Prosjecne plate u NVO

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Biznis

#1 Prosjecne plate u NVO

Post by Biznis »

Pozdrav svima!

Da li mozda neko od vas ima informaciju kolike su prosjecne plate u nevladinim organizacijama za slijedece poslove: menadzer projekta, koordinator projekta, asistent projekta i finansijski asistent?

Zahvaljujem unaprijed.

P.S. Ne mislim na medjunarodne organizacije, nego domace :-)
Lara-sa

Post by Lara-sa »

Pozdrav i tebi!
Sve ti to ovisi. Imas organizacija koje placaju po postotku angazmana na projektu, pa recimo na jednom projektu si angazovan 20%, na drugom 30% i tako to ide dok ne napucas normu. Raspon plate, po onome sto ja znam, za projekt menadzera je od 1200 do 4000KM. Zavisi od velicine organizacije i broja projekata, naravno i od broja projekt menadzera. Projekt koordinatori idu od 800 do 1500, mozda i 2000KM, ali nisam bas sigurna. Za ove iz finansija ne znam mnogo, kod nas djevojka na pola radnog vremena ima 450KM sto mi i nije lose.
Eto, nadam se da ce ti ovo pomoci.
Biznis

Post by Biznis »

Hvala ti puno :)
Ja imam iznose koji su kod par donatora standard prilikom apliciranja za projekat, sto znaci da nisu pretjerani:
Sekretarica: 800
Projekt asistent: 1000
Projekt koordinator: 1200
Projekt menadzer: 1500
Medjutim, nisam sigurna da li je to neki prosjek i zadovoljavajuca plata za nekoga ko nije ni totalni tokmak a ni genijalac. I zanima me sta bi recimo bio minimum za takav profil uposlenika?
Lara-sa

Post by Lara-sa »

Pa to su ti vise-manje ok cifre. S tim da zaista ne znam koja je funkcija projekt asistenta. Po onome sto ja znam, mi imamo malo NVO-a koji su dovoljno veliki da zaposljavaju taj kadar. U vecini slucajeva takve poslove obavljaju honorarci, a ostalo pokriva projekt koordinator. To je naravno samo moje iskustvo. Cifre koje si ovdje naveo jesu zadovoljavajuce upravo za opis koji si rekao, dakle ni tokmaci ni genijalci. Ne znam za sta ti ove cifre trebaju, ali pri zaposljavaju NVO kadra viseg stepena od projekt koordinatora trazi se procenat fundraisinga tj. iskustvo project proposal developmenta.
Minimum za projekt koordinatora sa nekim normalnim radnim iskustvom i solidnom spremom jeste 1000KM. Mislim da se ispod toga ne ide. Projekt menadzer, naravno ide na vise cifre, zavisno od broja projekata koje vodi. ITD.
Ovo je orjentaciono neko kretanje.
Lace

Post by Lace »

koje NVO...lokalne ili internacionalne? evidentna je razlika u platama :D
Biznis

Post by Biznis »

Lokalne. Znam da je razlika u lovi ogromna, a i u kolicini obaveza i odgovornosti.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

zar su ovolike plate tamo, ja mislio nešto sitno
mostarac

Post by mostarac »

NVO = PRANJE NOVCA

A najbolje su ove situacije sa 50 menadzera. Menadzer donje trepavice, plata 2.000 KM, a menadzer desnog oka 3.000 KM.
Meni samo nije jasno za sta ti ljudi dobijaju toliki novac, niti ce mi ikada biti jasno.
Biznis

Post by Biznis »

Nemoj generalisati.

Sigurna sam da ima i situacija gdje ljudi na guzove dobijaju bruku novca, ali u par NVO u cije sam poslovanje licno upucena ne da se radi, nego se gine. Ne radi se od 8-4, nego radis dok ima posla ... a posla, hvala bogu, ima.

A menadzeri dobijaju toliki novac jer bar 50x toliko donesu u organizaciju prikupljanjem donacija. A usput vode par projekata i odgovorni su za sve aspekte istih. Ako ti svojoj organizaciji/firmi doneses svoticu od 100.000 KM, u vidu projekta kojeg si prethodno osmislio, onda valjda treba da budes i nagradjen za to?!?!

Opet naglasavam, govorim o NVO u ciji sam rad upucena, a ne o nevladinim talasikama.
Fiore

#10 we

Post by Fiore »

Eh da se nesto pitam sve bi te organizacije zabranio.. cega ba ne-vladino????.,cije je onda.. Zato i imamo ovako stanje.. 8-)
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Ako je nevladina, ne znaci da je antivladina.
Ima raznih nevladinih organizacija i udruzenja i neke bi sigurno trebalo zabraniti. I Cetnicki ravnogorski pokret je valjda neka vrsta nevladinog udruzenja, iako nije puno losije ni od vladinih organizacija koje se nesto pitaju u entitetu u kojem je osnovano ovo udruzenje.
Sto se tice plata u NVO sektoru, sve ti je to odnos trzista. Da se moze naci lojalno osoblje za nize plate, niko ih ovoliko nebi ni placao. Uostalom sta ti mislis koliku bi platu trebalo dati nekome koje odgovoran za godisnji budzet od 6 miliona $ i radi dnevno preko 10 sati?
Post Reply