Prostitucija
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Zah
#1 Prostitucija
Mnogi kazu da je prostitucuja najstariji zanat na svijetu. Da li je bas tako, koji su uzroci prostitucije, da li toga ima i u nasoj okolini gdje zivimo, kako se drustvo nosi sa ovim problemom itd.U poslednje vrijeme bilo je dosta tekstva koji su ukazivali na prostituciju u vecim gradovima BiH, a psoebno u gradovima gdje borave mirovnjaci.
Prostitucija se proučavala u Kraljevini Jugoslaviji
Malo je poznato da je kod nas problem prostitucije prije 1941. godine intenzivno proučavan i da su postojali organizirani programi prevencije. Naime, 1923. godine u Kraljevini Jugoslaviji se formirao i "ženski pokret", koji se bavio resocijalizacijom prostitutki kroz programe osposobljavanja za određena zanimanja i njihovim lječenjem. Danas nema nikakvih istraživanja, ali se može identificirati pet oblika latentne prostitucije: "butikašice", "udavače", "golišave pjevačice" i "sponzoruše" i manekenke.
Kao osnova mogu nam posluziti ovi tekstovi, koji govore sire o ovom problemu.
http://www.zamirzine.net/spip.php?article6682
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ispo ... karci.html
Prostitucija se proučavala u Kraljevini Jugoslaviji
Malo je poznato da je kod nas problem prostitucije prije 1941. godine intenzivno proučavan i da su postojali organizirani programi prevencije. Naime, 1923. godine u Kraljevini Jugoslaviji se formirao i "ženski pokret", koji se bavio resocijalizacijom prostitutki kroz programe osposobljavanja za određena zanimanja i njihovim lječenjem. Danas nema nikakvih istraživanja, ali se može identificirati pet oblika latentne prostitucije: "butikašice", "udavače", "golišave pjevačice" i "sponzoruše" i manekenke.
Kao osnova mogu nam posluziti ovi tekstovi, koji govore sire o ovom problemu.
http://www.zamirzine.net/spip.php?article6682
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ispo ... karci.html
Last edited by Zah on 14/08/2008 01:01, edited 1 time in total.
- xfacktor
#2 Re: Prostitucija
NE vjerujem da je najstariji zanar posto zanat za pravljenje novca ili necega za placanje mora biti stariji od prostitucije. Prostitucija je "sex on sale" kako znam.
-
Zah
#3 Re: Prostitucija
Tako se to obicno kaze, da je "prostitucija nastariji zanat na svijetu" a usluga se nije morala placati novcem, moglo se to platiti i na drugi nacin.
-
Zah
#4 Re: Prostitucija
Sta pise hrvatska stampa o prostituciji u BiH?
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bi ... 52E7B139.2
- xfacktor
#5 Re: Prostitucija
Zah wrote:Sta pise hrvatska stampa o prostituciji u BiH?
Treba pregledati u novinama ima li kakvih da ima treba finansijska poptora..
- Bosanac sa dna kace
#6 Re: Prostitucija
hoćel taj Večernji ikad išta pozitivno napisat o BiH?Zah wrote:Sta pise hrvatska stampa o prostituciji u BiH?
prostitucije je bilo i biće je uvijek!
-
WizzardFromBOZ
#7 Re: Prostitucija
hoćel taj Večernji ikad išta pozitivno napisat o BiH?Bosanac sa dna kace wrote:Zah wrote:Sta pise hrvatska stampa o prostituciji u BiH?
prostitucije je bilo i biće je uvijek![/quote]
znaci dobro je. ili sto gore to bolje.
uvijek je bilo i bit ce prostitucije u bih...sto se brinuti oko toga, kad mozemo brigu brinuti sto vecernjak nista pozitivno nikad ne napise o bih...cccc...
-
nadrealista
#8 Re: Prostitucija
E što mi ovi lažni moralisti idu na živceZah wrote:Sta pise hrvatska stampa o prostituciji u BiH?
Kao da u lijepoj njihovoj nema prostitucije i nema ovakvih oglasa da o sebi pišu. Od svojih sponzoruša prave medijske zvijezde i to im je OK .....
