Ali, ja predlažem Dozer da se javi.
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Haris.ba
#8876 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Zove me haver i zafrkava me (možda). Kaže izašao konkurs za člana skupštine vodovoda, te da se prjavim. Ne znam je li istina.
- Dozer
#8877 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Fali, fali, i to svega.Filter wrote:da prostis, sa moje tacke gledista... ne fali.Dozer wrote:Naravno da fali bagera. I ne samo bagera, nego i svake druge mehanizacije.
danima prolazim pored parkirane mehanizacije, kamen nije prevrnut.
raskopali logavinu polozili plastiku prije dvije sedmice i parkirali bager... od jucer su kao poceli radovi zvanicno. bager je prdio dvije sedmice.
ista stvar i u muse cazima catica, danima znaju stajati parkirani, nako.
ne fali mehanizacije ba, fali mozga i volje. ovaj pingpong je samo da nas zamanta
To mehanizacije sto oni imaju je jad i bijeda. Staro k'o Grcka, pola ne radi uopste, a s onim sto im radi mogu pokriti 2-3 lokacije istovremeno, i to je to.
O ljudstvu za to ne treba ni pricati, jer i toga imaju tacno toliko da mogu pokriti isto toliko lokacija istovremeno, s velikim upitnikom na to o kolikom i kakvom kvaru se radi.
Nije ovo pravdanje ViK-a, nego cinjenicno stanje.
Ali, zato imaju kancelarijskih moljaca u neogranicenim kolicinama, a za koje ni sami ne znaju sta tacno rade. I imaju li ikakvog posla uopste...
Last edited by Dozer on 08/09/2017 14:23, edited 1 time in total.
- Dozer
#8878 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Neka, hvala.Haris.ba wrote:Zove me haver i zafrkava me (možda). Kaže izašao konkurs za člana skupštine vodovoda, te da se prjavim. Ne znam je li istina.
Vrlo brzo bih onda zavrsio na nekom sudu, jer bi prije toga neko drugi zavrsio u bolnici. Ili vise njihA...
S druge strane, ta njihova skupstina je sprdacina, kao i direktor, sektori razvoja, itd. jer - NISTA ViK ne moze uraditi, pa ma ko da je direktor, bez odobrenja i saglasnosti Vlade KS, tj. - SDA.
Sve sto direktor zamisli, skupstina ViK-a odobri, itd., a zahtijeva neka veca sredstva (ne znam tacno do koje cifre oni mogu sami nesto raditi), mora ici na odobravanje u Vladu KS. A znamo ko upravlja Vladom KS vec 20 godina....
- orinoco
#8879 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

OTVORENI PROTESTNI POZIV građanstva Skupštini Kantona Sarajevo
Vodosnabdijevanje u Sarajevu bilo je gore samo tokom opsade grada. Svakodnevne redukcije traju već godinama usljed nedovoljnog ulaganja u održavanje i obnovu vodovodne mreže kao i zaštitu postojećih i obezbjeđivanje novih izvorišta. Pri tome redukcije, kao i nesmetana izgradnja u vodozaštitnim zonama, dovode u pitanje i sam kvalitet naše vode.
Ovakvo stanje uzrokovano je decenijama lošeg upravljanja javnim preduzećem. Za to odgovornost snose prvenstveno sve vlade i skupštine Kantona do dana današnjeg i njihove ekspoziture - uprave KJKP Vodovod i kanalizacija. Loše uprave su mogle biti zamijenjene, a samo preduzeće spašeno pravovremenim i odlučnim intervencijama vlasti. To se moglo uraditi u svakom momentu od rata do danas. Nebriga je kulminirala zadnjih godina kada su davanja iz kantonalnog budžeta za održavanje i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture drastično smanjena.
Smatramo da je u pozadini namjera da se, nekim vidom javno-privatnog partnerstva, vodosnabdijevanje prepusti privatnoj firmi, što se u većini gradova svijeta pokazalo katastrofalnim – usluge su poskupile, a pogoršale se.
Stoga pozivamo Skupštinu Kantona Sarajevo, kao najviši organ vlasti u kantonu, da sazove hitnu tematsku sjednicu o vodosnabdijevanju i poduzme odlučne korake na rješenju problema. Pozivamo Skupštinu da ovu sjednicu otvori za učešće javnosti, budući da se ovo tiče svakodnevnog života svih nas.
