Project management i ostale gluposti
Moderator: anex
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#76 Re: Project management i ostale gluposti
Apsolvirasmo project management i SWOT. Sta su ostale gluposti??
- The Nightwatchman
#77 Re: Project management i ostale gluposti
dinamička analiza projekta "proljetna sjetva 'šenice" sa gantt-ovim chart-ovima i PERT modelomToto wrote:Apsolvirasmo project management i SWOT. Sta su ostale gluposti??
- Toto
#78 Re: Project management i ostale gluposti
Dinamka i stohastika su varijacije na temu halucinacije. Nista.Trcipis. Kako je Bill Gates napravio MS Project Gantt i Pert su posatali talasika. Ima ih na svakom bih buvljaku kupit za 10KM, a komsijin mali ga instalira za piko sekundu.The Nightwatchman wrote:dinamička analiza projekta "proljetna sjetva 'šenice" sa gantt-ovim chart-ovima i PERT modelomToto wrote:Apsolvirasmo project management i SWOT. Sta su ostale gluposti??
Vengo, kontaju li se ovi turbo folk manageri u Bullovu algebru (Boolean algebra) i teoriju sistema. Koje su to gluposti, Konfucije dragi.
Precendenti, sukcesori, logicke i kolicinske matrice.
Kad su nama manageri iz John Deera drzali simpozijum, pa prikazivali kako oni uceravaju traktore, kosilice, bagere, itd. i kako im vrse dekompozicju na sklopove, podsklopove, elemte. Doceraju traktor do sirovog materijala, sarafa, otkivka. Koju god mu ti narudzbu skombiniras od u roku odmah zna: kad ce tvoji traktori uci u proizvodnju, kolko mu treba lima odlivaka, serafa, auspuha i ne samo to: zna kolko norma sati, insana, bravara, strugara, varioca. Svaku operaciju vaga u sekundama.
Sejtanska posla.
Last edited by Toto on 31/10/2010 09:05, edited 1 time in total.
- LeonardoAC
#79 Re: Project management i ostale gluposti
tipičan urnek - al' godinama...

- The Nightwatchman
#80 Re: Project management i ostale gluposti
kakav je ovo shupljak, brate mili. ali nevjerovatno talentovan prelijevač iz šupljeg u prazno.LeonardoAC wrote:tipičan urnek - al' godinama...
-
Utokkha
#81 Re: Project management i ostale gluposti
Toto, o tome što pišeš (u vezi Deera) imalo je i gro firmi u bivšoj Jugi.
Neki dan sam imao sastanak s jednim Švabom koji je rekao da su pojedini JUS bili jači od današnjeg ISO, a PERT Time i Cost su bili normala za svaki proizvod.
Neki dan sam imao sastanak s jednim Švabom koji je rekao da su pojedini JUS bili jači od današnjeg ISO, a PERT Time i Cost su bili normala za svaki proizvod.
- Toto
#82 Re: Project management i ostale gluposti
Ama, vidim: da je popularno pofalit se, da si bio na nekom stranjskom seminaru.Utokkha wrote:Toto, o tome što pišeš (u vezi Deera) imalo je i gro firmi u bivšoj Jugi.
Mi smo u BiH pravili one jelene od Deda Mraza, nije se imalo para za sve kupit, pa se moralo nesto i sam uradit.
Ovo za JUS-u
malo je znano al valja zanti: Institut u Vinci e Juga je negdje 1960 imao razvijen sopstveni kompjuter. Tadasnji "project manageri" su usrali motku i odlucili da je to beskorisno pa nisu dali pare za dalji razvoj.
Nekad su manageri pravili proizvode, pa ga prodavali. danas, prave pare, pa tek onda: ako sta prodaju - prodaju.
- udwarach
#83 Re: Project management i ostale gluposti
Da se vratim tamo gdje stadoh, vidim neki su me u medjuvremenu prozivali.
Dakle, kad sam pokrenuo ovu temu mislio sam zaista na fenomen NAGLASENOG i ENORMNOG sirenja ove pojave - predavanja/prodavanja magle u obliku nekakvih pametovanja oko necega sto je veoma prosto.
