Sto se mene tice - MOZEdrugi profil wrote:Opet predlažem i pozivam visprenog advokata da nam se ponudi za podizanje i zastupanje tužbe na sudu protiv ViKSa, pa i nadležnog minsitarstva i svih onih koje možemo usput potkačiti.
Neka nam kaže cifru i mi ćemo se utaliti. Jel može ovako?
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
izgubljena dusa
#6801 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- drug_profi
#6802 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Samo kad bi se nasao advokat.
Poslano sa Tipfeler mašine
Poslano sa Tipfeler mašine
-
VjecitiStudent
#6803 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ako sam dobro skontao kako radi naš vodovod:Dozer wrote:Poenta je sto niko ne zavrce nikakav ventil, nego se jednostavno iskljuci struja na pumpama na izvoristu. I to je to.animus wrote:Ocekujem uskoro vijest u crnoj hronici kako je neko sa maskom nalupao bejzbol palicom radnika koji je trebao zavrnuti ventil. Ili jos bolje direktora i njegove silne zamjenike. Pogotovo onog sto med prodaje na Markalama.
Ono sto treba ekspresno zahtijevati jeste sljedece:
1. Da ViK na izvoristima instalira web kamere (Live streaming), kako bi gradjani u svakom momentu mogli vidjeti stanje na izvoristima, tj. kolicinu vode u bazenima. Ovo kosta cca. 200 KM po lokaciji. Javna su firma, i kao takvi su obavezni onima koji ih placaju dati sve moguce trazene informacije.
2. Da se javno i odmah objavi po cijem nalogu se pumpe gase u potpunosti, posto nikada nije receno da ce se redukcije raditi na taj nacin, nego je jedino receno da ce se voda od 00"00 do 5:30 isporucivati pod smanjenim pritiskom (na njihovoj stranici nema takve info vise).
3. Da objasne zasto se i sada desavaju redukcije, s obzirom da na planinama ima snijega, da je bilo padavina, kao i da se sve upravo topi, sto znaci da se voda slijeva u bazene.
Ovo oko izvorišta su slagali, preko 80% sarajevske vode dolazi iz podzemlja - nije ni u kakvoj vezi sa zimom, smrzavanjem itd.
Ne gase pumpe, već zatvaraju dotok iz rezervoara, kako bi se preko noći mogli napuniti rezervoare da bi pokrili dnevne potrebe, što je ujedno i glavni razlog što postoje redukcije.
Last edited by VjecitiStudent on 03/02/2017 11:01, edited 1 time in total.
- TheWatcher
#6804 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
evo kod mene ( novo sa ) sada u 10:53 toliko smanjena voda da jedva ide
i tako vec neko vrijeme
p.s.
da ponovim samo
Dino jebo ti majku onaj koji te dovede na funkciju premijera
p.s.
da ponovim samo
Dino jebo ti majku onaj koji te dovede na funkciju premijera
-
izgubljena dusa
#6805 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kod Ekonomije (Stari grad) - nema vode 
- Dozer
#6806 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Djelimicno netacno. Ili djelimicno tacnoVjecitiStudent wrote: Ako sam dobro skontao kako radi naš vodovod:
Ovo oko izvorišta su slagali, preko 80% sarajevske vode dolazi iz podzemlja - nije ni u kakvoj vezi sa zimom, smrzavanjem itd.
Ne gase pumpe, već zatvaraju dotok iz rezervoara, kako bi se preko noći mogli napuniti rezervoare da bi pokrili dnevne potrebe, što je ujedno i glavni razlog što postoje redukcije.
Da, vecina vode dolazi iz podzemlja, ali i ta voda dole mora doci odnekud, tj. ne radi se o vodi koja izvire odnekud odozdo, nego o onoj koja se slijeva odozgo, tj. s povrsine. Drugim rijecima, susni periodi uticu na to, cinjenicno.
Drugi problem, i najbitniji, jeste taj sto ViK NEMA razvojnu strategiju koja se tice povecanja kapaciteta izvorista.
Da pokusam plastificirati - prije rata je grad imao npr. 100.000 prikljucaka, i izvorista su imala dovoljan kapacitet za to, pri cemu su bila gradjena dosta prije nego se dostigao taj broj prikljucaka (Tito je znao planirati, jbg).