- Macho^2
#9 Re: Prostitucija
Prostitucije će uvijek biti... Od prostitucije drzava i drustvo treba imati koristi a ne štete... Prostitutke bi trebale plaćati porez, imati zdrastveno osiguranje, mirovinsko te osiguranje od lokalnih makroa (drzava bi trebala biti jedini makro)...
-
Zah
#10 Re: Prostitucija
Nezavisne novine Banja Luka
Plaćali 120 KM za sat seksa
Datum: 15.08.2008 18:49
Autor: J.Š.
TUZLA - Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv vlasnika motela "Tuzla" Mustafe Krasnića (45) za navođenje na prostituciju, koja se odvijala u njegovom motelu.
Krasnić je u spektakularnoj akciji federalne policije uhapšen 18. jula a na zahtjev tužiteljice Dijane Milić produžen mu je pritvor za još dva mjeseca.
U motelu su zatečene prostitutke Ivana I., Jovanka K., Ana B., Radmila L. i Ljubica R. iz Subotice, koje je Krasnić "udomio" u svom motelu i tako im obezbijedio boravišne dozvole, te Belma M. iz Sapne.
U optužnici se navodi da je od marta do jula ove godine svakodnevno sa gostima motela dogovarao da šest djevojaka pruža seksualne usluge, a cijena polusatnog užitka je bila 60 KM.
"Nakon što bi novac uzeo od gostiju, navedene ženske osobe je sa gostima, koji su platili za seksualne usluge, slao u sobe na spratu ugostiteljskog objekta gdje su ove ženske osobe gostima pružale seksualne usluge. Dio tog novca je narednog jutra davao Belmi M., Ivani I., Jovanki K., Ani B., Radmili L. i Ljubici R., a veći dio novca zadržavao za sebe", navedeno je u optužnici.
Krasnić, koji je prije dvije godine pravosnažno osuđen za organizovanje prostitucije, suočen je sa zatvorskom kaznom od jedne do pet godina.
Iako je Krasnić u pritvoru, motel "Tuzla" je otvoren dan nakon njegovog hapšenja. Tužiteljica Milić je nakon što su izuzeti svi dokazi koji potvrđuju da se u tom objektu odvijala prostitucija, dozvolila da Krasnićeva rodbina ponovo otvori motel.
Plaćali 120 KM za sat seksa
Datum: 15.08.2008 18:49
Autor: J.Š.
TUZLA - Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv vlasnika motela "Tuzla" Mustafe Krasnića (45) za navođenje na prostituciju, koja se odvijala u njegovom motelu.
Krasnić je u spektakularnoj akciji federalne policije uhapšen 18. jula a na zahtjev tužiteljice Dijane Milić produžen mu je pritvor za još dva mjeseca.
U motelu su zatečene prostitutke Ivana I., Jovanka K., Ana B., Radmila L. i Ljubica R. iz Subotice, koje je Krasnić "udomio" u svom motelu i tako im obezbijedio boravišne dozvole, te Belma M. iz Sapne.
U optužnici se navodi da je od marta do jula ove godine svakodnevno sa gostima motela dogovarao da šest djevojaka pruža seksualne usluge, a cijena polusatnog užitka je bila 60 KM.
"Nakon što bi novac uzeo od gostiju, navedene ženske osobe je sa gostima, koji su platili za seksualne usluge, slao u sobe na spratu ugostiteljskog objekta gdje su ove ženske osobe gostima pružale seksualne usluge. Dio tog novca je narednog jutra davao Belmi M., Ivani I., Jovanki K., Ani B., Radmili L. i Ljubici R., a veći dio novca zadržavao za sebe", navedeno je u optužnici.
Krasnić, koji je prije dvije godine pravosnažno osuđen za organizovanje prostitucije, suočen je sa zatvorskom kaznom od jedne do pet godina.
Iako je Krasnić u pritvoru, motel "Tuzla" je otvoren dan nakon njegovog hapšenja. Tužiteljica Milić je nakon što su izuzeti svi dokazi koji potvrđuju da se u tom objektu odvijala prostitucija, dozvolila da Krasnićeva rodbina ponovo otvori motel.
- amrica
#11 Re: Prostitucija
Prostitucija je cisto ekonomsko pitanje, dok ima potraznje, bice i ponude.
Kad oni koji traze takve usluge prestanu traziti i placati, nestace i ponude, a s obzirom na "okolnosti" to ce biti nikad.
