Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#8276 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by uglavnomja »

sarajevo - jedinstven ugodjaj koji necete naci nigdje na planeti: vatromet u gradu bez vode :thumbup: :thumbup: :thumbup:
mali_balon

#8277 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by mali_balon »

Ne sikirajte se vode ima gdje treba da je ima.....tako da so SFF nece osjetiti
drag_gost

#8278 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drag_gost »

Nadzorna_ploca wrote:A zasto to pa vi opet? Zar nije pa mi opet.. taj odbrambeni mehanizan kao nisam ja glasao.. to je nasa sramota. Nije vasa. Nije njihova.
Zasto to? Nije se ni odnosilo na tebe direktno, vec na ove sto glasaju. Nije odbramben mehanizam, nego istina. Je li tvoja sramota?
walk_M-A-N

#8279 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by walk_M-A-N »

Kad već zasijedate možete proglasiti i pravnu državu. Jer vama i ne treba bolja, u normalnoj nikada ne bi mogli doći tu.

Ovakve vijesti dobro računaju da je narod priglup pa da ne može razumjeti da nije problem potopa od nedjelje, pa da se zasijeda od ponedjeljka, već decenije pogrešnog rada nastale kroz stranačka imenovanja očitača i mahača.
Upravo su ovi kao Konaković, i što je najgore upravo sam Konaković kao premijer i predsjednik kluba Sda u Skupštini, postavljali te iste ljude.

I šta će to Vlada odlučiti u ponedjeljak, šta u utorak? Ima resorno ministarstvo, pa Skupština, pa Nadzorni odbor, pa uprava, i to je sistem. Vlada tu treba samo postaviti stručne i sposobne i brinuti se da u decenijama unaprijed imamo vode. Upravo to ne rade, naprotiv.
Konaković sluđuje ljude lažima. Kaže ne može smijeniti direktora a upravo je suprotno, on ga je i predložio i to je glavno što može uraditi. A ne da stalno zasijeda i preko poslušnog predsjednika Skupštine ViK operativno upravlja preduzećem.

Već sam pisao, ali kad oni mogu ispirati mozak, mogu i ja ponoviti: ko je postavio dosadašnjeg predsjednika Skupštine ViK Konju, koliko je taj imao odbora, kakve su njegove reference u izgradnji sistema, kad je već smijenjen je li odgovoran, odakle je izvukao v.d. Kosovca, ako je inspektor u Mup-u kakve su njegove sad reference, jesu li to ti univerzalni menađeri koji mogu upravljati i policijom i vodovodom i zdravstvom i plinom i saobraćajem i svim.
Mrsko mi više i paliti LinkedIn da vidim koga od ovih ima tamo, Kosovac i druga dva člana Skupštine i članovi Nadzornog odbora i uprave.
Rekao je to i Koldžo, direktor mu prvi posao poslije vodomjera. Ili ona lijepa direktorica, ništa, i ona s neba pala.

Konaković je uspio napraviti prevrat u ViK kroz smjenu Skupštine koju je sam predložio. Vučić style. Samo on treba opstati i prikazati se da želi promjenu, ali je jedini rezultat da vlada svime. Uništava čovjek na svoj način. Bosna style.
JThomas

#8280 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

lijeva imenuje, desna optužuje, zasjeda i smjenjuje. i narod aplaudira desnoj.
Capajebo

#8281 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Capajebo »

Kakvi su ovo racuni u picku lijepu materinu? O_O
23 kubika, a ja pola dana nisam ni bio kuci...
vakat je za nepovratni ventil definitivno...
julisiz es grant

#8282 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by julisiz es grant »

moonca wrote:Koji dio grada nema redukcija? :)
Švrakino. Evo koliko ova tema traje, nikad redukcije nije bilo, čak ni pada pritiska (treći sprat).
Ne znam razlog i pitao sam već na ovoj temi, ali zadovoljavajući odgovor nisam dobio.
Hajlac

#8283 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Hajlac »

Jos jednom fotkom se nadovezujem na jucerasnji post:

http://forum.klix.ba/prokletstvo-vodosn ... #p13821817

Image
moonca

#8284 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by moonca »

julisiz es grant wrote:
moonca wrote:Koji dio grada nema redukcija? :)
Švrakino. Evo koliko ova tema traje, nikad redukcije nije bilo, čak ni pada pritiska (treći sprat).
Ne znam razlog i pitao sam već na ovoj temi, ali zadovoljavajući odgovor nisam dobio.
Da, jedno od mirnijih naselja . :)
Naslovnica

#8285 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Naslovnica »

Hajlac wrote:Jos jednom fotkom se nadovezujem na jucerasnji post:

Image
Ovdje su radili nešto prije godinu-dvije. Vidi se kako su uradili.
:roll:
Haris.ba

#8286 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Kemal Bijedić: Vodovod je krenuo u isušivanje izvorišta Bačevo

Pet godina kasnije, 2003. godine u Sarajevu su počele redukcije vode i sve duže traju, a izvjesno je da Sarajevo iako leži na vodi neće imati vode.

