Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#8501 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

hladan.preminger wrote:
Dozer wrote:A ja, evo, sad pratim potrosnju u ulazu od 8 stanova i 19 stanara, od kojih je 10 penzionera, 6 zaposlenih, i troje djece.

I po vodomjeru ispada da smo u protekla 2 dana potrosili 13 kubika vode (13.000 litara), odnosno da je svako od nas potrosio po 342 L za dan...

Kako nema vode ba? Vidite da je ima, i to u nevjerovatnim kolicinama...

Standardna EU potrošnja za normalne zivotne potrebe kreće se od 100l do 150l po danu.
dodaj još u 99% slučajeva barem jednu neispravnu česmu i vodokotlić u haustoru i eto ti razlike + imaš gluposti kao oticanje vode prije nego što se napiješ (da dođe hladna :) ) - u principu računaj da je u neki naš prosjek 6-8m2 po osobi ako je sve ispravno
Roccohljup

#8502 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

jutros tek oko 7 počela dolaziti......na poslu se umivao :evil:
izgubljena dusa

#8503 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

walk_M-A-N wrote:http://avaz.ba/lokalne-vijesti/sarajevo ... u-fekalije
 / Lokalne vijesti / Sarajevo
Rijeka Bosna presušila kilometar nizvodno od izvora
Izvor: F.Fočo
Mještani ilidžanskog naselja Lužansko Polje na mukama zbog smrada: Bosna presušila, a koritom teku fekalije
Autor: A. TABAK
23.08.2017 17:13 AAA
 29
Rijeka Bosna, koja dijelom protječe kroz naselje Lužansko Polje na Ilidži, svega kilometar od izvorišta u potpunosti je presušila. Mještani koji žive u ovom naselju već više od 40 godina ne sjećaju se da je korito ikad bilo ovako suho.
Presušeno korito
- Ovo više nije rijeka, sve više liči na potočić. Riblji svijet je skroz uništen, a izvorište Bačevo potpuno je iscrpilo ovaj riječni tok da bi snabdjelo građane vodom. Jedino što u koritu ostaju jesu fekalije jer kolektor godinama nije u funkciji - kazao je jedan od mještana.
Neki čak tvrde da je do nestanka vode došlo jer se s vodozahvata kod Rimskog mosta uzimaju velike količine vode za punjenje bunara s kojih se grad snabdijeva vodom.
Osim presušenog korita i smrada koji se širi naseljem zbog izlijevanja fekalija, već više od dva mjeseca pitka voda teče cestom, formirajući jezero. Veliki problem pravi Šefkiji Kovaču jer voda otječe u njegovu štalu.
- Ovo je sramota. Četiri puta sam se obraćao preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, ali niko do sada nije ništa uradio. Morao sam prokopati na jednom mjestu da bih preusmjerio vodu da mi štala skroz ne propadne, a i životinje su mi ugrožene - kazao je Kovač.
Sejad Džuho ističe da je ekipa ViK-a izlazila jednom na teren da bi utvrdila kvar, ali da se nakon toga više nikad nisu vratili.
Strah od zaraze
- Grehota je koliko vode ovdje isteče, a svakodnevno građani imaju redukcije. Niko ništa ne poduzima da sanira ovaj kvar. Osim ovog problema, godinama muku mučimo i s izlijevanjem fekalija. Najgore je ljeti, jer od smrada ne možemo otvoriti prozore niti sjediti napolju, a to što se možemo zaraziti, ne zanima nikoga - kazao je Džuho.
U ViK-u bez odgovora
Kontaktirali smo ViK da bismo saznali šta se dešava s rijekom Bosnom u Lužanskom Polju. Međutim, iz preduzeća nisu odgovarali na naše pozive.
Ovo je u skladu sa onim što je rečeno, da se previše pumpa i uništava Bačevo.
A ovo da curi i da ne popravljaju se toliko ponavlja da je nevjerovatno.
I, sjeća li se ko ublehe sa Vladom u stalnom zasjedanju?
Ko ce zasjedati kad su o'sli na hadz :roll:
Roccohljup

#8504 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

baš bi zasjedali sve i da su tu :oops: ma ko nas hebe da prostite.....kad smo mazohisti
Haris.ba

#8505 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Prošetao sam naseljima oko rijeke Bosne prije nekih dva mjeseca, od Rimskog mosta, pa do Reljeva.