U duhu zaključaka javnih rasprava (u prilogu), koje je samo građanstvo organizovalo prošle zime usljed nikakvog angažmana nadležnih na rješavanju problema, predlažemo Skupštini da:
1. Momentalno obezbijedi iz budžeta sav potrebni novac za popravke vodovodne mreže, te sve potrebne ljudske i materijalne resurse Zavodu za javno zdravlje KS kako bi obavljali kontrolu kvaliteta vode za piće u skladu s važećim pravilnicima i vanrednim potrebama uzrokovanim redovnim redukcijama vode.
2. Hitno uspostavi mehanizme direktnog i kontinuiranog nadzora skupštinskih zastupnika i predstavnika građana nad trošenjem novca koji će biti namijenjen obnovi vodovoda;
3. Obaveže KJKP “Vodovod i kanalizacija” i Zavod za javno zdravlje KS da građanstvu pružaju tačne, detaljne i pravovremene informacije o kvalitetu vode za piće i stanju snabdijevanja vodom.
4. Nastavi redovno ulaganje iz budžeta Kantona za obnovu vodovoda;
5. Momentalnom odlukom obustavi bilo koji vid ugrožavanja vodozaštitnih zona i tako trajno zaštiti postojeća i planirana izvorišta pitke vode;
6. Što skorijom izmjenom kantonalnog ustava (tekst amanadmana u prilogu) i drugih relevantnih pravnih akata trajno zaštiti našu vodu od bilo koje vrste privatizacije, uključujući i nekontrolisanu eksploataciju vrela u vidu koncesija. (obrazloženje prijedloga u prilogu)
Jasno je da se rješenje ne može naći preko noći, ali stanje se ubrzo može poboljšati ako se u vodovod počne ulagati redovno i namjenski. Upravo Vlada i Skupština imale su i imaju sve instrumente - finansijske, pravne i institucionalne, da usmjere sarajevski vodovod ka oporavku i da nam svima osiguraju redovno snabdijevanje kvalitetnom, pitkom vodom po pristupačnoj cijeni. Na to imamo pravo jer voda je naše društveno dobro.
U Sarajevu, 8. septembra 2017. godine
- orinoco
#8880 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Zar Vlada Kantona Sarajevo nije u stalnom zasjedanju još od prije skoro mjesec dana, prije odlaska premijera na hadž, upravo s ciljem rješavanja vodosnabdijevanja Sarajeva?
- drug_profi
#8881 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Ne piše gdje i šta je ovo. Samo kad je to nešto.
- Dozer
#8882 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ko ovo organizuje, pokrece ili sta vec, i gdje ce se ovo odrzavati?
- orinoco
#8883 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Meni su rekli danas da će protesti biti ispred Skupštine KS, sljedeće sedmiceDozer wrote:Ko ovo organizuje, pokrece ili sta vec, i gdje ce se ovo odrzavati?
- drug_profi
#8884 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Od ponedeljka do petka u sred radnog vremena, mudro.... 
- azurna_obala
#8885 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Toliko ima besposlenog svijeta, da je ovo taman vrijeme, samo kad bi se guzica digla.
Ko radi, nek radi.
Jbg sad ni pokušaj organizacije protesta ne valja.
Ko radi, nek radi.
- JThomas
#8886 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ja nisam insajder iz vodovoda i ne znam nijednog takvog. ali čisto zdravorazumski - potpuno je moguće da je to došlo u fazu gdje oni takvi kakvi jesu to ni uz najbolju volju više ne mogu popraviti. gdje pamet menadžera i premijera sa difa, rođa, zema, kumova i stranačkih drugova naprosto više ne pomaže...
- Bloo
- Globalna šefica
#8887 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Da, a kad ti dogori ostavljaš i posao i ideš na proteste...valjda...azurna_obala wrote:Toliko ima besposlenog svijeta, da je ovo taman vrijeme, samo kad bi se guzica digla.
Ko radi, nek radi.
U nekom idealnom svijetu, radnici (u dogovoru sa normalnim gazdama ako ih još ima takvih, a čiji posao eventualno trpi zbog vodosnabdjevanja) bi isto izašli...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#8888 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
To je neka nevladina organizacija koja je dosada odrzala par javnih tribina po pitanju opskrbe vodom i po njihovim tvrdnjama vode ima kao i da novca za popravku cijevi takodjer ima.Dozer wrote:Ko ovo organizuje, pokrece ili sta vec, i gdje ce se ovo odrzavati?