I sto je posebno interesatno, tim Project mangementom se uglavnom bave "eksperti" koji nemaju niti jedan konkretan projekat iza sebe!
Jedan od ona tri nedavna workshopa koja pomenuh na pocetku me je posebno iznervirao i moram ga "imenovati" sta god da bude, a radi se o skupu kojeg je prije nekoliko mjeseci organizovao pocasni konzul u BiH sa temom jacanja poslovne i svake druge saradnje izmedju BiH i Turske.
Na skup su bili pozvani odabrani ucesnici sa obje strane, uglavnom predstavnici drzavnih institucija i onih privrednih subjekata koji imaju LOGICNE pretpostavke za suradnju BiH-Turska.
Odmah na pocetku sam prisustvovao interesantnom i obecavajucem kontaktu jednog naseg privrednika koji se bavi izradom montaznih drvenih kuca. On je sreo jednog gospodina iz Turske koji zastupa sektor keramike i oni su, maltene, odmah dosli do konkretnih razgovora.
MEDJUTIM
tada na scenu stupa MODERATOR koji nas je, na pocetku svog cjelodnevnog predavanja, ucio kako da se predstavimo !!!
Dakle, tretman slican u obdanistu. To je, zapravo, smisao ove "nauke" - slusaoce napraviti idiotima (dumies) da bi im plasirao - "***** for dumies" !
I da skratim, nakon visesatnog i frustrirajuce dosadnog workshopa (mnogi su napustili prije kraja) razisli smo se kucama sa osjecajem potpune beznadeznosti po pitanju saradnje BiH-Turska!
Nakon par mjeseci dobili smo od moderatora finalni izvjestaj "Strategiju" saradnje BiH-Turska u kojoj centralno mjesta zauzimaju sljedeca dva dijagrama:

Objasnjenje: A/H=N/C (Namjere/Ciljevi)
Nadam se da vam je sad sve jasno!
Dakle, kad sam pokrenuo ovu temu mislio sam zaista na fenomen NAGLASENOG i ENORMNOG sirenja ove pojave - predavanja/prodavanja magle u obliku nekakvih pametovanja oko necega sto je veoma prosto.
I sto je posebno interesatno, tim Project mangementom se uglavnom bave "eksperti" koji nemaju niti jedan konkretan projekat iza sebe!
Jedan od ona tri nedavna workshopa koja pomenuh na pocetku me je posebno iznervirao i moram ga "imenovati" sta god da bude, a radi se o skupu kojeg je prije nekoliko mjeseci organizovao pocasni konzul u BiH sa temom jacanja poslovne i svake druge saradnje izmedju BiH i Turske.
Na skup su bili pozvani odabrani ucesnici sa obje strane, uglavnom predstavnici drzavnih institucija i onih privrednih subjekata koji imaju LOGICNE pretpostavke za suradnju BiH-Turska.
Odmah na pocetku sam prisustvovao interesantnom i obecavajucem kontaktu jednog naseg privrednika koji se bavi izradom montaznih drvenih kuca. On je sreo jednog gospodina iz Turske koji zastupa sektor keramike i oni su, maltene, odmah dosli do konkretnih razgovora.
MEDJUTIM
tada na scenu stupa MODERATOR koji nas je, na pocetku svog cjelodnevnog predavanja, ucio kako da se predstavimo !!!
Dakle, tretman slican u obdanistu. To je, zapravo, smisao ove "nauke" - slusaoce napraviti idiotima (dumies) da bi im plasirao - "***** for dumies" !
I da skratim, nakon visesatnog i frustrirajuce dosadnog workshopa (mnogi su napustili prije kraja) razisli smo se kucama sa osjecajem potpune beznadeznosti po pitanju saradnje BiH-Turska!
Nakon par mjeseci dobili smo od moderatora finalni izvjestaj "Strategiju" saradnje BiH-Turska u kojoj centralno mjesta zauzimaju sljedeca dva dijagrama:

- Toto
#84 Re: Project management i ostale gluposti
Bez obzira koliko ti bio razocaran na moderiranje: to ti ne daje je za pravo za se istovaras po naucnoj disciplini i ostalim glupostima. Koliko je god tebi bio glup taj moderator, mozda si ti ispo jos veci moderator pisuci onu glupost od uvodnog posta.udwarach wrote:Da se vratim tamo gdje stadoh, vidim neki su me u medjuvremenu prozivali.
