Pronalazenje sebe u Kur'anu
-
ebu_lejs
Januse zbog cega si ti ljutis na mene i sto se u opce prpires samnom,janus wrote:mene samo chudi kako se s likovima poput ovog, koji pishu ovakve gluposti i koji su analphabete (da ste istinska bracha u vjeri barem bi mu sugerirali da se ne javlja na forum dok se ne nauchi pravopisu, da ne nasmijava poshten svijet )imate toliko strpljenja i pokazujete toliko blagosti...naravno da je to samo zbog tog shto je dotichni spreman da se izjasni kao musliman...ali...da li to znachi da i zadnji idiot koji primi islam zasluzhuje ovoliku pazhnju?ebu_lejs wrote:
Nezelim te nimalo uvrjediti ali bez namaz nevrjedi ni jednome covjeku njegova dobrota.
Onaj naj gori koji namaz redovno obavlja je bolji kod Allaha nego onaj najbolji koji namaz ne obavalja
nije valjda da je to bas sto ja redovno nemecem zarez ili tacku uzor tvoje srdzbe.
Evo da ti bude lakse potrudicu se koliko mogu da ti zelju ispunim u tome pisanju.
Nazivas mene idiotom a moje forume glupim, eto ako meni nevjerujes ili ono sto pisem na forumu u vezi Islama, slobodno pitaj osobu koja je ucena ili poucenu u Isalmu kao sto je napr. zena,progDVB.ragbi itd
dali je to istina sto ja pisem (Naravno ako zelis).
I nemoj vise da se svadjamo zbog toga nisam tu, a tebe pozivam na ljep nacin da se ja i ti ljepo ophodimo jedni prema drugima, jer od ote svadje i stalnog vrjedanja nemamo ja a niti nista od toga.
Da i takvima idiotama Islam da je pravo i takvi zasluzuju isto paznju.
Islam je pravedan i cist svega onoga sto je Allah zabranio.
-
Kwaheri
Janus...Janus... da si citao prethodne postove upucene Ebu Lejsu ranije...vidio bi da se pokusalo.. On je obrazlozio...iako se slazem da to nije potpuno opravdanje.janus wrote:
mene samo chudi kako se s likovima poput ovog, koji pishu ovakve gluposti i koji su analphabete (da ste istinska bracha u vjeri barem bi mu sugerirali da se ne javlja na forum dok se ne nauchi pravopisu, da ne nasmijava poshten svijet )imate toliko strpljenja i pokazujete toliko blagosti...naravno da je to samo zbog tog shto je dotichni spreman da se izjasni kao musliman...ali...da li to znachi da i zadnji idiot koji primi islam zasluzhuje ovoliku pazhnju?
Covjek ima potrebu da pise o vjeri... slabo to upakuje, ali ipak je tu jer ga vjera zanima...treba li ga odbaciti? ili ismijavati? Ima li pravo reci sta misli ili ima li pravo podijeliti s onima koji to zele ono sto zna?
Ranije sam te zamolila da budes blazi prema njemu ili ima opcija da ga ignorises... a ti se na neki nacin "izivljavas" na njemu...forsiras ga da ide sve dublje..
Blagost prema njemu nema u korjenu samo to sto je musliman... vec sto je polupismen musliman ( bar na bosanskom jeziku)... cilj je da mu se pomogne, jer on ovdje i za to da nesto nauci...
...usput...ima ovdje i zescih gluposti, samo malo ljepse upakovanih...
-
neko
dize mi se kosa na glavi od religioznih idiota. doduse za psihicko stanje klikera od mozga ... mozda je religija i jedino rjesenje.
niste dovojlno pametni da racionalno shvatite neke stvari ... nego vam treba da se prepoznate u kuranu.... i naravno strah...vi samo znate da zivete pod strahom. komunizam vas je drzo u saci a sad vam bog treba. free your mind!
bosna nikad nece biti islamska drzava....
-
ebu_lejs
zena
nadam se da sam te pogresno razumio
sto se tice tvojih postova ili barem ovoga
citat zena"Covjek ima potrebu da pise o vjeri... slabo to upakuje,"
"usput...ima ovdje i zescih gluposti, samo malo ljepse upakovanih
ako sam to tacno razumio da su moji postovi gluposti samo slabije zapokovani bujrum ispravime.(Ako sam te pogresno razumio onda molim te za halal jer to je onda od sejtana)
vec sam vam jedno rekao sta vam vrjedi vasa pismenost ako vam Allahovo zadovoljstvo nije na prvom mjestu.
