Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sijedi

#676 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

Danas, oko podne ispred slasticarnice Egipat.Subotnja setnja. iza ledja se prolomi glas, britki i sa sarajevskim naglasskom: ...
Pilavdzic je rekao da nece smanjiti place ,dok to ne ucine i drugi kantonalni subjekti....Prepoznao sam glas ledendarnog, eminentnog clana cuvene sarajevske raje,jarana rreisovog,prijatelja svih aktuelnih politicara gospodina Bracu.
Bilo mi je ovo skroz simpaticno.
amko76

#677 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

sijedi wrote:Danas, oko podne ispred slasticarnice Egipat.Subotnja setnja. iza ledja se prolomi glas, britki i sa sarajevskim naglasskom: ...
Pilavdzic je rekao da nece smanjiti place ,dok to ne ucine i drugi kantonalni subjekti....Prepoznao sam glas ledendarnog, eminentnog clana cuvene sarajevske raje,jarana rreisovog,prijatelja svih aktuelnih politicara gospodina Bracu.
Nadam se i da ti je simpatično što nemaš vode, između ostalog zbog njega i njegovih fudbalera Vrbanjuše, kojih je pun VIK.
sanaman

#678 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sanaman »

Ne lupetaj... Samopouzdanje ne moze bit lazno, ili ga imas ili si mis... Cinjenica je da je SFRJ bila beton i da ju niko nije smio pogledat krivo... Bila je to, prirodnim resursima, prebogata zemlja, a obrazovanje je bilo daleko ispred zapadnog... Stanje u vojsci je bilo odraz stanja u drzavi, manje vise...

Sad nastavite o susi u demokratiji... :D[/quote]

Ako ti nije mrsko, samo da mi kazes na osnovu cega si zakljuci da je sfrj bila beton? :D

1.kolika je bila inflacija u sfrj?
2.koliki je bio vanjski dug?
3.kolika je bila nezaposlenost?
4.kolika je bila pokrivenost uvozom/izvozom?

Kad das sam sebi odgovore na ova pitanja, vidjeces kakav je to ekonomski beton bio :D ...
1mala

#679 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by 1mala »

NOVI PROBLEMI U GLAVNOM GRADU BiH: Žohari izlaze iz suhih slavina Sarajlija
Subota | 10.12.2011.

Nestanak vode i svakodnevne redukcije u gradu nisu jedina noćna mora građana Sarajeva. Zbog suhih vodovodnih cijevi u zgradama žohari i insekti okupirali su stanove na Grbavici, Dobrinji, Baščaršiji...

- Kada nema vode, žohari izlaze iz odvoda kada, sudopera, pa čak i iz instalacija za grijanje, jer traže vlažna mjesta. Najviše zalaze u prostorije gdje je svjetlo isključeno i bježe u ćoškove. Ne mogu se tek tako istrijebiti ako se ne uradi dezinsekcija prostorija, čime se sprečava njihovo širenje. Građani se mogu zaštititi i posebnim kuglicama kojima se ovi insekti hrane i odnose u svoja skrovišta, a koje ih zapravo truju - kazali su u preduzeću "Deratizacija".

Žohari u stanovima stvaraju nečistoću i napadaju na hranu, a zavlače se u sve ćoškove, najčešće u kupatilu uz odvode i u kuhinjskim elementima.
(Dnevniavaz.ba/dg)

Pa ovo je stvarno uzas :x :x :x
nosara

#680 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nosara »

sanaman wrote:
Ako ti nije mrsko, samo da mi kazes na osnovu cega si zakljuci da je sfrj bila beton? :D

Kad das sam sebi odgovore na ova pitanja, vidjeces kakav je to ekonomski beton bio :D ...
Drzi se teme, a to je "susa u demonkraciji"... :D
nosara

#681 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nosara »

1mala wrote:NOVI PROBLEMI U GLAVNOM GRADU BiH: Žohari izlaze iz suhih slavina Sarajlija
Subota | 10.12.2011.

Nestanak vode i svakodnevne redukcije u gradu nisu jedina noćna mora građana Sarajeva. Zbog suhih vodovodnih cijevi u zgradama žohari i insekti okupirali su stanove na Grbavici, Dobrinji, Baščaršiji...