Narod sam usmjerio odvode u Bosnu. Smeća po rijeci bruka. Zarasle obale (ja ispred zgrade ošišam sam, ne čekam Park da dođe). Jedan šupu napravio na obali, skladišti nekakvo smeće.

Rijeka je i tada smrdila. Ali, manje.

Ne vidim kako smrad može riješiti prečistač u Butilama. Jer on prečistava za nizvodno. Ne kažem da voda ne može uzbrdo, ali prečistač im ništa ne bi pomogao.

Na jednom dijelu imaju velike štale krava 20 metara od rijeke. Naravno da one same od sebe šire miomiris.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8506 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

nemojte ga napadati za hadz on to jedva čeka :D on i njegovih 11000 glasača :D
Haris.ba

#8507 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:nemojte ga napadati za hadz on to jedva čeka :D on i njegovih 11000 glasača :D
Da to ljudi razumiju - ne bi ni bilo redukcija vode.
Roccohljup

#8508 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Roccohljup »

Haris.ba wrote: Naravno da one same od sebe šire miomiris.
I obogaćuju našu vodu za piće :D :D :D :D
Drvosjeca iz Dejcica

#8509 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Po meni apsurd je da ne uvedu recimo još jednu ili vše firmi koje će raditi interventnu sanaciju kvarova. Ovako mogu još 1000 godina da saniraju vodovod a da kvarovi na ulici stoje po par mjeseci dok se ne poprave i tako prave gubitke od 70%. Sa druge strane da danas kažu evo uvodimo privatne/javne frme na interventnu sanaciu kvarova odmah bi se taldžije pobunile i pitale zašto njihove firme ne mogu to raditi. Sve bi se završilo na upošljavanju stanačko-podobnih firmi i kompanija. Kako god ja ne vidim izlaza u ovome osim da se stvari resetuju na nulu, da na vlast dođe neko ko je zaista spreman presječi gordijski čvor.
Dozer

#8510 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

VladaFBiH wrote:
hladan.preminger wrote:
Dozer wrote:A ja, evo, sad pratim potrosnju u ulazu od 8 stanova i 19 stanara, od kojih je 10 penzionera, 6 zaposlenih, i troje djece.

I po vodomjeru ispada da smo u protekla 2 dana potrosili 13 kubika vode (13.000 litara), odnosno da je svako od nas potrosio po 342 L za dan...

Standardna EU potrošnja za normalne zivotne potrebe kreće se od 100l do 150l po danu.
dodaj još u 99% slučajeva barem jednu neispravnu česmu i vodokotlić u haustoru i eto ti razlike + imaš gluposti kao oticanje vode prije nego što se napiješ (da dođe hladna :) ) - u principu računaj da je u neki naš prosjek 6-8m2 po osobi ako je sve ispravno
6.000-8.000L po osobi mjesecno je normalni prosjek? Zajebavas se...?
Ovo bi znacilo, pod uslovom da zivis sam, da svaki dan upalis ves masinu, masinu za sudje, okupas se, i bar 3x odes u WC. Ovako bi potrosio i vise od tih 8 kubika. Ali, ko jos pali masine za ves i sudje svaki dan, a to su najveci potrosaci vode ...?

Ima li iko ovdje da zivi u neboderu, Alipasino recimo? Dajte samo podatke s racuna o ukupnom broju stanara i ukupnoj potrosnji za prosli mjesec.
Cisto da uporedimo.
BadBoy

#8511 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

Image
http://imgur.com/a/Xb6zW

Slikano sinoć... Šta reći...
Last edited by BadBoy on 25/08/2017 16:26, edited 1 time in total.
amar1994

#8512 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

hahahah , bitno je na Hadz otic , jebo vodu ba , od nje se ne zivi :)
addem

#8513 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by addem »

