Pronađi grešku/greške...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Gavaz

#1 Pronađi grešku/greške...

Post by Gavaz »

Image
r00t

#2 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by r00t »

(H)istorijski?? :-D
hakazvaka

#3 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by hakazvaka »

:lol: :lol: :lol:
dalmatinka

#4 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by dalmatinka »

Nacional - National?
hakazvaka

#5 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by hakazvaka »

r00t wrote:(H)istorijski?? :-D
to nije greska -.-
r00t

#6 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by r00t »

hakazvaka wrote:
to nije greska -.-
nije, al mogli su vala staviti H ;-)
lolo_lolo

#7 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by lolo_lolo »

historijski i zemaljski muzej su udaljeni jedan od drugog nekih 50 metara,da nije to greska? :D
tinchy

#8 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by tinchy »

Da nije ovo 200 m za oba muzeja :P
Ne pada mi na pamet

#9 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by Ne pada mi na pamet »

dalmatinka wrote:Nacional - National?
Na jednom stoji "Zetra - Olimpic hall :)"

Zna li neko koja agencija je radila ovo? Moramo li se i ovdje brukati?
Prpa.ba

#10 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by Prpa.ba »

hakazvaka wrote:to nije greska -.-
Zavisi kako se uzme.

Srpska varijanta: istorija
Bosanska varijanta: historija (povijest*)
Hrvatska varijanta: povijest

*u bosanskom jeziku "povijest" je rijec nesto drugacijeg znacenja od rijeci "historija". Historija je nauka/znanost koja se bavi povijesti/povijescu.
hakazvaka

#11 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by hakazvaka »

jambolija wrote:Image
Image

:P :P :P
lolo_lolo

#12 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by lolo_lolo »

lizalo kod lijeve vile,i carapa kod desne vile :D
Gavaz

#13 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by Gavaz »

DA. Zvanični naziv ustanove je Historijski muzej!
Gavaz

#14 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by Gavaz »

dalmatinka wrote:Nacional - National?
Naravno. Riječ nacional ne postoji u engleskom jeziku!
mrtva kokoš

#15 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by mrtva kokoš »

ovo sve nepismeno cc... :roll:
Image
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#16 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by Romeo 80 »

Prpa.ba wrote:
hakazvaka wrote:to nije greska -.-
Zavisi kako se uzme.

Srpska varijanta: istorija
Bosanska varijanta: historija (povijest*)
Hrvatska varijanta: povijest

*u bosanskom jeziku "povijest" je rijec nesto drugacijeg znacenja od rijeci "historija". Historija je nauka/znanost koja se bavi povijesti/povijescu.
Bosanska varijanta je u stvari srpska varijanta sviđalo se to nekome ili ne! Barem se tako pričalo do rata kada na scenu stupa silovanje jezika, pa je sad sasvim normalno reći općina (hrvatska varijanta) i u istoj rečenici kazati kanton (zar ne bi onda trebalo biti županija)?!
chuchumbamayumbe

#17 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by chuchumbamayumbe »

Gavaz wrote:
DA. Zvanični naziv ustanove je Historijski muzej!
Istorijski i historijski je jedno te isto...prije rata niko nije govorio historija nego istorija, a to sada što se na sve dodaje slovo H i što je to IN, to je druga stvar.
Ako je riječ o muzeju BiH, onda bi pravilan naziv bio istorijski/historijski/povijesni muzej BiH, tako da se niko ne nađe uvrijeđenim.
Isto tako, kada je riječ o "općinama", šta se to desilo pa preko noći pređoše opštine u općine, pa i "naš" načelnik Damir Hadžić u Novom Gradu kaže općina umjesto kako je nekada govorio opština?! Može li mi neko objasniti u čemu je fazon?
btw, moja djeca nikada neće govoriti općina, historija, tjelesni, već onako kako su im otac i majka oduvijek govorili i još uvijek govore, bez namjere da se mijenjaju.
HAUGH!
HAVANA

#18 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by HAVANA »

Glede čimbenika te boljitka naših odnosa u mojoj općini novo sarajevo se kroz povijest pridavao veliki značaj tjelesnom odgoju. :oops:
ProS

#19 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by ProS »

zupanja i kanton nije isto,razlika u nacinu i stepenu decentralizacije
Prpa.ba

#20 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by Prpa.ba »

Romeo 80 wrote:Bosanska varijanta je u stvari srpska varijanta sviđalo se to nekome ili ne! Barem se tako pričalo do rata kada na scenu stupa silovanje jezika, pa je sad sasvim normalno reći općina (hrvatska varijanta) i u istoj rečenici kazati kanton (zar ne bi onda trebalo biti županija)?!

