PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

goran16v

#11251 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote:
goran16v wrote:
madner wrote:
Lose predpostavljas.
Imas prosjecne plate po granama industrije na stranici zavoda za statistiku. Ni jedna grana nema tako nizak prosjek.
Mislis da lose preddpostavljam?!
Evo ti podaci tog Zavoda u poblikaciji Federacijas u brojkama 2013:

Preradjivacka industrija - 581 KM
Gradjevinarstvo - 521 KM
Hotelijerstvo - 541 KM
Trgovina i poopravak mot vozila - 579 KM
Administrativne, pomocne i usl, djelatnosti - 562 KM.

Iako sam procjenio ugrubo cistom logikom, bez ikakvih predznanja i informacija u prosjeku sam fulio za 50 KM.

Ali gdje vlada drzavni sektor i budzet:
Vadnjenje ruda i kamena - 911 KM (rudani u sastavu EP BIH)
Snabdjevanje el. energijom, plinom, parom - 1500!!!! (EP, toplane, Sarajevogas, BH Gas)
Informacije i komunikacije - 1207 KM (TBH Telecom Eronet)
Finansije i osigranje - 1336 KM
Javna uprava i odbrana - 1168 KM - predpostavljam ovo su tete po opstinama
Zdravstvo - 1006 KM
stavka javna uprava i odbrana takodjer ima oko 9000 ljudi u oruzanim snagama, nisam siguran kakve su tamo plate al pretpostavljam dosta nize no u administraciji... mada dobro placenih oficira ne fali, mozda se varam... ima tu jos par kategorija koje bas i nisu tete po opstinama, ali generalno visok prosjek (jbt imaju 17% vise od zdravstva :-) )...

visak radnika je tu veci problem od plata, barem po mom misljenju

el nergija, plin itd... mlogo - mislio sam da sam manje, tj. bilo je manje zadnji put kad sam gledao :D
Javna uprava i odbrana/obrana obavezno/obvezno soc. osiguranje; 47.936 zaposlenih
nedim73m

#11252 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

goran16v wrote:
hrasno38 wrote:
Ranije sam napisao da vecina plata kako ih ovdje zovu "budzetlija" na drzavnom nivou je negdje oko prosjeka tj oko 850 KM a tu spadaju policija, vojska, namjestenici i ta grupacija cini vecinu onih koji su na budzetu i kad se na to doda topli obrok koji je 6 KM i prevoz plata vecine je ispod 1100 KM i ona je takva od negdje 2000 godine.
Vezano za ovu tvrdnju, u postu ranije sam naveo podatak koji sam nasao u publikaciji Fed. zavoda sa statistiku po kojoj je prosjecna plata u javnoj upravi i odbrani 1.168 KM sto je za dobrih 300 glave veca nego ukupni prosjek, pa na to dodas pomenute naknada i kad sve to uporedis sa vise nego 2 x manjim prosjekom u gradjevinarstvu 528 KM onda mozes izvuci zakljucke kakve hoces...
Mogu zaključiti jedino da ovaj što je sa 15 godina upisao srednju školu i školovao se 4 godine, pa onda upisao fakultet i tu izgubio 4 godine možeš zamisliti ima duplo veću plaću nego neko ko je sa 15 godina rekao hebeš školu kad ima lopata i krampa.
Alfons Kauders

#11253 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:
Javna uprava i odbrana/obrana obavezno/obvezno soc. osiguranje; 47.936 zaposlenih
ma znam da ih ima bruka, svi to znamo :D... jel to za drzavni ili federalni nivo?
svjezi_ustipak

#11254 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by svjezi_ustipak »

Hajlac wrote:
svjezi_ustipak wrote:
Hajlac wrote:
Imamo majstore spina koji jedva čekaju na nešto da se zakače kako bi laprdali i skretali pažnju na sebe.

Plenum ima sam sebe, ne trebaju tu nikakvi majstori spina. Dovoljno je samo pustiti ove Ivancice&Co. i unistice oni sve sami. Kao i svaki put do sada.

