Protest i podrska 31.01.2010

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
duboka_misao

#1 Protest i podrska 31.01.2010

Post by duboka_misao »

Povodom stravičnog čina trovanja pasa s Butmira, štićenika neformalne grupe građana Av Mau, obraćamo se javnosti s ogorčenjem te pozivamo na

MIRNO OKUPLJANJE I ODAVANJE POČASTI
31.1.2010. (nedjelja) Na licu mjesta događaja – Butmir, vodozaštitna zona.

Borba za život i opstanak stotinjak pasa s ovog područja, krenula je još u mjesecu junu 2009. godine, kada je došlo do iseljenja Roma, a koji su u potrazi za novim, sopstvenim smještajem na milost i nemilost, ali i veoma zloj sudbini prepustili pse s kojima su tu obitavali. Do prvog incidenta došlo je kada su dva legla psića nađena živa zakopana na licu mjesta. Sve od tada pa do dan danas, neformalna grupa građana ovim napuštenim psima je pružala sve ono neophodno za opstanak: hranu, veterinarsku njegu, ljubav i toplinu, obilazeći ih nekoliko puta na dan, svih 6 mjeseci.

24.1.2010. godine, volonteri i prijatelji ovih pasa u očaju su obavijestili javnost i sve prijatelje životinja da su svoje štićenike pronašli mrtve, a kao posljedicu masovnog trovanja.

Psi su živa bića, mnogo različita od drugih. Na ulici nećete naići na grupu vukova ili lisica kako kopaju po kontejneru, niti se igraju s vašom djecom kada im priđu. Kada ih pogledate u oči vidite nježnost, dušu prepunu ljubavi.
Naime, ne zna se tačno kada je čovjek pripitomio psa, te cijelu vrstu podredio svojoj volji, pretvorivši ga u vjernog roba, a sebe u gospodara. Pojavom tehnologije, razvojem industrije psi su sve manje bivali potrebni čovjeku, te ih je počeo uzgajati kao ljubimce, ukrase domova ili kao statusne simbole. Onog trenutka kada mu dosadi ili s njegovim potomcima nema kud, izbaci ih iz svoga doma. Psi su sada prepušteni sami sebi, instinktivno nesposobni da se vrate u divljinu, a potpuno nepoželjni od strane njihovog „gospodara“. Na ulici su, u grupama, vrlo često nasilni, istraumirani, gladni, željni ljubavi, topline i doma.

Humanost je zgurana pod tepih, pala je na sopstvenom ispitu 24.1. Šutjeti ne smijemo nad djelima okrutnih, kojima je ovo živo biće, ništa manje ni više već štetočina koja maše repom.

Ovim putem pozivamo sve građane da nam se pridruže 31.1.2010. kako bismo odali počast i podigli glas za nedužna živa bića!
Okupljanje će početi u 12 sati a završiti u 14! Dođite u što većem broju
SenSen

#2 Re: Protest i podrska 31.01.2010

Post by SenSen »

Boze moj ovo je prvi put da cujem za ovo :( :( :( :( :(
banjaluka078

#3 Re: Protest i podrska 31.01.2010

Post by banjaluka078 »

Nije bas u vezi s ovom temom, ali mi se ucini prikladnIm mjestom da vas obavijestim da ce Zabranjeni forum na Pink BH u cetvrtak za temu imati odnos prema psima u BH. Mislim da ce vlasnicima i ljubiteljima pasa biti zanimljiva emisija.
bars

#4 Re: Protest i podrska 31.01.2010

Post by bars »

gledao sam najavu obavezno cu gledati emisiju
pshhh

#5 Re: Protest i podrska 31.01.2010

Post by pshhh »

duboka_misao wrote: Psi su živa bića, mnogo različita od drugih. Na ulici nećete naići na grupu vukova ili lisica kako kopaju po kontejneru, niti se igraju s vašom djecom kada im priđu. Kada ih pogledate u oči vidite nježnost, dušu prepunu ljubavi.
Image

