Prolazak kroz crveno - novi hit?
-
the_stick
#1 Prolazak kroz crveno - novi hit?
U zadnjih nekoliko mjeseci mi se cini da je prolazak kroz crveno bas postala popularna 'furka' vozaca u Sarajevu. Skoro da nema dana da ovome ne svjedocim. I ne pricam ja o prolasku kroz crveno na fazon da se neko zaleti na zuto, pa na kraju prodje kroz crveno. Pricam o tome da frajer uredno zaobidje kolonu koja ceka na crvenom i proleti kao da je sam na cesti. Dva svjeza primjera iz zadnjih manje od 24 sata:
- Sinoc oko 7: stojim na crvenom u kranjcevicevoj kod opce bolnice (pravac od zeljeznicke prema bolnici). Iza mene kolona 4-5 auta. Kad odjednom, sve nas 'kulturno' zaobilazi BMW, prolazi kroz crveno i skrece desno prema Unitic-u.
- Danas oko 11 prije podne: opet na crvenom kod medicinskog fakulteta (pravac od ulice kosevo prema klinickom centru) i opet iza mene nekoliko auta. Uredno nas zaobilazi nissan, kroz crveno i ode pravo prema KCUS.
Kao sto rekoh, ovakvim situacijama svjedocim skoro svaki dan, u svim dijelovima gradova. Sudionici su svih profila, od onih sto voze napucane BMW-ove, do vozaca Golf II.
U cemu je ovdje fazon? Jel to neka nova furka? Demonstracija sile? Jesu odjednom svi postali svjesni da kod nas policija takve prestupnike ne zaustavlja (valjda je veci prekrsaj voziti 71 na sat u zoni 60)?
Sta raditi po ovom pitanju? Jednom sam cak zvao policiju. Bio sam izrevoltiran likom koji je od pofalica do skenderije (i vjerovatno dalje, jer sam ja skrenuo na skenderiji) proletio kroz svako crveno (i naravno nista tim nije dobio, jer je ipak usporavao na raskrsnicama, tako da je svo vrijeme bio tik ispred ostalih ucesnika saobracaja). Rekoh ja bih da prijavim da se u pravcu od skenderije prema carsiji krece audi koji prolazi kroz svako crveno. S druge strane dobih drzak odgovor nazovi xxx (neki broj), to je u nadleznosti saobracajne policije, i poklopi slusalicu.
- Sinoc oko 7: stojim na crvenom u kranjcevicevoj kod opce bolnice (pravac od zeljeznicke prema bolnici). Iza mene kolona 4-5 auta. Kad odjednom, sve nas 'kulturno' zaobilazi BMW, prolazi kroz crveno i skrece desno prema Unitic-u.
- Danas oko 11 prije podne: opet na crvenom kod medicinskog fakulteta (pravac od ulice kosevo prema klinickom centru) i opet iza mene nekoliko auta. Uredno nas zaobilazi nissan, kroz crveno i ode pravo prema KCUS.
Kao sto rekoh, ovakvim situacijama svjedocim skoro svaki dan, u svim dijelovima gradova. Sudionici su svih profila, od onih sto voze napucane BMW-ove, do vozaca Golf II.
U cemu je ovdje fazon? Jel to neka nova furka? Demonstracija sile? Jesu odjednom svi postali svjesni da kod nas policija takve prestupnike ne zaustavlja (valjda je veci prekrsaj voziti 71 na sat u zoni 60)?
Sta raditi po ovom pitanju? Jednom sam cak zvao policiju. Bio sam izrevoltiran likom koji je od pofalica do skenderije (i vjerovatno dalje, jer sam ja skrenuo na skenderiji) proletio kroz svako crveno (i naravno nista tim nije dobio, jer je ipak usporavao na raskrsnicama, tako da je svo vrijeme bio tik ispred ostalih ucesnika saobracaja). Rekoh ja bih da prijavim da se u pravcu od skenderije prema carsiji krece audi koji prolazi kroz svako crveno. S druge strane dobih drzak odgovor nazovi xxx (neki broj), to je u nadleznosti saobracajne policije, i poklopi slusalicu.
