Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- nepass1
#9526 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
sta je reci jos nisu zavrnuli
- Maharadza
#9527 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Hadži-kifla časti za novu Hidžretsku!nepass1 wrote:sta je reci jos nisu zavrnuli
- insaneinthebrain
#9528 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
opet vode nema, tek u 7:15 pustili. ne mogu ljudi posteno da se operu prije posla/skole
koji bezobrazluk
koji bezobrazluk
-
dust71000
#9529 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Četveročlana porodica u mom haustoru vodu plaća u prosjeku 90 km mjesečno. Da li su iznosi toliki i u Varešu ?Haris.ba wrote:Postavljao sam cijenu vode u kasabi Varesu na ovoj temi, i strukturu.
Ljudi u kasabi koja je jedna od najpasivnijih mjesta za zivot placaju vecu cijenu vode nego pamuk raja u Sarajevu.
I ta cijena je niska, ali je u nju ukljucen dio amortizacije.
Dok u Sarajevu svete krave komunalnih usluga su nedodirive.
- Alfons Kauders
#9530 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
SDA ce pred izbore magicno rijesiti redukcije i osvojiti komotnu vecinu u Sarajevu. To ce biti predstavljeno kao da SDA rjesava probleme naslijedjene od komunjarske vlasti, sto ce se narodu dopasti - pa ce im izbor biti ili da glasaju za SDA koja rjesava probleme u vodosnabdijevanju, ili za SDP koji ce zavrnuti vodu i srusiti dzamije.izgubljena dusa wrote:Sto se mene tice - sda nikad nije bila oopcijaAlfons Kauders wrote:
Fino rekoh, SDA ce na vodosnabdijevanju uzeti izbore u Sarajevu - tako sto ce obecati rijesiti problem u naredne cetiri godine, cim s vlasti skinu mrske komunjare.
A raja i dalje misli da ce SDA izgubiti izbore radi ovogNe dragi moji, SDA ne samo da nece izgubiti glasove na ovom problemu, vec ce ih osvojiti.
A zbog vode su sikter za sva vremena...To sto su "moji" gubi svaki smisao, jer sve rade protiv mene I mog zivota
Ne samo da ce da pobijede, vec ima da pometu.
- Dozer
#9531 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I ovo je tacno, a zaboravih spomenuti. I takodjer je jos jedan od razloga zasto kazem da od tog projekta nema nista. Ni sutra, ni ikada.vodoinstalater wrote: Projekat je vec potrebno znacajno revidirati, naime nije moguce izgraditi jedan dio koji je zamisljen na prostoru Butmira na kojem je po sistemu "ja zauzeo" nastalo naselje od 200 tinjak kuca. Uz pomoc rahmetli Ilidzanskog nacelnika a i uz pomoc ovog sadasnjeg. Mozda ima manje kuca a mozda i vise...A i sam koncept zhtjeva veliku koperativnost RSa.
Sve to samo pokazuje kolicinu lazi i nekompetencije svih onih koji to potezu kao nesto bitno i ostvarivo, a to je opet, i kako god okrenemo - SDA.
Nazalost, oni ce i dalje vrlo uspjesno s tim i slicnim lazima manipulisati narod, jer narod jednostavno nema nacina da sazna sve ovo sto se ovdje pise.
A posto ovaj narod uglavnom vjeruje medijima i kojekakvim tzv. autoritetima koji se pojavljuju u tim medijima, sve je jasno....
- Haris.ba
#9532 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Skuplji je kubik.dust71000 wrote:Četveročlana porodica u mom haustoru vodu plaća u prosjeku 90 km mjesečno. Da li su iznosi toliki i u Varešu ?
A ako nemaš svoga mjerila, onda ti taj prosjek ne znači ništa. Jer plaćaš i komšijin vodokotlić koji curi 24 sata. Ja sam dva mjeseca plaćao za komšinicu koja ljeti pusti u sudoperu vodu da teče da joj hladi kuhinju.
Kolektivni mjerači ti nisu mjerilo nečije prosječne potrošnje. To ti mjeri potrošnju zgrade. I svako ima svoje navike. Ja se recimo kupam 40 minuta. Ko je išao u JNA i pokupio naviku okupa se za oko 10 minuta.
-
dust71000
#9533 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Prosjek stvarne potrošnje vode je vjerovatno isti kod stanovnika Sarajeva i Vareša, samo što nama u Sarajevu vrlo često dolazi kubikaža kao da svaki stan ima bazen. A vjerovatno ni u Varešu nema svako svoj vodomjer.Haris.ba wrote:Skuplji je kubik.dust71000 wrote:Četveročlana porodica u mom haustoru vodu plaća u prosjeku 90 km mjesečno. Da li su iznosi toliki i u Varešu ?
