suncica24 wrote:Stara ti je slika.
Probaj sa ovom:
http://www.sa-c.net/images/stories/scc_ ... C06817.jpg
Primjecujes razliku?
E ovo jos nisam cuo! Ti tvrdis da se zgrada pomakla nakon sto je slika napravljena?
Ma sjajno!
suncica24 wrote:Stara ti je slika.
Probaj sa ovom:
Primjecujes razliku?
Zgrada se gradi...ins wrote:suncica24 wrote:Stara ti je slika.
Probaj sa ovom:
Primjecujes razliku?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
E ovo jos nisam cuo! Ti tvrdis da se zgrada pomakla nakon sto je slika napravljena?![]()
Ma sjajno!
Jok, nije zanimljivo... ostade neko bez picains wrote:BTW, potrudit cu se da uslikam sutra-prekosutra, pa da razrijesimo najvecu dilemu 21. vijeka
Ja predlažem da oboje odete on the face of the place, metar u ruke ili ona auta fino nagurajte jedno do drugog, pa da već jednom vidimo ko je u pravusuncica24 wrote:Jok, nije zanimljivo... ostade neko bez picains wrote:BTW, potrudit cu se da uslikam sutra-prekosutra, pa da razrijesimo najvecu dilemu 21. vijeka
PS: Al' fakat... O&O (ne otvaram vise temu, persuna mi)
Stilizovani bunker iz II svj. rata?cynemes wrote:
omg sta je ovo
ja da se pitam,a vjerujem i vecina normalnih ljudi,dozvolio bi da izgrade jos 50 spratova! MD je Centar BIH,ne samo grada Sarajeva,i kao takav zasluzuje da ima najvece nebodere,da su bogdo sve jedan do drugog kao ATT! ali eto uvijek se nadje neko bez stila i ukusa,pun neke zavisti i ljubomore koji iz samo sebi poznatih razloga pljuje po necemu po cemu ce se nas grad prepoznavati narednih 100 godina i na cemu ce se sve Sarajlije itekako ponositi!suncica24 wrote:E da, i fakat, sama sam sebi dosadna... nema me vise.
Poceli smo od toga treba li ivestitoru dozvoliti da dogradi jos 5 spratova (a-a) a zavrsili brojeci aute uz ulicu...
U svakom slucaju, diskutovali mi, ne diskutovali, bojim se da nemamo nikakvog utjecaja na bilo sta, i da nam se isto pise, sto vodi do toga da je sve ovo samo suplja i da si trosimo vrijeme.![]()
O&O
Parlamenta zaista odlicno izgleda nakon obnove, ali prije rata je bila krs.suncica24 wrote:A onda, ima Sarajevo tu zgradu Parlamenta kojom kad bi malo bolje pogledali bi se itekako mogli pohvaliti.

VjecitiStudent wrote:
Stilizovani bunker iz II svj. rata?
ins wrote:Ovim postom si zapravo opisao istorijski razvoj ove selendre, zbog kojeg je ona danas ono sto jeste: fascinantna i otuzna istovremeno.Chisum wrote:
Tema "NAJBOLJI ARHITEKTA U SARAJEVU? Zec vs Vuk" i ono sto se na njoj napisalo, u onih nekoliko stranica, svojevrsni su lakmus papir.
Tu sam mogao vidjeti, barem, onako, odoka, s kim i o cemu na ovom forumu mogu pricati, a kada je rijec o arhitekturi, dakle i samoj materijalizaciji u prostoru, a uz nju i - sto vidim da je ovdje potpuna nepoznanica, cak i onima koji bi da nesto "objasnjavaju" - o urbanom planiranju i gradu kao prici, kao kontinuitetu, o formi grada, kako bi to veliki Ranko Radovic rekao, pokoj mu dusi...
Grad koji odavno boluje od neznanja, od zaborava, od mediokriteta u struci, koji su odlucivali o njegovom licu, o njegovoj sudbini, pa, uzmimo period nasih zivota, preko cetnika (vec tada jasnog i ocitog opredjeljenja) Forkapica i Limica i prijeratnog urbicida, sve do stetocina i neznalica koji su ih naslijedili, minderasa Jamakovica i Izetbegovica i arapske "brace", osudili ovaj grad na dozivotnu robiju, i sto je gore, osudili ga na jos vece neznalice koje ce da smrde po zavodima i donose odluke (imao sam nesrecu da odredjeni period radim i saradjujem s oba zavoda...), na jos gori prosjek, na one koji samo klimaju glavom, a bilo kakav kriticki stav, opravdan i prijeko potreban, isprate onom odurnom turbo-folk frazom "jebes nas, nista nam ne valja..."
