Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- drug_profi
#2526 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
to je se zato sto znaju da ce dva mjeseca prije izbora razvuci pricu o izdajnicima i nacionalnim interesima, i da ce opet ostati na vlasti da nam razvlace pamet.
-
mahalas505
#2527 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da li je to zakljucak svi onda u gradove? Ne treba graditi nikakvu infrastrukturu u prigradskom naselju.drugi profil wrote:Ne. To je vec stvar licnog kompleksa. Normalno je da kad si na periferiji ("vukojebini") nemas infrastrukturu kao sto bi je imao u urbanoj sredini. To nema veze sa osjecajima nego sa infrastrukturom.
- drug_profi
#2528 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Sta ba hoces da ti ja sad kazem? Pa gradi se infrastruktura onako kako se gradi. Ne propisujem ja ni tempo ni obrazac. jbg. pa kad se izgradi onda to vise nije vukojebina nego elitno vikend naselje...mahalas505 wrote:Da li je to zakljucak svi onda u gradove? Ne treba graditi nikakvu infrastrukturu u prigradskom naselju.drugi profil wrote:Ne. To je vec stvar licnog kompleksa. Normalno je da kad si na periferiji ("vukojebini") nemas infrastrukturu kao sto bi je imao u urbanoj sredini. To nema veze sa osjecajima nego sa infrastrukturom.
-
_Astra_
#2529 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ljudi, nestajel vama vode u 21??? Kod mene (kosevsko) nema... ?
Druga noc zaredom od 20h nema vode... ?
Druga noc zaredom od 20h nema vode... ?
- Dozer
#2530 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ja sam opet platio samo iznos po racunici obracunatu po clanu domacinstva, a ne zbirno kako su oni izracunali
Ovo je treci mjesec tako, pa se nadam skoroj opomeni za dug, a onda i tuzbi. Cisto da se na sudu dokazujemo ko koga ovdje pljacka mimo zakona.
Sta bi s pravnicima ovdje, ima li igdje taj isjecak iz Sluzbenog lista, da vidimo sta zakon kaze o naplati vode - jel' po clanu domacinstva ili po domacistvu?
Ovo je treci mjesec tako, pa se nadam skoroj opomeni za dug, a onda i tuzbi. Cisto da se na sudu dokazujemo ko koga ovdje pljacka mimo zakona.
Sta bi s pravnicima ovdje, ima li igdje taj isjecak iz Sluzbenog lista, da vidimo sta zakon kaze o naplati vode - jel' po clanu domacinstva ili po domacistvu?
- van Basten
#2531 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ja sam se bavio malo matematikom nakon što je došao ovaj račun. piše potrošnja 16 kubika (i to mi je previše, ali eto nije sad tema) a račun 29,5km.
Da je ostala cijena kubika prije poskupljenja, sa svim dodacimana račun, pdv, vodomjer i sl bio bi 19,45km.
Znači, povećanje od 10,05km na 19,45 km nije povećanje od 20% nego od +50%, čisto da se zna. Možda to pročitaju i "eksperti" iz "ekspertne" vlade, pa da ponove osnove matematike
Da je ostala cijena kubika prije poskupljenja, sa svim dodacimana račun, pdv, vodomjer i sl bio bi 19,45km.
Znači, povećanje od 10,05km na 19,45 km nije povećanje od 20% nego od +50%, čisto da se zna. Možda to pročitaju i "eksperti" iz "ekspertne" vlade, pa da ponove osnove matematike
- O'zone
- Globalni moderator
#2532 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Boli njih za tvoju matematikuvan Basten wrote:ja sam se bavio malo matematikom nakon što je došao ovaj račun. piše potrošnja 16 kubika (i to mi je previše, ali eto nije sad tema) a račun 29,5km.
- drug_profi
#2533 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Reko ministar Zlatko da je dvajs posto od jene marke jednako šesset feninga. 
- oldtajmer
#2534 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
jebes ti sve ovo kad kod mene u zgradi na sastanku stanara od trideset stanova dodje 5 ljudi,a jos cujem da je vecina platila racun za vodu koji je duplo veci tj. potrosnja je najednom uduplana
ma nama je jos dobro kakva smo govna
ma nama je jos dobro kakva smo govna
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#2535 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kazu na Anteni "Voda će pojeftiniti za 20 %.
Kantonalni ministar prostornog uređenja KS Zlatko Petrović potvrdio za MEDIA SERVIS da će se Vlada danas izjasniti o ovoj inicijativi."
Kantonalni ministar prostornog uređenja KS Zlatko Petrović potvrdio za MEDIA SERVIS da će se Vlada danas izjasniti o ovoj inicijativi."
- Dozer
#2536 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Koji manipulatori...
Ali nacin obracuna se nece promijeniti, a?
I sad onda poskupljenje vise nece biti od 60-100%, nego od 50-90%

Ali nacin obracuna se nece promijeniti, a?
