promjena naslova teme u "kupila sam auto"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- flora.sa
e jebiga sad
ne znam bas sto da kupim...
ovaj secineto nema bas puno prostora straga, nema neku opremu, ali radi predobro, servisna knjiga....stvarno ocuvan nema sta...
provjerila cak i da li se mogu uzimati dijelovi, obzirom da su rijetkost na cesti, sve se ima kupiti...
sa druge strane gledala sam npr. jednu fiestu 1.1 mislim, sva oprema osim klime, 1999. godiste, skuplja nekih 800KM (jest da je j...sto je bijela, ali hajd sad)
onda jedna crna isto 1999. ali ova ima klimu i 1.3 je (opet nisam sigurna, ali mislim da jeste, i znam da je jaca od ove bijele)...skuplja od secienta sada vec 1400KM
corsa 1.0 1999. bez klime, isto lijepo izgleda...
hajte ljudi recite, da mi valja ovaj seciento
ovaj secineto nema bas puno prostora straga, nema neku opremu, ali radi predobro, servisna knjiga....stvarno ocuvan nema sta...
provjerila cak i da li se mogu uzimati dijelovi, obzirom da su rijetkost na cesti, sve se ima kupiti...
sa druge strane gledala sam npr. jednu fiestu 1.1 mislim, sva oprema osim klime, 1999. godiste, skuplja nekih 800KM (jest da je j...sto je bijela, ali hajd sad)
onda jedna crna isto 1999. ali ova ima klimu i 1.3 je (opet nisam sigurna, ali mislim da jeste, i znam da je jaca od ove bijele)...skuplja od secienta sada vec 1400KM
- Suicidal Siberian
seicento?
neaaam pojma....
ako mozes uzmi fiestu...bez obzira sto je bijela....mlada si....bit ce vremena za sminke
neaaam pojma....
ako mozes uzmi fiestu...bez obzira sto je bijela....mlada si....bit ce vremena za sminke
-
ninja-san
Ja glasam za Ford Fiestu.
Analize su pokazale da je Ford auto koje se najbolje ponasa u ekstremnim uvjetima eksploatacije a to i jesu naši putevi.
Znaci, auto je izdrzljiv, ne kvari se cesto , a ima i ovlasteni servis u Sarajevu, tako da te nece boliti glava.
Seicento je previse mali auto, a radi sigurnosti bolje ti je da imas vise zeljeza oko sebe.
Naravno sve zavisi u kakvom je stanju Fiesta, gledaj da nije presla vise od 130 000 .
Analize su pokazale da je Ford auto koje se najbolje ponasa u ekstremnim uvjetima eksploatacije a to i jesu naši putevi.
Znaci, auto je izdrzljiv, ne kvari se cesto , a ima i ovlasteni servis u Sarajevu, tako da te nece boliti glava.
Seicento je previse mali auto, a radi sigurnosti bolje ti je da imas vise zeljeza oko sebe.
Naravno sve zavisi u kakvom je stanju Fiesta, gledaj da nije presla vise od 130 000 .
- Suicidal Siberian
shin wrote:Kakav ba seincento, neces pizzu dostavljat po gradu.
-
loli
Pusti suplje price. Licno iskustvo. Vozi Fiata Punta ili Forda KA. Naravno, odrzavanje strogo u ovlastenim servisima. Dvije bitne face u mom zivotu to vec voze, pa bogami godinu-dvije, i nema dokle nisu stigle, uz minimalne troskove. Uz, naravno, redovne servise, koji se podrazumijevaju
-
dseytan
ovo narocito sa fiatimaloli wrote:Pusti suplje price. Licno iskustvo. Vozi Fiata Punta ili Forda KA. Naravno, odrzavanje strogo u ovlastenim servisima. Dvije bitne face u mom zivotu to vec voze, pa bogami godinu-dvije, i nema dokle nisu stigle, uz minimalne troskove. Uz, naravno, redovne servise, koji se podrazumijevaju
-
ado-šampion
Uz redovne servise ni jedno auto neće imati problema, osim Lade i Zastave. Al budimo realni ko još poslije isteka garancije servisira u ovlaštenom servisu?!loli wrote:Pusti suplje price. Licno iskustvo. Vozi Fiata Punta ili Forda KA. Naravno, odrzavanje strogo u ovlastenim servisima. Dvije bitne face u mom zivotu to vec voze, pa bogami godinu-dvije, i nema dokle nisu stigle, uz minimalne troskove. Uz, naravno, redovne servise, koji se podrazumijevaju
Evo navodim primjer za Fabiju HTP u ovlaštenom servisu:
7500 KM, Zamjena ulja i uljnog filtera: Materijal 92,86 KM; ruke 23,92 KM
Na 15000 ovome se pridodaje filter zraka i filter polena, tako da cijena materijala skoči na 184,98 KM, a ruku na čak 70,18 KM!
Na 30000 ovo sve + filter goriva i materijal je 282,48 KM! Koji je to filter goriva skoro 100 KM?! Da postave taj filter na onih 70 dodaju jo 9 KM.
I sve je to u redu dok ne dođete na "veliki" servis na 90000 KM. Tu vam zamjene redom: ulje, uljni filter, filter zraka, filter polena, filter goriva, dva lančanika, lanac, španer, dva klizača, svjećice i permant. To vas košta 649,29 KM + 239,25 KM za ruke!
Da uporedim sa održavanjem svojeg auta, japanca za koje su dijelovi izuzetno skupi.
Dakle ovo ulje me dođe 3 x 15 KM (Castrol polusintetičko), filter ulja 14 KM (kvalitetan zamjenski), ruke 5 KM.
