistiraju da se nastavi sa normalnim radom. :roll:
elcaliente

#4353 Re: PROTESTI!!!

Post by elcaliente »

saale wrote:KLJUC SVEGA HTJEO TO NEKO PRIHVATITI ILI NE,

Razlozi za demonstracije su opravdani, ali zahtjevi demonstranata su jalovi. Ništa se ovdje neće promijeniti dok se ne promijeni sistem, dok se ne ukinu kantoni i entiteti. Nikakve nove vlade po kantonima ne mogu odblokirati činjenicu da Republika Srpska strateški blokira napredak i ruši bh. državu. Postoji pravni mehanizam da se država Bosna i Hercegovina vrati na prethodno pravno stanje, sa dva nivoa vlasti, državni i općinski. Propast Aneksa sedam i presude za genocid otvaraju mogućnost rušenja dejtonskog poretka, kao glavnog generatora krize. Stoga bi demonstracije trebalo organizirati ili pred OHR-om ili pred Američkom ambasadom, jer su to faktori koji su nametnuli, i koji održavaju, kriminalni dejtonski poredak.
Svi mi znamo da je to dugotrajan proces ali vazno je da su politicari vidjeli da nemoze ovako dalje i da su se malo prepali.
Druga stvar a koja se moze poceti odmah je smanjenje plata kantolalnim budteskim korisnicima za najmanje 50%.
Jer pazite nemoze neka salterusa ima vecu platu od radnice na kasi. Jednostvano to nije relano jer ta radnica placa njenu platu. Svi koji rade na budzetu su svakako u boljem polozaju jer imaju 2 dana slobodno u sedmici i to treba biti dovoljna privilegija. Najveca plata u budzetu nesmije biti veca od 3 radnicke i to naravno progresivno. Znaci jedino premijer smije imati 3 vece plate od radnika a svi normalni radnici na budzetu moraju imati iste plate kao i radnici kod privatnika. Sa tim bi ostalo toliko para u budzetu da bi se moglo i graditi i pomagati socijalno ugrozenim. Vrlo jednostavno rijesenje dok se ne ukinu kantoni.
Drvosjeca iz Dejcica

#4354 Re: PROTESTI!!!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Alfons Kauders wrote: zato jer mi ipak zivimo u demokratskom drustvu :D i zato jer je prosjecnom tuzlaku vaznije hoce li imati posla nego ko ce mu braniti vitalne nacionalne interese :D

nista obavjestajne sluzbe, meni se cini da je ovo bila spontana pizdarija na kojoj su neke politicke opcije pokusale profitirati... i sad se vjerovatno maaaaalcice kaju radi toga... i trebaju, jer ovo vise nije zajebancija i bice zanimljiva pravna kvalifikacija djela...
Jel' ja to druže Alfons kod tebe vidim blagu promjenu mišljenja u odnosu na demonstracije i demonstrante?
Capsicum

#4355 Re: PROTESTI!!!

Post by Capsicum »

Sad je red na Nikšića, pa onda vanredni izbori.
Janjicar

#4356 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

P.Starck wrote:Interesantno kako sada Dodik & Co. kažu da će srpski predstavnici nastaviti da dolaze na posao u Teheran i sa radom u svim institucijama BiH, i da se neće dati omesti. Nešto im institucije BiH sada drage i vrijedne.
Kad onomad cuclaši blokiraše Parlament, prijetili su da neće više dolazizi na posao jer im je život ugrožen, a sada kada gore zgrade oni insistiraju da se nastavi sa normalnim radom. :roll:
Pritislo brate, njih je strah da kod njih ne bukne... U Doboju su vec najavili predstavnici Borackih udruzenja proteste ne znam da li za danas il neki drugi dan...
Da sagledamo realno stanje: RS se nikada nece ocijepiti ( ljudi ce ponovo dati zivote ako to bude neko htio), HB nece nikad postojat. Tako da im je bolje da zajedno rade jer ponovo kada narodu dodje do grla onda ce ih neko pobiti.
SMRT-SDASBBSDP

#4357 Re: PROTESTI!!!

Post by SMRT-SDASBBSDP »

Budžetski sisavci, besposličari - koji su nakon "fire akcije" ostali bez posla aktivno komentarišu i lajkaju komentare na portalu klix.
Paranoid

#4358 Re: PROTESTI!!!

