Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nepass

#7401 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Nepass »

Tomahawk11 wrote:
Nepass wrote:Dodjem kuci sa posla, naspem sapuna u ruke odvrnem cesmu kad kurko.
Dabogda ni za lijeka nemali fasisti
Pouka: prvo odvrni cesmu :D

Jbt, dokle je ovo doslo.....a oni seru i price pricaju :skoljka:
Sreca pa nisam u svaleranciji bio, kako bi se oprao :D
A jbg bas umoran, u 6h jutros izasao, onda takav nazad u prodavnicu po kanister vode.
izgubljena dusa

#7402 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

Haris033 wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /170217042

Bando jedna nesposobna! Kontate ucjenom da uzimate novac... :-x
Sarajevo sa svih strana okruženo vodom, za razliku od xy gradova u regiji i šire (gradovi nemaju rijeka, jezera, manji su im budžeti) a koji su uredno snadbijeveni istom (niti jedan nema redukciju vode)!
Kome, ba, Vi prodajte šuplju?! :?
Smanjite broj zaposlenih, plate, regrese, rasipništvo direktora u firmi i raznih "zgodnih" menadzerica, a od te razlike plaćajte električnu energiju i eto normalnog snadbijevanja vode u gradu. Ne treba nikakva viša matematika.

Zavrnite je skroz, ali Vama ne treba ni feninga dati, mafijoooo!!!
:thumbup:

Taj novac koji im treba je dolazio I trosio se na licne gujice. I plemeita vlada je trebala, a nije izdvajala iz budzeta...pokop je "vazniji od hiljadu drugih" firmi...... (poznato zvuci, zar ne?)
Bandi je lakse nagrabiti para kroz privatizaciju. To im je zadnja prilika da dodaju u vercu.

I sav ovaj circus I lazi su bili priprema terena za privatluk.

I sta sad?
Dobro poznata privatizacija....ustvari ovo je "javno-privatno partnerstvo" :skoljka: iliti javno preduzece u privatnim sakama....napredujemo u svakom pogledu...

Dabogda im vodu na infuziju davali deset godina prije nego pokop dodje po njih. I to seka da im dozira koliko kapi vode na sat smije proci.... ;krtola:
Haris033

#7403 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris033 »

Ma ne mogu da vjerujem! Zivim na Stupu, i od kako sam dosao sa posla voda iz cesme i vodokotlica konstantno tece u smedjoj boji.. Sad cu uzorak vode ostaviti, a bude li mi nesto, ima bando jedna da Vam takvu tuzbu slozim da ce Vam mjesecni racun za struju biti smjesan.. Ganjat cemo se do Strasboura.

I ta tuzba... Neka ste se vi odlucili na reviziju. Samo da bi prave probleme sakrili, a oni su mnogo gori od tuzbe prema Srbiji. Osnovna ljudska prava na vodu i zrak su nam vec deceniju ugrozena.
Potočna pastrmka

#7404 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Potočna pastrmka »

Kod mene posljedna 2-3 dana extra pritisak, vode ima i ujutro i uvece, ali standardno nestaje oko 00:00, (ali za to vez znamo).

Ja ne znam kako ali je stvarno dobar pritisak. Nekako dobar osjećaj, okupas se ko covjek, poseres se ko čovjek, umijes se ko covjek, operes zube ko covjek. Voda je stvarno bitna. Voda je bitnija i od struje i od grijanja. Iako je sve vazno ali voda je No 1.
Potočna pastrmka

#7405 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Potočna pastrmka »

Zaboravih napisati, pritisak je bio extra ali sta je u vodi bilo Bog zna. Iako je na oko voda bila jako čista. E sad... :-) :?
walk_M-A-N

#7406 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by walk_M-A-N »

Ova dobra lijevo je Aida Sadagić, kakva karijera u kratkom roku, stručnjak za sve, e imao je Konaković oko kad je imenovao na sve ovo:
http://www.viksa.ba/menadzment/Rukovodstvo.htm
Vodovod v.d Izvršni direktor za investicije i razvoj
http://nap.ba/new/vijest.php?id=23003
U JU Psihijatrijska bolnica KS Aida Sadagić je imenovana kao predsjednik Upravnog odbora
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... nica_0.pdf
vršilac dužnosti člana Skupštine Kantonalnog javnog preduzeća "Veterinarska stanica" d.o.o. Sarajevo

Sad mi je lakše što nema vode i što će ViK propasti - do privatizacije - bar će životinjama i luđacima biti bolje, sa ovom stručnom osobom.