Nije Hadz problem. Problem je da lazes kako je vlada u stalnom zasijedanju oko vodovoda zbog teske situacije a onda se ispalis na hadz. To je licemjerstvo i laz i sve u suprotnosti sa onim kakav bi hadzija trebao biti i kako bi se trebao ponasati. Sjetimo se sta je govorio u oslobodjenju kada je izabran na mjesto premijera. Restrikcije ce se smanjiti na iza 3 vec 2017 a potpuno rjesavanje problema do kraja mandata. Znaci samo lazi i lazi i lazi. Sramota je da ga mediji ne prozivaju jer ovo sto Konakovic radi je katastrofa potpuna. Mediji su saucesnici ove vlasti i ovih lazova.
Dozer

#8514 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po meni apsurd je da ne uvedu recimo još jednu ili vše firmi koje će raditi interventnu sanaciju kvarova. Ovako mogu još 1000 godina da saniraju vodovod a da kvarovi na ulici stoje po par mjeseci dok se ne poprave i tako prave gubitke od 70%. Sa druge strane da danas kažu evo uvodimo privatne/javne frme na interventnu sanaciu kvarova odmah bi se taldžije pobunile i pitale zašto njihove firme ne mogu to raditi. Sve bi se završilo na upošljavanju stanačko-podobnih firmi i kompanija. Kako god ja ne vidim izlaza u ovome osim da se stvari resetuju na nulu, da na vlast dođe neko ko je zaista spreman presječi gordijski čvor.
Pa logicno da ne mogu sve stici kada je od njih 900+ zaposlenih u ViK-u samo oko 50 tehnickih, ako ne i manje.
Ostalo su "gospoda", administracija za koju niko ziv ne zna gdje i sta tacno rade...
nepass1

#8515 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nepass1 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po meni apsurd je da ne uvedu recimo još jednu ili vše firmi koje će raditi interventnu sanaciju kvarova. Ovako mogu još 1000 godina da saniraju vodovod a da kvarovi na ulici stoje po par mjeseci dok se ne poprave i tako prave gubitke od 70%. Sa druge strane da danas kažu evo uvodimo privatne/javne frme na interventnu sanaciu kvarova odmah bi se taldžije pobunile i pitale zašto njihove firme ne mogu to raditi. Sve bi se završilo na upošljavanju stanačko-podobnih firmi i kompanija. Kako god ja ne vidim izlaza u ovome osim da se stvari resetuju na nulu, da na vlast dođe neko ko je zaista spreman presječi gordijski čvor.
vik ne popravlja, vik krpi minimalno. nemaju dijelova da poprave ili zamjene. nemaju nista. pare idu za plate umjesto nabavke.
ako se sjecate kad je trninic bio dir dz pa nije bilo reagensa, gaze, nicega u dz. sve pare se usmjeravale na plate da ne izostanu.
e tako je sad u viku.
sve sto zakrpe ponovo se pokvari. niz colin potok voda curi u potocima, zakrpe pa pola g bude ok onda ponovo. sve tako.
nepass1

#8516 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by nepass1 »

addem wrote:Nije Hadz problem. Problem je da lazes kako je vlada u stalnom zasijedanju oko vodovoda zbog teske situacije a onda se ispalis na hadz. To je licemjerstvo i laz i sve u suprotnosti sa onim kakav bi hadzija trebao biti i kako bi se trebao ponasati. Sjetimo se sta je govorio u oslobodjenju kada je izabran na mjesto premijera. Restrikcije ce se smanjiti na iza 3 vec 2017 a potpuno rjesavanje problema do kraja mandata. Znaci samo lazi i lazi i lazi. Sramota je da ga mediji ne prozivaju jer ovo sto Konakovic radi je katastrofa potpuna. Mediji su saucesnici ove vlasti i ovih lazova.
pa ne moze se hadz pomjeriti jer vlada ks zasjeda
:oops: :run:
izgubljena dusa

#8517 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Dobro si napisao - taldzije ne mogu da se rastale onako kako njima treba :izet:
JThomas

#8518 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

pa to je ova priča, ima li vodovod kod sebe eksperte za gubitak vode, ili mora to da im pokaže nezavisni mega ekspert koji je slučajno, sasvim slučajno brat od nedžada koldže. nema drugog, boljeg i nezavisnijeg.
izgubljena dusa

