PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

OldMayor

#10526 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

say_cheese wrote:
raskopusa wrote:toliko o promjenama. nikad nama na zelenu granu.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/midhat-h ... /140217001
Od 12.000 glasova, Husic je jamio 94%. Sta ti predlazes? Da ponistimo glasove biraca? Ili predlazes da svaki birac iz BeHa prvo izadje na ispit pred plenum gradjana gdje ce komisija da ispita njegovo mentalno stanje i da mu potvrdom i pecatom ustupi - ili ne ustupi - demokratsko pravo? Ko u komisiji sjedi i cije interese brani, o tome necemo javno. Molim da se kamere i mikrofoni iskljuce, hajmo narode, prolazite dalje, nema se ovdje sta vidjeti.

Ne, meni se ovo ne svidja, ne svidja mi se stigmatizacija politicara per se, jer ispade da su oni po defaultu klosari i banditi. Ne svidja mi se smjer ove diskusije, koja nas baca u doba inkvizicije. Kritika se pretvara u lov na vjestice.
Treba isto tako napomenuti da 8000 ljudi uopste nije glasalo. Znaci, 8000 ljudi boli qrac ko im upravlja njihovim sredstvima. To su oni, sta cu ja glasat, nemam ja od tog nista. Mamlaz ne konta da bukvalno svaki mjesec od SVOJE zarade daje novac za drzavu. Najbolje otici tim ljudima i reci im dajte mi onda i ostatak plate, ionako vam je svejedno kome je dajete.

SDA ima svoju bazu glasaca. U federaciji postoje opstine gdje druge stranke ne mogu primirisati. To su opstine gdje se SDA toliko infiltirala u drustvo, toliko su se uvezali da je to vise nemoguce razvezati. Pola njihovih glasaca ima direktnu ili indirektnu korist od dolaska na vlast. A drugim strankama se ne isplati sad peglati oko tih 'neatraktivnih' opstina. Evo u Kantonu Sarajevo niko ozbiljno ni ne napada Hadzice, Vogoscu, Ilijas i sl na izborima. Tamo SDA hara. E tako i u drugim kantonima. Zato SDA i opstaje ove godine, igraju na dobro poznatu kartu, siguricu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10527 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

samo u KS SDA ima najmanje oko 35.000 sigurnih glasova....ni SDP tu ne zaostaje puno.

to je članstvo, uhljebljenici, familija itd. uglavnom ljudi koji direktno ekonomski ovise od toga ko je na vlasti

pa neka klocevi ne idu glasati i već će se znati pobjednik narednih izbora ..... onda plenumajte qurcu
jastuk1

#10528 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:nikakav problem - ali onda neka ne govore da predstavljaju sve gradjane, vec samo one koji bi amnestirali ljude koji su spaljivali zgrade... bez mene
Naravno, ne predstavljaju ni sve građane oni koji brane ovaj režim pod lažnom tezom petriotizma. I to bez mene. :izet:
Radi se o "branjenju" pravnog sistema, a ne režima. Paljenje zgrada je spalilo proteste. Izrežirano ili ne, spalilo je proteste. To je činjenica, sviđalo se to nekom ili ne.

A forum, pardon plenum je samo odskočna daCka za nevladine ublehe da se pokušaju nazor, na silu zaplivati u vladinim vodama. Ovdje mnogima treba pojas za spašavanje, ali najmanje treba onima koji će iskoristiti plenum za svoje lične interese.

crysis, Radnička klasa je u Jugi jedva sastavljala kraj s krajem. Vojska i neki su živjeli ko bubreg u loju, a radnička klasa se patila.
O'zone
Globalni moderator

#10529 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Ko ovo Grebi polomi ruku? Da se nije zanio u Petak ko one šesetosme pa zabacio koji kamen?

Image
SmokingMan

#10530 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by SmokingMan »

Teško da ćemo se mi ikada osloboditi ovakve vlasti.Previše je mutne vode ovdje.
Styling

#10531 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

KatarinaKosaca wrote:
jastuk1 wrote:A ovdje je svakog Sarajliju i patriotu ujelo za srce protestvovanje ispred MUP-a i Suda!!!!!!!!!!!! Traženje da se uhapšeni puste. I to je ogadilo proteste mnogima.

Onaj dan su protesti i svaki njihov cilj sahranjeni. :!: :!: :!: Shvati to već jednom. :!: :!: :!:
govori u svoje ime. Ja sam Sarajka i nije me to ujelo za srce. To su građani ove zemlje. I da su narkomani, i oni su građani. Trebaju im se izgraditi centri za liječenje umjesto skupog voznog parka. Tužilaštvo treba da radi svoj posao. Svaki sarajlija ostavlja otvorene ladice, ili kako kaže Premijer latice u autu koliko su nas lopovi izdresirali i koliko MUP ne radi svoj posao. Zašto bi me onda boljelo da se prosjeduje ispred njihove zgrade?
Niste ni svjesni koliko vam je podmetnuto kukavičije jaje tobožnjeg državnog udara i zaštite države samo zarad zaštite njihovih fotelja. Dobiće murija sad plaću, možda i višak, zaboraviće ih opet kao i puno puta do sada. Jednako i svoje internet ratnike će zaborativi.
Sto se tice narkomana, ja im ne bih gradila komune za lijecenje koje ce se finansirati iz drzavnog budzeta.
Sami se navukli neka se sami i lijece.
Alfons Kauders

