Pronasao i vratio 4.000 Eura - dobio 100 KM
- daduli_sa
#1 Pronasao i vratio 4.000 Eura - dobio 100 KM
Citam u novinama da je jedan vozac crvenog taksija u svom vozilu nakon sto je odvezao Gibonnija na koncert nasao torbicu u kojoj se naknadno ispostavilo da se nalazilo 4.000 eura. Nista ne bi bilo neobicno da posteni taksista po povratku torbice od Gibonnievog assistenta nije dobio ni manje ni vise nego 100 KM.
Smijesno?
Kako ono bi... kad donesesn na policiju nesto sto nadjes - 1/4 vrijednosti je tvoja kao pronalazacu?!
Smijesno?
Kako ono bi... kad donesesn na policiju nesto sto nadjes - 1/4 vrijednosti je tvoja kao pronalazacu?!
- chuchumbamayumbe
#2 Re: Pronasao i vratio 4.000 Eura - dobio 100 KM
Pa koliko je po tvom trebao da dobije? 1000 eura?daduli_sa wrote:Citam u novinama da je jedan vozac crvenog taksija u svom vozilu nakon sto je odvezao Gibonnija na koncert nasao torbicu u kojoj se naknadno ispostavilo da se nalazilo 4.000 eura. Nista ne bi bilo neobicno da posteni taksista po povratku torbice od Gibonnievog assistenta nije dobio ni manje ni vise nego 100 KM.
Smijesno?
De ba, dobro da je ista dobio...
Vi sto nadjete pare, samo nosite u policiju, dobicete NISTA, a ne 1/4.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#4 Re: Pronasao i vratio 4.000 Eura - dobio 100 KM
hajd sto nece dobiti nista, vec je velika mogucnost da policajci prijave da je neko donio 3000 eura...chuchumbamayumbe wrote:Pa koliko je po tvom trebao da dobije? 1000 eura?daduli_sa wrote:Citam u novinama da je jedan vozac crvenog taksija u svom vozilu nakon sto je odvezao Gibonnija na koncert nasao torbicu u kojoj se naknadno ispostavilo da se nalazilo 4.000 eura. Nista ne bi bilo neobicno da posteni taksista po povratku torbice od Gibonnievog assistenta nije dobio ni manje ni vise nego 100 KM.
Smijesno?
De ba, dobro da je ista dobio...
Vi sto nadjete pare, samo nosite u policiju, dobicete NISTA, a ne 1/4.
- burekodsira
na zapadu ima zakon po kojem pronalazaca slijeduje odredjen procenat vrijednosti!
- karanana
Gdje tacno na zapadu i koliki procenat? Prvi put cujem da je to negdje zakon, posebno kad se vlasnik novca javi i podigne novac. Ostalo je dobra volja vlasnika.burekodsira wrote:na zapadu ima zakon po kojem pronalazaca slijeduje odredjen procenat vrijednosti!
- daduli_sa
Nije mi poznato da ima direktno zakon samo ima nepisano pravilo da ti niko nece nista reci da trazis protuvrijednost od 1/4 onoga sto si nasao. Iako, ne bi me zaducilo da cak ima i zakon jer se tog pravila svi drze a nisu bas ni oni nesto pametniji od nas da su nesto tek tako nepisano prihvatili.karanana wrote:Gdje tacno na zapadu i koliki procenat? Prvi put cujem da je to negdje zakon, posebno kad se vlasnik novca javi i podigne novac. Ostalo je dobra volja vlasnika.burekodsira wrote:na zapadu ima zakon po kojem pronalazaca slijeduje odredjen procenat vrijednosti!
U svakom slucaju licno ne bi prihvatio tih 100 KM jer bi mi to bilo u granicama uvrede / sadake na toliku kolicinu. Halalio bi ti i tu "Ngaradu" i barem znao da sam postenjacina do kraja i ne bi mogao reci da si me nagradio za to postenje... Inat, nazovite kako hocete.
-
Pretposljednji Mohikanac
potpisdaduli_sa wrote: U svakom slucaju licno ne bi prihvatio tih 100 KM jer bi mi to bilo u granicama uvrede / sadake na toliku kolicinu. Halalio bi ti i tu "Ngaradu" i barem znao da sam postenjacina do kraja i ne bi mogao reci da si me nagradio za to postenje... Inat, nazovite kako hocete.
-
Svemirski_Jebach
ima zakon. i kod nas...zakon o obligacionim odnosima, ne znam na pamet koji je clan u pitanju.karanana wrote:Gdje tacno na zapadu i koliki procenat? Prvi put cujem da je to negdje zakon, posebno kad se vlasnik novca javi i podigne novac. Ostalo je dobra volja vlasnika.burekodsira wrote:na zapadu ima zakon po kojem pronalazaca slijeduje odredjen procenat vrijednosti!