MEDJUTIM
Vjerojatno si svjestan da project managmen nije nastao od kad si ti poso ic na ta dva tri seminara, koja si u zivotu odradio.
Nauka i struka poznaju na stotine terija i naucnih discipline koje bastini cijeli svijet i koje ne zavise od jednog loseg moderatira.
Lose odrzano predavanje, moderiraneje svakako zavredjuje objektivnu kritiku, ali ne na ovaj nacin.
-
detroit-mercy
#85 Re: Project management i ostale gluposti
Kod nas u firmi postoji citave department program management, dosta kontaktiramo sa tim ljudima i mogu reci samo jedno da ljudi razvaljuju, jako sposobni inzinjeri. Medjutim, kao sto rekoh, kod nas se svodi na "ma sta on zna"Toto wrote:Bez obzira koliko ti bio razocaran na moderiranje: to ti ne daje je za pravo za se istovaras po naucnoj disciplini i ostalim glupostima. Koliko je god tebi bio glup taj moderator, mozda si ti ispo jos veci moderator pisuci onu glupost od uvodnog posta.udwarach wrote:Da se vratim tamo gdje stadoh, vidim neki su me u medjuvremenu prozivali.
MEDJUTIM
Vjerojatno si svjestan da project managmen nije nastao od kad si ti poso ic na ta dva tri seminara, koja si u zivotu odradio.
Nauka i struka poznaju na stotine terija i naucnih discipline koje bastini cijeli svijet i koje ne zavise od jednog loseg moderatira.
Lose odrzano predavanje, moderiraneje svakako zavredjuje objektivnu kritiku, ali ne na ovaj nacin.
- udwarach
#86 Re: Project management i ostale gluposti
Dobro, mozes li mi reci kad je nastao Project management, kakvog ga danas poznajemo?Toto wrote: Bez obzira koliko ti bio razocaran na moderiranje: to ti ne daje je za pravo za se istovaras po naucnoj disciplini i ostalim glupostima. Koliko je god tebi bio glup taj moderator, mozda si ti ispo jos veci moderator pisuci onu glupost od uvodnog posta.
Vjerojatno si svjestan da project management nije nastao od kad si ti poso ic na ta dva tri seminara, koja si u zivotu odradio.
I mozes li mi reci kako smo, naprimjer, nekad rjesavali sve one velike projekte kao sto su hidroelektrane, termoelektrane, pruge i sve ono cega se danas stidimo (jer danas nam to ne ide!) i sve te megaprojekte smo uspjeli iznijeti bez ove "nove nauke" ?!
Da ne bude potpuna drskost, evo potvrdit cu - treba nam i to, ali to treba primjeniti sa MJEROM I SA OSJECAJEM gdje nam to treba. Odnosno treba naci tako slozene slucajeve gdje je ovakva empirija neophodna.
Zasto zaboga proste stvari rjesavati na slozen nacin, osim ako nije cilj da se one ne rjese ili da se sve to radi radi samih "rjesavaca".
A upravo mi na to sve ovo lici!
- atko
#87 Re: Project management i ostale gluposti
udwarach wrote: Dobro, mozes li mi reci kad je nastao Project management, kakvog ga danas poznajemo?
I mozes li mi reci kako smo, naprimjer, nekad rjesavali sve one velike projekte kao sto su hidroelektrane, termoelektrane, pruge i sve ono cega se danas stidimo (jer danas nam to ne ide!) i sve te megaprojekte smo uspjeli iznijeti bez ove "nove nauke" ?!
Da ne bude potpuna drskost, evo potvrdit cu - treba nam i to, ali to treba primjeniti sa MJEROM I SA OSJECAJEM gdje nam to treba. Odnosno treba naci tako slozene slucajeve gdje je ovakva empirija neophodna.
Zasto zaboga proste stvari rjesavati na slozen nacin, osim ako nije cilj da se one ne rjese ili da se sve to radi radi samih "rjesavaca".
A upravo mi na to sve ovo lici!
