Promocija BiH na CNN-u, da ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Prenj

#1 Promocija BiH na CNN-u, da ili ne?

Post by Prenj »

http://www.nezavisne.com/dnevne/drustvo ... 006-01.php

Za spot na CNN-u pola miliona dolara

D. MUMINOVIĆ

SARAJEVO - Planovi Agencije za promovisanje stranih investicija (FIPA) po kojima će ova agencija obezbijediti pola miliona dolara za reklamiranje bh. turističkih potencijala na globalno popularnoj TV postaji CNN su preuranjeni i neće dati očekivani rezultat.
Ovo je kazao Maid Ljubović, ministar trgovine i turizma Federacije BiH, istakavši da njega niko nije kontaktirao za ovaj projekat promocije bh. turizma.
Čelnici FIPA pokrenuli su kampanju promocije Bosne i Hercegovine u sklopu koje su do sada u najvećim evropskim listovima objavljene poruke afirmativnog sadržaja o BiH. Za ove namjene već je potrošeno oko 70.000 KM.
Promotivni spot o bh. turizmu, koji bi u proljeće trebalo da se počne emitovati na CNN-u, koštaće oko pola miliona dolara. U FIPA tvrde da će novac obezbijediti od međunarodnih vladinih i nevladinih organizacije koje su zainteresovane za promociju stranih ulaganja i da će se višestruko isplatiti.
"Vidjela žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu. Poznato je da Hrvatska već nekoliko godina ima svoju reklamu na CNN-u, ali, nažalost, što se tiče turizma mi se s Hrvatskom ne možemo mjeriti. Prvo treba usvojiti zakone i sistemski riješiti pitanje turizma pa tek onda ići na skupe kampanje. Bojim se da će taj novac biti uzalud potrošen", kazao je Ljubović.
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH smatraju da je ideja davanja pola miliona dolara za reklamu na CNN-u "čista nebuloza".
"U ovim uslovima ne znam šta bih stavio u reklamu na CNN-u. Nemamo riješen zakonski okvir niti jasnu strategiju razvoja turizma. Turizam nam je još na početku i zanošenje i poređenje s Hrvatskom, koja je u prošloj godini imala 50 miliona noćenja u odnosu na milion noćenja u BiH, je kontraproduktivno. Ne znam ni kako će FIPA obezbijediti ova sredstva, a iskreno i sumnjam da će se to realizovati", kazao je Goran Brčkalović, sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH, istakavši da "kod nas kad ne znaju o čemu će pričati ljudi počnu govoriti o fudbalu i turizmu".
"Postoje neki potencijali, kao što su vjerski turizam i olimpijske planine, koje možemo iskoristiti, ali priča o BiH kao turističkom raju i jedinoj šansi razvoja su smješne, a samim tim i ova 'utrka' s Hrvatskom u postavljanju reklama na CNN-u", zaključio je Brčkalović.
Haris Bašić, direktor FIPA, tvrdi da će se novac uložen u reklamu na CNN-u višestruko isplatiti jer nas tako uči pozitivan primjer Hrvatske.
"Kod nas se uvijek kritikuje dobar projekat i u startu se pokušava diskreditirati. Nažalost, ovo je posao koji je trebalo da rade ljudi koji primaju plaću za poboljšavanje turizma. Već deset godina oni pričaju o nepostojanju zakona i strategije. Moramo početi konkretno djelovati", kazao je Bašić.
da pamtis

Post by da pamtis »

da
Prenj

Post by Prenj »

da pamtis wrote:da
Obrazlozi to, molim te.
Zasto mislis da ce se pola miliona ulozenih u reklamu na CNN-u isplatiti?
edu

Post by edu »

kakva nebuloza.. :-) :-) :-)

ljudi osvoje zlatnu medalju a nemaju vlastiti bob nego ga posudjuju od hrvatske..najbolja promocija drzave (a samim tim i naseg nam turizma..zar ne?!) jeste kroz sport..umjetnost..itd..prema tome..papci..kupite ljudima bob!
da pamtis