Evo popravlja se kaže diplomant DIF-a i magistar uprave:
"Povećali smo broj popravljenih kvarova. Ja sam 2015. zatekao pet grupa za popravke, a danas ih je 10 plus jedna koja radi isključenja. Broj popravljenih kvarova u 2014. bio je 2.418, 2015. godine broj je bio 2.853, a prošlu godinu smo završili sa 3.055 popravljenih kvarova. Kada pričamo o ulaganju, 2014. je položeno 1.326 metara novih cijevi, u 2015. godini 2.248 metara, a prošlu godinu smo završili sa 3.235 metara položenih novih cijevi", kazao je direktor VIK-a.
Ali i pored herojskog truda i popravaka, uvijek isti gubitak:
Mi imamo 70 posto gubitaka na vodovodnoj mreži
Ali opravdano, nema mjerača kažu, potrošeno na vozače, Hadžićeve kumove, rođake i komšije, Konakovićeve i Pindžine prijatelje i talove.
"Vidio sam da u Vodovodu nema mjerača protoka vode, što je osnovno sredstvo za rad, a kojim pregledaju da li na mreži negdje curi voda. Sa druge strane kupili su 11 novih putničkih automobila, imaju direktora koji ima vozilo i vozača na raspolaganju, a nemaju novac za osnovne nabavke", rekao je Konaković.
Hadžić se prisjetio proteklog perioda u kojem su vladale ekstremne hladnoće.
"Zbog niskih temperatura morali smo sav raspoloživi resurs staviti na teren. To smo prevazišli, broj popravljenih kvarova bio je 324, odleđenja je bilo 136, a broj popravljenih kvarova u šahtovima bio je 1.162 za 20 dana. To je nešto s čim se do sada nismo susretali", prisjetio se Hadžić.
E da se sjetimo i razloga, hvala Source:
http://--- NO LINKS ---/clanak/Haris/42823 ... ma-nijedan
Broj kvarova tokom zimskog perioda je drastično povećan. Naime, još uvijek imamo aktivne brojne kvarove usljed pucanja cijevi nakon velikih minusa, uzrokovanih nevjerovatnom odlukom Vodovoda da tokom najhladnijih dana prave redukcije, što je dovelo do zaleđavanja vode u cijevima i pucanja istih.
A još malo u nedavnu historiju i razloge - pročitati (iako je Avaz :) ):
http://www.avaz.ba/clanak/272860/zasto- ... ropada-vik
Sve je počelo kada su ViK-om počeli da upravljaju podobni i nesposobni, još od vremena propale direktorice Muamere Srne, koja je zbog vlastite nesposobnosti bila primorana do podnese ostavku, pa do ovih današnjih koji se ponašaju ko razmažena djeca sa skupocjenim igračkama. Jer kako drugačije protumačiti da na čelo možda i najznačajnijeg preduzeća u Kantonu dolazi čovjek bez bilo kakvih referenci i iskustva u rukovođenju i upravljanju (za one koji ne znaju, sadašnji direktor Nezir Hadžić), zbog kojega se po hitnom postupku mijenjao i Statut preduzeća, kako bi se omogućilo da istim može rukovoditi bilo ko, ko ima bilo kakav fakultet, i to sa samo godinu dana radnoga staža.

- I onda za sobom, na nagovoru stranačkog kolege, dovodi inžinjera koji samo ima titulu, a niti znanja niti bilo kakvog iskustva u radu u i na samom sistemu, izuzimajući što je samo davao unaprijed pripremljene izjave i čitao govore na skupovima unutar ViK-a, za izvršenog direktora pogona Vodovod. A sa njim i dvije mlade i nadobudne direktorice na mjesta izvršnih direktora Sektora za realizaciju investicija (Aida Sadagić, koju preporuči i uhljebi Esed Radeljaš, odnosno Ekonomsko pravnih poslova. Normalno, bez dokazanog znanja, iskustva i referenci i izvan postojećih visoko stručnih kadrova unutar samoga ViK-a koji su morali biti "šutnuti“ u zapećak da bi se "oni iz vana“ uhljebili.

