Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

burekodsira

#1 Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by burekodsira »

Image
Molim moderatora da ne premjesta temu npr u kompjutere ili sl jer dosta naroda ne zaviruje tamo.

Aktuelno: biometrijski pasosi, elektronske licne karte, vozacke dozvole, zdravstvene karte, kreditne kartice,
U narednih par godina: stapanje svih tih "dokumenata" u jedan medij
U ne tako dalekoj buducnosti: obavezni chipovi pod kozom

Zelim pokrenuti ovu temu da vidim da li su svjesni projekta koji zahvata cijeli svijet i sta misle o mogucim opasnostima koje krije isti.

Predlazem da za pocetak pogledate ovaj video iz Srbije da vidite na sta mislim (zanemarite religiozni dio)

Elektronski logor
1. dio http://www.youtube.com/watch?v=shZjOYN1tWw
2. dio http://www.youtube.com/watch?v=i6lOX_jXMe0
3. dio http://www.youtube.com/watch?v=R19G0K8UzrA
4. dio http://www.youtube.com/watch?v=pqxxpAUR7ys
Skyfox

#2 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by Skyfox »

Pa vlade su uvijek koristile sva moguca sredstava da dobiju sto vise informacija o svojim gradjanima, spijunaza, skupljanje podataka... u koje svrhe?

Informacija je nova valuta.

Zato me nimalo ne cudi da planiraju da objedine sto vise podataka o jednoj osobi...
M-16

#3 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by M-16 »

na kraju ce covjek evuluirati u robota...ako vec nije
BajrinNajmladji

#4 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by BajrinNajmladji »

Ne da će postojati ''verbalni delikt'', nego će uvesti i ''delikt sive (moždane) mase''.
Svi punoljetni od 16 + godina moraće predveče tipkati svoj dnevnik, neku vrstu izvještaja Velikom Bratu (samokritika),...Moderacija Sarajevo-iksa će biti zadužena da uprati ko ima grešnih misli, :D ,....

ŠaB me gaBri, ja sam svoje proživio. Sitno do preseljenja za Vlakovo ili ako bude kakvog krematorija u Visokom sa niskim cijenama usluga za humane kadavere.
Krivo mi samo što sam bezze isprlj'o Planetu.
Topla voda

#5 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by Topla voda »

gledo...ak je to onaj zig zvijeri il elektronski andjeo...to su u srbiji radili.
prvo idu biometrijski pasosi i licne karte,poslije se dokumenti objedinjuju u jedan...poslije ti samo ubace implant i kasnije kontroliraju citacima na daljinu-- ko nema,odmah ga eliminiraju i to je to :D
Last edited by Topla voda on 08/10/2008 03:24, edited 1 time in total.
_veleposlanik

#6 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by _veleposlanik »

dobrodosao u svijet, burekodsira :D (otkako posjecujem ovaj forum, tvoj nick me fascinira. rijesene su sumnje otkako si postavio taj novi avatar :D)

ljudima vec ugradjuju te "djavolje" chipove (diskoteke ili VIP klubovi, testiranje civila, kod vojske obavezno...)

vec smo u velikom procentu kontrolisani, Echelon postrojenje vrsi tu online funkciju... ako si sumnjicav na netu, sigurno si i na telefonskoj vezi. a dalji licni podaci su veoma lahko dostupni...

to za chipove je direktno porobljavanje, svako ko prihvati to implantiranje, ne samo da je sebi odredio sudbinu, vec i ostalima oko sebe. jer jednostavno, kada bi veliki broj ljudi to prihvatio, ostatak bi bio primoran uciniti isto.

sa VeriChipovima, marka koja ih vec proizvodi, oni jednostavno iskljuce tvoj chip ukoliko si sumnjiv, opasan, protiv sistema.... to znaci da si bankrotirao i da ti je zivot u pitanju... ja to ne zelim, a mislim da informisani pojedinci takodjer ne bi.
paratrooper

#7 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by paratrooper »

kako se ono kaze kod vas - kamen temeljac buducih odnosa koi ce biti transparentni i bez korupcije ...

