Bravo sefe +10!!!Dozer wrote:Nije mi jasno da neko sve ovo jos uvijek podvodi pod "nesposobnost"... Ima i toga, naravno, ali redukcije nisu rezultat toga.
Osnovni razlozi redukcija leze u drugim stvarima, a "gubici na mrezi", "zamucena izvorista" i "susa" su samo besmisleni izgovori kojima se prikriva sljedece:
1. Stednja struje, sto se postize gasenjem pumpi na izvoristima, odnosno - smanjuju se troskovi (istovremeno, pumpe za Bjelasnicu uredno rade, kao i pumpe za Poljine), jer je ViK duzan EP pozamasnu cifru za struju.
2. Nerad tokom 20 proteklih godina od rata. Jos 1998. su im Japanci utvrdili gubitke na mrezi (realne) od oko 50%. Medjutim, cak i s takvim gubicima redukcija nije bilo do momenta (2012) kada je Vlada KS odbila ViK-ov zahtjev za povecanje cijena (redukcije su se uvele tacno u tom momentu, i to bukvalno 2 dana nakon odbijanja tog zahtjeva ViK-a). Onda su redukcije naprasno prestale 2015. (iako je i dalje bila susa), kada je Vlada odobrila novi nacin tarifiranja (koji je podigao cijene), da bi ubrzo nakon toga opet bile uvedene. Valjda skontali da su se zajebali i da su sami sebi podapeli, a istovremeno uvidjeli da se niko ne buni, da nema protesta, da im niko nece porazbijati glave, pa vele - jbt ih.
Ali, ovaj segment ima svoja 2 dijela, a to su:
- Vlada KS, koja je jedina nadlezna i odgovorna za odobravanje bilo kakvog kredita za ViK (ali i donacija koje su se mogle dobiti), u svemu ovome snosi najvecu odgovornost i krivicu. Licno su mi poznati neki projekti za koje je ViK trazio kredite, neki od njih bi se dijelom pretvorili i u donacije, a Vlada KS je to odbijala jer im se uslovi nisu svidjali (citaj: nisu mogli pokrasti nista od toga).
- Zaposljavanje nesposobnih kadrova (citaj: uhljebljavanje), sto je rezultiralo danasnjom armijom uposlenih tamo, od kojih, realno, slabo ko da ima ikakvo znanje potrebno za takvu firmu, a ono sposobnih i strucnih kadrova sto je bilo - to se gurnulo u neki zapecak ili rastjeralo.
Zato danas imamo ovakve slike, sto je istovremeno i neki sablon, tj. omjer sposobnih i nesposobnih u BiH...
U rezimeu - vode ima, ali je ne daju jer je to njima preskupo. Ali, s obzirom da ViK godisnje isplati 20+ miliona za plate i naknade (po njihovom vlastitiom bilansu uspjeha), a istovremeno posluje s godisnjim gubitkom od 13+ miliona, dalja prica je suvisna...
Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#6526 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Haris.ba
#6527 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sve po zakonu.ultima_palabra wrote:Hare legalista
Ama ima pravo. Na sudu imaš pravo odbiti da svjedočiš protiv sebe, a kamoli novinaru neodgovoriti.hrasno38 wrote:Tesko je pobiti neke stvari koje si napisao a to je da su gradjani na prvom mjestu krivice zasto imamo to sto imamo vezano za vodosnadbjevanje ali se nikako ne bi slozio da direktor javnog preduzeca ima pravo da skriva cinjenice od javnosti a pogotovo kada su pitanju malverzacije.
A novinar nije javnost. On jeste instrument da javnost dođe do informacija. Ali, kakav je to novinar koji lupeta da je 5 miliona dovoljno za 1000 radnika? I direktor i novinar isto blečci. Prvi jer mu ne zna reći kolika je pozicija koja ide na plate, a drugi što se upušta u to koliko je dovoljno novca za 1000 radnika. Pitanje je samo zašto uopće imate 1000 radnika, i onda dođeš pripremljen sa pročitanom sistematizacijom. A ne rahljavim pitanjem o spisku primljenih radnika. Umjesto da pitaš je li primljen taj i taj poimenice. je li bio javni konkurs. U kojim je novinama objavljen. Koliko se prijavilo kandidata...
Jedno benigno pitanje. Šta direktor misli koliko kanton treba da mu da para da ne bude redukcija. Šta mu fali da ga je to pitao.
Šta fali da mu je ta pitanja dostavio u pismenoj formi. Da se čovjek pripremi. Ono kad je u novinarstvu važnije isprovocirati nekoga da zamuca, nego doći do informacija kad se već stavljaš u instrument informisanja javnosti o pitanjima od javnoga značaja.
