PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h
- Zox
@neno: ne znam da li se ovo "dijasporo" odnosi na mene, ali ja sam na protestima od samog pocetka.
A sta ce biti poslije ostaviki, de molim te procitaj par postova prije nego sto postavis pitanje, PO MILIONITI PUT: Oni koji dodju poslije znace da im fotelja nije Bogom data, i da moraju RADITI.
A sta ce biti poslije ostaviki, de molim te procitaj par postova prije nego sto postavis pitanje, PO MILIONITI PUT: Oni koji dodju poslije znace da im fotelja nije Bogom data, i da moraju RADITI.
- kukalatimajka
Svaka vam je zlatna (zoxove posebno), ali dajte da vidimo sta nas sprijecava da sve sto predlazemo i neprobamo.
Kako se vec 1000000 puta naglasilo, radi se o autenticnom i izvornom nezadovoljstvu gradjana iza kojih ne stoje ni NVO, ni VO ni INT ORG, ni politicke stranke... Znaci niko nasu prepisku i masu odlicnih prijedloga ne ceka kao poziv za svoju akciju.
Sve sto mislimo da je potrebno i radimo (sjedimo na ulici, blokirajmo saobracaj, 'kamenujmo', isarajmo, polijepimo, ...).
Istovremeno, pozivajmo i sve ostale da iskazu svoje nezadovoljstvo kako god smatraju ispravnim.
Najvaznije je istrajati jer i sa 500 stotina stalnih protestanata imamo vidljive i mjerljive rezultate...
Jos su preostale ostavke!
DACES SAMIRE, DACES (SEMIHU NEZABORAVLJAM I NISTA NEPRASTAM)
VIDIMO SE 8 MARTA PRED SARAJEVSKOM KATEDRALOM (I UNAPRIJED SVIM SUNCICAMA, JASMINAMA, ASANAMA... SRETAN RADNI 8 MART)
Kako se vec 1000000 puta naglasilo, radi se o autenticnom i izvornom nezadovoljstvu gradjana iza kojih ne stoje ni NVO, ni VO ni INT ORG, ni politicke stranke... Znaci niko nasu prepisku i masu odlicnih prijedloga ne ceka kao poziv za svoju akciju.
Sve sto mislimo da je potrebno i radimo (sjedimo na ulici, blokirajmo saobracaj, 'kamenujmo', isarajmo, polijepimo, ...).
Istovremeno, pozivajmo i sve ostale da iskazu svoje nezadovoljstvo kako god smatraju ispravnim.
Najvaznije je istrajati jer i sa 500 stotina stalnih protestanata imamo vidljive i mjerljive rezultate...
Jos su preostale ostavke!
DACES SAMIRE, DACES (SEMIHU NEZABORAVLJAM I NISTA NEPRASTAM)
VIDIMO SE 8 MARTA PRED SARAJEVSKOM KATEDRALOM (I UNAPRIJED SVIM SUNCICAMA, JASMINAMA, ASANAMA... SRETAN RADNI 8 MART)
-
Pospanko
Poslije onog kamenovanja zgrade kantona, napisao sam isti dan, na blogu, "Krenusmo sa rusenjem, puno prije nego sto smo bilo sta izgradili"
Tada nisam mislio na rusenje zgrade kantona, nego na rusenje prilike da nesto konkretno ucinimo. Znao sam da ce nakon onis scena, vecina odustati od protesta i da ce to biti rak rana, koja ce lagano ali sigurno unistiti ove proteste.
Lagano, dolazi proljece, svako ce da se okrene svojim poslovima, ljubavnim problemima, planiranjem vikenda, odmora... tako da ce se lagano masa koju imamo sada istopiti sa suncem koje dolazi u nas grad.
Nadam se da nisam u pravu.
Tada nisam mislio na rusenje zgrade kantona, nego na rusenje prilike da nesto konkretno ucinimo. Znao sam da ce nakon onis scena, vecina odustati od protesta i da ce to biti rak rana, koja ce lagano ali sigurno unistiti ove proteste.
Lagano, dolazi proljece, svako ce da se okrene svojim poslovima, ljubavnim problemima, planiranjem vikenda, odmora... tako da ce se lagano masa koju imamo sada istopiti sa suncem koje dolazi u nas grad.
Nadam se da nisam u pravu.
-
neno1974
Ne odnosi se na tebe Zox! Iskljucivo na ruzmarin. Nemoj da se ovdje prepucavamo molim te. Svi smo ovdje jer smo istomisljenici i jer zelimo bolje sutra za nas i nasu djecu, ali se mozda ne slazemo po pitanju metoda kako to postici. Ponovit cu sta sam rekao. Poslije ostavki moraju se izabrati novi ljudi na te funkcije (neposrednim ili posrednim izborima). I do sada je bilo kriminala, strajkova, fabrika u stecaju, gladnih koji se hrane po kontejnerima, obespravljenih, kolone mladih na biroima za zaposljavanje, kriminalci u povlastenom polozaju, sramota je postalo biti posten i vrijedan... Sve to traje od '95 godine na ovamo! Ko je za sve to kriv?! VLAST! Sta se do sada promjenilo? NISTA!!! Isti ljudi sjede u istim foteljama iz kojih su doveli drustvo u ovu situaciju, a bilo je puuuuuuno izbora od tada do danas. Nemam neki osjecaj da se neko boji za svoje fotelje. Predsjednici sindikata prijete socijalnim nemirima vec 13 godina. Borci i penzioneri su izlazili na ulice, pa... Nista ili vrlo malo se postiglo. Problem je sto svi koji dodju na vlast vrlo brzo se promjene i zaborave na realnost oko sebe. Nece da znaju za sve probleme koji ih okruzuju JER JE NJIMA DOBRO. Bojim se da se zbog nekoliko ostavki neki novi (stari) klinci nece bojati za svoje fotelje jer se do sada nije pokazalo da su ljudi spremni kazniti politicare za svoj nerad. Znam da ce izgledati kao demagogija u ovom momentu, ali mislim da je ovdje osnovni problem sto nemamo politicku alternativu i sto se stalno na vlasti smjenjuju isti ljudi. Treba da se pojavi neko NOVI (da neko ne pomisli da propagiram neku postojecu politicku opciju) ko moze da mijenja stvari iz temelja. Tu treba da se iskazemo mi mladi, a u nas sam se do sada najvise razocarao zbog neaktivnosti i nezainteresovanosti za same sebe. TO je PROBLEM! Treba ici na kandidatske liste, uci u OV i kantonalne skupstine i tada rjesavati probleme koji postoje. Ove postojece politicare je tesko natjerati da nesto promjene. Pokusavalo se i ranije kroz akcije civilnog drustva pa nije islo!!!Zox wrote:@neno: ne znam da li se ovo "dijasporo" odnosi na mene, ali ja sam na protestima od samog pocetka.