Filter zraka 24 KM, filter polena 11 KM, filter goriva 36 KM, sve kvalitetni i porvjereni zamjenski dijelovi. Te sve filtere postavim sam, postavljanje je dječja igra. Inače postavljanje je 5 KM ako nećete da prljate ruke.
Ovo ostalo još nisam mijenjao, osim permanta. Inače on je 35 KM, Castrolov permant + ruke.
Sve cijene dijelova i ruku su u Šandoru, koji se inače vodi kao skup.
Pa sad vidite na šta se misli pod "reodvnim održavanjem u ovlaštenom servisu."
-
whow
flora.sa wrote:e jebiga sad![]()
Po mom misljenju izmedu tri gore navedena vozila Corsa je vjerovatno najbolji izbor po pitanju: marke, kvalitete , ulozeno/ dobiveno, preprodaje, odrzavanja te relativno pogodna za BiH terene ili ko' sto bi to ninec reko' Up & Down konfiguraciju . E sada ako se radi i polovnim volzilima onda sve ovo "bacis u vodu" jer polovna vozila imaju "personality" koji se razvija kroz predene kilometre po makadamu i dzombama zavisno od toga da li je za volonaom sjedila gospoda sekretarica ( tajnica) koja se vozila do posla i natrag ili recimo neko poput mog zeta koji ima 150 kg zive vage te " stisce" gas na ama bas svakom semaforu.
-
zmijaIzmaj
a punto, 1998 godiste, 6000 KM (reg, uracunata) nista vise ne znam o njemu
jel se isplati obici ga?
-
bianconero
"nit je fiat auto, nit je talijan vojnik" rekla bi ona stara narodnazmijaIzmaj wrote:a punto, 1998 godiste, 6000 KM (reg, uracunata) nista vise ne znam o njemujel se isplati obici ga?
-
whow
A gdje je tu velika Rimska Imperija koje se odrzala dulje vec ijedno drugo carstvo ako talijan nije vojnik.bianconero wrote:"nit je fiat auto, nit je talijan vojnik" rekla bi ona stara narodnazmijaIzmaj wrote:a punto, 1998 godiste, 6000 KM (reg, uracunata) nista vise ne znam o njemujel se isplati obici ga?
P.S.
Za Fiata se nazalost slazem
-
ins
@florasarajevac wrote:renault twningo?
Ne kontam zasto ti Twingo nije opcija. To je definitivno najbolji mali auto, bolji od Seicenta svjetlosnim godinama.
Znam i vlasnika Seicenta ali i nekoliko vlasnika Twinga, i njihova iskustva su neuporediva.
Probaj naci Twingo od kraja 1996, sa novim motorom, takodjer 1,2 litarskim, ali sa tzv "multi point ubrizgavanjem", i nekom osnovnom opremom tipa centralna brava, stakla na struju itd, i vozi sva sretna dalje...
Cijene odrzavanja: smijesne...
-
dr.iver
Zna se
ko pravi najbolja auta u nizim klasama
zato price drvosjeca zaboravi, gledaj da nadjes auto u sto boljem stanju, nemoj se vezivati niti za jednu marku, niti bjezati od auta samo zato sto se zove kako se zove
zanemari sumare, njima je san golf gtd
ko pravi najbolja auta u nizim klasama
zato price drvosjeca zaboravi, gledaj da nadjes auto u sto boljem stanju, nemoj se vezivati niti za jednu marku, niti bjezati od auta samo zato sto se zove kako se zove
zanemari sumare, njima je san golf gtd
- Neelix
bianconero wrote:"nit je fiat auto, nit je talijan vojnik" rekla bi ona stara narodnazmijaIzmaj wrote:a punto, 1998 godiste, 6000 KM (reg, uracunata) nista vise ne znam o njemujel se isplati obici ga?
-
ado-šampion
Ma dobro, kvari se elektronika, mjenjači i slično, tj. osjetljiviji dijelovi današnjih auta, ali motori (benzinski) su dovedeni do savršenstva i tu, uz redovno servisiranje i laganu nogu na gasu dok je motor hladan, ne bi trebalo biti problema. Naravno, dosta auta ima neku izraženu manu.dr.iver wrote:Ne bih bas rekao, kvare se auta, od toga zive automehanicari, autoelektricari i drugi...ado-šampion wrote:
Uz redovne servise ni jedno auto neće imati problema,
Nego, ja nisam taj post zamislio da nekoga uvjerim koliko su pouzdana današnja auta, nego da pokažem koja je cijena održavanja u ovlaštenom servisu. Ima auta s kojim nema problema ni bez ovlaštenog servisa. To sam htio da kažem. Evo na mojem primjeru, vozim Daihatsu Gran Move iz '97. sa 75000 KM, kupili smo ga prije 3-4 godine kad je imao 50000, auto NIKAD nije bilo na ovlaštenom servisu, ni kad je bilo pod garancijom, ja ga sam održavam kao što je i prethodni vlasnik (moj rođak) i najviše što mi je crklo je sijalica kratkog svjetla, a doduše ispraznila mi se i klima
- taxi_driver
pa od tolikih auta ti forda da kupis.

- semmy
shin wrote:Kako god Bunjo kolje
nije istina...majstori su extra a cijene su ok...( redovan servis na 15.000 km platila 88 km )
brat mi je nadavno isto kupio clia, kaze servis samo bunjo...fakat su ok..
neuroncomerc na stupu odera sa cijenama a pojma nemaju...
Last edited by semmy on 01/04/2007 23:51, edited 1 time in total.