Grad Sarajevo prije rata činilo deset općina i brojala je 525.000 stanovnika i tada se u sekundi crpilo 2.500 litara vode, a gubici vode u mreži su iznosili oko 45 posto.

Drastični gubici

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma Kanton Sarajevo broji devet općina u kojem po popisu iz 2013. godine ukupno živi oko 400 hiljada stanovnika, a Grad Sarajevo koji je u sastavu Kantona, smanjio se na četiri općine i broji oko 300 hiljada stanovnika. Sada se u prosjeku iz izvorišta crpi 3.150 litara vode u sekundi, a gubici u vodovodnoj mreži iznose 75 posto.

- Na godišnjem nivou proizvede se 100 miliona kubika vode, a izgubimo 75 miliona kubika. Da je taj kubik po jedna marka, izgubimo 75 miliona maraka. Za proizvodnju vode plati se za struju 10 miliona maraka, a taj trošak ne bi trebao biti veći od tri miliona maraka. Ovakvo nedomaćinsko poslovanje ne može opstati – izjavio je za Faktor Kemal Bijedić, stručni savjetnik za komunalnu hidrotehniku Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Vlade KS.

U gradu Sarajevu poslije rata niko nikada nije izračunao koje su količine vode potrebne za normalno snabdijevanje stanovnika, što znači bez redukcija, kaže Bijedić i pojašnjava:

- Nekada su stručnjaci radili zajedno od Zavoda za izgradnju grada i stručnih ljudi iz Vodovoda i uopće struke. Kada bi sada pitali koje su potrebe Grada i Kantona, niko vam ne bi znao odgovoriti. Mi znamo da je stvarna potreba prema broju stanovnika u cijelom Kantonu 900 litara vode u sekundi i toliko bi se crpilo iz izvorišta Bačevo. Kao što sam rekao, Vodovod crpi 3.150 litara vode u sekundi, ali pošto imamo gubitke vode u mreži OD 75 posto, ako ovako nastavimo Bačevo bi ubrzo moglo presušiti – upozorava Bijedić.

Propadanje vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo dešava se godinama. Propadanje je ubrzalo i četverogodišnje granatiranje Sarajeva. Mreža je propadala i zbog nestručnog rukovođenja sistemom. U vodovodni sistem uloženo je više od 200 miliona maraka, poslije 1995. godine, a i dalje imamo redukcije vode zbog sve većeg gubitka vode u mreži, dodaje naš sagovornik.

- Vodu više trošimo i zbog gradnje novih stambenih zgrada. Međutim, najveći problem u gubitku vode predstavljaju nam i bespravni priključci. Napravi se naselje koje ima 1.000 stanova i za njih se planiraju i potrebne količine vode i to nije problem. Na vodovodnu mrežu tog naselja bespravno se priključi još 5.000 objekata. Dakle, i bespravna gradnja utječe na normalno snabdijevanje vodom – tvrdi Bijedić.

Zašto se suše platani?

Grad Sarajevo se 90 posto snabdijeva vodom sa izvorišta Bačevo. Prirodni doticaj vode u izvorište je oko 800 litara u sekundi. Davno se znalo da to neće biti dovoljno, pa je izvršeno prehranjivanje izvorišta sa rijeke Željeznice, Bosne, Večerice i prostora Stojčevca. Sa ovim površinskim prehranjivanjem izvorišta Bačevo dobije se ukupni prirodni tok na izvorište oko 1.250 litara vode u sekundi. Ako bi smanjili gubitak vode u mreži, sa tim prirodnim dotokom vode u izvorišta Sarajevo bi imalo dovoljno vode, i to bez redukcija, a sačuvali bi izvorište Bačevo od isušivanja.

Naznaka da je Bačevo ugroženo bilo je već pred početak rata, jer se voda sa Bačeva trošila u velikim količinama, 2.500 litara u sekundi. Platani u Velikoj aleji na Ilidži počeli su se sušiti i to je dokaz da je vode sve manje na Bačevu, priča Bijedić.