- vjesticanametli
- Šapat
Za Alfu59 i slicne
Pasa, ako iz ovolikih tema i postova nisi skontao sta je poneta ovih protesta, pa onda stvarno ne znam o cemu ti pricas ovdje? Sta, bolan ne bio, "sta dalje"?!
Pa to vise i vrapci na grani znaju - bit je natjerati vlasti da shvate da su odgovorni i da nisu vjecni u NASIM foteljama.
Sta dalje, nakon toga? Pa i to je receno bar 300 puta do sada - na izborima im pokazati pravu volju naroda tako sto cemo svi izaci, i oni koji nisu to radili do sada. Gore je svoj glas ne dati nikako, nego nekome. Pa kome god.
Pasa, ako iz ovolikih tema i postova nisi skontao sta je poneta ovih protesta, pa onda stvarno ne znam o cemu ti pricas ovdje? Sta, bolan ne bio, "sta dalje"?!
Pa to vise i vrapci na grani znaju - bit je natjerati vlasti da shvate da su odgovorni i da nisu vjecni u NASIM foteljama.
Sta dalje, nakon toga? Pa i to je receno bar 300 puta do sada - na izborima im pokazati pravu volju naroda tako sto cemo svi izaci, i oni koji nisu to radili do sada. Gore je svoj glas ne dati nikako, nego nekome. Pa kome god.
- uvjek dobar gost
Sve se više slažem sa ovim konceptom... i načinom dolaska do promijena...neno1974 wrote:Ne odnosi se na tebe Zox! Iskljucivo na ruzmarin. Nemoj da se ovdje prepucavamo molim te. Svi smo ovdje jer smo istomisljenici i jer zelimo bolje sutra za nas i nasu djecu, ali se mozda ne slazemo po pitanju metoda kako to postici. Ponovit cu sta sam rekao. Poslije ostavki moraju se izabrati novi ljudi na te funkcije (neposrednim ili posrednim izborima). I do sada je bilo kriminala, strajkova, fabrika u stecaju, gladnih koji se hrane po kontejnerima, obespravljenih, kolone mladih na biroima za zaposljavanje, kriminalci u povlastenom polozaju, sramota je postalo biti posten i vrijedan... Sve to traje od '95 godine na ovamo! Ko je za sve to kriv?! VLAST! Sta se do sada promjenilo? NISTA!!! Isti ljudi sjede u istim foteljama iz kojih su doveli drustvo u ovu situaciju, a bilo je puuuuuuno izbora od tada do danas. Nemam neki osjecaj da se neko boji za svoje fotelje. Predsjednici sindikata prijete socijalnim nemirima vec 13 godina. Borci i penzioneri su izlazili na ulice, pa... Nista ili vrlo malo se postiglo. Problem je sto svi koji dodju na vlast vrlo brzo se promjene i zaborave na realnost oko sebe. Nece da znaju za sve probleme koji ih okruzuju JER JE NJIMA DOBRO. Bojim se da se zbog nekoliko ostavki neki novi (stari) klinci nece bojati za svoje fotelje jer se do sada nije pokazalo da su ljudi spremni kazniti politicare za svoj nerad. Znam da ce izgledati kao demagogija u ovom momentu, ali mislim da je ovdje osnovni problem sto nemamo politicku alternativu i sto se stalno na vlasti smjenjuju isti ljudi. Treba da se pojavi neko NOVI (da neko ne pomisli da propagiram neku postojecu politicku opciju) ko moze da mijenja stvari iz temelja. Tu treba da se iskazemo mi mladi, a u nas sam se do sada najvise razocarao zbog neaktivnosti i nezainteresovanosti za same sebe. TO je PROBLEM! Treba ici na kandidatske liste, uci u OV i kantonalne skupstine i tada rjesavati probleme koji postoje. Ove postojece politicare je tesko natjerati da nesto promjene. Pokusavalo se i ranije kroz akcije civilnog drustva pa nije islo!!!Zox wrote:@neno: ne znam da li se ovo "dijasporo" odnosi na mene, ali ja sam na protestima od samog pocetka.
-
roditelj
drafi-a alfa
sve si ti to lijepo zamislio,ali nisi sam sebi postavio osnovno pitanje:Gdje su ta podrucja gdje bi se trbala napraviti sportska igralista itd???
po svemu sudeci to se nikad i da neko ima volje nece ostvariti.
zasto???
Zato sto je Gospoda i gospoda iz Opcinskih i Gradskih Vijeca rasprodala sve,zna se kome,zasto i po kojoj cijeni.
zao mi je ideja je super,ali upravo radi stranackih usluga,talova itd Sarajevo gubi i ona igralista koj je imao.evo izgubicemo i igraliste na Kovacima.
Rahmetli Izetbegovicu svaka cast,ali mislim da se ni on sam ne bi slozio da se to igraliste ukloni.
sve si ti to lijepo zamislio,ali nisi sam sebi postavio osnovno pitanje:Gdje su ta podrucja gdje bi se trbala napraviti sportska igralista itd???
po svemu sudeci to se nikad i da neko ima volje nece ostvariti.
zasto???