- Dozer
#6528 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Hajmo opet, redom, vezano za "novinare", direktore, premijere, i njihova pitanja njima.
Prvo - mi, realno, kvalitetnih novinara u BiH imamo sasvim dovoljno da ih mozemo nabrojati na prste na rukama.
Drugo - pitanja koja se trebaju postaviti direktoru ViK-a, a na koja on 100% nikada nece odgovoriti iskreno, dijelom jer ne zna, a dijelom jer ne smije, su:
1. Zasto na portalu ViK-a nema nikakvih informacija o broju i strukturi zaposlenih nakon 2011?
2. Zasto su redukcije uvedene 16 godina nakon rata, pod izgovorom "velikih gubitaka na mrezi", kada su ti isti gubici bili prisutni tokom cijelog tog perioda od rata do 2012.?
3. Kako je moguce da "elitne" lokacije uvijek imaju vodu (Poljine, Bjelasnica), bez obzira na "susu", "gubitke na mrezi" ili "zamucenost izvorista"?
4. Ko je odgovoran za imenovanje direktora ViK-a, usvajanje godisnjeg bilansa uspjeha, sankcionisanje odgovornih za poslovanje s gubicima?
5. Kada ce redukcije prestati, tj. koji je i kakav plan ViK-a da glavni grad drzave ima vodosnabdijevanje na bazi 24/7/365, i u kojem roku ce se to okoncati?
6. Koja je razvojna strategija ViK-a u odnosu na susne periode, tj. na koji nacin se planira rijesiti taj problem, i u kojem roku?
7. Finalno pitanje nakon svih ovih je - da li ce on podnijeti ostavku na mjesto direktora ukoliko se redukcije nastave i ukoliko se planovi ne ostvare u roku (pod uslovom da uopste ponudi bilo kakve odgovore na ta pitanja, sto ja licno sumnjam da hoce, nego ce samo prebacivati lopticu Vladi KS)?
Trece - Pitanja koja se moraju postaviti Vladi, tj. premijeru KS:
1. Na koji nacin Vlada KS planira rijesiti problem vodosnabdijevanja, s obzirom da je ViK u njihovom vlasnistvu i da su oni jedini mjerodavni za sve sto ViK radi ili ne radi, i u kojem roku?
2. Ko je postavio totalno nestrucnu osobu na celo ViK-a?
3. Zasto ViK ima vise pravnika i ekonomista od namjenski strucnih uposlenika?
4. Zasto ViK uopste ima skoro 1000 uposlenih, i sta i gdje oni tacno rade, tj. da li je ViK ikada Vladi KS dostavio sistematizaciju radnih mjesta po radnim jedinicama, s detaljnim pojedinacnim zaduzenjima/referatima?
Logicno, ni od jednog se ne ocekuje iskren odgovor, a koji mi svi znamo i koji se tice generalne politike onih iznad ove dvojice, tj. njihove stranke. Odnosno, svi smo mi svjesni da su ova dvojica obicni aparatcici, klimoglavi svjesni da ce biti smijenjeni ako samo prnu kako ne smiju.
Samim tim, izvor problema nije u njima, pa ma koliko se to tako cinilo, nego u onima koji kreiraju politike ovdje. Svi znamo ko su, zar ne...
Prvo - mi, realno, kvalitetnih novinara u BiH imamo sasvim dovoljno da ih mozemo nabrojati na prste na rukama.
Drugo - pitanja koja se trebaju postaviti direktoru ViK-a, a na koja on 100% nikada nece odgovoriti iskreno, dijelom jer ne zna, a dijelom jer ne smije, su:
1. Zasto na portalu ViK-a nema nikakvih informacija o broju i strukturi zaposlenih nakon 2011?
2. Zasto su redukcije uvedene 16 godina nakon rata, pod izgovorom "velikih gubitaka na mrezi", kada su ti isti gubici bili prisutni tokom cijelog tog perioda od rata do 2012.?
3. Kako je moguce da "elitne" lokacije uvijek imaju vodu (Poljine, Bjelasnica), bez obzira na "susu", "gubitke na mrezi" ili "zamucenost izvorista"?
4. Ko je odgovoran za imenovanje direktora ViK-a, usvajanje godisnjeg bilansa uspjeha, sankcionisanje odgovornih za poslovanje s gubicima?
5. Kada ce redukcije prestati, tj. koji je i kakav plan ViK-a da glavni grad drzave ima vodosnabdijevanje na bazi 24/7/365, i u kojem roku ce se to okoncati?