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Jučer u Zagrebačkoj skretanje u Derviša Numića crveno svjetlo,kolonu lijevom trakom prolazi prvo sivi Volvo i skreće u D.Numića zatim dva taksi vozila plava četvorka i za njom bijela Fabija karavan mislim oba Adin i Benjo taxi rade istu stvar jedan za drugim.
- fantom slobode
#3 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
To je postao stvarno novi hit po gradu. A sta da radis...sta te briga, svako se brine o tome kako ce voziti. Ako te ugrozi zbog toga, onda je druga prica. Do sad to ne dozivjeh...oni o svom trosku prolaze kroz crveno.
- Hemera
#4 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Uključivanje bahatih uposlenika Suda BiH i ostalih koji parkiraju na parkingu ispred pomenutog Suda u Shvrakinom.
Prije tri dana otvoren njima prolaz,kolona nekakvih auta izlazi sa parkinga i uključuje se na glavnu cestu desno (gdje trola prolazi prema Dobrinji),pretpostavljam Safeta Hadžića ulica se zove,elem,njima crveno se upalilo oni i dalje izlaze,trube ovi odozgo što čekaju semafor,ovi ništa,izašlo ih je pet,nisu službena već privatna vozila.
Prije tri dana otvoren njima prolaz,kolona nekakvih auta izlazi sa parkinga i uključuje se na glavnu cestu desno (gdje trola prolazi prema Dobrinji),pretpostavljam Safeta Hadžića ulica se zove,elem,njima crveno se upalilo oni i dalje izlaze,trube ovi odozgo što čekaju semafor,ovi ništa,izašlo ih je pet,nisu službena već privatna vozila.
- Edin H.
#5 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Postaviti kamere
uzimati vozacke i udariti po dzepu.
Posto sam objasnio predlazem da se zakljuca tema
Posto sam objasnio predlazem da se zakljuca tema
-
maxell_sarajevo
#6 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Kod druge gimnazije
Zbog murije, a i ovakvih budala snimam svaku svoju vožnju.

Zbog murije, a i ovakvih budala snimam svaku svoju vožnju.

- karanana
#7 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
ja sam za da se zakonski omoguci prolazak na crveno automobilima koji skrecu desno na nekim manje prometnim raskrsnicama tipa one spomenute u kranjcevicevoj kod unitica i da na takvim raskrsnicama crveno za skretanje desno znaci samo stop znak.
- Haris.ba
#8 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
A kako ovo snimaš? Koliko košta, pretpostavljam da je nešta slično veb kameri, i kako se i gdje ugrađuje? U Sarajevu, naravno. I kako ovo kasnije pregledaš. Snimiš na usb?
-
maxell_sarajevo
#9 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
S mobitelom i poslije samo prebacim na laptop, ako nema nista zanimljivo odmah izbrisem da ne zauzimam mnogo memorije.
- Haris.ba
#10 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Moja životna priča....odmah na komplikovano rješenje. Znam da u Rusiji ugrađuju u auta te snimače, a to mi izgleda kao elegantno rješenje. Mrsko mi mobitel stalno paliti.
Pa eto, ako neko zna, nek javi.
- daxon
#11 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Tu kameru možeš naručiti sa neke od bezbroj "china.com"stranica.
http://www.aliexpress.com/category/1000 ... isrefine=y
http://www.aliexpress.com/category/1000 ... isrefine=y
- akcid
#12 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Haris.ba wrote:Moja životna priča....odmah na komplikovano rješenje. Znam da u Rusiji ugrađuju u auta te snimače, a to mi izgleda kao elegantno rješenje. Mrsko mi mobitel stalno paliti.
http://www.klix.ba/forum/kamera-za-snim ... .html-f=21
-
VjecitiStudent
#13 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Jedan pokušaj prolaska kroz crveno kod BBI-a je danas završio sudarom.