Post by da pamtis »

koliko miliona? (biliona) ljudi ima pristup CNN-u??
Prenj

Post by Prenj »

da pamtis wrote:koliko miliona? (biliona) ljudi ima pristup CNN-u??
Super, dodju svi ti milioni u BiH, i sta onda?
Valjda postoje nekakvi zakoni ekonomije koje treba postovati i kada je reklama u pitanju?
da pamtis

Post by da pamtis »

Super, dodju svi ti milioni u BiH, i sta onda?
onda kupimo bob....reklama nije skupa samo treba "kontrola cash in cash out"..
da pamtis

Post by da pamtis »

winetou wrote:Sta se tu ima promovisati ako muzej nema redovno grijanje. Treba se moliti bogu da niko i ne dodje.
.....da nam se ne ukinu kantoni , entiteti da na vlasti ostanu "nacosi" da nam turisti ne posjecuju planine, da nam repke nikada ne odu na EP SP idt....idt u pravu si !!
Propast1

Post by Propast1 »

Sta ce te kad nase vlasti jedino sto znaju jeste da kopiraju sve ono sto se radi u SCG i Hrvatskoj.

Umjesto da FIPA potrosi 20.000 KM da pripremi prvoklasnu internet prezentaciju BiH i potencijala za FDI oni bi odmah da potrose milione na reklamu.

Razlog je jednostavan. Kad dajete pola miliona nemorate nista raditi samo treba da raspisetete tender i da platite komisiji koja ce odluciti o pobjedniku. A ta komisija kakvi smo mi ljudi ima za cilj da uzme sto je moguce vise mita od potencijalnih firmi koje mogu uraditi promotivni materijal.

Puno je teze natjerati ljude u FIPA da rade svoj posao i da dva mjeseca rade na vlastitoj web stranici. Najgore sto im za to i netrebaju pare jer imaju vec svo osoblje zaduzeno za to ---- samo sto nema niko petlje da ih natjera da radi svoj posao.

I eto oni su kao experti skontali da bi se trebalo reklamiratri na cnn. A ako vec hoce nek se onda dogovore sa OHR om nek svi zaposleni u OHR odustanu od svoje jednomjesecne plate pa nek plate troskove CNN. Ionako oni se non stop hvale kako razvijaju turizam.

Bagra - samo me interesuje ti iz OHR koliko su do sad platili poreza na ime zakupa stanova po Bosni.
addem

Post by addem »

Ideja je jako dobra ali je dosla prekasno. SKijaska sezona se polako blizi kraju. Mislim da je covjek u pravu i da reklamiranje trenutno nece postici zeljeni efekat. Treba prolongirati za septembar oktobar ove godine.

Inace ako neko od vas gleda CNN vidjece da se Hrvatska, Malezija, Egipat, Crna Gora redovno reklamiraju. Ideja mi se svidja u potpunosti :)
Prenj

Post by Prenj »

Ako bi neko od ekonomske struke mogao ovdje izloziti logiku po kojoj ce se pola miliona ulozenih na CNN-u isplatiti?
Zadig

Post by Zadig »

popravljanje imidza zemlje, ljepe slike i reklama, generalno uticu na bolji turizam, i odaju sliku stabilne zemlje i ekonomije, mozda i koji investitor nas i zapamti sa reklame...
samo problem je sto mi
niti imamo turisticku industriju,
niti imamo nesto vise sto bi se moglo prodati ili nesto u sta bi neko nesto ulozio, niti imamo infrastrukturu niti dovoljno stabilnosti za strana ulaganja.
niti imamo stabilnu ekonomiju, ili povoljnu politicku klimu (zemlja nam je okupirana da se podsjetimo)

prema tome, ne vidim opravdanost...sada u ovom momentu se treba baviti prioritetima..a svi znamo koji su
Last edited by Zadig on 30/01/2006 10:22, edited 1 time in total.
dinash

