prosjacenje, zarada, moja naivnost....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

belay_djecko

Post by belay_djecko »

Najluđi je onaj mali glavonja što hoda po kafićima i govori da ima brata kojem treba kupiti mlijeko. Do sada je komotno mogao kupiti kravu :-?
Ili onaj lik što stoji ispred opštine centar i svaki dan mu treba 20 FENINGA za formular... pa dalje.. ona zena sto hoda po trajvanima i kaze... "Znam da je besparica... pa onda onu priču složi... "ako ko moze "dvaes-tries" feninga", i onda Marlboro vadi... bem ti i prosjaka više :-?
Motokultivator

Post by Motokultivator »

Evo jedna pricica:

Jednom je jedan prosjak došao kod pekara:
“Želio bih malo hljeba, molim vas.”
“Kako si samo mudar”, reče pekar, “upravo je hljeb ono što ti treba. I došao si u pravu pekaru.”
Pekar je izvadio knjigu-kuhar iz ladice i počeo prosjaku govoriti o hljebu. Govorio je o brašnu i ječmu, pšenici i mekinjama. Pekarovo znanje začudilo je i sâmog pekara. Kada je podigao glavu, začudio se – nakon prvoga traga veselja na licu, prosjek se više nije smiješio:
“Samo bih želio hleba.”
“Ah, ah”, ponovo reče pekar, “stvarno si mudar. Pođi za mnom, pokazat ću ti ovu pekaru.”
Vodio ga je kroz mnoge hodnike, izvlačio posude iz raznih soba, gdje se spremalo tijesto, i plehove, na kojima se hljeb pekao. Svaka posuda bila je velika, svaki pleh izglačan do perfekcije.
“Niko nema ovakav kapacitet. Imamo hljeba za svačiji ukus. Ali, najbolji dio tek slijedi.”
Pekar izgovori te riječi otvarajući impozantna staklena vrata.
“Ovo je naša soba za inspiraciju.”
Pekar je “osjećao” da je na prosjaka ostavio jak dojam. Zakoračili su u sobu koju okruživaše stakleni prozori.
Prosjak nije ništa govorio. Pekar je “razumjeo” njegovu šutnju. Zagrlivši ga, kao da se dugo znaju, kao da su braća, reče mu:
“I mene ovo oduševljava, kao i tebe.”
Pekar stade na sredinu sobe, ogrnu se posebnom keceljom, i namjesti svoju najdražu pozu. Ta poza značila je da želi reći nešto krupno.
“Ljudi, udaljeni stotinama kilometara, i hiljadama, dolaze do mene, da čuju šta ću im reći. Jednom sedmično, moji radnici okupe se oko mene, a ja im čitam recepte iz jedne stare, neprocjenjivo vrijedne, knjige recepata života.”
Prosjak, hud, sjede u prvi red, nemajući izbora.
“Znam šta sada želiš”, reče pekar, “želiš da me čuješ?!”
“Ma”, reče prosjak snebivajući se, “samo bih želio makar malo hljeba.”
“Aa”, odgovori pekar, “kolika je samo tvoja mudrost.” Ponovno zagrli prosjaka i odvede ga u predvorje pekare.
“Ono što ću ti sada reći, veoma je bitno. Vidiš, uz ovu ulicu, i niz ovu ulicu, ima mnogo pekara. Ali budi oprezan – one ne služe pravi hljeb.
Znam jednog, koji stavlja u tijesto dvije kašike soli, umjesto jedne. Drugi, opet, pećnicu zagrijava za čak tri stepena više nego što je uobičajeno. Mogu oni to zvati hljebom” , upozori ga pekar na kraju, “ali to nije pravi hljeb.”
Prosjak se, tužan i slomljen, okrenu i krenu ulicom.
“Ali, zar ne želiš hljeba?”, upita pekar.
Prosjak se zaustavi, pogleda ga, i bezvoljno sleže ramenima:
“Ma, izgubio sam apetit.”
“E, šteta”, reče pekar, “čini se da ljudi jednostavno više nisu željni pravoga hljeba.”

Možda nekada stvarno i želimo nekome pomoći, ali je poenta osobi dati ono što joj treba, a ne ono što nama treba. Jedna od osnovnih prefinjenosti svake osobe jeste njeno srce. Ono što čovjek govori, to mu srce nalaže; ono za čim čovjek tuguje, to mu srce plače; ono za čim čovjek traga, za tim mu ustvari srce žudi.

Zato podaj bližnjemu pravo njegovo, i siromahu i putniku-namjerniku! To je bolje za one koji nastoje da se Allahu umile; ti će postići šta žele.
(Kur’an, sura er-Rkm, 38.)