Zato sto je Gospoda i gospoda iz Opcinskih i Gradskih Vijeca rasprodala sve,zna se kome,zasto i po kojoj cijeni.
zao mi je ideja je super,ali upravo radi stranackih usluga,talova itd Sarajevo gubi i ona igralista koj je imao.evo izgubicemo i igraliste na Kovacima.
Rahmetli Izetbegovicu svaka cast,ali mislim da se ni on sam ne bi slozio da se to igraliste ukloni.
-
roditelj
dragi prijatelju upravo ovatvoj mail govori sve.sta znaci dolazi 50 ljudi?kojih s kojom namjerom?Vi ako se neslazete sa protestima jednostavno oglusite se o njih i dalje podrzavajte vlast ja licno nemam nista protiv jer to je tvoje ustavno pravo,ali i mi imamo svoje pravo na proteste pa makar na bilo jedno.Alfa159 wrote:E vidis ocekuj tj ocekujte u subotu najmanje 50 ljudi ispred katedrale ali mi dolazimo u jedanaest i cekamo Vas da mi postavimo neka pitanja pa da vidim sta vi nudite osim schuplje po gradu, blokade grada i smjene ljudi (koji mi nisu simpaticni da netko nebi rekao da sam njihov covjek)
Hocu da cujem Vase konkretne zahtjeve i acije sta ste do sada i sta namjeravate uraditi.
Pa da vidimo Vas odgovor zivo me zanima.
I vec se radujem nasem susretu.
U svakom slucaju nadam se da nisi u ovom tekstu mislio ono sto ja mislim jer upravo to je ono sto vlasti odgovara,zavadi pa vladaj..
e a ako stvarno mislis da ce sirova sila koju bistre vi prezentirali (nadam se da grijesim) bojim se da grdno grijesis.na protestima nisu nikakvi rokeri,pankeri itd,ne zaboravi garantujem ti da je medu njima dosta nas boraca punih gelera,rana,kao i policajaca koji ostadose bez posla jer su se borili protiv kriminala i koji se ne povukose 4 godine,a bogami sad smo puni prazne price pa se posebno iz tog razloga povuci necemo.
nadam se da grijesim u vezi tvog teksta i iskreno se izvinjavam ako grijesim
- jennisjoplin
da li je spremna alternativa ako se desi kao i prosli puta da kafandzije ne daju struju, a tajo i mama preko inspekcija koje malo cesce navracaju i to rade. 1000 je dobra jezgra ali da nam ne bude kao u parlamentu 92, tri dana su sjedili ali nisu imali podrsku gradjana, ni jela ni pica i desilo se sto se desilo. mozemo li svako od nas povesti bar jednog clana porodice (mislim na roditelje), mogu li se animirati javne licnosti (oni su zanimljivi za medije, mi nismo), hadzifejzovic nas je samo spomenuo i to ne u udarnom trenutku, samo je ftv odradila korektno, a da ne pricam o nebulozama tajine i mamine televizije (tv sa), vidam svaki puta prof grebu, daje izjave na tv ali ne izadje na govornicu da da potporu, mozda bi dosli i njegovi studenti, sto je sa piscama
):), gdje se mogu naci tj kupiti?
mozda bude vise slucajnih posjetitelja jer kupovat ce se cvjece
:):):)
hajmo za pocetak uvijek imati spremnu rezervnu varijantu, barem jednu???
mozda bude vise slucajnih posjetitelja jer kupovat ce se cvjece
hajmo za pocetak uvijek imati spremnu rezervnu varijantu, barem jednu???
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
Ja razumijem da je nacin ,i shvatanje nase borbe razlicit ,od Gandijevskog do militantnog.
To je logicno samo po sebi jer smo totalno neformalna grupa gradjana ,cisti skup individua,i logicno je da dolazi do pojedinih razilazenja .
Slazem se da nema snage i ostirine vise nastaviti setati subotom,ali je isto tako cinjenica da ce barem pola od one raje doci opet i slijedecu subotu,cisto iz razlga sto se vijest o eventualnoj promjeni mjesta i nacina ne siri tom brzinom koju bi mi htjeli,na zalost
Moramo biti svjesni da ova raja koja je bila zadnja dva protesta nije "kalibar" da prosipa silu,i radikalizuje nacin protesta,sve i kada bi svi mi htjeli to.
Neko je spomenuo korektnost policije,slazem se...ali je velikoooooo pitanje sta bi se desilo kada bi se sve radikalizovalo,pa taman ta "radikalizacija"bila blokada institucija,raskrsnica i slicno.
Logicno je da bi morali intervenisati jer je policija zastitni aparat svake vlasti,pa i ove nase
Mislim da je najbolji prijedlog da se kontaktira sa Senadom i da se pokusa dogovoriti medijska popracenost eventualne blokade,(ukljucenje direktno u blokadu raskrsnice i sl)jer je nevjerovatna gledanost tog dnevnika,i ne samo gledanost ,vec i uticaj kod tih vladajucih struktura.
Mislim da je to dobar vid podizanja protesta na veci nivo.
To je logicno samo po sebi jer smo totalno neformalna grupa gradjana ,cisti skup individua,i logicno je da dolazi do pojedinih razilazenja .
Slazem se da nema snage i ostirine vise nastaviti setati subotom,ali je isto tako cinjenica da ce barem pola od one raje doci opet i slijedecu subotu,cisto iz razlga sto se vijest o eventualnoj promjeni mjesta i nacina ne siri tom brzinom koju bi mi htjeli,na zalost
Moramo biti svjesni da ova raja koja je bila zadnja dva protesta nije "kalibar" da prosipa silu,i radikalizuje nacin protesta,sve i kada bi svi mi htjeli to.
Neko je spomenuo korektnost policije,slazem se...ali je velikoooooo pitanje sta bi se desilo kada bi se sve radikalizovalo,pa taman ta "radikalizacija"bila blokada institucija,raskrsnica i slicno.
