Prosjek ocjena i zaposljavanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
perpetuus

#1 Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by perpetuus »

Zdravo,

Zanima me u kojoj je mjeri prosjek ocjena na fakultetu utjecao na odluku poslodavca da vas zaposli ili ne zaposli? Takodjer, volio bih cuti koliko se tome poklanjalo paznje na razgovorima za posao, sta mislite u kojim oblastima i za koje pozicije je prosjek bitan i sl.?
madner

#2 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by madner »

Vecina firmi ne zeli imati posla sa osobama sa previse visokim prosjekom.
mali_balon

#3 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by mali_balon »

Image
krater

#4 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by krater »

madner wrote:Vecina firmi ne zeli imati posla sa osobama sa previse visokim prosjekom.
sto ? :roll:
mali_balon

#5 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by mali_balon »

krater wrote:
madner wrote:Vecina firmi ne zeli imati posla sa osobama sa previse visokim prosjekom.
sto ? :roll:

Pa ljudi moji gdje vi zivite, jel vi zivite u nekoj bajci, ne kontam, mozda je do mene jesam li ja u nekoj zoni sumraka. :shock: :? :? :?
Natzi

#6 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by Natzi »

Ma nije ti bitno sta znas i kolko znas,nego koga znas :run:
encyko

#7 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by encyko »

Izvini, ali ovo je jedno od najsmješnijih pitanja koja su ikada postavljena, kao da ih je postavio neko sa druge planete. Otrijezni se Čovječe!

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
stidljiv

#8 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by stidljiv »

Bitno je da znas da radis posao, koga boli kurac danas za tvoje ocjene...kapitalizam covjece...

Jedino ako neces da zajases budzet, onda je bitno da si stranacki podoban, sve ostalo nebitno
shiny

#9 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by shiny »

Zlatnih znački univerziteta pun biro, vječnih studenata pune institucije... ko se još prosjekom bavi?
x_lecter

#10 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by x_lecter »

ne kontam raju koja studira i jos ganja prosjek, a nema stelu ???!!! :?
Sociolog

#11 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by Sociolog »

Ma ne znam..jedino, prosjek 9, 5 najmanje i pali za Njemacku, ili slicno... imas neke sanse fino, tamo se cijeni prosjek. Ovdje nikako...moje iskustvo :'' Lik ima par pokusaja iskustva, isao u medicinsku skolu, puna fascikla klinickih djela i radi u Operacijonoj sali, na tako zahtjevnom mjestu'' :( jbg. Apsurdsi, apsurdi.... da mi e godine vratiti, preveo bih svedozbe na njemacki, i ovjerio na sudskom tumacu, i poslao na sve moguce Univeriztete u Njemacku i Austriji, valjda bi negdje proslo...

p.s. Izvinite malo na iskrenosti, valjda ima veze s Temom.. Pouka mladjom raji s 18-19 godina koja cita ovu temu : ''PREVEDITE SVJEDODZBE, I CERTIFIKATE O POZNAVANJU STRANIH JEZIKA'' I PRAVAC VANI'' pozz
amko761

#12 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by amko761 »

Haha prosjek ocjena i zapošljavanje :lol:

Buraz, porodične, stranačke, džamijske i sl. veze sve rješavaju ;-)
Suzie Q

#13 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by Suzie Q »

ja sam ganjala prosjek, čak sam poništavala položene ispite da dobijem bolju ocjenu, NIKAD me nije nitko upitao za prosjek niti sam se našla u situaciji da se to uopće tretira.

pomoglo mi je jedino pri upisu na postdiplomski i to je sve.
perpetuus

#14 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by perpetuus »

Suzie Q wrote:ja sam ganjala prosjek, čak sam poništavala položene ispite da dobijem bolju ocjenu, NIKAD me nije nitko upitao za prosjek niti sam se našla u situaciji da se to uopće tretira.

Hvala na konkretnom odgovoru na moje pitanje. Zao mi je sto imas takvo iskustvo, ali si bar dovoljno razumna da umijes odgovoriti na pitanje, a ne da lijepis slicice i kritikujes tudja pitanja, kao drugi na ovoj temi.
xamp

#15 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by xamp »

Koji je fax u pitanju?

Niko ti nece trazit prosjek ocjena vec ces ici na njihova testiranja da vide da li zadovoljavas poziciju na kojoj bi trebao radit.
Naravno, ako namjeravas ici akademskim putem onda ti treba dobar prosjek...

Isto tako je za njemacku. Ni njih ne interesuje prosjek ocjena, osim ako ne ganjas master ili ganjas posao pri univerzitetskim institutima.
mario16

#16 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by mario16 »

perpetuus wrote:
Suzie Q wrote:ja sam ganjala prosjek, čak sam poništavala položene ispite da dobijem bolju ocjenu, NIKAD me nije nitko upitao za prosjek niti sam se našla u situaciji da se to uopće tretira.

