Promjena imena ulice Azize Sacirbegovic

bajadera

#1 Promjena imena ulice Azize Sacirbegovic

Post by bajadera »

... da se nazove ulicom Susan Sontag, zato sto je ta zena bila osvjedoceni prijatelj Sarajeva, humanista svjetskog glasa... umjesto rahmetli Azize, majke Muhameda Sacirbey-a (!!!), najpoznatije po svom umijecu pravljenja pita i hurmasica :?
havetinja

Post by havetinja »

dodao bih da bi jos trebalo i ulicu salke lagumdzije preimenovat u ulicu bona voxa.

jest da je dobrinja geografski bliza rogatickim selima nego dublinu, ali ...mi hocemo u europu, zar ne. :D
bajadera

Post by bajadera »

Rahmetli Aziza je takodjer bila lijecnica, i Mlada Muslimanka, ali opet ne vidim zasto bi se po njoj zvala jedna vazna ulica u Sarajevu... :roll:

za razliku od Susan Sontag koja je pocasni gradjanin (po)ratnog Sarajeva i jedna od najistaknutijih americkih i svjetskih intelektualaca 20-og vijeka...

A sto se tice Bono Vox-a, ja sam ZA :)
Engram::X

Post by Engram::X »

predlazem da se otvori rubrika "idioti i posebne potrebe" za teme ovakvog tipa

meanwhile mozes to predloziti ovdje :oops:
imigrant

Post by imigrant »

Ja sam da se promjeni naziv i da vise nebude Azize Sacirbegovic...

Recimo, Ivana Krndelja bi vise odgovaralo
:D
margareta

Post by margareta »

Engram::X wrote:predlazem da se otvori rubrika "idioti i posebne potrebe" za teme ovakvog tipa

meanwhile mozes to predloziti ovdje :oops:
.....u pauzi svratih malo do tebe ENGRAME::X .....sta mislis o mome prijedlogu da se ulica A.Shacirbegcovic zove ul. Margarete "X" ?
:oops:

mogu samo zamislit' tvoju dozu.Sretan ti ostatak stare godine
bajadera

Post by bajadera »

ne bih Ivana Krndelja, to je bilo pa proslo... :roll:

Engram::X, kao osobi sa specijalnim potrebama, ako ne kontas,
da ti nacrtam? :-)
St.Germain

Post by St.Germain »

jadno da se na ovom forumu otkako sam tu, a vec ima 2 godine dosad nikad nije pokrenula inicijativa, da se za novonapravljene ulice
daju imena, nego uvijek mora biti neko ko je gornji i neko ko je donji....

sto se Azize tice, nikad cuo za nju te ne mogu iznijeti misljenje, ali je Susan Sontag zasluzila ulicu ne samo u Sarajevu i svim ostalim gradovima BIH nego i i u cijelom svijetu
Last edited by St.Germain on 31/12/2004 12:40, edited 1 time in total.
imigrant

Post by imigrant »

bajadera wrote:ne bih Ivana Krndelja, to je bilo pa proslo... :roll:

Engram::X, kao osobi sa specijalnim potrebama, ako ne kontas,
da ti nacrtam? :-)
Proslo je tj tako se zvala prije.
Znam 100% JER JE TO BILA MOJA ULICA!

:( [/b]
horoz

Post by horoz »

najpoznatije po svom umijecu pravljenja pita i hurmasica
a zatim:
Rahmetli Aziza je takodjer bila lijecnica, i Mlada Muslimanka, ali opet ne vidim zasto bi se po njoj zvala jedna vazna ulica u Sarajevu...
Po čemu je onda poznatija, kao doktorica i heroina ili kao ekspert za pite i hurmašice?
I zbog čega je dobila ulicu, kao doktorica i heroina ili kao ekspert za pite i hurmašice?

Ili možda treba skloniti Azizu (koje grmaljsko ime) i postaviti Suzan (tako evropski i moderno ime)?