#8519 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

addem wrote:Nije Hadz problem. Problem je da lazes kako je vlada u stalnom zasijedanju oko vodovoda zbog teske situacije a onda se ispalis na hadz. To je licemjerstvo i laz i sve u suprotnosti sa onim kakav bi hadzija trebao biti i kako bi se trebao ponasati. Sjetimo se sta je govorio u oslobodjenju kada je izabran na mjesto premijera. Restrikcije ce se smanjiti na iza 3 vec 2017 a potpuno rjesavanje problema do kraja mandata. Znaci samo lazi i lazi i lazi. Sramota je da ga mediji ne prozivaju jer ovo sto Konakovic radi je katastrofa potpuna. Mediji su saucesnici ove vlasti i ovih lazova.
Kad se vrati sa hadza nece smjeti lagati :D
Dozer

#8520 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Ahaaaa
izgubljena dusa

#8521 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

mozda ima kaka dova da mu se oprosti :roll:
hladan.preminger

#8522 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by hladan.preminger »

VladaFBiH wrote:
hladan.preminger wrote:

Govorimo o potrebama za covjeka. Osnovnim fiziološkim i higijenskim. Tu se gubitak vode iza vodomjera ne računa.
bersK

#8523 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by bersK »

BadBoy wrote:http://imgur.com/a/Xb6zW

Slikano sinoć... Šta reći...

Na Ilidži ispred moje zgrade isti problem. Da prođem na cestu moram se sa stepenica zaletit. Čista voda 100%
VladaFBiH

#8524 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote:
VladaFBiH wrote:
hladan.preminger wrote:
6.000-8.000L po osobi mjesecno je normalni prosjek? Zajebavas se...?
Ovo bi znacilo, pod uslovom da zivis sam, da svaki dan upalis ves masinu, masinu za sudje, okupas se, i bar 3x odes u WC. Ovako bi potrosio i vise od tih 8 kubika. Ali, ko jos pali masine za ves i sudje svaki dan, a to su najveci potrosaci vode ...?

Ima li iko ovdje da zivi u neboderu, Alipasino recimo? Dajte samo podatke s racuna o ukupnom broju stanara i ukupnoj potrosnji za prosli mjesec.
Cisto da uporedimo.
u Sarajevu se prosjek vrti oduvijek oko ove cifre od 6m3 po članu domaćinstva (imao svoj vodomjer i ovo je tačno s tim da dok nisam imao djece išlo je na 4m3)..

evo ti primjere gdje ode silna voda:
tuširanje 50-100l - 30 dana = 1.500-3.000l (vjerovao ili ne ovdje ide najviše vode)
pranje ruku 3-10l
pranje zuba (i umivanje) 2-5l x2
brijanje 2-20l (zavisi da li zatvaraš vodu)
puštanje vode nakon nužde 7-10x dnevno x6-7l (zavisi koliko često ideš u wc :) )
mašina za suđe 20l - 3x sedmično (prosjek jer se negdje pali svaki dan npr. kad imaš malu djecu ili gdje je više stanara) - ako se ručno pere suđe ova cifra ide preko x5 nekad i x10 potrošnje mašine (kod nas je penetracija mašina max 17-20%)
mašna za veš 40-50l - 3x sedmično (prosjek jer se negdje pali svaki dan npr. kad imaš malu djecu ili gdje je više stanara)
pa ono što popiješ par lirara svaki dan iscuri dok naspeš čašu a da ne spominjem oticanje da dođe hladna voda
kuhanje 10-30l (ovo može biti i značajno više dok opereš i pripremiš hranu)
... ima ovoga još ali mi sad ne pada na pamet :)

i sad dodaj da je u svakoj zgradi još par neispravnih česmi i vodokotlića koji mogu povući 100l dnevno bez problema
Last edited by VladaFBiH on 25/08/2017 14:42, edited 2 times in total.
VladaFBiH

#8525 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

hladan.preminger wrote:
Govorimo o potrebama za covjeka. Osnovnim fiziološkim i higijenskim. Tu se gubitak vode iza vodomjera ne računa.
da ali sam ovo dodao čisto da vidi gdje bi mogla njegova razlika u potrošnji biti - sjećam se prije rata kako je predsjednik kućnog savjeta (mislim da se PEV tada tako zvao) obilazio stanove i svakome kome su našli da curi voda dodavali još jednog člana domačinstva dok se ne popravi curenje
Post Reply