izgleda mi tema dusu dala za veleposlanika :lol:

jel tako poslanice ?
encian

#8 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by encian »

a sta mu znaci ovo najorganizovanije zemlje na svijetu nemaju licnih dokumenata? koje?
2407

#9 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by 2407 »

@sirnica i ostalim koje interesuje ova tematika preporucujem knjigu:
John Gibb - Tko vas promatra?
Pozdrav
zalizani

#10 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by zalizani »

BiH | 07.10.08 13:58
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o aktivnostima u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata i lokacijama za izdavanje te Plan aktivnosti za uvođenje biometrijskih pasoša.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izjavio je nakon sjednice da je ovo jedan od uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije, a kraj prve polovine naredne godine ostaje datum kada bi BiH trebalo da uvede biometrijske pasoše.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH preporučilo da entitetski, kantonalni i lokalni organi najkasnije do 1. januara 2010. godine u svim matičnim uredima uspostave digitalno ovjerenu elektronsku evidenciju građana te da vrše inspekcijske nadzore na svakoj lokaciji najmanje dva puta godišnje.

Upozorio je da je manje važno da li je 31. maja 2009. datum kada će biti uvedeni biometrijski pasoši, jer je ono što će Brisel cijeniti to je da li su sigurne baze podataka na osnovu kojih se izdaju dokumenta.

- Odatle i ova potreba, jer su matični uredi neuralgične tačke za izdavanje krivotvorenih dokumenata i zato se traži centralna baza podataka, kazao je Špirić
Sve najbolje Image
Topla voda

#11 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by Topla voda »

a hocel ove vazit do isteka il treba mijenjati?
u ovome slucaju garant nece bit problema da se implementira :(
ljubav_aha

#12 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by ljubav_aha »

science reality :mrgreen:
kemtrejls

#13 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by kemtrejls »

Evo i moj doprinos ovoj temi.
Pročitajte jedan mali dio,nadam se da će vas zainteresovati i da ćete tražiti još.

http://www.galaksija.com/mikro.htm
kemtrejls

#14 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by kemtrejls »

"Imamo grabljivca koji je došao iz dubine kosmosa i preuzeo vlast nad našim životima. Ljudska bića su njegovi zarobljenici. Grabljivac je naš vladar i gospodar. On nas je učinio poslušnim i bespomoćnim. Ako želimo da se pobunimo on guši našu pobunu, ako želimo da se ponašamo nezavisno on zahteva da to ne činimo. Sve vreme ti o tome govorim na indirektan način, nagoveštavajući ti da nas je nešto zarobilo. Mi smo zaista zatvorenici."

"Oni su preuzeli vlast zato što se nama hrane i oni nas nemilosrdno pritiskaju zato što im služimo kao sredstvo za održavanje života. Kao što mi gajimo kokoške u kokošinjcima, grabljivci gaje nas u ljudskim krletkama. Tako im je hrana uvek na raspolaganju."

"Ne, ne, ne" (Karlos odgovara) "To je apsurdno, don Huane. To što ti kažeš sasvim je monsrouzno. To jednostavno ne može da bude istina, ni za čarobnjake, ni za prosečnog čoveka, ni za koga"

"Zašto?!" mirno upita don Huan. "Zato? Zato što te to ljuti?" Pa nisi još sve čuo. Sačekaj još malo, pa ćeš videti kako ćeš se osećati. Želim da se obratim tvom analitičkom umu. Razmisli za trenutak i reci mi kako bi objasnio protivrečnost između inteligencije čoveka-inženjera i gluposti njegovog sistema verovanja, ili gluposti njegovog kontradiktornog ponašanja. Šamani veruju da su nam grabljivci dali naš sistem verovanja, naše predstave o dobru i zlu, da su oni postavili naša društvena pravila. Oni su ti koji su stvorili naše nade i iščekivanja, snove o uspehu ili promašaju. Oni su nam dali lakomost, pohlepu i kukavičluk. Grabljivci su ti koji čine da budemo samozadovoljni, da se ponašamo šablonski i da budemo egomanijaci."

"Ali kako oni to mogu da rade, don Huane?" (Karlos pita) "Da li nam oni to šapuću na uho dok spavamo?"

