Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
A_I_

#451 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

BHF_Manijak wrote:Evo zavrnuse je prije 11, mater im zavrnem na kvadrat! Kako vas nije stid picka vam materna bezobrazna, ko ratno doba, fuj! I ovaj Ai ili kako vec, prestani vise srati o susi jebla te susa, bila je susa i u augustu i u septembru, a dotad su dotrajale i "rezerve" vode koje su nastale otapanjem snijega na proljece, naporan si vise sa tom pricom, koliko beljis pomislit cu fakat da si ovca!
Snijeg se na mnogim planinama otapa tek krajem ljeta ;-)
žulijan asanž

#452 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by žulijan asanž »

A_I_ wrote:
žuli[size=150]jan asanž wrote: i budali je jasno da je u cijeloj evropi ima vode, a također su suše. i budali je jasno da na ciglanama i vrbanjuši voda izbija iz cijevi koliko je jak priti[/size]sak, a u drugim dijelovima grada nema vode nikako. i budali je jasno da niko ništa ne radi da se ovo iduće godine ne ponovi, a to im je posao!!!!
Unusual drought triggers alarm across Balkans

"A lack of rain has triggered the worst drought in decades for this time of year, dropping river levels to record lows and sounding an alarm in parts of central and eastern Europe."

"The Bosna river is so low, you can walk from one bank to another," said Emir Emric, a fisherman. "People catch fish with bare hands — and not only any fish — but 20-kilogram (44-pound) catfish."

http://www.ajc.com/news/nation-world/un ... 49076.html

A Rijeka Bosna dobiva vodu iz istog istih akumulacija(planina) iz kojih dobiva i POLA GRADA Sarajeva (Bacevo).

ovdje ništa ne piše o redukcijama u beogradu ili u zagrebu, oni imaju normalno vodosnabdijevanje.

mi zadnjih 10 godina imamo noćne redukcije i u godinama kad je miljacka prijetila da se izlije iz korita. kako to tumačiš? !!!
A_I_

#453 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

žulijan asanž wrote: ovdje ništa ne piše o redukcijama u beogradu ili u zagrebu, oni imaju normalno vodosnabdijevanje.

mi zadnjih 10 godina imamo noćne redukcije i u godinama kad je miljacka prijetila da se izlije iz korita. kako to tumačiš? !!!
I prvo i drugo tumacim unistenim drustvom sto za sobom povlaci i javna preduzeca, zakonodavnu i izvrsnu vlast. Sve to sad dolazi na naplatu u ovakvoj situaciji kad jaaade moraju kredite dizati da podmire svoju administraciju i jos gore da bi imali za penzija, i u situaciji kad ce nam se sve vise kao bumerang vracati ono sto smo zadnjih pogotovo 60ak godina radili Zemlji. Cekaj dok i u Pederaciji EP ne pocne kukati kako mora uvoziti struju kao sto vec kukaju iz onog entiteta!

A tek kad po hrani udare posljedice ovih klimatskih promjena pih e tu mozda napokon pocnu ulicni nemiri ali opet naravno bezglave mase koja ne zna sta je uzrok a sta posljedica ;-)
Last edited by A_I_ on 05/12/2011 23:36, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#454 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

A_I_ wrote:
BHF_Manijak wrote:Evo zavrnuse je prije 11, mater im zavrnem na kvadrat! Kako vas nije stid picka vam materna bezobrazna, ko ratno doba, fuj! I ovaj Ai ili kako vec, prestani vise srati o susi jebla te susa, bila je susa i u augustu i u septembru, a dotad su dotrajale i "rezerve" vode koje su nastale otapanjem snijega na proljece, naporan si vise sa tom pricom, koliko beljis pomislit cu fakat da si ovca!
Ma ostaje tokom cijele godine, ne otapa se nikako.... :lol: :roll:
shuma.ispod.pazuha

#455 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by shuma.ispod.pazuha »

o kakvoj nestašici vode priča vodovod :D ima li zemlje sa više vode nego što je to BiH ?

