Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BadBoy

#6701 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

pepeljara wrote:
BadBoy wrote:
Ali evo opet isti problem sa našim mentalitetom - TREBA OVO TREBA ONO ali daj da to neko drugi uradi. NEKO treba povesti proteste, NEKO treba pisati pisma, NEKO treba uputiti inicijative.

Naravno, da treba, sta hoces, sam ne mozes nista, samo organizovano.

http://www.akta.ba/bs/Vijest/eu/u-irsko ... vode/45439
Najmanje je 100.000 ljudi u Irskoj izašlo na ulice u znak protesta protiv novih računa za vodu. Demonstracije je organizirao pokret "Pravo na vodu" diljem Irske, i najveće su od 2008. godine kada je počelo povećavanje računa za vodu zbog financijske krize, javio je AP.

Povećavanje naknada za vodu jedna je od mjera koje su predložili EU i MMF kako bi Irska smanjila proračunski deficit.

Račun za vodu uveden 1. rujna trebao bi za prosječno kućanstvo iznositi 278 eura godišnje.
Vidiš i sam/a šta piše "Pokret" dakle nije nikakvo oficijalno registrovano društvo nego cilj ilitiga "cause" oko kojeg su se građani okupili. Možemo i mi ovdje napraviti isto, bez potrebe za ikakvim dodatnim društvima, udruženjima, organizacijama, vođama itd.
Haris.ba

#6702 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote:
pepeljara wrote:
BadBoy wrote:
Ali evo opet isti problem sa našim mentalitetom - TREBA OVO TREBA ONO ali daj da to neko drugi uradi. NEKO treba povesti proteste, NEKO treba pisati pisma, NEKO treba uputiti inicijative.

Naravno, da treba, sta hoces, sam ne mozes nista, samo organizovano.

http://www.akta.ba/bs/Vijest/eu/u-irsko ... vode/45439
Najmanje je 100.000 ljudi u Irskoj izašlo na ulice u znak protesta protiv novih računa za vodu. Demonstracije je organizirao pokret "Pravo na vodu" diljem Irske, i najveće su od 2008. godine kada je počelo povećavanje računa za vodu zbog financijske krize, javio je AP.

Povećavanje naknada za vodu jedna je od mjera koje su predložili EU i MMF kako bi Irska smanjila proračunski deficit.

Račun za vodu uveden 1. rujna trebao bi za prosječno kućanstvo iznositi 278 eura godišnje.
Vidiš i sam/a šta piše "Pokret" dakle nije nikakvo oficijalno registrovano društvo nego cilj ilitiga "cause" oko kojeg su se građani okupili. Možemo i mi ovdje napraviti isto, bez potrebe za ikakvim dodatnim društvima, udruženjima, organizacijama, vođama itd.
Može pokret dok vlast toleriše. Po zakonu moraš podnijeti zahtjev. Može i fizičko lice. Ne mora udruženje. Ali, onda moraš navesti i osiguranje. Koliko će ljudi biti. Ako ko šta razbije - odgovaraš. Naravno, ti plaćaš za osigurnje.

Tolerisali su plenumaše, pustili da se narod ispuše, donosi zaključke, i upecali ih i pelcovali ukidanjem "bijeloga hljeba".

Raja misli da MMF daje kredit, te se vraća iz have. Svakim danom nebrige za vlastiti boljitak, građani će se dovesti u situaciju koju će im servirati političari, radi kredita mora se povećati cijena vode.
Dozer

#6703 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Haris.ba wrote: Ovo je scenarij koji Vlada i ViK priželjkuju. Fazon i jeste što ne mogu da se dogovore ko će omastiti brk na radovima.

