Promjena ET broja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Boycie

#1 Promjena ET broja

Post by Boycie »

Prijatelj na svom autu, OPEL Zafiri (2002 god.), ima Al felge 6jx15 5x110 i ET 43 (fabricke). Kupuje drugi set za zime i opet su mu Al 6jx15 (5x110-naravno) ali sada sa ET 49. Koliko ce mu to uticati na vozna svojsta auta i da li ih uopšte smije montirati?
Last edited by Boycie on 22/10/2009 12:07, edited 1 time in total.
vnm

#2 Re: Promjena ET broja

Post by vnm »

sa obzirom da je ET takozvana "Einpresstiefe", ako je manja od serijskih onda ce felge vise da vire, a ako je veca od serijskih onda ce da budu dublje u prostoru za tocak.

da li ce mu se vozna svojstva osjetno promijeniti ne mogu reci, ali teoretski hoce. :D

izmedju ET43 i ET49 je "citavih" 6 milimetara razlike...
slavkoimamodilera

#3 Re: Promjena ET broja

Post by slavkoimamodilera »

Ne bi trebalo znacajno, a uvijek moze staviti distancere debljine 6 mm :wink:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#4 Re: Promjena ET broja

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ako ima npr. 10mm šire gume doći će na isto...
Boycie

#5 Re: Promjena ET broja

Post by Boycie »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Ako ima npr. 10mm šire gume doći će na isto...
Ima iste gume kao i ja na svojoj Zafiri 195/65, a brine ga da ne poremeti geometriju tockova. Razmislja da ih proda, a žao mu jer su kaze kao nove.
A te distancere pravi tokar ili...?
Mezzo-x

#6 Re: Promjena ET broja

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 02:40, edited 2 times in total.
slavkoimamodilera

#7 Re: Promjena ET broja

Boycie wrote:Ima iste gume kao i ja na svojoj Zafiri 195/65, a brine ga da ne poremeti geometriju tockova. Razmislja da ih proda, a žao mu jer su kaze kao nove.
A te distancere pravi tokar ili...?
Ma distancere mozes kupiti, od renomiranih proizvodjaca, jer ovi pravljeni najcesce stvore jos vece probleme, nemaju onaj prsten na koji se "natakne" centralna rupa od felge, pa tresu, pa razjebu ovjes da prostis ;-) Mada, opet kazem, tih 6 mm u stvari nece stvarati nikakav problem, ipak je to Zafira, nije M3 ili nesto slicno kojem je bas dinamika voznje, handling i savrsena geometrija prioritet ;-) pa taj auto se vozi metar od zemlje, nestabilan je sam po sebi :mrgreen: mala sala :wink:
Marme wrote:ET nije bas toliko veliki problem, ali ako imas peh, onda ce ti felge malo skripati prilikom svakog kocenja.....a ne mora, zavisi od automobila.
:lol: :lol: :lol: Super, a kako to felge skripe kod kocenja molim te? De nam objasni ziv bio?! :lol: :lol: :lol:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#8 Re: Promjena ET broja

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

I meni to oko škripanja felge nije jasno :?
vnm

#9 Re: Promjena ET broja

Post by vnm »

vjerovatno je mislio na to da je felga preblizu kocionom disku, pa struze od njega.
Boycie

#10 Re: Promjena ET broja

Post by Boycie »

slavkoimamodilera wrote: Ma distancere mozes kupiti, od renomiranih proizvodjaca, jer ovi pravljeni najcesce stvore jos vece probleme, nemaju onaj prsten na koji se "natakne" centralna rupa od felge, pa tresu, pa razjebu ovjes da prostis ;-) Mada, opet kazem, tih 6 mm u stvari nece stvarati nikakav problem, ipak je to Zafira, nije M3 ili nesto slicno kojem je bas dinamika voznje, handling i savrsena geometrija prioritet ;-) pa taj auto se vozi metar od zemlje, nestabilan je sam po sebi :mrgreen: mala sala :wink: .
Ma njega samo brine to da li ce, recimo nakon dvije zime vozenih na tim felgama, vrlo vjerovatno morati mijenjati ležajeve ili podešavati špuru ili... Ako je tako kaže bolje mu se onda isplati prodati ih za nešto nižu cijenu i "prezimiti" na starim felgama. A inace da li mora kupovati i nove sarafe?
slavkoimamodilera

#11 Re: Promjena ET broja

Nece mu se nista od toga dogoditi, neka ne brine ;-) pogotovo jer je zafirin ovjes dosta robusne konstrukcije (ako sam dobro shvatio Zafira 1, dakle platforma Astre druge generacije) :thumbup:
Ne trebaju mu drugi sarafi ;-)
Boycie

#12 Re: Promjena ET broja

Post by Boycie »

slavkoimamodilera wrote:Nece mu se nista od toga dogoditi, neka ne brine ;-) pogotovo jer je zafirin ovjes dosta robusne konstrukcije (ako sam dobro shvatio Zafira 1, dakle platforma Astre druge generacije) :thumbup:
Ne trebaju mu drugi sarafi ;-)
Odoh da ga obradujem :D
slavkoimamodilera :thumbup: :thumbup:

:sax:
Post Reply