PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

stamenatjeraste

#10026 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by stamenatjeraste »

Better Man wrote:Nisu građani BiH još došli svijesti i izgleda neće nikada i zato teško da će se desiti promjene. Promjene ne mogu napraviti par stotina ljudi li par hiljada. Za promjene je potrebno da na ulice izađe minimum 500 hiljada ljudi do milion. Tek tada možemo očekivati prave ostavke, smjene i hapšenje največih faca od političara i konalno istinske promjene u korist građana. I naravno da izlaznost na izbore bude minimum 80%.
Nikakvi protesti. Ovdje ce se za koju godinu desiti lov na vjestice - poliicare. Par ce ih platiti glavom. Jedina stvar koja to moze da promijeni je privredni rast Europe. Nikad neces vidjeti vise od 10k Bosanaca sa pistama u ruci, a da im kamenje, palica i slicno prvo ne padne na pamet. I to je najtuznije sto niko ne shvaca. Mogu se ovi protesti ugusiti, ali iduci ce biti jos gori. To je nazalost tako. Pa u ovim se vidio napredak u shvacanju sta je "prava" meta. Pocelo od javne imovine, kroz par dana dosla privatna.
Danguba

#10027 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Danguba »

svjezi_ustipak wrote:
nedim73m wrote:
Stečena prava su svetinja i njih ni bog otac nemože mijenjati.

Ovo je ono sto rja ne kontaju. Ministri u ostavci ce otici na sud i dobice glat presudu protiv drzave. Zivi bili pa vidjeli.
Ok. To ce biti zadnja garnitura sto ce imati takve privilegije. Neka se na tome i zavrsi ALI treba raditi da se ta praksa ukine. Cim prije to bolje.
FreakyStyley

#10028 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by FreakyStyley »

mali_balon wrote:Ma ovo ce se maksimalno razvlaciti pregovarati obecavati (u medjuvremenu policija opremati) do oktobra tad svi dogovori i pregovori padaju u vodu.
Tako da se ne treba nesta specijalno sikirati.
Ja mislim ili da ce doc do nekih, barem minimalnih, promjena ili ce se sve jednostavno istopit. Nema sanse da se do Oktobra ovako "mrcvari", to je ipak predug period, 7-8 mjeseci.
vivaldi

#10029 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vivaldi »

mali_balon wrote:Ma ovo ce se maksimalno razvlaciti pregovarati obecavati (u medjuvremenu policija opremati) do oktobra tad svi dogovori i pregovori padaju u vodu.
Tako da se ne treba nesta specijalno sikirati.
:thumbup: uz opasku da ne reagovanje policije nema veze sa opremom
zeleni xy

#10030 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by zeleni xy »

nedim73m wrote:
asdf1 wrote:
nedim73m wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-uki ... /140215042

Evo za one koji su pisali da predsjedavajući skupštine TK Ilić valjda poznaje bolje zakone od nas koji čak nismo ni pravnici. TK nemože nikakvom svojom odlukom ukinuti bijeli hljeb.

Da Vam bude jasnije i ovaj gore članak je bacanje ubleha. Bijeli hljeb za ove ministre što su dali ostavke nemože ukinuti ni izmjena zakona ni parlament FBiH, ni Vlada FBiH, ni bog otac a kamo li skupština TK,

Ako ovdje ima koji pravnik znat će šta znači stečeno pravo, io to pravo Vam nitko nemože ukinuti. Izmjenom federalnog zakona bi se ukinuo bijeli hljeb ministrima koji budu postavljeni nakon donošenja izmjena zakona.
Hoces da kazes da u ovoj drzavi ako radis i steknes pravo na platu, da ta plata mora biti isplacena i da to 'nemože ukinuti ni izmjena zakona ni parlament FBiH, ni Vlada FBiH, ni bog otac'?
Upravo tako ni bog otac ti je nemože ukinuti, kako plaću, tako naknadu i tako sve. Ako si neko pravo stekao nemože ti ga niko ukinuti, mogu mijenjati samo zakone da u budučnosti se nemože steči na taj način pravo.

Šta misliš što država isplaćuje staru deviznu štednju nije sigurno razlog što imaju novaca na bacanje.

Evo ti primjer država je svojim propisima odredila da imaš osiguran depozit u banci 50.000 KM. Što će reci ako banka propadne država di je dužna isplatiti tvoju štednju do iznosa od 50.000 KM. Nadam se da ne misliš da ako banka propadne da država može da bi izbjegla da ti da novce samo promjeni zakon i ništa ti nije dužna.

Zamisli da ti ja kažem radit ces kod mene godinu dana volonterski, neću ti plaćati ništa ali kad završiš dat cu ti 10.000 KM. Nakon 11 mjeseci kažem ti ne trebaš mi ništa predomislio sam se i za onih 10.000 KM. A sve ovo imaš napismeno.