Bili su se obavezali da ce SKS dostaviti inicijativu o ustsvnom pravu svakog gradjanina KS na vodu i da ce traziti pojedino izjasnjavanje svakog zastupnika no to se nije desilo. Najpoznatiji su po vikend okupljanjima pred vijecnicom u smislu da se ona vrati narodnoj biblioteci.
Svaki protesti su vazni ovi za vodu pogotovo , Dino Konakovic sebe majstorski postavlja u poziciju zrtve sa ostalim gradjanima a narod ko narod ne prepoznaje njegovu dvostruku igru njego se divi njegovim "kritikama".
Pozdrav komsija.
- problemnatravunu
#8889 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Noćas oko pola 4 vode sasvim normalno ima, pod normalnim pritiskom, ne pamtim kad je ovako bilo zadnji put, sta se to dogadja
reče mi komšija, da se nisu kak'e hadzije noćas vraćale sa hadža, pa "him pustalo vodu da imaju"....kad bolje razmislim, ja drugog "opravdanja" nemam

reče mi komšija, da se nisu kak'e hadzije noćas vraćale sa hadža, pa "him pustalo vodu da imaju"....kad bolje razmislim, ja drugog "opravdanja" nemam
-
bumerangss
#8890 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Opet vode u Boljakovom Potoku nema... pa jebem vam sve vam jebem
- Hajlac
#8891 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
OGROMNA / GLAVNA vodovodna cijev pod pjesackom stazom izmedju hotela Zagreb i glavne dzade, ne da je pukla, nego je eksplodirala pod zemljom.
Na M. Dvoru je tekla/tece rijeka mulja i vode.
Tolika je silina vode da se asfalt krajnje lijeve trake + pjesacke staze potpuno deformisao/uzdignuo bar 10-ak centimetara
Ne bi me cudilo rupa da se stvori nakon ispiranja podloge i kakvo auto da u njoj zavrsi.
Kad kreteni nakace hejbet dodatnih pumpi/bunara, kao seljacki pokusaj kompenziranja silnih gubitaka/puknutih cijevi u sistemu, pa pritisak u cijevima podivlja...po citavom gradu zadnjih mjesec dana curi iz stotina onih malih ventila/sahtova.

Na M. Dvoru je tekla/tece rijeka mulja i vode.
Tolika je silina vode da se asfalt krajnje lijeve trake + pjesacke staze potpuno deformisao/uzdignuo bar 10-ak centimetara
Ne bi me cudilo rupa da se stvori nakon ispiranja podloge i kakvo auto da u njoj zavrsi.
Kad kreteni nakace hejbet dodatnih pumpi/bunara, kao seljacki pokusaj kompenziranja silnih gubitaka/puknutih cijevi u sistemu, pa pritisak u cijevima podivlja...po citavom gradu zadnjih mjesec dana curi iz stotina onih malih ventila/sahtova.
Last edited by Hajlac on 10/09/2017 16:59, edited 1 time in total.
- azurna_obala
#8892 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Poplava u Titovoj
Ispred Alte voda teče ispod betonske klupe
Svuda ima vode, osim tamo gdje bi je trebalo i biti.
- insomnia78
#8893 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Slabo dovite brate
- Logovan
#8894 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Slijedi nam totalni raspad, al' bukvalno. Sve će više biti kvarova, poplava, potoka, redukcija, itd. Nastat će problemi tamo gdje je rijetko bilo problema ili čak nikada. Za nekih 5, 6 godina, ako ne i manje, možemo očekivati da će voda postati luksuz.azurna_obala wrote:Poplava u Titovoj![]()
- insaneinthebrain
#8895 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
sve se nema, a ulice se peru vodom iz podzemnih cijevi

- Logovan
#8896 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
ViK moli građane za strpljenje, sve će biti uredu.
- Bloo
- Globalna šefica
#8897 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
titodragi
sad kad pola mdvoru propadne u rupu
sad kad pola mdvoru propadne u rupu
- zavezata-vreca
#8898 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Oni kulturno preko fb zamole za razumijevanje,narod kulturno ispostuje 
- amar1994
#8899 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Polako je krenuo raspad , nece izaci na dobro , ustvari hoce al pitanje kada 
- sheilak
#8900 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
dakle danas na terasi u alti i odjednom ovaj plimni bal na m. dvoru
ima se, moze se.
ali bila sam iznenadjena da su to tako brzo sanirali tj. da voda jos uvijek ne tece. vidite da se ne raspada sve
ali bila sam iznenadjena da su to tako brzo sanirali tj. da voda jos uvijek ne tece. vidite da se ne raspada sve