detroit-mercy wrote:Problem je u tome sto ljudi koji dolaze iz jedne, po svim pokazateljima, od najsiromasnijih Evropskih zemalja (iz nekog razloga to ne vide ili ne zele da vide ili jednostavno imaju komplex vise vrijednosti), zemlje sa pa zasigurno najlosijim univerzitetima (gdje svako selo ima svoj univerzitet i gdje se diploma moze kupiti za sitnu paru), zemlje koja ima jedan od najvisih procenata nepismenog stanovnistva u Evropi. Zemlje koja po svim parametrima socijalnim, obrazovnim, ekonomskim i dr ne pripada Evropi osim geografski nadju da sve zivo proglasavaju glupostima ili budalastinjama i nista od toga nije vrijedno paznje jer mi to vec pobogu znamo. Pa da smo zaista tako izvrsni kao sto se na bezbrojnim temama ovoga foruma moze vidjeti ili da stvarno znamo onoliko koliko volimo da milslimo ili da vjerujemo da znamo ne bi bili to gdje smo sada, a to je nigje. Nego najlakse je onako po naski, ma ja sve su to gluposti, sta se ja tu imam dzabe maltretirati ja to vec odavno znam.sarayewo wrote:Mozda ljudi vide da postavljac teme ni nakon tri seminara nije svario materiju, pa da pokusaju opet... a on ovamo kao sve skonto, pa i to da je project management glupost. Nije mi jasno kako citava struka postoji i toliki milioni ljudi sirom svijeta rade u project managementu a da nikome do sada nije naumpalo da je to glupost...
O SWOT-u tolike knjige napisane, aktivno se koristi u svijetu (sto sam pokusao u proslom postu docarati ali sam ocito pogresno shvacen), al bice da je i to glupost, samo jos nije naisao neki nas pametni da to objasni ljudima.
Nisu ti seminari tolika ubleha koliko je u nasem mentalitetu da se takvim stvarima ne vjeruje, isto kao sto se ne vjeruje faxu zavrsenom u Americi ili medjunarodnim strucnim certifikatima. Zasto? Zato sto si to naucio na neki drugi, prakticniji nacin a nisi se uvijek "prihvatio knjige" kako je kod nas obicaj.
Kako neko rece, zato nam se firme prodaju za 1 KM...
Dok mi tako rezonujemo i razmisljamo, zemlje koje su bile otvorene za nova znanja i promjenu nacina razmisljanja i koje su prije 20-30 godina muku mucile da prehrane stanovnistvo danas razvijaju svemirske, nano i koje jos sve ne tehnologije i programe a mi jos uvijek mudrujemo na koji nacin je bolje poceti plest sepet sa lijeva na desno ili sa desan na lijevo![]()
Ta' ce oni.
Project management i ostale gluposti
Moderator: anex
-
Trebam te
#51 Re: Project management i ostale gluposti
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#52 Re: Project management i ostale gluposti
Je li znanje novostvorena vrijednost??
-
Brus Lee
#53 Re: Project management i ostale gluposti
Pa, dobar si primjer uzeo. Mislim taj sa sijalicom. Da nasi ljudi znaju ista o prezentaciji problema i analizi (ili ako znaju da primjenjuju u praksi), a oni bi u svojim domacinstvima zamijenili stare sijalice sa stednim i sigurno (prosjecno domacinstvo) mjesecno ustedjeli oko 3 KM na el.energiji. Godisnje je to 36KM. Posto, je stedna sijalica oko 6KM i ako zamijenimo 4 kljucne sijalice (koje se najvise koriste) koje kostaju oko 24 KM, ostaje razlika od 10-tak KM. Dodatni bonus je da je prosijecni vijek trajanja stednih sijalica oko 6-7 godina. Znaci, racunica je jasna i svi sve znaju, ali slabo ko da to primjenjuje. Trebaju doci stranci i drzati nam predavanje o tome, da bi mi onda komentarisali kako to svako dijete zna i da nam prodaju ublehe. Mi, ako smo pametni i sve znamo, sto ne patentiramo nesto?alcho wrote:Wow...em radis, em citas business case-ove...sarayewo wrote:Ma jasta, sta ce to nama... nama savrsenim Bosancima prodaju te "gluposti" i "maglu"... Jel ikad iko razmislio da sve velike korporacije na svijetu koriste upravo te analize za svaki projekat prije nego sto se upuste u njega?
Radim za jednu od takvih i imam uvid u to sta se predstavlja upravnom odboru za odobravanje novih investicija... Npr. juce sam citao business case u kojem uprava jednog segmetna trazi od uprave firme trenutno 600 miliona dolara za vertikalnu integraciju i izmedju ostalih analiza u tome se nalazi i SWOT analiza, i finansijska predvidjanja, pa analiza rizika, analiza mogucnosti tuzbe za monopolizaciju itd.
Nazalost, takav nacin razmisljanja kao kod postavljaca teme je kod nas toliko rasiren da smo svi prosli kroz srednje skole gdje je ofirno pitati nesto, htjeti da znas vise i da nesto naucis, nego se pravis faca potrebom da pricas o tome kako neko obrce pare na "magli" i "glupostima".