Danas imamo npr. 140.000 prikljucaka, ali su izvorista ostala istog kapaciteta, a tacnije je reci da su dodatno propala u svakom smislu (sto i ViK priznaje da jeste ovako).
Na sve ovo se nadodaju i realni gubici na mrezi, tj. curenje na cjevovodima.
Ako bismo to prebacili u neke aproksimativne cifre, to bi onda izgledalo nekako ovako (nisam ekspert za vodu, pa se ne hvatajte za cifre)...
Npr. 1980. je bilo 80.000 prikljucaka, kapacitet izvorista je bio dovoljan za, sta znam, protok od 5m3/sec, sto je bilo vise nego je trebalo za taj broj prikljucaka, dok su gibici na mrezi bili do 10%.
1990. se broj prikljucaka povecao na 100.000, kapacitet izvorista i protoka je ostao isti, tj. 5m3/sec, sto je bilo taman za taj broj prikljucaka, a gubici su i dalje bili do 10%.
2015. broj prikljucaka se povecao na 140.000, i tu dolazimo u problem jer su kapaciteti izvorista i protoka i dalje identicni kao i 1980/90, ali su se gubici na mrezi popeli na oko 50%, pa i vise.
Pri svemu tome, niko od nadleznih i odgovornih od 1990. nije uopste razmisljao o tom buducem povecanju i prikljucaka i gubitaka, a jos manje o povecanju kapaciteta izvorista, sto je moralo biti osnovna misija i ViK-a i Vlade KS u poslijeratnom periodu, kao jedinih nadleznih i odgovornih za ovaj segment.
U medjuvremenu je doslo do potpuno besmislenih odbacivanja kreditno-donatorskih sredstava koja su mogla rijesiti dosta toga (vec objasnih zasto i kako se to desavalo i desava), troskovi su se konstantno povecavali (kroz nepotrebna i kontraproduktivna zaposljavanja, besmislene troskove, itd.), ilegalni prikljucci takodjer, kao i gubici na cjevovodima, i to nas je dovelo ovdje gdje jesmo.
Medjutim, cak i s postojecim stanjem grad moze imati uredno vodosnabdijevanje sto se tice vode kao takve, ali to se ne desava upravo zato sto se pokusavaju sacuvati sve moguce i nemoguce pozicije i nesvrsishodna radna mjesta u ViK-u, te se pokusava ustediti na stvarima poput struje, a kako bi se moglo odrzati pumpanje na Poljine i Bjelasnicu, sto se, jel'te, ne smije prekidati jer su tamo zonjegu.
Rjesenje - razbiti par glava u vladi KS i ViK-u, i sve ce odmah proraditi.
Last edited by Dozer on 03/02/2017 11:27, edited 1 time in total.
-
izgubljena dusa
#6807 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Mi samo nagadjamo sta je pravi razlogVjecitiStudent wrote:Ako sam dobro skontao kako radi naš vodovod:Dozer wrote:Poenta je sto niko ne zavrce nikakav ventil, nego se jednostavno iskljuci struja na pumpama na izvoristu. I to je to.animus wrote:Ocekujem uskoro vijest u crnoj hronici kako je neko sa maskom nalupao bejzbol palicom radnika koji je trebao zavrnuti ventil. Ili jos bolje direktora i njegove silne zamjenike. Pogotovo onog sto med prodaje na Markalama.
1. Da ViK na izvoristima instalira web kamere (Live streaming), kako bi gradjani u svakom momentu mogli vidjeti stanje na izvoristima, tj. kolicinu vode u bazenima. Ovo kosta cca. 200 KM po lokaciji. Javna su firma, i kao takvi su obavezni onima koji ih placaju dati sve moguce trazene informacije.
2. Da se javno i odmah objavi po cijem nalogu se pumpe gase u potpunosti, posto nikada nije receno da ce se redukcije raditi na taj nacin, nego je jedino receno da ce se voda od 00"00 do 5:30 isporucivati pod smanjenim pritiskom (na njihovoj stranici nema takve info vise).
3. Da objasne zasto se i sada desavaju redukcije, s obzirom da na planinama ima snijega, da je bilo padavina, kao i da se sve upravo topi, sto znaci da se voda slijeva u bazene.
Ja mislim da je stednja struje u pitanju i da to nema veze sa akumulacijom.