Logicno je da bi morali intervenisati jer je policija zastitni aparat svake vlasti,pa i ove nase
Mislim da je najbolji prijedlog da se kontaktira sa Senadom i da se pokusa dogovoriti medijska popracenost eventualne blokade,(ukljucenje direktno u blokadu raskrsnice i sl)jer je nevjerovatna gledanost tog dnevnika,i ne samo gledanost ,vec i uticaj kod tih vladajucih struktura.
Mislim da je to dobar vid podizanja protesta na veci nivo.
-
Pearl
Porudžen pritvor osumnjičenima za ubistvo Denisa Mrnjavca
Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je odluku o dvomjesečnom produženju pritvora za tri osobe, osumnjičene za ubistvo 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca, javila je FTV.
Kako je jedna od osoba malodobna, u toku je pripremni postupak za suđenje, a za druge dvije punoljetne osobe otvorena je istraga.
Podsjećamo, monstruozno ubistvo počinjeno iz obijesti, dogodilo se u tramvaju, a osumnjičeni su 17. godišnji S. N. te 18-godišnji Ademir Lelović i 19-godišnji Berlin Talić. Sva trojica su iz Sarajeva.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080304069
Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je odluku o dvomjesečnom produženju pritvora za tri osobe, osumnjičene za ubistvo 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca, javila je FTV.
Kako je jedna od osoba malodobna, u toku je pripremni postupak za suđenje, a za druge dvije punoljetne osobe otvorena je istraga.
Podsjećamo, monstruozno ubistvo počinjeno iz obijesti, dogodilo se u tramvaju, a osumnjičeni su 17. godišnji S. N. te 18-godišnji Ademir Lelović i 19-godišnji Berlin Talić. Sva trojica su iz Sarajeva.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080304069
- Alhemicarkaa
Ma dajte ba ljudi, pustite se altruizma (imamo ga gdje ispoljavati, pa cak i na ovom forumu, dovoljno je da skoknete de podforuma humanitarne akcije). Nisam ja ovdje sto sam altruista, bas naprotiv, ovdje sam iz totalno sebicnih razloga, prestravljena sam, kad se dogovaram s nekim izaci gledam da, ako nemam para za taksi, to bude u mom naselju jer me strah sjesti u tramvaj, strah me uci i u kafic pa se sa rajom uglavnom nalazim po kucama. Strah me obratiti se i policajcu kad me djepare da ne kaze nisam na duznosti, strah me ici i trotuarom da me neki zvekan, bez vozacke ne bi autom udario, sve zajedno sa jos 10 ljudi i onda pobjegne i nikad mu se ne sudi (sve sam redom dozivjela na svojoj kozi). Nisam dosla ni da odgovaram na pitanje, niti sam u kakvoj partiji niti na vlasti, niti sam odgovorna, pa sta onda koji vrag ima mene neko da pita? Za njih smo glasali, njima dali povjerenje, od njih ocekujemo i odgovore i odgovornost!vjesticanametli wrote:Alfa ja nisam placena da radim za dobrobit naroda, a oni jesu i nemoj sad i ti ko savjetnica pitati nas a sta smo to uradili. Ja pokusavam da ukazem ljudima oko mene na sve te silne nepravilnosti u radu svih mogucih hahara koji ovu zemlju da prostis razjebase
Cuj da me pita...
A i svi vi koji kazete da je ovo sminka, lakrdija, da nisu vasi protesti, da ste se umorili (ja ne spavam vec danima, noge su mi pune zuljeva, usta osusila od objasnjavanja, ruke klonule kaceci letke i plakate, pa sam tu!), ako vas nije strah poslati vase dijete u skolu, da ne govorim o nekom nocnom izlasku, ako vas same nije strah sjesti u tramvaj, ako ne predjete ulicu kad vidite narkomana ili nekog sumnjivog, ako vas nije strah, ako se nimalo ne sikirate za svoje dijete kad predje vrata kucnog praga, onda ovo i nisu vasu protesti... Onda SUTI I TRPI
Dokle vise objasnjavati jedno te isto?!
Dokle taj glupi djoker cuti dobro je?!
- giga
http://www.aeinstein.org/organizations103a.html
198 Methods of Nonviolent Action
These methods were compiled by Dr. Gene Sharp and first published in his 1973 book, The Politics of Nonviolent Action, Vol. 2: The Methods of Nonviolent Action. (Boston: Porter Sargent Publishers, 1973). The book outlines each method and gives information about its historical use.
You may also download this list of methods.