Jos jedna stvar koju vrijedi nauciti je da je najbolj biznis prodavati pamet... a da bi to mogao moras prvo nesto imati za prodati.
Sad, nakon sto si nam to predocio pogledaj ponovo o cemu pise postavljac teme. Ne pise on o projektima od 600 miliona dolara o kojima ti redovno citas, vec pise o stvarima koje nisu komplikovane, a postala je moda da se rjesavaju i prezentiraju na nacine koji su takodjer opisani u postu. Danas se za svaku promjenu sijalice pojavljuju ublehasi koji prvo organizuju tri sastanka, pa onda drze prezentacije, pa analize, pa dijagrami, pa radionice...da bi tek nakon toga domar mogao uzeti merdevine i zemijeniti sijalicu...
-
detroit-mercy
#54 Re: Project management i ostale gluposti
Inace karakterisitcno za nas Bosance je da se veoma tesko mijenjamo i da nam je kultura ponasanja uglavno, ma lako cemo ili ko ga jebe, sta mi on ima pricati.
Zato nam i ide ovako tesko na svim poljima, od sporta do ekonomije, nauke do poljoprivrede.
Evo i ovdje se citavo vrijeme provlaci teza da ako neko radi nesto odredjeno vrijeme sta mu ima neko sa strane doci i reci kako da radi ili sta da radi.
Dok recimo u svijetu su ti trendovi potpuno drugaciji, sve vise firmi poseze za znanjima iz drguih oblasti ili industrija (misli se na upravljanje). Tako da veliki broj firmi angazuje lidere iz drugih industrija jer smatraju da ukoliko je neko dugo godina u jednoj industriji veoma cesto gubi smisao za realnost i ne moze da sagleda stvari objektivno. Primjera je dosta, da krenemo od Alan Mulally covjek koji je spasio Ford i postavi ga na zdrave noge dolazi iz totalno druge indstrije koja nema veze sa autoindustrijom, GM slijedi isti primjer angazujuci top management is drugih industrija, i da ne duzim.
Medjutim kod nas ako neko gaji krompir (koji je u principu proizvodni proces kao i svaki drugi) i neko ko dolazi iz druge branse ukaze na nelogicnosti u tom procesu ili nacin da pospjesi proizvodni proces, prvo sto ces cuti je "sta ti imas meni pricati, ja ovako radim vec triest godina".
Vazda se sjetim rahmetli mi djeda u mene koji mi je pricao kada su neznam ni sam koje godine (bilo je davno) agronomi pokusavali da privole seljake da pocnu da upotrebljavaju vjestacka gnojiva da bi povecali proizvodnju.
Uglavnom, seljaci su bili izricito protiv jer je to bila novatorija, dje ce to oni to bacati po svojim njivama, vako se radilo jos od Turskog vakta i razne druge fore i fazone.
Uglavnom, vjestacko djubrivo koje su dobili bi uglavnom bacali u rupe ili sta ja znam gdje. Doslo proljece i na mjestima gdje je padalo vjestacko djubrivo dok su ga nosili, trava je bila duplo veca i gusca nego normalno. Uzelo im je malo vise dok nisu skontali sta je uzrok, a da ne pricam kada mi je pricao kada su im rekli da je duboko oranje bolje nego plitko, citava revolucija.
Uglavno, sve se svodilo na "ta ce oni nama pricati", zar i dana ne vidite to isto ponasanje, ma ta ce oni meni pricati
.
Zato nam i ide ovako tesko na svim poljima, od sporta do ekonomije, nauke do poljoprivrede.
Evo i ovdje se citavo vrijeme provlaci teza da ako neko radi nesto odredjeno vrijeme sta mu ima neko sa strane doci i reci kako da radi ili sta da radi.
Dok recimo u svijetu su ti trendovi potpuno drugaciji, sve vise firmi poseze za znanjima iz drguih oblasti ili industrija (misli se na upravljanje). Tako da veliki broj firmi angazuje lidere iz drugih industrija jer smatraju da ukoliko je neko dugo godina u jednoj industriji veoma cesto gubi smisao za realnost i ne moze da sagleda stvari objektivno. Primjera je dosta, da krenemo od Alan Mulally covjek koji je spasio Ford i postavi ga na zdrave noge dolazi iz totalno druge indstrije koja nema veze sa autoindustrijom, GM slijedi isti primjer angazujuci top management is drugih industrija, i da ne duzim.
Medjutim kod nas ako neko gaji krompir (koji je u principu proizvodni proces kao i svaki drugi) i neko ko dolazi iz druge branse ukaze na nelogicnosti u tom procesu ili nacin da pospjesi proizvodni proces, prvo sto ces cuti je "sta ti imas meni pricati, ja ovako radim vec triest godina".
Vazda se sjetim rahmetli mi djeda u mene koji mi je pricao kada su neznam ni sam koje godine (bilo je davno) agronomi pokusavali da privole seljake da pocnu da upotrebljavaju vjestacka gnojiva da bi povecali proizvodnju.
Uglavnom, seljaci su bili izricito protiv jer je to bila novatorija, dje ce to oni to bacati po svojim njivama, vako se radilo jos od Turskog vakta i razne druge fore i fazone.
