PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

saimidin

#16676 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by saimidin »

ma ne treba nista smanjivati, proglasiti bankrot kantona, poslati sve uhljebe na biro, pa krenuti iz pocetka.
Drinski

#16677 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drinski »

Kaonton ne moze oglasiti stečaj, jer tako stoji u zakonu.

Ovi sluzbenici samo trebaju prestati raditi, pa kada 5 dana ne budu radile bolnice, skole i policija, onda ces da vidis reakcija. Građani uvijek mogu traziti pomoć onih koji ih razumiju, napr. Mirnes Ajanović zna kung fu, on im moze pomoći umjesto policije itd.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16678 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote:Kaonton ne moze oglasiti stečaj, jer tako stoji u zakonu.

Ovi sluzbenici samo trebaju prestati raditi, pa kada 5 dana ne budu radile bolnice, skole i policija, onda ces da vidis reakcija. Građani uvijek mogu traziti pomoć onih koji ih razumiju, napr. Mirnes Ajanović zna kung fu, on im moze pomoći umjesto policije itd.
Da, uvijek su bolnice, skole i policija argument. Njih niko ne spori.

Nego referente za kopiranje, drugog savjetnika pomocnika ministra, zamjenika sekretarice i ostalu uhljeb kompaniju sa izmisljenim radnim mjestima....
Drinski

#16679 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote:Kaonton ne moze oglasiti stečaj, jer tako stoji u zakonu.

Da, uvijek su bolnice, skole i policija argument. Njih niko ne spori.

Nego referente za kopiranje, drugog savjetnika pomocnika ministra, zamjenika sekretarice i ostalu uhljeb kompaniju sa izmisljenim radnim mjestima....
Pa ti dolaze na vlast na izborima, njih narod podrzava.

Nego, vjerovatno će sada ti koje si ti pobrojao početi da pričaju o solidarnosti, međutim, ove koje sam ja pobrojao ne zanima solidarnost - njih zanimaju pare.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16680 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote:[

Nego, vjerovatno će sada ti koje si ti pobrojao početi da pričaju o solidarnosti, međutim, ove koje sam ja pobrojao ne zanima solidarnost - njih zanimaju pare.
Niko normalan nema problem sa postojanjem javnih sluzbi od opceg interesa. Zdravstvo, skolsto i sigurnost su temelj drzave. Ali imamo problem sa prekobrojnom i nepotrebnom administracijom koja zivi od nasih poreza i pritom ti podmece nogu raznoraznim komplikacijama.

Na to sam mislio.
Drinski

#16681 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drinski »

_BataZiv_0809 wrote:
Drinski wrote:[

Niko normalan nema problem sa postojanjem javnih sluzbi od opceg interesa. Zdravstvo, skolsto i sigurnost su temelj drzave. Ali imamo problem sa prekobrojnom i nepotrebnom administracijom koja zivi od nasih poreza i pritom ti podmece nogu raznoraznim komplikacijama.

Na to sam mislio.
Ma nisu bas ni tako stvari jednostavne, evo napr. geometri, pravnici u imovinko - pravnoj službi ili matičari, zar i oni nisu bitni?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16682 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote: Ma nisu bas ni tako stvari jednostavne, evo napr. geometri, pravnici u imovinko - pravnoj službi ili matičari, zar i oni nisu bitni?
Nema potrebe da stalno izvlacis rijeci iz konteksta. Konkretno sam radio staz u opcinskom organu za imovinsko-pravne i geodetske poslove i znam koliko je tu tezak posao pravnika. Ali zato u toj istoj opcini vise pravnika (narocito onih koji su se doskolovali u Travniku i Kiseljaku) radi u sluzbi za zajednicke poslove, gdje im je posao kucanje rjesenja o godisnjim odmorima!

O tome pricam. O nepotrebnim i izmisljenjim radnim mjestima. Normalno da je uprava potrebna, ali brate treba imati neki red.
Drinski

#16683 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drinski »

Pa valda ne razmislja o tome, oni bi proveli reformu uprave, ako bi mogli da izbace "tuđe" a ubace "svoje".
VjecitiStudent

#16684 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

Ukoliko im Vlada KS, odnosno ministar finansija i v. d. premijera Muhamed Kozadra (SDA), do kraja godine ne isplati dvije zaostale plaće, uposlenici u administraciji KS svoja prava tražit će na ulici!
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/153079/sluzbe ... 69zQ2.dpuf
mayab

#16686 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by mayab »

I sta je uradjeno - ništa!!!!
Samo su napravili štetu na NAŠIM zgradama onim divljačkim paljenjem!
EVO...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/obesprav ... /150122010