I oni su izbacili cifru koliko im treba. Oko 25-30 miliona svake godine da bi se u slijedećih 10 godina radilo. Treba vjerovatno oko 200 miliona. I plus ako pokrenu projekat Crna rijeka da bi smanjili trošak struje, radi se o dodatnim milionima.
Evo jedna 100% tacna informacija vezana za projekat "Crna rijeka".
Vlada KS, s Mujezinovicem kao guvernerom tada, jos je 1997. trazila kredit za ovaj projekat od Japanske vlade u visini od 100 miliona DEM. Ljudi im odgovorili da moze, ali da ce poslati svoj tim inzinjera da naprave studiju izvodljivosti, nakon cega ce se pristupiti radovima.

Nikada od nasih nisu dobili nikakav odgovor, iako su im 2 ili 3 puta dlali upite o statusu ponude. A ponuda je bila grejs pariod na 10 godina s 1% kamate, i otplata na 30 godina takodjer s 1% kamate, pri cemu bi dio duga vjerovatno bio otpisan. Identicno kao i za onih 76 miliona DEM za precistac u Butilama.

Ni jednu od ovih ponuda VLADA KS nije prihvatila (ViK, tada s Pilavdzicem na celu, jeste potpisao obje), jer im ta sredstva ne bi bila omogucena za njihovo raspolaganje i upravljanje.

I tu je, bukvalno, sva sustina - vlada KS je najveci krivac za ovo s(r)tanje s vodom.
Najveci problem je bio sto im Japanci nisu htjeli dati pare i pustiti ih da oni s njima rade sta hoce.

Onda dolazimo na ovo dole...
Ima jedna mala začkoljica. Evropske banke ne daju pare bez garancija i transparetnih procedura. I odmah otpada interes da se išta radi. A alternativa je povećanje cijene vode - a to naravno neće ni narod, ni političari da čuju. A druge kamate (iz drugih institucija, klasičnih banaka) su tolike da budžeti ne mogu da podnesu.
...sto je 100% tacno.

Kako ih natjerati da ovo rijese? Jednostavno - STRAHOM.
I to ne strahom samo za fotelje, nego strahom za vlastite glave, kao sto je bilo 02/14, kada smo imali priliku vidjeli unezvjerene i panicne face "elitnih i velikih", propraceno zamuckivanjem i horskim ponavljanjem identicne nebulozne price.
Last edited by Dozer on 01/02/2017 11:23, edited 2 times in total.
pepeljara

#6704 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by pepeljara »

Dozer wrote:
Haris.ba wrote: Ovo je scenarij koji Vlada i ViK priželjkuju. Fazon i jeste što ne mogu da se dogovore ko će omastiti brk na radovima.

I oni su izbacili cifru koliko im treba. Oko 25-30 miliona svake godine da bi se u slijedećih 10 godina radilo. Treba vjerovatno oko 200 miliona. I plus ako pokrenu projekat Crna rijeka da bi smanjili trošak struje, radi se o dodatnim milionima.
Evo jedna 100% tacna informacija vezana za proijekat "Crna rijeka".
Vlada KS, s Mujezinovicem kao guvernerom tada, jos je 1997. trazila kredit za ovaj projekat od Japanske vlade u visini od 100 miliona DEM. Ljudi im odgovorili da moze, ali da ce poslati svoj tim inzinjera da naprave studiju izvodljivosti, nakon cega ce se pristupiti radovima.

Nikada od nasih nisu dobili nikakav odgovor, iako su im 2 ili 3 puta dlali upite o statusu ponude. A ponuda je bila grejs pariod na 10 godina s 1% kamate, i otplata na 30 godina takodjer s 1% kamate, pri cemu bi dio duga vjerovatno bio otpisan. Identicno kao i za onih 76 miliona DEM za precistac u Butilama.

Ni jednu od ovih ponuda VLADA KS nije prihvatila (ViK, tada s Pilavdzicem na celu, jeste potpisao obje), jer im ta sredstva ne bi bila omogucena za njihovo raspolaganje i upravljanje.

I tu je, bukvalno, sva sustina - vlada KS je najveci krivac za ovo s(r)tanje s vodom.
Najveci problem je bio sto im Japanci nisu htjeli dati pare i pustiti ih da oni s njima rade sta hoce.

