Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mišo_Kovač

#9151 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Mišo_Kovač »

Treba redom tući odgovorne. I to ne u masi, u rulji, već low-key. Dvojica sačekaju direktora ViKa i ubiju vodu u njemu. Pa kad se oporavi, jopet sačekuša, itd... Činjenica je da je svim ovim guzonjama jedino njihova lična guzica bitna... eventualno još guzice bliže familije... Tu treba udarati. Mimo zakonskih okvira i pravne države, jer realno, zakoni su za kurac, a država postoji samo na papiru... :D
Maharadza

#9152 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Maharadza »

Mišo_Kovač wrote:Treba redom tući odgovorne. I to ne u masi, u rulji, već low-key. Dvojica sačekaju direktora ViKa i ubiju vodu u njemu. Pa kad se oporavi, jopet sačekuša, itd... Činjenica je da je svim ovim guzonjama jedino njihova lična guzica bitna... eventualno još guzice bliže familije... Tu treba udarati. Mimo zakonskih okvira i pravne države, jer realno, zakoni su za kurac, a država postoji samo na papiru... :D
Normalno kada je divlji zapad, gdje nema niti će biti napretka (čitaj ostavki i sl.) dok ne bude planula koja vila na poljinama! :evil:
karanana

#9153 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by karanana »

Sve je u banani. Pat pozicija. Ako protestujes i palis vile na poljinama onda ces biti optuzen za rusenje demokratskog poretka, za kriminal i piromaniju, za kolaboriranje sa fahrom ili nerminom.
Ako ne protestujes opet nista naravno.

Rjesenja nema. Treba se predati, ako se moze preziviti prezivljavaj. I gledaj kako sebe ili djecu ispariti.
Dozer

#9154 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

musicman80 wrote:Stvar je jednostavna. Pokrenuti Facebook grupu i pozvati ljudi na masovan bojkot placanja racuna za vodu. Pa kada im pedesetak hiljada ljudi ne bude placalo racune, da vidite kako ce biti vode i kako ce da se radi. Samo ih treba po dzepu udariti, pa kada ne budu imali za plate, pocece da rade kako treba.
Lijep je ovo prijedlog, i ja ga ponavljam vec jedno 3-4 godine.... Ali, hajde ti objasni ovci sta je to ljudsko pravo, demokratija, tuzba JKP radi nepruzanja obavezne usluge, itd.... Ne ide...dzaba sve...
3000 ljudi potpisalo peticiju... Na proteste doslo 15 ljudi...a redovi za placanje vode na naplatnim mjestima uredni....

A da se skupi 50.000 ljudi, obustavi im placanje, i istovremeno podnese tuzbu protiv JKP ViK i Vlade KS radi udruzenog terorisanja stanovnika Sarajeva (ne gradjana, jer takvih je ovdje svega 1%), e - tad bi se moglo pricati o necemu...
Ovako...to je samo pisanje uz vjetar...

Nema u ovom gradu, pardon - selendri, vise ni pameti, ni mooda.... Samo ovce koje bleje, a ni to ne znaju kako treba....
karanana

#9155 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by karanana »

E jedino mozda to masivno neplacanje. Totalni bojkot. Ali ni to ne vidim.
amar1994

#9156 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Image

:D
dragma
Vozim: Pješe

#9157 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

karanana wrote:Sve je u banani. Pat pozicija. Ako protestujes i palis vile na poljinama onda ces biti optuzen za rusenje demokratskog poretka, za kriminal i piromaniju, za kolaboriranje sa fahrom ili nerminom.
Ako ne protestujes opet nista naravno.