:bih:
eifel

#16687 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by eifel »

Niko ne udovoljava ni najminimalnijim zahtejevima protesta.
Znači porast nezadovoljstva odgovara političkim čimbenicima.
Biene

#16688 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Biene »

Mislim da se može mnogo toga uraditi bez paljenja i rušenja. Evo npr. mogli bismo blokirati autoput. Naravno, moramo imati jasne i konkretne zahtjeve... U svakom slučaju ja podržavam proteste, ponovo. Zaista nema smisla da se, nakon 4 mjeseca od izbora, još uvijek dogovaraju ko će s kim i ko će na koju poziciju... :cry:

https://www.facebook.com/events/1428747504012664/
VCorp

#16689 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VCorp »

Pičke, hocete sjediti na kafama i raspravljati ili ćete na proteste ? Mislim da je legitimno pitanje i nije vrijeđanje jer ne znam koji bi drugi termin bio valjan za upotrebu.
VCorp

#16690 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VCorp »

A vidim i po anketi da raja nema muda vec bi kao smanjivali dokazanim kriminalcima plate a oni najmanje bogatstva od toga imaju. NEMA PROMJENA dok god se narod ne iskupi i svojim rukama odvede sve ove lopove u policijsku stanicu i okruži je i oduzme im sva prava pa se krene u prikupljanje dokaza o kriminalu dok lopovi u zatvoru nemaju nikakve konekcije s ljudima vani koji mogu utjecati na istragu. Vi serite tu, filozofirajte ali svi znamo da nema drugog načina. Ko misli da će Bakira, Milorada i ostale otjerati glasanjem s funkcija taj ima problem s mozgom.

Čemu sve ono vandaliziranje, paljenje i ozlijeđeni ljudi kada su par mjeseci poslije toga isti izglasani na funkcije ? Onda proteste ne treba ni odrzavati, hajmo mi po starom.
homega

#16691 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by homega »

Biene wrote:Mislim da se može mnogo toga uraditi bez paljenja i rušenja. Evo npr. mogli bismo blokirati autoput. Naravno, moramo imati jasne i konkretne zahtjeve... U svakom slučaju ja podržavam proteste, ponovo. Zaista nema smisla da se, nakon 4 mjeseca od izbora, još uvijek dogovaraju ko će s kim i ko će na koju poziciju... :cry:
Ne možete, ne smijete blokirati javni saobraćaj, blokirajte rad političara i njihovih organizacija, idite pred sjedišta političkih stranaka pobjednica zadnjih izbora - onih koji danas dijele vlast. Idite pred zgrade vlada, ministarstava...
eifel

#16692 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by eifel »

Protesti od prošle godine nisu mala stvar ali niti najmanjeg pomaka. Kako to?
Biene

#16693 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Biene »

VCorp wrote:Pičke, hocete sjediti na kafama i raspravljati ili ćete na proteste ? Mislim da je legitimno pitanje i nije vrijeđanje jer ne znam koji bi drugi termin bio valjan za upotrebu.
Upotrijebljena je prava riječ...ne znam kako se drugačije mogu nazvati oni koji sjede, ispijaju kafe i kukaju dok se drugi bore za njih.. :diva:
ins

#16694 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by ins »

VCorp wrote: Ko misli da će Bakira, Milorada i ostale otjerati glasanjem s funkcija taj ima problem s mozgom.
Majstore, prije 4 mjeseca ta dvojica su dobila najviše glasova i pobijedili na izborima, jel ti znaš kako se zovu "protesti" gdje je poništava izborni legitimitet? :skoljka:

Zar misliš da cilj demokratskih protesta moze biti "hajmo skinut onog ko je dobio izbore, jer nije dobio onaj ko se meni svidja"? I sta u tom slucaju kontas uraditi sa onima koji su glasali za pobjednika na tim izborima?
VCorp

#16695 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VCorp »

ins wrote:
VCorp wrote: Ko misli da će Bakira, Milorada i ostale otjerati glasanjem s funkcija taj ima problem s mozgom.
Majstore, prije 4 mjeseca ta dvojica su dobila najviše glasova i pobijedili na izborima, jel ti znaš kako se zovu "protesti" gdje je poništava izborni legitimitet? :skoljka:

Zar misliš da cilj demokratskih protesta moze biti "hajmo skinut onog ko je dobio izbore, jer nije dobio onaj ko se meni svidja"? I sta u tom slucaju kontas uraditi sa onima koji su glasali za pobjednika na tim izborima?
A izbori kod nas su legitimni, pošteni, funkcionirajuća je administracija ?