Kod nas su ljudi glupo merhametli, pa tako i ja sam. Vazda sto rekose ovdje mnogi sagovornici, kad me pogleda onim ocima, pa mu ne podaj. A za po minute, kad se izgubi iz vidika shvatis u stvari da on/ona u onim svojim krpama ima vise para nego tvoja mjesecna plata. Al' et taki smo kaki smo. Da nismo taki njih sigurno ne bi bilo ili bi ih bar bilo mnogo manje.
luciferino

Post by luciferino »

A jeste li primjetili onu djevojku koja uvijek presreće ljude na ulici (Titova i Ferhadija uglavnom), kao treba joj pomoć oko nekakvih papira? Nekada je imala konjski rep i torbicu preko ramena, ali sada izgleda kao dječak, strašno je mršava, kratko ošišana i nosi kačket.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

užas

izgleda kao kostur :(
luciferino

Post by luciferino »

veca_sa wrote:
luciferino wrote:A jeste li primjetili onu djevojku koja uvijek presreće ljude na ulici (Titova i Ferhadija uglavnom), kao treba joj pomoć oko nekakvih papira? Nekada je imala konjski rep i torbicu preko ramena, ali sada izgleda kao dječak, strašno je mršava, kratko ošišana i nosi kačket.
ako ti je toliko zabremedet ta zenska, uprati malo kad je nema na titovoj i ferhadiji onda je u velikom parku drogira se
Pitam zato što izgleda očajno i jedva sam je prepoznala, ali to je ona 100%.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Jutros na mom haustoru sjedi nana...
i ja joj kazem DOBRO JUTRO NANO kaze ona Izvini sine nana sjela malo odmorit...i usuti...
:( a jebo te, kad vidim ove starice, prosto ih stid trazit...
i pitam je NANO GDJE SI POSLA...kaze ona Sine, sve hocu kupit krompira kilo...
i promumlja "a otkud.."...
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

veca_sa wrote:
mIRCerka wrote:Jutros na mom haustoru sjedi nana...
i ja joj kazem DOBRO JUTRO NANO kaze ona Izvini sine nana sjela malo odmorit...i usuti...
:( a jebo te, kad vidim ove starice, prosto ih stid trazit...
i pitam je NANO GDJE SI POSLA...kaze ona Sine, sve hocu kupit krompira kilo...
i promumlja "a otkud.."...
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
takvim dam najmanje 20 km sedmicno majke mi, jebi ga ne mogu proc pored nane koja j eu takvoj situaciji. a ovim narkicima na cigaru ne dam
Sad ce mi pune 4 godine kako ni nema Majke...i ja u svakoj ovoj nani vidim nju...
Da sam mogla, isla bih s njom u kupovinu (imamo jednu takvu nanu na Dobrinji) ali ovaj put sam napravila ono sto inace ne radim..

No, nije to poienta, ne znam kako do sada niko nije istrazio ko su ti silni starci i gdje su im prokleta djeca?

:( :( :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

veca_sa wrote:u pravu si , al nemaju roditelji vise veze sa tom svojom djecom (primjer ove cure). punoljetna je sigurno, zakonski nisu duzni da je izdrzavaju, sigurno su joj milion puta govorili da to ne radi, al dzaba

nek crknu svi takvi narkomani
nisi me shvatio, ja govorim za DABOGDA BILA PROKLETA djeca koja svoje stare roditelje ostave ni u cemu, ni na cemu, da moraju prosit...

za narkomane me zivo boli peta, to smo davno apsolvirali
mIRCerka

Post by mIRCerka »

ona cura mi je bila...ono...jadnica 10 minuta, dok nisam vidjela kako pare daje liku koji sav balav trci negdje...
ja bih ono metkom u celo, i krematorij (nakon tri pokusaja pomaganja, naravno)
Motokultivator

Post by Motokultivator »

mIRCerka wrote:
veca_sa wrote:u pravu si , al nemaju roditelji vise veze sa tom svojom djecom (primjer ove cure). punoljetna je sigurno, zakonski nisu duzni da je izdrzavaju, sigurno su joj milion puta govorili da to ne radi, al dzaba

nisi me shvatio, ja govorim za DABOGDA BILA PROKLETA djeca koja svoje stare roditelje ostave ni u cemu, ni na cemu, da moraju prosit...

Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja
Koliko islam pridaje važnost našem odnosu spram roditelja i obavezi našeg zahvaljivanja njima na svemu što su nam učinili, najbolje ilustrira hadis 'Abdullaha b. 'Amra, r.a, u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s, napominje: «Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova srdžba je u srdžbi roditelja!».

