Prometheus (2012)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
BRT

#151 Re: Prometheus (2012)

Post by BRT »

Gledao premijeru i ocekivao puno. na kraju se osjecao kao idiot... Zar stvarno misli da smo toliko glupi i da cemo samo jednostavno progutati more nedosljednosti u radnji i opcenito nelogicnosti... Sta je sa prikazanim cavlom o koji se glavni junak mora objesiti na kraju? Toliko stvari je neobjasnjeno i nepovezano.

Da ne postam spoilere, necu nista dalje pisati.
LSD

#152 Re: Prometheus (2012)

Post by LSD »

DancingKing wrote:Znamo to mi i više nego dobro, ali poređenje je neminovno budući da su oba filma smještena u isti univerzum (iako im fokus nije na istoj priči), režiser je isti, studio je isti, te je čitava marketinška kampanja "Prometeja" bila bazirana na "Alienu".

E sad, razlika je što je "Alien" svoju priču ispričao perfektno za tip filma o kojem se radi, atmosferičan je i napet, i ima iznimno uvjerljive likove koji se ponašaju onako kako očekuješ da bi se ljudi u toj situaciji ponašali, dok je "Prometej" pun nebuloza, groznih dijaloga, loše i klišeizirane* karakterizacije (sapunice imaju bolje razrađene i pametnije likove), zapleta koji ne vode nikuda i bukvalno je usrao fenomenalnu ideju na kojoj je baziran. Čak i da nema nikakve veze s "Alienom", "Prometej" bi i dalje bio osrednji/loš film. I ne samo to, već nakon svega serviranog, očekuje od publike da se vrati kada nastavak izađe, jer kao eto, dobit će sve odgovore koje nisu dobili. Ne znam koji je klinac Hollywoodu u posljednje vrijeme, ali šta se desilo sa 'samostalnim' filmovima gdje ne moraš pogledati nastavak da bi razumio određene stvari (ne računajući serijale tipa "Gospodar prstenova", "Harry Potter", "Igre gladi" gdje je radnja ograničena brojem knjiga na kojima su bazirani)?

* pametni naučnik - check
arogantni naučnik - check
resident bitch in charge - check
zli robot - check
debil 1, zadrti papak, koji mrzi debila 2 - check
debil 2, nježni neurotičar, koji mrzi debila 1 - check
hrabri kapetan koji se žrtvuje za dobrobit sviju, ujedno i jedini pripadnik svoje rase - check

Mislim, ono... :roll:
Image

Rekoh samo da potpišem i odoborim ove rijeci :-) dancing King :thumbup: :thumbup:

Skot ocito racuna na odziv ovaca u što vecem broju u nastavcima koji slijede (mene nece vidjeti Prometej 2,3 itd) - to je valjda sad INN kad je Hollywood u pitanju...napravi keca, prvi dio, nabaci centaršut da se raja primi, ne odogovri im ništa , ostavi otvorena pitanja za Dvice i drugih nastavaka...how yes no, evo ti rinaka što ces mene više navuci na tu folušku...nekad se išcekivao nastavak nekog filma ko kreten, više nikad....što bi pravio jedan dobar film, kad može jufku razvuci na još jedan - dva nastavka....valja uzeti cifru na pompezno najavljivanih filmovima....a što se tice ove teme i otvaraca iste, baš kad da je placen direktno iz džepe Ridlija da velica ove splacine.
Last edited by LSD on 11/07/2012 17:27, edited 1 time in total.
LSD

#153 Re: Prometheus (2012)

Post by LSD »

.
DaysleepeR

#154 Re: Prometheus (2012)

Post by DaysleepeR »

bull21 wrote:Pa prometheus nije Alien. Kako to ne možete shvatiti?
malo je to čudno reći kada imamo Aliena u filmu :D i svašta nešto iz Aliena opet u filmu, ali čovjek je iznad sve rekao nema se potrebe ponavljati
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 21:31, edited 1 time in total.
DancingKing

#156 Re: Prometheus (2012)

Post by DancingKing »

LSD, :kravata: :)
jOFLA wrote:Uh, ali u filmu Alien iz 1979 nisu za kormilom našli Velikog lika, već su za kormilom prikazani samo njegov ružni skafander i odvratno letačko odijelo, u koje (tek u ovom Prometej filmu) sjeda Veliki lik i veže se pred polijetanje.
Niti je bilo fosilizirano kako je neko napisao, već im je u Prometej filmu u alienskom brodu sve sivkaste boje, sve je nalik na kosti i ljudska ždrijela - čak i zidovi. A sve je funkcionisalo tako da nema govora o fosilu.