-
mirness
pod uslovom da svaki dan dolazis i pitas da te ne zaboraveBig Daddy wrote:U Kanadi je to 10 % a ako novac preda� na policiju i nakon godinu dana se ne javi vlasnik novca dobije� cijeli iznos.burekodsira wrote:na zapadu ima zakon po kojem pronalazaca slijeduje odredjen procenat vrijednosti!
u zenici nedavno zena u kontejneru nasla 70 000 km predala na muriju i umal jos nije bila bijena
- karanana
To nije ni cudo u ZE-DO kantonu (Zenici) gdje su policajci gestapovske strvine. Ali da ne skrecem sa ove teme....mirness wrote:pod uslovom da svaki dan dolazis i pitas da te ne zaboraveBig Daddy wrote:U Kanadi je to 10 % a ako novac preda� na policiju i nakon godinu dana se ne javi vlasnik novca dobije� cijeli iznos.burekodsira wrote:na zapadu ima zakon po kojem pronalazaca slijeduje odredjen procenat vrijednosti!
u zenici nedavno zena u kontejneru nasla 70 000 km predala na muriju i umal jos nije bila bijena
- Fair Life
Da li se izgubljene stvari vracaju radi nagrade, ili zbog barem dva prsta obraza??mirness wrote:kratko i jasno, NEBI VRATIO PARE, jer obicno te nagrade nekom mizerijom, ili jos gore dobijes hvala. al posto je to vjerovatno pogresno otisao bi i jedan dio dao nekoj sirotinji, al ne sve
- daduli_sa
Koja je to mjerna jedinica?!Fair Life wrote:Da li se izgubljene stvari vracaju radi nagrade, ili zbog barem dva prsta obraza??mirness wrote:kratko i jasno, NEBI VRATIO PARE, jer obicno te nagrade nekom mizerijom, ili jos gore dobijes hvala. al posto je to vjerovatno pogresno otisao bi i jedan dio dao nekoj sirotinji, al ne sve
Vraca se naravno zbog obraza... ali ima li se isto tako razum kada se nagradjuje onoga ko je imao taj obraz?!
- Fair Life
Zamisli... na proputovanju si. Pronadjes izgubljenu kameru vrijednu nekoliko hiljada maraka. Odneses je u LPO (Lost Property Office)... sjedas u avion i putujes slijedecih deset hiljada kilometara.daduli_sa wrote:Koja je to mjerna jedinica?!
Vraca se naravno zbog obraza... ali ima li se isto tako razum kada se nagradjuje onoga ko je imao taj obraz?!
Ili slicnu situaciju...
Ocekujes li nagradu ??
Ili ti je dovoljna nagrada zadovoljstvo sto si izbjegao sejtana koji ti je saptao... "Uzmi, ko ih jebe!!"
- van Basten
To za Kanadu me ne čudi, jedna od najuređenijeh zemalja na svijetu... a to kod nas nema šanse da bi zaživjelo... da recimo 4.000€ stoji godinu dana u policiji a da ih niko ne dirne?Big Daddy wrote:U Kanadi je to 10 % a ako novac predaš na policiju i nakon godinu dana se ne javi vlasnik novca dobiješ cijeli iznos.burekodsira wrote:na zapadu ima zakon po kojem pronalazaca slijeduje odredjen procenat vrijednosti!
A ovo ovdje nije klasični slučaj nađeno-vraćeno, jer kako upratih prvo su džibini ljudi skontali da im fali torbica, zvali centralu crvenog, ovi svog vozača i onda je ovaj to vidio i vratio... činjenica jeste da on to "nije morao vidjeti" u svom autu i ušutiti se, al opet... centrala je centrala
- Fair Life
Onoga ko bi nasao moju izgubljenu kameru na proputovanju vjerovatno ne bih ni vidio. Obavjest o pronadjenoj kameri bih dobio samo ako bih se direktno obrati u LPO. Isto tako, ne bih ocekivao da vidim onoga ciju bih ja neku izgubljenu vrijednost pronasao i predao u LPO.mirness wrote:zamisli ti situaciju, nalazis se na proputovanju i IZGUBIS kameru vrijednu nekoliko hiljada €. pojavi se neki levat koji ju je nasao i ti mu das zvaku i kazes "hvala sinko".
zar te ne bi bilo stid to uraditi
To ti je gradjanska duznost (postenog gradjanina). Zadrzati tudju izgubljenu vrijednost za sebe je haman isto kao KRADJA.
- van Basten
Pošto je post ispod mog, pretpostavljam da je meni situacija data za primjer... pa evo da odgovorim -mirness wrote:zamisli ti situaciju, nalazis se na proputovanju i IZGUBIS kameru vrijednu nekoliko hiljada €. pojavi se neki levat koji ju je nasao i ti mu das zvaku i kazes "hvala sinko".
zar te ne bi bilo stid to uraditi
naravno da bi me bilo stid završiti to sa žvakom i ne bih sigurno tako malo nagradio "levata", al ja govorim o ovoj situaciji -
na proputovanju izgubim kameru, skontam sam da sam je zijanio u taxiju, nazovem centralu taxi službe koju sam koristio, objasnim problem i dam broj taxija koji me je prevozio, oni kontaktiraju vozača i kažu - vraćaj kameru tu i tu. Poštenje taksiste se vidi u tome što je hladno mogao reći - "Kamera? kakva kamera? nema ništa od toga u mom autu trenutno" i lagano svratiti kući da obavi "fizološke potrebe" i to treba nagraditi, al ne sad sa nekih 1000€ il šta ti ja znam koliko
-
Šandor
De ba Fair, većina nas ne bi vratili nađeni novac. Pogotovo ako bih našao novac kojim bih riješio egzistencijalno pitanje za duži period.
:P:D
Ispalio bih se odavde s novcem (prebacujući dio po dio...ručno
). Ne bih smio ostavit novac u banku ako bih došao u posjed 500 000 KM recimo. Meni kao levatu bi odmah skočili za vrat ovi iz finansijske policije (u tom smislu smo skoro svi levati).
Joj, kako bi se ušutio...sve se lafo nema....hvataj maglu.
Ispalio bih se odavde s novcem (prebacujući dio po dio...ručno
Joj, kako bi se ušutio...sve se lafo nema....hvataj maglu.