A i vi dobro znate da je nas posalnik bio nepismen i jopet je najdrazi Allahu rob on je prvak medju pvima.
Salavat i sellam nasem poslaniku Muhammedu a.s i neka je mir ispas na njega i njegovu porodicu i ashabe.
sto se tice tvojih postova ili barem ovoga
citat zena"Covjek ima potrebu da pise o vjeri... slabo to upakuje,"
"usput...ima ovdje i zescih gluposti, samo malo ljepse upakovanih
ako sam to tacno razumio da su moji postovi gluposti samo slabije zapokovani bujrum ispravime.(Ako sam te pogresno razumio onda molim te za halal jer to je onda od sejtana)
vec sam vam jedno rekao sta vam vrjedi vasa pismenost ako vam Allahovo zadovoljstvo nije na prvom mjestu.
A i vi dobro znate da je nas posalnik bio nepismen i jopet je najdrazi Allahu rob on je prvak medju pvima.
Salavat i sellam nasem poslaniku Muhammedu a.s i neka je mir ispas na njega i njegovu porodicu i ashabe.
-
janus
ebu lejs
vjerujem da si ubijedjen u to sto pishesh
obichno nisam neko ko vrijedja
ali tvoja ocigledna nespremnost na bilo kakav dijalog
i nachin na koji nastupash
zahtijevaju adekvatan odgovor
a on je izraz mog neslaganja sa tvojim stavovima
pa kakav je da je ne zasluzujesh bolji jer
ti ochigledno ostatak ljudstva koji ne dijeli tvoje misljenje
bez obzira na vjersko opredjeljenje
smatrash nevjernicima
a na duduke reagujem alergichno
pa mi s toga oprosti
jer dolazi od sejtana

vjerujem da si ubijedjen u to sto pishesh
obichno nisam neko ko vrijedja
ali tvoja ocigledna nespremnost na bilo kakav dijalog
i nachin na koji nastupash
zahtijevaju adekvatan odgovor
a on je izraz mog neslaganja sa tvojim stavovima
pa kakav je da je ne zasluzujesh bolji jer
ti ochigledno ostatak ljudstva koji ne dijeli tvoje misljenje
smatrash nevjernicima
a na duduke reagujem alergichno
pa mi s toga oprosti
jer dolazi od sejtana
-
ebu_lejs
hahahaha
samo kada bi ja od tebe za ovo sto mi propisujes dokaze trazio Allah najbolje zna da ih ti nebi ni nasao
TVOJ TEKST :"ti ochigledno ostatak ljudstva koji ne dijeli tvoje misljenje
smatrash nevjernicima""""
Pisao sam za one koji nisu Muslimani da su ne-muslimani a da sam Muslimana kao ne-Muslimana smatrao hmm.
Ali bujrum dokazimi to sto si mi propisao, jer ti si u istinu pismen covjek i tebi bi bilo ruzno da lazi pod svojim nadimkom prosipas ovuda.
Jer kako si ti mene tlacio po svojim postovima zakljucio sam da si bolji i ispravniji od mene.
A mogu misliti da su mnogi toga moga misljenja sto se tice tebe ,
pa izvoli i dokazi to sto si mi propisao,
Ako nebi to mogao dokazati pa to bi zaista bila sramota za takvog pismenog i ispravnog cvojeka kao sto si ti.
samo kada bi ja od tebe za ovo sto mi propisujes dokaze trazio Allah najbolje zna da ih ti nebi ni nasao
TVOJ TEKST :"ti ochigledno ostatak ljudstva koji ne dijeli tvoje misljenje
smatrash nevjernicima""""
Pisao sam za one koji nisu Muslimani da su ne-muslimani a da sam Muslimana kao ne-Muslimana smatrao hmm.
Ali bujrum dokazimi to sto si mi propisao, jer ti si u istinu pismen covjek i tebi bi bilo ruzno da lazi pod svojim nadimkom prosipas ovuda.
Jer kako si ti mene tlacio po svojim postovima zakljucio sam da si bolji i ispravniji od mene.
A mogu misliti da su mnogi toga moga misljenja sto se tice tebe ,
pa izvoli i dokazi to sto si mi propisao,
Ako nebi to mogao dokazati pa to bi zaista bila sramota za takvog pismenog i ispravnog cvojeka kao sto si ti.
-
Kwaheri
[quote="ebu_lejs"]
zena
pogresno si razumio......ako nisi primjetio, iako ne ostavljas prostor da se stane u tvoju odbranu, ja sam to ucinila...zato sto vjerujem da nemas losu namjeru...ali tvoja namjera daje los rezultat... (sjetit ces se da sam ja protestirala zbog nacina na koji "pakujes" svoje izlaganje)...