- Hemera
#14 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
što si cenzurisao tablice?

-
Bodkin
#15 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
kao u us. od njih je tako na svakoj raskrsnicikaranana wrote:ja sam za da se zakonski omoguci prolazak na crveno automobilima koji skrecu desno na nekim manje prometnim raskrsnicama tipa one spomenute u kranjcevicevoj kod unitica i da na takvim raskrsnicama crveno za skretanje desno znaci samo stop znak.
-
miki27A
#16 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Nje bas na svakoj, ako ima tabla na semaforu sa "No turn on red" e onda ne moze. A imamo i par raskrsnica gdje je crveno sa sve 4 strane (kampus) pa pjesaci mogu prelaziti i dijagonalno pa nema micanja haman minut. google "diagonal crossing"Bodkin wrote:kao u us. od njih je tako na svakoj raskrsnici
-
shandrprcSA
#17 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
sad i ja htio da pitamHemera wrote:što si cenzurisao tablice?![]()
- P308
#18 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
I vjerovatno pustilawannabe_ultra wrote:blago tebi kad imas vremena na pretekmaxell_sarajevo wrote:S mobitelom i poslije samo prebacim na laptop, ako nema nista zanimljivo odmah izbrisem da ne zauzimam mnogo memorije.![]()
Inace veceras na pofalicima nakon sto sam se zaustavio na crveno, hladno me zaobidje audi a3 i prodje kroz crveno medjutim nije dugo bio mangup jer ga je murija docekala na prosirenju
- Ridjobrki
#19 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
U BL se crveno fakat poštuje a dopunsko zeleno za skretanje desno je pravilo na skoro svim raskrsnicama. Mene je jednom oderalo zbog obilaska tri auta i tog skretanja na otvoreno zeleno desno i više to ne radim (ne bih ni tad da nije bila stvarno gužva a ja u debelom kašnjenju) a primjećujem da se i to fakat sve rjeđe da vidjeti, najčešće se na taj potez odlučuju taksisti ako ima jedno auto ispred njih.
Al' juče vidjeh kako pun bus (firma MiG Tours) proleti hladno na crveno kraj mene sa jedno 70-80 km/h i to na jako prometnoj raskrsnici na tranzitu - oči mi moje stale kako lik proleti a bus nekakav stariji, pitanje je i koliko je to ispravno vozilo, putnici u njemu... Da te Bog dragi sačuva.
Al' juče vidjeh kako pun bus (firma MiG Tours) proleti hladno na crveno kraj mene sa jedno 70-80 km/h i to na jako prometnoj raskrsnici na tranzitu - oči mi moje stale kako lik proleti a bus nekakav stariji, pitanje je i koliko je to ispravno vozilo, putnici u njemu... Da te Bog dragi sačuva.
- OldMayor
#20 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Ja cesto, tj. svaki dan vidim zaobilaske kolona i prolazak kroz crveno kroz desnu traku koja se izdvaja. To se moze svakodnevno vidjeti na svakoj raskrsnici.
Obicno cekam i nadam se da ce se koloni upaliti zeleno, pa da hajvan se onda nema gdje ukljuciti i da se zapuca u stub, ne mora krepat.
Neki dan lik kod rasrksnice kod Sirbegovica, zaobidje citavu srednju kolonu desnom trakom, nekih 15-ak automobila i aj kontam sad ce frajer dole skrenuti desno, logicno, al jok frajer se zaleti i prodje pravo kroz crveno.
Samo me zanima sklop takvog mozga. Znaci kolona je, nepregledno je u picku materinu, ima i autobusa i svega, nema sanse da vidi sta mu ide odozgo iz pravca Velesica, ne vidi sta mu ide sa druge strane, ne vidi pjesake, ali jok proleti frajer nekih 80km/h.
Kakve su to droge. A policajca nigdje, jedna od najprometnijih raskrsnica i njih nigdje, narocito ih tu nikada nisam vidio. Dodju samo kad je udes i to je to.