Ne kontam im ja ništa, šta mene briga za tom stokom. Oni za mene nemaju obraza, čitav forum i na svakom mediju ljudi ispoljavaju nezadovoljstvo s ovakvom drzavom pa ko onda glasa za njih ? Kome pase ovakvo stanje ? Većina nas ne ide nikako na izbore, čini mi se na proslom da nije ni pola ljudi glasalo pa su oni uzeli vlast u svoje ruke preko izjava da se to mora, da je to za narod. Je li ovaj narod koji nema sta jesti ili za neki njihov ?

BiH tone sve dublje, ono prosle godine nece se mjeriti s onim sto nas ceka za deset godina kada budemo na ivici gladi svi.
homega

#16696 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by homega »

ins wrote:

Tako je. Mi smo jednostavno neobrazovano društvo, i kad nam smeta loša vlast, kad protestima pokušavamo postići bolje uslove, tražimo smjenu vlasti izabrane na potpuno demokratski način.

Nije poenta smjena vlasti, smijeniti jedne ljude i postaviti druge, cilj svakog protesta mora biti ostvariv - bilo ko da je na poziciji vlasti, mora je izvršavati u skladu sa pravnim normama, u skladu sa principima pripadajuće političke organizacije. Vlast mora činiti interes druptva u cjelini, ne samo svojih birača, vlast mora biti odgovorna.

Imali smo Semihu Borovac, građani Sarajeva smijenili li je sa pozicije gradonačelnice, njena je SDA stranka postavila na još bolju poziciju, nagradila je, imali smo Nedžada Brankovića "po zakonu", smijenjen je i odstranjen sa svih političkih funkcija, danas proširuje svoj sumnjivo stečeni kapital na plantažama nara po Hercegovini, imali smo premijera KS Suada Zeljkovića, premijere tuzlanskog kantona, i niz sličnih ublehaša i društvenih parazita, i nikad niko od njih nije krivično odgovarao. U nas svakako ne postoji politička odgovornost.

Ne zahtjeva za smjenu vlasti!!! Izabrani predstavnici moraju raditi ono za šta su birani. Na njih se mora izvršiti pritisak, bilo kakav. Ako ne čine interes društva, treba im smanjiti plate, ukinuti beneficije, oduzeti putničke automobile, skupe mobitele, i sl. Itd.
VCorp

#16697 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VCorp »

To iz vas progovaraju kukavice. Pokušavate se prikazati nekom gospodom koja zna šta je demokratija a očima je niko nije vidio u Bosni, čestitam vam jer su vam Bakir i ekipa utjerali strah u kosti pa ne smijete pisati ništa već sve na finjaka nešto, podmuklo :lol:

Kukavice i pičke, ne vi već većina u Bosni. Zato JEBI BAKIRE, NE VADI !
O'zone
Globalni moderator

#16698 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

VCorp wrote:To iz vas progovaraju kukavice. Pokušavate se prikazati nekom gospodom koja zna šta je demokratija a očima je niko nije vidio u Bosni, čestitam vam jer su vam Bakir i ekipa utjerali strah u kosti pa ne smijete pisati ništa već sve na finjaka nešto, podmuklo :lol:

Koliko god podržavao volju naroda da je.e ma..re političarima svim sredstvima toliko ne razumijem ovakve postove niti ljude koji stoje iza njih.

Evo najavljuju proteste reedition za 07. Februar 2015 godine. Zašto?

Bakir i ekipa iz Hr-Sr kružoka opet zasjela na vlast. Ko ih je postavio? Ko ono nije htio da izađe na izbore i pravio se pametan kako će na taj način najviše da naškodi političkoj oligarhiji :lol: :lol: :lol:?

Ko je alternativa? Dajte imena? Dajte program? Dajte bilo šta osim ublehaške "Hajmo ih rušit!"!

Ko će doći nakon što se sruše? Eno Tuzlaci sebi izabrali "EXPERTNU" vladu pa najebali više nego kad im je bila neexpertna!

Hoćete glumiti Eguena Savojskog?! Bujrum! A kad sve srušite i spalite do temelja obajsnite ko će to da napravi, od čijih para i ko će da rukovodi obnovom i uspostavljanjem države! Ko je budućnost? Ko će da dobije 50% podrške naroda i naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine?

Ljudi vole trenutno stanje to se vidi iz svake pore društvenog života, snašli se ko ribe u vodi. Sutra da zavlada pravna država i da više nema štele i štelica, podmićivanja i sređivanja stvari na naš Bosansko/Balkanski način opet bi pobuna bila jerbo nismo mi robovi niti hoćemo da živimo u strahu od zakona.