Uglavnom, vjestacko djubrivo koje su dobili bi uglavnom bacali u rupe ili sta ja znam gdje. Doslo proljece i na mjestima gdje je padalo vjestacko djubrivo dok su ga nosili, trava je bila duplo veca i gusca nego normalno. Uzelo im je malo vise dok nisu skontali sta je uzrok, a da ne pricam kada mi je pricao kada su im rekli da je duboko oranje bolje nego plitko, citava revolucija.
Uglavno, sve se svodilo na "ta ce oni nama pricati", zar i dana ne vidite to isto ponasanje, ma ta ce oni meni pricati
-
detroit-mercy
#55 Re: Project management i ostale gluposti
Tesko mjerljivo ali jeste, mada po nasim socijalistickim samoupravljacima samo fizicki proizvod (sepet, kandzija, saraf) je novostvorena vrijednost.Toto wrote:Je li znanje novostvorena vrijednost??
-
Brus Lee
#56 Re: Project management i ostale gluposti
Pa, pogledaj malo "obradjena" polja po BiH. Sve zaraslo, nista nije posadjeno. Pa ni krompir. I ako je ko sta posadio to je samo za licnu upotrebu. Hvala Bogu, da treba doci neko skolovan i pametan da tom hipotetickom seljaku kaze sta treba da uradi da bi ostvario visak vrijednosti. I da mu sracuna kolika ce bit zarada kada visak proda. Ma, ni tada nas pametni hipoteticni seljak nece posaditi vise krompira, jer sta zna cvikeras iz carsije.atko wrote:O managerima...
Recimo da jedan seljak prozivodi vrlo kvalitetan krompir ... i da im nekog sposobnog prijatelja koji mu tusi taj krompir za odredjeni procenat jel ... taj prijatelj se moze nazvat biznis developerom
Sve izmedju ... je nuzni management ... od skladistenja, prevoza, prodaje itd itd kad treba treba ... kad nema krompira ne treba ... medjuti tu se nakoti tih managera pa drze onda prezentacije proizvodjacu kropira ... pod nekim zajebanim naslovom "zadovoljsto krompirovo i komunikacij medju krompirima" ... sebi daju neke fensi nazive ... izmisljaju sebi poso ... pa onaj jadni selak bi oro njivu al mora popuniti upitnik, mora ici na predavanje itd itd... nad glavom mu visi projekt manager ... on je tu doso jer ima vrloo dobar CV i iskustvo u tom polju ... inace prije je radio kao manager u tvornici eksera ... ma radio je on na raznim poljima al na ovom polju gdje se sadi krompri nije bas al ima neke seminare u londonu, NY, pa ce on tu bildati te svoje soft skilse ...
Gori od tih managercica srednje linije, koji se nakote i kojih je najvise su mi jedino externi iso auditori ... dodje covjek ... pita te nesto ... ti mu objasnjavas ... on nema pojma i kaze al mene to ne zanima mene samo zanima dokument ... naravno juce je certificiro neku IT firmu danas certificira neko poljoprivredno dobro
-
harisl
#57 Re: Project management i ostale gluposti
Ma normalno da se ne moze pustiti svima da rade sta hoce. Problem je u tome sto se ustvari ne uci od sefa, nego od starijeg kolege. Kada se nadjes izmedju to dvoje (a ako se oni ne slazu), ili neces nista nauciti ili ce te otpustiti. Pristup je vrlo bitan, objasniti ljudima zasto nesto radi bolje. A to ti moze stvarno objasniti neko ko ima autoritet, jer onda i ako ne skontas odmah, sebi kazes - ma zna on sta radi...atko wrote:@harisl ... podsjeti me ovo na vic kad se susrecu dva prijatelja i ovaj sto je ozenjen govori neozenjenom
-Zasto se vise ne ozenis, vidi na sta licis, pogledaj mene, opeglan, cist, zena mi spakuje rucak da ponesem na posao, kada dodjem kuci, ceka me kafa, vecera, zena koja cvrkuce i cvrkuce i cvrkuceeee i nikad da prestane pizda jojjj materinaaaa
E tako i tvoj post ... imamo managere koji zavode red i zavode i zavodeeee i nikad da prestanu pizda im materinaa![]()
To je ono o cemu pricam, ljudi sebi izmisle posao, mala u stiklam lakira nokte po vazdan i onda dodje na genijalnu ideju da definise gdje ce stajati cekic ... jer ona je skontala da se tako ustedi 4 sekunde prilikom svakog uzimanja cekica a 10 000 radnika x4 sekunde = 11.1 sati ustede po jednom uzimanju cekica ... a to sto joj svaki radnik prilikom svakog uzimanja cekica jebe familiju 14 sekundi to nije vazno
Naravn postoji i druga strana medalje ... ovo o cemu prica @ detroit-mercy ... ljudima ako pustis da rade sta hoce imas drugu krajnost ... al svakako krajnost se krajnoscu ne izbija
@ detorit-mercy,
Ma slazem se ja da je ergonomija bitna. Ali ako si imao priliku gledati sklapanje prototipova osovine - to je isto nekakva 'nauka'. Covjek ima svoj nacin rasporeda alata - pazljivo ga poreda prije pocetka rada. E sada, njemu to promijeniti je citava muka. Ko sto rekoh, bitan je pristup i onaj ko ti prenosi tu 'mudrost'. Ne ide to sa lakiranim noktima i stiklama. Ljudi se osjecaju kao da su misevi u nekakvom eksperimentu. Politika (ili recimo kultura) firme je bitna, pozitivan podstrek ('hajde pokusaj ovo pa mi reci sta mislis o tome') umjesto negativnog ('nogiracu te odavde ako ne uradis kako ti kazem') radi dobro za male i postepene promjene. Ljudima je potrebna doza autoriteta da pokusaju nesto novo.