#10532 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:samo u KS SDA ima najmanje oko 35.000 sigurnih glasova....ni SDP tu ne zaostaje puno.

to je članstvo, uhljebljenici, familija itd. uglavnom ljudi koji direktno ekonomski ovise od toga ko je na vlasti

pa neka klocevi ne idu glasati i već će se znati pobjednik narednih izbora ..... onda plenumajte qurcu
upravo tako, pocetak i kraj price

izlaziti na izbore, informisati se, aktivirati se u skladu sa mogucnostima, redovno pratiti sta se radi - a ne ko neki koji se sjete zive u ovoj drzavi i placaju poreze tek onda kada raja krene spaljivati zgrade... pa bi se onda ukljucili i onda bi da ih se pita, i onda se ibrete nad stvarima o kojima se na ovom podforumu ispisalo desetine hiljada stranica....

drugog nacina nema, precica nema - sve ostalo je suplja
Mister Yes

#10533 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Mister Yes »

KatarinaKosaca wrote: Promjenu Ustava podmeću oni koji nemaju ni znanje ni muda da to traže u BL. Ustav nema veze sa socijalnom nepravdom, nepotizmom i sistemskom korupcijom.
Nije vrijeme da se to traži u BL. Borba protiv nepotizma, korupcije i kriminala je zadaća pravosuđa a mi imamo neovisno pravosuđe koje nikome ne odgovora. Znači:

-Ako su protesti zbog kriminala onda su protestanti pogriješili adresu jer političari i vlade nemaju kontrolu nad pravosuđem (zahvaliti se onima koji su insistirali na neovisnom pravosuđu). Trebalo se protestvovati ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ili bar ispred kantonalnih sudova i tužilaštava.

-Ako su protesti u cilju promjene vlasti onda su besmisleni jer izbori su ove godine i tu se mijenja vlast.

-Ako su protesti protiv sistema/Daytona onda su preuranjeni.
O'zone
Globalni moderator

#10534 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Što bi rekli osvrt iznutra
Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji,

Kada sam 16. augusta 2011. godine pisao pismo Predsjedniku SDA, nisam ni slutio da bi nas mogli zadesiti ovi događaji koji su se zbili u proteklih 10-tak dana. Tada sam instinktivno reagovao, analizirajući šta se u i oko SDA može popraviti da bismo imali demokratskiji ambijent u BiH.

Napisao sam tada, u 13 tačaka, šta predlažem da se poduzima kako bi ugled SDA porastao u narodu, a time i u državi, ali i u međunarodnoj zajednici. Nažalost, nije bilo razumijevanja niti reakcije. Ne znam razloge, ali znam da se, potom, nakon historijske Konvencije od prije godinu dana nisam našao u rukovodstvu SDA.

Nemam namjeru čitati sada to pismo, već želim da konstatujem da se ipak dogodila posljedica neprincipijelne politike SDA BiH, te se, gospodo, kao rezultanta svih negativnosti, upravo desio djelomični državni udar u svim elementima tog čina.

Opravdani i očekivani protesti građana BiH započeli su zbog nepodnošljivog ekonomsko-socijalnog stanja velikog broja ljudi, da bi se, onda, obrnuli u ideološko-političke manifestacije sile i nerede neviđenih razmjera - koji su poprimili formu žestokog rušilaštva pred svime što im se našlo na putu. Kada duh izađe iz boce, onda ga je teško smiriti...

Neću elaborirati događaje, već, naprotiv, želim da ukažem na propuste koje smo kao stranka napravili u proteklom periodu, bez namjere da umanjim zasluge i vrijednost SDA u nastanku i očuvanju BiH u današnjem obliku i sadržaju.

Transformacija SDA iz pokreta u modernu evropsku narodnu stranku političkog centra nije praćena unutarnjom organizacijskom transformacijom i potrebama društva, pa se upravljanje Strankom i društvenim procesima odvijalo stihijski, bez unaprijed utvrđenih principa, sa nejasnom kadrovskom politikom, bez povratne sprege u sistemu odgovornosti naših kadrova prema Stranci. I stoga danas imamo to što imamo. I nije veliki problem ako se pogriješi i prizna greška. Međutim, veliki problemi nastaju kada se ne uviđaju ili ignorišu vlastite greške, pa se istrajava na takvome putu.

Kao ozbiljna politička stranka, mi se borimo za izgradnju demokratskog društva, što podrazumijeva izgradnju i razvoj tri osnovna stuba bez kojih nema demokratije u društvu BiH, a to su:

1. obrazovanje - ono je potpuno obezvrijeđeno i razoren je sistem obrazovnih vrijednosti;

2. sloboda - koja postaje sve upitnija, pa čak i u SDA! Zbog slobode mišljenja naši kadrovi se veoma često, žargonski rečeno, "puste niz vodu": otišla je čitava plejada dobrih kadrova iz SDA... Zašto?;
3. pravda - ovo je, nažalost, u BiH i pojmovno toliko potrošena riječ da malo ko vjeruje da se može popraviti, da se toj riječi može vratiti njezin iskonski smisao.

Postavlja se opravdano pitanje: gdje smo danas kao SDA?

Stranka - organizacijski: da li smo uopće stranka, ili nešto što nije nimalo lahko definirati?
Demokratske - jesmo li demokratska? Akcije - gdje je akcija? (Osim usamljenih pojedinaca.)