Jedan od uvjeta za ulazak u džennet je dobročinstvo prema roditeljima
Poslanik islama, s.a.v.s, u brojnim predajama nagovijestio je da će ulazak u džennet biti usko vezan za naše poštivanje, respekt i dobročinstvo spram roditelja. Tako u predaji koju prenosi Ebu-d-Derda', r.a, kaže se da je čuo Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: «Roditelj je srednja vrata dženneta, pa ako hoćeš pusti ih, a ako hožeš sačuvaj ih!».
Ebu Umame, r.a, prenosi da je neki čovjek upitao Vjerovjesnika, s.a.v.s: «Allahov Poslaniče, kakva je obaveza djeteta prema roditeljima?», na što je on odgovorio: «Oni su ti i Džennet i Džehennem!».

Dobročinstvo prema roditeljima jedno je od najdražih djela Allahu Uzvišenom
Pearl

Post by Pearl »

mIRCerka wrote:

ne boj se, pojavit ce se kad umre, da traze stan.. sjeti se samo sta nam je tetka Zilha pricala za onog hadziju koji je umro u bijedi, nisu ni znali da ima djece dok se nisu svi kao lesinari pojavili da se na dan dzenaze svadjaju oko stana.. :(:(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Pearl wrote:
mIRCerka wrote:

ne boj se, pojavit ce se kad umre, da traze stan.. sjeti se samo sta nam je tetka Zilha pricala za onog hadziju koji je umro u bijedi, nisu ni znali da ima djece dok se nisu svi kao lesinari pojavili da se na dan dzenaze svadjaju oko stana.. :(:(
ja bi to sve tukla buzdovanom po celu....

uff, teska tema za danas...

odo ja laganini...
pearlita, bubim te
malizeleni

Post by malizeleni »

belay_djecko wrote:Najluđi je onaj mali glavonja što hoda po kafićima i govori da ima brata kojem treba kupiti mlijeko. Do sada je komotno mogao kupiti kravu :-?
Hahaha, Samir mali, il barem mi je tako rekao da se zove. Uglavnom zagrizao sam mu na fazon, ono Esselam Alejkum, i mljeko za buraza. I svaki put mu po petaka cusnem samo radi orginalnosti, dok ga jedan dan nisam vidio na onom vazdusnom dvorcu skace ispred svijetlosti u gradu.
Od tad vise nikom nista sem svojima. Dedo I nana mi zive i placaju rezije od 300km penzije mjesecno, a radili su cijeli zivot, a ja nekom lovu da cuskam, neka hvala.
hrusta

Post by hrusta »

vozdra raja, eee kad smo vec kod ove teme, nesto ja i buraz kontamo, fakat nedajem ciganima (pogotovo onoj djecurliji u titovoj, sjede na podu i harmoniku razvlaci ili sintesajzer lafo svira), prosle godine mi buraz prica otiso on negdje u auto praonicu izmadju buca potoka i pofalica da opere auto, fini neki momci rade pa reko hajde da i nesto posteno zarade, i on tako ceka u redu i izanjega stade golf 4 tamno plave boje bas napucan, alufelge, zatamljena stakla, bas dobro napucan, i stajo je on mozda 5min i doletise jedno 3 mala cigancica i zena sa bebom ono zamotana i oni njemu dadose pravo puno love, kovanica i stavise mu u najlon kesu i on tu kesu u golf, zapali lola malboro i nastavi cekati na red......... a oni odose nazad na poso.........

ja i buraz hocemo da odnesemo donaciju u hrani gore na bas carsiju u narodnu kuhinju koja vodi tetka zilha, ali raja zna li iko gdje je tacno ta narodna kuhinja stari grad, ulica i blizu cega, da li jos znate primaju li oni donacije u hrani (brasno, ulje secer itd), haj pa mi molim vas javite, stvarno vise volimo to uraditi nego puniti djepove cigo boss-u u plavom vw.
Neelix

Post by Neelix »

ispod sebilja pici pravo uz zid dzamijski u pravcu miljacke. kad dodjes do kraja zida - samo produzi u ulicu pravo, tu je kuhinja. ili ako ti je lakse, ispod sebilja ima ona cevabdzinica, mislim da je to Hodzic 2, ali nisam siguran. Pitaj nekog ko radi unutra, znat ce garant. I da, primaju donacije u hrani. Svaka cast vama dvojici! :)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

hrusta wrote:vozdra raja, eee kad smo vec kod ove teme, nesto ja i buraz kontamo, fakat nedajem ciganima (pogotovo onoj djecurliji u titovoj, sjede na podu i harmoniku razvlaci ili sintesajzer lafo svira), prosle godine mi buraz prica otiso on negdje u auto praonicu izmadju buca potoka i pofalica da opere auto, fini neki momci rade pa reko hajde da i nesto posteno zarade, i on tako ceka u redu i izanjega stade golf 4 tamno plave boje bas napucan, alufelge, zatamljena stakla, bas dobro napucan, i stajo je on mozda 5min i doletise jedno 3 mala cigancica i zena sa bebom ono zamotana i oni njemu dadose pravo puno love, kovanica i stavise mu u najlon kesu i on tu kesu u golf, zapali lola malboro i nastavi cekati na red......... a oni odose nazad na poso.........