6. Koja je razvojna strategija ViK-a u odnosu na susne periode, tj. na koji nacin se planira rijesiti taj problem, i u kojem roku?
7. Finalno pitanje nakon svih ovih je - da li ce on podnijeti ostavku na mjesto direktora ukoliko se redukcije nastave i ukoliko se planovi ne ostvare u roku (pod uslovom da uopste ponudi bilo kakve odgovore na ta pitanja, sto ja licno sumnjam da hoce, nego ce samo prebacivati lopticu Vladi KS)?
Trece - Pitanja koja se moraju postaviti Vladi, tj. premijeru KS:
1. Na koji nacin Vlada KS planira rijesiti problem vodosnabdijevanja, s obzirom da je ViK u njihovom vlasnistvu i da su oni jedini mjerodavni za sve sto ViK radi ili ne radi, i u kojem roku?
2. Ko je postavio totalno nestrucnu osobu na celo ViK-a?
3. Zasto ViK ima vise pravnika i ekonomista od namjenski strucnih uposlenika?
4. Zasto ViK uopste ima skoro 1000 uposlenih, i sta i gdje oni tacno rade, tj. da li je ViK ikada Vladi KS dostavio sistematizaciju radnih mjesta po radnim jedinicama, s detaljnim pojedinacnim zaduzenjima/referatima?
Logicno, ni od jednog se ne ocekuje iskren odgovor, a koji mi svi znamo i koji se tice generalne politike onih iznad ove dvojice, tj. njihove stranke. Odnosno, svi smo mi svjesni da su ova dvojica obicni aparatcici, klimoglavi svjesni da ce biti smijenjeni ako samo prnu kako ne smiju.
Samim tim, izvor problema nije u njima, pa ma koliko se to tako cinilo, nego u onima koji kreiraju politike ovdje. Svi znamo ko su, zar ne...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6529 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sto nisi proslijedio pitanja odgovornim a ne kao i svi mi na forumu pisemo u prazno?
- braca
#6530 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Vidim niko ne pise da danas haman u cijelom gradu OPET nema vode, barem sudeci po informacijama sa web stranice VIK-a, konkretno nema u vecem dijelu centra cijeli dan, evo vec je 16:30 sati.....bravo Konakovicu, lafcino, pravi si premijer kantona! Smeće jedno.
- amar1994
#6531 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
mislim da je muka vise ljudima da spominju smrde
, a kamoli da piskaraju

- Logovan
#6532 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ovako bi on odgovorio na ovaj tvoj post:braca wrote:Vidim niko ne pise da danas haman u cijelom gradu OPET nema vode, barem sudeci po informacijama sa web stranice VIK-a, konkretno nema u vecem dijelu centra cijeli dan, evo vec je 16:30 sati.....bravo Konakovicu, lafcino, pravi si premijer kantona! Smeće jedno.
To nije u mojoj nadležnosti ili recimo pokušavamo da obezbijedimo građanima uredno vodosnabdijevanje.
- amar1994
#6533 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Logovan wrote:Ovako bi on odgovorio na ovaj tvoj post:braca wrote:Vidim niko ne pise da danas haman u cijelom gradu OPET nema vode, barem sudeci po informacijama sa web stranice VIK-a, konkretno nema u vecem dijelu centra cijeli dan, evo vec je 16:30 sati.....bravo Konakovicu, lafcino, pravi si premijer kantona! Smeće jedno.
To nije u mojoj nadležnosti ili recimo pokušavamo da obezbijedimo građanima uredno vodosnabdijevanje.
-
izgubljena dusa
#6534 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Sve vise imam osjecaj da pod izgovorom "rekonstrukcija mreze" mučki uvode dnevne redukcije.braca wrote:Vidim niko ne pise da danas haman u cijelom gradu OPET nema vode, barem sudeci po informacijama sa web stranice VIK-a, konkretno nema u vecem dijelu centra cijeli dan, evo vec je 16:30 sati.....bravo Konakovicu, lafcino, pravi si premijer kantona! Smeće jedno.
Obzirom da ove njihove "rekonstrukcije" ne daju nikakav efekat, osim sto vodu zavrnu i preko dana i jos pride raskopaju novu rupetinu na ulicama.
Elitna naselja...hm...hm... imaju druge izvore snadbijevanja, imaju privilegiju da ta mreza nije suplja ko reseto i u njima zivi "elita". Steta je da im kanister sa vodom kvari interijer u kupatilu i kuhinji, ili da se ne mogu gospodski plaknuti iza ponoci.....