Zar treba da se desi narodni bunt, pa da mi vidimo gdje smo i koliko vrijedimo? Zar treba da se zapali požar u državi za koju se, navodno, svi zdušno zalažemo? Koji su nam motivi? - to je ključno pitanje, iz kojeg se može naslutiti i odgovor na mnoga druga pitanja. Nema napretka bez jasne motivacije. Ne smije to biti samo lični interes, a on je, nažalost, prevladavajući motiv kod mnogih.

Mogli smo:

- ukinuti brojne privilegije;
- voditi principijelnu kadrovsku politiku;
- voditi pravedniju privatizaciju;
- uspostavljati ravnomjeran razvoj svih krajeva u Bosni i Hercegovini;
- ostati bliži onima zbog kojih postojimo;
- obezbjeđivati veći stepen pravednosti u svim segmentima društva; manje veza i rješavanja životnih pitanja građana preko reda,
- imati brži razvoj tamo gdje smo u mogućnosti da sami donosimo odluke;
- ujednačiti prava onih koji se vraćaju u RS, čak ih i stimulirati, i to njih prvenstveno;
- voditi više računa o dijaspori;
- "kapitalizirati" Srebrenicu kao paradigmu stradanja Bošnjaka.

A nismo uradili gotovo ništa od toga!

A mogli smo izvršiti još i:

1. redefinisanje političke pozicije SDA (priprema dokumenata za više organe Stranke);
2. prihvaćati nužne kompromise u pitanju države BiH, ali nikada i nikako po svaku cijenu;
3. redefinisati odnos BiH i međunarodne zajednice;
4. uspostavljati kriterije za pravednu vlast;
5. insistirati na povratku u RS i stimulirati ga na različite, ali sasvim konkretne načine;
6. vršiti zakonsku i svaku drugu supstituciju uvoza domaćom proizvodnjom (što bi rješavalo vanjskotrgovački debalans, ali i pospješivalo upošljavanje);
7. stvarati pogodnosti investitorima (jedinstveno: FBiH, kantoni, općine);
8. jačati efikasnost administracije do nivoa kanton-općine; elektronska uprava..
9. osnaživati inspekcije i utvrđivati mehanizme za dosljednu zakonitost njihovog djelovanja;
10. stvarati sistemske pretpostavke za jačanje lokalne samouprave;
11. unutarstranačke odnose definisati jasno i na osnovu mjerljivih veličina, tj. rezultata.

A nismo! Zašto nismo?

Zato što bi se, da jesmo, jasno razlikovao rad od nerada, istina od neistine, principijelnost od improvizacije i preferiranja ličnog interesa kao vrhunaravnog motiva, dobri i loši kadrovi. I dr.

A to, dakako, odgovara samo onima koji u neuređenom sistemu vide svoju šansu!
I zato smo danas tu gdje jesmo: pred ključnim pitanjima smisla našega političkog djelovanja. Uz sve druge probleme, koje proizvode neprijatelji BiH, naša situacija i zbog ovog je tako teška.

Stoga predlažem da uradimo slijedeće:

1. proglasiti stalnim zasjedanja svih nivoa Stranke, praćenje situacije, informisanje i brzo djelovanje;
2. paralelno započeti ozbiljnu reformu Stranke s ciljem jačanja kapaciteta i povrata povjerenja članova i simpatizera - i sve to transparentno javno komunicirati;
3. omogućiti biranje novih, mlađih i sposobnih kadrova SDA na svim nivoima;
4. redefinisati izborni štab Stranke;
5. ograničiti istupe u javnosti na predsjednike svih nivoa ili PR;
6. rukovoditi komunikacijom SDA sa javnošću sa jednog mjesta - sa profesionalno utvrđenom strategijom komuniciranja;
7. provesti lustraciju u SDA, te isključiti sve one koji su na bilo koji način ugrozili ugled Stranke;
8. donijeti Zakon o političkom organiziranju, koji treba da uredi i stranke i njihovo ponašanje,
9. započeti ozbiljan dijalog sa narodom, težeći da mu se iznova u potpunosti približimo.
Ukoliko se ozbiljno i hitno ne prestrojimo, prijeti nam opasnost ne samo od gubitka izbora već i od potpunog nestanka, jer je isuviše vremena proteklo dok smo dobivali kakvo-takvo povjerenje birača i u strukturama države egzistirali na tuđim greškama. Što je najvažnije: pogoršavat će se stanje u našoj državi, a mi kao da smo počeli zaboravljati da otpočetka postojimo zbog BiH kao uslova za opstanak našeg naroda, i svih drugih koji žele ovu zemlju. Budimo odgovorni spram povijesne uloge koja nam je namijenjena i koju smo još 1990-te godine prihvatili.

Dragi prijatelji, okrenimo se budućnosti, i djelujmo po osnovu realizacije zacrtanih politika i identifikacije sa istinom i pravdom - kako bismo bili dostojni misije zbog koje je SDA osnovana.

Hvala na pažnji!
Šemsudin Mehmedović,
zastupnik u PS BiH
jastuk1

#10535 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

Styling wrote: Sto se tice narkomana, ja im ne bih gradila komune za lijecenje koje ce se finansirati iz drzavnog budzeta.
:thumbup:

Popišali se na svoj život i sad još treba da se pišaju i na tuđi smanjivanjem para za prave zdravstvene potrebe da bi se liječio njihov hir. :-)
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#10536 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by crysis »

jastuk1 wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:nikakav problem - ali onda neka ne govore da predstavljaju sve gradjane, vec samo one koji bi amnestirali ljude koji su spaljivali zgrade... bez mene
Naravno, ne predstavljaju ni sve građane oni koji brane ovaj režim pod lažnom tezom petriotizma. I to bez mene. :izet:
Radi se o "branjenju" pravnog sistema, a ne režima. Paljenje zgrada je spalilo proteste. Izrežirano ili ne, spalilo je proteste. To je činjenica, sviđalo se to nekom ili ne.