Inzinjeri u GM-u su prije svi bili obavezni da nose bijele kosulje i kravate, jeste lijepo izgledalo, ali se ne smijes takav primaci masini. I obaveza je ukinuta, nije radilo... Hocu da kazem, stvari koje su blentave ce na opste zadovoljsto same sebe ukinuti.
Rad u jednoj firmi se moze drasticno razlikovati od rada u drugoj firmi - mada rade isti posao. Recimo, svidjelo mi sto inzinjeri u Audi-ju ne odgovaraju na telefon citav dan, nego samo primaju poruke. Onda ujutro preslusaju poruke, kome mogu odgovore odmah, a ostalo rade citav dan - bez uznemiravanja. A znas kako bi to radilo u SAD-u, gdje je sve u 'zadnji cas'.
Sto se tice kontole kvalitete, tu si u pravu i to se lako da objasniti ljudima (barem je ocigledno). Nema sanse da si u pravu ako nesto ne sklopis kako treba. I treba te kazniti, ili uvesti bolji nacin kontrole. Recimo, zadnja operacija kod proizvodnje zupcanika je takozvani 'lapping' u kojoj se koristi abrazivna emulzija koja se nakon te operacije mora ukloniti (inace ode u ulje i nastaje haos). Znam da smo imali covjeka koji citav dan stoji sa slaufom u ruci i prska po zupcanicima - po citav Boziji dan. Godinama. Nekada nema drugog nacina...
-
hadžialagić
#58 Re: Project management i ostale gluposti
@atko - moj naklon i pozdrav, ako je riječ o gospodinu za kog ja mislim da jeste - koji zna biti duhovit, te uvijek zna o čemu priča.
Ako i nije, pohvala za mišljenje i podijeljeno znanje.
Preporučujem dakako: Zeitgeist - The Movie: Federal Reserve
slikovito ono o čemu si ti fino u par crta opisao - kako i priliči pravom PM.
Ako i nije, pohvala za mišljenje i podijeljeno znanje.
Preporučujem dakako: Zeitgeist - The Movie: Federal Reserve
slikovito ono o čemu si ti fino u par crta opisao - kako i priliči pravom PM.
-
hadžialagić
#59 Re: Project management i ostale gluposti
Svi smo mi PM, na ovaj ili onaj način. Zar ne? Samo nismo svi podjednako uspješni.
Da bi uopšte pričali o PM, dobro bi bilo da neki prvo vide šta uopšte znači projekat. Nije to nešto od nemila do nedraga, niti imaginacija.
Nikad više ekonomista, a vidimo gdje smo...
Da bi uopšte pričali o PM, dobro bi bilo da neki prvo vide šta uopšte znači projekat. Nije to nešto od nemila do nedraga, niti imaginacija.
Nikad više ekonomista, a vidimo gdje smo...
-
detroit-mercy
#60 Re: Project management i ostale gluposti
Ja mislim da se prilcno razumijemo samo stvari gledamo sa razlicitog aspekta, ti si izgleda u inzinjeringu a moja strana su financijeharisl wrote:Ma normalno da se ne moze pustiti svima da rade sta hoce. Problem je u tome sto se ustvari ne uci od sefa, nego od starijeg kolege. Kada se nadjes izmedju to dvoje (a ako se oni ne slazu), ili neces nista nauciti ili ce te otpustiti. Pristup je vrlo bitan, objasniti ljudima zasto nesto radi bolje. A to ti moze stvarno objasniti neko ko ima autoritet, jer onda i ako ne skontas odmah, sebi kazes - ma zna on sta radi...atko wrote:@harisl ... podsjeti me ovo na vic kad se susrecu dva prijatelja i ovaj sto je ozenjen govori neozenjenom
-Zasto se vise ne ozenis, vidi na sta licis, pogledaj mene, opeglan, cist, zena mi spakuje rucak da ponesem na posao, kada dodjem kuci, ceka me kafa, vecera, zena koja cvrkuce i cvrkuce i cvrkuceeee i nikad da prestane pizda jojjj materinaaaa
E tako i tvoj post ... imamo managere koji zavode red i zavode i zavodeeee i nikad da prestanu pizda im materinaa![]()
To je ono o cemu pricam, ljudi sebi izmisle posao, mala u stiklam lakira nokte po vazdan i onda dodje na genijalnu ideju da definise gdje ce stajati cekic ... jer ona je skontala da se tako ustedi 4 sekunde prilikom svakog uzimanja cekica a 10 000 radnika x4 sekunde = 11.1 sati ustede po jednom uzimanju cekica ... a to sto joj svaki radnik prilikom svakog uzimanja cekica jebe familiju 14 sekundi to nije vazno
Naravn postoji i druga strana medalje ... ovo o cemu prica @ detroit-mercy ... ljudima ako pustis da rade sta hoce imas drugu krajnost ... al svakako krajnost se krajnoscu ne izbija
@ detorit-mercy,
Ma slazem se ja da je ergonomija bitna. Ali ako si imao priliku gledati sklapanje prototipova osovine - to je isto nekakva 'nauka'. Covjek ima svoj nacin rasporeda alata - pazljivo ga poreda prije pocetka rada. E sada, njemu to promijeniti je citava muka. Ko sto rekoh, bitan je pristup i onaj ko ti prenosi tu 'mudrost'. Ne ide to sa lakiranim noktima i stiklama. Ljudi se osjecaju kao da su misevi u nekakvom eksperimentu. Politika (ili recimo kultura) firme je bitna, pozitivan podstrek ('hajde pokusaj ovo pa mi reci sta mislis o tome') umjesto negativnog ('nogiracu te odavde ako ne uradis kako ti kazem') radi dobro za male i postepene promjene. Ljudima je potrebna doza autoriteta da pokusaju nesto novo.
