Pronađi grešku/greške...
- hakazvaka
- dalmatinka
#4 Re: Pronađi grešku/greške...
Nacional - National?
- hakazvaka
#5 Re: Pronađi grešku/greške...
to nije greska -.-r00t wrote:(H)istorijski??
- r00t
#6 Re: Pronađi grešku/greške...
nije, al mogli su vala staviti Hhakazvaka wrote:to nije greska -.-r00t wrote:(H)istorijski??
-
lolo_lolo
#7 Re: Pronađi grešku/greške...
historijski i zemaljski muzej su udaljeni jedan od drugog nekih 50 metara,da nije to greska? 
- tinchy
#8 Re: Pronađi grešku/greške...
Da nije ovo 200 m za oba muzeja 
-
Ne pada mi na pamet
#9 Re: Pronađi grešku/greške...
Na jednom stoji "Zetra - Olimpic halldalmatinka wrote:Nacional - National?
Zna li neko koja agencija je radila ovo? Moramo li se i ovdje brukati?
- Prpa.ba
#10 Re: Pronađi grešku/greške...
Zavisi kako se uzme.hakazvaka wrote:to nije greska -.-
Srpska varijanta: istorija
Bosanska varijanta: historija (povijest*)
Hrvatska varijanta: povijest
*u bosanskom jeziku "povijest" je rijec nesto drugacijeg znacenja od rijeci "historija". Historija je nauka/znanost koja se bavi povijesti/povijescu.
- hakazvaka
#11 Re: Pronađi grešku/greške...
jambolija wrote:
-
lolo_lolo
#12 Re: Pronađi grešku/greške...
lizalo kod lijeve vile,i carapa kod desne vile 
-
Gavaz
#13 Re: Pronađi grešku/greške...
DA. Zvanični naziv ustanove je Historijski muzej!r00t wrote:(H)istorijski??
-
Gavaz
#14 Re: Pronađi grešku/greške...
Naravno. Riječ nacional ne postoji u engleskom jeziku!dalmatinka wrote:Nacional - National?
- mrtva kokoš
#15 Re: Pronađi grešku/greške...
ovo sve nepismeno cc...

- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#16 Re: Pronađi grešku/greške...
Bosanska varijanta je u stvari srpska varijanta sviđalo se to nekome ili ne! Barem se tako pričalo do rata kada na scenu stupa silovanje jezika, pa je sad sasvim normalno reći općina (hrvatska varijanta) i u istoj rečenici kazati kanton (zar ne bi onda trebalo biti županija)?!Prpa.ba wrote:Zavisi kako se uzme.hakazvaka wrote:to nije greska -.-
Srpska varijanta: istorija
Bosanska varijanta: historija (povijest*)
Hrvatska varijanta: povijest
*u bosanskom jeziku "povijest" je rijec nesto drugacijeg znacenja od rijeci "historija". Historija je nauka/znanost koja se bavi povijesti/povijescu.
- chuchumbamayumbe
#17 Re: Pronađi grešku/greške...
Istorijski i historijski je jedno te isto...prije rata niko nije govorio historija nego istorija, a to sada što se na sve dodaje slovo H i što je to IN, to je druga stvar.Gavaz wrote:DA. Zvanični naziv ustanove je Historijski muzej!r00t wrote:(H)istorijski??
Ako je riječ o muzeju BiH, onda bi pravilan naziv bio istorijski/historijski/povijesni muzej BiH, tako da se niko ne nađe uvrijeđenim.
Isto tako, kada je riječ o "općinama", šta se to desilo pa preko noći pređoše opštine u općine, pa i "naš" načelnik Damir Hadžić u Novom Gradu kaže općina umjesto kako je nekada govorio opština?! Može li mi neko objasniti u čemu je fazon?
btw, moja djeca nikada neće govoriti općina, historija, tjelesni, već onako kako su im otac i majka oduvijek govorili i još uvijek govore, bez namjere da se mijenjaju.
HAUGH!
- HAVANA
#18 Re: Pronađi grešku/greške...
Glede čimbenika te boljitka naših odnosa u mojoj općini novo sarajevo se kroz povijest pridavao veliki značaj tjelesnom odgoju. 
- ProS
#19 Re: Pronađi grešku/greške...
zupanja i kanton nije isto,razlika u nacinu i stepenu decentralizacije
- Prpa.ba
#20 Re: Pronađi grešku/greške...
Romeo 80 wrote:Bosanska varijanta je u stvari srpska varijanta sviđalo se to nekome ili ne! Barem se tako pričalo do rata kada na scenu stupa silovanje jezika, pa je sad sasvim normalno reći općina (hrvatska varijanta) i u istoj rečenici kazati kanton (zar ne bi onda trebalo biti županija)?!