A forum, pardon plenum je samo odskočna daCka za nevladine ublehe da se pokušaju nazor, na silu zaplivati u vladinim vodama. Ovdje mnogima treba pojas za spašavanje, ali najmanje treba onima koji će iskoristiti plenum za svoje lične interese.

crysis, Radnička klasa je u Jugi jedva sastavljala kraj s krajem. Vojska i neki su živjeli ko bubreg u loju, a radnička klasa se patila.
ja sam radnik iz te bivse juge koji je radio na normu i nemoj meni pricat kako sam se patio u jugi, zivio ko car.
od kraja rata pa na ovamo zivim ko bubreg u formalinu, eto kako mi je dobro.
u jugi radili i ja i zena , sad neradi ni jedno a zivim od invalidnine od 260 maraka , ma pravo mi jbt. neopisivo
madner

#10537 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Jastuk u frontalnom napadu na realnost. :D
OldMayor

#10538 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by OldMayor »

jastuk1 wrote:
Styling wrote: Sto se tice narkomana, ja im ne bih gradila komune za lijecenje koje ce se finansirati iz drzavnog budzeta.

Popišali se na svoj život i sad još treba da se pišaju i na tuđi smanjivanjem para za prave zdravstvene potrebe da bi se liječio njihov hir. :-)
Vidi se da niste imali iskustva sa takvim slucajevima. Sreca vasa.

Nisam ni ja direktno, ali jesam indirektno i promjenio sam misljenje. Iako sam isto ovako razmisljao, pa koji qrac ja da dajem pare, kad su oni sami krivi. To nije bolest i sl.

Ali kad vidim roditelje, bracu, sestre tih ljudi - vjerujte da bi i vi promjenili misljenje. To se SVAKOME moze desiti, mom buducem djetetu, vasem, sestri, bratu svakome. Nije niko imun na to. Odredjeni splet okolnosti svakoga moze u to uvuci.

Kazem vam, sreca vasa i moja pa nismo imali problema s tim, ali mnogi jesu i mnogi imaju. I dali bi sve da izlijece svoju djecu.

Ako se za kera moze dat azil, to se za ljudsko bice ne moze napraviti komuna?

Mene bi bilo stid tako ovako nesto napisati. Ali opet shvatam vas, nemate s tim iskustva.
biske

#10539 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by biske »

madner wrote:Jastuk u frontalnom napadu na realnost. :D
:lol:
shvati već jednom, shvati :!: :!: :!:
omar little

#10540 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by omar little »

jastuk1 wrote:

a, vidi ovih konzervativaca. to je isto kao da kazes da se nece pare iz budzeta izdvajati za ljude sa zdravstvenim problemima jer su debeli. sami su jeli, masno i nezdravo, dobili srcane probleme, sami nek se i lijece. bravo. <3
Alfons Kauders

#10541 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

O'zone wrote:Što bi rekli osvrt iznutra

Kada sam 16. augusta 2011. godine pisao pismo Predsjedniku SDA, nisam ni slutio da bi nas mogli zadesiti ovi događaji koji su se zbili u proteklih 10-tak dana. Tada sam instinktivno reagovao, analizirajući šta se u i oko SDA može popraviti da bismo imali demokratskiji ambijent u BiH.

Napisao sam tada, u 13 tačaka, šta predlažem da se poduzima kako bi ugled SDA porastao u narodu, a time i u državi, ali i u međunarodnoj zajednici. Nažalost, nije bilo razumijevanja niti reakcije. Ne znam razloge, ali znam da se, potom, nakon historijske Konvencije od prije godinu dana nisam našao u rukovodstvu SDA.

Nemam namjeru čitati sada to pismo, već želim da konstatujem da se ipak dogodila posljedica neprincipijelne politike SDA BiH, te se, gospodo, kao rezultanta svih negativnosti, upravo desio djelomični državni udar u svim elementima tog čina.

Opravdani i očekivani protesti građana BiH započeli su zbog nepodnošljivog ekonomsko-socijalnog stanja velikog broja ljudi, da bi se, onda, obrnuli u ideološko-političke manifestacije sile i nerede neviđenih razmjera - koji su poprimili formu žestokog rušilaštva pred svime što im se našlo na putu. Kada duh izađe iz boce, onda ga je teško smiriti...

Neću elaborirati događaje, već, naprotiv, želim da ukažem na propuste koje smo kao stranka napravili u proteklom periodu, bez namjere da umanjim zasluge i vrijednost SDA u nastanku i očuvanju BiH u današnjem obliku i sadržaju.

Transformacija SDA iz pokreta u modernu evropsku narodnu stranku političkog centra nije praćena unutarnjom organizacijskom transformacijom i potrebama društva, pa se upravljanje Strankom i društvenim procesima odvijalo stihijski, bez unaprijed utvrđenih principa, sa nejasnom kadrovskom politikom, bez povratne sprege u sistemu odgovornosti naših kadrova prema Stranci. I stoga danas imamo to što imamo. I nije veliki problem ako se pogriješi i prizna greška. Međutim, veliki problemi nastaju kada se ne uviđaju ili ignorišu vlastite greške, pa se istrajava na takvome putu.