Post by dinash »

addem wrote:Inace ako neko od vas gleda CNN vidjece da se Hrvatska, Malezija, Egipat, Crna Gora redovno reklamiraju. Ideja mi se svidja u potpunosti :)
vidjela zaba da konje kuju pa i ona digla nogu ...
addem

Post by addem »

Ja nisam nazalost iz ekonomske struke :) :)

Isto je kao i sa svakom robom, reklamiras deterdzent, ljudi prvo skontaju da tako nesto postoji i onda ga kupuju. Coca Cola investira preko 90% svoje zarade na marketing. Isto je i sa drzavama. Siguran sam da u svijetu mozda 60% ljudi nema pojma sta je BiH ( ovo su jako optimisticni procenti), tako da ti ljudi nemaju sanse da nas posjete, kad vec ne znaju da postojimo.

Grad Bec ima vise turista godisnje nego cijela bivsa Juga zajedno. Muzej Louvre u Parizu ima 7,3 miliona posjeta godisnje ( 20.000 ljudi na dan ), a mi u Bosni (dakle drzava) nemamo toliko gostiju za mjesec. Turizam je jako dobra privredna grana i tu treba ulagati.
Fair Life

Post by Fair Life »

Zadig wrote:(...)
prema tome, ne vidim opravdanost...sada u ovom momentu se treba baviti prioritetima..a svi znamo koji su
PIRAMIDA... ce sve to pozlatiti.
addem

Post by addem »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Prenj

Post by Prenj »

addem wrote:Ja nisam nazalost iz ekonomske struke :) :)

Isto je kao i sa svakom robom, reklamiras deterdzent, ljudi prvo skontaju da tako nesto postoji i onda ga kupuju. Coca Cola investira preko 90% svoje zarade na marketing. Isto je i sa drzavama. Siguran sam da u svijetu mozda 60% ljudi nema pojma sta je BiH ( ovo su jako optimisticni procenti), tako da ti ljudi nemaju sanse da nas posjete, kad vec ne znaju da postojimo.

Grad Bec ima vise turista godisnje nego cijela bivsa Juga zajedno. Muzej Louvre u Parizu ima 7,3 miliona posjeta godisnje ( 20.000 ljudi na dan ), a mi u Bosni (dakle drzava) nemamo toliko gostiju za mjesec. Turizam je jako dobra privredna grana i tu treba ulagati.
Naravno da jeste. Ali da se tu nije pobrkao redoslijed koraka.
Treba prvo napraviti proizvod, pa ga onda prodavati.
Sad da nagrnu ti milioni turista privucenih reklamom, sta cemo s njima?
_master_

Post by _master_ »

pa ovako,ja sam zavrsio ekonomiju, i mislim da nije pravi momenat da se jedna takva reklama lansira na CNN.
Zasto?

Mislim da bi se taj ulozen novac isplatio za nekih 12 mjeseci, ali je problem, ako turisti nahrle na BiH, mislim da nemamo dovoljno kapacitata da ih primimo---onda ce oni da dodju i da odnesu losha iskustva iz BiH i sta smo onda napravili ??

Mislim da treba prvo turizam razviti, i stvoriti zakonske okvire i kapacitete u drzavi, koji se nalaze makar blizu evropskih standarda, i tek onda kad budemo spremni da docekamo strane turiste, da ih onda jednom takvom reklamom i pozovemo :D
digger

Post by digger »

Ne. Cuvajmo pare za bolje projekte.
pentijum

Post by pentijum »

addem wrote:Ja nisam nazalost iz ekonomske struke :) :)

Preko 90%?! :?
Da nisi malo pretjerao?! Ispade da rade samo za reklamiranje.
gigablast

Post by gigablast »

NEEEEEEEE!!!!!!

Kad se Bosna nadje na CNN ovdje granate pocnu padati.
Prenj

Post by Prenj »

Ovo je glavni grad, jedino uredjeno izletiste i u kakvom je stanju :(
I onda bi ublehari jos trosili novac na reklamu. Reklamu cega?
Oslobodjenje wrote:
Brojne luksuzne vile izgrađene u vodozaštitnoj zoni

Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Larry Butler posjetio je u četvrtak općinu Ilidža. Razgovarajući sa načelnikom Amerom Ćenanovićem i njegovim saradnicima, Butler je stanje u ilidžanskoj Općini ocijenio nezadovoljavajućim.