Sve je ovo presipanje iz šupljeg u prazno. Konkretno sa konkretnim planom i imenima, periodom provođenja i očekivanim rezultatima kao i sa posljedicama za neprovođenje rezultata i onda će biti fajde a sve ostalo je vid'la žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.
zippoo87

#16699 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by zippoo87 »

O'zone wrote:
VCorp wrote:To iz vas progovaraju kukavice. Pokušavate se prikazati nekom gospodom koja zna šta je demokratija a očima je niko nije vidio u Bosni, čestitam vam jer su vam Bakir i ekipa utjerali strah u kosti pa ne smijete pisati ništa već sve na finjaka nešto, podmuklo :lol:

Koliko god podržavao volju naroda da je.e ma..re političarima svim sredstvima toliko ne razumijem ovakve postove niti ljude koji stoje iza njih.

Bakir i ekipa iz Hr-Sr kružoka opet zasjela na vlast. Ko ih je postavio? Ko ono nije htio da izađe na izbore i pravio se pametan kako će na taj način najviše da naškodi političkoj oligarhiji :lol: :lol: :lol:?

Ko je alternativa? Dajte imena? Dajte program? Dajte bilo šta osim ublehaške "Hajmo ih rušit!"!

Ko će doći nakon što se sruše? Eno Tuzlaci sebi izabrali "EXPERTNU" vladu pa najebali više nego kad im je bila neexpertna!

Hoćete glumiti Eguena Savojskog?! Bujrum! A kad sve srušite i spalite do temelja obajsnite ko će to da napravi, od čijih para i ko će da rukovodi obnovom i uspostavljanjem države! Ko je budućnost? Ko će da dobije 50% podrške naroda i naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine?

Ljudi vole trenutno stanje to se vidi iz svake pore društvenog života, snašli se ko ribe u vodi. Sutra da zavlada pravna država i da više nema štele i štelica, podmićivanja i sređivanja stvari na naš Bosansko/Balkanski način opet bi pobuna bila jerbo nismo mi robovi niti hoćemo da živimo u strahu od zakona.

Sve je ovo presipanje iz šupljeg u prazno. Konkretno sa konkretnim planom i imenima, periodom provođenja i očekivanim rezultatima kao i sa posljedicama za neprovođenje rezultata i onda će biti fajde a sve ostalo je vid'la žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.
slazem se sa ovim postom
oni koji su glupi i za izlazak na izbore i glasanje za blje,takodjer su glupi i za biranje nekog novog,perspektivnijeg
ljudi se ovdje prodaju za 30 KM i kako onda ocekivati da ih politicari cijene,kada znaju da "vrijede" 30 KM svake dvije godine...i naravno,ne hebu ih 2%,nego klepaju u svoj dzep

mi smo kao narod izgubili obraz,moral je na dnu dna i ovi sto budu izabrani upravo sa tog dna,dobiju moc i onda gaze
da bi pametno izabrali,prvo moramo biti pametni...sto nazalost nismo a sa ovom konstatacijom se susrecem svaki dan,sto kroz zivot,sto kroz posao
VCorp

#16700 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VCorp »

O'zone wrote:

Čovječe, da li ti vidiš kako se izbori kupuju i koje mi opcije imamo za birati ? Kako ćeš preglasati neku seljačinu na funkciji koju su postavile stranke kad on familiju od pet ljudi natjera da svi glasaju da on ne bi popušio posao ? Pa oni ce uvijek glasati za njega. Od rata na svim pozicijama su više - manje kadrovi od četiri stranke. Ljudi imaju potkupljenu bazu glasača. Ne bi to bio problem da rade šta ali kako išta s nedemokratskim Ustavom koji se moze okarakterisati kao aparthajd ?

Ko će doći ? Imaš milion stranaka koji nude programe i alternativa su žešća, eno ti Prve stranke i milion drugih. Stranaka nam ne fali, ali ja ti kazem da ne mozes preglasati ove zbog već navedenih razloga.

Ko hoce glumiti Eugena, je li ja pozivam koga da razbija šta ? Pa prvi sam ja jebavao mater za paljenje arhiva i zgrada jer znam ko to mora platiti.

Kakvih pedeset posto, već sam rekao da na proslim izborima nije ni bilo 50 % ljudi da glasa od 100 % onih koji imaju to pravo a oni su rekli da nece ponavljati izbore jer to nije u interesu naroda. Tačnije, nije njima.

Lijepo vam kažem da ne glumite pametnjakoviće tu jer koristite istu demagogiju kao političari. Kakva demokratija i legitimnost u BiH ? Mi nismo imali nikad poštene izbore na ovom prostoru, čak ni za vrijeme Jugoslavije(a) pa izracunaj koliko je to godina.
Post Reply