I ovo nije u našoj državi ovo je u cijelom svijetu.
Stečena prava jesu svetinja a ista Vlada Federacije uzme sebi za pravo da ukine stečena prava vojnim penzionerima , ponište ta prava, repenzionišu ih ponovo i donesu nekakav nakaradni Zakon koji se trenutno nalazi na ocjeni ustavnosti, nadam se da Ustavni sud nije zatrovan političkim uticajem i da će postupiti ispravno, onako kako svjetski sudovi tretiraju stečena prava, ako ipak stanu na stranu onih koji ugrožavaju stečena prava onda ima i za to lijeka :Strazbur

Sve je maslo bolesne politike i sve što su ustvari radili je to da su sebe dobro zaštitili (sebe i svoja prava) a za sve ostale boli ih neka stvar i tu se kao mogu igrati sa svim i svačim i ugrožavati tuđa stečena prava, bolesno do bola
nedim73m

#10031 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

stamenatjeraste wrote:
Better Man wrote:Nisu građani BiH još došli svijesti i izgleda neće nikada i zato teško da će se desiti promjene. Promjene ne mogu napraviti par stotina ljudi li par hiljada. Za promjene je potrebno da na ulice izađe minimum 500 hiljada ljudi do milion. Tek tada možemo očekivati prave ostavke, smjene i hapšenje največih faca od političara i konalno istinske promjene u korist građana. I naravno da izlaznost na izbore bude minimum 80%.
Nikakvi protesti. Ovdje ce se za koju godinu desiti lov na vjestice - poliicare. Par ce ih platiti glavom. Jedina stvar koja to moze da promijeni je privredni rast Europe. Nikad neces vidjeti vise od 10k Bosanaca sa pistama u ruci, a da im kamenje, palica i slicno prvo ne padne na pamet. I to je najtuznije sto niko ne shvaca. Mogu se ovi protesti ugusiti, ali iduci ce biti jos gori. To je nazalost tako. Pa u ovim se vidio napredak u shvacanju sta je "prava" meta. Pocelo od javne imovine, kroz par dana dosla privatna.
Nažalost i ovi protesti su mogli donjeti nešto pozitivno, samo što ni narod nezna šta mu treba a pogotovo nekakvi Aldini, Beli i slični ublehaši. Nisam do sada vidio niti jedan iole pametan zahtjev ili bar da liči na pametan nego su večina zahtjeva išla u smislu da nam naprave još veću štetu.

Najviše su se tražile ostavke sjaši murta da uzjaše kurta što će sa ovim bjelim hljebom donijeti samo do toga da se na plaće ministara potroši duplo više novaca.

Zatim njihove plaće nek se smanje više će krasti.

Trebao je biti samo jedan zahtjev recimo da se zakonom na iskren i jednostavan način ukine nepotizam kod zapošljavanja. Kad nebi bilo nepotizma i štela naša država bi napredovala za 10 godina i to bi bilo sasvim dovoljan uspjeh ovih demonstracija. Evo u sljedećem postu napišem kako jednostavno ukinuti štele kod upošljavanja.
FreakyStyley

#10032 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by FreakyStyley »

radostan dan wrote:
Mister Yes wrote:Ono što je sigurno da sve Bošnjačke jače stranke stoje iza ovoga.
diskutabilno...
prevelik je rizik i prevelika neizvjesnost da bi sve tri stranke jednako blefirale za poker stolom...osim toga, nisu im ni startne pozicije u predizbornoj trci iste, da bi jednako ušli u kockanje.
moje mišljenje...
Slazem se. Sjeca li se neko clanka "The Economist-a" o mogucim socijalnim nemirima u BiH?

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/the-e ... /131223010

Pretpostavljam da ce teoreticari zavjere, retroaktivno gledati na sve, kako i obicno gledaju, pa u ovakvim predvidjanjima prepoznati da su nemiri inducirani iz vana.

Mislim da je jednostavno sazrio momenat za socijalne nemire, jer je bukvalno dotle doslo da nam od rata nije bilo gore. Zbog cjelokupne ekonomske situacije prvenstveno, 20godisnjeg mrcvarenja od strane politicke oligarhije i "izrastanja" mladje (pa i moje) generacije koja je kivna na sve i svasta, sto objasnjava i nasilje na svakodnevnoj bazi i navijacke nerede i milion drugih "simptoma" danasnjeg nam drustva. Naravno, kljucnu je ulogu odigrala i cinjenica da se mirnim protestima i nije bas puno postiglo.

Sto se tice politickih stranaka, mislim da su se pojedine, pogotovo opozicione, jednostavno nakacile na talas socijalnih nemira, vidjeci u tome priliku za politicke bodove. Vladajuce naravno igraju sto prljavije, cisto da se koliko-toliko ocuvaju, iako ih vecina ima stalnu glasacku bazu koja se sastoji od budzetskih korisnika, direktno ovisnih o njima i njihovih stalnih glasaca, ovaca. Naravno, mediji koji kreiraju javno mijenje su svi rezimski, odnosno daleko od neovisnih, sto samo doprinosi cijeloj situaciji.
Last edited by FreakyStyley on 15/02/2014 23:58, edited 4 times in total.
svjezi_ustipak

#10033 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by svjezi_ustipak »

Danguba wrote:
svjezi_ustipak wrote:
nedim73m wrote:

Ovo je ono sto rja ne kontaju. Ministri u ostavci ce otici na sud i dobice glat presudu protiv drzave. Zivi bili pa vidjeli.
Ok. To ce biti zadnja garnitura sto ce imati takve privilegije. Neka se na tome i zavrsi ALI treba raditi da se ta praksa ukine. Cim prije to bolje.

to vec moze ali znajuci da se zakon mora donijeti na federalnom nivou kroz dva doma nacekacemo se mi toga. ako se ovo ukida nekome u tuzli pitanje je ukida li se nekome iz gruda ili sirokog. nece to bas tako lako ici i bice sve teze kako vrijeme bude odmicalo.
Usamljeni Jahac

#10034 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Usamljeni Jahac »

kada nema onih kretena iz sbbb-a,ova tema je pravo zanimljiva za pratiti!
Indigont

#10035 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Indigont »

Image
Styling

#10036 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

nedim73m wrote:Za ove Gusinjce što su se naselili u Sarajevu poslije rata.

Zoran Čegar je branio predsjedništvo i odigrao ključnu ulogu. Vidim blatite lika i pišete da nije bio uopće u Sarajevu. Tko god je Sarajlija i ko je bio na početku rata zna kakva je njegova uloga bila u odbrani, a pogotovo tog 2 i 3 maja 1992.g.

Taj lik je jedan od najzaslužnijih što tada srbi nisu ušli u predsjedništvo. Ako se prisjetite priča o Niškim specijalcima ubačenih u sami Centar grada, onda trebate znati da glavne zasluge za njihovo hapšenje pripadaju Topinim vojnicima i Čegaru koji je u to vrijeme bio Vikicev zamjenik.

Tada su se specijalci nakon žestokog otpora sklonili u centar "Đuro Đaković", a Čegar je bacio suzavac nakon čega su se isti predali. Nešto prije toga Čegar je bio teško ranjen nakon napada na jedan od transportera u kojima su se isti specijalci dovezli, ali je bez obzira an ranjavanje se odmah vratio u borbu.

Kakav je inače čegar lik neću da komentarišem, jer ga ne poznajem, ali ono što znam da mu ključnu ulogu o odbrani Sarajeva nitko nemože izbrisati, a pogotovo neki koji nisu bili tada u Sa,
Nedime, dragi, sta nam ovo (Gusinjci) rade? :mrgreen:
jalijas74

#10037 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jalijas74 »

sa FB

Uputa za pokretanje masovnih demonstracija u Sarajevu
February 13, 2014 at 8:00pm

Prije par dana nazvao me je drug iz Beča. Bez uvoda i pozdrava iz slušalice je zagrmilo "Zašto u Sarajevu nema 100.000 ljudi na protestima?" Prije nego sam mu pokušao objasniti, dodao je: "Upravo sam zvao roditelje i izredao im sve po spisku što nisu na ulici!" I stvarno, zašto nema više ljudi na ulicama? Šta se treba dogoditi da se pokrenu masovni protesti?

Odgovor nije očigledan, ali je logičan: Moramo na ulice izvesti administraciju. Koliko državnih institucija djeluje u Sarajevu? To vjerovatno niko ne zna. Prvo na pamet padaju zajedničke državne službe i agencije, parlamenti i vlade BiH, FBiH i Kantona Sarajevo, zatim Predsjedništvo, Grad Sarajevo (koji zaslužuje poseban osvrt) i opštine. Znate li da samo u ingerenciiji kantona djeluje 46 institucija? U tim instituacijama postoji 88 službenih vozila. Za dobar dio vozila, prirodno, ide po vozač. Institucije se nalaze na velikom broju lokacija, pa za svaku imate kafe kuharicu, čistačice, portire, i tako unedogled. Za svakog doktora na kliničkom centru i u domovima zdravlja imate jednog nezdravstvenog radnika. Za svakog učitelja i profesora imate jednog nenastavnog radnika.

Prije mjesec dana boravio sam u zgradi Vlade Kantona Sarajevo. Čekajući sastanak, onako iz zabave, idem hodnikom, prilazim vratima i čitam šta piše na njima. Uloženi su trud i mašta da se imenuju sva radna mjesta koja su tamo izmišljena. Posebno su mi privukla pažnju vrata iza kojih je dopirao glasni smijeh. Na vratima je pisalo: Daktilograf. Daktilograf. Referent informatičke službe. Viši referent informatičke službe.

Svako ko radi u privatnom sektoru sada u glavi vrti pitanje: Ko još zapošljava daktilografe? Kolika im je plata? Ne znam im tačnu platu, ali znam prosječnu neto platu u javnoj upravi u FBiH: 1.168 KM. S druge strane, u mom građevinskom sektoru, prosječna plata je 528 KM. Ovo je jedina zemlja na svijetu gdje ne važi poslovica "Idi u državnu službu, tamo su plate male, ali sigurne." U državnoj službi, bez obzira ko ste, pravnik, inženjer, sekretar ili daktilograf, u prosjeku ćete zaraditi i duplo više nego na sličnom poslu kod privatnika.