Inzinjeri u GM-u su prije svi bili obavezni da nose bijele kosulje i kravate, jeste lijepo izgledalo, ali se ne smijes takav primaci masini. I obaveza je ukinuta, nije radilo... Hocu da kazem, stvari koje su blentave ce na opste zadovoljsto same sebe ukinuti.
Rad u jednoj firmi se moze drasticno razlikovati od rada u drugoj firmi - mada rade isti posao. Recimo, svidjelo mi sto inzinjeri u Audi-ju ne odgovaraju na telefon citav dan, nego samo primaju poruke. Onda ujutro preslusaju poruke, kome mogu odgovore odmah, a ostalo rade citav dan - bez uznemiravanja. A znas kako bi to radilo u SAD-u, gdje je sve u 'zadnji cas'.
Sto se tice kontole kvalitete, tu si u pravu i to se lako da objasniti ljudima (barem je ocigledno). Nema sanse da si u pravu ako nesto ne sklopis kako treba. I treba te kazniti, ili uvesti bolji nacin kontrole. Recimo, zadnja operacija kod proizvodnje zupcanika je takozvani 'lapping' u kojoj se koristi abrazivna emulzija koja se nakon te operacije mora ukloniti (inace ode u ulje i nastaje haos). Znam da smo imali covjeka koji citav dan stoji sa slaufom u ruci i prska po zupcanicima - po citav Boziji dan. Godinama. Nekada nema drugog nacina...
-
harisl
#61 Re: Project management i ostale gluposti
Combat, jel´e Harekakvo sad parkiranje unazad harise
Ma ja, a onda dodjes kuci gdje dobijes kaznu jer na tarabi pise 'Zabranjeno parkiranje unazad'. Zabunio se
-
harisl
#62 Re: Project management i ostale gluposti
Nepremostive razlikedetroit-mercy wrote: Ja mislim da se prilcno razumijemo samo stvari gledamo sa razlicitog aspekta, ti si izgleda u inzinjeringu a moja strana su financije.
-
detroit-mercy
#63 Re: Project management i ostale gluposti
I da zaboravio sam dodati da je sklapanje prototipa potpuno drugacje od masivne proizvodnje. Naravno da je pri dizajnu i sklapanju prototipa veoma bitna sloboda kreativnosti i u nekoj mjeri neformalnost, dok kada projecat/program ili prototip udje u fazu proizvodnje pravila su potpuno drugacija. Imam srece da radim gdje se upravo radi dosta prtotipova, inzninjering i istrazivanje i naravno pravila su totalno drugacija od proizvodnih pogona 
- sarajlija1965
#64 Re: Project management i ostale gluposti
Od KickOff meetinga jedino vise volim Lessons Learned meetinge! 
- atko
#65 Re: Project management i ostale gluposti
harisl wrote:Nepremostive razlikedetroit-mercy wrote: Ja mislim da se prilcno razumijemo samo stvari gledamo sa razlicitog aspekta, ti si izgleda u inzinjeringu a moja strana su financije.
Znas kako kazu ...
