Projekat "Kino Prve gimnazije"

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Bosanka551
Posts: 17
Joined: 21/11/2009 20:04
Location: Sarajevo

Projekat "Kino Prve gimnazije"

Post by Bosanka551 » 31/03/2011 21:07

Prva gimnazije učestvuje u programu „Zapošljavanje i zadržavanje mladih u BiH“ u organizaciji Omladinske Informativne Agencije i pod pokroviteljstvom MDG Achievement fund-a. Cilj programa je edukacija srednjoškolaca o ključnim kompetencijama potrebnim za zapošljavanje.

U sklopu programa, mladi su dobili zadatak da osmisle i sprovedu mini-projekt koristan za njihovu školu ili zajednicu. Na taj način će dobiti priliku da u praksi isprobaju svoju kreativnost, sposobnost organizacije i lobiranja za svoj projekt. Desetočlani tim, na čelu sa Sašom Jovljević je osmislio projekt pod nazivom „Kino Prve gimnazije“.
Cilj projekta je, kao što mu i samo ime govori, osnivanje kina za učenike Prve gimnazije. Možda niste znali, ali kino-sala je nekada bila - upravo to! Učenici su dolazili na projekcije svake sedmice, što je bila izvrsna prilika za druženje i sklapanje novih poznanstava. Kreativni tim nastoji da vrati kino-sali taj ''stari sjaj'', te da omogući učenicima besplatne projekcije filmova. Osim što će srednjoškolcima (a i njihovim roditeljima) time znatno rasteretiti budžet, dat će im i priliku da gledaju više filmova u sklopu časova – što je dokazano efikasna metoda učenja. Tako da će pored besplatnog kina dobiti i priliku da vide ekranizaciju velikih knjizevnih dijela, organizovanje mulitmedijalnih prezentacija za časove, i slično. Za to je potreban novi projektor i kino-platno.

Projekat se sastoji od nekoliko akcija (koje ukljucuju predstavljanje projekta na Danu skole (Dan otvorenih vrata) (putem standova), prodavanje snimaka sa manifestacije "Predstavljanje prvih razreda", organizovanje Donatorske veceri, potrazivanje sponzora, pravljenje ulicnih akcija, te izvodjenje predstave Pozorista Prve gimnazije krajem aprila. Nadam se da cete naci vremena da ucestvujete bar u jednoj od ovih akcija i tako pomognete nasoj dragoj Prvoj gimnaziji.

Moramo napomenuti da je ce ovo kino biti dostupno SVIM sarajevskim srednjoskolcima.

Pored projekcija filmova na casovima, iste bi se odrzavale svake sedmice u vecernjem terminu za ucenike svih srednjih skola. Odabir filma ce se vrsiti demokratski :D (od pet ponudjenih filmova na Facebooku ce se glasati za jedan, koji ce biti prikazan tu sedmicu). Naravno, bit ce zastupljeni razliciti zanrovi.


O terminima navdenih akcija cete biti blagovremeno informisani :D.

Nadamo se da cemo ovako poboljsati sliku o nama, mladima, za koje se cesto govori da su nezainteresovani za sve sto ih okruzuje. Pored ovog projekta, jos 49 skola diljem BiH radi svoje mini-projekte koji su svakako zavrijedili vasu paznju.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, prijedloge, kritike, sugestije ili nam se samo zelite javiti, to mozete uciniti putem ovog foruma, ali i putem Facebook stranica.

http://www.facebook.com/Saska.6#!/home. ... 39614&ap=1
http://www.facebook.com/Saska.6#!/pages ... 9409725738

Hvala Vam, Projektni tim Prve gimnazije :).


Post Reply