Allah je naredio prvom Objavom UCI, CITAJ i PROUCAVAJ...i islam je uvijek gajio pismenost kao vrlinu i obavezu svakoga muslimana.. To je Fardi-ajn..i tako se postize Allahovo zadovoljstvo..
Poslanik a.s. je bio poslanik...bio je nepismen zbog drugih razloga... Niko od nas nije poslanik...i ovo poređenje je neumjesno...
Opet te molim da popravis svoj nacin pisanja i izrazavanja...jer ovako samo izazivas podsmijeh... Ja vjerujem da ti ne zelis da islam bude predmet ismijavanja... Na ovaj tvoj nacin, jeste, jer ako zelis da ljudi cuju tvoju poruku, onda se moras potruditi da poruka bude vaznija od tebe...Ovdje se sve vrti oko tebe...niko ne obraca paznju na tvoju poruku..
selam.
zena
pogresno si razumio......ako nisi primjetio, iako ne ostavljas prostor da se stane u tvoju odbranu, ja sam to ucinila...zato sto vjerujem da nemas losu namjeru...ali tvoja namjera daje los rezultat... (sjetit ces se da sam ja protestirala zbog nacina na koji "pakujes" svoje izlaganje)...
Allah je naredio prvom Objavom UCI, CITAJ i PROUCAVAJ...i islam je uvijek gajio pismenost kao vrlinu i obavezu svakoga muslimana.. To je Fardi-ajn..i tako se postize Allahovo zadovoljstvo..
Poslanik a.s. je bio poslanik...bio je nepismen zbog drugih razloga... Niko od nas nije poslanik...i ovo poređenje je neumjesno...
Opet te molim da popravis svoj nacin pisanja i izrazavanja...jer ovako samo izazivas podsmijeh... Ja vjerujem da ti ne zelis da islam bude predmet ismijavanja... Na ovaj tvoj nacin, jeste, jer ako zelis da ljudi cuju tvoju poruku, onda se moras potruditi da poruka bude vaznija od tebe...Ovdje se sve vrti oko tebe...niko ne obraca paznju na tvoju poruku..
selam.
-
ebu_lejs
ako je tako kako ti to opisujes da je moj nacin njekakvog pakovanja nepozeljan
bujrum poucime tome vasem nacinu pakovanja koji je pozeljan.
Eto tobi bila moja 1 molba ako istinu govoris.
Ovi ajeti koje si ti meni namjenima uci citaj procucavaj, to cinim Elhamdullilah i kazes tako se Allahovo zadovoljstvo dostize.
Jeste ali bi to bilo samo u smislu da se Islam nesteti.
Tebi je dobro poznato da ih ima pouceni pismeni Masallah i oni su jopet najveci neprijatelji Islama i tako ga stete.
I tu sam ja svoj odgovor namjenio sta vam vrjedi vasa pismenost ako pameti i razuma nemate i tako da Allahovom zadovoljstvu nedajete prednost.
jasno je meni da nije niko poslanik i da to ima razloga zasto je on nepismen ostao.
Ali ti jopet nisi mene svatila ima ljudih nepismeni koji su vjernici Elhamdullilah i oni su veci vjernici i Allahu drazi nego mnogi danas pismeni
Poucime i tome kako ja da svoju poruku dostavim da nevrjeda druge a u ostalom nemogu se sjetiti de sam ja njesto mozda slagao.
Ako mislis da bi trebao ja tu istinu njakako okrenuti da pa da im se sa tim njekako ulizkivam i da im stujem, to smo dosade dosta vremena radili
i oni se nisu opametili.
I Musa a.s.v.s je na ljep nacin postupao sa Faraonom pa se on nije opametio
Tako je Ibrahim a.s.v.s sa svojim Ocem postupao pa se nije ni on opametio.