Danas se placa u novcu, u drogama, u skupim autima,stanovima... nekad se placalo u hrani, u zastiti.... zavisno od klase.
Kad oni koji traze takve usluge prestanu traziti i placati, nestace i ponude, a s obzirom na "okolnosti" to ce biti nikad.
Danas se placa u novcu, u drogama, u skupim autima,stanovima... nekad se placalo u hrani, u zastiti.... zavisno od klase.
- alen_zenica
#12 Legalizacija prostitucije????
Ovom napaćenom i rastrojenom narodu bi trebalo omogućiti da sve svoje frustracije i stres liječi na mjestima kao što su javne kuće. Gledao sam da u Holandiji čak država plaća tim ustanovama da njihovi radnici obilaze invalidna i stara lica kako bi im život bio ugodniji i kako bi sretnije živjeli.
zašto to nebi moglo i kod nas???
svi se protive iz nekih tzv religijskih ili moralnih razloga.
pa kome se ne ide nek ostane kući............
- neprilagodjena
#13 Re: Legalizacija prostitucije????
A gdje to u Sa imaju crvene ulice??
Mislim da se to kod nas nikad nece legalizovati,narod to nebi mogao da svari iako bi to kao 'pomagalo nasim starijim'

Mislim da se to kod nas nikad nece legalizovati,narod to nebi mogao da svari iako bi to kao 'pomagalo nasim starijim'
Last edited by neprilagodjena on 16/08/2008 15:48, edited 1 time in total.
- bijelo_dugme
#14 Re: Legalizacija prostitucije????
Pomoglo bi i vlade jer ce kurve morat placat PDV 
- Air Ramiz
- sheilak
#16 Re: Legalizacija prostitucije????
Ne slazem se s tobom da bi se na taj nacin trebao rjesavati stres ili frustracije. I dalje smatram da je prostitucija nemoralna, u bilo kojem obliku. S druge strane, prostitucija je prisutna, neizostavni je dio ( mracne strane ) drustva i ne vjerujem da ce ikada biti iskorijenjena. Zato je bolje legalizirati je, na neki nacin drzati pod kontrolom, a djevojkama i zenama koje se time bave omoguciti zdravstvenu i drugu zastitu. Ako vec nesto neprihvatljivo ne mozes u potpunosti ukloniti, onda je najbolje to sanirati i kontrolirati.alen_zenica wrote:Ovom napaćenom i rastrojenom narodu bi trebalo omogućiti da sve svoje frustracije i stres liječi na mjestima kao što su javne kuće. Gledao sam da u Holandiji čak država plaća tim ustanovama da njihovi radnici obilaze invalidna i stara lica kako bi im život bio ugodniji i kako bi sretnije živjeli.
Smatram da postoje razni oblici prostitucije, u svim razinama drustva, samo su neki prihvatljiviji od drugih. Licemjerno je sto su samo zene koje se tim bave zigosane i to najcesce bas od strane onih koji ih i najvise posjecuju, dok njhove " musterije " u pravilu izbjegavaju svaku vrstu osude.
-
Santos
#17 Re: Legalizacija prostitucije????
E pa haveru u pravu si.Znate li vi mladzi da izvine zenski rod sta su dzaltare.E takvih je bilo u Sarajevu u moje doba kolko hoces,pa kad su vec dzaltare nek i naplate.Mojne mi finoce i sta ce nama to,a kad se dodze u Amsterdam niko neide u muzeje nego pravo crvena ulica ko fol da vidim jel to stvarno tako kako kazu.Koji muzej,koja kultura.Znaci moze drugo negdje ali mojne kod nas.A to mi ko moralni.Otvorit pa ko hoce nek izvoli.
-
latinalover
#18 Re: Prostitucija
najjace su one koje moral prosipaju..a imaju bolje izvore finansija, od pojedinih profesora.. 
- Air Ramiz
#19 Re: Legalizacija prostitucije????
Pa kad je vec otvoreno u Amsterdamu, ko hoce nek ide u Amsterdam. Kad su vec stranku pedofila osnovali, nek tamo eksperimentisu, a sikter od moje avlije.Santos wrote:E pa haveru u pravu si.Znate li vi mladzi da izvine zenski rod sta su dzaltare.E takvih je bilo u Sarajevu u moje doba kolko hoces,pa kad su vec dzaltare nek i naplate.Mojne mi finoce i sta ce nama to,a kad se dodze u Amsterdam niko neide u muzeje nego pravo crvena ulica ko fol da vidim jel to stvarno tako kako kazu.Koji muzej,koja kultura.Znaci moze drugo negdje ali mojne kod nas.A to mi ko moralni.Otvorit pa ko hoce nek izvoli.