THE METHODS OF NONVIOLENT PROTEST AND PERSUASION
Formal Statements
1. Public Speeches
2. Letters of opposition or support
3. Declarations by organizations and institutions
4. Signed public statements
5. Declarations of indictment and intention
6. Group or mass petitions
Communications with a Wider Audience
7. Slogans, caricatures, and symbols
8. Banners, posters, and displayed communications
9. Leaflets, pamphlets, and books
10. Newspapers and journals
11. Records, radio, and television
12. Skywriting and earthwriting
Group Representations
13. Deputations
14. Mock awards
15. Group lobbying
16. Picketing
17. Mock elections
Symbolic Public Acts
18. Displays of flags and symbolic colors
19. Wearing of symbols
20. Prayer and worship
21. Delivering symbolic objects
22. Protest disrobings
23. Destruction of own property
24. Symbolic lights
25. Displays of portraits
26. Paint as protest
27. New signs and names
28. Symbolic sounds
29. Symbolic reclamations
30. Rude gestures
Pressures on Individuals
31. "Haunting" officials
32. Taunting officials
33. Fraternization
34. Vigils
Drama and Music
35. Humorous skits and pranks
36. Performances of plays and music
37. Singing
Processions
38. Marches
39. Parades
40. Religious processions
41. Pilgrimages
42. Motorcades
Honoring the Dead
43. Political mourning
44. Mock funerals
45. Demonstrative funerals
46. Homage at burial places
Public Assemblies
47. Assemblies of protest or support
48. Protest meetings
49. Camouflaged meetings of protest
50. Teach-ins
Withdrawal and Renunciation
51. Walk-outs
52. Silence
53. Renouncing honors
54. Turning one's back
THE METHODS OF SOCIAL NONCOOPERATION
Ostracism of Persons
55. Social boycott
56. Selective social boycott
57. Lysistratic nonaction
58. Excommunication
59. Interdict
Noncooperation with Social Events, Customs, and Institutions
60. Suspension of social and sports activities
61. Boycott of social affairs
62. Student strike
63. Social disobedience
64. Withdrawal from social institutions
Withdrawal from the Social System
65. Stay-at-home
66. Total personal noncooperation
67. "Flight" of workers
68. Sanctuary
69. Collective disappearance
70. Protest emigration (hijrat)
THE METHODS OF ECONOMIC NONCOOPERATION: (1) ECONOMIC BOYCOTTS
Actions by Consumers
71. Consumers' boycott
72. Nonconsumption of boycotted goods
73. Policy of austerity
74. Rent withholding
75. Refusal to rent
76. National consumers' boycott
77. International consumers' boycott
Action by Workers and Producers
78. Workmen's boycott
79. Producers' boycott
Action by Middlemen
80. Suppliers' and handlers' boycott
Action by Owners and Management
81. Traders' boycott
82. Refusal to let or sell property
83. Lockout
84. Refusal of industrial assistance
85. Merchants' "general strike"
Action by Holders of Financial Resources
86. Withdrawal of bank deposits
87. Refusal to pay fees, dues, and assessments
88. Refusal to pay debts or interest
89. Severance of funds and credit
90. Revenue refusal
91. Refusal of a government's money
Action by Governments
92. Domestic embargo
93. Blacklisting of traders
94. International sellers' embargo
95. International buyers' embargo
96. International trade embargo
THE METHODS OF ECONOMIC NONCOOPERATION: (2)THE STRIKE
Symbolic Strikes
97. Protest strike
98. Quickie walkout (lightning strike)
Agricultural Strikes
99. Peasant strike
100. Farm Workers' strike
Strikes by Special Groups
101. Refusal of impressed labor
102. Prisoners' strike
103. Craft strike
104. Professional strike
Ordinary Industrial Strikes
105. Establishment strike
106. Industry strike
107. Sympathetic strike
Restricted Strikes
108. Detailed strike
109. Bumper strike
110. Slowdown strike
111. Working-to-rule strike
112. Reporting "sick" (sick-in)
113. Strike by resignation
114. Limited strike
115. Selective strike
Multi-Industry Strikes
116. Generalized strike
117. General strike
Combination of Strikes and Economic Closures
118. Hartal
119. Economic shutdown
THE METHODS OF POLITICAL NONCOOPERATION
Rejection of Authority
120. Withholding or withdrawal of allegiance
121. Refusal of public support
122. Literature and speeches advocating resistance
Citizens' Noncooperation with Government
123. Boycott of legislative bodies
124. Boycott of elections
125. Boycott of government employment and positions
126. Boycott of government depts., agencies, and other bodies
127. Withdrawal from government educational institutions
128. Boycott of government-supported organizations
129. Refusal of assistance to enforcement agents
130. Removal of own signs and placemarks
131. Refusal to accept appointed officials
132. Refusal to dissolve existing institutions
Citizens' Alternatives to Obedience
133. Reluctant and slow compliance
134. Nonobedience in absence of direct supervision
135. Popular nonobedience
136. Disguised disobedience
137. Refusal of an assemblage or meeting to disperse
138. Sitdown
139. Noncooperation with conscription and deportation
140. Hiding, escape, and false identities
141. Civil disobedience of "illegitimate" laws
Action by Government Personnel
142. Selective refusal of assistance by government aides
143. Blocking of lines of command and information
144. Stalling and obstruction
145. General administrative noncooperation
146. Judicial noncooperation
147. Deliberate inefficiency and selective noncooperation by enforcement agents
148. klix
Domestic Governmental Action
149. Quasi-legal evasions and delays
150. Noncooperation by constituent governmental units
International Governmental Action
151. Changes in diplomatic and other representations
152. Delay and cancellation of diplomatic events
153. Withholding of diplomatic recognition
154. Severance of diplomatic relations
155. Withdrawal from international organizations
156. Refusal of membership in international bodies
157. Expulsion from international organizations
THE METHODS OF NONVIOLENT INTERVENTION
Psychological Intervention
158. Self-exposure to the elements
159. The fast
a) Fast of moral pressure
b) Hunger strike
c) Satyagrahic fast
160. Reverse trial
161. Nonviolent harassment
Physical Intervention
162. Sit-in
163. Stand-in
164. Ride-in
165. Wade-in
166. Mill-in
167. Pray-in
168. Nonviolent raids
169. Nonviolent air raids
170. Nonviolent invasion
171. Nonviolent interjection
172. Nonviolent obstruction
173. Nonviolent occupation
Social Intervention
174. Establishing new social patterns
175. Overloading of facilities
176. Stall-in
177. Speak-in
178. Guerrilla theater
179. Alternative social institutions
180. Alternative communication system
Economic Intervention
181. Reverse strike
182. Stay-in strike
183. Nonviolent land seizure
184. Defiance of blockades
185. Politically motivated counterfeiting
186. Preclusive purchasing
187. Seizure of assets
188. Dumping
189. Selective patronage
190. Alternative markets
191. Alternative transportation systems
192. Alternative economic institutions
Political Intervention
193. Overloading of administrative systems
194. Disclosing identities of secret agents
195. Seeking imprisonment
196. Civil disobedience of "neutral" laws
197. Work-on without collaboration
198. Dual sovereignty and parallel government
Source: Gene Sharp, The Politics of Nonviolent Action, Vol. 2: The Methods of Nonviolent Action (Boston: Porter Sargent Publishers, 1973).
198 Methods of Nonviolent Action
These methods were compiled by Dr. Gene Sharp and first published in his 1973 book, The Politics of Nonviolent Action, Vol. 2: The Methods of Nonviolent Action. (Boston: Porter Sargent Publishers, 1973). The book outlines each method and gives information about its historical use.
You may also download this list of methods.