I na kraju, odgovor: Jedini način da u Sarajevu na ulice izvedete 100.000 demonstranata je da donesete zakon kojim će se za 30% smanjiti plate svim političarima, javnoj upravi, nemedicinskom i nenastavnom osoblju u zdravstvu i obrazovanju. Jednim udarcem ubijate dvije muhe: 1. Popunjavate budžetske rupe i stvarate novac za investicije i 2. na ulicu šaljete 100.000 preplaćenih nezadovoljnika i dobijate legitimne demonstracije.

Takve demonstracije želim vidjeti!
vivaldi

#10038 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vivaldi »

FreakyStyley wrote:Sto se tice politickih stranaka, mislim da su se pojedine, pogotovo opozicione, jednostavno nakacile na talas socijalnih nemira, vidjeci u tome priliku za politicke bodove
u tome i jeste kvaka - svi se ogradjuju od politiziranja protesta, a jedini razlog zbog cega se o ovim protestima i prica jeste politizacija - nista drugo
Styling

#10039 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

Problem i jeste u tome sto su protesti od starta postavljeni na pogresne osnove, suplji i nedefinisani sto je ostavilo prostora za uplive raznih intresnih skupina koje su zeljele situaciju okrenuti u svoju korist.
FreakyStyley

#10040 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by FreakyStyley »

vivaldi wrote:
FreakyStyley wrote:Sto se tice politickih stranaka, mislim da su se pojedine, pogotovo opozicione, jednostavno nakacile na talas socijalnih nemira, vidjeci u tome priliku za politicke bodove
u tome i jeste kvaka - svi se ogradjuju od politiziranja protesta, a jedini razlog zbog cega se o ovim protestima i prica jeste politizacija - nista drugo
Ispolitizirani su utoliko ukoliko im se dopusta da budu. Ne mora to da znaci da ce u konacnici biti neuspjesni, ali su time sanse puno vece. Mislim da su u samom svom zacecu bili pravi gradjanski, socijalni bunt.
Last edited by FreakyStyley on 16/02/2014 00:06, edited 1 time in total.
nedim73m

#10041 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Kako uništiti nepotizam i štele.

Sadašnje stanje:

javna preduzeća nisu dužna da raspisuju konkurs i direktor za ruku može dovesti koga hoće i zaposliti

državna služba postoji ADS, pismeni, usmeni i nakon toga rukovodilac može izabrati koga hoće (obično na osnovu ljepote imena i prezimena). Bitna napomena pola članova komisije su ispred organa uprave odnosno ljudi poslušni rukovodiocu i jedan od njih je obavezno predsjednik komisije koji raspolaže sa pitanjima.

Prijedlog:

Obaveza javnog konkursa za javna preduzeća

Formirati komisije za konkurse na nivou kantona. Napraviti bazu pitanja za 10-tak oblasti. U svakoj oblasti po minimalno 1.000 pitanja. Bazu pitanja objaviti javno na internetu da svi mogu vidjeti moguća pitanja. Na polaganju komisija pokreće aplikaciju i iz baze pitanja se slučajnim odabirom izvlači 50 pitanja. Dijeli se kandidatima i test se rješava sat vremena.

Nakon sat vremena komisija ocjenjuje testove i najbitnije onaj tko je ostvario najbolji rezultat mora dobiti posao.

Dobra stvar nema predstavnika javnog preduzeća ili organa uprave u komisiji. Za sva radna mjesta jedna komisija. Pitanja se biraju neposredno prije ispita. Svaki kandidat je imao prie ispita pristup pitanjima i u istom je položaju.

Tko se najviše potrudi i tko je najpametniji dobio je posao.

DA JE OVO CILJ PROTESTA ILI DA NA OVOME INSISTIRAJU PLJENUMI SVAKI DAN BI I JA PROTESTOVAO.

do tada protesti me neće vidjeti

Formirati komisij
Jedaj

#10042 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Jedaj »

Održana prva rasprava "Otvorenog univerziteta" u Sarajevu

"Otvoreni univerzitet" pokrenut je ponovo u Sarajevu u, kako su naveli organizatori, kontekstu trenutnih društvenih i političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini i ocjenu da su, uz proteste i plenume, javne rasprave iznimno važne u ovom trenutku.

Asim Mujkić

Na večerašnjoj javnoj raspravi na temu "Direktna demokratija i emancipacijske prakse" govornici su bili Damir Arsenijević, Asim Mujkić, Zoran Ivančić, Srećko Horvat i Zlatiborka Popov-Momčinović, a moderator je bio Igor Štiks.

Kako su govornici istakli, cilj je da se uz pomoć akademske zajednice i prijatelja iz inozemstva pokuša artikulirati razumijevanje socijalnog i političkog konteksta u kojem se naša zemlja našla u posljednjih sedam dana.

- Ovo je pokušaj da se našim građanima daju neki novi pojmovi, vokabulari unutar kojih mogu da razumiju pozicije i situaciju u kojoj su se našli. Navikli smo na pojmove etničkog identiteta koji više ne važe, a ovdje se daju drugi pojmovi koji više nalikuju identitetu klase - kazao je Mujkić u izjavi za Fenu.