I sad onda poskupljenje vise nece biti od 60-100%, nego od 50-90%
- relativno84
#2537 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Sad ce racuni svakako biti manji kad raja pocne snijeg topiti 
- drug_profi
#2538 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ladyblue18 wrote:Kazu na Anteni "Voda će pojeftiniti za 20 %.
Majmuni ne mogu da skontaju da je obracun vode na ovaj nacin neposten i nezakonit, odnosno krsi duh zakona o zastiti potrosaca. Moze li ViK grantovati svakom potrosacu ocitanje na pun mjesec bez dana kasnjenja? Ako se mora dici cijena vode, hajde nek neko utvrdi sta je tu minimum, ali svima isto, jbg. Ovdje se stite samci od poskupljenja za jednu-dvije marke mjesecno, dok se gaze viseclane porodice sa dodatnih 15-20 maraka mjesecno.drugi profil wrote:Reko ministar Zlatko da je dvajs posto od jene marke jednako šesset feninga.
I onda ovi bolidi Perovic i Zeljkovic nekom visprenom matematikom izracunaju da je prosjek 20%, jer je voda bila 1 marku a sad je 1.60.
Ma ko nas jebe. I treba nam ga zavuci da glave ne mozemo okrenuti, kad nismo isti dan pred zgradom bili sa pistaljkama.
- Dozer
#2539 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Opet pitam/trazim pravnike ovdje - dajte nam izvucite zakon o naplati vode, cisto da vidimo da li je po zakonu da se potrosnja kalkulise po clanu, a naplacivanje zbirno po domacinstvu.
Mislim da je ovo sutina problema.
Ako se potrosnja obracunava po clanu, a obracunava se, onda se naplata nikako ne moze i ne smije vrsiti zbirno po domacinstvu.
Ili je jedno ili je drugo. Ako je po clanu, onda se i naplacivanje vrsi po clanu.
Ako je po domacistvu, onda se i obracun potrosnje i iznosa mora vrsiti po domacistvu.
U realnosti to izgleda sada ovako:
Npr. Ulaz od 10 stanova i 30 stanara potrosi 100 m3 vode. Tih 100m3 se dijeli na 30 stanara, pa je po tome svaki stanar potrosio po 3,33 m3.
Ali, onda ide zavrzlama. Ako je u jednom stanu recimo dvoje stanara, njima se cijena obracunava zbirno: 3,33+3,33=6,66m3, a onda se na ovo primjenjuje ona troslojna racunica - do 5m3 jedna cijena, od 5-10 kubika druga, a preko 10 treca i najskuplja. Naravno, ovdje ovo domacinstvo sa 2 clana placa fiksni iznos do 5 kubika i cijenu druge kategorije za 1,66 kubika, dok po najskupljoj tarifi ne placa nista jer nema potrosnju preko 10 kubika.
Ali, ako je u drugom stanu recimo 5 clanova domacinstva, njima je obracun onda sljedeci:
3,33 x 5 = 16,65
A onda se njima obracunava prvih 5 kubika po najnizoj, drugih 5 po srednjoj, a 6,65 po najskupljoj cijeni.
I ovo je jedan klasicni nonsense.
A da se naplacuje po domacistvu, onda bi bili zakinuti oni kojih je u domacinstvu manje.
Jedine dvije ispravne varijante su ili da se naplacuje linearnom cijenom po kubiku ili da se primjenjuje obracun cijena PO CLANU.
Mislim da je ovo sutina problema.
Ako se potrosnja obracunava po clanu, a obracunava se, onda se naplata nikako ne moze i ne smije vrsiti zbirno po domacinstvu.
Ili je jedno ili je drugo. Ako je po clanu, onda se i naplacivanje vrsi po clanu.
Ako je po domacistvu, onda se i obracun potrosnje i iznosa mora vrsiti po domacistvu.
U realnosti to izgleda sada ovako:
Npr. Ulaz od 10 stanova i 30 stanara potrosi 100 m3 vode. Tih 100m3 se dijeli na 30 stanara, pa je po tome svaki stanar potrosio po 3,33 m3.
Ali, onda ide zavrzlama. Ako je u jednom stanu recimo dvoje stanara, njima se cijena obracunava zbirno: 3,33+3,33=6,66m3, a onda se na ovo primjenjuje ona troslojna racunica - do 5m3 jedna cijena, od 5-10 kubika druga, a preko 10 treca i najskuplja. Naravno, ovdje ovo domacinstvo sa 2 clana placa fiksni iznos do 5 kubika i cijenu druge kategorije za 1,66 kubika, dok po najskupljoj tarifi ne placa nista jer nema potrosnju preko 10 kubika.
Ali, ako je u drugom stanu recimo 5 clanova domacinstva, njima je obracun onda sljedeci:
3,33 x 5 = 16,65
A onda se njima obracunava prvih 5 kubika po najnizoj, drugih 5 po srednjoj, a 6,65 po najskupljoj cijeni.
I ovo je jedan klasicni nonsense.
A da se naplacuje po domacistvu, onda bi bili zakinuti oni kojih je u domacinstvu manje.
Jedine dvije ispravne varijante su ili da se naplacuje linearnom cijenom po kubiku ili da se primjenjuje obracun cijena PO CLANU.