Sve se može provjeriti ako se pogledaju izvještaji iz svih narednih perioda i reference i rezultati svih spomenuti, i usporede sa trenutnim.
- A trenutni, samo govore o traženju izgovora i pravdanju svoga nerada i neznanja kroz iznošenje paušalnih ocjena. Jer, kako drugačije protumačiti nazovi argumente da je za sve kriv dosadašnji nerad i neulaganje (vratite se nazad pa pogledaje šta je sve rađeno), zima i snijeg koji po njima nikada do sada nisu bili u Sarajevu, mada je svake godine bila gotovo identična situacija kao i sada. Samo su se tada oni "loši" znali nositi sa njima, za razliku od ovih novoustoličenih. Ili pak, da imaju vanjskog konsultanta (Institut za hidrotehniku) kojem će platiti vše od 1.300.000 KM da im prepiše i kaže sve ono što su kadrovi ViK mogli i sami uraditi, a dosta toga su već puno ranije i uradili, samo nisu bili slušani i uvažavani.
Running

#7407 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Running »

Potočna pastrmka wrote: Ja ne znam kako ali je stvarno dobar pritisak. Nekako dobar osjećaj, okupas se ko covjek, poseres se ko čovjek, umijes se ko covjek, operes zube ko covjek. Voda je stvarno bitna. Voda je bitnija i od struje i od grijanja. Iako je sve vazno ali voda je No 1.
Tako je. I za mene je voda br1, moglo bi se bez svega ostalog i struje i grijanja i interneta i telefona itd, ne za stalno naravno.:)

Nestanak struje na par sati je za mene imao neku draz i dan danas, lampa, svijeca ovo ono, mir, tisina.
amar1994

#7408 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by amar1994 »

Ja pijem svaki dan i to mnogo, evo me ferceram normalno :?

Kod mene sad ima 24h :evil: :run: , imam osjecaja da su nas skrenuli na drugi vod , jer su neki dan radili nesto kod Grand Auto centra ford :zoka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7410 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

svi plaćamo dug
a odabrani uzivaju u profitu
izgubljena dusa

#7411 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

Prethodno smo uzivali u lazima.

Ko je taj privatnik koji ce prihvatiti koncesiju nad resursom koga nema I koji je problematican???

Ovim sami dokazuju das u sve ove godine lagali, – prodavali maglu svom dragom glupom narodu I smjeskali se za licnu poziciju I proft.
I kao sto puno puta napisah – dzaba su u prvom safu – jer oni nemaju ni vjere ni obraza. Samo licni interes, bogatstvo I nista vise.
Sve ostalo je LAZ, VELIKA LAZ.

To da ce neko omastiti brkove – stoji, I to je cilj svih ovih predstava u cirkusu zvaniom kanton sarajevo.

Polako, ali sigurno pocinje konacna prodaja svega…..hoce li I zrak doci na red?
Haris.ba

#7412 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

izgubljena dusa wrote:Prethodno smo uzivali u lazima.

Ko je taj privatnik koji ce prihvatiti koncesiju nad resursom koga nema I koji je problematican???

Ovim sami dokazuju das u sve ove godine lagali, – prodavali maglu svom dragom glupom narodu I smjeskali se za licnu poziciju I proft.
I kao sto puno puta napisah – dzaba su u prvom safu – jer oni nemaju ni vjere ni obraza. Samo licni interes, bogatstvo I nista vise.
Sve ostalo je LAZ, VELIKA LAZ.

To da ce neko omastiti brkove – stoji, I to je cilj svih ovih predstava u cirkusu zvaniom kanton sarajevo.

Polako, ali sigurno pocinje konacna prodaja svega…..hoce li I zrak doci na red?
1. I dalje ćemo uživati u lažima. Jer da nam smetaju, na izborima bi drugačije glasali.

2. Najbolja para je na resursu kojega nema i koji je problematičan.

3. Sva proizvodnja i jeste za ličnu poziciju i profit. Šta je tu problem?

4. Bilo je 45. - 92. oslobađanje radnika i uništavanje kapitaliste da ga izrabljuje, pa smo glasali da više nećemo (između ostalog jer je to ekonomski propao sistem). Tako lično bogatstvo i lični interes nam je sada ostao.