A ako nemaš svoga mjerila, onda ti taj prosjek ne znači ništa. Jer plaćaš i komšijin vodokotlić koji curi 24 sata. Ja sam dva mjeseca plaćao za komšinicu koja ljeti pusti u sudoperu vodu da teče da joj hladi kuhinju.
Kolektivni mjerači ti nisu mjerilo nečije prosječne potrošnje. To ti mjeri potrošnju zgrade. I svako ima svoje navike. Ja se recimo kupam 40 minuta. Ko je išao u JNA i pokupio naviku okupa se za oko 10 minuta.
- Haris.ba
#9534 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ko god misli da ima neki problem - ugradi vlastiti mjerač - i gotovo.
- holowey
#9535 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
da, po jedan mjerac za svaku vertikalu... uz saglasnost i potpis svih stanara (vlasnika stanova) iz ulaza... a jedan sat na tri ulaza... svaki ulaz 12-14 spratova, na svakom spratu cetiri stana, nema teoretske sanse da se prikupi saglasnost svih stanara... sistem tako smisljen da je neizvodiv...Haris.ba wrote:Ko god misli da ima neki problem - ugradi vlastiti mjerač - i gotovo.
- Haris.ba
#9536 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nema potrebe za saglasnost ostalih stanara više. To je ukinuto. Odeš i tražiš samo saglasnost upravitelja. I to je glupost, ali eto. Da napišu da je tehnički moguće.
- holowey
#9537 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Haris.ba wrote:Nema potrebe za saglasnost ostalih stanara više. To je ukinuto. Odeš i tražiš samo saglasnost upravitelja. I to je glupost, ali eto. Da napišu da je tehnički moguće.
-
dust71000
#9538 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nije baš neizvodivo, čitao sam malo o iskustvima ljudi koji su pokušali (neki i uspjeli) ugraditi individualne vodomjere, ali i poslije toga često ima problema i sa računima tj. potrošnjom i sa ViK-om (testiranje, ispitivanje i otalo što oni rade). Ima nekih iskustava po internetu pa koga zanima nije teško naći.holowey wrote:da, po jedan mjerac za svaku vertikalu... uz saglasnost i potpis svih stanara (vlasnika stanova) iz ulaza... a jedan sat na tri ulaza... svaki ulaz 12-14 spratova, na svakom spratu cetiri stana, nema teoretske sanse da se prikupi saglasnost svih stanara... sistem tako smisljen da je neizvodiv...Haris.ba wrote:Ko god misli da ima neki problem - ugradi vlastiti mjerač - i gotovo.
- azurna_obala
#9539 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Zavrnuli je u 10, a nikad moje ulice nema na spisku.
- cyprus
#9540 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ApsolutnoAlfons Kauders wrote:SDA ce pred izbore magicno rijesiti redukcije i osvojiti komotnu vecinu u Sarajevu. To ce biti predstavljeno kao da SDA rjesava probleme naslijedjene od komunjarske vlasti, sto ce se narodu dopasti - pa ce im izbor biti ili da glasaju za SDA koja rjesava probleme u vodosnabdijevanju, ili za SDP koji ce zavrnuti vodu i srusiti dzamije.
Ne samo da ce da pobijede, vec ima da pometu.
I onda će se redukcija vratiti u prvoj polovini oktobra
- horkesh
#9541 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Oni prije nekoliko sedmica uveli dnevnu redukciju, a ljudi i dalje gledaju jesu li na spisku. Sarajevo od Grbavice do Alipašina nema vode po danu.azurna_obala wrote:Zavrnuli je u 10, a nikad moje ulice nema na spisku.
Vidjeli su da se niko ne buni kad je redukcija bila 11-3, pa će sada to fino produžiti na 10-4. Par sedmica i ići će dalje.
Iduće godine u ovo doba ćemo gledati spisak ulica koje će taj dan dobiti vodu.
-
izgubljena dusa
#9542 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I onda, nakon 5 godina ponoviti proceduru, ustvari nabaviti novi mjerac...holowey wrote:da, po jedan mjerac za svaku vertikalu... uz saglasnost i potpis svih stanara (vlasnika stanova) iz ulaza... a jedan sat na tri ulaza... svaki ulaz 12-14 spratova, na svakom spratu cetiri stana, nema teoretske sanse da se prikupi saglasnost svih stanara... sistem tako smisljen da je neizvodiv...Haris.ba wrote:Ko god misli da ima neki problem - ugradi vlastiti mjerač - i gotovo.
Sta god i kako god - donji si...daj para ...onako, radi necijeg hira
- Haris.ba
#9543 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Da, to sam spomenuo napomenuti.