- Kada nema vode, žohari izlaze iz odvoda kada, sudopera, pa čak i iz instalacija za grijanje, jer traže vlažna mjesta. Najviše zalaze u prostorije gdje je svjetlo isključeno i bježe u ćoškove. Ne mogu se tek tako istrijebiti ako se ne uradi dezinsekcija prostorija, čime se sprečava njihovo širenje. Građani se mogu zaštititi i posebnim kuglicama kojima se ovi insekti hrane i odnose u svoja skrovišta, a koje ih zapravo truju - kazali su u preduzeću "Deratizacija".

Žohari u stanovima stvaraju nečistoću i napadaju na hranu, a zavlače se u sve ćoškove, najčešće u kupatilu uz odvode i u kuhinjskim elementima.
(Dnevniavaz.ba/dg)

To su demokratski zohari... Dajte im mjesta u parlamentima, pregovarajte, inicirajte... :lol:
A_I_

#682 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

sanaman wrote:

odosmo u offtopic al bitno je!

Ne mozes gledati samo zadnjih 10 godina od '80e to '90e - Jedna stvar je bila tiletova Yuga a sasvim nesto drugo period s*ebavanja drzave od strane nacionalista izmedju ostalog i samoubilackim zaduzivanjem kod svjetskih mesetara.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#683 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Velkoski »

1mala wrote:NOVI PROBLEMI U GLAVNOM GRADU BiH: Žohari izlaze iz suhih slavina Sarajlija
Subota | 10.12.2011.

(Dnevniavaz.ba/dg)

Ma ja ne znam da se to ikome desilo. Neko pretjeruje ocigledno :-)
wall3

#684 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by wall3 »

Naravno da lazu :D
sijedi

#685 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

amko76 wrote:
sijedi wrote:Danas, oko podne ispred slasticarnice Egipat.Subotnja setnja. iza ledja se prolomi glas, britki i sa sarajevskim naglasskom: ...
Nadam se i da ti je simpatično što nemaš vode, između ostalog zbog njega i njegovih fudbalera Vrbanjuše, kojih je pun VIK.
daj ba stipu/on je pravo simpatican lik/gradska raja/reisov jaran/i od ostalih politicara koji nas vode....
Ja imam vode .Izvor.Kantica . .... i laganini.Nista snel
miki27A

#686 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki27A »

mali off: jutros nam dosao racun od 50 KM!!?
Preko ljeta mogu i shvatiti (stari cvijece zaljevao 2 put dnevno), ali sad stvarno ne kontam? Je li i drugima isto ovako povecan racun za vodu? :x
sanaman

#687 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sanaman »

A_I_ wrote:
sanaman wrote:

odosmo u offtopic al bitno je!

Ne mozes gledati samo zadnjih 10 godina od '80e to '90e - Jedna stvar je bila tiletova Yuga a sasvim nesto drugo period s*ebavanja drzave od strane nacionalista izmedju ostalog i samoubilackim zaduzivanjem kod svjetskih mesetara.
odoh u off, rahmetli daidza mi je rodjen 50. godine...drugi malo poslije..kazu da su to bile gladne godine...valjda kriza poslije rata, Titov sukob sa rusima, susa...ostanu nam 60 i 70. godine koje su na prvi pogled bile prosperitetne ( (statistikom se sve da svesti na normalnu dorzavu a ne beton drzavu)

@nosara...cisto sumnjam da bi iko u onom sistemu mogao ovako po forumima i javno da pita i proziva ljude za njihov rad ili nerad a mu neko ne pokucan a vrata, znas ono ozna sve dozna.

A sigurno ce se ovakvim demoktratskim pritiskom nesto promijeniti, jer niko nije lud, eto izbora naredne godine :D
sheilak

#688 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

miki27A wrote:mali off: jutros nam dosao racun od 50 KM!!?
Preko ljeta mogu i shvatiti (stari cvijece zaljevao 2 put dnevno), ali sad stvarno ne kontam? Je li i drugima isto ovako povecan racun za vodu? :x
Jeste, nekoliko nas je vec spomenulo misteriozno povecanje racuna.
sadmird

#689 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sadmird »

sheilak wrote:
miki27A wrote:mali off: jutros nam dosao racun od 50 KM!!?
Jeste, nekoliko nas je vec spomenulo misteriozno povecanje racuna.
I mene je iznenadilo - par mjeseci po 2 ili 3 KM, a sada 7,5 (po osobi).