"Ne, ne rade oni tako. To je idiotski! Oni su daleko efikasniji i organizovaniji. Da bi nas držali u poslušnosti i poniznosti, krotke i slabe, grabljivci izvode čudesan manevar, izvanredan, naravno, s tačke gledišta stratega koji se bori, a jeziv za one koji zbog njega stradaju. Oni nam daju svoj um! Da li me čuješ? Grabljivci nam daju svoj um, koji postaje naš um. Um grabljivca je barokni, kontradiktoran, mrzovoljan, pun straha da svakog trenutka može biti otkriven."
(Karlos Kastaneda 1998)

- Ti si došao ovamo jer ti znaš nešto. To što ti znaš, ti ne možeš da objasniš, ali ti to osjećaš. Ti si osjećao cijeli svoj život da nešto nije u redu sa ovim svijetom. Ti ne znaš šta je to, ali taj osećaj je stalno tu kao trn u tvojoj glavi, koji te ponekad izluđuje. Taj te je osjećaj i doveo do mene. Da li znaš o čemu pričam?

- O matriksu?

- Da li ti znaš šta je to? Matriks je svuda, svuda oko nas. Čak i sada, u ovoj sobi. Možeš da ga vidiš i kad gledaš kroz prozor ili kad upališ televizor. Možeš da ga osjetiš kad ideš na posao, u crkvu, ili kad plaćaš porez. To je svijet koji koji je prevučen ispred tvojih očiju da bi te učinio slijepim, nesposobnim da vidiš istinu.

- Koju istinu?

- Da si ti samo jedan rob. Kao i svi ostali, ti si se rodio u zatvoru, u zatvoru bez mirisa i okusa, kojeg ne možeš da opipaš, to je zatvor namjenjen za tvoju svijest. Nažalost, nikome se ne može da objasni šta je to matriks, ti to moraš sam da vidiš.

- Ja sada pokušavam da oslobodim tvoj um, međutim, ja mogu samo da ti pokažem vrata. Ti si taj koji će morati da prođe kroz njih.

(Iz filma The Matrix)
kemtrejls

#15 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by kemtrejls »

"Ovaj svijet je opasno mjesto za življenje, ne zbog onih ljudi koji su zli, nego zbog onih koji u vezi toga ništa ne poduzimaju."
Albert Einstein

"Krajnja slabost nasilja je ta što je to jedna spirala koja stalno ide prema dolje, rađajući istu onu stvar koju želi uništiti. Umjesto smanjenja zla,ono ga umnožava. Uz pomoć nasilja vi možete ubiti lažova, ali ne možete ubiti laž, niti uspostaviti istinu. Uz pomoć nasilja vi možete ubiti onoga koji mrzi, ali ne možete uništiti mržnju. U stvari, nasilje samo povećava mržnju...Vraćanje nasilja nasiljem povećava nasilje, donoseći još crnji mrak noći kojoj već nedostaju zvijezde. Mrak ne može otjerati mrak; samo svjetlost može to učiniti. Mržnja ne može otjerati mržnju; samo ljubav može to učiniti."
Dr. Martin Luther King

Image

Na našoj planeti već poodavno vlada pandemija psihopatije, međutim, usljed podmukle prirode tog mentalnog poremećaja, većina nas nije u stanju to i da primijeti.

Tokom cijele naše istorije, psihopate strateški postavljene na ključnim mjestima u politici, vojsci i drugim segmentima ljudskog društva, koštali su nas milijarde izgubljenih života; a o patnji, stradanjima i razaranjima da ne govorimo.

Njihovo orgijanje uskoro bi trebalo doživjeti svoju kulminaciju.

Ovaj mentalni poremećaj karakteriše se potpunim nedostatkom duše, odnosno, savjesti i jednom opsesijom za nametanjem svojih ideja, stavova i iluzija drugima, kako bi ih kontrolisali.

Bez obzira na to što danas postoje prilično pouzdane dijagnostičke metode ovog poremećaja, sve ovo se ne smatra nikakvim problemom jer se ne pominje u kontrolisanim medijima.

U svakom humanom i naprednom ljudskom društvu, psihopatama bi trebalo zabraniti da zauzimaju pozicije sa kojih su u stanju da ugrožavaju druga ljudska bića.

