SundanceKid wrote:Vrlo dobro opazanje. Plenum je postao (ili od samog pocetka vec i bio) pozornica za sve ljude koji zele da izloze svoje svakodnevne probleme. Nista vise. Slijedom toga, izadje 50 ljudi, blokira cestu, onda kojekakve zenturace zasjednu na mikrofon i krestavim glasom pricaju svoje zivotne frustracije koje blage veze nemaju sa nekakvim konkretnim zahtjevima. Pa se nakon toga reda i ostatak gradjana, sa slicnim, zaista tuznim ali za siru sliku apsolutno nevaznim, pricama, nakon cega svi uzvikuju "ostavke", "lopovi", i slicno, a 99% ih uopste ne zna ni zasto su tu gdje jesu, kako vlast funkcionise, kakva je podjela nadleznosti i ko za sta odgovara. U njihovim se glavama ljudi dijele na "gradjane" (kao simbol mucenika) i "politicare" od kojih niko ne valja i svi su zlotvori. I cilj je da svi koji vode drzavu (a koje su upravo oni izabrali i izabiru ih godinama, gle cuda!) podnesu ostavke i onda ce nam biti svima super. Tako za neke nije steta ni ako se zapali pokoja zgrada pa gradska vlada nema gdje da radi (nikoga nije briga kako ce grad funkcionisat u medjuvremenu), nije steta sto se 400 hiljada stanovnika drzi u ofsajdu svaki dan, sto mame ne mogu kupit djecu u skolama, sto radnici (koji izdrzavaju doprinosima penzionere i zdravstvene fondove) ne mogu da odu na posao i dodju kuci...itd...itd...goran16v wrote:Plenum postaje pravi odron koji je vremenom sam sebe ugasiti. Valjda je neko sa plenuma uvrijedio novinrarku FV-a i ovi trazili ocitovanje plenuma. Odgovor plenuma da plenum nema nikakve odgovornosti jer je on neformalno tijelo (ova je najjaca) koje samo artikulise volju gradjana na kojem svi mogu ucestvovati, a da se za zastitu obrati MUP-u. Ista stvar se desava kao i sa zahtjevom da se istraze prekoracenja ovlati policije, a zahtjeva da se istraze moguca kriv. djela tokom demonstracija nidje. Sve se svodi na to da kad treba postaviti zahtjeve onda je plenum formalan, ima svoje komisije itd itd, a kad treba za nesto preuzeti odgovornost onda smo neformalni.
I jos da dodam ( i da se ponovim), ja da sam vlast, ja bih ove plenume stalno odrzavao jer je to kolektivna psihoterapija, gdje pojedinci izbace svoje svakodnevne (opravdane ili neopravdane) frustracije, zaborave ne mene na vlasti a za svaki slucaj bih ubacio i par svojih ljudi, koji ce smirivati situaciji ako se krene pricati o meni.
Nadalje, ako 50 ljudi blokira grad od 400 000 ljudi, onda je ocito:
a) da je ovih 400 000 sretno i zadovoljno
b) da ovih 400 000 ljudi nije sretno i zadovoljno, no kada vidi tipove i price koje se vrte oko plenuma vrlo brzo odustane od bilo kakvog bunta i demonstriranja svog nezadovoljstva, te suosjecanja sa ranije navedenim.
Realno posmatrajuci situaciju, odgovor je pod b) i ove demonstracije nije unistila vlast, niti policija, vec same demonstracije su unistile sebe, tj. likovi i price koje su se stavile na celo svega toga.
Ja kada sam vidio Alickovica, Ivanu Mostarac( ko se sa njom pozdravio, zna sto pricam), Solakovica ("E onda smo ga popusili Predsjednice") i jos par ljudi, ugasio sam televiziju. Prije bih dao drzavu da vodi Milorad Dodik, nego jedno od ovih nabrojanih jer znam da bi svojim neuroticnim i "zbogom pameti" postupcima drzavu razvalili za sedam dana, za razliku od Dodika koji takav-kakav je mnogo racionalniji od njih.
Da ne bude sve negativno, bilo je tu i par izuzetno pametnih ljudi (Sarcevic, Grebo, Divjak) ali u tom ludilu i anarhiji, nisu mogli nista uciniti.