Do sad su dali gomilu razlicitih „saopstenja za javnost“ pa je red da bar jednom kazu istinu
- Dozer
#6808 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nece ti nikada reci istinu jer je ona upravo to - stednja radi vlastitih guzica.
-
izgubljena dusa
#6809 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne ostaje nista drugo nego da ih dooobro pritisnemo.
Dopisi, tuzbe, PROTESTI, pritisci...pa opet... nesto mora dati rezultata
Ako ih pustimo, dobicemo vadu ko antibiotik „svakih 6 sati po 1 (sat)“
Njima nista ne nedostaje, mi smo ti koji trpe zlo, i tako godinama
Ja sam za proteste, ne odmah, nego juce
- Dozer
#6810 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
I ja sam. I...ko jos...? Skupice se nas 50-100-200, i to je to. Ostali ce nas gledati s podsmijehomm i komentarisati: "Vidi onih budala". Kao i do sada. Imam iskustva, vjeruj mi...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#6811 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne može protesti jer će odmah udruženja boraca i RVI na TVSA protestante nazvati neprijateljima Bosne i pozvati iskrene bosanske patriote i njihovu djecu da se odmah povuku u kuce. Ako se protesti nastave sve ce proglasiti cetnicima pa ce izaci na ulice , Radoncic ce ovo sve pokusati iskoristiti da naudi Izetbegovicu dok ce Covic i Dodik trljati ruke. Ne moze protesti.izgubljena dusa wrote:Ne ostaje nista drugo nego da ih dooobro pritisnemo.
- drndalo
#6812 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
*ebem mater i funkcionerima "udruzenja boraca" kao dezurnim braniteljima svih ratnih i poratnih rak-rana !!!!
-
BadBoy
#6813 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
A šta može? Piskaranje po forumu? Ovo je drugi veliki problem ovog društva, odmah se potežu teorije rasprave i svi su neki intelektualci koji sve znaju. Eto čim se organizuju neki protesti 67% stanovištva je previše pametno za toga pa znaju ko stoji iza istih, znaju da se tim protestima (kao i izborima) ništa ne može promijeniti pa smatraju da je njihovo učešće u takvim protestima nepotrebno gubljenje vremena, vremena koji oni onda utroše pijući kafe po gradu i surfajući Instagram.sabina1 wrote:Ne može protesti jer će odmah udruženja boraca i RVI na TVSA protestante nazvati neprijateljima Bosne i pozvati iskrene bosanske patriote i njihovu djecu da se odmah povuku u kuce. Ako se protesti nastave sve ce proglasiti cetnicima pa ce izaci na ulice , Radoncic ce ovo sve pokusati iskoristiti da naudi Izetbegovicu dok ce Covic i Dodik trljati ruke. Ne moze protesti.izgubljena dusa wrote:Ne ostaje nista drugo nego da ih dooobro pritisnemo.
Da hoće kako ugasiti internet na par dana
-
Potočna pastrmka
#6814 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Dozer wrote:Poenta je sto niko ne zavrce nikakav ventil, nego se jednostavno iskljuci struja na pumpama na izvoristu. I to je to.animus wrote:Ocekujem uskoro vijest u crnoj hronici kako je neko sa maskom nalupao bejzbol palicom radnika koji je trebao zavrnuti ventil. Ili jos bolje direktora i njegove silne zamjenike. Pogotovo onog sto med prodaje na Markalama.
Ja mislim da od protesta nema ništa jer nismo organizovani kao narod i previše smo lijeni za takvo šta. A to bi odmah iskoristile i strane službe i instalirale napade i paljenje Predsjedništva BiH kao i 07.02. 2014 godine. Socijalne probleme i proteste bi mnogi iskoristili za rušenje države. Nisam ni u kakvoj stranci, to govorim iz prošlog iskustva u šta su se oni protesti od 07.02. pretvorili!! Ne treba biti naivan.
Mislim da je jedina neka šansa da pritisnemo Vik i Vladu. Poslao sam mail Viku sa ovim gore tačkama što je @Dozer pisao. Pošaljite i vi mailove da ih pritisnemo, da im ne damo diHat.
Pa ćemo vidjeti hoće li odgovoriti i kad ??