Onda dolazimo na ovo dole...
Ima jedna mala začkoljica. Evropske banke ne daju pare bez garancija i transparetnih procedura. I odmah otpada interes da se išta radi. A alternativa je povećanje cijene vode - a to naravno neće ni narod, ni političari da čuju. A druge kamate (iz drugih institucija, klasičnih banaka) su tolike da budžeti ne mogu da podnesu.
...sto je 100% tacno.

Kako ih natjerati da ovo rijese - jednostavno. STRAHOM.
I to ne strahom samo za fotelje, nego strahom za vlastite glave, kao sto je bilo 02/14, kada smo imali priliku vidjeli unezvjerene i panicne face "elitnih i velikih", propraceno zamuckivanjem i horskim ponavljanjem identicne nebulozne price.
100% potpis.
Samo stanje drzave dokazuje sve navedeno, i to ne samo vezano za vodu, nego za skoro svaki segment drustva.
:thumbup:
Haris.ba

#6705 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Dozer wrote: Evo jedna 100% tacna informacija vezana za projekat "Crna rijeka".

Jedan "savjetnik" koji je pregovarao sa Japancima mi je isto ispričao.
Još su ih Japanci otresli ko slinu. Otišli mislim u još dvije komunalne firme. I ovi iz ViKa i te još dvije firme, te vlada nabešali u procjenu sve i stašta. Japanci rekli nema problema, de vi to nama na papir. Poslali im naši procjenu, već se dogovorili koliko kome.

A Japanci angažirali vanjsku revizorsku kuću da vidi matematiku. Mislim da je fula bila oko 15ak miliona više nego ekonomičnih cijena. Koliko se sjećam, jedna komunalna firma je dobila njihove pare (kredit koji je u biti pretvoren u grant) samo zato što su jedini bili koji su napisali tačne cifre.
Dozer

#6706 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Haris.ba wrote: Jedan "savjetnik" koji je pregovarao sa Japancima mi je isto ispričao.
Još su ih Japanci otresli ko slinu. Otišli mislim u još dvije komunalne firme. I ovi iz ViKa i te još dvije firme, te vlada nabešali u procjenu sve i stašta. Japanci rekli nema problema, de vi to nama na papir. Poslali im naši procjenu, već se dogovorili koliko kome.

A Japanci angažirali vanjsku revizorsku kuću da vidi matematiku. Mislim da je fula bila oko 15ak miliona više nego ekonomičnih cijena. Koliko se sjećam, jedna komunalna firma je dobila njihove pare (kredit koji je u biti pretvoren u grant) samo zato što su jedini bili koji su napisali tačne cifre.
Ne.
Naprosto Vlada KS nije htjela uzeti ta sredstva ISKLJUCIVO jer su Japanci, a radi toga sto su unaprijed rekli da ce dio tih kreditnih sredstava na kraju biti otpisan, tj. doniran, rekli da ta sredstva ne mogu biti predata Vladi KS na upravljanje, nego ce o svemu voditi brigu direktno oni, Japanci. Vjeruj mi na rijec, bio sam prisutan svemu tome.
Haris.ba

#6707 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Dozer wrote:Ne.Naprosto Vlada KS nije htjela uzeti ta sredstva ISKLJUCIVO jer su Japanci, a radi toga sto su unaprijed rekli da ce dio tih kreditnih sredstava na kraju biti otpisan, tj. doniran, rekli da ta sredstva ne mogu biti predata Vladi KS na upravljanje, nego ce o svemu voditi brigu direktno oni, Japanci. Vjeruj mi na rijec, bio sam prisutan svemu tome.
Možda se i znamo. Vjerujem ja tebi. Samo uvijek ima različitih uglova. I rijetko ko ima čitavu priču. :D
Dozer

#6708 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Vjeruj mi da ja ovdje imam kompletnu. Od pocetka do kraja.
Vec sam ranije opisivao kako je sve islo oko precistaca u Butilama, pa da se ne ponavljam...
VladaFBiH