Nesretan sam kad vidim kako ljudi omalovažavaju svoje... :(
Ljut, kad nanjušim malograđanštinu :x (ovde tukne na kilometre)
bajadera

Post by bajadera »

Pa, sta ima, komsija-imigrantu :-D

Ne, fakat me nervira naziv ulice, hem je kilometak dugacak (zamisli, ono, kad pises adresu: Ulica Azize Sacirbegovic br...), hem barem na 3 radnje u ulici pise : A. Secerbegovic ili Ulica Aziza Secirbegovica, hem, hem... ma zena je totalni anonimus svima :skoljka:
margareta

Post by margareta »

St.Germain wrote:jadno da se na ovom forumu otkako sam tu, a vec ima 2 godine dosad nikad nije pokrenula inicijativa, da se za novonapravljene ulice

sto se Azize tice, nikad cuo za nju te ne mogu iznijeti misljenje, ali je Susan Sontag zasluzila ulicu ne samo u Sarajevu i svim ostalim gradovima BIH nego i i u cijelom svijetu
Bivsha I.Krndelja , sada A.Shc. dobit ce naziv Susan Sontag.
imigrant

Post by imigrant »

bajadera wrote:Pa, sta ima, komsija-imigrantu :-D

Ne, fakat me nervira naziv ulice, hem je kilometak dugacak (zamisli, ono, kad pises adresu: Ulica Azize Sacirbegovic br...), hem barem na 3 radnje u ulici pise : A. Secerbegovic ili Ulica Aziza Secirbegovica, hem, hem... ma zena je totalni anonimus svima :skoljka:
Azize Sacirbegovic 122, ili Ivana Krndelja 51...
Crveni neboderi, imam i dalje moj potpis sprejom na zidu zgrade.
Bio sam preko ljeta poslovno, pa se zaustavio da vidim sta mi se desilo sa zgradom.

Znaci komse ha? Hajd to je fino.
Kako se sve to mijenja brzo. Iza moje zgrade bilo napusteno gradiliste, visoki jablani, tona cicka.
Ispred bila poljana, igralo se fuce, sada je onaj trzni (doduse poceo se pravit jos prije rata)....

Neki novi klinci na ulicama u zgradi...
ah...
imigrant

Post by imigrant »

KO zna bajadero, mozda te i znam
bajadera

Post by bajadera »

Mojne suplje, horoz, kakva heroina, zena je poslije rata dobila ulicu zato sto je bila Mlada Muslimanka i mater Muhameda Sacirbegovica (FYI trenutno u kucnom pritvoru zbog optuzbe za pronevjere gomile mojih-tvojih-nasih BH para)... a Sacirbey-ovi, vjeruj mi, nisu ni moji ni tvoji ni nasi, nego gradjani SAD-a, politicka emigracija iz proslog sistema...
St.Germain

Post by St.Germain »

margareta wrote:
St.Germain wrote:jadno da se na ovom forumu otkako sam tu, a vec ima 2 godine dosad nikad nije pokrenula inicijativa, da se za novonapravljene ulice

Bivsha I.Krndelja , sada A.Shc. dobit ce naziv Susan Sontag.
ma ok je to, samo je opet neko gornji...a neko donji...vazda neko stvaranje atmosfere kontrasta
imigrant

Post by imigrant »

bajadera wrote:Mojne suplje, horoz, kakva heroina, zena je poslije rata dobila ulicu zato sto je bila Mlada Muslimanka i mater Muhameda Sacirbegovica (FYI trenutno u kucnom pritvoru zbog optuzbe za pronevjere gomile mojih-tvojih-nasih BH para)... a Sacirbey-ovi, vjeruj mi, nisu ni moji ni tvoji ni nasi, nego gradjani SAD-a, politicka emigracija iz proslog sistema...
Znao sam ko joj se sin fakat, ali nisam znao tj ima pojma kakve su njene zasluge i to
bajadera

Post by bajadera »

[quote="imigrant"]KO zna bajadero, mozda te i znam
:D[/quote]

eeeh, mozda smo se sanjkali zajedno (od 3 jablana pa nadoleeeeee)
kad smo bili mali :D
imigrant

Post by imigrant »

Eh, malo teze jer sam ja bio stidljvi sto se djevojcica tice (kazem bio).