Rjesenja nema. Treba se predati, ako se moze preziviti prezivljavaj. I gledaj kako sebe ili djecu ispariti.
Pa takav su sistem napravili, i onda kad mi neko kaže nesposobni :-)

Šipak. Znaju oni svojoj guzici i te kako .
orinoco

#9158 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by orinoco »

Dozer wrote:
musicman80 wrote:Stvar je jednostavna. Pokrenuti Facebook grupu i pozvati ljudi na masovan bojkot placanja racuna za vodu..
Lijep je ovo prijedlog, i ja ga ponavljam vec jedno 3-4 godine.... Ali, hajde ti objasni ovci sta je to ljudsko pravo, demokratija, tuzba JKP radi nepruzanja obavezne usluge, itd.....
Negdje sam čitala ovo pravo, podsjeti me gdje sam ga mogla pročitati, u kojem zakonu u nas?
Haris.ba

#9159 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Ombudsmeni spominju pravo na vodu, i na osnovu toga donose razne preporuke. Ali, uglavnom se tiče procesa.

Neko mi je pričao da ima i jedna odluka gdje je zabranjeno ukinuti isporuku vode u stan. To jeste da vik može samo da tuži za neplaćanje, ali ne smije fizičkom licu isključiti vodu. Pa ako je ko ima, nek je postavi.
Dozer

#9160 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Ma to spada pod generalne UN konvencije o ljudskim pravima, a BiH je potpisnica istih, pa samim tim i KS i ViK kao JKP koje treba da obezbijedi to pravo.
Kod nas bi to trebalo pisati u zakonima o JKP i njihovim uslugama.

Samo skontajte - zasto samo ViK nikome nije dao ugovor za svoje usluge na potpis, dok ostala JKP jesu.... I sve ce biti jasno - jer bi po osnovu tuzbi gradjana bankrotirali za pola godine...
orinoco

#9161 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by orinoco »

Haris.ba wrote:Ombudsmeni spominju pravo na vodu, i na osnovu toga donose razne preporuke. Ali, uglavnom se tiče procesa.

Neko mi je pričao da ima i jedna odluka gdje je zabranjeno ukinuti isporuku vode u stan. To jeste da vik može samo da tuži za neplaćanje, ali ne smije fizičkom licu isključiti vodu. Pa ako je ko ima, nek je postavi.
Ako vode nema, kako će ViK isporučiti vodu...

Pitanje koje nisam čitala da je neko postavio je istinitost navoda o smanjenoj količini dotoka vode u bunare. Da li je ikad formirana nezavisna komisija koja bi izvršila cjelokupnu reviziju, i finansijskog i materijalnog poslovanja ViK-, pri čemu ne mislim na frizirane izvještaje Skupštini KS, i da li je ikad ijedan stručni tim izvršio mjerenja sarajevskih izvorišta, te dokazao ViK-ove tvrdnje o nestašici vode, ili ih demantirao.

Meni se čini, laiku, da je ViK jedan veliki kriminal.
dragma

#9162 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

musicman80 wrote:Stvar je jednostavna. Pokrenuti Facebook grupu i pozvati ljudi na masovan bojkot placanja racuna za vodu. Pa kada im pedesetak hiljada ljudi ne bude placalo racune, da vidite kako ce biti vode i kako ce da se radi. Samo ih treba po dzepu udariti, pa kada ne budu imali za plate, pocece da rade kako treba.
Pa kad tih 50 000 ljudi dobije sudsku presudu da u roku od petnaest dana moraju izmiriti sve svoje obaveze prema ViK-u plus sudske troškove i zateznu kamatu, ako ne milom onda silom, mehanizmi postoje, sve po zakonu, koga će onda zasvrbjeti džepovi?
ViK sigurno neće, oni su svakako na budžetu i platu primaju od države. A i pravosuđe takođe :-D ;-)
Haris.ba

#9163 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

orinoco wrote:Ako vode nema, kako će ViK isporučiti vodu...
Ma odnosi se na priču da će doći i isključivati vodu ako narod ne plaća.

dragma wrote:Pa kad tih 50 000 ljudi dobije sudsku presudu da u roku od petnaest dana moraju izmiriti sve svoje obaveze prema ViK-u plus sudske troškove i zateznu kamatu, ako ne milom onda silom, mehanizmi postoje, sve po zakonu, koga će onda zasvrbjeti džepovi?
ViK sigurno neće, oni su svakako na budžetu i platu primaju od države. A i pravosuđe takođe
Sud ne bi mogao obraditi te presude ne u roku od 15 dana, već ne bi mogao u roku od 5 godina.
Hakiz

#9164 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Hakiz »

orinoco wrote:
Haris.ba wrote:Ombudsmeni spominju pravo na vodu, i na osnovu toga donose razne preporuke. Ali, uglavnom se tiče procesa.