Ako već oni ne mogu doći pameti, možemo li bar mi?!!

Da li trebamo dozvoliti tim retardima da nas potpuno porobe u ime njihovih "svevišnjih gospodara"?!?

Image
Image

Izvršavate li samo nečija naređenja?!

Razmišljate li svojom glavom

ili

uz pomoć medija?!?

Da li je to stvarno ono što želite?!
paratrooper

#16 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by paratrooper »

cini mi se da ima zainteresiranih za ovu temu , zbog nekog razloga

ali evo kako su isle stvari,

u 19 stoljecu je uklonjen feudalni sistem sto je bilo neophodno da se uvede industrijski istem. ( bar u vecini naprednih zemalja )
industrijska revolucija je dovela do uspostave komunikacija

uspostavljen komunikacije su dovele do uspostave informacionih mreza

a informacione mreze su gradivno tkivo buducih pametnih zajednica.

pametne zajednice ce zahtjevati formiranje centara umjetne inteligencije.

do 2050 se planira stvaranje umjetnog zivota, a nanotube Iijima, S. (1991) ce biti temeljni blokovi novih lica.

dezintegracija materije u plazmu a zatim manipulacija plazmom dok joj se ne unese zivotni momentum te njena konverzija natrag u materiju ce doprinjeti da ljudi imaju odgovarajucu zamjenu i postanu "expandable" to jeste da budu zamjenjivi.

zvuci zanimljivo a niste vidjeli ni kako rade primitivni STM, ni STM ni STEM ni AFM ni bla bla bla ....

i na kraju svega bio nekad davno jedan carobnjak ... :lol:
leo karan

#17 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by leo karan »

A nemamo ni promil sanse da sprijecimo ove tokove.
Sve ce nam biti, kao i do sada, upakovano tako da cemo mi to ustvari sami zahtjevati.
U Becu, Berlinu i Londonu ne mozes ni u jedan dio grada otici a da te ne snimaju nadzorne kamere.
U podzemnoj, na raskrsnicama, u ustanovama...bilo gdje
Mada ovo jos i nije strasno jer je tek pocetak..za 20 godina ce biti vec sranje pravo
ri0

#18 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by ri0 »

George Orwell - "1984" ... covjek nam fino davno rek'o neke stvari :D
shalaedin

#19 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by shalaedin »

Ljudi odavno zive u staklenom efektu... odavno su oni koji sebe smatraju ljudima plave krvi, mocnicima smislili nacina da sacuvaju svoja bogatstva. Oni ce uvijek ljudima pokusati da manipulisu. Mislim da svi stereotipovi koje smatramo tekovinom savremenog doba su nametnuti covjeku kroz medije. Najlakse je sljediti pretpostavku i laz, jer ona prva dopire do covjeka. U proslosti su se desavale strasne stvari i opet ce u buducnosti. Vecina njih su bile izrezirane i izazvane. Sada se mnoge stvari globalizuju. Tako da je svaki pojedinac u masi bitan. I svak ko se istice iz nje je obiljezen. Mi ni sami nismo svjesni pod kakvim smo mi monitoringom.
Banksy

#20 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by Banksy »

burekodsira wrote: Predlazem da za pocetak pogledate ovaj video iz Srbije da vidite na sta mislim (zanemarite religiozni dio)

Elektronski logor
Da se vratimo u realnost :D

Cijela ova priča krenula je prije nekoliko mjeseci iz Srbije koja uskoro uvodi sve vrste najsavremenijih isprava za svoje građane.
U pitanju je ogroman posao i ogromna zarada, i konkurencija, koja je ovaj posao izgubila, pokrenula je veliku kampanju - Veliki brat će da gleda Srbe, da kontroliše njihov um, još jedna antisrpska zavjera i koješta. :D

Iza cijele ove priče stoji samo novac i ekonomski interesi. Iako su u rasprave uključeni i popovi i političari :D.
burekodsira

#21 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by burekodsira »

Banksy wrote:
burekodsira wrote: Predlazem da za pocetak pogledate ovaj video iz Srbije da vidite na sta mislim (zanemarite religiozni dio)