#6709 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote:Vjeruj mi da ja ovdje imam kompletnu. Od pocetka do kraja.
Vec sam ranije opisivao kako je sve islo oko precistaca u Butilama, pa da se ne ponavljam...
kad ti ne bude mrsko sastavi od toga jednu cijelu priču i stavljaj je svakih par stranica da se ne ponavljamo (svakih malo neko potegne ovu temu) a možda nekada i neko pročita pa napravi vijest od toga...
Running

#6710 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Running »

Logovan wrote:
mayab wrote:
izgubljena dusa wrote:Pa dobro, ko nece - nece....doci ce vrijeme da pravi selfije sa kanisterom :hihihi:
'ajmo sad ozbiljno, gdje kupiti ovo

Image
Na šta smo spali da na ovo pare moramo bacati. :facepalm:
Nije to bacanje, vec isplativa investicija. Jos je pametnije kupiti nesto 80-100L ko ima prostora i dici na visinu. Ko ima kucu, bazencic ispred i hidrofor. :wink: :)

Zato ja i volim kuce, sto sve od tebe zavisi i imas slobodu. :thumbup:

Ko ima novca da to sve realizuje a pati se sa vodom, glupo je cekati bolje stanje vodovoda, a to nece zadugo, mozda ne i za naseg zivota. :)
Last edited by Running on 01/02/2017 15:46, edited 2 times in total.
drug_profi

#6711 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Evo ako koji novinar hoce da pise o ovoj temi:

Glavna vijest i glavno pitanje koje treba postaviti Konakoviću pa svima ispod njega koji imaju veze sa vodosnabdijevanjem je:
Koliko novca treba da se ukinu redukcije i ako tog novca bude, koliko vremena je potrebno da se projekt realizuje?
Dozer

#6712 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Dozer »

Neces dobiti taj odgovor jer naprosto - nemaju pojma.
Maharadza

#6713 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Maharadza »

Pripadnicima sarajevske policije izjednačen koeficijent za obračun plata sa službenicima u FBiH
http://www.klix.ba/clanak/170201084

Iako ne vjerujem da ćemo mi ikada doći pameti i skontati da stoku samo silom možemo natjerati da nešto poprave, kifla ipak 'preventivno' djeluje i priprema teren, čitaj 'osiguranje' za eventualno 'buđenje' ovog prokletog naroda koje će vjerovatno nasilno završiti. I onda se još neko upita kako ovi teroristi koji su gori od četnika (ne umanjujući monstruoznost istih) mogu vladati ovolike godine... Zato što hoštapleri znaju kada treba odriješiti kesu i kome... A ti narode kmeči...
VjecitiStudent

#6714 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

6. feb - Zašto Sarajevo nema vode?
U godini kada za većinu stanovnika Sarajeva vode više nema što ima, za rekonstrukciju potpuno zastarjele vodovodne mreže najbogatiji kanton iz budžeta će izdvojiti, slovom i brojem, 1000 (hiljadu) maraka!
Zašto nema novca za vodovod? Za koga u Sarajevu ima vode? Da li već sada imamo vodovod za bogate i vodovod za siromašne? Znamo li kakvu vodu pijemo? Ko je kriv za ovakvo stanje? Kako dalje?
Odgovaraćemo na ova pitanja i postavljati još neka na DRUGOJ GRAĐANSKOJ JAVNOJ RASPRAVI O SNABDIJEVANJU SARAJEVA VODOM.

https://www.facebook.com/events/2041375566089066/
izgubljena dusa

#6715 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

VjecitiStudent wrote:
U godini kada za većinu stanovnika Sarajeva vode više nema što ima, za rekonstrukciju potpuno zastarjele vodovodne mreže najbogatiji kanton iz budžeta će izdvojiti, slovom i brojem, 1000 (hiljadu) maraka!
Zašto nema novca za vodovod? Za koga u Sarajevu ima vode? Da li već sada imamo vodovod za bogate i vodovod za siromašne? Znamo li kakvu vodu pijemo? Ko je kriv za ovakvo stanje? Kako dalje?
Odgovaraćemo na ova pitanja i postavljati još neka na DRUGOJ GRAĐANSKOJ JAVNOJ RASPRAVI O SNABDIJEVANJU SARAJEVA VODOM.