Pa uzmite primjet Luta a.s.v.s njegove zene pa jeli se i ona opametila nije
zar se nesjecas onoga ajeta kojeg sam ti citirao
Al-Gatiya
23. Reci ti Meni ko će uputiti onoga koji je strast svoju za boga svoga uzeo, onoga koga je Allah, znajući ga, u zabudi ostavio i sluh njegov i srce njegovo zapečatio, a pred oči njegove koprenu stavio? Ko će mu, ako neće Allah, na pravi put ukazati? Zašto se na urazumite?
dosta je opomene vi gubite vase vrjeme dzabe a ja savama objasnjavajuci vama da je to vec suvisno sto radite vi ste ih opomenuli i dosta im zanja dostavili u vasim postovima sta vam je sto se neopametite
onaj ko je zainteresovan taj ce insallah do istine doci a onaj koji nije
taj nije taj samo gleda da svoje vrjeme u zabavi i sprdanju drugih provede kao u ovom slucaju oni uzimaju islam za podsmijavanje
Al-ma´ida
57. O vjernici, ne prijateljujte s onima koji vjeru vašu za podsmijeh i zabavu uzimaju, bili to oni kojima je data Knjiga prije vas, ili bili mnogobošci, - i Allaha se bojte ako ste vjernici –
58. I kad pozivate na molitvu i to za podsmijeh i zabavu uzimaju, zato što su oni ljudi koji ne shvaćaju.
koilko dugo da vam se jos smiju i koliko dugo ce te im jos stovati
A to sto njekih od njih nemaju meni nista drugo prebaciti sem toga sto sam od sebe rekao za to nepravilno pisanje i sto to stalno spominju to je njihovo i ja im stalno objasnjavm u cemu je stvar i cega je kolika vrjednost.
I ja nisam kriv sto se oko mene to mota a mozda im je to jedna od njihovih taktika samo da od teme skrenemo
Ako ces mi dati odgovore na moja pitanj i pouciti me tome bujrum.
Eto tobi bila moja 1 molba ako istinu govoris.
Ovi ajeti koje si ti meni namjenima uci citaj procucavaj, to cinim Elhamdullilah i kazes tako se Allahovo zadovoljstvo dostize.
Jeste ali bi to bilo samo u smislu da se Islam nesteti.
Tebi je dobro poznato da ih ima pouceni pismeni Masallah i oni su jopet najveci neprijatelji Islama i tako ga stete.
I tu sam ja svoj odgovor namjenio sta vam vrjedi vasa pismenost ako pameti i razuma nemate i tako da Allahovom zadovoljstvu nedajete prednost.
jasno je meni da nije niko poslanik i da to ima razloga zasto je on nepismen ostao.
Ali ti jopet nisi mene svatila ima ljudih nepismeni koji su vjernici Elhamdullilah i oni su veci vjernici i Allahu drazi nego mnogi danas pismeni
Poucime i tome kako ja da svoju poruku dostavim da nevrjeda druge a u ostalom nemogu se sjetiti de sam ja njesto mozda slagao.
Ako mislis da bi trebao ja tu istinu njakako okrenuti da pa da im se sa tim njekako ulizkivam i da im stujem, to smo dosade dosta vremena radili
i oni se nisu opametili.
I Musa a.s.v.s je na ljep nacin postupao sa Faraonom pa se on nije opametio
zar se nesjecas onoga ajeta kojeg sam ti citirao
Al-Gatiya
23. Reci ti Meni ko će uputiti onoga koji je strast svoju za boga svoga uzeo, onoga koga je Allah, znajući ga, u zabudi ostavio i sluh njegov i srce njegovo zapečatio, a pred oči njegove koprenu stavio? Ko će mu, ako neće Allah, na pravi put ukazati? Zašto se na urazumite?
dosta je opomene vi gubite vase vrjeme dzabe a ja savama objasnjavajuci vama da je to vec suvisno sto radite vi ste ih opomenuli i dosta im zanja dostavili u vasim postovima sta vam je sto se neopametite
taj nije taj samo gleda da svoje vrjeme u zabavi i sprdanju drugih provede kao u ovom slucaju oni uzimaju islam za podsmijavanje
Al-ma´ida
57. O vjernici, ne prijateljujte s onima koji vjeru vašu za podsmijeh i zabavu uzimaju, bili to oni kojima je data Knjiga prije vas, ili bili mnogobošci, - i Allaha se bojte ako ste vjernici –
58. I kad pozivate na molitvu i to za podsmijeh i zabavu uzimaju, zato što su oni ljudi koji ne shvaćaju.
A to sto njekih od njih nemaju meni nista drugo prebaciti sem toga sto sam od sebe rekao za to nepravilno pisanje i sto to stalno spominju to je njihovo i ja im stalno objasnjavm u cemu je stvar i cega je kolika vrjednost.
