Promjena ulja ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
vier_ringe
#1 Promjena ulja ?
Hocu da vas pitam, one koji imaju iskustva s tim, da li je bolje mjenjati ulje vec klasicnim, starim nacinom, ili onim novim, isisavanjem ulja iz motora nekakvom masinom?
Navodno, ova masina izvuce svo ulje iz motora, a da ne morate skidati saraf s kartera?Kod mene nema mulja u ulju, pa da vidim sta vi mislite, sta je bolje?Ovo sa masinom je lakse, to sigurno
Navodno, ova masina izvuce svo ulje iz motora, a da ne morate skidati saraf s kartera?Kod mene nema mulja u ulju, pa da vidim sta vi mislite, sta je bolje?Ovo sa masinom je lakse, to sigurno
-
ado-šampion
Nema veze kojom metodom radiš. Prednost isisavanja je ta što ne morš odlagati ulje posenbo. Kako bilo zamijeni i filter.
Kad je već pokrenuta tema, mora li se filter zatezati ključem ili ga je dovoljno dobro zavrnuti rukom (uz podmazanju gumicu naravno)? Ako treba ključ, gdje da ga nabavim?
Kad je već pokrenuta tema, mora li se filter zatezati ključem ili ga je dovoljno dobro zavrnuti rukom (uz podmazanju gumicu naravno)? Ako treba ključ, gdje da ga nabavim?
-
The_Flyer2002
dovoljno je zategnuti filter rukom. nema potrebe ga zatezati kljucem. uostalom dokle god osjetis da je zategnut i da nepusta dobar si.
ja ipak mislim da je na saraf bolje. posto talog padne na dno i prilikom ispustanja ulja i talog ispada.
u novijih auta (ne potpuno novih vec razradjenih) pumpa bi bila isto dobar izbor.
isto tako nako predjenog odredjenog broja milja ili kilometara treba skinuti karter i ocistiti ga. u starijih auta sa puno milja/kilometara ja preporucujem da se nakon svake trece ili cetvrte izmjene ulja koristi i gunk remover koji rastvara "smece" u motoru. (visak gume, katran itd)
ado kljuc bi mogo nabaviti mozda u kakvoj gvozdjariji ili mozda cak u bolje opremljenoj benzinskoj.
ja ipak mislim da je na saraf bolje. posto talog padne na dno i prilikom ispustanja ulja i talog ispada.
u novijih auta (ne potpuno novih vec razradjenih) pumpa bi bila isto dobar izbor.
isto tako nako predjenog odredjenog broja milja ili kilometara treba skinuti karter i ocistiti ga. u starijih auta sa puno milja/kilometara ja preporucujem da se nakon svake trece ili cetvrte izmjene ulja koristi i gunk remover koji rastvara "smece" u motoru. (visak gume, katran itd)
ado kljuc bi mogo nabaviti mozda u kakvoj gvozdjariji ili mozda cak u bolje opremljenoj benzinskoj.
ODVIJANJE KLJUČEM, ZAVIJANJE RUKOM
Tijekom korištenja motorno se ulje više prlja nego što gubi viskoznost, te je prilikom svake izmjene ulja preporučljivo izmijeniti i uljni pročistač. Za kućne majstore to nije lako, posebice ako ne posjeduju odgovarajući alat.
Rukom je odvijanje gotovo nemoguće, a probijanje odvijačem nije preporučljivo. Stoga svi koji žele sami mijenjati uljni pročistač, trebaju nabaviti odgovarajući alat za odvijanje. Postoje tri izvedbe: s lancem, s remenom i u obliku okastog ključa.
Svaka od tih izvedbi jednako je učinkovita i pouzdana, treba je samo koristiti prema proizvođačkim uputama. Pročistač se odvija specijalnim alatom, a zavija se - rukom.
Treba ga zategnuti s mjerom. Preslabo zatezanje može prouzročiti opasno curenje ulja, a prejako zatezanje (posebice s alatom) može stvoriti velike probleme prilikom odvijanja. To se događa kad brtva pročistača zapeče u priključku kućišta.
Prije postavljanja pročistača potrebno je nauljiti brtvu, jer se time poboljšava brtvljenje i olakšava odvijanje.
Last edited by The_Flyer2002 on 11/07/2005 23:09, edited 1 time in total.
