Protektovanje guma

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

grabber

#1 Protektovanje guma

Post by grabber »

Zna li neko gdje se mogu protektovati gume? Koja je cijena otprilike, i koje su onako malo bolje, sta bi mi preporucili? Radi se o gumama 235 65 R17, za terensko vozilo... Neki mi rekose da se u Sarajevu negdje radi Phoenix, pa ima li neko vise informacija?
shlauf

#2 Re: Protektovanje guma

Post by shlauf »

Ima SINTEX u Nedžarićima, imaju sve dimenzije protekt guma

Alee aleeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!
grabber

#3 Re: Protektovanje guma

Post by grabber »

OK za kupovanje gotovih protektovanih guma, ali ko može protektovati moje "originalne", ali istrošene? Je li isto oni rade i to?
Bakir1

#4 Re: Protektovanje guma

Post by Bakir1 »

niko ti to ne radi,i neces naci nigdje tu dimenziju kao protekt,a sudeci po istoj to je neka rav4 ili tako nesto
grabber

#5 Re: Protektovanje guma

Post by grabber »

jeep grand cherokee...
shlauf

#6 Re: Protektovanje guma

Post by shlauf »

Bakir1 wrote:niko ti to ne radi,i neces naci nigdje tu dimenziju kao protekt,a sudeci po istoj to je neka rav4 ili tako nesto
Za jarana sam baš tražio gume za RAV4 i imali su na lager listi. Garancija godinu dana.

Alee aleeeeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!
Bakir1

#7 Re: Protektovanje guma

Post by Bakir1 »

idi na col manje a malo vise i biti ce taman,osim ako ti te 17 nisu srcu prirasle?
sudeci po nadimku nije bas obicna guma,nego neka atr guma,ako je tako onda ti col manje a dosta vise ne gine,a ako je neka bezvezna guma cestovna kupi polovne ako neces vec nove ;-)
@ale ale provjeri opet 17 sintex ih ne radi a ja ne znam da iko malo ozbiljniji radi 17 i to /65 protekt 4x4 gumu
grabber

#8 Re: Protektovanje guma

Post by grabber »

radi sintex te dimenzije, maloprije sam našao neki kao katalog... indeks brzine q. A jesu mi 17 prirasle srcu :-D
shlauf

#9 Re: Protektovanje guma

Post by shlauf »

Napisao bih ja broj mobilnog ali će se to komentarisati kao reklama. Nek nazove i provjeri.

Alee aleeeeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!
citroen

#10 Re: Protektovanje guma

Post by citroen »

Sintex i Makbel rade protekt gume,samo sto su ove sintex za klasu bolje,daju 1 godinu garancije i imaju veci izbor guma(sara) i vidio sam da imaju te dimenzije.Bas prije tri dana kod bolnice kosevo parkiran tuareg i to ovaj noviji model(redizajnirani) i bas mocne gume na njemu,nove vidi se iz aviona.,i ja se malo priblizim kad ono Phenix,da ne povjerujes,vozis makinu od 100 000KM a protekt gume na njemu,Al bez zajebancije do sad sam samo cuo pozitivna misljenja za te gume iz sintexa,rade ljudi sare ovih poznatih proizvodjaca(dunlop,continental,pireli itd)... :thumbup:
suljke

#11 Re: Protektovanje guma

Post by suljke »

Trebaju mi iste gume.
Raspitivao se nove gume tog profila cijena u rasponu od 450 do 550 KM po gumi
Na podruciju BiH protekt tog profila niko ne radi ( provjereno ni Tomic ni Magbel ni ...), osim te fabrike iz Matuzica.Cijena tog profila je oko 130 KM. Problem je sto na lageru nemaju taj profil nego se mora dugo cekati dok nabave i urade. Bio sam se jesenas odlucio na Phenix protekt, kad odem na auto pijacu i gledam dobar dzip na njemu jos bolje gume. Pridjem kad ono Phenix. Pogledam alu felge, na svakoj po pola kilograma olova za balansiranje. Tu sam se razocarao i odustanem od pomenute marke, jer sam dobio informaciju da je inace problem protekt gumu izbalansirati.
Prije jedno mjesec dana sjedio sam sa prijateljem na kafi, ima Mercedesa ML. Izasli iz kafane kad gledam dobre gume, kad opet Phenix. Kako slusaju, kaze prezadovoljan, prije dvije godine kupio i koristi samo zimi. Kaze da bolje gume za zime nije imao.
Odlucio sam te iste i ja porucio ( preko tog prijatelja je on ima poslovnu saradnju sa fabrikom)
Dobio sam neku informaciju da se preko nekog preduzeca iz Laktasa mogu nabaviti ljetne gume za 17" marke "Matador" po cijeni od 250 do 300 KM. Onda bi imao ljetne i zimske gume po pristupacnoj cijeni.
Inace na vozilu imam gume koje su presle 74.000 km a jos imaju oko 4mm.
ja1977