I ja nisam kriv sto se oko mene to mota a mozda im je to jedna od njihovih taktika samo da od teme skrenemo
-
progDVB
Ebu_lejs, ti znas da ti Zena ne zeli nista lose. Ono sti je ona rekla je istina. Drago mi je da ti zaista pokazujes zelju da naucis puno vise o Islamu od onoga koliko sada znas, a vjeruj mi da se od Zene ima sta nauciti. I ja sam ti jednom diskretno pokusao reci da se pokusas skoncetrisati na sadrzaj onoga sto pises. Tada sam rekao da mislim da ti nikome nista zlo ne mislis i da mislim da si u biti dobronamjerna osoba. Ako prihvatas moje misljenje, pokusaj se malo skoncetrisati na Zenine savjete a koliko mogu da upratim vasu prepisku, vidim da ti ona nista lose ne misli.ebu_lejs wrote:ako je tako kako ti to opisujes da je moj nacin njekakvog pakovanja nepozeljan
ebu_lejs wrote: Ali ti jopet nisi mene svatila ima ljudih nepismeni koji su vjernici Elhamdullilah i oni su veci vjernici i Allahu drazi nego mnogi danas pismeni
Ebu_lejs, ti vjerovatno zelis da kazes da su Allahu dz.s. drazi ne pismeni ljudi koji imaju cisto srce, misli i koji drugima ne zele i ne cine zlo, od onih koji su pismeni ali sve ovo krse. Ako je ovo puna misoa onoga sto zelis da kazes, onda je to istina, ali Allah dz.s. pred svakog muslimana stavlja obavezu da se opismeni, a i da uci, cita, proucava...to su one dosta puta spominjane Ikre. Allahu su oni koji su cistog srca a koji se pored toga edukuju cijelog zivota su mu jos drazi. (nemoj sada pisati o namazima, jer sada samo razgovaramo o edukaciji).
Vidjet' ces da ce te Zena pokusati pouciti, ali joj moras i ti malo ostaviti prostora da to uradi. Sada ne treba pricati o istini i lazi...na nju mozemo doci vremenom...za sada pokusaj da razgovaras sa njom i da razmislis o savjetima koje ce ti ona davati. Siguran sam da ces mnoge prihvatiti, jer su Allahu dz.s. dragi i oni koji su razumom obdareni.ebu_lejs wrote: Poucime i tome kako ja da svoju poruku dostavim da nevrjeda druge a u ostalom nemogu se sjetiti de sam ja njesto mozda slagao.
Ebu_lejs, nema veze da li su se oni opametili, lijepo ophodjenje je nesto sto bi trebalo da se na ovom forumu podrazumjeva. To sto ima onih koji se ponasaju drugacije, neka ne bude razlog da i svi ostali lice na njih.ebu_lejs wrote:I Musa a.s.v.s je na ljep nacin postupao sa Faraonom pa se on nije opametio
Ebu_lejs, mi ovdje samo iznosimo svoja misljenja. Na svakome od nas sa foruma je da vjerujemo u ono za sta mislimo da ima smisla. Zena je u svom jednom komentaru lijepo napisala, da kada umremo, ako nema Boga, onda se nista nece desiti, samo cemo umrijeti i to je to, ali sta ako Boga ima?? Citajuci Kur'an, mozemo naci mnoge objave koje ne mozemo objasniti ljudskim znanjem. Ni mnogo pametniji ljudi od nas ovdje na forumu nisu mogli da znanje iz Kur'ana vezu za bilo kojeg covjeka ili grupu ljudi. Mnogi ni sada ne mogu da objasne izvor koji je Muhammedu s.a.v.s dao znanje objavljeno u Kur'anu, ali ga mnogi ne pripisuju Bogu, jer za postojanje Boga nemaju materijalnih dokaza. Ne opterecuj se time, u Kur'anu ti pise da je Bog dao dokaze, a na ljudima je da u njih vjeruju ili ne vjeruju.ebu_lejs wrote: dosta je opomene vi gubite vase vrjeme dzabe a ja savama objasnjavajuci vama da je to vec suvisno sto radite vi ste ih opomenuli i dosta im zanja dostavili u vasim postovima sta vam je sto se neopametite
Al-ma´ida
Ebu_lejs, ne osvrci se na one za koje ti mislis da su zlonamjerni prema tebi. Zena ti sigurno nista lose ne misli, i pokusaj da je slijedis barem u nekim njenim savjetima.ebu_lejs wrote:A to sto njekih od njih nemaju meni nista drugo prebaciti sem toga sto sam od sebe rekao za to nepravilno pisanje i sto to stalno spominju to je njihovo i ja im stalno objasnjavm u cemu je stvar i cega je kolika vrjednost.