Ovo je OK, ali mislim da se bez protesta nista nece pomaci ni za milimetar.

Evo I na forumu pricamo o svim pitanjima, znamo odgovore I odgovorne - sve je jasno ko dan.... ali vode nema, I nece je biti sve dok se glavnim akterima ne sjedne zavrat I dok se ne uplase za svoje guzice.

Pusti suplju....osnovno pitanje je - KAD POCINJU PROTESTI?
izgubljena dusa

#6716 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by izgubljena dusa »

Fudo Bosna wrote:E ovako... Prvi, argument, da zavrcu zbog nedostatka padavina i gubitaka, "ne pije" vode, cista laz, jer sam proputovao podobar komad Svijeta i tamo gdje kisa padne jednom godisnje , i to na nivou kao u nas za jedan vikend, npr S.Arabija ili slicne zemlje , (koje prakticki i nemaju kise), NEMA redukcija, znaci gospoda iz VIK lazu , jer smo jedna, (s obzirom na velicinu zemlje, konkretno Sarajevo kao osrednji grad od 400.000 hiljada stanovnika), koji cijelu godinu ima padavine izuzev navise 30 tak dana ljeti, ili BIH, koja je jedna od najbogatijih evropskih drzava po vodoresursima, znaci taj im je "argument" supljak, (kao da Iran, Saudija ili Texax uvedu "redukciju", nafte, a "leze" na nafti), znaci stede na nama , lazu nas!

Argument o neulaganju u mrezu je isto apsurdan i za to trebaju krivicno odgovarati i oni su, (kao i sva komunalna preduzeca u Sarajevu ), godinama poslije rata dobivali donacije, pa ljudi, koliko je ostecena elektro mreza u Kantonu Sarajevo u ratu ili koliko je ostalo Grasovih buseva ili tramvaja neostecenih, pa trebali bi da nemamo struje svaki dan po 12h ili da vozi 10 tramvaja po gradu ako bi isli tom VIK , "logikom", kazu , godinama nije ulagano u mrezu?

Gospodo, Vas problem, sa cijenom od preko 1km, kao da vodu sami pravite , a ne dobivate od dragoga Boga iz kise i izvorista, da ste od poslije Titinog vakta ili iza rata, (proslo 22 godine), ista ulagali, do 2017. god ste mogli obnoviti svu ili barem 70% vodo i kanalizacione mreze, zasto dopustate da se voda daje raznim arapskim "resortima", punite im jezera, a nama , "sitnoj buraniji", da Vam grebemo sve po spisku, svaki dan i noc zavrcete vodu?

Problemi, redukcija vise nije od 24h do 05h, sada gase od 23 maksimum 23.30h do 5.30h, da li ce stati na tome ili ce poceti u 22h zavrtati?

Pritisak, ljudi, da li primjetite da oni mjesecima ne isporucuju normalan pritisak, ja se npr ne mogu okupati, ne moze tus normalno da izbaci ili mozes vrelom ili hladnom, pritisak je smanjen skoro 50%?

Dnevne redukcije, ove "lafo dnevne popravke", su "ofiran" nacin za dnevne redukcije i to je dodatno grebavanje nas gradjana u zdrav mozak?