Pravi ekonomisti mrze prave inzenjere
Pravi inzenjeri ne mrze prave ekonomiste, jednostavno ih smatraju nebitnim
-
debela
#66 Re: Project management i ostale gluposti
nepremostiva razlika ovdje, kako ja to vidim, je da ovi nasi dijasporasi ne znaju, a i kako bi mogli znati, na sta u bih lice ti kojekakvi seminari i kojekakvi strucnjaci koji ih drze. prdimahovina, zali boze para i vremena. sto neko rece, kad pomislim da svu tu ublehu odmah se pocnem cesati 
-
sarayewo
#67 Re: Project management i ostale gluposti
Ne izgledaju nista drugacije od seminara koje "ovi nasi dijasporasi" gledaju i slusaju po Americi ili Z. Evropi... Imao sam priliku prisustvovati i jednim i drugim i trecim, i svi su bazirani na istom principu koji je generalno najslicniji americkom sistemu obrazovanja.debela wrote:nepremostiva razlika ovdje, kako ja to vidim, je da ovi nasi dijasporasi ne znaju, a i kako bi mogli znati, na sta u bih lice ti kojekakvi seminari i kojekakvi strucnjaci koji ih drze. prdimahovina, zali boze para i vremena. sto neko rece, kad pomislim da svu tu ublehu odmah se pocnem cesati
E, sta je problem? Sto kod nas ljudi nisu nauceni na takav sistem obrazovanja pa steknu dojam da im ljudi prodaju maglu, da se ponasaju prema njima k'o prema maloj djeci... Taj sistem pokusava da te nauci nesto kroz interaktivne prezentacije (iliti kod nas popularne workshopove) gdje ti neces samo sjediti i slusati nekoga kako palamudi o necemu nego ce se odraditi i kojekakve "igre", zadaci, timski rad itd. sve zbog toga sto su ljudi shvatili da se tako lakse uci i pamti.
Kao sto sam napisao i ranije, kod nas su ljudi nauceni da ono sto im treba nauce iz knjige ili iz nekog suhoparnog predavanja jer mimo prvih par razreda osnove skole kad nas uciteljica uci sabiranje pomocu jabuka, krusaka, itd. sve ostalo se svodi na pristup moje je da ispricam, tvoje je da naucis i da polozis.
Da ima i ubleha - ima. Ali nije moguce da nijedan seminar ne valja... Zapitamo li se ikad da mozda nije do seminara nego do nas? Kad vec vadimo viceve da aludiramo na situaciju, mozda onda slijedeci pashe ovoj:
Dosao covjek kod doktora i kaze: "Doktore, sve me zivo boli... Pritisnem nogu - boli, pritisnem stomak - boli, pritisnem glavu - boli. Pomagajte!"
Doktor ga pregleda i zakljuci da je covjeku slomljen prst...
- atko
#68 Re: Project management i ostale gluposti
Sve to stoji al sto kaze meni jedna vrlo draga poslovica: u stvarnosti realnost izgleda drugacije 
Problem je sto je danas sve postalo "roba" koja se prodaje pa svi svima sve zivo nastje utrpati u sto vecim kolicinama. Pa tako i usluge konsaltinga PM-a i svega ostalog ...
Osim toga postoji i nesto sto se zove kriticna masa ... ako ides na put sa 4 prijatelja autom nije isto ako ides sa 4 autobusa raje ili 40 autobusa negdje ... sto je masa veca/proces komplikovaniji/vise para u igri to iziskuje i vise managementa ... s druge strane uzevsi u obzir nas mentalitet, prosolost, skolstvo ... i cinjenicu da mi ni nemamo nekih velikih firmi ... (par ovih drzavnih ali one su svemir za sebe - to je druga prica) dodaj tome i bezakonje u oblasti rada... gdje ljudi nisu navikli na da na vrijeme prime mizernu platu za 10-12 sati rada dnevno ... i ti njemu sad treba da drzis workshop o optimalnoj radnoj klimi i medjuljudskim odnosima ... sto kaze balas MA DAAAAAJJJJ
Kad se vec gadjamo vicevima
kaze mujo sulji
-joj jarane jes dobro zitiGu
-kako znas ?!
-Prico nam (na workshopu) jedan sto je gledo

Problem je sto je danas sve postalo "roba" koja se prodaje pa svi svima sve zivo nastje utrpati u sto vecim kolicinama. Pa tako i usluge konsaltinga PM-a i svega ostalog ...
Osim toga postoji i nesto sto se zove kriticna masa ... ako ides na put sa 4 prijatelja autom nije isto ako ides sa 4 autobusa raje ili 40 autobusa negdje ... sto je masa veca/proces komplikovaniji/vise para u igri to iziskuje i vise managementa ... s druge strane uzevsi u obzir nas mentalitet, prosolost, skolstvo ... i cinjenicu da mi ni nemamo nekih velikih firmi ... (par ovih drzavnih ali one su svemir za sebe - to je druga prica) dodaj tome i bezakonje u oblasti rada... gdje ljudi nisu navikli na da na vrijeme prime mizernu platu za 10-12 sati rada dnevno ... i ti njemu sad treba da drzis workshop o optimalnoj radnoj klimi i medjuljudskim odnosima ... sto kaze balas MA DAAAAAJJJJ
Kad se vec gadjamo vicevima
kaze mujo sulji
-joj jarane jes dobro zitiGu
-kako znas ?!
-Prico nam (na workshopu) jedan sto je gledo
-
beerdrinker
#69 Re: Project management i ostale gluposti
Radim u konzultantskoj firmi i za mene project management nije glupost. Za nas je svaki posao ( aplikacija za dobivanje subvencije od EU, svaki poslovni plan, svako savjetovanje, svaka analiza trzista, itd. ) projekat za sebe. Obucavamo druge, a i mi ucimo od drugih preko raznih seminara. Vjerujte mi, moze se dobro zaraditi.
