PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

jalijas74

#4151 Re: PROTESTI!!!

Post by jalijas74 »

jebote posjete 1658 user(s) are reading this topic

138 members, 1513 guests, 0 anonymous users

http://www.biscani.net/forum/index.php? ... entry40654
It_is_a_Leclerc

#4152 Re: PROTESTI!!!

Post by It_is_a_Leclerc »

Građani obećali: "PROTESTI SUTRA U KRAJINI PRESTAJU".
snaga_znanja

#4153 Re: PROTESTI!!!

Post by snaga_znanja »

leškarenje wrote:Peter Prevc je upravo skocio 99 metara
Slovenci opet kuhaju? Ko 90-tih... :lol:
hhaarree

#4154 Re: PROTESTI!!!

Post by hhaarree »

ma karina jebo vas strim kad ste stipse :mrgreen:

odoh spavat dosta za vcrs
megaman4

#4155 Re: PROTESTI!!!

Post by megaman4 »

00:35 Sjednica je nastavljena. Hamdija Lipovača je obećao podnijeti ostavku. "Bosansko proljeće" i boračke organizacije će pozvati građane da prekinu sa protestima.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#4156 Re: PROTESTI!!!

Post by Jimmy McNulty »

ultima_palabra wrote:Fakat lik hoće da padne mrtva glava... gdje ćeš se sa Krajišnicima zajebavat :run:
Priča meni stari kad se gradila Željezara u Zenici on je tad imao starijeg brata dosta, dakle moj amidža, i sad su tu bili i Krajišnici i kaže ovi zeničani se skupe i odu se pomarisat sa Krajišnicima, kaže oni sjekirama ubijali boga u njima, amidža vazda krvak kuci dolazio...to mi je pričo kad sam dijete bio i otad imam taj respekt prema tim ljudima aiko lično ne poznajem ni jednog. :D
StupskaBitanga

#4157 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

Janjicar wrote:
StupskaBitanga wrote:Krajina se smiruje jel to rezime
Tako nekako... Lipovaca sad prica pametuje...
da idem spavati
Bosanski_kralj

#4158 Re: PROTESTI!!!

Post by Bosanski_kralj »

Nije dovoljna samo njegova ostavka, moraju se ispuniti i ostali zahtjevi.
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#4159 Re: PROTESTI!!!

Post by UltrasNaBaterije »

Sta kaže Lipi, braz za brata, a ne brat na brata.

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4160 Re: PROTESTI!!!

Post by Chmoljo »

oj, obrazu, jeftin li si...Image
Posljednje demonstracije u našim gradovima pokazuju atrofiju naše građanske moći da utječemo na promjene.

Piše: Emina Ganić

Ima nešto u svima nama što teži da bude saveznik vatre.

Suočeni s nepravdom, umorni od nemoći, ima nešto u nama što kaže – neka gori. Glasački listići su već dugo rebusi koje ne znamo riješiti, jer uvijek nekako završimo sa odgovorom koji vrh olovke ne vodi iz labirinta. Protesti su već dugo gašeni obećanjima koja stoje neispunjena. Mjeseci česti - plate male i rijetke. Tužna je to istina: od vatre je teže okrenuti glavu nego od čovjeka.

Pišem, polaskana upitom urednika - novinara kuće koju iznimno poštujem, da ponudim kratki tekst vođen sentimentom rečenica objavljenih na vlastitoj facebook-stranici, u kojima kažem da ove posljednje demonstracije u našim gradovima pokazuju atrofiju naše građanske moći da utičemo na promjene i u kojima žalim zbog vatre.

Pišem i zato što trebaju pisati oni koje ne dotiču problemi dnevnog preživljavanja i zbog toga stoje na marginama revolucije u čijem bi epicentru morali biti. Strah se uvukao u kosti ovakvih kao ja, onih koji imaju nešto što bi moglo da gori - kuće i zgrade, planove i ambicije. Podsjećaju me na to neki revolucionari kada žalim zbog vatre i ispisuju me iz svoje revolucije. A revolucija, opet, traži mene. Ili tačnije, i mene.

Zemlja koja korumpira

Povjerenja među ljudima je malo i jasno je zašto je tako. Naša zemlja nije samo korumpirana - ona korumpira.