THE METHODS OF NONVIOLENT PROTEST AND PERSUASION
Formal Statements
1. Public Speeches
2. Letters of opposition or support
3. Declarations by organizations and institutions
4. Signed public statements
5. Declarations of indictment and intention
6. Group or mass petitions
Communications with a Wider Audience
7. Slogans, caricatures, and symbols
8. Banners, posters, and displayed communications
9. Leaflets, pamphlets, and books
10. Newspapers and journals
11. Records, radio, and television
12. Skywriting and earthwriting
Group Representations
13. Deputations
14. Mock awards
15. Group lobbying
16. Picketing
17. Mock elections
Symbolic Public Acts
18. Displays of flags and symbolic colors
19. Wearing of symbols
20. Prayer and worship
21. Delivering symbolic objects
22. Protest disrobings
23. Destruction of own property
24. Symbolic lights
25. Displays of portraits
26. Paint as protest
27. New signs and names
28. Symbolic sounds
29. Symbolic reclamations
30. Rude gestures
Pressures on Individuals
31. "Haunting" officials
32. Taunting officials
33. Fraternization
34. Vigils
Drama and Music
35. Humorous skits and pranks
36. Performances of plays and music
37. Singing
Processions
38. Marches
39. Parades
40. Religious processions
41. Pilgrimages
42. Motorcades
Honoring the Dead
43. Political mourning
44. Mock funerals
45. Demonstrative funerals
46. Homage at burial places
Public Assemblies
47. Assemblies of protest or support
48. Protest meetings
49. Camouflaged meetings of protest
50. Teach-ins
Withdrawal and Renunciation
51. Walk-outs
52. Silence
53. Renouncing honors
54. Turning one's back
THE METHODS OF SOCIAL NONCOOPERATION
Ostracism of Persons
55. Social boycott
56. Selective social boycott
57. Lysistratic nonaction
58. Excommunication
59. Interdict
Noncooperation with Social Events, Customs, and Institutions
60. Suspension of social and sports activities
61. Boycott of social affairs
62. Student strike
63. Social disobedience
64. Withdrawal from social institutions
Withdrawal from the Social System
65. Stay-at-home
66. Total personal noncooperation
67. "Flight" of workers
68. Sanctuary
69. Collective disappearance
70. Protest emigration (hijrat)
THE METHODS OF ECONOMIC NONCOOPERATION: (1) ECONOMIC BOYCOTTS
Actions by Consumers
71. Consumers' boycott
72. Nonconsumption of boycotted goods
73. Policy of austerity
74. Rent withholding
75. Refusal to rent
76. National consumers' boycott
77. International consumers' boycott
Action by Workers and Producers
78. Workmen's boycott
79. Producers' boycott
Action by Middlemen
80. Suppliers' and handlers' boycott
Action by Owners and Management
81. Traders' boycott
82. Refusal to let or sell property
83. Lockout
84. Refusal of industrial assistance
85. Merchants' "general strike"
Action by Holders of Financial Resources
86. Withdrawal of bank deposits
87. Refusal to pay fees, dues, and assessments
88. Refusal to pay debts or interest
89. Severance of funds and credit
90. Revenue refusal
91. Refusal of a government's money
Action by Governments
92. Domestic embargo
93. Blacklisting of traders
94. International sellers' embargo
95. International buyers' embargo
96. International trade embargo
THE METHODS OF ECONOMIC NONCOOPERATION: (2)THE STRIKE
Symbolic Strikes
97. Protest strike
98. Quickie walkout (lightning strike)
Agricultural Strikes
99. Peasant strike
100. Farm Workers' strike
Strikes by Special Groups
101. Refusal of impressed labor
102. Prisoners' strike
103. Craft strike
104. Professional strike
Ordinary Industrial Strikes
105. Establishment strike
106. Industry strike
107. Sympathetic strike
Restricted Strikes
108. Detailed strike
109. Bumper strike
110. Slowdown strike
111. Working-to-rule strike
112. Reporting "sick" (sick-in)
113. Strike by resignation
114. Limited strike
115. Selective strike
Multi-Industry Strikes
116. Generalized strike
117. General strike
Combination of Strikes and Economic Closures
118. Hartal
119. Economic shutdown
THE METHODS OF POLITICAL NONCOOPERATION
Rejection of Authority
120. Withholding or withdrawal of allegiance
121. Refusal of public support
122. Literature and speeches advocating resistance
Citizens' Noncooperation with Government
123. Boycott of legislative bodies
124. Boycott of elections
125. Boycott of government employment and positions
126. Boycott of government depts., agencies, and other bodies
127. Withdrawal from government educational institutions
128. Boycott of government-supported organizations
129. Refusal of assistance to enforcement agents
130. Removal of own signs and placemarks
131. Refusal to accept appointed officials
132. Refusal to dissolve existing institutions
Citizens' Alternatives to Obedience
133. Reluctant and slow compliance
134. Nonobedience in absence of direct supervision
135. Popular nonobedience
136. Disguised disobedience
137. Refusal of an assemblage or meeting to disperse
138. Sitdown
139. Noncooperation with conscription and deportation
140. Hiding, escape, and false identities
141. Civil disobedience of "illegitimate" laws
Action by Government Personnel
142. Selective refusal of assistance by government aides
143. Blocking of lines of command and information
144. Stalling and obstruction
145. General administrative noncooperation
146. Judicial noncooperation
147. Deliberate inefficiency and selective noncooperation by enforcement agents
148. klix
Domestic Governmental Action
149. Quasi-legal evasions and delays
150. Noncooperation by constituent governmental units
International Governmental Action
151. Changes in diplomatic and other representations
152. Delay and cancellation of diplomatic events
153. Withholding of diplomatic recognition
154. Severance of diplomatic relations
155. Withdrawal from international organizations
156. Refusal of membership in international bodies
157. Expulsion from international organizations
THE METHODS OF NONVIOLENT INTERVENTION
Psychological Intervention
158. Self-exposure to the elements
159. The fast
a) Fast of moral pressure
b) Hunger strike
c) Satyagrahic fast
160. Reverse trial
161. Nonviolent harassment
Physical Intervention
162. Sit-in
163. Stand-in
164. Ride-in
165. Wade-in
166. Mill-in
167. Pray-in
168. Nonviolent raids
169. Nonviolent air raids
170. Nonviolent invasion
171. Nonviolent interjection
172. Nonviolent obstruction
173. Nonviolent occupation
Social Intervention
174. Establishing new social patterns
175. Overloading of facilities
176. Stall-in
177. Speak-in
178. Guerrilla theater
179. Alternative social institutions
180. Alternative communication system
Economic Intervention
181. Reverse strike
182. Stay-in strike
183. Nonviolent land seizure
184. Defiance of blockades
185. Politically motivated counterfeiting
186. Preclusive purchasing
187. Seizure of assets
188. Dumping
189. Selective patronage
190. Alternative markets
191. Alternative transportation systems
192. Alternative economic institutions
Political Intervention
193. Overloading of administrative systems
194. Disclosing identities of secret agents
195. Seeking imprisonment
196. Civil disobedience of "neutral" laws
197. Work-on without collaboration
198. Dual sovereignty and parallel government
Source: Gene Sharp, The Politics of Nonviolent Action, Vol. 2: The Methods of Nonviolent Action (Boston: Porter Sargent Publishers, 1973).