Grad u kojem se vrhom arhitekture smatra nesto sto je svuda u svijetu vec odavno obicna konfekcija ( tipa plodova ljubavnog podrumaskog trougla Jamakovic-Grozdanici), grad u kojem ne postoji ni trunka profesionalne etike, pa o bezpravnoj gradnji, najvecoj rani Sarajeva, po novinama i na televiziji skrabaju i lamentiraju nad problemom oni koji su tom problemu kumovali, te oni CIJIH SE POLA objekata gradilo i gradi se danas - bez postojanja bilo kakvih dozvola (Said, Zec itd...), takav grad moze samo, i nista drugo nego - stati pred SCC, blejati kao tele i diviti mu se, kao sto se nedavno do neba divio Avazu.
To sto Sarajevo pati od hiljadu i jedne bolesti, od padina potpuno unistenih bespravnom gradnjom, polumrtve infrastrukture, nerijesenih problema saobracaja, potpunog diskontinuiteta i fenomena da nam se citav grad zgurao u pojas izmedju Sebilja i Marijin Dvora, a onda slijede polumrtva polja i spavaonice, bez sadrzaja, bez identiteta - to izgleda nije na tapetu.... Bitni su ovi incidenti u prostoru, nicim izazvani, ovo tackasto igranje planiranja bez smisla i bez konteksta.
Naravno, ne ocekujem od "slucajnoh prolaznika", pogotovo ne u ovako lose obrazovanom drustvu, da shvate i sagledaju sustinu problema (SCC je u svoj ovoj prici potpuno minorna stvar), ali da oni, kojima su arhitektura i graditeljstvo bliski na bilo koji nacin, dijele sa ovim "slucajnom prolaznicima" potpuno isto misljenje, samo malo drugacije artikulisano i nesto vjestije formulisano, bez mogucnosti da naprave iskorak iz tog svijeta koji je rodjen da bi klimao glavom, e to je tuga.
Elem, prvi safovi opet mogu da budu sretni... publika im je i dalje na nivou na kojem je bila i ranijih godina.
Nazalost, previse je onih koji su mudro zborili, a malo je onih koji su nesto promjenili. Nekada se sa cibukom sjedilo u caksirama ispred ducana, i jadalo se "kuda sve ovo vodi" jer se ruse mahale i prave ulice, a i sada je sve isto, samo sto se sjedi u pidzami ispred racunara. Svijet se promijenio u ovih 100+ godina, u Rajvosa je sve isto. Cudo od selendre...
Chisum wrote:Sto se Gvozdena tice i njegove postmoderne, ili, ako mene pitas - "postmoderne"...
Ne znam da li se raja sjeca, ali nakon njegove velicanstvene Papagajke, prije rata su sarajevske novine objavile da je u toku formiranje grupe kojoj je cilj zastita grada od Gvozdena... Eto kako su stvari postale ozbiljne...
Ja u Sarajevu nisam ocekivao jednog Gravesa, ali ako nam je ono dodir postmoderne, onda bolje da se nismo ni dirali....Jedno je postmodernu citati kao gomilu citata, sto ona zaista i jeste, a drugo je te citate traziti tamo gdje ih nema... To je, po meni, inace najveci problem postmoderne - nakon sto se pljunulo na krutu jednolicnost i formalizam, svakakva su se sranja mogla zvati postmodernom, od ispraznog kica pa do nesuvislih intervencija, koje ce kasnije voditi jednom novom formalizmu...
To sto na Papagajki covjek nalazi par tih citata o kojima govorimo - onaj (zaklonjeni) satro-katedralni-satro-portal, i one nadjidjane dvije tri kupole bez jasne poruke - to ne moze oprati onaj mrak unutrasnjeg "dvorista" i galerija, mracne ulaze itd... (Dzamija preko puta paviljona jeste dno-dna, tu se slazem, ali nije joj se bilo tesko uklopiti u vec unisten pejzaz).