Prema mišljenju Zlatiborke Popov-Momčinović, pojam emancipacije u rimskom periodu značio je "kad gospodar oslobodi svoga roba", a taj pojam je aktualan u trenutnoj situaciji, jer "vidimo da smo svi mi građani bili robovi ovog nakaradnog etnonacionalnog, otuđenog sistema".

- Ta naša emancipacija se ogleda kroz oslobođenje građana kroz oblike neposredne demokratije, odnosno pokušaj da na direktan način utičemo na procese donošenja odluka u našem društvu - kazala je Popov-Momčinović.

Dodala je da iako je emancipacija višeznačna, ovdje je suština da su građani obezvlašćeni, te je i ovo način da se i akademska zajednica oslobodi okova.

Od večeras svakim danom s početkom u 20 sati će se održavati javne rasprave u Historijskom muzeju BiH.
O'zone
Globalni moderator

#10043 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Josip Pejaković: Nisam propustio niti jedan dan demonstracija
15. februar 2014. u 15:46

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao po tradiciji svakodnevno se održavaju demonstracije ispred zgrade Predsjedništva BiH. Demonstracije su posljedica nagomilanog nezadovoljstva građana koje je u jednom trenutku kulminiralo paljenjem i uništavanjem institucija BiH (zgrade Predsjedništva i Općine Centar), te Arhiva i arhivske građe BiH.

Uz mnogobrojne demonstrante koji su jučer u popodnevnim satima blokirali saobraćaj, ekipa Radiosarajevo.ba naišla je na poznatog bosanskohercegovačkog glumca i dramskog pisca, Josipa Pejakovića.

U razgovoru s njim saznajemo da nije propustio niti jedan dan demonstracija kako bi podržao svoje sugrađane. Kako kaže, za njega ovakve reakcije ne predstavljaju nikakvo iznenađenje.

„Ovo nekome jako odgovara. Svjedoci smo jednog procesa smaranja. Pitanje je ko će koga izmoriti - ili vlast nas ili mi vlast. Bojim se da su oni puno spremniji da trpe. U vremenu pred nama ćemo saznati ko ih je angažovao da gase, odnosno pale nešto što smo uspjeli sačuvati u svim prošlim ratovima. Sam sam čuvao i gradio Arhiv i ne mogu biti ravnodušan pred činjenicom i izjavama pojedinih političara da to nije važno. A izgorjela je najznačanija građa iz austrougarskog peioda i dosta od identiteta BiH“, izjavio je Pejaković.

Kao pozitivnu stvar istaknuo je to što ovaj, kako ga naziva, 'projekat' nema vođe, “jer ovi ljudi znaju šta treba da rade i oni to i rade“.

Smatra opravdanim pobunu mladih ljudi koji nemaju posla ili bilo kakve perspektive u Bosni i Hercegovini, ali s druge strane osuđuje uništavanje grada.

„Tu je napravljeno niz propusta. U BiH ima jedan sjajan izraz on se zove huja. Kad je čovjek poveden hujom da radi neke stvari, onda su anarhizam i vandalstvo normalna stvar, za šta se ja ni pod razno ne zalažem. Činjenica je da nema revolucije bez krvi“, naglasio je Pejaković.
stamenatjeraste

#10044 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by stamenatjeraste »

Styling wrote:Problem i jeste u tome sto su protesti od starta postavljeni na pogresne osnove, suplji i nedefinisani sto je ostavilo prostora za uplive raznih intresnih skupina koje su zeljele situaciju okrenuti u svoju korist.
Upravo ovo je meni dokaz da nije bilo namjesteno. Koliko god izgledali organizirani kad gledas razbijanje, vala taj neko ko je to organizirao bi osmislio i zahtjeve. Sa razbijenjem onih razmjera i jasnim zahtjevima u tom trenutku mnogo se moglo dobiti.

Jedino sto me jos interesuje je kako su navijaci zaglavili na protestima u TZ? To je neko morao motivisat da dodje, pa taman na jaranskoj osnovi tipa idemo se lesit sa drotovima.
jastuk1

#10045 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

Styling wrote:Problem i jeste u tome sto su protesti od starta postavljeni na pogresne osnove, suplji i nedefinisani sto je ostavilo prostora za uplive raznih intresnih skupina koje su zeljele situaciju okrenuti u svoju korist.
Ma gotovo je sve već. Ono što ostaje je da se vidi hoćel bit kakvih optužnica po pitanju pokušaja državnog udara i drugih krivičnih djela i kad plenum osniva stranku. I to je to. Samo ne znam dokle će narod trpit blokadu saobraćaja, ako se ovo nastavi.

A da. Od uspjeha protesta - pretvaranje bijelog hljeba u polubijeli. :zzzz: Ovi koji sada dobiju ostavke će tužiti državu za ukidanje bijelog i dobiti spor, jer se to ne može ukinuti ako je već u ugovoru o radu, a za slijedeći saziv bijeli hljeb umjesto 12, biće vjerovatno 6 mjeseci. Znači neće više biti bijeli nego polubijeli.