ja i buraz hocemo da odnesemo donaciju u hrani gore na bas carsiju u narodnu kuhinju koja vodi tetka zilha, ali raja zna li iko gdje je tacno ta narodna kuhinja stari grad, ulica i blizu cega, da li jos znate primaju li oni donacije u hrani (brasno, ulje secer itd), haj pa mi molim vas javite, stvarno vise volimo to uraditi nego puniti djepove cigo boss-u u plavom vw.
Tetka uvijek prima donacije, samo moras otici do 2 popodne.

kako je naci?
jednostavno, dodjes do dzamije kod sebilja, skrenes desno i pitas GDJE JE TACNO KUHINJA TETKE ZILHE :D

PS Ja obicno kazem IZA ZIJADINE RADNJE SA DZIZAMA, ali ti ocigledno ne kupujes dzidze...
Pearl

Post by Pearl »

hrusta wrote: ja i buraz hocemo da odnesemo donaciju u hrani gore na bas carsiju u narodnu kuhinju koja vodi tetka zilha, ali raja zna li iko gdje je tacno ta narodna kuhinja stari grad, ulica i blizu cega, da li jos znate primaju li oni donacije u hrani (brasno, ulje secer itd), haj pa mi molim vas javite, stvarno vise volimo to uraditi nego puniti djepove cigo boss-u u plavom vw.
donacije mogu i u hrani i u novcu... sta god da doneses, Tetka ce to iskoristiti :D:D

a sto se tice lokacije: ne znam kako se zove ulica, ali ako krenes od sebilja, prodjes dzamiju, u tu ulicu ces doci ako nastavis samo pravo (lijevo ides prema vijecnici). ili, ako ides od obale, prodjes Apoteku bascarsija i prva ulicica (dosta neprimjetna) s desne strane... ulica nije duga, naci ces kuhinju odmah... Tetka radi do 5 koliko ja znam...
ako ne budes mogao naci, pitaj bilo koga u radnjama, reci ce ti ;)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Pearl wrote:
hrusta wrote: ja i buraz hocemo da odnesemo donaciju u hrani gore na bas carsiju u narodnu kuhinju koja vodi tetka zilha, ali raja zna li iko gdje je tacno ta narodna kuhinja stari grad, ulica i blizu cega, da li jos znate primaju li oni donacije u hrani (brasno, ulje secer itd), haj pa mi molim vas javite, stvarno vise volimo to uraditi nego puniti djepove cigo boss-u u plavom vw.
donacije mogu i u hrani i u novcu... sta god da doneses, Tetka ce to iskoristiti :D:D

a sto se tice lokacije: ne znam kako se zove ulica, ali ako krenes od sebilja, prodjes dzamiju, u tu ulicu ces doci ako nastavis samo pravo (lijevo ides prema vijecnici). ili, ako ides od obale, prodjes Apoteku bascarsija i prva ulicica (dosta neprimjetna) s desne strane... ulica nije duga, naci ces kuhinju odmah... Tetka radi do 5 koliko ja znam...
ako ne budes mogao naci, pitaj bilo koga u radnjama, reci ce ti ;)
Ili pitas prvo zensko na koje naidjes gdje se moze kupiti nosnja za trbusnje pleHaljke :D
hrusta

Post by hrusta »

eeee raje, veliko hvala. to cu fakat odraditi, uzecemo ulja, brasna, rize, graha, secera i kahve za tetku zilhu pa da i ona i kuharice ocejfe jednu poslije rucka. mozeli se prici autom sa glavne ulice, pokusacu se parkirati nize vijecnice, bice to tesko nositi po ovom zvizdanu, ali dostavice mo nekako. uglavnom hvala na odgovorima.
hrusta

Post by hrusta »

bosanac, jos ako saznam gdje se moze kupiti nosnja za trbusnje pleHaljke dok sam gore javi cu......hahahaha :lol:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

hrusta wrote:bosanac, jos ako saznam gdje se moze kupiti nosnja za trbusnje pleHaljke dok sam gore javi cu......hahahaha :lol:
to je ZIJADINA radnja sa dzidzama, odmah pored kuhinje...
Pearl

Post by Pearl »

hrusta wrote:eeee raje, veliko hvala. to cu fakat odraditi, uzecemo ulja, brasna, rize, graha, secera i kahve za tetku zilhu pa da i ona i kuharice ocejfe jednu poslije rucka. mozeli se prici autom sa glavne ulice, pokusacu se parkirati nize vijecnice, bice to tesko nositi po ovom zvizdanu, ali dostavice mo nekako. uglavnom hvala na odgovorima.
nekad bude mjesta ispod apoteke... tu ti je blize.. pa zrakni moze li tu...
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Post Reply