- shuriken
obzirom da niko ne stoji iza ovih protesta
onda mozda ne treba ni niko nikome drobit sta i kako da radi
dakle svi se slazemo da nikakvo nasilje ne dolazi i obzir
i da trebamo biti uporni
jedan dio ljudi zbog kontinuiteta treba organizirat okupljanja i usavrsavat taj model
drugi mogu radit koncert
treci spektakl obuceni u crno
cetvrti stampat naljepnice
peti biti youtube aktivisti
sesti pumpat na facebooku, smisljat aplikacije
sedmi skupljat potpise na peticije
svaki put kad nekome objasnimo da nesto ne treba radit
odbijemo dio ljudi koji bi nesto pokrenuli i ukljucili se na neki nacin
objasnjenje za informaticare: open source pokret
onda mozda ne treba ni niko nikome drobit sta i kako da radi
dakle svi se slazemo da nikakvo nasilje ne dolazi i obzir
i da trebamo biti uporni
jedan dio ljudi zbog kontinuiteta treba organizirat okupljanja i usavrsavat taj model
drugi mogu radit koncert
treci spektakl obuceni u crno
cetvrti stampat naljepnice
peti biti youtube aktivisti
sesti pumpat na facebooku, smisljat aplikacije
sedmi skupljat potpise na peticije
svaki put kad nekome objasnimo da nesto ne treba radit
odbijemo dio ljudi koji bi nesto pokrenuli i ukljucili se na neki nacin
objasnjenje za informaticare: open source pokret
Last edited by shuriken on 04/03/2008 18:10, edited 1 time in total.
-
jos jedan Bosnjo
Jel' ovo vec neko postavio?
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... e-nije-dao
Njega su jučer na putu prema školi u parku prekoputa Predsjedništva BiH oko 13:30 presrele dvije nepoznate osobe i tražile od njega novac. Nakon što je ovaj osnovac rekao da nema para, udarili su ga dvaput šakama u stomak - priča za "as" majka dječaka koja je željela ostati anonimna.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... e-nije-dao
Njega su jučer na putu prema školi u parku prekoputa Predsjedništva BiH oko 13:30 presrele dvije nepoznate osobe i tražile od njega novac. Nakon što je ovaj osnovac rekao da nema para, udarili su ga dvaput šakama u stomak - priča za "as" majka dječaka koja je željela ostati anonimna.
-
megafon
E narode,
Ispadose mi oci od citanja svih postova na forumu...
(pocetnik, reci ce zlobnici)
Ne ucestvujem pretjerano u postanju, cesto odgovori, napise neko drugi ono sto sam ja htio (citam u cugu otprilike jedanput dnevno, kad se vratim sa posla)... Pa kako nisam toliko unijet, zelio bih vam ponuditi par rezime diskusije a i prijedloga za dalje:
1. Protest + protesna setnja = dobro rjesenje koje bas i nismo spremni mjenjati
2. Takodje, postaje dosadno traziti samo ostavke S.S. i S.B.
3. Nastavimo po starom ali prosirimo zahtjeve na konkretne akcije koje trazimo od vlasti (odabranih 5-6 udarnih zahtjeva) (znam, realno bi ih mogli postaviti 5-6.000 hiljada, njih cemo na drugu listu (za poslije)). Kad pocnemo stavljati i konkretne probleme koje interesuju ljude, vratit ce se i entuzijazam. Mislim da se "masi" koje pokusavamo izvesti na ulicu vec pocinje polako fuckati i za Semihu i za taju...
4. Ako sirimo zahtjeve, sirimo ih na federalni nivo (za koje ne razumijem zasto je izostavljen na prvobitnim protestima osim ako neko nije imao licni interes...). Na drzavni nivo zasad nista jer ce reci da trazimo ustavne promjene...
Eto, toliko. Ako se slazete sa mnom lako cemo dopuniti. Ako ne, dzaba sam pisao...
Ispadose mi oci od citanja svih postova na forumu...
(pocetnik, reci ce zlobnici)
Ne ucestvujem pretjerano u postanju, cesto odgovori, napise neko drugi ono sto sam ja htio (citam u cugu otprilike jedanput dnevno, kad se vratim sa posla)... Pa kako nisam toliko unijet, zelio bih vam ponuditi par rezime diskusije a i prijedloga za dalje:
1. Protest + protesna setnja = dobro rjesenje koje bas i nismo spremni mjenjati
2. Takodje, postaje dosadno traziti samo ostavke S.S. i S.B.
3. Nastavimo po starom ali prosirimo zahtjeve na konkretne akcije koje trazimo od vlasti (odabranih 5-6 udarnih zahtjeva) (znam, realno bi ih mogli postaviti 5-6.000 hiljada, njih cemo na drugu listu (za poslije)). Kad pocnemo stavljati i konkretne probleme koje interesuju ljude, vratit ce se i entuzijazam. Mislim da se "masi" koje pokusavamo izvesti na ulicu vec pocinje polako fuckati i za Semihu i za taju...