Post by Paranoid »

Capsicum wrote:Sad je red na Nikšića, pa onda vanredni izbori.
Neće vanredni izbori ništa promijeniti...bez promjene Ustava ništa se bitno nemože desiti.
Alfons Kauders

#4359 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Alfons Kauders wrote: zato jer mi ipak zivimo u demokratskom drustvu :D i zato jer je prosjecnom tuzlaku vaznije hoce li imati posla nego ko ce mu braniti vitalne nacionalne interese :D

nista obavjestajne sluzbe, meni se cini da je ovo bila spontana pizdarija na kojoj su neke politicke opcije pokusale profitirati... i sad se vjerovatno maaaaalcice kaju radi toga... i trebaju, jer ovo vise nije zajebancija i bice zanimljiva pravna kvalifikacija djela...
Jel' ja to druže Alfons kod tebe vidim blagu promjenu mišljenja u odnosu na demonstracije i demonstrante?
ne vidis :D
baxus

#4360 Re: PROTESTI!!!

Post by baxus »

saale wrote:
madFlava wrote:
saale wrote:Meni samo nije jasno gdje ovi ljudi zive il je sve pobudalilo, bosnjaci ruse drzavu za koju su nekada dali zivote, kad kazem drzavu mislim na institucije drzave, u ratu je opstala,, koliku smo stetu sebi napravili nismo ni svijesni
:lol:
Care, imas izbore za devet mj, glasaj za ljude koji nikad nisu bili na vlasti, ali treba paliti zgrade,,,kako ljudi nekontaju da u ovako uredjenoj drzavi, prije svega federaciji ni svi stracnjaci i geniji nemogu uciniti nista jer je na prvom mjestu nacionalno, kad se ustav i sistem promijeni promjeni tek tada mozemo ocekivati promjene,
PS da bi mjenjao ustav i sistem F BiH moras imati saglasnost hrvata.
Care da ti ja nesto kazem, za koga god ti, on i ja glasamo to je dzaba, jer ce SDP i SDA uvijek dobit toliko glasova da kad koaliraju imaju vecinu i ostanu u vlasti.
Oni imaju bazu u budzetu koja glasa za njih. Oni idu u koaliciju na slijedecim izborima, da nam se svima poseru u usta.

Vjeruj mi, ovo je jedini nacin da ih se srusi. Ova "demokratija" ovdje ne pije vode.
Last edited by baxus on 10/02/2014 08:54, edited 1 time in total.
Havatar

#4361 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

P.Starck wrote:Interesantno kako sada Dodik & Co. kažu da će srpski predstavnici nastaviti da dolaze na posao u Teheran i sa radom u svim institucijama BiH, i da se neće dati omesti. Nešto im institucije BiH sada drage i vrijedne.
Ti protesti im nisu odgovarali posto su dijelom i oni bili ugrozeni a sad su oni sigurni a njegovi protivnici , bosnjacki politicari nisu. Da ne govorim da je bio blizu da padne sa vlasti a poslije protesta ostaje sigurno makar jos 4 godine.
Janjicar

#4362 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

Svi koji su u mogućnosti neka naše zahtjeve isprintaju u par primjeraka i ponesu sutra sa sobom...