- Sarajevo se prije rata snabdijevalo vodom osim sa Bačeva i sa Peračkih i Jahorinskih vrela, Mošćanice, izvorišta Tilava i još nekoliko malih lokalnih izvorišta. Sva najbrojana izvorišta davala su samo deset posto potrebne vode, a ostalo sa Bačeva. Ovo su bila bitna izvorišta jer se nije morala trošiti struja za prepumpavanje vode, pošto je sa ovih mjesta voda stizala slobodnim padom, troškovi proizvodnje bili su nula. Do urednog snabdijevanja vodom možemo doći ako izvršimo preraspodjelu izvorišta kojima raspolažemo. Jahorinska vrela i Tilava pripadaju entitetu RS i Vodovod već odavno kupuje vodu pola marke po kubiku sa Jahorinskih vrela. Ima mogućnost da kupuje vodu i sa izvorišta Tilave. Sa Mošćanice bi se mogle zadovoljiti potrebe naselja Vratnik.

Zbog toga brigu o vodosnabdijevanju treba prepustiti stručnim ljudima, bez miješanja politike koja bi trebala osigurati sredstva za potrebne radove – zaključio je Kemal Bijedić.
smrdim/vijest/kemal-bijedic-v ... evo-260292

Veoma je jednostavno. Samo treba pronaći najveće gubitke u mreži te sanirati. :D

P.S.
Samo da napišem da sam sinoć imao vode.
JThomas

#8287 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

na poljinama ili negdje drugo? :mrgreen:
Sodom1

#8288 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Sodom1 »

Hajlac wrote:Jos jednom fotkom se nadovezujem na jucerasnji post:

Image
Ali Pasin izvor :D
walk_M-A-N

#8289 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by walk_M-A-N »

“Bačevo bi ubrzo moglo presušiti“ !!!
To sam napisao neki dan, ali ovo je prava potvrda. Iako nije jasno kako nešto pametno a nepovoljno po Sda uopće može tu biti objavljeno.

Nismo ni blizu rješenja niti ga očekujem od ovakvih difovaca i sociologa kao ministar Cvrle i destruktivni premijer i direktor očitač koji se hvale! novim turskim pumpama.
To je gašenje vatre benzinom do izbora.
JThomas

#8290 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

u očima prosječnog glasača, koji će u prosjeku pročitati samo naslov, to uopšte neće biti negativno po sda. sama riječ presušiti asocira na prirodnu pojavu, a ne na nešto za šta je neko kriv...a naročito ne naša, narodna, temeljna stranka. kako će ona biti kriva ako izvor presuši? :mrgreen:
oldtajmer

#8291 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by oldtajmer »

fakat otkad su krenule ove redukcije vode evo par hefti,pritisak preko dana je sigurno upolovljen,a evo vidim maloprije kad sam dosao kuci da je jos slabiji,kao da se blizimo i dnevnoj redukciji

a vidim i drug kifla pravo zauzet to se otvara bunar,sff,džamija ,ne znam kad taj covjek stigne da zaspe od brige za nama

Image
Image
Last edited by oldtajmer on 12/08/2017 15:26, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#8292 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by mali_milojica »

Uskoro na PIKu ocekujem oglas.
Mjenjam stan na Skenderiji za stan u Svrakinom. Sifra redukcija :lol:
ultima_palabra

#8293 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by ultima_palabra »

U mene sinoc u pola 2 bilo vode, sjebo sam se pravo :skoljka:
BadBoy

#8294 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

A fakat zna li neko šta je sa Moščanicom? Neki tvrde da su spojeni na taj vodovod i da stalno imaju vode, a ja koliko znam taj vodovod nije u funkciji od rata?
Haris.ba

#8295 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

JThomas wrote:na poljinama ili negdje drugo? :mrgreen:
Nije na Poljinama.

I na vikendici se ima vode. :D
Ali nema kanalizacije. Dovukli gradski vodovod, ali "zaboravili" kanalizaciju. Ali na vrh se brda, pa gravitacija učini svoje. Vidim dole u točilu ljudi nabešali kuće. Ne moraju oko kuća ništa đubriti - tlo već pripremljeno.
Jara

#8296 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Jara »

mali_milojica wrote:Uskoro na PIKu ocekujem oglas.
Mjenjam stan na Skenderiji za stan u Svrakinom. Sifra redukcija :lol:
Ili mijenjam stan u Sarajevu za stan u Istočnom Sarajevu. Šifra: redukcija :bih:
amar1994

#8297 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
insaneinthebrain

#8298 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by insaneinthebrain »

sad kad se zamute izvori, nece ih do proljeca odmutiti :zzzz: :run:
Prpa.ba

#8299 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Prpa.ba »

Prodali vjeru za vodu. :mrgreen:
Jara

#8300 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Jara »

Na trgu između Svjetlosti i Ekonomije :D , bistra, prozirna voda na stazi kod Meše Selimovića biste. dolazi odnekud... Gotovo da se ne vidi, tek kad zagaziš u sandalama, skontaš. I to više dana tako.
Šta je ono? Ima li veze s vodovodom? :-?
Post Reply