ali najjače mi je kad neko kaže da treba kiša da padne, pa ljudi sad će 2012 još malo, jesmo mi još na kišnici ? :D

i nemojte se puno nervirati, sve je ovo počelo kad nije odobreno poskupljenje vode, otad ovo traje i trajaće sve dok ne poskupi, na našu žalost naravno
Last edited by shuma.ispod.pazuha on 05/12/2011 23:42, edited 1 time in total.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#456 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by grunt »

Iako nije zadovoljna radom svojih komunalnih preduzeća, Vlada Kantona ponovo je odlučila novcem građana pokriti nagomilane gubitke u "Vodovodu i kanalizaciji" i "Toplanama". Ovaj put na račun propalih kompanija prebačeno je čak 12 miliona KM!

- Vlada je ponovo izdvojila 12 miliona KM kako bi se pokrili gubici koji su se stvorili zbog prekobrojno zaposlene rodbine. Taj novac, realno, pripada zdravstvu, obrazovanju, saobraćaju..., a ne za održavanje rastrošnih javnih preduzeća, zaposlenih rođaka i specifičnog i "prefinjenog" ukusa direktora. Ne trebamo pare davati u ruke onima koji su dokazali da nemaju kompetencije da vode javna preduzeća - kazao je za "Avaz" Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke KS.

Prema njegovim riječima, mnogima je zasmetalo što kao ministar obrazovanja i nauke javno iznosi činjenice i kritizira rad komunalnih preduzeća.

- Kao član Vlade, samo sam naglas rekao ono što je svima odavno jasno i nastavit ću to govoriti! Nisam ja taj koji je "brojao godine" direktorima javnih preduzeća, nego je to sam učinio Pilavdžić, hvaleći se na sjednici Vlade KS činjenicom da je u ViK-u od 1996. godine naovamo, s dvije godine pauze. O tome čime se zapravo Pilavdžić hvali, a nadležni ministar to odobrava, govore činjenice o poslovanju ViK-a, čiji se gubici mjere desetinama miliona maraka - istakao je Suljagić.
pa mamu im njihovu,nas ova voda na kraju skuplje dodje nego da iz cesme tece mlijeko
leo karan

#457 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by leo karan »

vako edukuju kadrove u ViKANALIZACIJI
uce ih da lazu, da misle da su potrosaci krivi, da je normalno da se iskljucuje voda

ima ljudi koji su zivjeli u uredjenim drzavama van ove vukojebine od sarajeva, pa ima referentna tacka za poredjenje nije sjenica, gacko ili cajnice

da je sistem kako treba, ovi iz kanalizacije bi robijali u zatvoru

i da, samo da kazem da mi je upravo nestalo vode, brdo kovacici
A_I_

#458 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

BHF_Manijak wrote:
A_I_ wrote:
Ma ostaje tokom cijele godine, ne otapa se nikako.... :lol: :roll:
Na Cvrsnici (koja je zvanicno u Hercegovini) sredinom Jula mozes naci dzepove snijega, a na Maglicu cak do prelaza Avgust na Septembar ;-) Sve zavisi od visine i polozaja.
A_I_

#459 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

grunt wrote:
Iako nije zadovoljna radom svojih komunalnih preduzeća, Vlada Kantona ponovo je odlučila novcem građana pokriti nagomilane gubitke u "Vodovodu i kanalizaciji" i "Toplanama". Ovaj put na račun propalih kompanija prebačeno je čak 12 miliona KM!

- Vlada je ponovo izdvojila 12 miliona KM kako bi se pokrili gubici koji su se stvorili zbog prekobrojno zaposlene rodbine. Taj novac, realno, pripada zdravstvu, obrazovanju, saobraćaju..., a ne za održavanje rastrošnih javnih preduzeća, zaposlenih rođaka i specifičnog i "prefinjenog" ukusa direktora. Ne trebamo pare davati u ruke onima koji su dokazali da nemaju kompetencije da vode javna preduzeća - kazao je za "Avaz" Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke KS.