- OVO SU NOVI UPOTPUNJENI ZAHTJEVI GRAĐANA LIVNA -
OVI ZAHTJEVI SU UPOTPUNJENI PREMA KOMENTARIMA LIVNJAKA
1. POKRETANJE POZITIVNIH GOSPODARSKIH I SOCIJALNIH PROMJENA U OPĆINI LIVNO i HBŽ TE HITNO ZAUSTAVLJANJE ISELJAVANJA!!!
2. PREKIDANJE POLITIKE GRADNJE PARKOVA I TRGOVA NA UŠTRB GOSPODARSKIH I SOCIJALNIH PITANJA.
3.HITNO RJEŠAVANJE PROBLEMA PASA LUTALICA U OPĆINI LIVNO
3. NEOVISNU REVIZIJU TROŠENJA OPĆINSKOG I ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA
4. NEOVISNU REVIZIJU FINANCIJA SVIH FIRMI ČIJI SU OSNIVAČI OPĆINA I ŽUPANIJA
5. UJEDNAČAVANJE PLAĆA VLASTODRŽACA I PLAĆA ONIH LJUDI KOJI IH FINANCIRAJU SVOJIM MIZERNIM PLAĆAMA
6. UKIDANJE PLAĆA NAKON ISTEKA MANDATA MINISTRIMA VIJEĆNICIMA I OSTALIM VLASTODRŠCIMA
7. UKIDANJE PLAĆANJA SVIH UPRAVNIH,NADZORNIH ODBORA TE OSTALIH MEHANIZAMA ZA UHLJEBLJIVANJE STRANAČKIH POSLUŠNIKA
8. UKIDANJE SVIH POVLASTICA, SLUZBENIH AUTOMOBILA,MOBITELA, DNEVNICA, HONORARA TE PUTNIH TROSKOVA DO IZLASKE OPCINE I ZUPANIJE IZ KRIZE
9. REVIZIJA PRIVATIZACIJE I RJEŠAVANJE SVIH RADNIČKIH PROBLEMA POVEZANIH SA PRIVATIZACIJOM
10.POTPUNA TRANSPARENTNOST U RADU OPĆINSKIH I ŽUPANIJSKIH TIJELA
11. BLOKIRANJE IMOVINE ČELNIH LJUDI U OPĆINI I ŽUPANIJI DOK NE DOKAŽU PORIJEKLO NOVCA
12. HITNO RJEŠAVANJE SVIH ZAOSTALIH SUDSKIH PREDMETA POVEZANIH SA GOSPODARSKIM KRIMINALOM
12. PUŠTANJE NA SLOBODU SVIH UHIĆENIH U HAJKAMA POLICIJE NA MLADE LJUDE ZA KOJE SE MISLI DA SU POVEZANI SA PROSVJEDOM

UKOLIKO NE MOŽETE UDOVOLJITI OVIM ZAHTJEVIMA, DAJTE OSTAVKU, NAROD CE NACI TKO CE VAS ZAMIJENITI

SUTRA SE OKUPLJAMO MIRNO, NE DOPUSTITE PROVOKATORIMA DA POKRENU BILO KAKVO NASILJE, TAKVIH ĆE SIGURNO BITI, PROVOKATORE I NASILNIKE SNIMAJTE TE POKAŽITE TKO SU, NEKA SAMO ONI ODGOVARAJU ZA SVOJA DJELA!
NE SMIJEMO DOPUSTITI DA NAM NASILNICI UNISTE POKRET!
Zahtjevi Demonstranata u Livnu??? Realni??
Drvosjeca iz Dejcica

#4363 Re: PROTESTI!!!

Alfons Kauders wrote:

E onda dobro. :wink:
Capsicum

#4364 Re: PROTESTI!!!

Post by Capsicum »

Paranoid wrote:
Neće vanredni izbori ništa promijeniti...bez promjene Ustava ništa se bitno nemože desiti.
Bit će i to. Treba ukinuti kantone. Samo što je to sa ovom garniturom na vlasti nemoguće. Trebaju nam novi ljudi... Ovih kriminalaca se treba riješiti pod hitno i za sva vremena.
Styling

#4365 Re: PROTESTI!!!

Post by Styling »

Niksic je vec u tehnickom mandatu, vladi je davno izglasano nepovjerenje.
Samo, za vanredne izbore treba promijeniti Ustav, koji ih kao takve uopste ne definise, a to ce malo teze ici.
Šveđanin

#4366 Re: PROTESTI!!!

Post by Šveđanin »

Lipovača dao ostavku.

Ajte ljudi, budite dobri, ima li neko spisak ko je sve do sada dao ostavku?
Paranoid

#4367 Re: PROTESTI!!!

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote:

Rekoh ja tebi zemljače.. jutro je pametnije. Drago mi je da je došlo do pomaka u tvom razmišljanju.
Alfons Kauders

#4368 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Janjicar wrote:
Svi koji su u mogućnosti neka naše zahtjeve isprintaju u par primjeraka i ponesu sutra sa sobom...