Suma sumarum: Pokušaj državnog udara, tužbe i možda procesi protiv palikuća, nova stranka plenumskih protestanata i polubijeli hljeb. ETO. To bi bila Bosanska, pardon Bošnjačka revolucija. Skoro pa nula kroz ništa... :|
FreakyStyley

#10046 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by FreakyStyley »

O'zone wrote:
Josip Pejaković: Nisam propustio niti jedan dan demonstracija
15. februar 2014. u 15:46

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao po tradiciji svakodnevno se održavaju demonstracije ispred zgrade Predsjedništva BiH. Demonstracije su posljedica nagomilanog nezadovoljstva građana koje je u jednom trenutku kulminiralo paljenjem i uništavanjem institucija BiH (zgrade Predsjedništva i Općine Centar), te Arhiva i arhivske građe BiH.

Uz mnogobrojne demonstrante koji su jučer u popodnevnim satima blokirali saobraćaj, ekipa --- NO LINKS --- naišla je na poznatog bosanskohercegovačkog glumca i dramskog pisca, Josipa Pejakovića.

U razgovoru s njim saznajemo da nije propustio niti jedan dan demonstracija kako bi podržao svoje sugrađane. Kako kaže, za njega ovakve reakcije ne predstavljaju nikakvo iznenađenje.

„Ovo nekome jako odgovara. Svjedoci smo jednog procesa smaranja. Pitanje je ko će koga izmoriti - ili vlast nas ili mi vlast. Bojim se da su oni puno spremniji da trpe. U vremenu pred nama ćemo saznati ko ih je angažovao da gase, odnosno pale nešto što smo uspjeli sačuvati u svim prošlim ratovima. Sam sam čuvao i gradio Arhiv i ne mogu biti ravnodušan pred činjenicom i izjavama pojedinih političara da to nije važno. A izgorjela je najznačanija građa iz austrougarskog peioda i dosta od identiteta BiH“, izjavio je Pejaković.

Kao pozitivnu stvar istaknuo je to što ovaj, kako ga naziva, 'projekat' nema vođe, “jer ovi ljudi znaju šta treba da rade i oni to i rade“.

Smatra opravdanim pobunu mladih ljudi koji nemaju posla ili bilo kakve perspektive u Bosni i Hercegovini, ali s druge strane osuđuje uništavanje grada.

„Tu je napravljeno niz propusta. U BiH ima jedan sjajan izraz on se zove huja. Kad je čovjek poveden hujom da radi neke stvari, onda su anarhizam i vandalstvo normalna stvar, za šta se ja ni pod razno ne zalažem. Činjenica je da nema revolucije bez krvi“, naglasio je Pejaković.
Isto tako nije propustio da se druzi s Emirom Kusturicom i Miletom Dodikom u Andicrgradu i Kustu javno hvali, kao i njegov poduhvat. :-)
Last edited by FreakyStyley on 16/02/2014 00:16, edited 2 times in total.
Jedaj

#10047 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Jedaj »

Grupa bh intelektualaca iz SAD-a i Kanade uputila otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice

Februar 15

Nakon otvorenog pisma građanima i političkim subjektima BiH , grupa uglednih bosanskohercegovačkih intelektualaca bosanskohercegovačkog porijekla, koji žive i rade na području Sjeverne Amerike, uputila je danas i otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice u kojem ističu da je trenutno stanje u Bosni i Hercegovini direktan rezultat pristupa međunarodne zajednice rješenju nagomilanih problema u državi, što se očituje u insistiranju na nepromjenljivosti Dejtonskog sporazuma koji cementira rezultate genocida, nagrađuje nacionalističke tendencije političkih elita, nagrađuje korupciju na svim nivoima administrativne i izvršne vlasti, osigurava dugoročnu nefunkcionalost bosansko-hercegovačke države, spriječava razvoj privrede i sputava suverenost međunarodno priznate i nezavisne države;odbijanju korištenja ingerencija OHR-a i primjene Bonskih ovlasti od 2006-te godine, čime su stvorili uslove za širenje nacionalizma, znatan porast korupcije, blokiranje ekonomije i udaljenje Bosne i Hercegovine od prijema u EU i NATO;nastavljanju ekonomske pomoći za koju znaju da najvećim dijelom završava na računima korumpiranih političara i prolongira status quo;ignorisanju separatističkih tendencija rukovodećih političara Republike Srpske; i ignorisanju kontinuiranih napora Srbije i Hrvatske da naruše suveneritet Bosne i Hercegovine.