Kad se promjeni dobavljač individualnih vodomjera, onda stari odmah postanu rashodovani. Jer mora i novi dobavljač omastiti brk.
Tako da ko želi da plati koliko i potroši - osuđen je da to i posebno plati. Jer zamjenu mjerača plaća potrošač.
Najviše se isplati u stanovima koji su prazni dobar dio godine. Ne moraš ići u vodovod da se odjavljuješ.
Kad se promjeni dobavljač individualnih vodomjera, onda stari odmah postanu rashodovani. Jer mora i novi dobavljač omastiti brk.
Tako da ko želi da plati koliko i potroši - osuđen je da to i posebno plati. Jer zamjenu mjerača plaća potrošač.
Najviše se isplati u stanovima koji su prazni dobar dio godine. Ne moraš ići u vodovod da se odjavljuješ.
- Dozer
#9544 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ko je bio u ratu, i pokupio naviku, okupa se za 5 min. i s 5L vode.Haris.ba wrote: Kolektivni mjerači ti nisu mjerilo nečije prosječne potrošnje. To ti mjeri potrošnju zgrade. I svako ima svoje navike. Ja se recimo kupam 40 minuta. Ko je išao u JNA i pokupio naviku okupa se za oko 10 minuta.
Sto je lijepo kad imas svoj prikljucak, ili samo jednu vertikalu. Sta cemo kad imas 3 vertikale...? Moze se ugraditi, logicno, ali je totalno neisplativa investicija.Ko god misli da ima neki problem - ugradi vlastiti mjerač - i gotovo.
- Prpa.ba
#9545 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Voda koje vec ranije nego sto sam najavio ima u dva navrata po 3-4 sata dnevno vjerovatno vise nije ni za pice, cemu u prilog idu sve rasireniji stomacni gripovi.
Trenutno par NVO-ova radi na privatnoj i nezavisnoj analizi "cesmovace" i ako rezultati budu negativni, idu tuzbe protiv ViK, zavoda za javno zdravstvo i Kantona Sarajevo.
Trenutno par NVO-ova radi na privatnoj i nezavisnoj analizi "cesmovace" i ako rezultati budu negativni, idu tuzbe protiv ViK, zavoda za javno zdravstvo i Kantona Sarajevo.
- Dozer
#9546 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne znam da li znate, ali jutros cujem (iz 100% pouzdanog medicinskog izvora), da je u Sarajevu sve vise šuge kod djece, a ni odrasli nisu zanemarivi.
Mislim, halo... ŠUGA!? 21 vijek, Evropa?!
Mislim, halo... ŠUGA!? 21 vijek, Evropa?!
Last edited by Dozer on 21/09/2017 11:32, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#9547 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne želim da širim paniku. Ali, bio sam na infektivnoj zadnjih dana. Šta god da napišem - strah me.
Uglavnom. Ja ne pijem neprokuhanu vodu. A ni to nije neka sigurnost.
Uglavnom. Ja ne pijem neprokuhanu vodu. A ni to nije neka sigurnost.
Pa jeste. Jer moraš u biti ako želiš jedan vodomjer - izmijeniti sve cijevi u stanu. Ali, nije stvar isplativosti. Želiš li nove cijevi u stanu, i da platiš koliko potrošiš. To je ono što je glavno. Ako nemaš para za investiciju - bolje ništa ne dirati.Dozer wrote:Sta cemo kad imas 3 vertikale...? Moze se ugraditi, logicno, ali je totalno neisplativa investicija.
- Dozer
#9548 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nisu problem pare, nego ekonomska racunica, a ona pokazuje da je ugradnja 3 vodomjera totalno neisplativa investicija.
Skuplja pita, nego tepsija...
- Haris.ba
#9549 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kad se mijenjaju cijevi u stanu, može se napraviti da dobijaš vodu sa jedne vertikale, i onda ti treba samo jedan vodomjer.Dozer wrote:Nisu problem pare, nego ekonomska racunica, a ona pokazuje da je ugradnja 3 vodomjera totalno neisplativa investicija.
- VladaFBiH
#9550 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
mislim da je to skuplje nego da staviš dva vodomjera - obično su vertikale udaljene po par metara pa eventualno prostorija između njih kroz koju nemam pojma kako bi provukao cijevi osim kroz pod pa ukopavanje cijevi u zidove i sl.Haris.ba wrote:Kad se mijenjaju cijevi u stanu, može se napraviti da dobijaš vodu sa jedne vertikale, i onda ti treba samo jedan vodomjer.Dozer wrote:Nisu problem pare, nego ekonomska racunica, a ona pokazuje da je ugradnja 3 vodomjera totalno neisplativa investicija.