Pronađeno malo kuče

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
alibegoa

#1 Pronađeno malo kuče

Post by alibegoa »

Danas po povratku s posla, vidim malo kuče ostavljeno pored prometne, brze ceste.
Komšije kažu da je sigurno ostavljeno skoro.
Onako cvili, ima jedna lutalica kuja, kuče bi je pokušalo podojiti ali ona bježi. Vidim tumara pored ceste, ljudi prolaze, tako da ga ja uzmem sebi u dvorište.

Sad sigurno je bilo pitano i odgovoreno bezbroj puta ali tada nisam obraćao pažnju na to pa da opet pitam:

Pokušao sam kuče nahraniti mesom ne ide, mlijekom pa i na flašicu, opet ne ide. Poliže samo ono što mu naspem u usta. Dakle šta sad sa njim, kako i čime ga hraniti?

Pronašao sam mu na cijelom tjelu i jednu poveću bubu na vratu, pretpostavljam krpelj. Šta sa tim, kako ga skinuti?

Slike su dolje, šta mislite koliko je staro? Ako ostane kod mene, šta mu trebam dati tipa one tabletice za parazite, šta za vanjske parazite? Ako vam još nešto pada napamet, napišite.

Image
Image
Image
Image
Image
harisaga

#2 Re: Pronađeno malo kuče

Post by harisaga »

Probaj fasirano u malo mlijeka,ili neke bobice uzmi i ostavi ih u toploj vodi da odstoje,pa onda izgnjavi kkad omeksaju.On sad najvise voli jesti kasice.Moze sir,jogurt i slicno.Ovaj mali vec puca tvrdu hranu.Ima vise od mjesec i po sigurno,mozda 2.Sto se tice krpelja,uzmi pincetu i ufati ga fino(blize glavi,tj blize kozi psa) i okreni suprotno od smjera kazaljke na satu.Kada ga izvadis pregledaj mjesto gdje ga je ujeo i pogledaj da li krpelju fali koja nozica ili glava(ne bi valjalo da ista ostane unutra).
Trebao bi psa ocistiti od glista i unutrasnjih parazita(odes u vet .apoteku platis oko 1-2 km za jednu tabletu i pitas prodavacicu koliko ide malom psu).Cijela tableta ide na 10 kg.Otprilike skontaj koliko on ima podjeli i izmrvi u spricu sa mlijekom.Otvori mu usta i ubrizgaj mu.Nece mu se svidjeti .Pazi da ne ispljune ili ne povrati.poslije toga ide vakcinacija.To ostalo pitaj kod veta.Mislim da sa dva mjeseca on vec moze da se vakcinise.

Btw.Lijepo je kuce. Lijepo sa tvoje strane sto si psica sklonila sa ceste.Poz
neki

#3 Re: Pronađeno malo kuče

Post by neki »

prije vadjenja krpelja namazi mjesto gdje se nalazi alkoholom i pricekaj minutu dvije. Jako je bitno da izvadis krpelja cijelog, tj. sa glavom
MaxPayne

#4 Re: Pronađeno malo kuče

Post by MaxPayne »

svaka čast što si se pobrinuo o tom psu :thumbup: 8-)
btw:na stupu kod pijace i peugeot salona se nalaz crnii pas sa povrijeđenom nogom od automobila,strašljiv prima malo hrane,ako može da se neko pobrine medicinski i sa hranom
alibegoa

#5 Re: Pronađeno malo kuče

Post by alibegoa »

Krpelj je sam spao nakon što sam ga namočio alkoholom, ali već je bio poveći valjda je bilo vrijeme. Šta sad za ostale "buhovne"probleme, svako malo kuče se ono grebuši.
Ne mogu se pohvaliti da nešto jede ili pije, malo je uzelo mlijeka sa jogurtom, nešto malo pseče hrane iz konzerve sa tim. Je li ovo tako treba?
shiny

#6 Re: Pronađeno malo kuče

Post by shiny »

alibegoa wrote:Krpelj je sam spao nakon što sam ga namočio alkoholom, ali već je bio poveći valjda je bilo vrijeme. Šta sad za ostale "buhovne"probleme, svako malo kuče se ono grebuši.
Ne mogu se pohvaliti da nešto jede ili pije, malo je uzelo mlijeka sa jogurtom, nešto malo pseče hrane iz konzerve sa tim. Je li ovo tako treba?
Beba bi trebala jesti puno, jer mi se čini će biti veliki pas. On naravno ne može sve odjednom da pojede, jer mu je želudac mali, već bi trebao da jede četiri puta dnevno. Trebao bi imati jedan mliječni obrok dnevno i tri mesna. Najbolje je kupiti hranu za štence, neki Pedigree junior (mada ima i jeftinijih i skupljih, zavisnosti koliko možeš izdvojiti), jer u toj hrani obično ima sve što mu je potrebno. Po šapama mi se čini da spada u velike pse, pa treba o tome voditi računa kad doziraš hranu. I obavezno se sa veterinarom posavjetuj. Neka ga pregleda, evenutalno vidi kad treba da se vakciniše. I treba ga naučiti kada se jede. Dakle, tačno mu tempiraj kad hranu dobija, da ne bi kasnije problema imao.
Post Reply