Da li možete da se borite za HITNO sklanjanje pasa sa ulica. To jeste URGENTNO otvaranje Azila za pse?
Pogledajte sliku posljedice napada pasa na linku: http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... i-lutalice

Alarmantno: Zeničane sve češće napadaju psi lutalice

Ovaj broj je sigurno višestruko veći, jer se napadnuti javljaju i u lokalne ambulante

Autor: A. Dž.10.02.2010. 11:15

Zenica: Jedna od žrtava pasa lutalica

Dvadeset Zeničana obratilo se u ovoj godini Hitnoj pomoći zbog povreda koje su im nanijeli psi lutalice, potvrdila nam je dr. Jasminka Smajlagić, načelnica Stanice hitne pomoći Zenica, dodajući da je samo u posljednjih sedam dana pomoć zatražilo osam osoba.

- Ovaj broj je sigurno višestruko veći, jer se napadnuti javljaju i u lokalne ambulante, a vjerovatno ima i onih koji nisu zatražili pomoć - kazala nam je Smajlagić.

Nekoliko Zeničana je posljednjih dana napadnuto blizu Hitne pomoći, na platou uz Osnovnu školu "Musa Ćazim Ćatić".

- Posljedice po napadnutog nisu samo fizičke, nego znatno češće i psihološke naravi. Nažalost, broj napadnutih se ne smanjuje, što je i razumljivo, jer psi lutalice za vrijeme zime, u potrazi za odbačenom hranom koje je sve manje, postaju razdražljivi - rekla je Smajlagić.

Broj pasa je zbog primjene zakona koji onemogućuje njihovo uklanjanje, nego samo sterilizaciju i osiguranje azila za pse, višestruko uvećan.

Lokalna zajednica nema novca ni za prioritetnije projekte, pa je gradnja, a onda i finansiranje rada azila za pse još pusti san za Zeničane.

Građani digli glas

U anketi na ulicama grada, te kontakt emisijama na lokalnim radiostanicama, Zeničani su digli glas, tražeći od zvaničnika da spriječe napade na ljude, uglavnom djecu. Sreća u nesreći je da nijedan od napada nije završio teškim posljedicama, niti nekom zaraznom bolešću.

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja "Šapa" je nakon učestalih informacija o napadima na Zeničane upozorilo vlasti da moraju isključivo provoditi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.
Pogledajte sliku posljedica napada pasa na linku: http://www.tk-info.net/?p=4604

Image

Image
duboka_misao

#6 Re: Protest i podrska 31.01.2010

Post by duboka_misao »

[quote="pshhh"]

Da li možete da se borite za HITNO sklanjanje pasa sa ulica. To jeste URGENTNO otvaranje Azila za pse?

[quote]

naravno, vidim iz tvog posta da se zelis prikljuciti? Sigurno si do sada sam pokretao puno inicijativa i akcija i peticija,za rijesavanje ovog problema,shvatam sam si ne ide to lako, pa ako se zelis prikljuciti nije nikakav problem, uvijek su nam potrebni tako azurni i elokventni ljudi koji znaju sta hoce.
pshhh

#7 Re: Protest i podrska 31.01.2010

Post by pshhh »

duboka_misao wrote: naravno, vidim iz tvog posta da se zelis prikljuciti? Sigurno si do sada sam pokretao puno inicijativa i akcija i peticija,za rijesavanje ovog problema,shvatam sam si ne ide to lako, pa ako se zelis prikljuciti nije nikakav problem, uvijek su nam potrebni tako azurni i elokventni ljudi koji znaju sta hoce.
Drago mi je da sam naišao na glas razuma i sa druge strane.

Naime, problem pasa lutalica postaje iz dana u dan sve izraženiji.