Kao ozbiljna politička stranka, mi se borimo za izgradnju demokratskog društva, što podrazumijeva izgradnju i razvoj tri osnovna stuba bez kojih nema demokratije u društvu BiH, a to su:

1. obrazovanje - ono je potpuno obezvrijeđeno i razoren je sistem obrazovnih vrijednosti;

2. sloboda - koja postaje sve upitnija, pa čak i u SDA! Zbog slobode mišljenja naši kadrovi se veoma često, žargonski rečeno, "puste niz vodu": otišla je čitava plejada dobrih kadrova iz SDA... Zašto?;
3. pravda - ovo je, nažalost, u BiH i pojmovno toliko potrošena riječ da malo ko vjeruje da se može popraviti, da se toj riječi može vratiti njezin iskonski smisao.

Postavlja se opravdano pitanje: gdje smo danas kao SDA?

Stranka - organizacijski: da li smo uopće stranka, ili nešto što nije nimalo lahko definirati?
Demokratske - jesmo li demokratska? Akcije - gdje je akcija? (Osim usamljenih pojedinaca.)

Zar treba da se desi narodni bunt, pa da mi vidimo gdje smo i koliko vrijedimo? Zar treba da se zapali požar u državi za koju se, navodno, svi zdušno zalažemo? Koji su nam motivi? - to je ključno pitanje, iz kojeg se može naslutiti i odgovor na mnoga druga pitanja. Nema napretka bez jasne motivacije. Ne smije to biti samo lični interes, a on je, nažalost, prevladavajući motiv kod mnogih.

Mogli smo:

- ukinuti brojne privilegije;
- voditi principijelnu kadrovsku politiku;
- voditi pravedniju privatizaciju;
- uspostavljati ravnomjeran razvoj svih krajeva u Bosni i Hercegovini;
- ostati bliži onima zbog kojih postojimo;
- obezbjeđivati veći stepen pravednosti u svim segmentima društva; manje veza i rješavanja životnih pitanja građana preko reda,
- imati brži razvoj tamo gdje smo u mogućnosti da sami donosimo odluke;
- ujednačiti prava onih koji se vraćaju u RS, čak ih i stimulirati, i to njih prvenstveno;
- voditi više računa o dijaspori;
- "kapitalizirati" Srebrenicu kao paradigmu stradanja Bošnjaka.

A nismo uradili gotovo ništa od toga!

A mogli smo izvršiti još i:

1. redefinisanje političke pozicije SDA (priprema dokumenata za više organe Stranke);
2. prihvaćati nužne kompromise u pitanju države BiH, ali nikada i nikako po svaku cijenu;
3. redefinisati odnos BiH i međunarodne zajednice;
4. uspostavljati kriterije za pravednu vlast;
5. insistirati na povratku u RS i stimulirati ga na različite, ali sasvim konkretne načine;
6. vršiti zakonsku i svaku drugu supstituciju uvoza domaćom proizvodnjom (što bi rješavalo vanjskotrgovački debalans, ali i pospješivalo upošljavanje);
7. stvarati pogodnosti investitorima (jedinstveno: FBiH, kantoni, općine);
8. jačati efikasnost administracije do nivoa kanton-općine; elektronska uprava..
9. osnaživati inspekcije i utvrđivati mehanizme za dosljednu zakonitost njihovog djelovanja;
10. stvarati sistemske pretpostavke za jačanje lokalne samouprave;
11. unutarstranačke odnose definisati jasno i na osnovu mjerljivih veličina, tj. rezultata.

A nismo! Zašto nismo?

Zato što bi se, da jesmo, jasno razlikovao rad od nerada, istina od neistine, principijelnost od improvizacije i preferiranja ličnog interesa kao vrhunaravnog motiva, dobri i loši kadrovi. I dr.

A to, dakako, odgovara samo onima koji u neuređenom sistemu vide svoju šansu!
I zato smo danas tu gdje jesmo: pred ključnim pitanjima smisla našega političkog djelovanja. Uz sve druge probleme, koje proizvode neprijatelji BiH, naša situacija i zbog ovog je tako teška.

Stoga predlažem da uradimo slijedeće:

1. proglasiti stalnim zasjedanja svih nivoa Stranke, praćenje situacije, informisanje i brzo djelovanje;
2. paralelno započeti ozbiljnu reformu Stranke s ciljem jačanja kapaciteta i povrata povjerenja članova i simpatizera - i sve to transparentno javno komunicirati;
3. omogućiti biranje novih, mlađih i sposobnih kadrova SDA na svim nivoima;
4. redefinisati izborni štab Stranke;
5. ograničiti istupe u javnosti na predsjednike svih nivoa ili PR;
6. rukovoditi komunikacijom SDA sa javnošću sa jednog mjesta - sa profesionalno utvrđenom strategijom komuniciranja;
7. provesti lustraciju u SDA, te isključiti sve one koji su na bilo koji način ugrozili ugled Stranke;
8. donijeti Zakon o političkom organiziranju, koji treba da uredi i stranke i njihovo ponašanje,
9. započeti ozbiljan dijalog sa narodom, težeći da mu se iznova u potpunosti približimo.
Ukoliko se ozbiljno i hitno ne prestrojimo, prijeti nam opasnost ne samo od gubitka izbora već i od potpunog nestanka, jer je isuviše vremena proteklo dok smo dobivali kakvo-takvo povjerenje birača i u strukturama države egzistirali na tuđim greškama. Što je najvažnije: pogoršavat će se stanje u našoj državi, a mi kao da smo počeli zaboravljati da otpočetka postojimo zbog BiH kao uslova za opstanak našeg naroda, i svih drugih koji žele ovu zemlju. Budimo odgovorni spram povijesne uloge koja nam je namijenjena i koju smo još 1990-te godine prihvatili.