-
The_Flyer2002
ma da su proizvodjaci namjeravali da se koristi pumpa onda nebi napravili saraf.
- Pooll
nineac wrote:Ado nipošto ključem! Ako ga pretegneš može zapeći pa da onda imaš ogromnih problema sa skidanjem.
Ma Vier pusti klasično, samo neka oteče, a ako to koriste servisi, ond aje pouzdano, vjerovatno!
-
ado-šampion
Ako je zapeklo ne mora značiti da je pritegnuto ključem, može biti i da gumica (ili dihtung) na filteru nije podmazana prije ugradnje.
-
digger
Stari, dobri nacin je dokazan: auto na "hoist" da se svo ulje iscijedi. Ali sta ja praktikujem da prije svakog drugog mijenjanja ulja, stavim dodatnu litru specijalnog tankog ulja koje cisti motor (Engine Flush) i ostavim ga da radi desetak minuta. Tada sve iscijede, zamjene filter, i nikad taloga ni problema.
Danas automobili imaju sve duze intervale za zamjenu ulja. Toyota cak 8.000 km. Moje iskustvo: mijenjaj svakih 5.000 ili ako kazu 5, mijenjaj na 4.000.
Danas automobili imaju sve duze intervale za zamjenu ulja. Toyota cak 8.000 km. Moje iskustvo: mijenjaj svakih 5.000 ili ako kazu 5, mijenjaj na 4.000.
-
The_Flyer2002
engine flush rastvara ulje i nesmije da bude u motoru vise od 15 min ovisno o koncentraciji.
sto se tice mjenjanja ulja neki proizvodjaci savjetuju cak i 20,000 intervale.poslje prvog. npr bmw.
vw preporucuje da se njegovi filteri mjenjaju na intervalima od 30,000.
ovisno o voznjii i uvjetima puta tako treba i mjenjati ulje.
moj komsija ima 76 mercury cugar. u zadnjih 20 godina je promjeno ulje mozda 2-3 puta. auto radi ko singerica. kaze dok god imas dobar filter i dokle god ulje ima viskoziteta netreba ga mjenjati. svako 10,000 on samo promjeni filter i to je sve.
sto se tice mjenjanja ulja neki proizvodjaci savjetuju cak i 20,000 intervale.poslje prvog. npr bmw.
moj komsija ima 76 mercury cugar. u zadnjih 20 godina je promjeno ulje mozda 2-3 puta. auto radi ko singerica. kaze dok god imas dobar filter i dokle god ulje ima viskoziteta netreba ga mjenjati. svako 10,000 on samo promjeni filter i to je sve.
-
ado-šampion
Neki proivođači propisuju intrval zamjene na čak 50000 km! Nešto što mnogi ne znaju a vrlo je važno: Tvornički propisan interval zamjene ne smije se produžavati, ma koliko kvalitetno ulje koristili! Znači ako tvornica kaže 10000 km, onda mijenjajte na 10000 (ili eventualno 8000-9000) i koristite bilo koje ulje koje odobrava tvornica, odnosno koje ispunjava tvorničku specifikaciju. Najvažnija je API specifikacija i prije kupovanja ulja važno ju je provjeriti na http://www.api.com, jer dosta proizvođača ulja piše neistine na svojim pakovanjima! Tako nijedno balkansko ulje ne ispunjava ni jednu API specifikaciju. Toga se treba čuvati. Za poznate proizvođače ulja (Castrol, Shell, Mobil1, Valvoline, Total/Elf) ne treba provjeravati, samo se čuvjate kopija! Svaka greška na pakovanju je sumnjiva!
-
The_Flyer2002
ma koristi sinteticko i nece biti nikakvih problema.
-
digger
Yup, ali ako ti je auto star vise godina, dihtunzi odose jer ga sintetika "susi" bez obzira da proizvodjaci to negiraju. Imao sam losa licna iskustva. U Kanadi Quaker State mijesa nesintetsko ulje za motore sa aditivima (za one sa preko 120.000 km.) koje sprijecava bas takve situacije.The_Flyer2002 wrote:ma koristi sinteticko i nece biti nikakvih problema.
-
digger
The_Flyer2002 wrote:engine flush rastvara ulje i nesmije da bude u motoru vise od 15 min ovisno o koncentraciji.
