Proteini i ugljikohidrati ne idu nikako zajedno

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Tomahawk11, Charuga

Post Reply
User avatar
boyka
Posts: 105
Joined: 23/06/2011 10:15
Location: Na prozoru

#1 Proteini i ugljikohidrati ne idu nikako zajedno

Post by boyka »

Ej pozz..

Znam da ima vas potencijalnih komandosa koji se rokaju proteinima, kreatinima, aminokiselinama i sl.

Da li je bilo nekih problema sa bubrezima, mokrenjem, ili uopće da li je bilo ikakvih zdravstvenih problema prilikom konzumacije?

Imam malo fobije prema konzumaciji tih hemija, ali mi hitno treba malo mase na rukama...
User avatar
ProbuseniDolar
Posts: 1007
Joined: 13/05/2008 00:18
Location: Rajvosa

#2 Re: Proteini i ugljikohidrati ne idu nikako zajedno

Post by ProbuseniDolar »

Svaki profesionalni sportista uzima to sto si nabrojao pa cak i mnogo vise. Zajednicka rijec za sve to je suplemenntacija, odnosno nadopuna prehrani. Logicki zakljuci da li je stetno.
User avatar
madnessa
Posts: 1532
Joined: 13/08/2008 13:26

#3 Re: Proteini i ugljikohidrati ne idu nikako zajedno

Post by madnessa »

U svemu treba imati mjeru, pa i u hrani.

Proteini su sastavni dio naše ishrane. Nedovoljno konzumiranje djeluje na mišićna tkiva (mišiće, organe...), dalje na kosti zbog nejakih mišića koji bi ih trebali držati i štititi, a i na cjelokupan metabolizam. S druge strane, pretjerana konzumacija ima svoje loše strane. Metabolizam masti i proteina se veže za jetru. Smanjenjem unosa UH, a povećanjem unosa proteina opterećavamo ovaj organ.
Za obezbjeđivanje energije potrebne tijelu da funkcioniše u nedostatku UH tijelo poseže za rezervama glikogena (salom). U tom procesu nastaju nusprodukti ketoni, a sam proces se naziva ketoza. Višak ketona utiče na sistem mokraćnih kanala (bubrega posebno, jer kroz njih prvo prolaze), jer se povećava pH cjelokupnog tijela, a i primijećeno je povećano lučenje kalcijuma putem mokraće. Ketoni sami po sebi mogu biti prirodan izvor energije po tom principu su postale poznate dijete poput Atkinsonove, South Beach i sl. jer ih čak i mozak može koristiti u slučaju nedostatka UH, ali do dovoljnih količina treba se sustezati skoro pa uvijek od UH i hrane sa niskim GI, a jako pojačati proteine da bi se ovaj proces intenzivirao. Neki podaci govore da je za pobuđivanje ovog procesa potrebno i do 20 dana intenzivnog izbjegavanja UH, što je apsurd i samo rijetki uspijevaju ovo tek tako postići.
Ljudi sa problemima sa jetrom i bubrezima ili ako pate od poremećaja vezanih za loše funkcionisanje ovih organa (giht), hormonalnih poremećaja ne bi ni u kom slučaju trebali praktikovati ovakvu prehranu.

Par linkova
http://women.webmd.com/guide/high-prote ... rate-diets
http://www.livestrong.com/article/27389 ... o-glucose/
http://www.livestrong.com/article/45770 ... f-ketosis/

Uredu je umjereno pojačati proteine i smanjiti unos UH kako bi se pokrenulo topljenje sala, ali ipak treba ostati što bliži granicama normalne i uravnotežene prehrane. Pretjeran unos UH, kakvim se odlikuje prehrana prosječnog Balkanca, ima također svoje posljedice. Za one osobe, kojima je zbog sporta (bodybuilderi) ili iz nekog drugog razloga, bitno da smanje procenat masnih naslaga ili im se brani značajan unos UH se savjetuje stroga ljekarska kontrola kako ne bi došlo do trajnih posljedica ovakve prehrane.

Lično nisam imala problema prilikom dugotrajnog povećanog unosa proteina, ali sam preventivno prestala nakon što sam čitajući došla do zaključka da zbog nasljednih faktora, te ranijih upalnih procesa mokraćnog trakta, povećavam rizik za oboljenjima, ako ne odmah onda kasnije, sam prestala da sanjam o brzim rješenjima i posvetila se da onoliko koliko mogu vodim računa o uravnoteženoj prehrani.
User avatar
Ma.Le.Na
Posts: 11993
Joined: 12/10/2009 11:12
Location: ..na magarecoj klupi

#4 Re: Proteini i ugljikohidrati ne idu nikako zajedno

Post by Ma.Le.Na »

kako ces ba jest meso bez hljeba
naravno da ide zajedno!
cak stavise...pozeljno je :D
User avatar
Industrialyzer
Posts: 4839
Joined: 11/06/2011 23:51

#5 Re: Proteini i ugljikohidrati ne idu nikako zajedno

Post by Industrialyzer »

boyka wrote:Ej pozz..

Znam da ima vas potencijalnih komandosa koji se rokaju proteinima, kreatinima, aminokiselinama i sl.

Da li je bilo nekih problema sa bubrezima, mokrenjem, ili uopće da li je bilo ikakvih zdravstvenih problema prilikom konzumacije?

Imam malo fobije prema konzumaciji tih hemija, ali mi hitno treba malo mase na rukama...

Ne rokam se , ali od oktobra pocinjem :-D Inace , prvo sto moras je prestati upotrebljavati termin hemija kad govoris o proteinima , UH , kreatinu.... To nije hemija nikakva , to su suplementi ( dodaci ishrani )

Treba ti mase na rukama , idi u teretanu i vjezbaj ruke :mrgreen: :-D Tri mjeseca treniraj "na suho" , navikni tijelo na trening i napor i onda uzmi neki suplement.

Btw. nema tu masa na rukama , na nogama ... ako treniras , radi sve , ne zelis da ispadnes iz svih proporcija , vjeruj mi. Malo ti je preopsirno pitanje , ako te jos nesto zanima , samo javi :thumbup:
Post Reply