Degradira tkivo koje nas veže. Svaki uspjeh stavlja pod sumnju i cementira naše predrasude manjkom efektnih procesa kojima bi ih otklonili. Širokim plaštom nas je, nakon jednostranačke, višestranačka diktatura ogrnula.
Pod njim smo svi potencijalno krivi i svi potencijalno nevini.

Godinama, i sistematično, guši se glas nezavisnog i progresivnog pojedinca. Gasi se moć udruženja građana, umjetnika i intelektualaca. Tiho se dese te blage korekcije sebe, da udovoljimo onome ko drži ključ izložbe, naknade, granta od kojeg se mora živjeti kad nemaš zanat u rukama i prodaješ (mada sve manje, sve manje) istinu i ljepotu.

Gasi se moć nevladinih organizacija iscrpljenih od skakutanja s jedne na drugu nogu u borbi da ne ispadnu iz igre prožete tiranijom donatorske kulture, tiranijom pravila neke političke korektnosti koja, možda, samo krije impotenciju (mada imam i bolju riječ) međunarodne zajednice. S kim onda i čim ovu Bosnu, ovu Hercegovinu iskaliti?! Nije ovo eulogija - ovo je poziv.

Danas nije dan za naše razumljive, ljudske i opravdive strahove te zato moramo pitati - praveći se da nema razlike između rulje i demonstranata, huligana i revolucionara - pravdamo li samo sebe? Pomaže li to nekome osim upravo onima zbog kojih dižemo naše oprezne glasove?

Kada zamijenimo razumijevanje (koje ne zahtijeva poseban ni intelektualni ni emotivni napor) sa odobravanjem, ne maskiramo li time samo naš groteskni kukavičluk da se pozovemo u srž revolucije? U kom trenutku smo, napokon i tiho, u sebi pristali na gradaciju pogrešnog u zavisnosti od motivacije počinitelja? Je li to, napokon, naša finalna lekcija za ove nove, bolje generacije? I gdje smo je sami naučili?

Oni koji opravdavaju mentalitet razjarene mase, čini mi se sasvim sigurno, u njoj ne mogu zamisliti svog brata, sestru, poznatu djecu iz haustora. Prema njima bi strožiji bili. Skuplji bi im bio njihov zločin i njihova (moguća) kazna. Skuplja nenaučena lekcija. Podrška vatri nije podrška bijesu obespravljenih. Ona je odušak naših podbačaja - u njoj je sav raskoš atrofije naše kolektivne građanske moći, u njoj je trijumf dugogodišnjeg i sistematičnog uništavanja naše vjere u mogućnost organizovanog, političkog, nestranačkog djelovanja. I to danas trebamo adresirati.

Revolucija mora pripadati svima

Nije to ni važna ni nova spoznaja: nekada vatrom i kamenjem možemo nešto što pameću nismo znali, ili dovoljno htjeli. Nešto, nikada sve. Zmija naše političke matrice je orourobos, a vatre se kad-tad moraju gasiti. Naše rukovodstvo, trenutno potreseno i potjerano, agilno je.

Ako je ovo početak revolucije, onda umjesto eksklamacija koje svojom žestinom kriju manjak ubjeđenja, trebamo istinsku snagu svih slojeva ovog društva i naš najlucidniji i najhrabriji kutak pameti.

Revolucija mora pripadati svima nama, jer je svima nama potrebna. Danas je vrijeme da stanemo ispred, a ne iza vatre. Tu smo potrebni novim, i boljim generacijama. Usmjerimo našu debatu ka boljoj artikulaciji naših kolektivnih ciljeva, pokrenimo raspravu o što efektnijim načinima pružanja strateške i pravne pomoći narodu koji nas danas vodi.

Vrijeme je da sustignemo odlučnost onih koji više nemaju ni vremena ni strpljenja da nas čekaju. Oružje naših intelektualaca, umjetnika, poduzetnika – što prašnjavo, što glanc novo i nikada iskorišteno – jače je i bolje od kamenja.

Izvor: Al Jazeera
Bodkin

#4161 Re: PROTESTI!!!

Post by Bodkin »

biscani.net oborili rekord posjecenosti za narednih 15 godina :D
cules82

#4162 Re: PROTESTI!!!