Image
Rijeke zatrpane hrpama smeca

“Vidim da se vlasti ove općine bezuspješno bore sa problemom masovne nelegalne izgradnje stambenih objekata. Luksuzne vile su izgrađene upravo u vodozaštitnoj zoni, a rijeke su zatrpane ogromnim hrpama smeća. Vrelo Bosne je mjesto odakle građani Sarajeva dobijaju vodu koju piju. Zašto bi oni pili vodu sa izvorišta na kojima ljudi nezakonito grade kuće. Znamo da tokom vikenda Vrelo Bosne posjeti oko hiljadu građana, ali tamo nema javnih toaleta. Kada drugi put budete pili vodu iz česme, zamislite gdje su ti ljudi za vrijeme boravka na ovom izletištu išli u toalet”, upozorio je Batler, te dodao:

“Prvo mjesto koje sam posjetio kada sam prije godinu došao u Sarajevo bilo je Vrelo Bosne. Rečeno mi je da je to jedan od dragulja ove zemlje. I mogao bi to biti, a i trebao bi biti jedan od dragulja. Kada idete prema Vrelu Bosne, prolazite pored minskih polja. To nije imidž turizma koji biste željeli predstaviti svojim građanima, a još manje strancima”.
Prilikom obilaska vodozaštitnih područja na Ilidži

Načelniku i njegovim saradnicima on je poručio: “Ako je neka bogata osoba svoju kuću izgradila u vodozaštitnoj zoni, zaustavite tu gradnju i srušite objekat. Nemojte ubuduće prolaziti pored ovog mjesta gledajući sve ovo smeće u vodi koju pijete”.

U narednih šest mjeseci zamjenik visokog predstavnika obići će i druge općine kako bi dao podršku njihovim rukovodstvima.
“Nadam se da će i građani Ilidže reći dosta je. Dosta je bogataša koji grade luksuzne vile, dosta je hotela koji su centri organiziranog kriminala... Međunarodna zajednica neće ih zaštititi od njihovog lošeg izbora. Općinski izbori su tek za dvije godine, ali političke stranke koje stoje iza svojih kandidata ili izabranih načelnika moraju osigurati da njihovi izabrani kandidati ispune obećanja koja su dali”, naglasio je Butler.

Loše finansijske mogućnosti Općine

Načelnik Ćenanović kazao je da je glavni problem Općine loša finansijska mogućnost.

“Da je Općina bila u finansijskoj mogućnosti i da je to bila njena nadležnost, budite sigurni da bi ovaj prostor bio i ranije deminiran. Mi smo ove godine iz skromnog budžeta izdvojili 100 hiljada maraka za deminiranje miniranog područja Vrela Bosne. Da je naša nadležnost, mi bi davno riješili pitanje vodosnabdijevanja Rakovice, a i vodozaštitna zona bi bila u drugoj poziciji”, pojasnio je Ćenanović.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Ne ,iako sam investirao u turizam ,te pare treba uloziti u zakone i propise kao na sprovodjenje istih , eko policija , eko izvidjaci , eko ubice , eko egzekutori , eko krvnici itd.
Znaci treba nam hrpa zakona i propisa u koima ce se za najmanj baceni papiric sjeci ruka , za flasu kroz prozor iz auta sniperista da skine istog , kesa kroz prozor povlaci granatu u stan , za bacenu kesu ili flasu u rijeku plivanje s betonskim cipelama , itd....
Ovo nam ljudi treba pod hitno bez ovog nema turizma 8) .
Kandžija ja zakon .
Poslije toga cnn nam nece ni trebat kakvu ljepotu imamo.
Ostalo je bacanja para.
bug

Post by bug »

the Balkan :D as it once used to be :D
Post Reply