Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sumirprimus wrote:na prvu rekao bih turbinski vodomjer koji je odavno izasao iz mode, i zato i mjeri zrak
imas vodomjer ali ga nemas...
Mokri turbinski (multijet) vodomjeri su odlični (jeftini, dugotrajni), ali kada rade u normalnim uslovima. Svakodnevne redukcije nisu normalni uslovi rada.
Pa logicno da i to placamo. Sta mislis, sta predstavlja onaj famozni "Fiksni trosak" od 2 KM na racunima?
Kad to pomnozis s brojem korisnika, dobije se lijepa mjesecna cifra koju ViK uzme, a da niko ziv ne zna za sta.
Kad se to onda doda na, hajmo reci samo 30% vode koja nije zaista isporucena, a samim tim ni potrosena, nego je to na satovima nakucao zrak, onda se dobije jos ljepsa cifra koju uzimaju bukvalno ni za sta.
Klasicna pljacka i otimacina.
Zivo me zanima sta premijer ima reci na ovo... Hoce li kazniti i ViK radi ocigledne kradje? Hoce li se napraviti analiza radi definisanja cifre koju ViK mjesecno bukvalno otme gradjanima za neisporucivanje vode, a naplatu iste?
Hoce li se gradjanima vratiti ista od tog otetog novca?
Last edited by Dozer on 22/09/2017 14:20, edited 1 time in total.
Dozer wrote:Pa logicno da i to placamo. Sta mislis, sta predstavlja onaj famozni "Fiksni trosak" od 2 KM na racunima?
Kad to pomnozis s brojem korisnika, dobije se lijepa mjesecna cifra koju ViK uzme, a da niko ziv ne zna za sta.
Kad se to onda doda na, hajmo reci samo 30% vode koja nije zaista isporucena, a samim tim ni potrosena, nego je to na satovima nakucao zrak, onda se dobije jos ljepsa cifra koju uzimaju bukvalno ni za sta.
Klasicna pljacka i otimacina.
Nas vodovod fiksni trošak od 3,5KM koristi za zamjenu vodomjera i poratnog spojnog materijala. Nakon 5 godina se mjenja vodomjer a korisnik ne plaća ništa.
hladan.preminger wrote:
Nas vodovod fiksni trošak od 3,5KM koristi za zamjenu vodomjera i poratnog spojnog materijala. Nakon 5 godina se mjenja vodomjer a korisnik ne plaća ništa.
Kod mene je u zgradi vodomjer mijenjan zadnji put 2009, po podacima iz ViK-a i po racunima i broju kubika na njima (tada je nulirano), a onda je kod njih zavedeno da je promijenjen i 2016. A nije, sto je opet vidljivo iz racuna i kubikaze na njima i na satu.
hladan.preminger wrote:
Kod mene je u zgradi vodomjer mijenjan zadnji put 2009, po podacima iz ViK-a, ali i po racunima i broju kubika, a onda je kod njih zavedeno da je promijenjen i 2016. A nije.
5 godina je rok valjanosti vodomjera za hladnu vodu, a 3 za vodomjere za toplu vodu.
zaasto bezveze objasni?
jedino sto ovdje vidim je nedostatak razumijevanja situacije, zato ljudima predlazem.
lakse promijenit vodomjer negoli namaknut ovih 100+ miliona
posto sam ja kod sebe kuci izveo vani kutiju i ugradio novi vodomjer naravno ultrazvucni nista to turbinski jer izmedju ostalog garantiraju da ne moze mjeriti zrak.sto je kod turbinskog teoretski moguce a eto izgleda i prakticno.i prvi taj certifikat ide od firme od koje kupis vodomjer. i onda ide bazdarenje ne sjesam se sad poslije 3 il 5 godina po tom zakonu.dobijes onu naljepnicu na mjerilo.
Dozer wrote:A kako fercer taj ultrazvucni...? Sta ge okrece? MIslim, logicno da ga okrece voda, ali na koji fol on prikazuje potrosnju?
Ako bi gledali fiziku, onda mislim da je ovako:
Zvuk je mehanički val. Prilikom laminarnog kretanja fluida kroz cijev senzorima (piezo ili magnetnim) se detektuje zvuk koji taj fluid stvara i tako se računa protok.