Dragi prijatelji, okrenimo se budućnosti, i djelujmo po osnovu realizacije zacrtanih politika i identifikacije sa istinom i pravdom - kako bismo bili dostojni misije zbog koje je SDA osnovana.

Hvala na pažnji!
Šemsudin Mehmedović,
zastupnik u PS BiH
e pa et

trebalo im je ovo da im dodje pamet iz guzice u glavu... i mislim da jos nije... sve velike stranke sve ove godine imale su potpuno isti pristup ovim pitanjima - sadaku i baliluk... dijeli sakom i kapom, obecavaj ljudima beneficije, daj javnom sektoru nerealne plate...

sad kad vise nema odakle, sad kad gore zgrade, "eto vidis mogli smo"...

i opet ne mogu... ne mogu nikad, jer jednostavno to nije svrha njihovog postojanja... one opstaju na glasovima javnog sektora, cijelog, od portira i medicinskih sestara do direktora s nekoliko milja mjesecno... one ne mogu funkcionisati bez tog izbornog plijena i glasacke masinerije, a vise nema para da je nahrane... a para nema jer su nas u privredi satrali - sutra bi slozno kao braca hodali i vadili nam bubrege i ostale organe da prodaju, samo kad bi mogli...

nemaju vise manevarskog prostora i ne mogu reci svojoj bazi sta se sve mora uraditi da se sanira stanje... a od mene bubreg dobiti nece... kitu eventualno... stoga ce biti veselo - jer ne smiju zavrnuti pipu pred izbore, a pipa skoro pa presahnula jos se tamo neki narod nesto buni sto javni sektor skrsi previse para... ne bi im bio u kozi al nikako
de balzac

#10542 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by de balzac »

Styling wrote:
Sto se tice narkomana, ja im ne bih gradila komune za lijecenje koje ce se finansirati iz drzavnog budzeta.
Major se potrudio da te razumije i da ti objasni, ja ne bih mogao. Šokiran sam ovom količinom gluposti.
Alfons Kauders

#10543 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

OldMayor wrote: Vidi se da niste imali iskustva sa takvim slucajevima. Sreca vasa.

Nisam ni ja direktno, ali jesam indirektno i promjenio sam misljenje. Iako sam isto ovako razmisljao, pa koji qrac ja da dajem pare, kad su oni sami krivi. To nije bolest i sl.

Ali kad vidim roditelje, bracu, sestre tih ljudi - vjerujte da bi i vi promjenili misljenje. To se SVAKOME moze desiti, mom buducem djetetu, vasem, sestri, bratu svakome. Nije niko imun na to. Odredjeni splet okolnosti svakoga moze u to uvuci.

Kazem vam, sreca vasa i moja pa nismo imali problema s tim, ali mnogi jesu i mnogi imaju. I dali bi sve da izlijece svoju djecu.

Mene bi bilo stid tako ovako nesto napisati. Ali opet shvatam vas, nemate s tim iskustva.
ah dje ces sad azile za cuke pominjati... :D stani malo da ti objasne kako opstine MORAJU finansirati azile i kako moraju trositi milione godisnje na njih, jerbo je to drustveno korisnije od bilo cega :D
say_cheese

#10544 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by say_cheese »

OldMayor wrote: Treba isto tako napomenuti da 8000 ljudi uopste nije glasalo. Znaci, 8000 ljudi boli qrac ko im upravlja njihovim sredstvima. To su oni, sta cu ja glasat, nemam ja od tog nista. Mamlaz ne konta da bukvalno svaki mjesec od SVOJE zarade daje novac za drzavu. Najbolje otici tim ljudima i reci im dajte mi onda i ostatak plate, ionako vam je svejedno kome je dajete.

SDA ima svoju bazu glasaca. U federaciji postoje opstine gdje druge stranke ne mogu primirisati. To su opstine gdje se SDA toliko infiltirala u drustvo, toliko su se uvezali da je to vise nemoguce razvezati. Pola njihovih glasaca ima direktnu ili indirektnu korist od dolaska na vlast. A drugim strankama se ne isplati sad peglati oko tih 'neatraktivnih' opstina. Evo u Kantonu Sarajevo niko ozbiljno ni ne napada Hadzice, Vogoscu, Ilijas i sl na izborima. Tamo SDA hara. E tako i u drugim kantonima. Zato SDA i opstaje ove godine, igraju na dobro poznatu kartu, siguricu.
evo ti mapa EU i podaci o odazivu na izbore

Image

Zemlje sa losim ekonomskim stanjem imaju daleko manji odaziv na izbore. Zasto? Zato sto ljudi, bijedom u pojam ubijeni, razviju tokom vremena fatalisticki stav. Sve je Bogom dano i smatraju uzaludnim borit se za bolju buducnost. Svakodnevna borba za zivot i opstanak crpi energiju i vodi u depresiju. Taj fenomen nije svojstven narodima sa Balkana, mozes ga naci bilo gdje na svijetu.