"Opcina" se govorilo do poslije Drugog svjetskog rata, kada je uslijedila srbizacija (tj. silovanje) bosanskog jezika i govora, buduci da je stanovnistvo BiH bilo daleko jezicki blize Hrvatskoj nego Srbiji. (ikavica u govoru, itd.) Slovo "H" je takodjer izbaceno kao posljedica srbizacije, tako da se ne radi ni o kakvom cudu niti nametanju u vidu "guranja slova H gdje treba i gdje ne treba", buduci da nije standard niti se ikome namece. Malo tradicionalniji govornici bosanskog jezika ga koriste, drugi ne. "Opcina", s druge strane, je de facto i de iure standard, kao i "historija".
chuchumbamayumbe

#21 Re: Pronađi grešku/greške...

HAVANA wrote:Glede čimbenika te boljitka naših odnosa u mojoj općini novo sarajevo se kroz povijest pridavao veliki značaj tjelesnom odgoju. :oops:
Tako nekako...zaćeram im ja čimbenika u tjelesni otvor!
Bježi ba, kod mene kolega na poslu kaže plaća, pa onda...vidimo se na raskrižju kod crpke...i sve tako nekako...A bio normalan do prije rata.
ccc
Gavaz

#22 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by Gavaz »

ProS wrote:zupanja i kanton nije isto,razlika u nacinu i stepenu decentralizacije
Ustav FBiH ne poznaje pojam županija!
samo malo

#23 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by samo malo »

Prpa.ba je dobro primjetio, silovanje jezika nije pocelo od `92 godine.

Licno, jezim se samo na neke smijesne pokusaja tipa peterica, osmerica (jesam ja blesav ili je ovo ispravno, zaista ne znam) umetanje slova H i gdje treba i gdje ne treba (isto tako i izbacivanje slova H, pa kazu mauna umjesto mahuna i slicno) pa mi kaze halat, hori se stadionom, i slicno :-) ili ono hrvatsko izvoljevanje sa uklanjanjem tudjica.. u principu se slazem da sve tudjice treba izbaciti, ali brate oni pretjeruju.
sffovac

#24 Re: Pronađi grešku/greške...

Post by sffovac »

jambolija wrote:
hakazvaka wrote:
jambolija wrote:Image
Image

:P :P :P
fale dvije Image
na lijevom ramenu joj ima ono svjetlucajuce
i na vrhu klobuka su neke tufne
chuchumbamayumbe

#25 Re: Pronađi grešku/greške...

Prpa.ba wrote:
Romeo 80 wrote:Bosanska varijanta je u stvari srpska varijanta sviđalo se to nekome ili ne! Barem se tako pričalo do rata kada na scenu stupa silovanje jezika, pa je sad sasvim normalno reći općina (hrvatska varijanta) i u istoj rečenici kazati kanton (zar ne bi onda trebalo biti županija)?!

"Opcina" se govorilo do poslije Drugog svjetskog rata, kada je uslijedila srbizacija (tj. silovanje) bosanskog jezika i govora, buduci da je stanovnistvo BiH bilo daleko jezicki blize Hrvatskoj nego Srbiji. (ikavica u govoru, itd.) Slovo "H" je takodjer izbaceno kao posljedica srbizacije, tako da se ne radi ni o kakvom cudu niti nametanju u vidu "guranja slova H gdje treba i gdje ne treba", buduci da nije standard niti se ikome namece. Malo tradicionalniji govornici bosanskog jezika ga koriste, drugi ne. "Opcina", s druge strane, je de facto i de iure standard, kao i "historija".
Izvini, onda, ako ćemo govoriti o promjenama prije i poslije drugog svjetskog rata, kamo nestade ćirilica?! Ko se to danas potpisuje ćirilicom, ko je zna pisati, čitati? AKo ti je poznato to u vezi "srbizacije" bosanskog poslije drugog rata, kako objašnjavaš period prije toga? Vjerovatno Kraljevina SHS? Jeste, govorilo se općina, hajkula, mahrama i sl, pa to treba da se vrati. Jok ba, treba se vratiti, ako je ikako moguće, još kojih stotinjak godina, pisati osmanlijsko-tursko pismo, obavezno da na tabli pored općina bude i natpis na osmanlijskom, i sl. Ili da se vraćamo u period istorije/historije/povijesti na polaznu tačku "kako kome odgovara", pa da vidimo šta će se desiti.
Niti je moj dedo govorio općina, niti moja mati, niti ja, a neće ga vala ni moja djeca, koliko god se to nekome sviđalo ili ne.
Ali ovo što rade sa nametanjem takvih stvari, to je fuj.
Post Reply