Donekle shvaćam vašu brigu za životinjama ali i vi trebate da shvatite ljude koji štite svoje porodice jer su u svojim zajednicama svakodnevno izloženi opasnostima koje sa sobom nose psi lutalice od prenošenja raznih zaraznih bolesti do direktne opasnosti.

Bilo bi zaista lijepo i korisno da prije svega shvatite da nisu krivci za ovakvo stanje ljudi koji se bore protiv pasa već oni koji su donijeli zakon o psima a nisu se stvorili uvjeti za Azil.

Stoga, drugi put kada budete organizovali neke proteste, svoj fokus usmjerite na one koji imaju zakonsku obavezu da provode zakone i HITNO sklone pse lutalice sa ulica jer ugrožavaju sigurnost građana Sarajeva a i ostalih u gradovima širom BiH.
duboka_misao

#8 Re: Protest i podrska 31.01.2010

Post by duboka_misao »

@pshh ne shvatam druge strane ? nesto se prevari pa pomislih da smo na istoj strani, jer vsigirno ovo Vam nije prva inicijativa vezana za sklanjanje pasa sa ulice ? Sigurno znas da svaka opcina po zakonu mora imati azil od aprila 2008,

Sigurno ste isli vec kod nacelnika opcina u Sa na razgovor trudeci da saznati kada ce ti azili biti napravljeni,takodje ja ne sumnjam da ste vec udomili ili udomljavali pse, a sigurno u svom komsiluku organizovalil par kastracija ili sterilizacija.kao sto vec rekoh takav vas trud je iznimno cjenjen te vas molim da se prikljucite našoj neformalnoj orgaznizaciji, pošto ste jedan od rijetkih gradjana koji se interesuje ovako intenzivno za ovaj problem, jer ovakvu brigu moze da izrazi samo pravi istinski ljubitelj zivotinja.

p.s : posto vidim da ste jako fleksibilni sa radnim vremenom u EP , mozemo se dogovoriti da privremeno udomite psa ili macku.
Dogman

#9 Re: Protest i podrska 31.01.2010

Post by Dogman »

pshhh wrote: Drago mi je da sam naišao na glas razuma i sa druge strane.

Naime, problem pasa lutalica postaje iz dana u dan sve izraženiji.

Donekle shvaćam vašu brigu za životinjama ali i vi trebate da shvatite ljude koji štite svoje porodice jer su u svojim zajednicama svakodnevno izloženi opasnostima koje sa sobom nose psi lutalice od prenošenja raznih zaraznih bolesti do direktne opasnosti.

Bilo bi zaista lijepo i korisno da prije svega shvatite da nisu krivci za ovakvo stanje ljudi koji se bore protiv pasa već oni koji su donijeli zakon o psima a nisu se stvorili uvjeti za Azil.

Stoga, drugi put kada budete organizovali neke proteste, svoj fokus usmjerite na one koji imaju zakonsku obavezu da provode zakone i HITNO sklone pse lutalice sa ulica jer ugrožavaju sigurnost građana Sarajeva a i ostalih u gradovima širom BiH.
Mi nismo krivi sto je ovo primitivna i zaostala zemlja gdje se mnogi problemi ne shvacaju, pa tako i ovaj. Zakon je donesen, a kako vidimo on se nigdje ne sprovodi niti koga zanima, osim malog broja gradjana koji se svojom voljom i sredstvima sami bore za to. Svim institucijama koje imaju vezu s ovim slane su molbe i islo se na razgovore o ovome - sve bez ikakvog ucinka.

Gdje je napisano da mi ne shvacamo te famozne ljude koji se bore protiv tako opasnih zivotinja koje svakodnevno ugrozavaju zivote gradjana?

Ako ti je stalo da se ovaj problem rijesi, zasto se i ti ne ukljucis pa pokusas doprinijeti njegovom rjesavanju. Sto ti cinis da se obuzdaju ove divlje i agresivne zivotinje koje svakodnevno ugrozavaju sigurnost gradjana - sto mozemo svakodnevno citati po crnim kronikama?
Post Reply