Sto se tice penzionera.... samo se sjetim onih kuceraka u pozadini, koje, uz sve - jos osudjene na one njegove boje, podsjecaju na obdaniste, na igraonice pa da se zapitam - da li se neko zaista zajebavao sa populacijom koja zivi svoje zadnje dane...O lokaciji da ne govorim... Objekat te vrste, naseljen tom populacijom, koja trazi mir i tijela i duse, natakariti kraj GLAVNE DZADE, s pogledom na bucnu i prasnjavu rijeku automobila... Ako tu postoji i gram humanizma i osjecaja za prostor i grad, onda
.... Ali, da ne zadjemo previse u problem urbanog planiranja - ili bolje reci, potpuni nedostatak znanja o istom, koji je ovom gradu donio toliko zla, da nema boga da se to ispravi.
Sto se tice lokacije Marijin Dvor onog njegovog stanovanja - OPET lokacije - zanemarena svaka logika urbanog planiranja, a toliko je price o tome bilo, toliko se o toj lokaciji pricalo decenijama... Ko bi tamo, gdje su svi ocekivali neki jebeni "business city center", natakario onu vrstu stanovanja???
Mozda Mladen Gvozden, Strausov ucenik, koji je od Strausa naslijedio beskrajnu drskost, zamutio je u one svoje uzasne boje, okrenuo suprugu na fontele (dok je jos vedrila i oblacila po opstinskim "urbanizmima") - i zavrsio posao....
Ukusi jesu razliciti, a ja i nisam ljubitelj postmoderne, ali da se u ovom slucaju radi o umjetnosti - ne bih rekao... Kakav je to arhitekt-umjetnik, koji je u svadji sa prostorom, sa lokacijom, koji ne razumije i ne osjeca grad?
Ponosan wrote:ja da se pitam,a vjerujem i vecina normalnih ljudi,dozvolio bi da izgrade jos 50 spratova...............MD je Centar BIH,ne samo grada Sarajeva,i kao takav zasluzuje da ima najvece nebodere,da su bogdo sve jedan do drugog kao ATT....... ali eto uvijek se nadje neko bez stila i ukusa.............100 godina i na cemu ce se sve Sarajlije itekako ponositi!suncica24 wrote:E da, i fakat, sama sam sebi dosadna... nema me vise.
Poceli smo od toga treba li ivestitoru dozvoliti da dogradi jos 5 spratova (a-a) a zavrsili brojeci aute uz ulicu...
U svakom slucaju, diskutovali mi, ne diskutovali, bojim se da nemamo nikakvog utjecaja na bilo sta, i da nam se isto pise, sto vodi do toga da je sve ovo samo suplja i da si trosimo vrijeme.![]()
O&O
Jeste mi poznato ime, naravno, medjutim tim se covjekom i njegovim radom i objavljenim djelima bave uglavnom strani instituti. Ovdje se zna cija je zadnja, pa ostala misljenja nisu ni potrebna, je li tako...Hodidid wrote:@chisum: Vidim da si povezan bilo direktno ili indirektno sa graditeljstvom i arhitekturom pa samo da te priupitam je li ti poznato ime Tigrana Hasica?
To mi je blizak rodjak. Pitao sam ga da li bi se vratio u Sarajevo iz Stokholma i ulozio svoju pamet, trud i energiju u urbanisticki razvoj Sarajeva. Odgovorio mi je kad neki ljudi odu sa mjesta na kojima jesu i danas.Chisum wrote:Jeste mi poznato ime, naravno, medjutim tim se covjekom i njegovim radom i objavljenim djelima bave uglavnom strani instituti. Ovdje se zna cija je zadnja, pa ostala misljenja nisu ni potrebna, je li tako...Hodidid wrote:@chisum: Vidim da si povezan bilo direktno ili indirektno sa graditeljstvom i arhitekturom pa samo da te priupitam je li ti poznato ime Tigrana Hasica?
Nego, kad spomenu Tigrana, sto se tice post-konfliktnog koncepta i solucija, koji je njegovo polje, savjetovao bih majmune ovog grada, koji se hvale svim i svacim, a odlucuju o necemu, da se koji put pohvale i Lebbeus Woods-om, velikim umjetnikom u arhitekturi, te njegovim post-kataklizmickim osvrtom na Sarajevo, sto u knjizi Radical Reconstruction, sto u razlicitim publikacijama.