Ako vode nema, kako će ViK isporučiti vodu...

Pitanje koje nisam čitala da je neko postavio je istinitost navoda o smanjenoj količini dotoka vode u bunare. Da li je ikad formirana nezavisna komisija koja bi izvršila cjelokupnu reviziju, i finansijskog i materijalnog poslovanja ViK-, pri čemu ne mislim na frizirane izvještaje Skupštini KS, i da li je ikad ijedan stručni tim izvršio mjerenja sarajevskih izvorišta, te dokazao ViK-ove tvrdnje o nestašici vode, ili ih demantirao.

Meni se čini, laiku, da je ViK jedan veliki kriminal.
ViK je dužan veliki novac za struju. Isključivanjem pumpi u toku noći štedi se struja. I tako...
dragma

#9165 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

Haris.ba wrote:
dragma wrote:Pa kad tih 50 000 ljudi dobije sudsku presudu da u roku od petnaest dana moraju izmiriti sve svoje obaveze prema ViK-u plus sudske troškove i zateznu kamatu, ako ne milom onda silom, mehanizmi postoje, sve po zakonu, koga će onda zasvrbjeti džepovi?
ViK sigurno neće, oni su svakako na budžetu i platu primaju od države. A i pravosuđe takođe
Sud ne bi mogao obraditi te presude ne u roku od 15 dana, već ne bi mogao u roku od 5 godina.
Govorim o roku od 15 dana da se izmire obaveze. Naravno, prvo bi išle opomene a tek onda sudske presude, u međuvremenu isključivanja neplatiša sa mreže, što imaju puno pravo, kao jadan od mehanizama sankcionisanja i pritiska na iste. Predmeti se ne bi obrađivali pojedinačno i pošto je stvar jasna ne bi trebalo 5 godina već mnogo manje, taman onoliko vremenski dugo koliko je potrebno da se odštampaju, potpišu, protokolišu i uruče svakome ponaosob.
musicman80

#9166 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by musicman80 »

Haris.ba wrote:
orinoco wrote:Ako vode nema, kako će ViK isporučiti vodu...
Ma odnosi se na priču da će doći i isključivati vodu ako narod ne plaća.

Upravo to. Mozes tuziti deset ljudi, ali pedeset hiljada, tesko, pogotovo u nasem sistemu. Sta I da dodje presuda I sve osude na zatvorske kazne, gdje bi smjestili 50.000 dusa?
dragma

#9167 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by dragma »

:lol: :lol:

Naša posla, čim nekome spomeneš sud on odmah pomisli na zatvor.

Pišemo se sutra, laku noć :thumbup:
drug_profi

#9168 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Sud ti bukvalno ne može naplatiti dug ako ne zna gdje radiš ili ako sam ne daš te podatke. Banke im nece dati podatak imas li racun, porezna cak nece dati informaciju gdje radis i koliko poreza placas.
Pricao mi slucaj covjek iz kucepaziteljske firme. Dobiju presudu na sudu i onda se slome da saznaju gdje duznik radi da bi sud izrekao administrativnu zabranu na platu. Sud to nece/ne moze da sazna.
Ako on laze lazem i ja.
orinoco

#9169 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by orinoco »

drugi profil wrote:Sud ti bukvalno ne može naplatiti dug ako ne zna gdje radiš ili ako sam ne daš te podatke. Banke im nece dati podatak imas li racun, porezna cak nece dati informaciju gdje radis i koliko poreza placas.
Pricao mi slucaj covjek iz kucepaziteljske firme. Dobiju presudu na sudu i onda se slome da saznaju gdje duznik radi da bi sud izrekao administrativnu zabranu na platu. Sud to nece/ne moze da sazna.
Ako on laze lazem i ja.
Porezna uprava ima sve informacije, JS3100 i GIP-1022.
orinoco