- insaneinthebrain
#2540 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Vlada utvrdila nove cijene vode u Kantonu Sarajevo
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-ut ... /131126092
http://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-ut ... /131126092
-
StupskaBitanga
-
The Realist
#2542 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa pomjerili su onu srednju tarifu i stavili veći raspon, tako da će većina ući u taj obračun, osim ako VIK ne bude opet kasnio po 10 dana sa obračunavanjem.
-
The Realist
#2543 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
To tvoje je skoro 100%.van Basten wrote:ja sam se bavio malo matematikom nakon što je došao ovaj račun. piše potrošnja 16 kubika (i to mi je previše, ali eto nije sad tema) a račun 29,5km.
-
vodootporan
#2544 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ništa strašno,moj račun za grijanje 77,80 km,račun za struju oko70,00 km a voda je sad na prvom mjestu poslednji 83,60km,prethodni 85,30 km.Ali ja sa tim nemam problema NE PLAČAM evo deset mjeseci i čekam šta će biti.Molio ove iz vodovoda da me tuže ali jok nemaju valjda vremena.Živim u zgradi gdje je 94 stana a ko fol 159 stanara.Pristup vodomjeru onemogućen jer je u drugom ulazu.Ugradim vodomjer mehanički kažu ne može,a on pokazuje potrošnju 15 kubika mjesečno .A gospoda šalje račun za 48 kubika mjesečno,pa nije čudo što ne može vodomjermehanički heh .Pišem ministarstvu ,nema odgovora ,pišem VIK-u odgovor je zbog tačnosti očitanja ne možemo prihvatiti mehanički vodomjer.Pa eto čekamo sad sud ako ne podnesu oni tužbu mogu ja.PS:Ako ima neko kakvu kutiju za ove račune nakupilo se???
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#2545 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
vodootporan wrote:Ništa strašno,moj račun za grijanje 77,80 km,račun za struju oko70,00 km a voda je sad na prvom mjestu poslednji 83,60km,prethodni 85,30 km.Ali ja sa tim nemam problema NE PLAČAM evo deset mjeseci i čekam šta će biti.Molio ove iz vodovoda da me tuže ali jok nemaju valjda vremena.Živim u zgradi gdje je 94 stana a ko fol 159 stanara.Pristup vodomjeru onemogućen jer je u drugom ulazu.Ugradim vodomjer mehanički kažu ne može,a on pokazuje potrošnju 15 kubika mjesečno .A gospoda šalje račun za 48 kubika mjesečno,pa nije čudo što ne može vodomjermehanički heh .Pišem ministarstvu ,nema odgovora ,pišem VIK-u odgovor je zbog tačnosti očitanja ne možemo prihvatiti mehanički vodomjer.Pa eto čekamo sad sud ako ne podnesu oni tužbu mogu ja.PS:Ako ima neko kakvu kutiju za ove račune nakupilo se???
Evo ti moja... Samo da izbacim ove svoje račune od Centralnog Grijanja (a mog'o bi i ti to, meni se nešto gade dirati ih rukama...)

- starii
#2546 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
novi racun mi je 21KM a prosli bio 31KM za tri clana....isto prijavio bio mehanicki vodomjer a nisu ga htjeli prihvatiti traze da stavim neki na daljinski...uglavnom po svom trosim oko 5kubika mjesecno..
-
Innovation
#2547 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
5 kubika za tri clana porodice?
- Hajlac
#2548 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ostecen- ... /140106064
Oštećen cjevovod na Stupu: Veliki dio Sarajeva ostaje bez vode
Nakon što su radnici ŽGP-a oštetili glavni magistralni potisni cjevovod promjera DN 700 na Stupu, doći će do poremećaja u vodosnabdijevanju dijelova grada: Velešići, Pofalići, Koševsko brdo, Ciglane, Šip, Alipašino Polje, Bjelave, Podhrastovi, Sedrenik, Zmajevac, Grdonj, Breka, Dobrinja, Čengić Vila, Hrasno, Dobrinja, Grbavica, Dolac Malta, Buća Potok, saopćeno je iz Vodovoda i kanalizacije Sarajevo.
Oštećen cjevovod na Stupu: Veliki dio Sarajeva ostaje bez vode
Nakon što su radnici ŽGP-a oštetili glavni magistralni potisni cjevovod promjera DN 700 na Stupu, doći će do poremećaja u vodosnabdijevanju dijelova grada: Velešići, Pofalići, Koševsko brdo, Ciglane, Šip, Alipašino Polje, Bjelave, Podhrastovi, Sedrenik, Zmajevac, Grdonj, Breka, Dobrinja, Čengić Vila, Hrasno, Dobrinja, Grbavica, Dolac Malta, Buća Potok, saopćeno je iz Vodovoda i kanalizacije Sarajevo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2549 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
baš smo dronaši 
- nosara
#2550 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Koji ce nam kurac voda kad imamo media-fasadu na Barad-dûr-u na ulazu u centar Mordora...!?