Jadna ti je logika kad poistovjećuješ jednog čovjeka s čitavim pokretom :roll:

Miner D.N. je danima rovario i javno klevetao dok nije na foru ugovorio "sastanak" s tim čovjekom pa se pravio glup(kao on ne shvata sarkazam - zamjena uloga snimača klipova i organizatora plenuma) i provocirao... To je majstor manipulacije - sve je odlično odradio kako bi stvorio onakvu kulminaciju.
jadan je pokret ako ga je minirao jedan Damir Niksic kojeg gleda nekoliko desetina, u najboljem slucaju stotina ljudi. jadan je pokret koji vodi profesionalni demonstrant Ivancic. za njega su problemi radnika egzotika, jednako kao i za vecinu parlamentaraca. jadno i bijedno. zato i nece potrajati.
nedim73m

#11255 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Alfons Kauders wrote:
goran16v wrote:
ma znam da ih ima bruka, svi to znamo :D... jel to za drzavni ili federalni nivo?
Ako je podatak Federalnog zavoda za statistiku onda je federalni nivo (federacija, kantoni, općine). Što se tice federacije samo tu znam da je javna uprava oko 7000 zaposlenih od kojih najviše porezna uprava oko 1300 i Federalna uprava policije sa oko 1200, velik je broj i ministarstvo pravde jer su tu uključeni zatvori.

Koliko znam u KS na buđetu je negdje 11.000 zaposleni a najveći broj je policija, obrazovanje i zdravstvo koji zajedno vjerovatno nose oko 7000-9000 uposlenih
Last edited by nedim73m on 19/02/2014 11:57, edited 1 time in total.
madner

#11256 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Bome je tu i dio drzavnog nivoa. :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#11257 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Hajlac wrote:
JoseMujica wrote:i veoma bitna činjenica jer vidim po parolama i pričama na plemumu....treba je spomenuti jer su mlogi prespavali protekle 3 decenije

živmo u kapitalizmu....u kapitalizmu država ne gradi fabrike....država ne otvara radna mjesta....to je posao ljudi, građana jer sistem počiva na privatnoj inicijativi i privatnom vlasništvu.

dakako država stimulira građane da pokreću bizmise na razne načine....i to je jedan segment u kome država i politika jesu najviše zatajili u nas....no vidim da malo ko govori o tome :( nego bi svi socijale i da hebu mater onima koji su je se domogli prije njih
Pa tu bubu je uvalio vrli umjetnik D.N. još prvih dana protesta:

153 nove fabrike, 64 HE...

A pošto ga ovce slušaju i bezuspješno zovu da se već jednom direktno uključi u rad plenuma, sami proguraše tu ideju...
nisu potrebne nikakve bube...to je tako bez obzira šta i Damir Nikšić ima da kaže na tu temu
quiqui

#11258 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by quiqui »

Alfons Kauders wrote:
quiqui wrote:
L u c i f e r wrote:ma ne ide ti to baš tako
pa svaka bi se država onda mogla zadužiti do guše
i onda jednostavno proglasiti bankrot da ne bi vraćala dugove
a ove za junake itd, bojim se da je posljedica nepoznavanja real lifea
Ide, ide. Vracali bi mi te kredite, ali u minimalnim ratama, a dugorocno. MMF bi prisilio(preko medj.sudova) izvrsenje, preko plata javne uprave Doslovno tako ide.
Ovo ukratko i pojednostavljeno pricam. A koga zanima, mize pravno i ekonomski istraziti.
Stotine muha jednim udarcem.
Ali politicari to nikad nece spomenuti kao mogucnost.
Sta mislis zasto?
Ali narod..forumi, plenumi, protesti. Niko ne prica o tome...
ne ide to tako, al ni blizu...

