Čini mi se da je ovo prvi slučaj poslije rata da jedna 100 % privatna firma, poznatija naravno, proglasi stečaj?Pad prometa od 90 posto.
Kompanija IT Computers prijavila stečaj
Bh. računarska kompanija IT Computers se prijavila za stečajni postupak nakon osam godina uspješnog rada. Promet ove kompanije je u nekoliko zadnjih mjeseci zabilježio pad od 90% posto, kako stoji u saopćenju za javnost ove informatičke kompanije.
'IT Computers, kompanija koja je već nekoliko godina bila vodeća kompanija u prodaji informatičke opreme u BiH, je kod nadležnog suda podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.
S obzirom da je u dosadašnjem poslovanju stvorena moćna materijalna baza, sa stabilnim bilansom stanja, dobrim bonitetom i ugledom kod kupaca, dobavljača i banaka, firma je zauzela lidersku poziciju na tržištu.
Utvrđena je i planska orijentacija, te se od protekle godine ušlo u fazu umjerenog i kontrolisanog rasta, a što bi učvrstilo i lidersku poziciju.
Međutim, u 2009.g. su sistemski okviri za poslovanje kompanije postali izuzetno nepovoljni. Stoga je napravljen i 'Program mjera i akcija na poboljšanju poslovanja-sanacioni program', kako bi se utvrdile unutrašnje rezerve u poslovanju, te mjerama interne ekonomije te rezerve aktivirale.
Nakon izvršene stabilizacije poslovanja, počela je intenzivno da djeluje recesija na poslovanje kompanije, sa svim svojim negativnim posljedicama. Povećanje nezaposlenosti i pad kupovne moći stanovništva, kriza u bankarskom sistemu, smanjen obim potrošačkih kredita doveli su do pada obima prodaje i do 90%.
Sve preduzete mjere na smanjenju troškova i prilagođavanje smanjenom plasmanu proizvoda na tržištu nisu imale efekta. Zbog toga se ušlo u u zonu poslovanja sa negativnim rezultatima, što je dovelo do poslovanja pod nemogućim uslovima i pritiscima, a sve u jednom poslovnom ambijentu, koji nije na adekvatan način podstican od strane vlasti u BiH i u kojem je postojala ravnodušnost prema problemima privrednika.
Iz navedenih razloga, poslovodstvo firme se odlučilo na pokretanje stečajnog postupka', zaključeno je u saopćenju za javnost IT computersa.
Ima tamo jedan pravo slatka cura radila kod njih, žao mi je nje, nije mi žao njihovih pohlepnih gazda?
Šta će sada biti sa ljudima koji kupili njihove compove, fotaparate, printere, ko će to servisirati?ž
Ko je sljedeći?
Robot, Merkator, Merkur( Selimovići), Vlada FBIH?