Image

Globalan fenomen je i sa bazama glasaca. Garant ti je poznata ova grafika koju ces vidjeti pred svake izbore u USA. Solid democrat i solid republican su totalno nebitni, ali se vodi zestoka borba predizborne kampanje u takozvanim 'swing states'.
jastuk1

#10545 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

OldMayor wrote:
jastuk1 wrote:

Vidi se da niste imali iskustva sa takvim slucajevima. Sreca vasa.

SRAMOTNO JE TO ŠTO PIŠEŠ, SRAMOTNO. Jer nema novca za mentalne bolesnike da se adekvatno liječe, a da se izdvaja za ove koji su od svoj hira i bjesa posrali i popišali na svoj život. Ma bjeeežži. Drogi se može reći ne, mentalnoj bolesti urođenoj ili stečenoj ne može!!!!!!

A za ovoga kome je valjala Juga. Moja oba rotitelja su bili radnici i znam vrlo dobro koliko mi je bilo "dobro." I koliko je drugim radničkim porodicama bilo dobro. Sve je zavisilo od firme u kojoj si. ha ja
Last edited by jastuk1 on 17/02/2014 13:33, edited 1 time in total.
seldzuk

#10546 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by seldzuk »

jastuk1 wrote:

sa ovakvim razmišljanjima ćemo daleko dogurati. :(
costacurta

#10547 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by costacurta »

Alfons Kauders wrote:
pocetak i kraj price

izlaziti na izbore, informisati se, aktivirati se u skladu sa mogucnostima, redovno pratiti sta se radi - a ne ko neki koji se sjete zive u ovoj drzavi i placaju poreze tek onda kada raja krene spaljivati zgrade... pa bi se onda ukljucili i onda bi da ih se pita, i onda se ibrete nad stvarima o kojima se na ovom podforumu ispisalo desetine hiljada stranica....

Znači nije šuplja izaći na izbore?
Reci mi koja je to partija za koju ti smatraš da bi mogla napraviti nešto i ja ću glasati?
Ako govorimo na kantonalnom nivou barem u TK od rata na ovamo svi su se smjenjivali i svi su bili na vlasti. Svaki puta obećanja su bila identična i kod lijevih i kod desnih: Zapošljavanje, korupcija, mito, kriminal, obrazovanje itd.I svi u svom planu i programu imaju istu stvar, borba za bolje sutra a ĐŽe smo?!
Razumijem ove što su na budžetu, ili imaju nekog hajra od trenutne opcije na vlasti ali de malo pročitaj analize ekonosmkih stručnjaka i prognoze koje nam se daju. TO nisu meteo prognoze koje i mogu i ne moraju biti.
Pa prosvjetarima još uvijek nisu isplaćeni sva primanja od prošle godine, policiji također, u minusu smo nekoliko milijardi i još traže 150 miliona eura od MMFa. Jel znaš da se i ove penzije i socijalna primanja i plate budžetlija velikim dijelom idu od kreditnih sredstava? Već sad kasne par mjeseci šta će biti do kraja godine ako ne bude tranše od MMfa? I ako bude kako ćemo jednog dana kad to sve dođe na naplatu? Prodati BHT, EP?! OK, može samo kad dođu strejndžeri i kažu hajmo meraja par hiljada lezihljebovića u tim firmama, šta sa tim ljudima, na biro?!
Ne znam u kom sektoru radiš ali kako ti bolan nije jasno da nam je ekonomija u kolapsu! Ovo što radi ili je zavaljeno u kredite kod banaka, MKOa, MMFova do grla, ili kod zelenaša ili dijaspora šalje, ovdje je sva privreda tj. realni sektor, onaj koji puni budžet davno kolabirao!
Živimo od onoga što nije naše i još branimo to kako jeste, ne bi ništa da mijenjamo! Jebe nam se, uzećemo novi kredit, a šta sutra kad ti banka kaže "Prećeruješ, haj ti prvo vrati ovo što se nakamaralo!" Taman sve da prodamo što imamo zajedno sa planinama i šumama ne može pokriti trenutni vanjski dug i unutrašnje obaveze. To je trenutno a šta će bit za 2-3-5 godina ako se ovako nastavi?!
Eh onda će prosvjetari, nakon 8 neisplaćenih plata reći "dosta" isto kao i penzioneri, invalidi, studenti (karine u prevodu), nezaposleni (isto kao i studenti)! Komeš tad reći dosta?! Koga će biti briga?!
Jel vidiš kako se sav svijet zainteresovao, kako je i EU briga šta se dešava? ĆZar ne bi bilo logično iskoristiti ovaj momenat ili čekati još jedno 20 godina, pa izborima i glasanjem čekati kao na bingu dobitnu kombinaciju, možda nam se ukaže neka strankatipa "Osmijeh proljeća"

Fahrudin je kriv za sve, džaba ja ovo sve pišem :D
damskot

#10548 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by damskot »

Plenum je glas naroda a daće mogućnost stručnim i pametnim da pričaju sa neobrazovanim . Pa će ih posavjetovati napokon neko u istoj situaciji ,velika je mogućnost da se rodi neka stranka . Plenum je glas ljudi koji nisu imali za koga glasati .

Plenuma se nemas sta plasiti ako nisi korumpiran :) OVO JE BOSNA ! :)

Ja u bosni nailazim na takve razlike da to nije normalno
jedno drustvo tvrdi ( kune se) da nema gladnih u bih a u drugom drustvu djeca ginu( Mine) jer se nama para za drva .