satro bi privredu... totalno... kreditni rejting s B ide na D (default)... cime dodatno raste cijena kapitalteze je investirati, pada potrosnja, prihodi drzave, fondova... dakle usporava se ekonomska aktivnost, bdp pada dvocifrenom stopom godisnje i te "manje rate" bi bilo podjednako tesko vracati kao ove koje imamo sad

zapravo, kad bi neko bez razloga proglasio bankrot i namjerno unistio privredu, mislim da bi mu trebalo suditi za veleizdaju, te ga objesiti na prvu banderu - jer bi nas otjerao u jos vecu glad
Nisam ti bezveze spomenula Argentinu kao primjer.
U ekonomiji prevladava teorija da su svi ekonomski dogadjaji vec vidjeni i da se, uz vrlo mala odstupanja, konstantno ponavljaju.
Istina je da kreditni rejting pada. Ali zar je cilj ove drzave da svoju suverenost i drzavnost odrzava kreditiranjem?
Nije tacno da cijena kapitala i GDP samim tim padaju. Mogli bi ako bi samo proglasili bakrot i cekali s neba da padne rjesenje.
To bi znacili ukljucivanje akadamske zajednice i mladih entuzijasta u KREIRANJU EKONOMSKE POLITIKE DRZAVE, koju mi uopce nemamo sad. Jake mjere akumulacije lapitala kroz raznorazne neiskoristene mjere dosad: akumulacija kapitala kroz podsticanje stednje, limitiranje stranih banaka, apsolutno ulaganje u privredu-posebno (bio) poljoprivredu jer tu lezi NASE bogatstvo i prednost, masovno zaposljavanje (makar cijena rada i bila minimalna ali srazmjerna u svim oblastima u pocetku), stavljanje u funkciju drzavne imovine i javnih dobara (to pitanje se moze rijesiti uz 10ak dobrih strucnjaka za 10ak dana), usmjeravanje budzeta prevashodno na privredu, maximalno oporezivanje "luksuza" (alkohol,duhan,automobili,gorivo), smanjene oporezivanja osnovnih namjernica (mlijeko, brasno i sl). Argentinci su cak blokirali jedno vrijeme racune sve u zemlji, da ne bi izasao novac vani, kao privremena mjera. Pogledaj im sad GDP i GDP per capita u odnosu na kriznu 2000/2002 god.
Alfons Kauders

#11259 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

svjezi_ustipak wrote:
Hajlac wrote:
svjezi_ustipak wrote:

Plenum ima sam sebe, ne trebaju tu nikakvi majstori spina. Dovoljno je samo pustiti ove Ivancice&Co. i unistice oni sve sami. Kao i svaki put do sada.

Miner D.N. je danima rovario i javno klevetao dok nije na foru ugovorio "sastanak" s tim čovjekom pa se pravio glup(kao on ne shvata sarkazam - zamjena uloga snimača klipova i organizatora plenuma) i provocirao... To je majstor manipulacije - sve je odlično odradio kako bi stvorio onakvu kulminaciju.
jadan je pokret ako ga je minirao jedan Damir Niksic kojeg gleda nekoliko desetina, u najboljem slucaju stotina ljudi. jadan je pokret koji vodi profesionalni demonstrant Ivancic. za njega su problemi radnika egzotika, jednako kao i za vecinu parlamentaraca. jadno i bijedno. zato i nece potrajati.
i samo da dodam - ja bi sutra glasao za damira niskica jer je frajer top umjetnik i jer ima muda da kaze ono nije popularno

ali nasim vrlim fejsbuk revoluciJonarima ne valja niksic... ne valja ni grebo... ni krug 99... ni ljudi koji znaju o cemu pricaju...

i onda kukaju kako hoce strucne ljude, dok iste doslovno tjeraju od sebe
Hajlac

#11260 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

svjezi_ustipak wrote:
Hajlac wrote:
svjezi_ustipak wrote:

Svaki njegov klip gleda u prosjeku nekoliko hiljada ljudi a na FB ga prati preko deset hiljada :wink:

Malo pročitaj komentare i na FB i na YT - stvorio je kult ličnosti gdje ga uzdižu među bogove, da ne kažem kao novog Tita.