Prema njegovim riječima, mnogima je zasmetalo što kao ministar obrazovanja i nauke javno iznosi činjenice i kritizira rad komunalnih preduzeća.

- Kao član Vlade, samo sam naglas rekao ono što je svima odavno jasno i nastavit ću to govoriti! Nisam ja taj koji je "brojao godine" direktorima javnih preduzeća, nego je to sam učinio Pilavdžić, hvaleći se na sjednici Vlade KS činjenicom da je u ViK-u od 1996. godine naovamo, s dvije godine pauze. O tome čime se zapravo Pilavdžić hvali, a nadležni ministar to odobrava, govore činjenice o poslovanju ViK-a, čiji se gubici mjere desetinama miliona maraka - istakao je Suljagić.
pa mamu im njihovu,nas ova voda na kraju skuplje dodje nego da iz cesme tece mlijeko
I radice to sve dok im se moze :roll:

Samo se prepucavajte cija je krivica - jel Voda za Covjeka ili je ViK Zna :lol:
žulijan asanž

#460 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by žulijan asanž »

@A_I

ne postoji teorija koja može opravdati nerad i neefikasnost javnog preduzeća VIKSA. jednostavno je preočigledno svima. neefikasni su i nisu u stanju da podnesu ono što se traži od njih. to je činjenica, sve i da ima vode.
grunt

#461 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by grunt »

Hrvatska je iznimno bogata kvalitetnom pitkom vodom, iako toga često nismo niti svjesni. Prema UNESCO-u, Hrvatska je peta zemlja po količini i dostupnosti pitke vode u Europi. Rezerve pitke vode su dvadeset puta veće od godišnje potrošnje. Slična je situacija i s Bosnom i Hercegovinom, s tim da je zanemarivo mali dio ove zemlje geološki adekvatno ispitan, pa na temelju drugih pokazatelja postoje procjene kako je BiH bogatija izvorištima kvalitetne pitke vode od cijele srednje Europe

Dr. sc. Mario Šiljeg, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za vode
BHF_Manijak

#462 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Pa dobro ejbo te hajde sta ti vise predlazes, samo komentarises i raji seres sta god napisu, hajd da vidim tvoju neku mudrost, da izvrismo kolektivno samoubistvo ili sta vec?! :shock: :-? :roll:
karanana

#463 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

AI, za koga da glasam iduci put da imam vode?
Ne znam hoce li se Allah kandidovat.
van Basten

#464 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by van Basten »

voda je već sada skuplja od Beogradske, a kad bi se ostvarili snovi lopina iz vodovoda o željenoj cijeni onda bi nam i Zagreb izgledao kao selendra sa svojom cijenom. I to neko smatra normalnim? Zašto plaćati toliku cijenu? Da bi se djeci dali paketići, a penzionerima satovi? Da bi neko sa 8 osnovne imao 1200km platu? Prvo počistiti u svojim redovima - otkazi viškovima, minimalac ostalim sve dok posluju u minusu, krivično goniti odgovorne za minus... pa tek onda udariti po sirotinji
A_I_

#465 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

žulijan asanž wrote:@A_I

ne postoji teorija koja može opravdati nerad i neefikasnost javnog preduzeća VIKSA. jednostavno je preočigledno svima. neefikasni su i nisu u stanju da podnesu ono što se traži od njih. to je činjenica, sve i da ima vode.
Nije li nam citav Opstinski, Kantonalni i Federalni 'aparat' takav :roll:

Za mene, takvo stanje na jednoj strani onog sto bi se trebalo zvati (savjesni - gluho bilo) gradjani a na drugoj strani onog sto se zove Vlast ima samo jedno opravdanje - Kakav narod takva vlast :)
I obratno naravno.
U zemljama tj. drustvima gdje su ljudi odlucno udarili rukom od sto, ustali i izborili se za svoja prava, nesto se i okrece - promjene i previranja se desavaju a kod nas je jos uvijek ucmala atmosfera jer smo naucili da trpimo zahvaljujuci porobljavanjim kroz istoriju. Narod ima debelu kozu i kratak vid.
Last edited by A_I_ on 05/12/2011 23:57, edited 1 time in total.
shuma.ispod.pazuha