- Dozer
#6535 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ne jednom, nego bar 5x. Mislis da sam ikad dobio odgovor? Na javnarasprava.ba sam postavljao x pitanja na razne teme, prijedloge na zakone, ali ista stvar. Valjda postavljam nezgodna pitanja i nudim funkcionalna rjesenja, pa od toga svi bjeze....un1ted wrote:Sto nisi proslijedio pitanja odgovornim a ne kao i svi mi na forumu pisemo u prazno?
Last edited by Dozer on 26/01/2017 14:15, edited 1 time in total.
-
izgubljena dusa
#6536 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Zavrnuse u 11:30.....da ušićari četnički vik bar pola sata...
Pominjem im sve od mrtvog alije preko svih nivoa vlasti minder-četnika
Pominjem im sve od mrtvog alije preko svih nivoa vlasti minder-četnika
- hrasno38
#6537 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Klosari majku im jebem klosarsku vise ne iskljucuju vodu u 12 nego sad u 11.30!!! Ali nema veze direktor je sin heroja pa moze raditi sta hoce.
-
izgubljena dusa
#6538 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Ugledo se na prvake. Otac mu dao život za zemlju a on raspišava...zapalo gahrasno38 wrote:Klosari majku im jebem klosarsku vise ne iskljucuju vodu u 12 nego sad u 11.30!!! Ali nema veze direktor je sin heroja pa moze raditi sta hoce.
- Maharadza
#6539 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
KREPAVALI U NAJVEĆIM MUKAMA, BAGRO TERORISTIČKA!!!
-
sabanss
#6540 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kandiduj se, imas od mene pet glasova. Dosadilo mi da ne izlazim na izbore, necu glasati za ikoga ko je ikad bio u vlasti.Dozer wrote:Ne jednom, nego bar 5x. Mislis da sam ikad dobio odgovor? Na javnarasprava.ba sam postavljao x pitanja na razne teme, prijedloge na zakone, ali ista stvar. Valjda postavljam nezgona pitanja i nudim funkcionalna rjesenja, pa od toga svi bjeze....un1ted wrote:Sto nisi proslijedio pitanja odgovornim a ne kao i svi mi na forumu pisemo u prazno?
- Dr. Kuca
#6541 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Kad umrete dabogda bule vode nemale da vas okupaju.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Haris.ba
#6543 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Rođak mi živi u neboderu na Trgu Heroja. I ima redukcije mislim oko 3 godine. Dobio bebu. Ne smijem ga ni pitati ništa.
Nisam vjerovao da ću ponoviti tu rečenicu od rata, ali nedavno sam sasvim ozbiljno prijatelje kad im je nestalo vode pitao da im donesem nekoliko kanistera vode.
Gledam onaj ratni hotel što se otvorio. Ko atrakcija neka. Pa mi u miru ponosno koračamo da nemamo ni vode, pola grada grije se na ugalj, javni prevoz ko u ratu...
Nekada mislim da je jedina strategija vlasti da ima struje i interneta.
Nisam vjerovao da ću ponoviti tu rečenicu od rata, ali nedavno sam sasvim ozbiljno prijatelje kad im je nestalo vode pitao da im donesem nekoliko kanistera vode.
Gledam onaj ratni hotel što se otvorio. Ko atrakcija neka. Pa mi u miru ponosno koračamo da nemamo ni vode, pola grada grije se na ugalj, javni prevoz ko u ratu...
- Logovan
#6544 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Code: Select all
http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lokalne-teme/od-dobrinje-do-starog-grada-vise-od-40-ulica-danas-bez-vode-do-16-sati/251902-
BadBoy
#6545 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Pa negdje od 2009-2010 ja u Starom Gradu kuburim sa redukcijama navečer, iza 12 sati. Uvijek se žalio prijateljima da nemam vode, nisam mogao ljeti biciklo voziti navečer jer nemam vode da se okupam kad se vratim kući. Svi ismijavali moju situaciju, slali mi slike vode itd itd. Ali to je naš narod, to je taj mentalitet, sve dok nešto nekog drugog muči i ne tiče se direktno mene, to me i ne zanima.Haris.ba wrote:Rođak mi živi u neboderu na Trgu Heroja. I ima redukcije mislim oko 3 godine. Dobio bebu. Ne smijem ga ni pitati ništa.
Tek se sada aktivnije priča (ali samo priča) o ovim redukcijama.
Uzrok i solucija svih problema: narod.
Pogledajte kako se u drugim državama, tj. kako drugi narodi se bore za svoja prava:
https://www.theguardian.com/world/2015/ ... er-charges
- hrasno38
#6546 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
u jebo teDr. Kuca wrote:Kad umrete dabogda bule vode nemale da vas okupaju.