- suncica24
#70 Re: Project management i ostale gluposti
Ja bih jos i razumjela ovu debatu da SAMI placate te seminare, obuke, putovanja, "prdimahovine" ili sta vec.
Ovako samo razmisljam koji smo mi duduci. Prvo, ljudi vam PLATE obuku. PLATE ljude koji vam drze predavanja. Ljude koji RAZVIJAJU svoje tehnike, s cim opet vi, kao ucesnik nemate nista, znaci niti to placate, niti sta radite, niti kopate niti orete. Ljude koji su na neki nacin koristili tehnike koje vam nude ispada da ih besplatno dijele s vama, da probate. Ako vam pomogne, super, ako ne, niko vas ne sili da ih primjenjujete.
Znaci, ovo sve ni na koji nacin vam ne oduzima ni vrijeme ni novac.
I sad kao vi se nesto, da prostite, preser.... i kao tesko vam, i pitate se sta ce vam to i kakve su to ublehe, jer MI znamo najbolje!
Znaci, mislim da samo glupa osoba bi se pozalila sto mora ucestvovati na edukacijama. Pametna, cak i ako misli da ta edukacija nije bas najbolja i najkvalitetnija, bi se potrudila da izvuce sto najvise moguce, u nekom svom sistemu vrijednosti, iz iste, i da razmotri svoj nacin razmisljanja, rada, produktivitet i nauci, brate, nesto novo.
A ovdje...da dodje PM Apple-a, Google-a ili Forda, sve sto bi nam ostalo nakon njegovog dolaska jeste "Jooo, vidi mu glave"!
Ah cudnijeh ljudi...
Ovako samo razmisljam koji smo mi duduci. Prvo, ljudi vam PLATE obuku. PLATE ljude koji vam drze predavanja. Ljude koji RAZVIJAJU svoje tehnike, s cim opet vi, kao ucesnik nemate nista, znaci niti to placate, niti sta radite, niti kopate niti orete. Ljude koji su na neki nacin koristili tehnike koje vam nude ispada da ih besplatno dijele s vama, da probate. Ako vam pomogne, super, ako ne, niko vas ne sili da ih primjenjujete.
I sad kao vi se nesto, da prostite, preser.... i kao tesko vam, i pitate se sta ce vam to i kakve su to ublehe, jer MI znamo najbolje!
Znaci, mislim da samo glupa osoba bi se pozalila sto mora ucestvovati na edukacijama. Pametna, cak i ako misli da ta edukacija nije bas najbolja i najkvalitetnija, bi se potrudila da izvuce sto najvise moguce, u nekom svom sistemu vrijednosti, iz iste, i da razmotri svoj nacin razmisljanja, rada, produktivitet i nauci, brate, nesto novo.
A ovdje...da dodje PM Apple-a, Google-a ili Forda, sve sto bi nam ostalo nakon njegovog dolaska jeste "Jooo, vidi mu glave"!
Ah cudnijeh ljudi...
- atko
#71 Re: Project management i ostale gluposti
beerdrinker wrote:Radim u konzultantskoj firmi i za mene project management nije glupost. Za nas je svaki posao ( aplikacija za dobivanje subvencije od EU, svaki poslovni plan, svako savjetovanje, svaka analiza trzista, itd. ) projekat za sebe. Obucavamo druge, a i mi ucimo od drugih preko raznih seminara. Vjerujte mi, moze se dobro zaraditi.
Kao sto rekoh nije glupost kad treba i kad neko to zeli i plati ... u privatnom sektoru manje vise konsaltinga i PM-a ima koliko je realno i potrebno iz dva razloga:
1. prvo privatnik voli svoj novac i ne baca ga gdje ne treba
2. privatnik interno vidi za sta ima potencijale u svojoj kompaniji a ostalo sto njegovi ljudi kazu da ne mogu angazuje se extrena stranka
Medjutim plodno tlo su vladine i nevladine udruge, i najcesce su to pravni i ekonomski poslovi i statisticko mlacenje prazne slame ... a sve preko politickih i kojekakvih lobija i nametanja ... a sve preko ledja sirotih pojedinaca ili malih i srednjih slabostojecih firmica
Takav konsalting i PM lici na prostituciju
imas robu prodas robu ostane ti roba
- atko
#72 Re: Project management i ostale gluposti
PA to je samo jedan ugao gledanjasuncica24 wrote:Ja bih jos i razumjela ovu debatu da SAMI placate te seminare, obuke, putovanja, "prdimahovine" ili sta vec.
Ah cudnijeh ljudi...
Placamo kako ne placamo... npr 7-clana izborna komisija otputije u argentinu mjesec dana da promatra njihove izbore, da se edukuju, da razmjene iskustva ... to ce imati vrlo veliki uticaj na izborni proces u celjugovicima gornjim
-
harisl
#73 Re: Project management i ostale gluposti
Navodno je parkiranje unazad sigurnije kada dosta ljudi odlazi u isto vrijeme (ono da ne pokupis nekoga kada izlazis unazad). U pojedinim drzavama SAD-a imaju samo tablice otpozadi, pa onda kada odes kuci gdje svako ima rezervisano mjesto, onda ti se tablica ne vidi ako parkiras unazad (pa se moraju zavlaciti da vide "jesil' to ti").babyline wrote:pa sad koje su prednosti koje mane sistemaharisl wrote:
Ma ja, a onda dodjes kuci gdje dobijes kaznu jer na tarabi pise 'Zabranjeno parkiranje unazad'. Zabunio se
Ma svi se mi slazemo, samo se ne razumijemo bas najboljeatko wrote:harisl wrote:Nepremostive razlikedetroit-mercy wrote: Ja mislim da se prilcno razumijemo samo stvari gledamo sa razlicitog aspekta, ti si izgleda u inzinjeringu a moja strana su financije.