#12 Re: Protektovanje guma

Post by ja1977 »

Bez namjere da nekoga vrijedjam,...

ali, vozati auto od par desetaka hiljada maraka i na njima protekt gume :lol:

Ili si bos ili hadzija. Ako sebi ne moze priustiti gume na tom auto, onda fino prodas auto i kupis nesto manje, a to sto vozo ML na protekt gumama daj pistolj da se ubije. Sto ne mogu kokuza u dusi, a prave se hadzije :x

Da protekt gume valjaju, niko ne bi kupovao nove. Osim toga, ako jednom spucas u nesto radi potekt gume, vjerujem mi da ce te skuplje doci nego da si kupio gume kako treba.
chuchumbamayumbe

#13 Re: Protektovanje guma

Post by chuchumbamayumbe »

Mislim, nije moje da komentarisem ko sta kupuje za svoje pare, ali da li ljudi razmisljaju kako se ponasa protekt guma na vecim brzinama!?
Da li bi to bili stvarno toliko hrabri ili ludi pa nagarili 15 banki minimum na autoputu, a ispod vas protekt gume?
Ne kontam?
Osim ako se ne vozite samo po gradu, a i tu, hmm, duzina kocenja...
Ne znam.
Zivot je u pitanju.
Control panel

#14 Re: Protektovanje guma

Post by Control panel »

ja to nikad ne bih stavio na auto. pa ni na ficu. ako ne bih imao para otisao bih do vulkanizera i uzeo neke polovne. ali protekt. :-)
Bakir1

#15 Re: Protektovanje guma

Post by Bakir1 »

sto se tice protekt guma,bio sam istog misljenja,ali kada sam jednom probao konkretno Phoenix gume,koje se rade kod nas rekao sam sebi na moj auto nikada nece ni jedna druga guma.
Naravno vase negodovanje za pojam protekt gume je opravdano,ali ja imam neke argumente ZA,barem u svom slucaju.
Auto staro,koncepcija takva da nije moglo ici ni novo vise od 130 km/h,a sada rijetko predjem 80 km/h u bilo kojoj prilici jer je sve iznad toga patnja i za auto i za mene u autu.
90 % vremena i kilometara auto provodi na terenu,blato,kamenje itd,znaci dosta losi tereni gdje maximalna brzina nije veca od 50 km/h,ostalih 10 % sluzi mi da se dovezem do tih puteva.
Imao sam na autu,nisam cuo necije price nego sam imao,GY Wrangler,B. Duler,P. Scorpio,Mickey Thompson,Cooper,BF WinterSlalom i smijem reci da su gume koje imam sada sigurno bolje od svih pobrojanih.
Prednosti protekt gume,puno mekse,puno vise profilom,dosta agresivnije bas zato sto su mekse,i na kraju najbolje dosta jeftinije.
Mane su sto se brze trosi i puno vise grije od normalnih guma.
Normalno da smatram za svakoga kome treba index brzine V ili vise da stavljanjem protekt guma rizikuje ponajprije svoj a zatim i zivote svi ostalih.
mayab

#16 Re: Protektovanje guma

Post by mayab »