1. POKRETANJE POZITIVNIH GOSPODARSKIH I SOCIJALNIH PROMJENA U OPĆINI LIVNO i HBŽ TE HITNO ZAUSTAVLJANJE ISELJAVANJA!!!
2. PREKIDANJE POLITIKE GRADNJE PARKOVA I TRGOVA NA UŠTRB GOSPODARSKIH I SOCIJALNIH PITANJA.
5. UJEDNAČAVANJE PLAĆA VLASTODRŽACA I PLAĆA ONIH LJUDI KOJI IH FINANCIRAJU SVOJIM MIZERNIM PLAĆAMA
6. UKIDANJE PLAĆA NAKON ISTEKA MANDATA MINISTRIMA VIJEĆNICIMA I OSTALIM VLASTODRŠCIMA
7. UKIDANJE PLAĆANJA SVIH UPRAVNIH,NADZORNIH ODBORA TE OSTALIH MEHANIZAMA ZA UHLJEBLJIVANJE STRANAČKIH POSLUŠNIKA
8. UKIDANJE SVIH POVLASTICA, SLUZBENIH AUTOMOBILA,MOBITELA, DNEVNICA, HONORARA TE PUTNIH TROSKOVA DO IZLASKE OPCINE I ZUPANIJE IZ KRIZE
9. REVIZIJA PRIVATIZACIJE I RJEŠAVANJE SVIH RADNIČKIH PROBLEMA POVEZANIH SA PRIVATIZACIJOM
11. BLOKIRANJE IMOVINE ČELNIH LJUDI U OPĆINI I ŽUPANIJI DOK NE DOKAŽU PORIJEKLO NOVCA
12. HITNO RJEŠAVANJE SVIH ZAOSTALIH SUDSKIH PREDMETA POVEZANIH SA GOSPODARSKIM KRIMINALOM
12. PUŠTANJE NA SLOBODU SVIH UHIĆENIH U HAJKAMA POLICIJE NA MLADE LJUDE ZA KOJE SE MISLI DA SU POVEZANI SA PROSVJEDOM

UKOLIKO NE MOŽETE UDOVOLJITI OVIM ZAHTJEVIMA, DAJTE OSTAVKU, NAROD CE NACI TKO CE VAS ZAMIJENITI

SUTRA SE OKUPLJAMO MIRNO, NE DOPUSTITE PROVOKATORIMA DA POKRENU BILO KAKVO NASILJE, TAKVIH ĆE SIGURNO BITI, PROVOKATORE I NASILNIKE SNIMAJTE TE POKAŽITE TKO SU, NEKA SAMO ONI ODGOVARAJU ZA SVOJA DJELA!
manje vise da - dosta realniji od gluposti koje slusamo po sarajevu

jedino nisam siguran za reviziju privatizacije i rjeseavanje "svih" problema vezanih za privatizaciju, jer ako ima kriminala to nije samo posao za kanton...

nadajmo se da livnjaci nece paliti svoj grad vec da ce nesto progurati kao gorazde... :thumbup: samo u manjim sredinama je tesko okupiti narod, nisam siguran da ce uspjeti al imaju dobru priliku
Drvosjeca iz Dejcica

#4369 Re: PROTESTI!!!

Janjicar wrote:

Neka ispune 80% ovoga na konju su. :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#4370 Re: PROTESTI!!!

Post by O'zone »

Alfons Kauders wrote:

Jel' to Alfi leglo mjesto u vladi TK? :mrgreen:
Paranoid

#4371 Re: PROTESTI!!!

Post by Paranoid »

Šveđanin wrote:Lipovača dao ostavku.

Prije Lipovače ostavke su dali premijeri Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona. Uz njih, ostavku je podnio i direktor za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović.
ultima_palabra

#4372 Re: PROTESTI!!!

Post by ultima_palabra »

Paranoid wrote:Rekoh ja tebi zemljače.. jutro je pametnije. Drago mi je da je došlo do pomaka u tvom razmišljanju.
Pa eto u skoro svakim zahtjevima su sve stvari koje je po forumu propagirao godinama...
SMRT-SDASBBSDP

#4373 Re: PROTESTI!!!

Post by SMRT-SDASBBSDP »

Paranoid wrote:
Šveđanin wrote:Lipovača dao ostavku.

Prije Lipovače ostavke su dali premijeri Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona. Uz njih, ostavku je podnio i direktor za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović.
Tuzlaci napravili najbolji posao, bravo za njih :bih:
palermo

#4374 Re: PROTESTI!!!

Post by palermo »

zašto ljudi smatraju da je ukidanje kantona nerealan zahtjev ? Ja mislim da je to najrealniji zahtjev, kod ovog zahtjeva se ima puna podrška i srpske i hrvatske i politike međunarodne zajednice.
Meni je mnogo nerealnije ono povećanje penzija
Gandra_1

#4375 Re: PROTESTI!!!

Post by Gandra_1 »

Bravo za Livno, ovo su pravi uslovi koje su postavili...
Post Reply