Elektronski logor
Da se vratimo u realnost :D

Cijela ova priča krenula je prije nekoliko mjeseci iz Srbije koja uskoro uvodi sve vrste najsavremenijih isprava za svoje građane.
U pitanju je ogroman posao i ogromna zarada, i konkurencija, koja je ovaj posao izgubila, pokrenula je veliku kampanju - Veliki brat će da gleda Srbe, da kontroliše njihov um, još jedna antisrpska zavjera i koješta. :D

Iza cijele ove priče stoji samo novac i ekonomski interesi. Iako su u rasprave uključeni i popovi i političari :D.
ja sam reko da se za ovaj video a inace i za temu moze ignorisati vjerski uticaj kojeg zelim sad ostaviti po strani. tema nema veze sa srbijom nego sam se posluzio tim video kako bi znali o cemu govorim.

zar ti je merak za 20 godina doci u kafanu popijes kafu, pri izlazu ti je dovoljno da prodjes elektronsku kapiju i cip u tvojoj ruci ce platiti trosak... pri tome gazda kafane vidi od cega bolujes, koje auto vozis, koji si film iznajmio, zna ti boju ociju broj cipela, i u koje doba si bio kod njega i kojim danom u sedmici. time napravi profil o tebi i tacno zna kakav si tip i sta ti treba ponuditi jer ce ti odgovarati i ti naravno kupujes. to isto i cika pekar uradi. te iste podatke vlada od njih uzima i zna svaki tvoj korak.

ali gotiva je prici kuci a taj isti cip iz ruke automatski ti otkljucava i otvara vrata, ti ulazis u kucu cip salje informacije o tvom pritisku kafe automatu on ustavnovljava da ti treba jedan jak espreso i nisi se ni izuo a u kuhinji te ceka gotova kafa itd isl.

da nebude misterije ovi primjeri se sad vec slicno primjenjuju kod bogatih i u razvijenim zemljama tako da nije daleko od masovne primjene.
Banksy

#22 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by Banksy »

Jasno.
Ali taj napredak donosi i internet i ove forume, i let s kraja na kraj kugle, nešto mora i uzeti zauzvrat.
Voljela bih ja živjeti u kućici u cvijeću u Škotskoj 1342-e, ali bih bez penicilina umrla od prve upale grla.
A ne dopada mi se sve to, jasno. Ali nema izbora.
_veleposlanik

#23 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by _veleposlanik »

evo imamo i projekat "staklena zivotinja"... svaka koka, ovca ili krava ce dobiti svoj chip. "prehrambena kontrola", odnosno kada dodju gladna vremena za nas, Zapad, da elita ima sta jesti i cime da nas upravlja.

jos jedan dokaz, dobrih nam ljudi na vlasti (svejedno bili oni iz Amerike ili Tunguzije), gledaju samo kako ce dobro uciniti nama...
encian

#24 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by encian »

nesto mi se ne cini moguce da se ove teorije skupljanja tolikih podataka, pracenja, a pogotovo kontrolisanja uma mogu tako lako obistiniti. ovdje ste stavili link kako bi ovi mali cipovi pomocu male litijumske baterije mogli da salju podatke na satelit i da bi se tako tacno odredila pozicija vlasnika. to je jos uvijek nemoguce. satelitiski telefoni zahtjevaju mnogo energije, pa cak i mobiteli dobacuju samo do odredjene udaljenosti.
mnogo je vjerovatnije da nas prate preko mobitela, ali posto o tome niko ne prica, pretpostavljam da to ne rade. lociranje mobitela je ionako moguce unatar jedne celije, a ovdje u japanu ionako vec postoje mjesta gdje se placa mobitelom, pa ne vidim zasto se vec nije digla halabuka oko njih.

sto se tice identifikacije, ne vidim sta su zla licne karte uradile. kad ne nosis ili nemas licnu kartu jos uvijek se svako moze predstaviti kao ti i ukrasti ti identitet.
Prozor

#25 Re: Projekat "Stakleni Covjek" ili kako nas misle kontrolisati

Post by Prozor »

jedina sansa je da napravimo novi belaj i unistimo svu elektroniju za narednih 100 godina
Post Reply