Tesko je o ublehi sa ublehasima diskutovati ... prvo te spuste na svoj nivo pa te dotuku ublehaskim sikustvom
Budi faca svog posla ... onda ti stidljivo donesu te svoje projekte ... ti im kazes: haj se vi igrajte s tim budalastinama dok ja ne zavrsim, onda cu vam reci kako da to prilagodite da ima smisla prema onome sto sam uradio pa da smo usput i fensi zaejbana firma po svim ublehaskim standardima ono quality certificated i ti zajebani naslovi
E moji ublehasi tesko i vama i nama s vama
- statix
#88 Re: Project management i ostale gluposti
Pogresan pristup atko. Nije firma ta koja je fenci ili nije. nego kupac, korisnik, klijent....
Danas se ljudi toliko preseravaju oko bilo kakvog proizvoda ili usluge, da su firme prisiljene u uslovima jake konkurencije da vode racuna i analiziraju svaku sitnicu svog proizvoda ili usluge, kao i da izucavaju tehnike koje ce im omoguciti bolju analizu trzista i kvalitetu svoga poslovanja, povecanje efikasnosti itd...
- atko
#89 Re: Project management i ostale gluposti
Fino si bio poceo post ... al ovaj drugi diostatix wrote:... kao i da izucavaju tehnike koje ce im omoguciti bolju analizu trzista i kvalitetu svoga poslovanja, povecanje efikasnosti itd...
Ona klasicna silikonska recenica ... kakve ba tehnike ... kakve analize ...
-
hadžialagić
#90 Re: Project management i ostale gluposti

Evo nama prosperiteta.
Ovi nude brzo čitanje, a na stranici im piše...
O nama
Stranica je u fazi rekonstrukcije
Stvarno je bilo brzo.PROGRAM
a
-
hadžialagić
#91 Re: Project management i ostale gluposti
Pošto je već nužna upotreba leksikona stranih riječi da bi se shvatilo šta pojedini žele reći, u prevodu za nas neuke... tri su temeljna pitanja u ekonomiji: šta, zašto i za koga.
Ko zna to dati pravi odgovor na to u određenoj situaciji on je ekonomist, a ostalo su prodavači magle i beskorisnih savjeta.
Onaj koji to zna provesti u djelo je maaaaanageer.
Ko zna to dati pravi odgovor na to u određenoj situaciji on je ekonomist, a ostalo su prodavači magle i beskorisnih savjeta.
- karanana
#92 Re: Project management i ostale gluposti
na temu: zesca ubleha, a u slucaju stranaca u BiH, pranje para. milione a mozda i milijarde su oprali na te ublehe. da su te pare ubacili u konkretne stvari bilo bi hiljadu puta bolje.
- udwarach
#93 Re: Project management i ostale gluposti
Ova "nauka" mi nekako najvise lici na one cuvene testove u zenskim casopisima. Posto je najbolje govoriti u primjerima, evo jednog:
Eto, ovako je upravo izgledao onaj drugi od tri nedavna workshopa koji su me ispizdili i natjerali da se ovdje ispraznim.
Sve ti je ovo kurva-&-dzidija, svi bi da prodaju maglu, niko nece u tvornicu.
Da li ste ljubomorni?