Klasični SDA glas je stara nana u nekom selu . Sta su njene potrebe ? Za sta ona glasa ? Fabrike ? Auto puteve ? Ulazak u EU ? Spajanje sa Turskom ? Sta li nana zeli ? :)
Hare je na friz uzima izbore :)

Plenum bi trebao gradzanima sa željama objasniti da njihove zelje sami mogu ispuniti sa glasom za tu novu stranku . A nani sa sela podvaliti muslimana sa zvučnim imenom . Sakriti činjenicu da je ekonom i spreman surađivati sa onamo onim i otvarati fabrike .

Neko rece doneseni zakoni su tapija DA i NE .
U slučaju da se dokaze da su korumpirani donijeli zakone , zakoni postaju nevalidni idu na reviziju svi koje su isti donjeli . Tako i za sudije ako se utvrdi da je sudija korumpiran sve njegove presude se ponovo vazu pa cak i poniste .
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10549 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

O'zone wrote:Što bi rekli osvrt iznutra

Kada sam 16. augusta 2011. godine pisao pismo Predsjedniku SDA, nisam ni slutio da bi nas mogli zadesiti ovi događaji koji su se zbili u proteklih 10-tak dana. Tada sam instinktivno reagovao, analizirajući šta se u i oko SDA može popraviti da bismo imali demokratskiji ambijent u BiH.................
kakvo licemjerstvo smajlikojipovraća malo je bukvalno shvatio Neonkovu poruku da su ovi protesti "poruka političarima da konačno počnu raditi svoj posao" pa je ponavlja :lol:

ko da na Marsu žive ovi likovi i ono što šokira je kako se infantilno obraćaju narodu :cry: znači znaju tačno s kakim budalama imaju posla :skoljka:

a postoji jedna druga linija tumačenja...da je već otpočelo plesanje purana za precedničku fotelju na lešu još živog precednika
Alfons Kauders

#10550 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

costacurta wrote:
Alfons Kauders wrote:
pocetak i kraj price

Znači nije šuplja izaći na izbore?
Reci mi koja je to partija za koju ti smatraš da bi mogla napraviti nešto i ja ću glasati?
Ako govorimo na kantonalnom nivou barem u TK od rata na ovamo svi su se smjenjivali i svi su bili na vlasti. Svaki puta obećanja su bila identična i kod lijevih i kod desnih: Zapošljavanje, korupcija, mito, kriminal, obrazovanje itd.I svi u svom planu i programu imaju istu stvar, borba za bolje sutra a ĐŽe smo?!
Razumijem ove što su na budžetu, ili imaju nekog hajra od trenutne opcije na vlasti ali de malo pročitaj analize ekonosmkih stručnjaka i prognoze koje nam se daju. TO nisu meteo prognoze koje i mogu i ne moraju biti.
Pa prosvjetarima još uvijek nisu isplaćeni sva primanja od prošle godine, policiji također, u minusu smo nekoliko milijardi i još traže 150 miliona eura od MMFa. Jel znaš da se i ove penzije i socijalna primanja i plate budžetlija velikim dijelom idu od kreditnih sredstava? Već sad kasne par mjeseci šta će biti do kraja godine ako ne bude tranše od MMfa? I ako bude kako ćemo jednog dana kad to sve dođe na naplatu? Prodati BHT, EP?! OK, može samo kad dođu strejndžeri i kažu hajmo meraja par hiljada lezihljebovića u tim firmama, šta sa tim ljudima, na biro?!
Ne znam u kom sektoru radiš ali kako ti bolan nije jasno da nam je ekonomija u kolapsu! Ovo što radi ili je zavaljeno u kredite kod banaka, MKOa, MMFova do grla, ili kod zelenaša ili dijaspora šalje, ovdje je sva privreda tj. realni sektor, onaj koji puni budžet davno kolabirao!
Živimo od onoga što nije naše i još branimo to kako jeste, ne bi ništa da mijenjamo! Jebe nam se, uzećemo novi kredit, a šta sutra kad ti banka kaže "Prećeruješ, haj ti prvo vrati ovo što se nakamaralo!" Taman sve da prodamo što imamo zajedno sa planinama i šumama ne može pokriti trenutni vanjski dug i unutrašnje obaveze. To je trenutno a šta će bit za 2-3-5 godina ako se ovako nastavi?!
Eh onda će prosvjetari, nakon 8 neisplaćenih plata reći "dosta" isto kao i penzioneri, invalidi, studenti (karine u prevodu), nezaposleni (isto kao i studenti)! Komeš tad reći dosta?! Koga će biti briga?!
Jel vidiš kako se sav svijet zainteresovao, kako je i EU briga šta se dešava? ĆZar ne bi bilo logično iskoristiti ovaj momenat ili čekati još jedno 20 godina, pa izborima i glasanjem čekati kao na bingu dobitnu kombinaciju, možda nam se ukaže neka strankatipa "Osmijeh proljeća"

Fahrudin je kriv za sve, džaba ja ovo sve pišem :D
naravno da mi je jasno kakva nam je ekonomija - problem je sto njima nije jasno...

unistili su realni sektor da bi podmazali bazu, sta je tu nejasno? to govorim ima 6 godina... i dzaba sve, opet tvrdim da oni jednostavno ne mogu uraditi ono sto je potrebno... nece narod... tacka
Post Reply