4. Ako sirimo zahtjeve, sirimo ih na federalni nivo (za koje ne razumijem zasto je izostavljen na prvobitnim protestima osim ako neko nije imao licni interes...). Na drzavni nivo zasad nista jer ce reci da trazimo ustavne promjene...
Eto, toliko. Ako se slazete sa mnom lako cemo dopuniti. Ako ne, dzaba sam pisao...
- Alhemicarkaa
Stvarno ne kontam poentu postavljanja linka koji je postavljen hiljadu puta na ovoj temi i onda kopiranje sadrzaja sa tog linka i pravljenja ovolike kobasice?
Ko je htio procitati mogao je klikanjem na gornji link... Mislim stvarno, vrati li se iko da pogleda kako izgleda njegova poruka?
moderatori?
-
samo gost
Ponovno postavljanje linka o nenasilnim metodama i akcijama može biti iritantno, ali čak i ako je postavljen hiljadu puta ne izgleda da privlači previše pažnje. Osmisliti akcije koje će biti zanimljive i koje će težiti ne samo ostvarenju postavljenog cilja, već i privući više ljudi kao podršku može se samo ako se tačno zna koji je cilj. Jedan od glavih (kako se meni čini) je smjena S&S u znak političke odgovornosti za katastrofalno bezbjednosno stanje u KS. Međutim, neko reče da je to već postalo dosadno. Upravo u tome i jeste fol - biti dosadan i stalno ponavljati jedan te isti zahtjev dok ne bude ispunjen. Ko kaže da će se ostvarenje tog cilja postići na brzinu? Neće i ne može.
Drugo, ako nismo u stanju istrajati na postizanju ovog cilja koji je lokalnog karaktera, kako li ćemo se prebaciti na viši nivo, jer neko predloži da se i taj nivo ubaci. Zagovaranje traži strpljenje, pažljivo odabrane ciljeve koji su ostvarivi, strategiju za njihovo ostvarivanje, što podrazumijeva i široku paletu nenasilnih aktivnosti koje su se negdje drugo pokazale efikasnim.
Ja upravo predlažem sužavanje i fokusiranje kad su ciljevi u pitanju. Ako je to smjena S&S onda sve drugo neka ide na listu kao sljedeće. Ako se s ovim zahtjevom uspije, treba li reći šta će to značiti za građanske inicijative i sve one koji misle da ništa promijeniti ne mogu?
Drugo, ako nismo u stanju istrajati na postizanju ovog cilja koji je lokalnog karaktera, kako li ćemo se prebaciti na viši nivo, jer neko predloži da se i taj nivo ubaci. Zagovaranje traži strpljenje, pažljivo odabrane ciljeve koji su ostvarivi, strategiju za njihovo ostvarivanje, što podrazumijeva i široku paletu nenasilnih aktivnosti koje su se negdje drugo pokazale efikasnim.
Ja upravo predlažem sužavanje i fokusiranje kad su ciljevi u pitanju. Ako je to smjena S&S onda sve drugo neka ide na listu kao sljedeće. Ako se s ovim zahtjevom uspije, treba li reći šta će to značiti za građanske inicijative i sve one koji misle da ništa promijeniti ne mogu?
- stochar
ne bih da kenjkam, ali, kako vrijeme odmice, okupljanje pred Katedralom mi se cini sve besmislenije. da se razumijemo: ovdje se trazi smjena premijera kantona i gradonacelnice!
protest jedino ima smisla ispred institucija u kojima oni sjede jer se jedino tako salje jasna poruka. znam da se organizatori boje novog demoliranja, ali, mislim da ovako dalje nema smisla i samo ispuhujemo...
s druge strane, mislim da bi se najavom protesta pred jednom od ove dvije institucije pokazalo koliko smo mi policijska drzava, obzirom da kordoni garant ne bi dopustili da se ljudi priblize kantonu ili G. upravi...
protest jedino ima smisla ispred institucija u kojima oni sjede jer se jedino tako salje jasna poruka. znam da se organizatori boje novog demoliranja, ali, mislim da ovako dalje nema smisla i samo ispuhujemo...
s druge strane, mislim da bi se najavom protesta pred jednom od ove dvije institucije pokazalo koliko smo mi policijska drzava, obzirom da kordoni garant ne bi dopustili da se ljudi priblize kantonu ili G. upravi...
- jennisjoplin
#573 dno't afraid
kenjkanje, nekenjkanje ima efekta ali samo na duge staze, ne gubi nadu, NADA UMIRE POSLEDNJA, nije nada dimic fabrika/tvornica vafla/keksa

- helo
Nisam u toku, ali volio bi svojim prisustvom da podrzim sve demonstracije koje se dešavaju i koje ce se u buduce dešavati, slazem s sa tobom da je jako bitno da inforimišemo mnogo ljudi o narednim protestima, jer par puta sam sreo neke prijatelje koji bi rado došli a neznaju kada šta, i gdje._mubarle_ wrote:i sta sada??? hocemo li blokirati raskrsnicu za vrijeme CD-a ili sta???
dajte da se dogovorimo,sutra je srijeda...treba raju na vrijeme obavijestiti
- helo
Dubijoza je uradila pravu stvar, volio bi kada bi ovakvi autora bilo što više i više.
http://www.youtube.com/watch?v=oXobejzkijo
Jedva cekam i njihov prvi album na Bosanskom, a koji se tice problematike i usrane politike. Poslusajte neke nove pjesme.
http://www.myspace.com/dubioza
http://www.youtube.com/watch?v=oXobejzkijo
Jedva cekam i njihov prvi album na Bosanskom, a koji se tice problematike i usrane politike. Poslusajte neke nove pjesme.
http://www.myspace.com/dubioza
Last edited by helo on 05/03/2008 00:13, edited 2 times in total.