Kad seljaka Hadrovica nagrade mjestom dekana, samo zato sto je precucao pola zivota u prvom safu, ne bi li ga primijetili, onda, vala, mogu nekad ovoj omladini natuknuti da se ovim gradom nisu bavili samo piljari, nego i svjetske velicine.
Ponosan wrote:ja da se pitam,a vjerujem i vecina normalnih ljudi,dozvolio bi da izgrade jos 50 spratova! MD je Centar BIH,ne samo grada Sarajeva,i kao takav zasluzuje da ima najvece nebodere,da su bogdo sve jedan do drugog kao ATT! ali eto uvijek se nadje neko bez stila i ukusa,pun neke zavisti i ljubomore koji iz samo sebi poznatih razloga pljuje po necemu po cemu ce se nas grad prepoznavati narednih 100 godina i na cemu ce se sve Sarajlije itekako ponositi!suncica24 wrote:E da, i fakat, sama sam sebi dosadna... nema me vise.
O&O

Jeste - nizi dio objekta je iste visine kao zgrade prekopute (Hiseta)suncica24 wrote:
Dalje ide odnos ka zgradama prekoputa. Iako je visinski nizi objekat trebao biti u visini objekata prekoputa, pa onda visim djelom kojem je reper Parlament uvezivati to dvoje, to se nije desilo.
Aida Daidzic, u saradnji sa besmrtnim, neunistivim ninja ratnikom, Namikom Mufticem (jos jedan od fenomena Sarajeva... jedan od rijetkih projekata koji je prosao put od regulacionog plana, pa sve do izvedbe, a onda i do "zobanja" za svaki promijenjeni cenat, i to bez konsultovanja, kako sam mogao sagledati, zagrebackog arhitekte Deladea, koji je s Mufticem radio na ciglanama.... "rupe" u prijektu kao da su s namjerom pravljene, jer autor ima pravo na kajmak, sta god da se mijenjaloBHF_Manijak wrote:E posto vidim da ovdje ima strucnjaka da pitam zna li se ko je "projektovo" on dzamiju na ciglanama??? Tom debilu ne da treba oduzeti diplomu, vec je zguzvat i u usta dobro nagurat! Sta se ba preseravaju, cuj neso lafo okruglo, pa onda munara jedno 100m od same dzamije, pa nesto kockasto, ne mogu ba da vjerujem majkemi, Chisume ti se oko toga razumijes, cijih ruku je ono djelo svegati???![]()
![]()
Brate uproedis ono sa nasom starom, mahalskom, dzamijom i dodje ti da places, pa vise ni dzamija nije sto je bila...
Treba napraviti "Crnu knjigu" sarajevske arhitekture, i tako sacuvati sve ove "arhitekte" od zaborava.Chisum wrote:Aida Daidzic, u saradnji sa besmrtnim, neunistivim ninja ratnikom, Namikom Mufticem (jos jedan od fenomena Sarajeva... jedan od rijetkih projekata koji je prosao put od regulacionog plana, pa sve do izvedbe, a onda i do "zobanja" za svaki promijenjeni cenat, i to bez konsultovanja, kako sam mogao sagledati, zagrebackog arhitekte Deladea, koji je s Mufticem radio na ciglanama.... "rupe" u prijektu kao da su s namjerom pravljene, jer autor ima pravo na kajmak, sta god da se mijenjaloBHF_Manijak wrote:E posto vidim da ovdje ima strucnjaka da pitam zna li se ko je "projektovo" on dzamiju na ciglanama??? Tom debilu ne da treba oduzeti diplomu, vec je zguzvat i u usta dobro nagurat! Sta se ba preseravaju, cuj neso lafo okruglo, pa onda munara jedno 100m od same dzamije, pa nesto kockasto, ne mogu ba da vjerujem majkemi, Chisume ti se oko toga razumijes, cijih ruku je ono djelo svegati???![]()
![]()
Brate uproedis ono sa nasom starom, mahalskom, dzamijom i dodje ti da places, pa vise ni dzamija nije sto je bila...
)... Opet neko ko se nakon rata vratio na sigurno, da pokupi sta je ostalo, ustvari, sta je Bakir ostavio da se pokupi...
Ova je zemlja bas pripazila svoje bobjegulje