1. Kod kuće ručate s partnerom. Zvoni telefon, a s druge strane ženska osoba – kolegica s posla traži vašeg partnera. On hitno mora doći na posao. Pomišljate:
a) sigurno mu je ljubavnica
b) tko zna što se dogodilo da mora tako otići
c) nemate nikakvih osjećaja
2. Stavljajući njegove hlače na pranje, u džepu pronalazite izgužvan papirić s ženskim imenom i telefonskim brojem. Vi ćete:
a) nazvati taj broj tek toliko da vidite je li postojeći
b) pitati partnera o komu se radi
c) baciti papirić u smeće
3. U šetnji gradom vaš partner pozdravlja neku, vama nepoznatu, žensku osobu. Vi ćete:
a) zahtijevati da vam odmah objasni odakle je poznaje
b) i vi ćete kimnuti uljudno glavom, a tek nakon nekoliko metara upitati koga ste zapravo pozdravili
c) nećete obraćati pozornost
4. Zajedno ste izašli u disko. Odlazite do šanka po piće, ali prilikom povratka zatičete partnera u društvu neke žene koja odmah odlazi. Vi ćete:
a) Reći da vam je loše i da želite kući
b) Diskretno se okrznuti u ženu i “slučajno” po njoj proliti piće
c) Nastaviti razgovor tamo gdje ste stali prije odlaska po piće
5. Partner vam je prije pola sata rekao da ide s prijateljem na kavu. Međutim, ubrzo zove isti taj prijatelj i traži vašeg partnera. Vi ćete:
a) Ispitivati prijatelja o tomu kada se i gdje dogovorio s vašim partnerom, sve dok budete uvjereni da vam nitko ne laže
b) Nećete reći ništa, ali ćete prilikom povratka partneru spomenuti da ga je zvao prijatelj
c) Reći ćete da partner kasni, pa neka još malo pričeka
6. Ulazite u sobu, a partner naglo prekida telefonski razgovor. Vi ćete:
a) podignuti slušalicu i tražiti automatsko biranje broja kako biste provjerili tko će se javiti s druge strane
b) upitati s kim je razgovarao
c) uzeti po što ste i došli, te ga ostaviti da u miru dovrši razgovor
7. Razgovarate li s partnerom o tomu što mislite o preljubu i prijevari?
a) nikada
b) ponekad
c) stalno
8. Prijateljica vam kaže da je u gradu srela vašeg partnera s nekom ženom. Vi ćete:
b) odmah nazvati kući i ispitivati partnera o tomu gdje je i s kim bio
b) uvečer pitati zašto vam nije rekao da je sreo vašu prijateljicu
c) dok dođete kući zaboravit ćete razgovor s prijateljicomđ
9. Uviđate da se vaš partner i vaša prijateljica jako dobro slažu i rado druže. Pomišljate:
a) tu sigurno ima nečega, i više nikad ne nazovete prijateljicu
b) diskretno pitate partnera što misli o vašoj prijateljici
c) odahnete i kažete: “Baš super što se tako dobro slažu!”
10. Morate na poslovni put, i kod kuće vas neće biti nekoliko dana. Vi ćete
a) zvati kući svakih pola sata i tražiti od partnera detaljan opis svega što mu se dogodilo, a prilikom povratka prekopati ladice i prljavi veš u potrazi za inkriminirajućim materijalom
b) Nazvat ćete jednom na dan, napisati razglednicu, odmoriti se koliko možete, a prilikom povratka otići na romantičnu večeru tijekom koje ćete razgovarati o danima koje ste proveli jedno bez drugoga
c) Nećete zvati uopće, a prilikom povratka oboje ćete na pitanje “Kako je bilo” odgovoriti šturim – dobro - , i nastaviti kao da nigdje i niste bili
REZULTAT:
Najviše odgovora a):
Možete biti sretni da uopće imate nekoga pored sebe, jer vaša ljubomora prelazi sve granice.
Najviše odgovora b):
Svakako ulazite u okvire prosječno ljubomornih žena, one zdrave ljubomore koju svatko od nas povremeno osjeti.
Najviše odgovora c):
Vaše povjerenje ili apsolutna nebriga izvan su svake kategorije.
Eto, ovako je upravo izgledao onaj drugi od tri nedavna workshopa koji su me ispizdili i natjerali da se ovdje ispraznim.
Sve ti je ovo kurva-&-dzidija, svi bi da prodaju maglu, niko nece u tvornicu.
- statix
#94 Re: Project management i ostale gluposti
I zbog ovoga si ti BGC matricu i SWOT analizu ocjenio kao ublehu... 
- chengaba
#95 Re: Project management i ostale gluposti
Nema komentarisanja rada moderatora!udwarach wrote: MEDJUTIM
-
detroit-mercy
#96 Re: Project management i ostale gluposti
Ili 4P, Product, Place, Price, Promotion, u svojoj analizi zaboravio si cijenu kao veoma bitnuhadžialagić wrote:Pošto je već nužna upotreba leksikona stranih riječi da bi se shvatilo šta pojedini žele reći, u prevodu za nas neuke... tri su temeljna pitanja u ekonomiji: šta, zašto i za koga.