Nijedna država u Evropi, osim Bosne i Hercegovine, naglašavaju bosanskohercegovački intelektualci u SAD , nema ustavom sankcionisani sistem koji je preskup, neefikasan, neproduktivan i dugoročno neodrživ. Nezamislivo je da Evropa 21-og stoljeća može da održava i podržava ustavni poredak koji je proizveo 57% nezaposlenost mladih, nacionalističku političku elitu, uništenu ekonomiju, nezamisliv nivo korupcije i doveo u pitanje integritet suverene države. Zar je moguće da Evropa misli da tolerisanjem neodržive situacije u Bosni i Hercegovini ona neće proizvesti stalno žarište budućih sukoba u svom središtu? Zar nestabilna Bosna i Hercegovina neće biti povod za destabilizaciju Srbije, Hrvatske i ostatka regiona? Zar nezaposleni mladi i obezvlašćeni građani Srbije i Hrvatske neće potražiti svoja prava na ulici, baš kao što to danas rade do kraja razočarane mase Bosne i Hercegovine?

Zbog takvog stanja, grupa bosanskohercegovačkih intelektualaca sa američkom adresom stanovanja ističe da je put ka vraćanju piovjerenja u Evropu jedino rješenje situacije u BiH koje će, kako navode garantirati teritorijalni integritet i politički suverenitet države na cijeloj njenoj teritoriji;voditi ka izgradnji građanske, demokratske i ekonomski snažne države;onemogućiti nacionalističke tendencije političara svih narodnosti, kako u Bosni i Hercegovini tako i u susjednim državama;promovisati dijalog, pluralizam i osnovne ljudske slobode i prava; i ubrzati procese uključenja Bosna i Hercegovine u EU i NATO.

Ističu također da su ovi koraci izuzetno važni za Bosnu i Hercegovinu, ali su možda čak i važniji za samu Evropu, jer stabilnost Evrope ne moze biti osigurana ukoliko i najmanji dio nje sadrži klice njene buduće destrukcije.Visoki predstavnik je zadužen od strane Evrope da dovede Bosnu i Hercegovinu u poziciju da bude ponosan i ravnopravan učesnik Evropskih procesa integracije i ekonomskog prosperiteta. On to do sada nije uradio. Zar nije konačno došlo vrijeme da on uradi ono za što je tako dobro plaćen? Cinični ljudi bi rekli da on radi upravo ono što mu je Evropa naredila. Mi ne možemo da vjerujemo da Evropa može da bude tako kratkovidna, navode potpisnici otvorenog pisma predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, Andi Arnautović, MD, Chicago, IL,Kenan Arnautović, MD, PhD, Memphis, TN,Esad Boškailo, MD, University of Arizona, Phoenix, AZ,Amila Buturović, PhD, York University, Toronto, CA,Emir Festić, MD, Jacksonville, FL,Mirsad Hadžikadić, PhD, University of North Carolina at Charlotte, Charlotte, NC,Aleksandar Hemon, pisac, Chicago, IL,Emir Hodžić, DVM, PhD, University of California at Davis, Davis, CA,Migdat Hodžić, PhD, Santa Clara University, Santa Clara, CA,Đenita Pašić, JD, Louisville, KY,Rešad Pašić, MD, PhD, University of Louisville, Louisville, KY,Amra Šabić-El-Rayess, PhD, Columbia University, NY,Azra Terzić, EdD, Louisville, KY. (Kliker.info)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#10048 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by -LIBERO- »

jalijas74 wrote:sa FB

Uputa za pokretanje masovnih demonstracija u Sarajevu
February 13, 2014 at 8:00pm

Prije par dana nazvao me je drug iz Beča. Bez uvoda i pozdrava iz slušalice je zagrmilo "Zašto u Sarajevu nema 100.000 ljudi na protestima?" Prije nego sam mu pokušao objasniti, dodao je: "Upravo sam zvao roditelje i izredao im sve po spisku što nisu na ulici!" I stvarno, zašto nema više ljudi na ulicama? Šta se treba dogoditi da se pokrenu masovni protesti?

Odgovor nije očigledan, ali je logičan: Moramo na ulice izvesti administraciju. Koliko državnih institucija djeluje u Sarajevu? To vjerovatno niko ne zna. Prvo na pamet padaju zajedničke državne službe i agencije, parlamenti i vlade BiH, FBiH i Kantona Sarajevo, zatim Predsjedništvo, Grad Sarajevo (koji zaslužuje poseban osvrt) i opštine. Znate li da samo u ingerenciiji kantona djeluje 46 institucija? U tim instituacijama postoji 88 službenih vozila. Za dobar dio vozila, prirodno, ide po vozač. Institucije se nalaze na velikom broju lokacija, pa za svaku imate kafe kuharicu, čistačice, portire, i tako unedogled. Za svakog doktora na kliničkom centru i u domovima zdravlja imate jednog nezdravstvenog radnika. Za svakog učitelja i profesora imate jednog nenastavnog radnika.

Prije mjesec dana boravio sam u zgradi Vlade Kantona Sarajevo. Čekajući sastanak, onako iz zabave, idem hodnikom, prilazim vratima i čitam šta piše na njima. Uloženi su trud i mašta da se imenuju sva radna mjesta koja su tamo izmišljena. Posebno su mi privukla pažnju vrata iza kojih je dopirao glasni smijeh. Na vratima je pisalo: Daktilograf. Daktilograf. Referent informatičke službe. Viši referent informatičke službe.