Hvala na konkretnom odgovoru na moje pitanje. Zao mi je sto imas takvo iskustvo, ali si bar dovoljno razumna da umijes odgovoriti na pitanje, a ne da lijepis slicice i kritikujes tudja pitanja, kao drugi na ovoj temi.
Prosjek ocjena te neće zaposliti, ali ti može pomoći da se istakneš u moru drugih prijava na natječaj, odnosno može ti pomoći da dođeš na razgovor za posao.
quiqui

#17 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by quiqui »

perpetuus wrote:

Koliko god ti nerazumno i bahato zvučali ti odgovori, tj. kritike na tvoje pitanje, oni su cinično, ali sasvim realno dali odgovor. Nažalost, danas ti je 101% bitno koga znaš, iz koje stranke da te stavi na spisak kandidata koji će eventualno biti pozvani na testiranje/intervju, ako se radi o državnim organima. U privatnim firmama, zavisi jesu li međunarodne ili domaće. Domaće će rijetko dati priliku makar i najboljem kandidatu, ako nije u nekim porodičnim ili blisko-prijateljskim odnosu sa direktorom.
A opet u stranim firmama/medjunarodnim organizacijama, najviše ti ulogu igra iskustvo prije svega, poznavanje traženog stranog jezika i preporuke.
Dakle, ocjene su toliko nebitne u biti. Osim ako imaš štelu u državnim organima, pa im to može poslužiti kao opravdanje zašto baš ti trebaš dobiti mjesto.
Leo_alfa

#18 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by Leo_alfa »

Na vecini razgovora za posao, poslodavci su koristili fraze "znam da si tek sa fakulteta i da JOS NISTA NE ZNAS, ali tu si da naucis kroz kolektiv bla, bla, bla...", prosto da ne povjerujes.
Suzie Q

#19 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by Suzie Q »

dodala bih da borba za prosjek nije apsolutno uzaludna jer bez obzira što me za to nisu nikad pitali kod zapošljavanja, s druge strane su me poznavali svi profesori koji su mi predavali a pošto je svijet ionako mali, nebrojeno puta mi se dogodilo da mi je pomoglo to što su me poznavali i imali za mene riječi hvale i preporuke. a to se recimo dogodilo s mojim trenutnim poslodavcem koji se iznenadio otkud ja znam tog profesora.

također sam bila u prilici kada mi je za posao trebalo nešto što nisam znala kako napraviti i bila sam potpuno slobodna kontaktirati bivše profesore i tražiti savjet. jedan profesor koji je danas dogurao do funkcije i s kojim sam u dobrim odnosima mi je nedavno rekao da me je odmah zapamtio kad sam na prvom predavanju kad je dijelio teme za seminarski dok su drugi studenti šutili prva podigla ruku i uzela temu.

i još jedna stvar, meni je satisfakcija to što nisam kroz fakultet prošla kao blećak i kad god mi se ukaže prilika ili potreba u razgovoru spomenem da sam imala dobar prosjek.
xamp

#20 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by xamp »

Suzie Q wrote:dodala bih da borba za prosjek nije apsolutno uzaludna jer bez obzira što me za to nisu nikad pitali kod zapošljavanja, s druge strane su me poznavali svi profesori koji su mi predavali a pošto je svijet ionako mali, nebrojeno puta mi se dogodilo da mi je pomoglo to što su me poznavali i imali za mene riječi hvale i preporuke. a to se recimo dogodilo s mojim trenutnim poslodavcem koji se iznenadio otkud ja znam tog profesora.

također sam bila u prilici kada mi je za posao trebalo nešto što nisam znala kako napraviti i bila sam potpuno slobodna kontaktirati bivše profesore i tražiti savjet. jedan profesor koji je danas dogurao do funkcije i s kojim sam u dobrim odnosima mi je nedavno rekao da me je odmah zapamtio kad sam na prvom predavanju kad je dijelio teme za seminarski dok su drugi studenti šutili prva podigla ruku i uzela temu.

i još jedna stvar, meni je satisfakcija to što nisam kroz fakultet prošla kao blećak i kad god mi se ukaže prilika ili potreba u razgovoru spomenem da sam imala dobar prosjek.
Ja nisam imao dobar prosjek ali sam i dalje imao preporuku vecine profesora. Tako da prosjek nema veze sa preporukama vec koliko si se dokazao tim prefesorima...
DooWhy

#21 Re: Prosjek ocjena i zaposljavanje

Post by DooWhy »

Rijetko ko gleda prosjek...
Post Reply