Zatim brod pada. U filmu Alien 1979 nije prikazano šta se događalo sa brodom i nije bilo Velikih likova.
U ovom Prometej filmu Veliki lik trži za ženskom, a skafander i koščato letačko odijelo iz kojeg je izašao ostaju za kormilom gdje je bilo i prije nego što je Veliki lik ušao u njega, i tako ćemo ga vidjeti u Alien 1979 kao i posada sa Nostromo.
I meni se u prvom filmu činilo da je to neko ogromno i fosilizirano ružno biće za kormilom, a tek se sad u Prometeju vidi da nije, već je samo letačko odijelo i skafander.

Isto tako, ali nevezano za tvoj post, nigdje u filmu ništa ne govori da to nije onaj isti planet na koji se u Alien 1979 spustila posada sa Nostromo broda. Čak naprotiv*.
U tom filmu iz 1979 imamo potkovičasti svemirski brod koji je pao ili u kvaru. U njega ulazi posada Nostromo, tamo nađu jaja iz kojeg je izašao agresivni "rak " i priljubio se čovjeku na lice.

* Ljudi na Zemlji su prije nego što je sletila posada sa Nostromo već znali da na tom planetu nešto ima (starac i njegova klika, a koji je letio s' njima i od naših stvoritelja očekivao da mu daju besmrtnost). Kad je modul iz Nostromo broda sletio, činilo se kao da niko ne zna o čemu se radi. Ali, sjetimo se Asha koji je bio "zli" android. To jest, bio je programiran da po cijenu žrtava posade Nostromo "to nešto" ako ima donese na Zemlju, ili ispita o čemu se radi. Alien 1979 je radnja trideset godina poslije radnje iz Prometheusa.

U ovom filmu imamo alienski svemirski brod potkovičastog oblika koji je pao, iz Velikog lika u modulu izrodio se prvi Alien, a on ili njegovi potomci polažu jaja u alienskom svemirskom brodu na koje će kasnije naići posada Nostromo...

Meni je ta priča iz Prometeja sasvim normalno uklopljena u serijal kao početak sage o Alienu.
Da ne citiram svaki dio posta posebno, evo ovako, par pitanja i odgovora:
Does this take place on LV-426, the planet from Alien and Aliens?

No it does not. it takes place on LV-223 which is another moon planet but has better conditions for sustaining life than LV-426 did before it was terra-formed. It could be said that LV-426 is in the same star system as LV-223 "Zeta II Reticuli" although the solar systems seen in Alien and Prometheus may still lie several or hundreds of light years apart. In "Alien", Lambert mentions they are just short of "Zeta II Reticuli" when they are trying to figure out where they are, however, the Nostromo also heads toward a moon surrounding a ringed planet during the landing sequence in the film similar to the one in Prometheus. The 3D imaging shows the ringed planet with "Zeta II Reticuli" on the screen as well. It should be noted that Zeta Reticuli is a star system, not a planetary one, therefore, both locations could be different but near one another, as Shaw's presentation in this film indicates that this ringed planet has one sole moon.
How is this related to Ridley Scott's 'Alien' and the rest of the series?

The movie is set in the same fictional universe of Ridley Scott's Alien and has shared events with it, and directly precedes the rest of the original series, but it's definitively not related to Aliens vs Predator. There had been talks of a fifth Alien movie for years, with alternating contributions from James Cameron and Ridley Scott. In fact, Scott had committed to an Alien sequel or prequel several years ago but aborted the project when the studio opted to make the AvP movies first, and both Cameron and Scott, separately, were not supporters of the Alien/Predator crossover series. After the disappointing box office from Aliens vs Predator: Requiem, the studio shelved the AvP series again to go back to the original plan. The prequel film was supposed to cover the origins of the Weyland-Yutani Company.

When the project was initially greenlit, it was seen as two separate movies to be chronologically before the first Alien movie, written by Jon Spaihts, being directed by Carl Erik Rinsc, and Scott staying only as producer. However, Fox wanted Scott in the director's chair so much that he eventually accepted under the condition that the script was heavily retooled to reflect the concepts that he wanted to explore. Damon Lindelof was the pen to make it happen, and the result has been described in certain moments as a both a prequel and an original story. For instance, in an interview, Michael Fassbender confirmed that this is actually an Alien movie, taking place in the Alien universe. In July 2011, however, Scott stated in another interview that "by the end of the third act you start to realize there's a DNA of the very first Alien, but none of the subsequent [films]".