Tacno: zato ga ja ulijem pred njihovim servisom.
Bojim se da te komsija farba. Ulje u motoru moze stajati mjesecima ali ne i godinama. Ulij domace ulje u limenku i ostavi van i vidi kako ce se brzo uzegnuti. Slicno je i sa motor uljem.moj komsija ima 76 mercury cugar. u zadnjih 20 godina je promjeno ulje mozda 2-3 puta. auto radi ko singerica. kaze dok god imas dobar filter i dokle god ulje ima viskoziteta netreba ga mjenjati. svako 10,000 on samo promjeni filter i to je sve.
-
ado-šampion
Jel tačno ovo da sintetičko ulje suši dihtunge? Jel neko imao sličnih iskustava. Ja znam samo da nije dobro sipati ulje gradacije niže od 10W (pa i 15W) u starije motore, jer se zbog povećanih tolerancija ono više troši od ulja više viskoztnosti (15W).
-
The_Flyer2002
u starije motore tj sa puno km ili milja vazda treba sipati gusce ulje npr 20-50 ili 30-50.
10-30 ili 15-40 i sl je rijedje. posto starijim autima prstenovi i hihtunzi su najcesce otisli to ulje se brzo trosi jer lako prolazi kroz te supljine
10-30 ili 15-40 i sl je rijedje. posto starijim autima prstenovi i hihtunzi su najcesce otisli to ulje se brzo trosi jer lako prolazi kroz te supljine
-
Conjuror
Ado to koje ulje se koristi zavisi od specifikacija proizvodjaca. Za sve vise novijih auta preporucljivo ulje je 5W20 i 5W30 mada se i 10W mogu koristiti bez problema iako ih proizvodjaci ne preporucuju.ado-šampion wrote:Jel tačno ovo da sintetičko ulje suši dihtunge? Jel neko imao sličnih iskustava. Ja znam samo da nije dobro sipati ulje gradacije niže od 10W (pa i 15W) u starije motore, jer se zbog povećanih tolerancija ono više troši od ulja više viskoztnosti (15W).
-
Conjuror
Mozda radi ali nece dugo kao sto bi radio da je mijenjao ulje na vrijeme. Iako se auto ne vozi ono vremenom gubi na viskozitetu pa ga treba mijenjati najmanje jednom godisnje.The_Flyer2002 wrote:engine flush rastvara ulje i nesmije da bude u motoru vise od 15 min ovisno o koncentraciji.
-
Conjuror
Honda preporucuje da mijenjam ulje u moja dva modela svakih 7500 milja (oko 10500 km) ali ako vozis auto u normalnim uslovima. pod normalnim uslovima se smatra voznja na otvorenom putu na ne manje od 5 milja bez stajanja. Prema tome, vecina vozaca ne spada u kategoriju normalne voznje jer voze auta na dionicama manjim od 5 milja (3 milje u hladnom vremenu) ili voze u tzv stani-kreni gradskom saobracaju pa se ulje mora mijenjati u duplo kracem periodu nego u normalnoj voznji. U mom slucaju to bi bilo 3250 milja.digger wrote:Stari, dobri nacin je dokazan: auto na "hoist" da se svo ulje iscijedi. Ali sta ja praktikujem da prije svakog drugog mijenjanja ulja, stavim dodatnu litru specijalnog tankog ulja koje cisti motor (Engine Flush) i ostavim ga da radi desetak minuta. Tada sve iscijede, zamjene filter, i nikad taloga ni problema.