U principu nisam pristalica protekt guma i jedino ih mogu "opravdati" kod vozaca jeftinijih-starijih auta, jer oni sigurno svaku marku dva puta prevrnu prije nego je potrose.Kad vidim protekt na nekom Tuaregu, povraca mi se!
Ali, moje licno iskustvo sa protekt gumama je ipak pozitivno, u pitanju su bile neke njemačke Oekon 2000 ili tako nekako , zimske, sa sarom od Continentala, kupio sam ih 1998., nove u Njemačkoj i montirao na tadasnji G2 GTD!
Izvozao sam ih , mislim, sigurno 60000 km, i to i ljeti i zimi, čak jako puno ljeti po Dalmaciji, nisam primijetio nikakve probleme sa drzanjem ceste, kocenjem, i slicno(koliko ja to mogu da osjetim, nisam test vozac!), przio po autoputevima max brzinom itd.Poslije sam ih zamijenio Barum zimskim gumama, i onda sam vidio sta je proklizavanje i skripa guma u krivinama.Dakle, na te moje protekt nisam imao nikakve primjedbe!
To je moje licno iskustvo, ne zelim generalizirati
Phenix

#17 Re: Protektovanje guma

Post by Phenix »

Pozdrav svima!
Evo ukratko da se predstavim. Ja sam iz Sarajeva i zastupnik firme Sintex iz Doboj Jug-a (Matuzici) za podrucuje Sarajeva i okolinu, a nalazim se u aerodromskom naselju, 50 metara od zgrade FedEx-a.

Da odgovorim grabber-u, da imamo trazenu dimenziju 235/65 R17 4x4 u ponudi, sa indexom brzine Q (160km7h) i index nosivosti 104 (900kg) po cijeni od 140KM (uracunat PDV i garancija na svaku kupljenu gumu 1 godinu)

Za sve ostalo slobodno kontaktirajte me preko PM. Takodje vecinu guma iz nase ponude mozete naci i na Pik-u u nasoj radnji (username takodjer Phenix).

Evo i katalog guma iz nase ponude.
Image Image Image Image Image
Image
za_sada_bez_dobrog_nicka

#18 Re: Protektovanje guma

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Meni treba neka heavy duty MT 235/75R15. Koja je cijena cca???
Phenix

#19 Re: Protektovanje guma

Post by Phenix »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Meni treba neka heavy duty MT 235/75R15. Koja je cijena cca???
235/75 R15 agresivna za terenska vozila 145KM
Phenix

#20 Re: Protektovanje guma

Post by Phenix »

Pozdrav ljudi, evo zima ide, snjieg samo sto nije... :D

Skladiste je puno k´o sibica, a tu je i web stranica

http://www.phenixgume.com
LeKo

#21 Re: Protektovanje guma

Post by LeKo »

Još u cijenu uključite montažu i balansiranje i onda je to to, ovako se cijena vašeg protekta približi na par maraka npr. Tigru koji je kakav god da je ipak nova guma.
debelimedo

#22 Re: Protektovanje guma

Post by debelimedo »

Phenix wrote:
znaci lose poslujete :D
citroen

#23 Re: Protektovanje guma

Post by citroen »

LeKo wrote:Još u cijenu uključite montažu i balansiranje i onda je to to, ovako se cijena vašeg protekta približi na par maraka npr. Tigru koji je kakav god da je ipak nova guma.
Tacno tako,evo gledam cijene guma u dimenziji 13,14,15 incha Tigar wintera i gotovo cijene jednake ovim protektiranim :sax:
Phenix

#24 Re: Protektovanje guma

Post by Phenix »

debelimedo wrote:
Phenix wrote:
znaci lose poslujete :D
Hhe, hvala Bogu posao ide.., a skladiste je puno da nas ne bi "iznenadio" snijeg i uhvatio nespremne kao ove nase zimske sluzbe... :lol:

A bit ce uskoro full usluga, tj montiranje i balansiranje, masine kupljene, cekamo papirologiju..., tako je to u nasoj :bih:
I ako nisam spomenuo garancija na svaku gumu je 1 godina! :-D
maxell_sarajevo

#25 Re: Protektovanje guma

Post by maxell_sarajevo »

Kakav snijeg, nece on zapadati ove godine :D
Bespotrebno bacih 250KM za dvije nove zimske gume, mogao sam komotno tri mjeseca vozati na ljetnim :D
Post Reply