In short, the story takes place within the same universe albeit not directly connected to the events of the original. There has been some misdirection on part of the film makers to help heighten interest in the film by showing glimpses and links in common with Alien, including imagery inspired by, if not designed and built by, H.R. Giger (Source). Prometheus depicts that the so-called "Space Jockey" in Alien is a member of an ancient race nicknamed "Engineers" by the Prometheus Crew, and that they were aware of the existence of the race called in other films as "xenomorph", but never clearly explains the exact relationship between both races. It's only hinted that the "xenomorph" is used as a weapon or some other device to control less evolved races.
Was the ship from this film the one found in Alien?

No, the Derelict ship found in Alien was found on the planet LV-426 (henceforth called Derelict-426). The ship in Prometheus crashes on planet LV-223 (Derelict-223) after colliding with the Prometheus in the year 2093. Captain Janek theorizes that LV-223 is a military base, and this is reinforced when David tells Elizabeth that there is more than one ship and they are seen leaving the planet in one. In Prometheus, we learn that the last Engineer survived some kind of outbreak aboard Derelict-223 and never took off as it is in its docking station. We also see that the cargo of Derelict-223 is similar in function to Derelict-426, however different in appearance and maybe purpose as well. When the crew find the decapitated body of one of the Space Jockeys, they deduce it had been dead for at least 2000 years. In Alien, Dallas states that the Space Jockey (as Engineers were called before this movie) "looks like it's been dead a long time. Fossilized. Looks like it's growing out of the chair." Prometheus takes place in late December 2093 and Alien takes place in 2122, so it's safe to assume that the Space Jockey (from Derelict-426) didn't fossilize in just 28 years, but instead fled LV-223 during the initial outbreak which killed off all the Engineers in the planet. Unbeknownst to it, it had been impregnated by its cargo and died during the birthing process, and Derelict-426 crashed on LV-426 over 2000 years ago and remained dormant until found by the crew of the Nostromo.
Where in Prometheus did they say that this planet was LV-223?

When they show the holographic pictogram of the ancient "invitations" on Prometheus they show it's a planetary system that contains LV-223.
_Saša_

#157 Re: Prometheus (2012)

Post by _Saša_ »

Film nije nista posebno! Moze se pogledati ali prica je ocito samo uvod u neki novi nastavak!
Prepolovi jedan dobar film na dva dijela da zaradis malo vise love, nista novo. 8-)
Yokyouare

#158 Re: Prometheus (2012)

Post by Yokyouare »

Ma kad bi drugi dio bio dobar ne bi bilo loše... Ali kako su ovaj sfušerili čisto sumnjam da u ovom sastavu mogu napraviti dobar film.
Ostao mi je osjećaj kao da su cugali dok su radili na scenariju i da su se u neko doba toliko prebili da su zaboravili šta su htjeli reći :)
tag33

#159 Re: Prometheus (2012)

Post by tag33 »

Film je fenomenalan i toplo preporucujem svakom fanu SF-a, jedva cekam drugi dio da izadje :)
duplanula

#160 Re: Prometheus (2012)

Post by duplanula »

Image

Sada znamo odakle ideja za onu baju u Promethusu :D
Al@n_

#161 Re: Prometheus (2012)

Post by Al@n_ »

Black swan wrote:http://www.imdb.com/title/tt1446714/

mislim da ovaj film zaslužuje poseban topik
jer će biti najbolji film ove godine
i veličanstveni povratak u jedan od najboljih sf univerzuma

shit od filma
_Saša_

#162 Re: Prometheus (2012)

Post by _Saša_ »

Mislim da je vrijeme za zakljucavanje teme.
Doduse svi koji zele da pogledaju film Prometheus nek prvo pogledaju : Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 pa ce im doticni biti vrh. :D
zambaklija

#163 Re: Prometheus (2012)

Post by zambaklija »

pa dobro de te vi nama dozvolite da se sami uvjerimo kako je filIm kaka :D haj recite nam đe ima online pogledati,spikamo ingliš a i ponjimajimo po nako po russkije :D :D :D
Point.