Post by cules82 »

postujem 95% dobrih bosanaca koji su odlucili da konacno kazu da zele ovu zemlju i u nekim boljim integracijama i u EU i da imaju vise posla itd itd , zahvaljujem im se sto su se distancirali od onog sto je nekolicina uradila u njihovo ime
ova vlada je ispunila zakonom sve obaveze,zelim da se zahvalim i poslanicima sto ste trazili nacina kako da sto bolje zavrsimo ovu pricu,MUP-u,komesaru koji je ispostovao naredbu da se nece tuc gradani
kamenjasima ne dajem mandat huliganima ne dajem mandat,dajem mandat skupstini USK i moj uslov je da poslije veceras nema namjestanja drugih ostavki da nema haosa u cazinu,da nema trazenja ostavki od ostalih nacelnika
et ukratko sta je rekao Lipovaca do sada
Last edited by cules82 on 10/02/2014 00:49, edited 2 times in total.
Ridjobrki

#4163 Re: PROTESTI!!!

Post by Ridjobrki »

Bodkin wrote:biscani.net oborili rekord posjecenosti za narednih 15 godina :D
Odoh i ja pogurati rekord :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4164 Re: PROTESTI!!!

Post by Velkoski »

http://www.justin.tv/biloshta

halal'te, nije bilo zvuka :< sada ima :D
zeleni xy

#4165 Re: PROTESTI!!!

Post by zeleni xy »

Evo ga podnio je ostavku kleptoman Lipovača, napokon
jalijas74

#4166 Re: PROTESTI!!!

Post by jalijas74 »

1673 user(s) are reading this topic
139 members, 1527 guests, 0 anonymous users
dezurni_ucenik

#4167 Re: PROTESTI!!!

Post by dezurni_ucenik »

Jimmy McNulty wrote:
ultima_palabra wrote:Fakat lik hoće da padne mrtva glava... gdje ćeš se sa Krajišnicima zajebavat :run:
Priča meni stari kad se gradila Željezara u Zenici on je tad imao starijeg brata dosta, dakle moj amidža, i sad su tu bili i Krajišnici i kaže ovi zeničani se skupe i odu se pomarisat sa Krajišnicima, kaže oni sjekirama ubijali boga u njima, amidža vazda krvak kuci dolazio...to mi je pričo kad sam dijete bio i otad imam taj respekt prema tim ljudima aiko lično ne poznajem ni jednog. :D

Jarane kad se to tebi stari rodio ,jel 1918.godine ?
Janjicar

#4168 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

StupskaBitanga wrote:
Janjicar wrote:
StupskaBitanga wrote:Krajina se smiruje jel to rezime
Tako nekako... Lipovaca sad prica pametuje...
da idem spavati
Nemoj mozda se zakuha opet :D
Daje mandat samo ako nece biti protesta i nece biti trazenja novih ostavki od demonstranata :D

Prije je ona gospodja najavila da ce biti protesti i da ce pozivati na mirne ali ne mogu garantovat.
Bloo
Globalna šefica

#4169 Re: PROTESTI!!!

Post by Bloo »

Chmoljo wrote:oj, obrazu, jeftin li si...Image

ti tek sada vidio? :D

ja se ibretim vec pola sata :D

lirski uradak
McMoy

#4170 Re: PROTESTI!!!

Post by McMoy »

Dao bi Hamdo ostavku, ali' vidiš da ne može zbog ugroženih vitalnih nacionalnih interesa Srba u USK.
Toliko su ugroženi da je i policija u Šumskoj sa dugim cijevima spremna da brani njihov interes.

Hamdija heroj, a ne sitni kriminalac! :D
StupskaBitanga

#4171 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

oj, obrazu, jeftin li si...Image
:thumbup:
neću ni da čitam čim vidim ko je autor/ka
Janjicar

#4172 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

Evo ga dao mandat na raspolaganje :D
snaga_znanja

#4173 Re: PROTESTI!!!

Post by snaga_znanja »

Hamdija upozorava da je ovo sve zavjera Srba i Hrvata protiv Bosnjaka... :lol:

Kazem ja vama da ovo Dodik finansira...

A evo i sehida i invalida se sjetio... :lol:
Adenium

#4174 Re: PROTESTI!!!

Post by Adenium »

Mora citava stranka da padne, sta je vama, kako SDP tako i ostale kriminalne stranke, a zna se koje su !!!
Bodkin

#4175 Re: PROTESTI!!!

Post by Bodkin »

Ridjobrki wrote:
Odoh i ja pogurati rekord :D
poguraj da obore klixov rekord :D
Post Reply