U Sarajevu još uvijek nema vođa pokreta, postoje samo ljudi koji su pomogli u logistici kako bi se organizovao plenum i kako bi se pružila pravna pomoć uhapšenima...
Nažalost, počeli su kao vođe isplivavati mračni likovi poput Aličkovića :roll: koji populizmom(ala D.N.) pale raju!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#11261 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hrasno38 »

goran16v wrote:
hrasno38 wrote:
Ranije sam napisao da vecina plata kako ih ovdje zovu "budzetlija" na drzavnom nivou je negdje oko prosjeka tj oko 850 KM a tu spadaju policija, vojska, namjestenici i ta grupacija cini vecinu onih koji su na budzetu i kad se na to doda topli obrok koji je 6 KM i prevoz plata vecine je ispod 1100 KM i ona je takva od negdje 2000 godine.
Vezano za ovu tvrdnju, u postu ranije sam naveo podatak koji sam nasao u publikaciji Fed. zavoda sa statistiku po kojoj je prosjecna plata u javnoj upravi i odbrani 1.168 KM sto je za dobrih 300 glave veca nego ukupni prosjek, pa na to dodas pomenute naknada i kad sve to uporedis sa vise nego 2 x manjim prosjekom u gradjevinarstvu 528 KM onda mozes izvuci zakljucke kakve hoces...
e lose si onda procitao....neki dan sam gledao platnu listu od prijatelja koji radi sa SSS u drzavnoj instituciji i 30 godina radnog staza te kako kaze ima najveci koeficijent koji je na raspolaganju u drzavnoj sluzbi. covjek ima platu oko 1050 KM sa toplim obrokom i kartom i kaze da su svim njegovim kolegama takve plate sa SSS. vojska i policija moze nabiti plate samo sa dodatnim radom koji nije stalan. vece plate imaju SSS-ovci i u federalnim i u kantonalnim institucijama. a sto nisi izvukao prosjek iz elektroprivrede, BH telecoma, vodovoda, sarajevogasa itd itd koji imaju puno vece plate jer ih dobijaju preko povecanja racuna gradjana. a gradjevinarstvo u F BiH je davno unisteno a dobro znamo zahvaljujuci kome kao i sva ostala privreda.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#11262 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Hajlac wrote:
Svaki njegov klip gleda u prosjeku nekoliko hiljada ljudi a na FB ga prati preko deset hiljada :wink:

Malo pročitaj komentare i na FB i na YT - stvorio je kult ličnosti gdje ga uzdižu među bogove, da ne kažem kao novog Tita.

U Sarajevu još uvijek nema vođa pokreta, postoje samo ljudi koji su pomogli u logistici kako bi se organizovao plenum i kako bi se pružila pravna pomoć uhapšenima...
Nažalost, počeli su kao vođe isplivavati mračni likovi poput Aličkovića :roll: koji populizmom(ala D.N.) pale raju!
vidim da je problem izgleda što je Nikšić izofirao da je jedan od logističara Plenuma i Almedin Kifla Konaković koji je malo pogurao za prostor kod Kodžaka sa Lima....obojica perjanice SDA hakademske zajednice :-)
svjezi_ustipak

#11263 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by svjezi_ustipak »

Hajlac wrote:

skacu raja od srece za Damirom Niksicem, gladni radnici iz Tuzle uputili se u Sarajevo pjesice samo da vide novog Tita Damira. sve fb revolucionari otcijepljeni od stvarnosti.

Hebo i borbu gdje je bitnije jel Damir ili Plenum i gdje se Ivancici i Alickovici pitaju. Zato i nece potrajati Plenum.
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#11264 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by I am Happy »

Cigara mi je najjaci detalj :facepalm:
Image
goran16v

#11265 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

madner wrote:Naravno da si fulio, a pokusaj navlacenja je smjesan. Dakle dosli smo do zakljucka da prosjek realnom sektoru dizu rudari i rudnici, koji zapravo nisu realni sektor jes su u sastavu EP. :roll:

Firme koje su u drzavnom vlasnistvu ali nisu na budzetu su takodje dio realnog sektora kralju i sahu. :D
Sta sam fulio, kakav pokusaj navlacenja?!?!?! Ako je nesto smijesno, smijesna je tvoja vadiona na realni sektor.
Prije svega, vrati se na moj post i procitaces da se moj posto odnosi na privatni sektor, jer su za njega vezani komentari vezani za velike TO itd!