#164 Re: Prometheus (2012)

Post by Point. »

Konacno pogledo ovo cudo i sta reci? Meni se svidio, ne razumijem ove sto popljuvase film na pravdi Boga. Vama bih licno uveo zakon o zabrani gledanja filma u narednih 35 godina. Jos ovi ufurani forumski kriticari, oni kao gledaju rad kamere, iz kojeg ugla je neka scena snimljena, pa onda trabunjaju o nelogicnosti, rupe u scenariju, montazi, ko sta nosi u filmu i slicno. Dze ste carsijski kriticari i stovaoci filma, nisam vas prepozno. :thumbup:

Film nije filmcina, da se razumijemo ali je sasvim solidan. Ne znam sta covjek da uradi da udovolji nasem narodu, neko izda album popljuje ga fgr, neko napravi film popljuje ga fgr, neko napise knjigu popljuje ga fgr, neko zabije tri gola popljuje ga fgr....znaci vazno je pljuvati po necemu sa pocetnim stavom ´ta ce on.

Ali predpostavljam znaju carsijski kriticari bolje od R. Scotta.

Svim fanovima SF-a toplo preporucujem ovaj filIm.
Altsa

#165 Re: Prometheus (2012)

Post by Altsa »

pogledajte men in black 3 pa cete vidjeti sta je smece :roll: a inace prometheus se pojavio za sada u DVD opciji na netu
jasko_ba

#166 Re: Prometheus (2012)

Post by jasko_ba »

tag33 wrote:Film je fenomenalan i toplo preporucujem svakom fanu SF-a, jedva cekam drugi dio da izadje :)
film je vrlo dobar u svakom slucaju, ne znam cemu tolika hajka protiv njega :-)
drag_gost

#167 Re: Prometheus (2012)

Post by drag_gost »

Odgledao... imam osjecaj da sam izgubio 2 sata.
_Saša_

#168 Re: Prometheus (2012)

Post by _Saša_ »

drag_gost wrote:Odgledao... imam osjecaj da sam izgubio 2 sata.
Ako te osjecaj ne vara, opisi ih kako izgledaju i neku nagradu, mozda ih neko nadje! :D
pravosudni2011

#169 Re: Prometheus (2012)

Post by pravosudni2011 »

Point. wrote:Konacno pogledo ovo cudo i sta reci? Meni se svidio, ne razumijem ove sto popljuvase film na pravdi Boga. Vama bih licno uveo zakon o zabrani gledanja filma u narednih 35 godina. Jos ovi ufurani forumski kriticari, oni kao gledaju rad kamere, iz kojeg ugla je neka scena snimljena, pa onda trabunjaju o nelogicnosti, rupe u scenariju, montazi, ko sta nosi u filmu i slicno. Dze ste carsijski kriticari i stovaoci filma, nisam vas prepozno. :thumbup:

Film nije filmcina, da se razumijemo ali je sasvim solidan. Ne znam sta covjek da uradi da udovolji nasem narodu, neko izda album popljuje ga fgr, neko napravi film popljuje ga fgr, neko napise knjigu popljuje ga fgr, neko zabije tri gola popljuje ga fgr....znaci vazno je pljuvati po necemu sa pocetnim stavom ´ta ce on.

Ali predpostavljam znaju carsijski kriticari bolje od R. Scotta.

Svim fanovima SF-a toplo preporucujem ovaj filIm.
Nije neki masterpiece, ali me je Fassbender odusevio kako je odglumio Davida :D :D Svaki put bih se nasmijala kad bi on nesto lupio, kao pokupio line iz tamo nekog filma :) (ups spojler)
drag_gost

#170 Re: Prometheus (2012)

Post by drag_gost »

_Saša_ wrote:
drag_gost wrote:Odgledao... imam osjecaj da sam izgubio 2 sata.
Ako te osjecaj ne vara, opisi ih kako izgledaju i neku nagradu, mozda ih neko nadje! :D
:D Izgledaju ovako:

Image
_Saša_

#171 Re: Prometheus (2012)

Post by _Saša_ »

Hahahaha! Dobar! Ovo se i meni desilo dok sam gledao ovaj film.
karanana

#172 Re: Prometheus (2012)

Post by karanana »

konacno odgledao sinoc.
nista posebno ali nije ni toliko los. 5,5/10. ima dosta rupa.
kakav je ono escape pod kad te samo katapultira nazad na planetu? kako se vratiti kuci?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#173 Re: Prometheus (2012)

Post by Truba »

pa nema svoj pogon :D
izbaci te da te spasi :D do dolaska ekipe
Nivri

#174 Re: Prometheus (2012)

Post by Nivri »

najjaci sci-fi film zadnjih dvije decenije. Filmcina u svakom smislu te rijeci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#175 Re: Prometheus (2012)

Post by Truba »

nije bolji od gatake :mrgreen:
Post Reply