Koliko vidim da je ovdje najveca polemika izmedju ljudi koji rade vani i onih koji rade u BiH. U vecini slucajeva za ljude vani je program managemnet korisna stvar dok je za ljude koji rade u BiH obicna ubleha.
Mozda mi ipak polazimo od razlicitih iskustava jer ocito je da nije isto raditi u BiH i raditi vani.
Pored toga, jedno su seminari i workshopovi koje drze kojekakve organizacije koje su na budzetu, kojima je u principu cilj da same opravdaju sebe i tu nema velike razlike kod nas i kod njih. A sasvim je druga stvar u privatnom sectoru. Mada vani malo toga drze ti kojekavi budzetski ublehasi dok je kod nas izgleda obrnuta situacija
-
Gost1515
#97 Re: Project management i ostale gluposti
'ta će nama project management, mi imamo jedinstvenu metodu - KĆLĆ (Kako ćemo - lako ćemo) ... zato smo najbolji. Osim te u novije vrijeme, jedini u svijetu počinjemo koristiti Torabi metodu ... e tu smo tek bez premca

- udwarach
#98 Re: Project management i ostale gluposti
Mislim da sad treba malo spustiti loptu zemlju i pojasniti neke stvari.
Prvo i prvo kritiku ove discipline, odnosno kritiku njene besmislene upotrebe cete naci i vani, ne desava se to samo u zaostalim sredinama poput nase. Posast "rasklapanja zdrave logike" i njenog ponovnog sklapanja uz pomoc "naucne" analitike, to je izum zapada.
Ali tamo je to najprije i raskrinkano i dovedeno na kakvu, takvu mjeru (pretpostavljam).
Osim toga moramo shvatiti da ovakve analize gube svaki smisao u neizgradjenim ili potpuno nepredvidivim okruzenjima kakvo je nase. Ovakve sofisticirina metode imaju smisla tamo gdje problematika zaista slozena ali i gdje su neki bitni parametri pouzdani.
I, naravno, tamo gdje je materija takva da se sa ovakvim nekakvim metodama mogu dobiti i NEOCEKIVANI odgovori. (jer cemu sve ako cemo nakon svega dobiti ono sto smo znali na pocetku?!)
To se najbolje vidi na onom gore imbecilnom primjeru utvrdjivana ljubomore. Njegova je jedina svrha da se popuni stranica casopisa i da "psiholog" koji ga je sastavio uzme pare. I, ponavljam, taj me test neodoljivo podsjeca na nekoliko "ozbiljnih" radionica na kojima sam prisustvovao.
I ptice na grani znaju da bi BiH i Turska trebale imati bolju saradnju, jer su pretpostavke za to isuvise dobro poznate. I cemu ovdje ta famozna BGC matrica i SWOT analiza, kad dobro znamo da je problem u NAMA. I u NJIMA.
Dzaba nam sva "nauka" dok se dobri odnosi BiH i Turske dokazuju otvaranjem parka Harisu Silajdzicu!
A od onog posla naseg drvopreradjivaca i turskog keramicara najvjerovatnije nece biti nista, jer se ne uklapaju u ovu "naucnu" studiju!
Prvo i prvo kritiku ove discipline, odnosno kritiku njene besmislene upotrebe cete naci i vani, ne desava se to samo u zaostalim sredinama poput nase. Posast "rasklapanja zdrave logike" i njenog ponovnog sklapanja uz pomoc "naucne" analitike, to je izum zapada.
Ali tamo je to najprije i raskrinkano i dovedeno na kakvu, takvu mjeru (pretpostavljam).
Osim toga moramo shvatiti da ovakve analize gube svaki smisao u neizgradjenim ili potpuno nepredvidivim okruzenjima kakvo je nase. Ovakve sofisticirina metode imaju smisla tamo gdje problematika zaista slozena ali i gdje su neki bitni parametri pouzdani.
I, naravno, tamo gdje je materija takva da se sa ovakvim nekakvim metodama mogu dobiti i NEOCEKIVANI odgovori. (jer cemu sve ako cemo nakon svega dobiti ono sto smo znali na pocetku?!)