"goran16v je napisao/la:
Napisacu ti istu stvar kao i @nedimu, da tih 850 prisjeka ne cini SAMO privatni sektor nego SVI ukljucujuci i one sa enormno velikim osnovicama... Najgrublje predpostavljam da bi bila nekih 500, sto bi znacilo da onaj u tom sektoru..."

Dalje, na tvoju tvrdju da nema tako niskih prosjeka (na tvoju zalost ti si me savjetovao gdje da trazim) sam ti naveo podatke iz oblasti kao sto su gradjevinarstvo, ugostiteljstvo, preradjivacka industrija, gdje vkada iskljucivo kapital, gdje su upravo ti prosjeci.
Ako poslije svega i dalje budes tvrdio da onaj zaposlen u sektoru u kojem je prosjecna plata 550 KM za isti ili slican posao ili strucnu spremu sa svim mahinacijama vlasnika zapravo prima vecu platu od nego iz sektora u kojem je prosjecna plata 1150 KM - e to ce biti fakat smijesno, a istovremeno si dobio odgovor i za rudare.
nedim73m

#11266 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

http://www.fzs.ba/SG2013.pdf

Nije mi bilo mrsko krenite od 138 stranice i za sva zanimanja objavljene prosječne plaće evo nekih koji imaju oko prosjeka:

Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 774 KM
Šumarstvi i sječa drva 826 KM
Vađenje ruda i kamena 911 KM
Vađenje uglja i lignita 958 KM
Proizvodnja duhanskih proizvoda 1166 KM
Proizvodnja farmaceutskih proizvodaq 1275 KM
Proizvodnja baznih metala 1058 KM
Zračni promet 1573 KM
Skladištenje i pomoćne djelatnosti u prevozu 1021 KM
Finansijske uslužne djelatnosti 1412 KM
Djelatnosti osiguranja 1802 KM
Promocija i istraživanje tržišta 1338 KM
Javna uprava i odbrana 1168 KM
Popravak računara i predmeta za ličnu upotrebu 1226 KM
Djelatnosti članskih organizacija 1226 KM ovi NVO što palamude i pričaju kako nam je loše

A tko spušta prosjek to je u prvom redui tekstilna industrija sa nešto malo preko 300 KM

sumirprimus

#11267 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by sumirprimus »

kad je to moj dobri komso reko,ovde narod nije naviko na drzavu,svi bi mijenjali sve osim sebe... i imo ga je zestoko pravo...
Hajlac

#11268 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

JoseMujica wrote:
Hajlac wrote:

vidim da je problem izgleda što je Nikšić izofirao da je jedan od logističara Plenuma i Almedin Kifla Konaković koji je malo pogurao za prostor kod Kodžaka sa Lima....obojica perjanice SDA hakademske zajednice :-)
Od koga je došla ta i takva informacija? Razmisli malo.

Upravo po ovakvom nekritičkom upijanju svega što dotični "umjetnik" spinuje jasno je kako je stvoren kult ličnosti.

Sjeća li se iko još tih dana oko formiranja plenuma - kolika je nervoza u vlasti bila? Pa naravno da će pokušati da smire tenzije i ispušu ventile naroda ustupcima poput Doma mladih :wink:

Gluho bilo kakve manipulatore uzimate za mecene i sveznalice.
nedim73m

#11269 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

hrasno38 wrote:
goran16v wrote:
hrasno38 wrote:
e lose si onda procitao....neki dan sam gledao platnu listu od prijatelja koji radi sa SSS u drzavnoj instituciji i 30 godina radnog staza te kako kaze ima najveci koeficijent koji je na raspolaganju u drzavnoj sluzbi. covjek ima platu oko 1050 KM sa toplim obrokom i kartom i kaze da su svim njegovim kolegama takve plate sa SSS. vojska i policija moze nabiti plate samo sa dodatnim radom koji nije stalan. vece plate imaju SSS-ovci i u federalnim i u kantonalnim institucijama. a sto nisi izvukao prosjek iz elektroprivrede, BH telecoma, vodovoda, sarajevogasa itd itd koji imaju puno vece plate jer ih dobijaju preko povecanja racuna gradjana. a gradjevinarstvo u F BiH je davno unisteno a dobro znamo zahvaljujuci kome kao i sva ostala privreda.
Javna uprava su i ministri, savjetnici, parlamentarci i eto odgovora ko nabija platu. Javna uprava su i državni službenici (oni koji su fakultetski obrazovani). Prosjek sa SSS je negdje oko 800 KM, ovih sa fakultetom oko 1400 (opet zbog ministara i svite) i eto prosjeka 1100 KM
L u c i f e r

