Svjedoci smo da su neki fudbaleri koji su rodjeni i cijeli zivot proveli u jednoj zemlji, tu ucili prve fudbalske korake, pa i kostali tu zemlju koja je ulagala u njih (slucaj tzv. Dzoa - Josipa Simunica), da bi oni kada bi stasali i trebali da pocnu vracati ulozeno, jednostavno otisli da igraju za neku drugu zemlju, najcesce zemlju svojih predaka, koja je po pravilu fudbalski bolje stojeca od te zemlje u kojoj su rodjeni. Npr. Zdravko Kuzmanovic je otisao da igra za Srbiju, a nije htio za Svajcarsku isto kao i Rakitic i Petric za Hrvatsku dok je Marko Marin radije ostao da igra za Nijemce. Pa i onaj nas smoto je tvrdio pazar kako ce da igra za BiH, a kada su ga pozvali u mladu reprezentaciju Holandije, otisao je kao muha bez glave. Da se razumjemo, nemam ja nista protiv da svako izabere gdje ce igrati, ali imam kad zavlace, tvrde pazar, na osnovu jednih prica gledaju da iskoriste nesto sasvim drugo.
Da se vratim na pocetak i dam konkretan odgovor na pitanje iz naslova. Ja sam za promjenu sportskog drzavljanstva, da ostane sadasnja starosna granica, ali samo ako se oba fudbalska saveza sloze. To bi znacilo da neko ko je nastupao za Njemacku u bilo kojim kategorijama, a Bosanskog je porijeklu moze do 21 godine odluciti da igra za BiH, ali samo ako se i fudbalski savez Njemacke slozi sa tim. Oni ce vjerovatno odbiti ako se radi o nekom ko im je potreban, dozvolice ako od njega ne ocekuju da postane standardni A reprezentativac, a dobro bi dosao za BiH.
Promjena sportskog drzavljanstva - da ili ne ?
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- cyprus
#2 Re: Promjena sportskog drzavljanstva - da ili ne ?
Mislim da se slažem manje-više s tobom po ovom pitanju.