Hocemo li konacno neku gradjansku inicijativu za opravdan PROTEST, nisam bio za ona "spontana" digadjanja naroda kada lezihljebovici iz SBB, parlamentarci , omladina koja sjedi po kaficima i penzioneri , palise svojevremeno,( krvavo od nas starijih u ratu), odbranjeno Predsjednistvo i zgradu Kantona, ali ovo je Konkretna bagra, (VIK i kantonalne vlasti) , dakle blokirati menadzment VIK a , ZAHTJEVATI ukidanje nocnih i dnevnih redukcija, jednom od, (vodom najbogatijie snabdjevenih glavnih gradova Evrope), a zahtjevati da odmah pocnu sa POPRAVKOM i zamjenom stare infrastrukture, a mi da kao gradjani trazimo, da im Kanton OBEZBIJEDI ta sredstva i dati im rok, 3, 5, ili maksimum n godina , pa grebote, nije malo Sarajevo Istanbul, ako su Turci mogli u onom megalopolisu izgraditi podzemnu zeljez. za svega nekoliko godina , valjda bagra iz VIK a moze za 5 godina popraviti/zamijeniti infrastrukturu vode i kanalizacije, pa valjda grebeni Kanton sa budzetom od cca 700 miliona km moze izdvojiti maximum 10, 20, ili eto, neka bude i citavih 50 miliona km ali da se to KONACNO ODRADI I OVO IZIVLJAVANJE NAD GRADJANIMA SARAJEVA ZAVRSI ?
:thumbup:
drug_profi

#6717 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by drug_profi »

Da je kubik dvije marke, da vidis kako bi bilo vode 24/7.
Samo da se ne bi kresali benefiti (ne)rada u JKP, treba pritisnuti raju da to finansira.
Ja mislim da ce na kraju ovog procesa redukcije biti duze od 10-12 sati dnevno i da ce onda izaci sa rjesenjem: voda 1m3 = 1 Eur. I najednom... ima vode.
A zasto i ne bi? Gamad glasa za njih sta god bilo. Kolektivna amnezija nastupi i svima je bitnije sta je dodik rekao nego imaju li vode na cesmi.
emi_eft

#6718 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by emi_eft »

Logovan wrote:
emi_eft wrote:
Tomahawk11 wrote:Mozda se ne moze, ali se mora....ko te pita.
Iz nekog razloga, nisam ni ja jutros struje imao.
Zapravo, samo moj blok zgrada. Ko ce ga vise znati sta se desava.
Vazda nesta nema....dabogda imalo.
Ma znam, nisam dosad ni kukala, al jarane prvo 7 dana bez vode, pa onda ko nesto curka, i sad opet nema.. Majke mi ako ce nastravit da selim nekud, drugi, stabilniji dio grada, sta god. Imam dijete, znas kad ne moze oprat rukice sedam dana kako treba, vdam ga po kafanama da kaki..Fakat vise ne mogu, nije figurativno , ja sam ozbiljna. A protest definitivno treba. Znali su svi urlikat za JMBG pa dadose RS drzavljanstvo, a sto zivimo ko stoke, svi sute. U 12 bi svi na protest, vec u 5 ko ga jebe. Lijeni smo. Jel ti dosla struja, sta su rekli do cega je?
Stvarno mi je žao što se nalaziš u takvoj situaciji. Ne smijem ni da zamislim kako ti je.

Evo na poslu polako ostajem bez vode, još malo i zavrnuta. :zid: Majke mi, još koja godina i počet ćemo jedni druge ubijati radi vode.
:( bas tako, zamislim onu scenu iz TLN, litar krvi.litar vode. Meni voda jos nije dosla, ukupno 19 dana bez vode, znaci ne redukcije po noci nego nikako uopste nema , sutra 20-i dan :( Sto je najgore, sad nije ni do vodovoda, vec do Sarajevo Stana koji ence da popravi jer organizacija koja je u zgradi ima previse duga, a mi sad ostali ispastamo...a zbog smeca se do puknute cijevi se ne moze doci, a niko nece da plati za ciscenje.. Mislim, kad smo mi kao ljudi takav olos, nije se cuditi sto se i institucije ogledaju na nas, i one se na kraju krajeva sastoje od ljudi..Najgore je sto ne znam ni na koga da se ljutim :lol: U mojoj situaciji, svi su krivi, i komsije, i ta organizacija, i Sarajevo stan, a i vodovod zbog cijeg je zavrtanja vode i doslo do pucanja cijevi..I opet , nikom nista...Glavu dajem da ce mi doci racun od 50 KM iako vode nikako nije bilo, isto kao i ljetos..Dodje mi da ko ona nekidan stanem na ulicu i pocnem urlikat :-)
Running