#11270 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Image

:shock: Image
nedim73m

#11271 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

goran16v wrote:
madner wrote:Naravno da si fulio, a pokusaj navlacenja je smjesan. Dakle dosli smo do zakljucka da prosjek realnom sektoru dizu rudari i rudnici, koji zapravo nisu realni sektor jes su u sastavu EP. :roll:

Firme koje su u drzavnom vlasnistvu ali nisu na budzetu su takodje dio realnog sektora kralju i sahu. :D
Sta sam fulio, kakav pokusaj navlacenja?!?!?! Ako je nesto smijesno, smijesna je tvoja vadiona na realni sektor.
Prije svega, vrati se na moj post i procitaces da se moj posto odnosi na privatni sektor, jer su za njega vezani komentari vezani za velike TO itd!

"goran16v je napisao/la:
Napisacu ti istu stvar kao i @nedimu, da tih 850 prisjeka ne cini SAMO privatni sektor nego SVI ukljucujuci i one sa enormno velikim osnovicama... Najgrublje predpostavljam da bi bila nekih 500, sto bi znacilo da onaj u tom sektoru..."

Dalje, na tvoju tvrdju da nema tako niskih prosjeka (na tvoju zalost ti si me savjetovao gdje da trazim) sam ti naveo podatke iz oblasti kao sto su gradjevinarstvo, ugostiteljstvo, preradjivacka industrija, gdje vkada iskljucivo kapital, gdje su upravo ti prosjeci.
Ako poslije svega i dalje budes tvrdio da onaj zaposlen u sektoru u kojem je prosjecna plata 550 KM za isti ili slican posao ili strucnu spremu sa svim mahinacijama vlasnika zapravo prima vecu platu od nego iz sektora u kojem je prosjecna plata 1150 KM - e to ce biti fakat smijesno, a istovremeno si dobio odgovor i za rudare.
Rudari imaju veća primanja u prosjeku po 200 KM nego radnici u javnoj upravi sa SSS. Rudari su NK radnici uglavnom sa završenom samno osnovnom školom. Ja lično odobravam to što imaju veću plaći zbog prirode posla, ali mislim da im je to maksimum koji rebaju dobiti.

Nedavno sam pročitao da se na neki konkurs za rudare prijavilo stotinjak mladiča sa završenim fakultetom i to je podatak koliko su malo plaćeni.
O'zone
Globalni moderator

#11272 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Hajlac wrote: Svaki njegov klip gleda u prosjeku nekoliko hiljada ljudi a na FB ga prati preko deset hiljada :wink:

Nihad uvjek ispliva :mrgreen:

Međutim niko neće da shvati da za svake proteste jedna te ista ekipa (sa minimalnim promjenama u ljudstvu) daje sve od sebe i da nikad nemaju pomoć i da uvjek najviše nadrljaju.

Nije to njihov problem nego problem ostalog građanstva koje neće da preuzme inicijativu onda tu je uvjek problem logistike koju bez njih niko neće/ne može da organizuje i na kraju tu je problem "nemoj mene jarane". Ljudi uvijek stoje po strani i čekaju da ih neko povede ali sami inicijativu nikad ne preuzimaju.

Istina je da iz svakih protesta ispliva najviše osoba iz NVO-a ali se oni najmanje boje da govore jer jedino oni nemaju posljedica nakon izgovorenog (osim batina. Zadnji primjer Mostar mada je u pitanju sindikalac) dok i sami znate da su ljudi dobijali ukore ili ostajali bez posla i zbog samog pojavljivanja na demonstracijama.