#9170 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by orinoco »

Ovaj pijesak još uvijek stoji ovakav... :(
mayab wrote:
amar1994 wrote:Jebali su majku cesti za sva vremena :run:

Image
Image
Uh, upravo htjedoh to napisati, jer sad ce tu (NEKADA, ko zna kada :lol: ) na scenu stupiti druga jaranska firma da to zakrpi, i onda pisi propalo, 15 dana poslije intervencije ce se uleknuti i tako dalje, nastavite tok misli..... :run:
Tomahawk11
Globalni moderator

#9171 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Hakiz wrote:
ViK je dužan veliki novac za struju. Isključivanjem pumpi u toku noći štedi se struja. I tako...
Aha....a pumpanjem vode koja ode u zemlju su skršili 75 miliona KM za 10 godina....75 miliona KM više nego su trebali....skontaj šta su mogli s tim parama....normalno da su dužni, a onda se pribjegava kromanjonskim riješenjima i sistemom preko leđa građana.
Haris.ba

#9172 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

dragma wrote:
Govorim o roku od 15 dana da se izmire obaveze. Naravno, prvo bi išle opomene a tek onda sudske presude, u međuvremenu isključivanja neplatiša sa mreže, što imaju puno pravo, kao jadan od mehanizama sankcionisanja i pritiska na iste. Predmeti se ne bi obrađivali pojedinačno i pošto je stvar jasna ne bi trebalo 5 godina već mnogo manje, taman onoliko vremenski dugo koliko je potrebno da se odštampaju, potpišu, protokolišu i uruče svakome ponaosob.
Prvo - ne bi mogli napisati toliko opomena za 15 dana. Drugo, nemaju potrebe pisati opomene. Na slijedećem računu piše dug, i on se smatra opomenom.

Drugo - da 50000 odbije platiti račun - niko ne bi bio isključen sa sistema jer niko od političara ne bi imao petlje da stane iza toga.

Poslije malo jače graje prije nekoliko mjeseci račun za toplane koji su povećali se smanjio. Kaže se ništa se ne može. Ne može se klinac. Već se neće.

Predmeti se moraju obrađivati pojedinačno. Bio sam u depou gdje stoje predmeti VIK u sudu. Da sad prestanu da rade išta više, u slijedećih 10 godina ih ne mogu riješiti. Jer i pored automatizacije koja je uvedena, opet ima procedura koja to usporava.
drug_profi

#9173 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

orinoco wrote:
drugi profil wrote:Sud ti bukvalno ne može naplatiti dug ako ne zna gdje radiš ili ako sam ne daš te podatke. Banke im nece dati podatak imas li racun, porezna cak nece dati informaciju gdje radis i koliko poreza placas.
Ako on laze lazem i ja.
Porezna uprava ima sve informacije, JS3100 i GIP-1022.
Ima naravno, ali nisu dostupne sudu. Pozivaju se na zakon o zastiti podataka. Apsurdistan.
izgubljena dusa

#9174 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

orinoco wrote:Ovaj pijesak još uvijek stoji ovakav... :(
mayab wrote:
amar1994 wrote:Jebali su majku cesti za sva vremena :run:

Image
Image
Uh, upravo htjedoh to napisati, jer sad ce tu (NEKADA, ko zna kada :lol: ) na scenu stupiti druga jaranska firma da to zakrpi, i onda pisi propalo, 15 dana poslije intervencije ce se uleknuti i tako dalje, nastavite tok misli..... :run:
Nije ovakav, sad izgleda ljepse - poravnali su ga malo :lol:

Mislim da je sasvom OK :izet: , makadam u sred carsije. To je falilo :roll:
Roccohljup

#9175 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

Ma znaju da ce opet ciknuti pa da ne razbijaju asfalt opet :)
Juče avaz piše (a njima se mora vjerovati :D ), kako nemaju ni lopata i krampi, a kamoli sta više.

http://avaz.ba/lokalne-vijesti/sarajevo ... e-i-krampe
Post Reply