To se najbolje vidi na onom gore imbecilnom primjeru utvrdjivana ljubomore. Njegova je jedina svrha da se popuni stranica casopisa i da "psiholog" koji ga je sastavio uzme pare. I, ponavljam, taj me test neodoljivo podsjeca na nekoliko "ozbiljnih" radionica na kojima sam prisustvovao.
I ptice na grani znaju da bi BiH i Turska trebale imati bolju saradnju, jer su pretpostavke za to isuvise dobro poznate. I cemu ovdje ta famozna BGC matrica i SWOT analiza, kad dobro znamo da je problem u NAMA. I u NJIMA.
Dzaba nam sva "nauka" dok se dobri odnosi BiH i Turske dokazuju otvaranjem parka Harisu Silajdzicu!
A od onog posla naseg drvopreradjivaca i turskog keramicara najvjerovatnije nece biti nista, jer se ne uklapaju u ovu "naucnu" studiju!
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#99 Re: Project management i ostale gluposti
Hajde da tu pridružim i moju profesiju. Ja sam prestao navraćati na podforum koji se na nju odnosi, kad su mene počeli da uče razni forumaši (koji se inače ne bave time) kako trebam raditi svoj poso, pa sve do visoke nauke.KatarinaKosaca wrote:detroit-mercy wrote:Zbog ovih pametnica sto sve znaju i ne treba im nista mi se i dalje tiskamo u redu sa Swazilandom, Botswanom, Ruandom, Congom i drugim drzavama i eknomijama a ovi sto su poslozili stvari kako treba, zna se gdje su.
![]()
Ipak, netko misli da je to preljevanje iz šupljeg u prazno, cijelu jednu nauku pljuje ima i na to pravo. Najgore je biti u ovoj zemlji ekonomista i nogometni selektor. Svi bolje znaju tvoj posao od tebe.
Ja uvijek dajem ispred sebe svakome ko se bavi nekim drugim naukama i praktičnim znanjima koja veze sa mojom strukom nemaju. Ti si se školovao za to, ti to radiš, pa moraš znati bolje od mene.
Jedino u nekim oblastima iz istorije ne bih dao pardona ni profesorima
- udwarach
#100 Re: Project management i ostale gluposti
@KatarinaKatarinaKosaca wrote: Ipak, netko misli da je to preljevanje iz šupljeg u prazno, cijelu jednu nauku pljuje ima i na to pravo. Najgore je biti u ovoj zemlji ekonomista i nogometni selektor. Svi bolje znaju tvoj posao od tebe.
ti rece da se ti bavis ovime, kako se vec to zove. Mozes li nam otvoreno i iskreno reci o korisnosti tog posla, ja bih, vjeruj mi, zaista silno zelio da me neko demantuje i da na konkretnom primjeru pokaze kako mu je jedan od ovih workshopa pomogao.
Ali, ako dobro pratis ovu raspravu, ja nisam ja toliko protiv ove, hajde da prevalim preko usta - nauke (ovaj put bez navodnika), vec prije svega ukazujem na njenu pretjeranu, besmislenu i beskorisnu implementaciju.
I kad vec navodis primjere nogometnog selektora i ekonomiste u ovoj zemlji, pa zar ti bas to ne govori o cemu je ovdje rijec - kako nama moze pomoci i najbolji selektor na svijetu kraj onakvog nogometnog saveza?!
Zapravo, ovdje dolazi do jednog drugog apsurda - jedna dobra karika samo spasava los lanac. Dakle suucestvuje u opstem nekvalitetu.
I kao sto je izvrsni Ciro spasio kriminalce u NS, tako i ovi "PM, Capacity Building, Management..." workshopi implementirani u ovakvom haosu, samo doprinose produzetku opceg pichwajza.
U nasa preduzeca treba za pocetak poslati Komandose, policiju, inspektore pa tek onda ekonomiste i to one "teske kategorije".
Ovaj sofisticirani garnirung dolazi tek na kraju kad se stvore elementarni uslovi. Primjena istog u zatecenom stanju je kontraproduktivna.
I konacno, evo jedan jedan konkretan zadatak za sve ove mlade ekonomske strucnjake ponikle na stotinjak nasih fakulteta - mozete li pomocu te vase nauke opravdati ovoliki broj vasih fakulteta!