-
Potočna pastrmka
#6815 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Trebamo i Vladi pisati, ali šta ?
Da im hebemo sve što se kreće ili ??
Ili sastaviti neki bolji tekst...Ako ne napravimo pritisak možemo se i dalje loncati. Sutra je subota, 90 % su šanse da će biti redukcije po danu, bar je tako bilo posljednih sedmica. Vik i Vlada trenutno upravljaju našim životima. Ako se ne trznemo, loncanje nas čeka.
Ili sastaviti neki bolji tekst...Ako ne napravimo pritisak možemo se i dalje loncati. Sutra je subota, 90 % su šanse da će biti redukcije po danu, bar je tako bilo posljednih sedmica. Vik i Vlada trenutno upravljaju našim životima. Ako se ne trznemo, loncanje nas čeka.
- Dozer
#6816 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nazalost, ponavljam - nazalost, ali ovdje se nikad nista nije ni postiglo ni promijenilo na bolje bilo kakvim pismima bilo kome....
Shvatite da je jedini mehanizam kojim se nesto postize - sankcija, odnosno konsekvence za (ne)ucinjeno. Ovdje toga - NEMA. Vec 21 godinu...
I sve dok to ne postane ustaljena praksa, tj. sve dok narod ne uvede konsekvence onima na vlasti i drugim javnim pozicijama, a za (ne)cinjenje bilo cega sto narod od njih trazi - ovdje jednostavno nema i nece biti nikakvog pomaka.
Ja nisam nikakav nasilnik (iako znam biti i te kakav, ako treba), i uopste me bilo kakva vrsta sile niti privlaci, niti impresionira, ali stanje ovdje danas je takvo da je upravo sila jedini nacin za izlaz. Oni ce, bukvalno, samo na to reagovati, a mogu reagovati na samo 2 nacina:
- Ili ce se povuci s pozicija na kojima jesu, a kako bi sacuvali vlastitu glavu,
- Ili ce zasukati rukave i poceti raditi, u strahu za vlastitu glavu, ali i kako bi sacuvali poziciju.
Treca opcija ne postoji.
Shvatite da je jedini mehanizam kojim se nesto postize - sankcija, odnosno konsekvence za (ne)ucinjeno. Ovdje toga - NEMA. Vec 21 godinu...
I sve dok to ne postane ustaljena praksa, tj. sve dok narod ne uvede konsekvence onima na vlasti i drugim javnim pozicijama, a za (ne)cinjenje bilo cega sto narod od njih trazi - ovdje jednostavno nema i nece biti nikakvog pomaka.
Ja nisam nikakav nasilnik (iako znam biti i te kakav, ako treba), i uopste me bilo kakva vrsta sile niti privlaci, niti impresionira, ali stanje ovdje danas je takvo da je upravo sila jedini nacin za izlaz. Oni ce, bukvalno, samo na to reagovati, a mogu reagovati na samo 2 nacina:
- Ili ce se povuci s pozicija na kojima jesu, a kako bi sacuvali vlastitu glavu,
- Ili ce zasukati rukave i poceti raditi, u strahu za vlastitu glavu, ali i kako bi sacuvali poziciju.
Treca opcija ne postoji.
-
bluesjunior
#6817 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
mislim da je proslo vrijeme za popravke, dogovor, odlazak sa vlasti nema od toga više ništa, vjerujem da su u u slucaju obimnijih demonstracija ovi spremni ubijat da bi se "sačuvao ustavni poredak" i "red u društvu (iako oni pod tim redom podrazumijevaju društveni poredak i hijerarhiju) te da se ne bi nedo bog oštetila "narodna imovina", banditi zeleni, kud nas nije onaj četnik poravnio skroz
-
izgubljena dusa
#6818 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa sta jos mozemo uraditi?Dozer wrote:I ja sam. I...ko jos...? Skupice se nas 50-100-200, i to je to. Ostali ce nas gledati s podsmijehomm i komentarisati: "Vidi onih budala". Kao i do sada. Imam iskustva, vjeruj mi...