-
ebu_lejs
Tako mi Allah d.s ja imam puno da ucim ali imaju i oni koji misle da su bolji od mene.
Neporicem ja to da se treba uciti i ja sm za to i to sam cinim
kazes mi da se poucim i da Allah voli one razumom obdarene hajr insallah
ali ko ce me pouciti njecemu kada sam nije tome poucen
Nisam rekao da su svi isti samo sam rekao onaj ko hoce taj ce insallah do istine doci cak i bez vas i vaseg misljenja(Ali to neznaci da mi prestanemo opominjati).
Ako nece on nece pa makr vi se jos toliko trudili ili kako ti kazes ""Ebu_lejs, mi ovdje samo iznosimo svoja misljenja. Na svakome od nas sa foruma je da vjerujemo u ono za sta mislimo da ima smisla.
Ili kako kaze uzviseni "Kada bi im mi Meleka poslali oni jopet nebi vjerovali".
TVOJ TEKST
Ebu_lejs, mi ovdje samo iznosimo svoja misljenja. Na svakome od nas sa foruma je da vjerujemo u ono za sta mislimo da ima smisla. Zena je u svom jednom komentaru lijepo napisala, da kada umremo, ako nema Boga, onda se nista nece desiti, samo cemo umrijeti i to je to
Bome Ahi budeteli vi njekakvo vas misljenje iznosili koje ima smisla i pocnete li u to vjerovati bez dokaza ociglednih ili izgovorenih od Allah i njegova poslanika, bojim se za vas da necete u zablud propasti.
Ili sto zena kaze ako nema Boga umri cemo i nece se nista desiti,
ona je mozda po svome misljenju postupila i to tako napisala
ako je to tako ona to nemoze znati.
Allah je nama postavio granice kao sto mi tesko mozemo sebi sami zamisliti kakav je Allahov izgled itd.
Ja bi vas moli da budete malo oprezniji sta pisete jer sejtan obradi Hafiza Kur´ana ili ikakvog Sejha a da nece nas.
Zato ostavi te vase misljenje ako za njega nemate dokaza da je ispravno i ne-upustaj te se puno u to.
sellam alejkum
kazes mi da se poucim i da Allah voli one razumom obdarene hajr insallah
Nisam rekao da su svi isti samo sam rekao onaj ko hoce taj ce insallah do istine doci cak i bez vas i vaseg misljenja(Ali to neznaci da mi prestanemo opominjati).
Ako nece on nece pa makr vi se jos toliko trudili ili kako ti kazes ""Ebu_lejs, mi ovdje samo iznosimo svoja misljenja. Na svakome od nas sa foruma je da vjerujemo u ono za sta mislimo da ima smisla.
TVOJ TEKST
Ebu_lejs, mi ovdje samo iznosimo svoja misljenja. Na svakome od nas sa foruma je da vjerujemo u ono za sta mislimo da ima smisla. Zena je u svom jednom komentaru lijepo napisala, da kada umremo, ako nema Boga, onda se nista nece desiti, samo cemo umrijeti i to je to
Bome Ahi budeteli vi njekakvo vas misljenje iznosili koje ima smisla i pocnete li u to vjerovati bez dokaza ociglednih ili izgovorenih od Allah i njegova poslanika, bojim se za vas da necete u zablud propasti.
Allah je nama postavio granice kao sto mi tesko mozemo sebi sami zamisliti kakav je Allahov izgled itd.
Ja bi vas moli da budete malo oprezniji sta pisete jer sejtan obradi Hafiza Kur´ana ili ikakvog Sejha a da nece nas.
Zato ostavi te vase misljenje ako za njega nemate dokaza da je ispravno i ne-upustaj te se puno u to.
sellam alejkum
-
progDVB
Dobra je stvar to da imas volju da ucis. I ja sam ne znam puno. Nemoj misliti ni da ja zelim da kazem da znam vise nego ti, jer i sam znas da se ja tebi nisma obracao "sa visine" niti imam razloga za to. Mislim da ni u jednom mom obracanju nisi mogao osjetiti ni bilo kakvu zlobu.ebu_lejs wrote:Tako mi Allah d.s ja imam puno da ucim ali imaju i oni koji misle da su bolji od mene.