Svako ko radi u privatnom sektoru sada u glavi vrti pitanje: Ko još zapošljava daktilografe? Kolika im je plata? Ne znam im tačnu platu, ali znam prosječnu neto platu u javnoj upravi u FBiH: 1.168 KM. S druge strane, u mom građevinskom sektoru, prosječna plata je 528 KM. Ovo je jedina zemlja na svijetu gdje ne važi poslovica "Idi u državnu službu, tamo su plate male, ali sigurne." U državnoj službi, bez obzira ko ste, pravnik, inženjer, sekretar ili daktilograf, u prosjeku ćete zaraditi i duplo više nego na sličnom poslu kod privatnika.

I na kraju, odgovor: Jedini način da u Sarajevu na ulice izvedete 100.000 demonstranata je da donesete zakon kojim će se za 30% smanjiti plate svim političarima, javnoj upravi, nemedicinskom i nenastavnom osoblju u zdravstvu i obrazovanju. Jednim udarcem ubijate dvije muhe: 1. Popunjavate budžetske rupe i stvarate novac za investicije i 2. na ulicu šaljete 100.000 preplaćenih nezadovoljnika i dobijate legitimne demonstracije.

Takve demonstracije želim vidjeti!
To je to.

A ovi koji se pominju, a zapravo su drzavni aparat tj. aparat SDA i SDP, sada nemilice vrse spin, i falsifikuju cijelu ovu situaciju.

Krivi su svi. Srbi, sandzaklije, huligani, policija, strani neprijatelji, vanzemaljci....raja se ukopova po stranackim rovovima, a politicari i ljudi koji su nam drzavu, i drustvo komplet, doveli o opsti kurac sada trijumfalno trljaju ruke jer su obespravljeni narod doslovce jos vise razdijelili. Naravno, izvrsioci i potpiraci cijele te akcije su ovi budzetski korisnici koji se spominju.

Lukac prica o drzavnom udaru. Pa gospodine Lukac, ova drzava je davno vec dozivjela drzavni udar. Partiokracija SDA, pa potom i SDP, je odavno vec preuzela drzavu u pretvorila je u svoju interesno stranacku prciju. Ali dobro, na ovaj ili onaj nacin Lukac i jeste zastitnik, i dio, tog i tako uspostavljenog sistema. Normalno da ga slijepo brani, jer tu je jos i profesionalni bag ugradzen i vecini glava izvrsioca naredbi sistema. A da i ne spominjemo plate koje imaju, i staru dobru teoriju " Sit gladnom ne vjeruje". Lako je sa 4,5milje plate razvijate teorije zavjere i pozivati se na zapaljenu zastavu. itd. itd.

Drzava BiH vec odavno ne postoji. Postoje samo stranke i paralelne strukture vlasti koje te stranke sprovode. Drzavni udar je vec na snazi, odavno.

Ovo sto je narod pokusao, a i jos uvijek se trza i pokusava, je samo vapaj obespravljenih.

A vi ostali nastavite razvijati teorije zavjere o ekavskom naglasku, tetovazama i specijalcima iz Srbije. O vanzemaljcima i stranim placenicima.

Ova drzava i ne zasluzuje da postoji. Dovoljno su nam stranke. Upravo kakvo je stanje stvari trenutno. :kiss:
Last edited by -LIBERO- on 16/02/2014 00:18, edited 1 time in total.
dunkemm3

#10049 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by dunkemm3 »

jastuk1

#10050 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jastuk1 »

Jedaj wrote:Grupa bh intelektualaca iz SAD-a i Kanade uputila otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice

Nakon otvorenog pisma građanima i političkim subjektima BiH , grupa uglednih bosanskohercegovačkih intelektualaca bosanskohercegovačkog porijekla, koji žive i rade na području Sjeverne Amerike, uputila je danas i otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice u kojem ističu da je trenutno stanje u Bosni i Hercegovini direktan rezultat pristupa međunarodne zajednice rješenju nagomilanih problema u državi, što se očituje u insistiranju na nepromjenljivosti Dejtonskog sporazuma koji cementira rezultate genocida, nagrađuje nacionalističke tendencije političkih elita, nagrađuje korupciju na svim nivoima administrativne i izvršne vlasti, osigurava dugoročnu nefunkcionalost bosansko-hercegovačke države, spriječava razvoj privrede i sputava suverenost međunarodno priznate i nezavisne države;odbijanju korištenja ingerencija OHR-a i primjene Bonskih ovlasti od 2006-te godine, čime su stvorili uslove za širenje nacionalizma, znatan porast korupcije, blokiranje ekonomije i udaljenje Bosne i Hercegovine od prijema u EU i NATO;nastavljanju ekonomske pomoći za koju znaju da najvećim dijelom završava na računima korumpiranih političara i prolongira status quo;ignorisanju separatističkih tendencija rukovodećih političara Republike Srpske; i ignorisanju kontinuiranih napora Srbije i Hrvatske da naruše suveneritet Bosne i Hercegovine.

A oni će ovo pismo pravo pa u kantu za smeće. Sumnjem da će ga i pročitat. :sad:
Post Reply