U svakom slucaju nesto moramo....inace ce nam razvlaciti pamet ko Mladic, jos 20+ godina...ma lijepi cetnici - ubijali 4 godine a ovi uhljupi ubijaju vise od dvadeset i ko zna koliko ce jos
PS: eno u parku kod Ekonomije siklja voda.Bistra bistra voda, znaci za pice i naravno to ce nekome fakturisati
Slikala sam, ako budem znala - postavicu slike
-
izgubljena dusa
#6819 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
i jadrndalo wrote:*ebem mater i funkcionerima "udruzenja boraca" kao dezurnim braniteljima svih ratnih i poratnih rak-rana !!!!
-
izgubljena dusa
#6820 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Vazi. Ja cu to prepisati na papir - odnosno poslati zvanicni dopis koji mora biti protokolisan i na koji se mora odgovoriti. Mislim da mail ne pije vode. Na mail im slati slike i obavjesti gdje tece voda, jer oni sami ne znaju detektovati kvarPotočna pastrmka wrote:Dozer wrote:Poenta je sto niko ne zavrce nikakav ventil, nego se jednostavno iskljuci struja na pumpama na izvoristu. I to je to.animus wrote:Ocekujem uskoro vijest u crnoj hronici kako je neko sa maskom nalupao bejzbol palicom radnika koji je trebao zavrnuti ventil. Ili jos bolje direktora i njegove silne zamjenike. Pogotovo onog sto med prodaje na Markalama.
Ja mislim da od protesta nema ništa jer nismo organizovani kao narod i previše smo lijeni za takvo šta. A to bi odmah iskoristile i strane službe i instalirale napade i paljenje Predsjedništva BiH kao i 07.02. 2014 godine. Socijalne probleme i proteste bi mnogi iskoristili za rušenje države. Nisam ni u kakvoj stranci, to govorim iz prošlog iskustva u šta su se oni protesti od 07.02. pretvorili!! Ne treba biti naivan.
Mislim da je jedina neka šansa da pritisnemo Vik i Vladu. Poslao sam mail Viku sa ovim gore tačkama što je @Dozer pisao. Pošaljite i vi mailove da ih pritisnemo, da im ne damo diHat.![]()
![]()
Pa ćemo vidjeti hoće li odgovoriti i kad ??
Predlazem da uradite isto (ko hoce i moze) Dopis i na protokol
-
izgubljena dusa
#6821 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pogledaj Dozerove postove, covjek zna lijepo napisati, i prepisi. Naslovi na vladu kantona, na vik...ne znam kome josPotočna pastrmka wrote:Trebamo i Vladi pisati, ali šta ?
- Maharadza
#6822 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Meanwhile kod kifle i ostalih sda terorista:

#hebobijedimater

#hebobijedimater
-
izgubljena dusa
#6823 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Meni treba zivot dostojan covjeka. Treba mi voda, bolnica, siguran grad.... Neka oni svoj patriotizam popišaju i to odmah.sabina1 wrote:Ne može protesti jer će odmah udruženja boraca i RVI na TVSA protestante nazvati neprijateljima Bosne i pozvati iskrene bosanske patriote i njihovu djecu da se odmah povuku u kuce. Ako se protesti nastave sve ce proglasiti cetnicima pa ce izaci na ulice , Radoncic ce ovo sve pokusati iskoristiti da naudi Izetbegovicu dok ce Covic i Dodik trljati ruke. Ne moze protesti.izgubljena dusa wrote:Ne ostaje nista drugo nego da ih dooobro pritisnemo.
Ako njima ne smeta da zive ko bjednici, njihov problem, ali ja ne mogu zivjeti tako. Zivo mi se hebe za njihov patriotizam.
Ako su svoje zivote, mladost i zdravlje dali za ovaj cirkus od zemlje...onda se uzalud borili, jer je prethodno bilo humanije.
-
izgubljena dusa
#6824 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Isto mislim za boldirani dio.Dozer wrote:Nazalost, ponavljam - nazalost, ali ovdje se nikad nista nije ni postiglo ni promijenilo na bolje bilo kakvim pismima bilo kome....
Treca opcija ne postoji.
Ne volim nasilje, ali me je dovelo u situciju da bi ih sutala nogama niz ulicu ko kartonsku kutiju, bez imalo osjecaja
- Logovan
#6825 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
+1izgubljena dusa wrote:
Isto mislim za boldirani dio.
Ne volim nasilje, ali me je dovelo u situciju da bi ih sutala nogama niz ulicu ko kartonsku kutiju, bez imalo osjecaja