Onda sam pao s mosta i slomio petu, i bio na stakama jako dugo, u gipsu i to, da sam nazalost propustio fudbal, masine, sankanje, skijanje...rehabilitacija fazoni.
Raja me zezala da budem stativa. Onda sam si nasao drustvo, tj jednog distroficara jadnog, pa sam vazda sa njim u kolicima bio.
Vazda ga vozo, tj guro okolo i to....
Ah, dijetinjstvo je to cudno...bilo
horoz

Post by horoz »

bajadera wrote:Ne, fakat me nervira naziv ulice, hem je kilometak dugacak (zamisli, ono, kad pises adresu: Ulica Azize Sacirbegovic br...), hem barem na 3 radnje u ulici pise : A. Secerbegovic ili Ulica Aziza Secirbegovica, hem, hem... ma zena je totalni anonimus svima :skoljka:
malo guglanja :) :
Rečenica da je Aziza Šaćirbegović poznata kao majka Muhamedova i žena koja odlično pravi pite, izgovorena u prilogu (emitiranom u ponedjeljak 22. aprila u emisiji 60 minuta) koji je imao za cilj otkriti kako je moguće da ideja da se KSC Skenderija nazove imenom Mirze Delibašića bude odbačena, proglašena je neprimjerenom. Pala je u programu, odmah poslije Dnevnika u srijedu 24. aprila, isprika i portret Azize Šaćirbegović iz kojeg su gledatelji mogli naučiti da je dotična inače bila ginekolog, Mladi Musliman, da je bila godinu dana u zatvoru, da je poslije Drugog svjetskog rata zbog političkih pritisaka morala emigrirati u SAD
Znači bosanka, muslimanka, žena, doktorka, zatvorenica i emigrant.
Jadnica jedino još nije bila režiserka i bacačica kugle pa da bude kompletna :x
Ali, avaj, predugačko joj ime, pravo grmaljsko, balijsko...
imigrant

Post by imigrant »

Horoz ne seri.

Nek joj spomenik podignu, a nek mi izadje iz uilce, zbog politickih razloga, nek se sinu zahvali za to

imigrant

Post by imigrant »

Inace, jel ona ziva uopste?
horoz

Post by horoz »

imigrant wrote:Horoz ne seri.

Nek joj spomenik podignu, a nek mi izadje iz uilce, zbog politickih razloga, nek se sinu zahvali za to

POSEREM TI SE U USTA! (ovo samo da se prilagodim tvom nivou diskusije :D )

Valjda bi se sin trebao njoj zahvaliti za šansu da pokrade sve te silne novce
Vodenjak

Post by Vodenjak »

imigrant wrote:
bajadera wrote:Mojne suplje, horoz, kakva heroina, zena je poslije rata dobila ulicu zato sto je bila Mlada Muslimanka i mater Muhameda Sacirbegovica (FYI trenutno u kucnom pritvoru zbog optuzbe za pronevjere gomile mojih-tvojih-nasih BH para)... a Sacirbey-ovi, vjeruj mi, nisu ni moji ni tvoji ni nasi, nego gradjani SAD-a, politicka emigracija iz proslog sistema...
Znao sam ko joj se sin fakat, ali nisam znao tj ima pojma kakve su njene zasluge i to
Pa... rodila sina! :D
Engram::X

Post by Engram::X »

ne mastajte

krndelj je ulicu napustio jos 1992.

onda je bila malo srebrenicka pa onda r.Azize Sacirbegovic kako ce i ostati

sto se tice ulice S.Sontag i ona dobija ulicu

naravno ne ovu

Onda sam pao s mosta i slomio petu, i bio na stakama jako dugo, u gipsu i to, da sam nazalost propustio fudbal, masine, sankanje, skijanje...rehabilitacija fazoni.
Raja me zezala da budem stativa. Onda sam si nasao drustvo, tj jednog distroficara jadnog, pa sam vazda sa njim u kolicima bio.
Vazda ga vozo, tj guro okolo i to....
Ah, dijetinjstvo je to cudno...bilo
vladimir nazor? :oops:

Kako se sve to mijenja brzo. Iza moje zgrade bilo napusteno gradiliste, visoki jablani, tona cicka.
Ispred bila poljana, igralo se fuce, sada je onaj trzni (doduse poceo se pravit jos prije rata)....
perucica...na proputovanju ka mostu i marisani preko milje..ona cjevka zahrdala koja je povezivala dva svijeta..ovaj nas napredni i onaj od wildboysa sa chw

:D :lol:
Post Reply