Dok nam se ne promjeni svijest svaki će protesti da izgledaju isto sa istim licima i istom pričom a bez ikakve promjene.
Alfons Kauders

#11273 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

quiqui wrote:
Alfons Kauders wrote:
quiqui wrote:
Ide, ide. Vracali bi mi te kredite, ali u minimalnim ratama, a dugorocno. MMF bi prisilio(preko medj.sudova) izvrsenje, preko plata javne uprave Doslovno tako ide.
Ovo ukratko i pojednostavljeno pricam. A koga zanima, mize pravno i ekonomski istraziti.
Stotine muha jednim udarcem.
Ali politicari to nikad nece spomenuti kao mogucnost.
Sta mislis zasto?
Ali narod..forumi, plenumi, protesti. Niko ne prica o tome...
ne ide to tako, al ni blizu...

satro bi privredu... totalno... kreditni rejting s B ide na D (default)... cime dodatno raste cijena kapitalteze je investirati, pada potrosnja, prihodi drzave, fondova... dakle usporava se ekonomska aktivnost, bdp pada dvocifrenom stopom godisnje i te "manje rate" bi bilo podjednako tesko vracati kao ove koje imamo sad

zapravo, kad bi neko bez razloga proglasio bankrot i namjerno unistio privredu, mislim da bi mu trebalo suditi za veleizdaju, te ga objesiti na prvu banderu - jer bi nas otjerao u jos vecu glad
Nisam ti bezveze spomenula Argentinu kao primjer.
U ekonomiji prevladava teorija da su svi ekonomski dogadjaji vec vidjeni i da se, uz vrlo mala odstupanja, konstantno ponavljaju.
Istina je da kreditni rejting pada. Ali zar je cilj ove drzave da svoju suverenost i drzavnost odrzava kreditiranjem?
Nije tacno da cijena kapitala i GDP samim tim padaju. Mogli bi ako bi samo proglasili bakrot i cekali s neba da padne rjesenje.
argentinu nisi pomenula, barem ne meni - niti ima previse dodirnih tacaka sa ekonomskim problemima s kojim se suocavamo u BiH

nisam rekao da pada cijena kapitala, vec raste... a bdp pada, itekako

a evo argentine
The depression, which began due to the Russian and Brazilian financial crises and worsened after the dot-com bubble burst,[1][2] caused widespread unemployment, riots, the fall of the government, a default on the country’s foreign debt, the rise of alternative currencies and the end of the peso’s fixed exchange rate to the US dollar.[1][2] The economy shrank by 28 percent.[3][7] Over 50 percent of Argentines were poor, and the indigents amounted 25 percent; seven out of ten Argentine children were poor.[2][7]
By 2002 GDP growth had returned, surprising economists and the business media,[8][9] and the economy began to grow at an average 9% per year.[10][11] In 2005, Argentina’s GDP exceeded pre-crisis level. As of 2013, the default had not been completely resolved, although the government had repaid its IMF loans in full.
ljudi zijanili 28%... a nama GDP ove godine trebao rasti 2.8%... oporavili su se za 7 godina, nama bi trebalo dosta vise - samo da se vratimo na isti nivo... dakle imali bi deceniju jos vece neimastine i gladi prije no sto se vratimo na ono sto imamo danas... i dje je tu napredak? nisam kornjaca da zivim 300 godina
To bi znacili ukljucivanje akadamske zajednice i mladih entuzijasta u KREIRANJU EKONOMSKE POLITIKE DRZAVE, koju mi uopce nemamo sad. Jake mjere akumulacije lapitala kroz raznorazne neiskoristene mjere dosad: akumulacija kapitala kroz podsticanje stednje, limitiranje stranih banaka, apsolutno ulaganje u privredu-posebno (bio) poljoprivredu jer tu lezi NASE bogatstvo i prednost, masovno zaposljavanje (makar cijena rada i bila minimalna ali srazmjerna u svim oblastima u pocetku), stavljanje u funkciju drzavne imovine i javnih dobara (to pitanje se moze rijesiti uz 10ak dobrih strucnjaka za 10ak dana), usmjeravanje budzeta prevashodno na privredu, maximalno oporezivanje "luksuza" (alkohol,duhan,automobili,gorivo), smanjene oporezivanja osnovnih namjernica (mlijeko, brasno i sl). Argentinci su cak blokirali jedno vrijeme racune sve u zemlji, da ne bi izasao novac vani, kao privremena mjera. Pogledaj im sad GDP i GDP per capita u odnosu na kriznu 2000/2002 god.
podsticanje stednje vec imamo, u vidu povoljnih kamata na orocenu stednju i osiguranja depozita... stednja je sasvim ok, pogledaj malo zvanicne podatke, zapravo iznenadjujuce dobro stojimo kad je stednja u pitanju