5. A šta je problem da neko "omasti brkove"? Kad narod dopušta da sve što je javni interes propada - šta očekivati?

A dotada:

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7413 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Truba »

Hariše :D vokativ
znaš li kakvog dobrog vodoinstalatera na ilidzi :D
čisto da imam broj ako šta bude
moja tetka

#7414 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by moja tetka »

Toliki broj nelegalnih priključaka. Kako nelegalno kada ljudi iz vodovoda vrše priključke. Garant zavrnu glavni dovod, pa mimo šahta i brojila zakače cijev i evo vode................. slično je i sa strujom, samo kontrole, kontrole, kontrole..............daj dobrom vodovoddjiji i električaru ili bilo kom drugom nagradu od 1,000 KM kad pronadje ilegalnog pa još kada taj ilegalac mora platiti paprenu kaznu ili otkriti ime radnika vodovoda i elekteroprivrede koji mu je to uradio ............

preko 20000 hiljada ilegalnih priključaka......................koliko je to samo para za priključnu taksu.....................
Dozer

#7415 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Kontrole su divna stvar, sankcije za sve ukljucene u malverzaciju takodjer, ali...kako to uraditi u jednoj 90% nepotistickoj firmi poput ViK-a?

Pa, od ovih zadnjih 30 zaposlenih 10 je doveo Konakovic, ukljucujuci i svoju sestricnu, a 15 Hadzic... I ko ce koga onda tu kontrolisati kad ih je 90% takvih...?
cpu_fan

#7416 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by cpu_fan »

Pola grada povraća i proljev ima a oni mažu oči fiktivnim analizama vode. Ljudi voda nije u redu, potrova nas stoka !
Running

#7417 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Running »

Kazu virus, povracanje, proliv i temp. Nije samo kod nas aktuelan.
Dozer

#7418 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Hajde da se kladimo da ce vodosnabdijevanje biti "rijeseno" pocetkom ili sredinom sljedece godine...

A onda ce, opet, sve zglajzati krajem 2018, da bi se opet "rijesilo" 2020...
vješalica

#7419 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vješalica »

Posto je na drugoj temi pomenuto 900.000 sudskih sporova komubalne prirode to me ne iznenadjuje da skorojevicarski sloj kretena zapravo ne zeli i trazi izgovore da ne plati vodu.Zato izmedju ostalog i sve propada.

Evo cisti primjer u mom haustoru. Dodje lik i kupi stan. On zena i troje djece. Mjesecima prijavljeno 1. Povjerenik ode da prijavi na vodu kaze 'gospodza' eto da joj se ne prijavljuje 2 djece jer idu kod nane da se peru. To samo moze skorojevicarski majmun majmunovski da osmisli. Naravno pev prijavi njih 3 a ostalo 2 nije. Sad opet ima novi izgovor kako to ljudi sami prijavljuju tj.sami sebe.
Pa kad je to tako novi model onda uvijek imas fiktivne potrosace. Ova drzava nikad nece stati na zelenu granu ne samo i iskljucivo radi govana u Viku vec i zbog marve i bagre kojoj je preskup zivot u gradu a zele da ovdje zive.Bitange odvratne.
vješalica

#7420 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by vješalica »

Jer skorojevici iz brloga au glupi i primitivni ljudi. Tamo ubrlogu nisu u stanju da naprave 100m odvoda ali zato kad se dokopaju grada u njemu je sve na gotovo i samo taru do iznemoglosti. Prava lopovska izmisljozina za provodjenje ciganluka.
To su mentalitet od cijih plata onaj sist nije uzimao i stvarao infrastrukturu zapravo nije ni mogao jer su sve koriatili i izbjegavali. A oni koji su ulagali i imaju razvijenu svijest da plate i odgovorni su nemaju vode.
Obicna bagra. Misle da ce zajebati drzavu. Ustvari uvijek nankraju zajevali sebe.
Banksy

#7421 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Banksy »

cpu_fan wrote:Pola grada povraća i proljev ima a oni mažu oči fiktivnim analizama vode. Ljudi voda nije u redu, potrova nas stoka !
Upravo tako. Ovo je već epidemija...

Ima li kakvih neovisnih agencija ili nvo-a koje mogu same obaviti analizu vode i dati rezultate, bar nezvanične?
meteorit135531

#7422 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by meteorit135531 »

U jednoj ekipi za otklanjanje kvarova u KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo radi tacno šestero ljudi. Znate li koliko imate takvih ekipa koje pokrivaju područje KS? Ukupno 4 ekipe. Što znači nekih 25 ljudi pokriva čitav Kanton. Subotom radi samo jedna ekipa.. Nedjeljom nijedna. Znate Šta kaže čovjek rukovodioc iz vodovoda...