Rekao sam ti da Allah dz.s. voli one koji su razumom obdareni, a i ti si to nekoliko puta ranije napisao koliko se sjecam, u nekim tvojim ranijim komentarima, a to se moze procitati i u mnogobrojnoj islamskoj literaturi. Nemoj misliti da sam ti sugerisao da ucis od mene, jer ja nemam toliko znanja da bih te mogao necemu nauciti. Od osoba sa forumu, mislim da obojica imamo dosta toga za nauciti od osobe iza nicka "Zena". Ne zamjeri ako sam te uvrijedioo onim komentarom, jer zaista nisam imao takvu namjeru.ebu_lejs wrote: kazes mi da se poucim i da Allah voli one razumom obdarene hajr insallah
OK Ebu_lejs, ali u "opominjanju" ne smijemo biti nametljivi, jer Allahu dz.s. to nije milo. Postoje osobe koje npr prema Islamu imaju neutralan stav, ali nakon "naseg napadnog i ucestalog opominjanja" dobiju averziju prema istom. Sta je rezultat toga?? Od osobe koja je bila neutralna dobijemo islamomrsca! To ni Allahu dz.s. nije drago. Zato ja tebe i pozivam na umjerenost u tvojim interpretacijama, jer i sam kada citam neke tvoje postove, da vec ranije nisam bio naklonjen Islamu, prema istom bih dobio averziju. Ti imas plemenitu namjeru da tumacis neke stvari, da ih objasnis, i ranije sam to isticao kod tebe, ali pokusaj biti malo umjereniji.ebu_lejs wrote: Nisam rekao da su svi isti samo sam rekao onaj ko hoce taj ce insallah do istine doci cak i bez vas i vaseg misljenja(Ali to neznaci da mi prestanemo opominjati).
Eto vidis Ebu_lejs, zato budi malo umjereniji. Shvati da sa svakim svojim konetarom snosi posljedice koje ce tvoj komentar da izazove kod drugih osoba sa foruma. Opet ti kazem, ti si vjerovatno dobra osoba, samo pokusaj da kontrolises neke istupe kod sebe i budes malo umjereniji. Nemoj da se ljutis, i nemoj da mi zamjeris jer ja ti zaista nista lose ne zelim.ebu_lejs wrote: Ako nece on nece pa makr vi se jos toliko trudili ili kako ti kazes ""Ebu_lejs, mi ovdje samo iznosimo svoja misljenja. Na svakome od nas sa foruma je da vjerujemo u ono za sta mislimo da ima smisla.
Ebu_lejs, bojim se da nisi razumio sta je Zena htjela da kaze.ebu_lejs wrote: Bome Ahi budeteli vi njekakvo vas misljenje iznosili koje ima smisla i pocnete li u to vjerovati bez dokaza ociglednih ili izgovorenih od Allah i njegova poslanika, bojim se za vas da necete u zablud propasti.
Selam Ebu_lejs, i nemoj u meni da vidis nekog ko ti je neprijatelj ili ti zlo zeli. Sve sto sam napisao, bilo je dobronamjerno. Ako si nesto zamjerio, halali ako mozes. Ako ti smeta nesto sto ja pisem, a da je upuceno tebi, samo reci, i ja cu prestati to da radim.ebu_lejs wrote: sellam alejkum
-
ebu_lejs
Sellam alejkum brate progDVB
nerazumimo se ja iti Allah hoce tako nikom nista ne iritiras ti mene jer fala Allahu koji je meni sabur i razum darovao pa da svatim njeke stvari koje dosade nisu mnogi svatitli a to mogu po njihovim postovima da procitam.
Primi jedan bratski savjet od mene cuvaj se doboro koga smatras poucenijim od tebe i od koga svoje znanje crpis,
tvoje puno pravo je da za sve trazis dokaze pa ih i trazi pa to makar Hafis Kur´ana bio
Zao mi je kada vidim da covjek nece i ako ti puno opominjes.
Njeku osobu koju ti uzvsujes, dosade nisam nista procitao pada sam sebi sam rekao e ova osoba ima vece znaje od mene a da nisam taj egoizam primjetio kod te osobe.
Kako sebe predstavlja sveznajucem neprimjecujuci sebe i svojih gresaka.
Ja sam vas dosta opimnjao i dokaze sam vam zato navodio jasne,
ali su vas moji dokazi iritirali.
Vjeruj te mi jedno ti dokazi su malo iz casnog Kurana ili su hadisi.
Osta vi cu vas jer vidim da sam ja kao Daija ovde suvisan medju mnogima Daijama jer kao sto sam rekao ja sebe smatram slabim da bi ovakav emanet na sebe preuzeo mozda se vratim kada se malo vise poucim.
Neka mi zena onu pouku jos dostavi za koju sam je zamolio i janus onaj dokaz za kojeg sam zamolio.
Neka to samo bude uzor onoga da se vratim i da procitam.
