Promjena direktora

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
four

#1 Promjena direktora

Post by four »

Moze li mi neko reci proceduru i koji su dokumenti potrebni pri upisu promjene osobe ovlastene za zastupanje preduzeca odnosno direktora kod nadleznog suda? Da li ima neki obrazac zahtjeva, kolika je taksa, da li je potrebna notarska ovjera itd? Uglavnom sve sto je potrebno?

Unaprijed hvala.
amko76

#2 Re: Promjena direktora

Post by amko76 »

Pored toliko pravnika bez posla i advokata sa malo posla, besplatno raditi njihov posao ovdje zaista nije korektno.
Miki123

#3 Re: Promjena direktora

Post by Miki123 »

four wrote:Moze li mi neko reci proceduru i koji su dokumenti potrebni pri upisu promjene osobe ovlastene za zastupanje preduzeca odnosno direktora kod nadleznog suda? Da li ima neki obrazac zahtjeva, kolika je taksa, da li je potrebna notarska ovjera itd? Uglavnom sve sto je potrebno?

Unaprijed hvala.
Notar. Ako je 2000 KM kapital ne bi smjelo koštat više od 210 KM + PDV.
Ricken

#4 Re: Promjena direktora

Post by Ricken »

four wrote:Moze li mi neko reci proceduru i koji su dokumenti potrebni pri upisu promjene osobe ovlastene za zastupanje preduzeca odnosno direktora kod nadleznog suda? Da li ima neki obrazac zahtjeva, kolika je taksa, da li je potrebna notarska ovjera itd? Uglavnom sve sto je potrebno?

Unaprijed hvala.

Popuni se obrazac o promjeni osobe ovlaštene za zastupanje koji se može naći kod nadležnog suda. Zatim je neophodno podnijeti odluku o promjeni direktora, i odluku o razrješenu donosenu od strane vlasnika firme. Mislim da je taksa oko 250 KM + naknada za objavu u službenim novinama. I naravno sud izdaje novo rješenje za predmetno društvo gdje se unose podaci o promjeni lica ovlasštenih za zastupanje. Nije isključeno da će trebati zbog toga i lična dokumenta ovih lica (vjerevotano ovjerene kopije). Mislim (nisam siguran) da usluge notara nisu neophodne.
JThomas

#5 Re: Promjena direktora

Post by JThomas »

bogam' jesu neophodne.

elem, pošto notara svakako moraš platiti, nek' on lijepo to i zaradi i sve ti objasni :D ukratko, osnivač donosi odluku o promjeni direktora, direktor daje izjavu da se prihvata te dužnosti (ovo dvoje sačinjava i obrađuje notar), moraš izvaditi prekršajna uvjerenja za firmu i novog direktora da nemaju neplaćenih kazni, i onda se predaje prijava sudu. al' sad će ti u sarajevu kolektivni godišnji na sudu od 15.7. do 15.8., tako da ti je bolje da sačekaš iza 15.8. mislim, možeš ti i predati, al' neće biti urađeno :D na samu prijavu plaćaš 20 km takse, za dva prekršajna uvjerenja još 30, a ostalo (mrsko mi sad gledati, al' možeš naći u zakonu o sudskim taksama kantona) kad podižeš rješenje po nalogu suda.

i još nešto, pošto je ove godine stupila na snagu famozna nova klasifikacija djelatnosti, vidi s notarom da i to uradite. imaš fore do kraja ove godine za usklađivanje, al' ako već praviš promjenu lakše ti je da to spojiš.
Ricken

#6 Re: Promjena direktora

Post by Ricken »

JThomas wrote:bogam' jesu neophodne.

elem, pošto notara svakako moraš platiti, nek' on lijepo to i zaradi i sve ti objasni :D ukratko, osnivač donosi odluku o promjeni direktora, direktor daje izjavu da se prihvata te dužnosti (ovo dvoje sačinjava i obrađuje notar), moraš izvaditi prekršajna uvjerenja za firmu i novog direktora da nemaju neplaćenih kazni, i onda se predaje prijava sudu. al' sad će ti u sarajevu kolektivni godišnji na sudu od 15.7. do 15.8., tako da ti je bolje da sačekaš iza 15.8. mislim, možeš ti i predati, al' neće biti urađeno :D na samu prijavu plaćaš 20 km takse, za dva prekršajna uvjerenja još 30, a ostalo (mrsko mi sad gledati, al' možeš naći u zakonu o sudskim taksama kantona) kad podižeš rješenje po nalogu suda.

i još nešto, pošto je ove godine stupila na snagu famozna nova klasifikacija djelatnosti, vidi s notarom da i to uradite. imaš fore do kraja ove godine za usklađivanje, al' ako već praviš promjenu lakše ti je da to spojiš.