Medjutim - http://www.viksa.ba/potrosaci/OsnovniPo ... Racuna.asp - ovdje se vidi da je i ranije bilo ovoliko ili vise. Ja znam da ja nisam potrosio nista vise nego inace, tako da je negdje drugo "nestala" razlika. Vodomojer se cini kao dobra investicija ...
gaius

#690 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by gaius »

Zakon o zaštiti potrošača:
Članak 3.

Trgovac i druge pravne i fizičke osobe koje potrošačima isporučuju komunalne usluge, obvezni su osigurati redovito i kvalitetno obavljanje tih usluga, i osigurati stalni razvoj i unapređenje njihove kvalitete.

Član 122. ZOO
(1) U dvostranim ugovorima nijedna strana nije dužna ispuniti svoju obvezu ako druga strana ne ispuni ili nije spremna istovremeno ispuniti svoju obvezu, izuzev ako je to drugo ugovoreno ili zakonom određeno ili ako što drugo proistječe iz prirode posla.

od mene će dobiti obavještenje da ću im račune (paušal) plaćati srazmjerno broju sati u toku dana u kojem su mi isporučivali vodu.. a uz to ću ih tužiti i tražiti da sud donese presudu kojom se nalaže VIK-u da vodu isporučuju "redovno i kvalitetno".. čisto da i njih neko tuži.. čisto zeze radi da vidimo šta će se desiti na kraju..
amko76

#691 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

sijedi wrote:
amko76 wrote:
daj ba stipu/on je pravo simpatican lik/gradska raja/reisov jaran/i od ostalih politicara koji nas vode....
Ja imam vode .Izvor.Kantica . .... i laganini.Nista snel
Vidim da si ti skroman, ali ovo nije bilo ništa protiv tebe, već generalna poruka. Mora se već jednom shvatiti da se ne može tako ponašati i očekivati napredak ili čak normalno funkcionisanje bilo čega, i društva uopšte. Zapošljavati fudbalere preko veze i ikakvih uslova i očekivati napredak. To nam se obija o glavu u svim sferama života. Ali uzalud je pričati, nećemo mi to promijeniti generacijama, to je stvar mentaliteta. Nema ovdje napretka decenijama, nažalost.
SirOliver1

#692 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by SirOliver1 »

BHF_Manijak wrote:
sadmird wrote:
SirOliver1 wrote:A koliko,Boga ti košta voda u Pragu...imali ta analiza?
Privatna kompanija PVK (u vlasnistvu Veolia Voda SA) je to jako lijepo rijesila: cca 4 KM po m3, pa distribuiraju cca 122 miliona litara na godinu, pa pomnozis i podijelis (10% drzavi) ... i dodjes do cifre uporedive sa nashim telekomom?!?!?!?

Imali su i oni tovar gubitaka ranije, ali od kako privatnik uzima pare - tako su i gubici smanjeni.

Ako u mom ulazu po osobi dodje cca 6 m3 na mjesec (valjda ne gubimo 80% od vodomjera do stana)) -> nas dvoje bi platili cca 50 KM racun za vodu u Pragu! Ako VIK naplati cca 25 mil m3 na godinu (http://www.viksa.ba/Document/letak3.pdf), to bi znacilo respektabilnih prashkih 100 mil KM (umjesto nashih socijalnih 30 mil KM).

Vjerujem da bi i kanton i VIK i svi paraziti u lancu drage volje pristali na ovakav aranzman. Da li bi neko od nas pristao na 50 KM za dvije osobe???

Bi da mi je plata ko u Pragu!! Tacno je da ne znam kolika im je prosjecna, ali manja od nase nije sigurni! :wink:
ama bolan koga briga kolka je plata u pragu...ma ti si sine korisnik vode i voda ti kosta 4 marke po kubiku...sta mene briga kolika ti je plata...to je firma a ne bobrotvorno drustvo...sto niko ne gleda kolka ti je plata kad ti spuca 2 i po marke gorivo il 2 marke pastetu il marku i 20 hljeb...kakva je to prica???
SirOliver1

#693 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by SirOliver1 »

gaius wrote:Zakon o zaštiti potrošača:
Članak 3.