- hrasno38
#6547 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Tamo zive ljudi a ovdje picke i misevi!!! (pri tome i na sebe mislim)BadBoy wrote:Pa negdje od 2009-2010 ja u Starom Gradu kuburim sa redukcijama navečer, iza 12 sati. Uvijek se žalio prijateljima da nemam vode, nisam mogao ljeti biciklo voziti navečer jer nemam vode da se okupam kad se vratim kući. Svi ismijavali moju situaciju, slali mi slike vode itd itd. Ali to je naš narod, to je taj mentalitet, sve dok nešto nekog drugog muči i ne tiče se direktno mene, to me i ne zanima.Haris.ba wrote:Rođak mi živi u neboderu na Trgu Heroja. I ima redukcije mislim oko 3 godine. Dobio bebu. Ne smijem ga ni pitati ništa.
Tek se sada aktivnije priča (ali samo priča) o ovim redukcijama.
Uzrok i solucija svih problema: narod.
Pogledajte kako se u drugim državama, tj. kako drugi narodi se bore za svoja prava:
https://www.theguardian.com/world/2015/ ... er-charges
-
VjecitiStudent
#6548 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Udruženje građana “Eko akcija” i građanska inicijativa “Borba za život” podsjetile su danas da je rekonstrukcija 80 kilometara dotrajale vodovodne mreže u Sarajevu trebala da počne 2014. godine iz kredita od 30 miliona eura koji je trebao biti realiziran zaduženjem FBiH u sklopu Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
- Međutim, ni sljedećeg proljeća, niti bilo kog poslije, obećana obnova nije započeta. Iz razloga poznatih samo njima, Vlada Kantona Sarajevo u maju 2014. odbija kredit EBRD-a. Nekoliko dana poslije, Skupština Kantona je informaciju Vlade, skoro bez rasprave samo primila k znanju. Vodovodu su od te godine uskraćena i budžetska sredstva, oko šest miliona KM godišnje, koja im je do tada Kanton redovno uplaćivao, saglasno obavezama propisanim u Zakonu o komunalnoj djelatnosti KS. Počevši od 2013. godine, jedini novac koji se odvaja za održavanje vodovodne infrastrukture jesu skromna sredstva od prikupljenih vodnih naknada, koja se po zakonu i ne smiju trošiti u druge svrhe - navodi se u saopćenju.
Direktna posljedica ovih poteza tadašnje, odnosno sadašnje vlasti Kantona Sarajevo je katastrofalno stanje sa snabdijevanjem vodom u kojem se nalaze mnogi građani Sarajeva, koji trpe gotovo ratno stanje vodoopskrbe, tvrde u ovim udruženjima.
- Dozer
#6549 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Nista novo nisu rekli, a sto ja ovdje vec nisam bar 5x napisao.
Najveci krivac za sve ovo je Vlada KS, odnosno SDA.
Zasto je to tako - to treba pitati njih.
Mislim, svi znamo zasto - jer u tim kreditima postoje uslovi koji njih onemogucavaju da upravljaju tim parama kako oni hoce, tj. MORAJU ih namjenski potrositi, i u roku, inace se placaju penali.
Drugim rijecima - ne mogu ih pokrasti.
Identicna stvar je i s masom sredstava koja su im mogla biti donirana - donatori prate pare i ne daju ih njima na raspolaganje (sto vise nego dovoljno govori o kredibilitetu Vlade KS i SDA), radi cega su odbijali i donacije.
Drugim rijecima, ni ovo ne bi mogli pokrasti.
Radi svega ovoga danas nam je stanje kakvo jeste, u svemu.
Najveci krivac za sve ovo je Vlada KS, odnosno SDA.
Zasto je to tako - to treba pitati njih.
Mislim, svi znamo zasto - jer u tim kreditima postoje uslovi koji njih onemogucavaju da upravljaju tim parama kako oni hoce, tj. MORAJU ih namjenski potrositi, i u roku, inace se placaju penali.
Drugim rijecima - ne mogu ih pokrasti.
Identicna stvar je i s masom sredstava koja su im mogla biti donirana - donatori prate pare i ne daju ih njima na raspolaganje (sto vise nego dovoljno govori o kredibilitetu Vlade KS i SDA), radi cega su odbijali i donacije.
Drugim rijecima, ni ovo ne bi mogli pokrasti.
Radi svega ovoga danas nam je stanje kakvo jeste, u svemu.
Last edited by Dozer on 26/01/2017 15:29, edited 3 times in total.
- Haris.ba
#6550 Re: Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
Znaš šta ja mislim kad neko napiše da je Vlada najveći krivac.Dozer wrote: Najveci krivac za sve ovo je Vlada KS, odnosno SDA.