"limitiranje" stranih banaka u EU nije moguce... masovno zaposljavanje? ulaganje u privredu? kako? nije ovo vise socijalizam... ulaganja u stvari koje ce nas uciniti konkurentnim svakako, infrastruktura, skolstvo, dokvalifikacija/prekvalifikacija kadrova s biroa itd... ali i to kosta

za oporezivanje luksuza se slazem - debilno je sto se drzavi procentualno plati isto poreza kada uzimas audi od 200,000 maraka ili skodu od 20,000... to je daaavno trebalo uraditi... akcize na duhan rastu svake godine i to se takodjer vec dovodi u sklad s zemljama u okruzenju, to nema potrebe dirati... alkohol bi se mozda jos moglo opaliti putem akciza...

slazem se i za oporezivanje osnovnih namirnica, ali samo djelimicno... mi imamo izrazito nisku stopu PDV-a koju bi morali znacajno povecati kada bi prestali oporezivati te stvari... stoga su rezultati upitni... jer bi pdv vjerovatno bio blizu hrvatskog (25%)... onda bi npr. na litar mlijeka placali 0 PDV-a umjesto 25kf, ali bi npr na neke druge prijeko potrebne stvari placali vise... npr. deterdzent od 10km, sad je 1.7km poreza, a s vecom stopom bi bilo 2.5km... i tako se vrtimo ukrug... plus nizak PDV na sve nije tako los za privredu kao sto neki misle... ako neko namjerava uloziti 200,000 da pokrene neku firmu, kod nas ce na sve sto kupi platiti 34,000 PDV-a, a u Hrvatskoj 50,000...
madner

#11274 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

goran16v wrote:

"goran16v je napisao/la:

Najozbiljnije te pitam, ti mislis da rudare ne treba uzimati u obzir? Informaticare? Bankare? Logisticare? :D

To se zove natezanje teze, jer si proizvoljno izvodjio sektore sa niskim primanjima i njima prisisio poseban status, jer drugacije ne mozes odbraniti svoje teze. Isto tako bih ja mogao reci da treba posmatrati samo banke, jer tu zaista vlada realan kapital. :roll:
Hajlac

#11275 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Hajlac »

svjezi_ustipak wrote:
Hajlac wrote:

skacu raja od srece za Damirom Niksicem, gladni radnici iz Tuzle uputili se u Sarajevo pjesice samo da vide novog Tita Damira. sve fb revolucionari otcijepljeni od stvarnosti.

Hebo i borbu gdje je bitnije jel Damir ili Plenum i gdje se Ivancici i Alickovici pitaju. Zato i nece potrajati Plenum.
Taj isti je 6 dana prije Tuzle tj. 31.01. na Udri muški/Pinku prizivao ukrajinsku paljevinu :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=oN0e4shf ... &t=1h17m4s
A prošlo ljeto objavio pjesmu koja poziva na paljenje parlamenta i ofisa:

Ako me pojede vuk
Ti otplati sav moj dug,
Al' ako me pogubi vlast
Nek ofisi gore meni u čast.

Ako me odnese rijeka
Nek' me niko ne čeka,
Al' ako me pogubi vlast
Nek topovi grme meni u čast.

Ako me pogodi grom
Ti useli u moj dom,
Al' ako me pogubi vlast
Nek' parlament gori meni u čast.

http://www.youtube.com/watch?v=Sbpb5hcfCUg

A s obzirom da je mlađarija prosto zaluđena njime, zglave me ne bi čudilo da su 'pokupili' ovakve signale...
Post Reply