To više liči na proceduru kod prve registracije, ali vjerujem da si upravu. Brate mili zakon o registraciji pravnih lica u FBiH članovi od 33- 40 pa tabirit.
JThomas

#7 Re: Promjena direktora

Post by JThomas »

jedino je moguće da sam nešto zaboravio i da treba još nešto. a da treba nešto manje od ovoga nije moguće :D

eh, zaboravio sam, kad sve završiš moraš promjenu prijaviti poreznoj i UIO ako si PDV obveznik.

al' k'o što rekoh, neka notar zaradi to što naplaćuje...
gaius

#8 Re: Promjena direktora

Post by gaius »

vezano za temu: otkud da je rok za usklađivanje do kraja godine? čini mi se kad sam gledao odluku o novoj klasifikaciji da nije propisan rok (nego sud pri prvoj narednoj promjeni traži i usklađivanje).. ima li nešto što sam previdio?
JThomas

#9 Re: Promjena direktora

Post by JThomas »

neće sud ništa sam tražiti, al' je tako lakše uraditi.

evo ovdje kažu da je rok godinu dana, tako meni i notari govore, al' fakat nema u odluci:

http://www.fzs.ba/Reg/InformacijaKD2010.pdf
gaius

#10 Re: Promjena direktora

Post by gaius »

ma ja.. notari :)

ja sam tražio i nisam našao nigdje osnov za tu priču o obaveznom usklađivanju u 2010.g. niti sankcijama ukoliko se takvo što ne uradi...

bojim se da je priča o obaveznom usklađivanju inspirisana potrebom da se od društava uzme cca. 600 KM samo radi usklađivanja djelatnosti.. a zavodu ako treba nova šifra trebaju sami izvršiti usklađivanje postojeće osnovne djelatnosti...
JThomas

#11 Re: Promjena direktora

Post by JThomas »

iskreno, ne znam ni ja ni da je prošli put bilo sankcija, a znam mnoge koji to nisu uradili na vrijeme. al' nezahvalno je savjetovati ljude da to ne urade, jer može haharima pasti na pamet da ovaj put i sankcionišu. valja popuniti budžetski ambis.

daj sudu, daj notaru, daj za fiskalnu kasu...majke mi čudo išta radi i ovako kako radi.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#12 Re: Promjena direktora

Post by KatarinaKosaca »

Gledam ima li onaj smaili što buba glavom u zid. Naši pravnici koji o sebi ne samo javno kažu nego javno pišu kako su dobri pravnici se nećkaju da li da daju "pravni savjet da se ne ispoštuje zakon". Ma, dobro nam i ide šta sve ima.... Oni isti koji se čude što kao se žali brza promijena kod nove vlasti. Lakapo, ba, moji su :lol: :lol:
Miki123

#13 Re: Promjena direktora

Post by Miki123 »

KatarinaKosaca wrote:Gledam ima li onaj smaili što buba glavom u zid. Naši pravnici koji o sebi ne samo javno kažu nego javno pišu kako su dobri pravnici se nećkaju da li da daju "pravni savjet da se ne ispoštuje zakon". Ma, dobro nam i ide šta sve ima.... Oni isti koji se čude što kao se žali brza promijena kod nove vlasti. Lakapo, ba, moji su :lol: :lol:
Ne kontam? Šta treba da pravnici podržavaju svaku glupost koju idiotska vlast izglasa i usvoji?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#14 Re: Promjena direktora

Post by KatarinaKosaca »

Miki123 wrote:Ne kontam? Šta treba da pravnici podržavaju svaku glupost koju idiotska vlast izglasa i usvoji?
Vidiš slučajno se radi o pravnicima koji vole aktualnu vlast i pravdaju je. A daju savjete da se postupi protuzakonito. Naravno, posljedice neće snositi oni.
jefferson

#15 Re: Promjena direktora

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:
Miki123 wrote:Ne kontam? Šta treba da pravnici podržavaju svaku glupost koju idiotska vlast izglasa i usvoji?
Vidiš slučajno se radi o pravnicima koji vole aktualnu vlast i pravdaju je. A daju savjete da se postupi protuzakonito. Naravno, posljedice neće snositi oni.
Sta ces, ugledali se na dvadeset najtezih godina!
calculator

#16 Re: Promjena direktora

Post by calculator »

gaius wrote:ma ja.. notari :)

ja sam tražio i nisam našao nigdje osnov za tu priču o obaveznom usklađivanju u 2010.g. niti sankcijama ukoliko se takvo što ne uradi...

bojim se da je priča o obaveznom usklađivanju inspirisana potrebom da se od društava uzme cca. 600 KM samo radi usklađivanja djelatnosti.. a zavodu ako treba nova šifra trebaju sami izvršiti usklađivanje postojeće osnovne djelatnosti...
I mene ovo zanima. Postoji li pravni osnov za obavezno usklađivanje djelatnosti sa KD BiH 2010?

Ovdje nema.... http://www.bhas.ba/?option=com_content& ... 73&lang=ba
Post Reply