Trgovac i druge pravne i fizičke osobe koje potrošačima isporučuju komunalne usluge, obvezni su osigurati redovito i kvalitetno obavljanje tih usluga, i osigurati stalni razvoj i unapređenje njihove kvalitete.

Član 122. ZOO
(1) U dvostranim ugovorima nijedna strana nije dužna ispuniti svoju obvezu ako druga strana ne ispuni ili nije spremna istovremeno ispuniti svoju obvezu, izuzev ako je to drugo ugovoreno ili zakonom određeno ili ako što drugo proistječe iz prirode posla.

od mene će dobiti obavještenje da ću im račune (paušal) plaćati srazmjerno broju sati u toku dana u kojem su mi isporučivali vodu.. a uz to ću ih tužiti i tražiti da sud donese presudu kojom se nalaže VIK-u da vodu isporučuju "redovno i kvalitetno".. čisto da i njih neko tuži.. čisto zeze radi da vidimo šta će se desiti na kraju..
na kraju ces platit ko i svi i jos uz to sudske troskove... :run:
gaius

#694 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by gaius »

nema veze.. to mi je profesija... a taksa nije visoka.. samo da ih malo zezam taman koliko i oni mene ovim redukcijama za koje su krivi oni, a ne mi..
poznanik

#695 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

gaius wrote:nema veze.. to mi je profesija... a taksa nije visoka.. samo da ih malo zezam taman koliko i oni mene ovim redukcijama za koje su krivi oni, a ne mi..
Pitaj ih samo po kojem pravnom osnovu ti izdaju i dostavljaju račune... :D
Troll_Happens

#696 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Troll_Happens »

Subota | 10.12.2011.

(Dnevniavaz.ba/dg)
Ja mislim da je do zena i necistoce koju drze po stanovima. Da manje landaraju vani i laprdaju po kafama a vise da su u kuci i ciste i spremaju do ovoga ne bi dolazilo. U ratu nisu bili kad je zena naravno u kuci bila tako da je to glavni razlog i nista vise. :thumbup:
sijedi

#697 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

amko76 wrote: Vidim da si ti skroman, ali ovo nije bilo ništa protiv tebe, već generalna poruka. Mora se već jednom shvatiti da se ne može tako ponašati i očekivati napredak ili čak normalno funkcionisanje bilo čega, i društva uopšte. Zapošljavati fudbalere preko veze i ikakvih uslova i očekivati napredak. To nam se obija o glavu u svim sferama života. Ali uzalud je pričati, nećemo mi to promijeniti generacijama, to je stvar mentaliteta. Nema ovdje napretka decenijama, nažalost.
Jarane, care moj, da ne kazem Lave moj, daleko ti je ovo od skromnosti.Ovdje sam ti sarkastican i ironican u najvecoj mogucoj mjeri.Pa ti vidi.
amko76

#698 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

...
Last edited by amko76 on 11/12/2011 13:27, edited 1 time in total.
amko76

#699 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

...
A_I_

#700 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Novi alarmantni podatak o stanju u -vodom najbogatijoj zemlji svijeta- :oops:

Buško jezero gotovo presušilo

"Vodostaj jezera, čija je površina 55,8 kilometara kvadratnih, zapremina 782 miliona kubnih litara, a maksimalna količina 800 miliona kubnih litara vode, spustio se na najniži nivo u posljednjih 20 godina i ispod granice hidrološkog minimuma, radi čega je ugrožen bogat riblji fond ove akumulacije.

Od kada je prije 40 godina izgrađeno, nivo vode Buškog jezera, koja pokreće turbine hidrocentrale Orlovac u susjednoj Hrvatskoj, nikada nije bio niži u decembru, kada jezero gotovo uvijek ima maksimalni kapacitet vode.

Zbog dugotrajnog izostanka obilnijih padavina gotovo je potpuno presušilo i jezero Mandek kod Livna, dok livanjske rijeke Žabljak, Sturba i Bistrica u decembru imaju niži vodostaj nego u ljetnom periodu.
"

http://www.sarajevo-x.com/bih/busko-jez ... /111211034
Post Reply