-
LeKo
Na prvom servisu u ASA Autu za zamjenu ulja i filtera su mi uzeli 240 KM, nasuli Aral 5 - 40, to mi je bilo nekako preskupo pa sam posegnuo za starim dobrim licnim majstorlukom
, sada koristim Optima Magnum 5-40
koji mjenjam svakih 14000 - 15000 (na ambalazi od ulja pise izmjena svakih 30.000 sto mi je nezamislivo), tada se upali i inspekcija na tabli, nemam nikakvih problema, litar kosta 11,00 KM te me tako zamjena ulja i filtera dodje oko 50 KM, inspekciju sam ponistim. Pored magnuma jednom sam stavio Visco 7000, razlog odustajanja opet cijena 1l = 22 KM
koji mjenjam svakih 14000 - 15000 (na ambalazi od ulja pise izmjena svakih 30.000 sto mi je nezamislivo), tada se upali i inspekcija na tabli, nemam nikakvih problema, litar kosta 11,00 KM te me tako zamjena ulja i filtera dodje oko 50 KM, inspekciju sam ponistim. Pored magnuma jednom sam stavio Visco 7000, razlog odustajanja opet cijena 1l = 22 KM
-
ado-šampion
Kakav crni Magnum to je sr...e od ulja! Imam i ja HC Power, zezno sam se pravo, evo sad ću ga mijenjat a nisam prešao ni 1000 km s njim. J..o tu firmu koja uveliko laže na pakovanju. Kad sipaš ulje važno je da mu je kvalitet provjeren, odnosno da zadovoljava API specifikaciju (najmjerodavnija). Ta Optima nije bila ni na jednoj API-jevoj provjeri kvaliteta, nisu se usudili poslati svoje ulje na testiranje, a ljudi napisali API SJ (SL je za sada u Evropi najkvalitetnije)! Ja s tim sr....m ne bih ni 3000 a kamoli 15000. Izbaci to odmah i naspi neko dobro polusisntetičko 10W-40 ulje za te pare.
-
vier_ringe
Sta ti je bolan, ne mijenjas ulje svaki dan !!! to aral koje su ti nasuli(znam ja, u plavoj boci) je vrhunsko ulje i normalno da se isplati..nije mi zao tjerati auto kad znam da je u njemu dobro ulje..Oni jesu skupi, ali kod njih si siguran da je ulje orginal, odnosno da nije falc..Meni od kako je istekla garancija na auto, idem otprilike svako 7000km i kupim kod njih castrol 505.01 za 18,5km(e ne znam jel bez poreza ova cijena) i filter i sam svoj majstor..ja sebi najbolje promjenim ulje, pustim ga da curi pola sata:)
Mani se tih optima folova, jer je jos rano da mi znamo napraviti ulje koje ide u korak sa vremenom modernih motora..
Jer bolje ti je dati 60-ak km vise, svako 5-6 mjeseci, nego rizikovati...a sta je to na 5-6 mjeseci..neces ni primjetiti
Mani se tih optima folova, jer je jos rano da mi znamo napraviti ulje koje ide u korak sa vremenom modernih motora..
Jer bolje ti je dati 60-ak km vise, svako 5-6 mjeseci, nego rizikovati...a sta je to na 5-6 mjeseci..neces ni primjetiti
-
ado-šampion
Kakav crni Aral, gdje ćeš dati 240 km za zamjenu ulja i filtera. Uzmi Castrol na Energopetrolu (Magnatec 10W-40 - 14,5 km/litar; Protection Plus 15W-40 - 11,5 km/litar), i Knecht ili Unico filter u Metalmnercu na Trgu Heroja (do 10 km) i zamjeni sam ili u nekom normalnom servisu (5 km). Castrol je na EP-u sigurno original jer oni ne nabavljaju od domaćeg zastupnika nego iz inostranstva. A nisam čuo da se neko žalio na Castrol iz Magna-oil-a (ovlašteni zastupnik). Možeš uzeti i Shell i Total, samo kod nas se raja žale na uvoznika Valvoline-a, a za Mobil 1 ne znam da ima zastupnik. To su ti VRHUNSKA ulja, kakav Aral.
-
ado-šampion
Mjerio ja danas ulje i fali mi 4 mm na šipki a prešao sam 1200 km sa ovim uljem (Optima HC Power 10W-40). Kolika je udaljenost na šipki inače od minimuma do maksimuma? Ja sam čuo da je jedan litar. Ako je tako, meni je između min i max 2 cm, tako da mi je potrošio 0,2 litra na 1200 km što mi se čini previše. Možda bih trebao koristiti gušće ulje (preporuka za novo auto je 10W, ništa rjeđe od toga). Mislio sam uzeti Castrol Magnatec 10W-40, ali sada na umu imam i Castrol Protection Plus 15W-40, s obzirom da sam mislio gušće ulje sipat.
-
The_Flyer2002
evo danas sam mjenjo ulje u mjenjacu. stavio mobile 1 full sintetic. mogu vam reci da mjenjac je puno precizniji sada i da auto vuce bolje. isto ko da je dobio extra 10 ks.