#6719 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Running »

Eno u Bukurestu se skupilo 200 000 ljudi na ulici zbog korupcije u administraciji... :bih:

Image
Rojters navodi da je Rumunija jedna od evropskih država sa najvećim stepenom korupcije u državnoj administraciji i mnogim oblastima javnog života pri čemu su tužioci naveli da postoji oko 2.000 slučajeva zloupotrebe vlasti sa ukupnom štetom od milijardu evra nanetom u protekle tri godine.
Vjerovatno BiH u stopu prati... :D
Haris.ba

#6720 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

emi_eft wrote:
:( bas tako, zamislim onu scenu iz TLN, litar krvi.litar vode. Meni voda jos nije dosla, ukupno 19 dana bez vode, znaci ne redukcije po noci nego nikako uopste nema , sutra 20-i dan :( Sto je najgore, sad nije ni do vodovoda, vec do Sarajevo Stana koji ence da popravi jer organizacija koja je u zgradi ima previse duga, a mi sad ostali ispastamo...a zbog smeca se do puknute cijevi se ne moze doci, a niko nece da plati za ciscenje.. Mislim, kad smo mi kao ljudi takav olos, nije se cuditi sto se i institucije ogledaju na nas, i one se na kraju krajeva sastoje od ljudi..Najgore je sto ne znam ni na koga da se ljutim :lol: U mojoj situaciji, svi su krivi, i komsije, i ta organizacija, i Sarajevo stan, a i vodovod zbog cijeg je zavrtanja vode i doslo do pucanja cijevi..I opet , nikom nista...Glavu dajem da ce mi doci racun od 50 KM iako vode nikako nije bilo, isto kao i ljetos..Dodje mi da ko ona nekidan stanem na ulicu i pocnem urlikat :-)
Što ti je Sarajevostan kriv? Upravitelj će ti uraditi ako ima para. Lijepo si rekao da nije ni do vodovoda. Već je do stanara. I šta ostali stanari? Kako oni trpe što nema vode? Jeste napravili kakav sastanak? Kakav dogovor?
VjecitiStudent

#6721 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

izgubljena dusa wrote:
VjecitiStudent wrote:

Ovo je OK, ali mislim da se bez protesta nista nece pomaci ni za milimetar.

Evo I na forumu pricamo o svim pitanjima, znamo odgovore I odgovorne - sve je jasno ko dan.... ali vode nema, I nece je biti sve dok se glavnim akterima ne sjedne zavrat I dok se ne uplase za svoje guzice.

Pusti suplju....osnovno pitanje je - KAD POCINJU PROTESTI?
Kad ih zakažeš.
JThomas

#6722 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by JThomas »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/vise ... /170202001

znaš šta je rumunija za nas...

a izgleda i tamo neki lažni sdp.
BadBoy

#6723 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by BadBoy »

Dvadest i pet ljudi se prijavilo samo da ide na ovaj skup povodom lošeg vodosnabdjevanja u Sarajevu. To vam sve govori.
Haris.ba

#6724 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote:Dvadest i pet ljudi se prijavilo samo da ide na ovaj skup povodom lošeg vodosnabdjevanja u Sarajevu. To vam sve govori.
Puno. :run:

Pošto će da bude samo palamuđenje. I opet će se građani sa skupa vratiti u svoje stanove i brisati se vlažnim maramicama.
sinuhe

#6725 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Post by sinuhe »

Ako godinama zavrcu vodu gradjani zasluzuju barem nezavisnu komisiju da se utvrdi razlog redukcija jer kako vidim nude i razlicita objasnjenja pa i ono da su izvorista presusila u februaru. Na stranu sad sto i komisija ne bi bila nezavisna vec potkupljena od npr. opozicije.
Post Reply