- Macho^2
#20 Re: Legalizacija prostitucije????
Da ne padneš u napast?Air Ramiz wrote:Pa kad je vec otvoreno u Amsterdamu, ko hoce nek ide u Amsterdam. Kad su vec stranku pedofila osnovali, nek tamo eksperimentisu, a sikter od moje avlije.Santos wrote:E pa haveru u pravu si.Znate li vi mladzi da izvine zenski rod sta su dzaltare.E takvih je bilo u Sarajevu u moje doba kolko hoces,pa kad su vec dzaltare nek i naplate.Mojne mi finoce i sta ce nama to,a kad se dodze u Amsterdam niko neide u muzeje nego pravo crvena ulica ko fol da vidim jel to stvarno tako kako kazu.Koji muzej,koja kultura.Znaci moze drugo negdje ali mojne kod nas.A to mi ko moralni.Otvorit pa ko hoce nek izvoli.
- homo_sapiens
#21 Re: Legalizacija prostitucije????
pausalno, ili ce imati brojace, pa po ucinkubijelo_dugme wrote:Pomoglo bi i vlade jer ce kurve morat placat PDV
ako vec neki zagovaraju javnost rada prostitutki, onda treba zagovarati i javnost identiteta posjetitelja
- neprilagodjena
#22 Re: Legalizacija prostitucije????
Ma kakva stranka pedofila,mislim da to nije ni proslo(nemogu vise da se sjetim)Air Ramiz wrote:Pa kad je vec otvoreno u Amsterdamu, ko hoce nek ide u Amsterdam. Kad su vec stranku pedofila osnovali, nek tamo eksperimentisu, a sikter od moje avlije.Santos wrote:E pa haveru u pravu si.Znate li vi mladzi da izvine zenski rod sta su dzaltare.E takvih je bilo u Sarajevu u moje doba kolko hoces,pa kad su vec dzaltare nek i naplate.Mojne mi finoce i sta ce nama to,a kad se dodze u Amsterdam niko neide u muzeje nego pravo crvena ulica ko fol da vidim jel to stvarno tako kako kazu.Koji muzej,koja kultura.Znaci moze drugo negdje ali mojne kod nas.A to mi ko moralni.Otvorit pa ko hoce nek izvoli.
Mislis da kod nas nema pedofila
Last edited by neprilagodjena on 17/08/2008 14:04, edited 1 time in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#23 Re: Legalizacija prostitucije????
Da se neko ne uvrijedi..."kurvaluka" ima i na ovom podforumu
..sta sad i forumashi ce morati placati PDV
?!
- scooter21ba
#24 Re: Legalizacija prostitucije????
a ti tu djevica marija pa ne mislis na sex kad vidis zensku u gradu provokativno obucenu?Air Ramiz wrote:Pa kad je vec otvoreno u Amsterdamu, ko hoce nek ide u Amsterdam. Kad su vec stranku pedofila osnovali, nek tamo eksperimentisu, a sikter od moje avlije.Santos wrote:E pa haveru u pravu si.Znate li vi mladzi da izvine zenski rod sta su dzaltare.E takvih je bilo u Sarajevu u moje doba kolko hoces,pa kad su vec dzaltare nek i naplate.Mojne mi finoce i sta ce nama to,a kad se dodze u Amsterdam niko neide u muzeje nego pravo crvena ulica ko fol da vidim jel to stvarno tako kako kazu.Koji muzej,koja kultura.Znaci moze drugo negdje ali mojne kod nas.A to mi ko moralni.Otvorit pa ko hoce nek izvoli.
- zastoqsviram
#25 Re: Legalizacija prostitucije????
ne bih se slozio, na ovom podforumu to rade iz duhovne potrebe, a ne iz materijalne...Bobi wrote:Da se neko ne uvrijedi..."kurvaluka" ima i na ovom podforumu..sta sad i forumashi ce morati placati PDV
![]()
![]()
?!