"Opcina" se govorilo do poslije Drugog svjetskog rata, kada je uslijedila srbizacija (tj. silovanje) bosanskog jezika i govora, buduci da je stanovnistvo BiH bilo daleko jezicki blize Hrvatskoj nego Srbiji. (ikavica u govoru, itd.) Slovo "H" je takodjer izbaceno kao posljedica srbizacije, tako da se ne radi ni o kakvom cudu niti nametanju u vidu "guranja slova H gdje treba i gdje ne treba", buduci da nije standard niti se ikome namece. Malo tradicionalniji govornici bosanskog jezika ga koriste, drugi ne. "Opcina", s druge strane, je de facto i de iure standard, kao i "historija".
- chuchumbamayumbe
#21 Re: Pronađi grešku/greške...
Tako nekako...zaćeram im ja čimbenika u tjelesni otvor!HAVANA wrote:Glede čimbenika te boljitka naših odnosa u mojoj općini novo sarajevo se kroz povijest pridavao veliki značaj tjelesnom odgoju.
Bježi ba, kod mene kolega na poslu kaže plaća, pa onda...vidimo se na raskrižju kod crpke...i sve tako nekako...A bio normalan do prije rata.
ccc
-
Gavaz
#22 Re: Pronađi grešku/greške...
Ustav FBiH ne poznaje pojam županija!ProS wrote:zupanja i kanton nije isto,razlika u nacinu i stepenu decentralizacije
-
samo malo
#23 Re: Pronađi grešku/greške...
Prpa.ba je dobro primjetio, silovanje jezika nije pocelo od `92 godine.
Licno, jezim se samo na neke smijesne pokusaja tipa peterica, osmerica (jesam ja blesav ili je ovo ispravno, zaista ne znam) umetanje slova H i gdje treba i gdje ne treba (isto tako i izbacivanje slova H, pa kazu mauna umjesto mahuna i slicno) pa mi kaze halat, hori se stadionom, i slicno
ili ono hrvatsko izvoljevanje sa uklanjanjem tudjica.. u principu se slazem da sve tudjice treba izbaciti, ali brate oni pretjeruju.
Licno, jezim se samo na neke smijesne pokusaja tipa peterica, osmerica (jesam ja blesav ili je ovo ispravno, zaista ne znam) umetanje slova H i gdje treba i gdje ne treba (isto tako i izbacivanje slova H, pa kazu mauna umjesto mahuna i slicno) pa mi kaze halat, hori se stadionom, i slicno
- sffovac
#24 Re: Pronađi grešku/greške...
na lijevom ramenu joj ima ono svjetlucajucejambolija wrote:fale dvijehakazvaka wrote:jambolija wrote:
![]()
![]()
i na vrhu klobuka su neke tufne
- chuchumbamayumbe
#25 Re: Pronađi grešku/greške...
Izvini, onda, ako ćemo govoriti o promjenama prije i poslije drugog svjetskog rata, kamo nestade ćirilica?! Ko se to danas potpisuje ćirilicom, ko je zna pisati, čitati? AKo ti je poznato to u vezi "srbizacije" bosanskog poslije drugog rata, kako objašnjavaš period prije toga? Vjerovatno Kraljevina SHS? Jeste, govorilo se općina, hajkula, mahrama i sl, pa to treba da se vrati. Jok ba, treba se vratiti, ako je ikako moguće, još kojih stotinjak godina, pisati osmanlijsko-tursko pismo, obavezno da na tabli pored općina bude i natpis na osmanlijskom, i sl. Ili da se vraćamo u period istorije/historije/povijesti na polaznu tačku "kako kome odgovara", pa da vidimo šta će se desiti.Prpa.ba wrote:Romeo 80 wrote:Bosanska varijanta je u stvari srpska varijanta sviđalo se to nekome ili ne! Barem se tako pričalo do rata kada na scenu stupa silovanje jezika, pa je sad sasvim normalno reći općina (hrvatska varijanta) i u istoj rečenici kazati kanton (zar ne bi onda trebalo biti županija)?!
"Opcina" se govorilo do poslije Drugog svjetskog rata, kada je uslijedila srbizacija (tj. silovanje) bosanskog jezika i govora, buduci da je stanovnistvo BiH bilo daleko jezicki blize Hrvatskoj nego Srbiji. (ikavica u govoru, itd.) Slovo "H" je takodjer izbaceno kao posljedica srbizacije, tako da se ne radi ni o kakvom cudu niti nametanju u vidu "guranja slova H gdje treba i gdje ne treba", buduci da nije standard niti se ikome namece. Malo tradicionalniji govornici bosanskog jezika ga koriste, drugi ne. "Opcina", s druge strane, je de facto i de iure standard, kao i "historija".
Niti je moj dedo govorio općina, niti moja mati, niti ja, a neće ga vala ni moja djeca, koliko god se to nekome sviđalo ili ne.
Ali ovo što rade sa nametanjem takvih stvari, to je fuj.