#466 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

karanana wrote:AI, za koga da glasam iduci put da imam vode?
:lol: :mrgreen:
Tvrdokorna mrlja

#467 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Tvrdokorna mrlja »

treba njima povecat plate u vodovodu,to predlaze..i bozicnicu i bajramluk i regrese isplatiti i da pride svako u viku zaposli jos po dva clana familije...i treba kisa da padne,e jedino je to problem,al bice ovaj petak na dzumi dova za kisu i to je to.

niste jebeni kilometar cijevi zamijenili od rata,a krsili su pare rukovodioci da streljani trebaju biti,a ne na robiji.
A_I_

#468 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

BHF_Manijak wrote:Pa dobro ejbo te hajde sta ti vise predlazes, samo komentarises i raji seres sta god napisu, hajd da vidim tvoju neku mudrost, da izvrismo kolektivno samoubistvo ili sta vec?! :shock: :-? :roll:
Ispravna stvar je ljude navesti na razmisljanje a ne servirati im rjesenja na tacni :)

P.S. vani grmi :-D
Last edited by A_I_ on 06/12/2011 00:01, edited 1 time in total.
grunt

#469 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by grunt »

Zbog suše koja se posljednjih dana pojavila u našoj zemlji, danas (31.08) je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić uputio kišnu dovu Allahu dž.š.............
I Bog je od nas digao ruke :D
shuma.ispod.pazuha

#470 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

još ako se dosjete "ovi" pa počne "redukcija" struje jer nema vode :mrgreen: po istom principu po kojem nema vode jer ne pada kiša :-)
O'zone
Globalni moderator

#471 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

grunt wrote:
Zbog suše koja se posljednjih dana pojavila u našoj zemlji, danas (31.08) je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić uputio kišnu dovu Allahu dž.š.............
I Bog je od nas digao ruke :D
Vani pada kiša več nekih sahatak a sad i grmi. Rezervoari će da se napune a mi opet nećemo imati vode. Ovdje se radi o tihom štrajku identičnom onome u GRAS-u bez obzira što A_I ovdje pokušava objasniti da smo mi krivi za to jer smo inertni.
Što u ostalom i jeste naš problem jeste u tome što uprkos tome što ni nakon nedobijanja odgovora na pitanja "zašto nema vode?" nismo u stanju organizovano se skupiti i otići malo u toku noći do rezervoara a u toku dana u ulicu Jaroslava Černija i popričati sa menagmentom ViK-a. Odluka o povećanju cijene vode je suspendovana u rekordno kratkom roku bez i jednog glasa protiv nakon pritiska javnosti na isti način treba napraviti pritisak da se odradi revizija i očiste ViK i Toplane od viška a posebno od nesposobnog kadra.
leo karan

#472 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by leo karan »

stvar je jednostavna
razlog zbog kojeg ja u ovom momentu nemam vode nije sto je susa
nego zato sto mi je ViK zavrnuo

jebem im majku kroz majku
O'zone
Globalni moderator

#473 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

i nestade :roll:
Glas

#474 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Glas »

Da se ne "opraštaju" dugovi od nekoliko hiljada KM za 5-6 stoja "na kafu", možda bi ViK i namirili novac koji im je toliko potreban ...
shuma.ispod.pazuha

#475 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Glas wrote:Da se ne "opraštaju" dugovi od nekoliko hiljada KM za 5-6 stoja "na kafu", možda bi ViK i namirili novac koji im je toliko potreban ...
eto ga glas vodovoda i kanalizacije :-) haj priznaj da radiš tamo il ti neko radi :mrgreen:

ko kome oprašta, ljudima i parkete izvaljuju ako ne plate
Post Reply