![]()
Znas kako kazu ...
Pravi ekonomisti mrze prave inzenjere
Pravi inzenjeri ne mrze prave ekonomiste, jednostavno ih smatraju nebitnim
- suncica24
#74 Re: Project management i ostale gluposti
Ja znam ljude is tog istog CIK-a kojima 100 edukacija ne bi pomoglo, ali opet znam par pojedinaca koji i u tom CIK-u znaju raditi posao i koje vrijedi ponekad poslati u Monzambikatko wrote:PA to je samo jedan ugao gledanjasuncica24 wrote:Ja bih jos i razumjela ovu debatu da SAMI placate te seminare, obuke, putovanja, "prdimahovine" ili sta vec.
Ah cudnijeh ljudi...... i to onaj pozitivniji
Placamo kako ne placamo... npr 7-clana izborna komisija otputije u argentinu mjesec dana da promatra njihove izbore, da se edukuju, da razmjene iskustva ... to ce imati vrlo veliki uticaj na izborni proces u celjugovicima gornjim
Isto kao sto u tvojoj, inzenjerskoj, firmi ima ljud koji znaju raditi posao pa im enukacije po Holandiji nesto i vrijede, dok opet imas one kojima bi ponekad pozeljeo ukinuti mugucnost da uopce upale racunar
Sve je to stvar percepcije, ali zaista ne mislim da percepcija nije crna...kao sto nije ni bijela, te da je prije svega stvar pojedinca kako ce je obojiti.
-
Utokkha
#75 Re: Project management i ostale gluposti
Jeste se čovjeku naklatili na kosti.
Konkretna poenta je bila da od seminara na kojem predavač u kontekstu kako započeti vlastiti biznis, sve vidi kroz SWOT matrice, BCG, marketing miks, formulaciju biznis plana itd., itd. nema najveće koristi, jer su isti pro-forme odrađeni.
Međutim, taj isti predavač u 99% slučajeva ne zna:
- ne zna cijenu dužničkog kapitala.
- nije u stanju niti želi radi skrivenih interesa upozoriti potencijalnog poduzetnika o prikrivenim i otvorenim rizicima otpočinjanja vlastitog posla u ovoj državi.
- ne zna izvršiti procjenu troškova.
- ne zna dati vlastiti stav o ideji učesnika seminara o otpočinjanju posla, o samoj ideji onome koji je učesnik seminara. Važna je to činjenica s obzirom da je target populacija ovih seminara najčešće nezaposlena populacija sa biroa. Ne zna, jer podaci ne postoje i ako postoje onda su beskorisni (Zavod za statistiku) ili netačni (ako osoba krene samostalno praviti istraživanje) i(li) skupi (kupljena istraživanja od agencija). S tim u vezi, ta osoba apsolutno nije ni kompetentna da vrši predavanje o izradi biznis plana, jer biznis plan predstavlja pisanu formulaciju prethodno navedenih činjenica.
Predavač će ispucati teoretsku da je najvažnije obezbijediti kvalitetan proizvod/uslugu uz što optimalniju cijenu. BRAVO PREDAVAČ!
Konkretna poenta je bila da od seminara na kojem predavač u kontekstu kako započeti vlastiti biznis, sve vidi kroz SWOT matrice, BCG, marketing miks, formulaciju biznis plana itd., itd. nema najveće koristi, jer su isti pro-forme odrađeni.
Međutim, taj isti predavač u 99% slučajeva ne zna:
- ne zna cijenu dužničkog kapitala.
- nije u stanju niti želi radi skrivenih interesa upozoriti potencijalnog poduzetnika o prikrivenim i otvorenim rizicima otpočinjanja vlastitog posla u ovoj državi.
- ne zna izvršiti procjenu troškova.
- ne zna dati vlastiti stav o ideji učesnika seminara o otpočinjanju posla, o samoj ideji onome koji je učesnik seminara. Važna je to činjenica s obzirom da je target populacija ovih seminara najčešće nezaposlena populacija sa biroa. Ne zna, jer podaci ne postoje i ako postoje onda su beskorisni (Zavod za statistiku) ili netačni (ako osoba krene samostalno praviti istraživanje) i(li) skupi (kupljena istraživanja od agencija). S tim u vezi, ta osoba apsolutno nije ni kompetentna da vrši predavanje o izradi biznis plana, jer biznis plan predstavlja pisanu formulaciju prethodno navedenih činjenica.
Predavač će ispucati teoretsku da je najvažnije obezbijediti kvalitetan proizvod/uslugu uz što optimalniju cijenu. BRAVO PREDAVAČ!