Sellam alejkum
nerazumimo se ja iti Allah hoce tako nikom nista ne iritiras ti mene jer fala Allahu koji je meni sabur i razum darovao pa da svatim njeke stvari koje dosade nisu mnogi svatitli a to mogu po njihovim postovima da procitam.
Primi jedan bratski savjet od mene cuvaj se doboro koga smatras poucenijim od tebe i od koga svoje znanje crpis,
tvoje puno pravo je da za sve trazis dokaze pa ih i trazi pa to makar Hafis Kur´ana bio
Zao mi je kada vidim da covjek nece i ako ti puno opominjes.
Njeku osobu koju ti uzvsujes, dosade nisam nista procitao pada sam sebi sam rekao e ova osoba ima vece znaje od mene a da nisam taj egoizam primjetio kod te osobe.
Kako sebe predstavlja sveznajucem neprimjecujuci sebe i svojih gresaka.
Ja sam vas dosta opimnjao i dokaze sam vam zato navodio jasne,
ali su vas moji dokazi iritirali.
Vjeruj te mi jedno ti dokazi su malo iz casnog Kurana ili su hadisi.
Osta vi cu vas jer vidim da sam ja kao Daija ovde suvisan medju mnogima Daijama jer kao sto sam rekao ja sebe smatram slabim da bi ovakav emanet na sebe preuzeo mozda se vratim kada se malo vise poucim.
Neka mi zena onu pouku jos dostavi za koju sam je zamolio i janus onaj dokaz za kojeg sam zamolio.
Neka to samo bude uzor onoga da se vratim i da procitam.
Sellam alejkum
-
Makk
progDVB,
Uživao sam čitajući tvoj posljednji post.Samo naprijed,jer ono što je muslimanima danas najmanje potrebno jeste netolerancija i isključivost u dijalogu sa drugima i drugačijima.Nisam za snishodljivost prema drugima,oponašanje drugih ,ali jesam za mjeru u ophođenju i sa muslimanima i nemuslimanima koji drugačije razmišljaju.
U moru predrasuda prema islamu i muslimanima,nepotrebno je dodavati ulje na vatru i bez ikakve potrebe,stvarati nove neprijatelje.
Selam i pozdrav
Uživao sam čitajući tvoj posljednji post.Samo naprijed,jer ono što je muslimanima danas najmanje potrebno jeste netolerancija i isključivost u dijalogu sa drugima i drugačijima.Nisam za snishodljivost prema drugima,oponašanje drugih ,ali jesam za mjeru u ophođenju i sa muslimanima i nemuslimanima koji drugačije razmišljaju.
U moru predrasuda prema islamu i muslimanima,nepotrebno je dodavati ulje na vatru i bez ikakve potrebe,stvarati nove neprijatelje.
Selam i pozdrav
-
progDVB
Ebu_lejs, ako mislis na "Zenu", ona zaista jeste poprilicno upucena u stvari o kojima pise. Inace, ja volim da citam i knjige, da razgovaram sa drugim ljudima i sl. Ja sam i tvoje komentare, od prvog do posljednjeg procitao. Ebu_lejs, nemoj da te bilo sta vrijedja, jer zaista nikada nisam imao namjeru da bilo koga sa foiruma vrijedjam.ebu_lejs wrote: Primi jedan bratski savjet od mene cuvaj se doboro koga smatras poucenijim od tebe i od koga svoje znanje crpis
Ebu_lejs, ja ne trazim nikakve dokaze. Ja sam dokaze koji su me odredili da vjerujem u nesto, vec nasao, inace ne bih vjerovao u to u sto vjerujem. Ja dokaze na forumu ne spominjem u smislu da mi ih neko ponudi pa da ja tek onda u nesto povjerujem.ebu_lejs wrote:tvoje puno pravo je da za sve trazis dokaze pa ih i trazi pa to makar Hafis Kur´ana bio
Ebu_lejs, nisi ti suvisan i niko te ne tjera. Ako si me shvatio da ja tebe zelim otjerati, onda izvini. Ja zaista nisam imao takvu namjeru i halali mi ako si me tako shvatio.ebu_lejs wrote:Osta vi cu vas jer vidim da sam ja kao Daija ovde suvisan medju mnogima Daijama jer kao sto sam rekao ja sebe smatram slabim da bi ovakav emanet na sebe preuzeo mozda se vratim kada se malo vise poucim.
Ebu_lejs, selam i tebi, ali nemoj da ides sa forumaebu_lejs wrote:Sellam alejkum