P.S. Takodje je postalo pravo poplurano zaobilaziti kolone na lijevom skretanju na prometnijim rasrksnicama, lole idu pravo i onda se samo ubaci tebi u traku, pa ti se ti sad snalazi on planira da se ubaci.
Obicno cekam i nadam se da ce se koloni upaliti zeleno, pa da hajvan se onda nema gdje ukljuciti i da se zapuca u stub, ne mora krepat.
Neki dan lik kod rasrksnice kod Sirbegovica, zaobidje citavu srednju kolonu desnom trakom, nekih 15-ak automobila i aj kontam sad ce frajer dole skrenuti desno, logicno, al jok frajer se zaleti i prodje pravo kroz crveno.
Samo me zanima sklop takvog mozga. Znaci kolona je, nepregledno je u picku materinu, ima i autobusa i svega, nema sanse da vidi sta mu ide odozgo iz pravca Velesica, ne vidi sta mu ide sa druge strane, ne vidi pjesake, ali jok proleti frajer nekih 80km/h.
Kakve su to droge. A policajca nigdje, jedna od najprometnijih raskrsnica i njih nigdje, narocito ih tu nikada nisam vidio. Dodju samo kad je udes i to je to.
P.S. Takodje je postalo pravo poplurano zaobilaziti kolone na lijevom skretanju na prometnijim rasrksnicama, lole idu pravo i onda se samo ubaci tebi u traku, pa ti se ti sad snalazi on planira da se ubaci.
-
Hendrix
#21 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Ima još jedan fazon koji koriste moroni, kod remize iz pravca grada...skrenu u onu traku za desno i onda kad se zeleno upali za pravac nagare ga i iz te trake se uvale u ove tri koje idu pravo, nekad budu i po dvojica valjda trke neke, need for speed u pm.
Jednom vidim papak hoće da uradi taj fol, a ja taj dan natakaren s posla se vraćam, ljut na sve živo i gledam ja papka sprema se da se uvali, i nagarim ga i ja, jao kako je zakočio pred kraj raskrsnice inače bi opalio u stub, poslije me nešto fol ganja da me stigne i stade na semaforu iza mene blica...iskreno da je izašao bio sam spreman pobiti se zbog gluposti.
Mi se sve više krećemo ka stilu vožnje na bliskom istoku, nema semafora, svi trube, dogovaraju se tamo vamo, opšti haos, kako je krenulo neće nam drugo trebati.
Jednom vidim papak hoće da uradi taj fol, a ja taj dan natakaren s posla se vraćam, ljut na sve živo i gledam ja papka sprema se da se uvali, i nagarim ga i ja, jao kako je zakočio pred kraj raskrsnice inače bi opalio u stub, poslije me nešto fol ganja da me stigne i stade na semaforu iza mene blica...iskreno da je izašao bio sam spreman pobiti se zbog gluposti.
Mi se sve više krećemo ka stilu vožnje na bliskom istoku, nema semafora, svi trube, dogovaraju se tamo vamo, opšti haos, kako je krenulo neće nam drugo trebati.
-
Bodkin
#22 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
na vecinimiki27A wrote:Nje bas na svakoj, ako ima tabla na semaforu sa "No turn on red" e onda ne moze. A imamo i par raskrsnica gdje je crveno sa sve 4 strane (kampus) pa pjesaci mogu prelaziti i dijagonalno pa nema micanja haman minut. google "diagonal crossing"Bodkin wrote:kao u us. od njih je tako na svakoj raskrsnici
- vjesticanametli
#23 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
i preticu preko prosirenja s desne strane...........sinoc sam grmila na balavca na otoci pa majku im vise glupu
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#24 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
Nemoj majku.vjesticanametli wrote:i preticu preko prosirenja s desne strane...........sinoc sam grmila na balavca na otoci pa majku im vise glupu
- Skyfox
#25 Re: Prolazak kroz crveno - novi hit?
dok ne pokupe nekog pjesaka koji je krenuo malo ranije da prelazi...