Radim u Vodovodu 33 godine , ali ovo je dotaklo dno. Ide se po planinama službenim vozilima , vode se ljubavnice po moru..

mi koji i radimo na kvarovima jedva da imamo i lopate.. traži mi čovjek slauf da time proba odlediti cijev
.. moli da pitam nekoga da nam nabavi šlauf jer oni nemaju.. slauf ljudi traze da time pokusaju odledit! :roll:
nemaju ni ucrtane skice kuda se je postavljala vodovodna cijev.. govori mi da moraju naslijepo kopati..

Eto.. nekako i popravise.. ali fakat užasno.. a kao 500 radnika viška..
walk_M-A-N

#7423 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by walk_M-A-N »

Mislim da to nije precizna informacija i da ekipa ima više, ali da su odvojene za vodovod i kanalizaciju, kao da su odvojene firme.
Ali suština jeste da je organizacija loša, a višak pravnika i pisara tamo se više i ne spominje. Da je 20 ekipa, ne mogu napopravljati ono što se uništi isključenjima.

U vezi ovoga što @Dozer napisa i one slike koju sam stavio da jedan kopa a ostali gledaju, vjerovatno taj koji kopa je najdalja familija ili rodbina.
Kao u crnom humoru:
Šef u javnom preduzeću divljao u firmi i urlao na podređene koji ne rade, optužen za nasilje u porodici i komšiluku.
Premijer i direktor na Fejzbuku napisali da ne žele poremećene odnose, maknuće izgrednika u popravke I dovesti kuma da smiri situaciju.
VjecitiStudent

#7424 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
cpu_fan wrote:Pola grada povraća i proljev ima a oni mažu oči fiktivnim analizama vode. Ljudi voda nije u redu, potrova nas stoka !
Upravo tako. Ovo je već epidemija...

Ima li kakvih neovisnih agencija ili nvo-a koje mogu same obaviti analizu vode i dati rezultate, bar nezvanične?
"U 2015. je registrovano oko 70% više slučajeva zaraznog proljeva u Kantonu Sarajevo u odnosu na 2014.", objavljeno je u "Studiji o zdravstvenom stanju stanovništva, higijenskim prilikama i zdravstvenoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo u 2015. godini.
Umjesto temeljite analize uzroka ovolikog porasta oboljelih, gdje je jedan od mogućih puteva prenosa zaraze i voda za piće, u Studiji se tek konstatuje da je to pokazatelj "loših higijensko-sanitarnih, odnosno socijalno-ekonomskih uslova življenja pojedinih skupina stanovništva."

Koliko je našim vlastima uopće stalo do ovakvih "sitnica" dobro ilustruje ovaj isječak iz stenograma sa sjednice Skupštine Kantona, održane 26. oktobra 2016., gdje se raspravljalo o Studiji.

Predsjedateljica: Molim predstavnika predlagača da podnese uvodne napomene. Izvolite uvažena ministrice Ademaj. Da, da jeste upaljen. Izvolite uvažena ministrice Ademaj.
Ministar Zilha Ademaj:
Predsjedateljica: Dovoljno je to.
Ministar Zilha Ademaj: Jel dosta? Hvala i vama.
Predsjedateljica: Vi to tako divno, selektivno... da li predstavnici radnih tijela žele riječ? Ne. Ima li pitanja?
Nema pitanja. Otvaram raspravu. Zaključujem raspravu.

MOLIM ZASTUPNIKE DA PRISTUPE IZJAŠNJAVANJU O STUDIJI O ZDRAVSTVENOM STANJU STANOVNIŠTVA, HIGIJENSKIM PRILIKAMA I ZDRAVSTVENOJ DJELATNOSTI U KANTONU SARAJEVO U 2015. GODINI.

Tko je za? Tko je protiv? Tko je suzdržan?
ZA JE GLASALO 22 ZASTUPNIKA, PROTIV ništa I SUZDRŽANO 2.
Eko akcija
Tomahawk11
Globalni moderator

#7425 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Tomahawk11 »

Imam ja dobru kiselinu, tako da :mrgreen:

Al nocas nesto iza jedan ustao, pije mi se voda, reko popices shipak....ja za cesmu - ima vode :shock: :mrgreen:
Post Reply