Project management i ostale gluposti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

udwarach

#1 Project management i ostale gluposti

Post by udwarach »

U zadnje vrijeme mi se nekako posrecilo da sam imao cak tri nekakva workshopa gdje se maltene radilo o istom prodavanju magle (citaj - sranju): analiza problema, SWOT, ankete...naki dijagrami,stickeri flomasteri, table...

I sve se svodilo na to da se nesto sto uopce nije komplikovano, zakomplicira a zahvaljujuci tim "vjestinama" se na kraju dodje do rjesenja.
Interesantno, iste ove "naucne metode" vaze za sve slucajeve!

Primjecujem da je ove struke i ovakvih "strucnjaka" sve vise i vise.
Ocito se radi o lakoj pari - prodavanje magle pod plastom visoke strucnosti, a malo ko se ustrucava to nazvati pravim imenom (kao sto ja ucinih) jer se ljudi valjda pribojavaju da ce ispasti da je do njih - da nisu skontali ovu nauku.

Imate li vi slicnih iskustava i sta mislite o ovoj "nauci".
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2 Re: Project management i ostale gluposti

Post by KatarinaKosaca »

:lol: :lol: :lol: ja se sa tim bavim :lol:
Desert Wind

#3 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Desert Wind »

udwarach wrote:U zadnje vrijeme mi se nekako posrecilo da sam imao cak tri nekakva workshopa gdje se maltene radilo o istom prodavanju magle (citaj - sranju): analiza problema, SWOT, ankete...naki dijagrami,stickeri flomasteri, table...

I sve se svodilo na to da se nesto sto uopce nije komplikovano, zakomplicira a zahvaljujuci tim "vjestinama" se na kraju dodje do rjesenja.

Ocito se radi o lakoj pari - prodavanje magle pod plastom visoke strucnosti, a malo ko se ustrucava to nazvati pravim imenom (kao sto ja ucinih) jer se ljudi valjda pribojavaju da ce ispasti da je do njih - da nisu skontali ovu nauku.

gledam to svaki dan na poslu - apsolutni brainwashing - radim u korporaciji koja zaposljava 350 000 ljudi...
inace si u pravu...
ili pojam - "ekonomski strucnjak" - ja se samo pitam sta se podrazumijeva pod ekonomskim strucnjacima - tipovima koji agresivnom marketinskom kampanjom i PRom na prevaru navuku lovu i ostali kapital pretvarajuci laz i neistine u oficijelnu cinjenicu....

u ekonomiji postoji samo + i minus - ili imas ili nemas - ali "ekonomski strucnjaci" su u stanju da od -10 naprave +100 kako i kojim sredstvima ptice znaju...
hadžialagić

#4 Re: Project management i ostale gluposti

Post by hadžialagić »

Oni da znaju to o čemu pričaju, ne bi sjedili sa vama i to prepričavali - nego bi unovčavali.
Tranquilizer

#5 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Tranquilizer »

Ne znam za ovo ostalo ali SWOT je koristan...bar meni :)
bubica123

#6 Re: Project management i ostale gluposti

Post by bubica123 »

hadžialagić wrote:Oni da znaju to o čemu pričaju, ne bi sjedili sa vama i to prepričavali - nego bi unovčavali.
u prethodnom postu je navedeno da unovčavaju! To i jeste ekonomista, pravi pare tamo gdje ih nema.
Nadinka

#7 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Nadinka »

Pa stvar je u tome da se sve vise placaju takve profesije tipa konsultanti iz svih mogucih oblasti, project management i slicno, dok neke nazovimo produktivne profesije, ciji rad daje konkretan proizvod postaju skoro pa zanati. Ono sto je nekada bilo samo stvar common sense sad je postala nauka, ali na tome valjda zivi kapitalizam, da se placa nesto na osnovu cega se stvara visak vrijednosti za novo trosenje :)
Taj project management cak mozes polagati neke tetsove da dobijes certifikate isl, i vani it to daje fakat prednost u zaposljavanju i placanju, prijateljica mi je bavila se time, a sad je u konsultantskoj firmi.
Nesto mi taj konsultantski posao zvuci idealno :) supljiras drugima kako bi trebali nesto uraditi :)
sarayewo

#8 Re: Project management i ostale gluposti

Post by sarayewo »

Ma jasta, sta ce to nama... nama savrsenim Bosancima prodaju te "gluposti" i "maglu"... Jel ikad iko razmislio da sve velike korporacije na svijetu koriste upravo te analize za svaki projekat prije nego sto se upuste u njega?

Radim za jednu od takvih i imam uvid u to sta se predstavlja upravnom odboru za odobravanje novih investicija... Npr. juce sam citao business case u kojem uprava jednog segmetna trazi od uprave firme trenutno 600 miliona dolara za vertikalnu integraciju i izmedju ostalih analiza u tome se nalazi i SWOT analiza, i finansijska predvidjanja, pa analiza rizika, analiza mogucnosti tuzbe za monopolizaciju itd.

Nazalost, takav nacin razmisljanja kao kod postavljaca teme je kod nas toliko rasiren da smo svi prosli kroz srednje skole gdje je ofirno pitati nesto, htjeti da znas vise i da nesto naucis, nego se pravis faca potrebom da pricas o tome kako neko obrce pare na "magli" i "glupostima".

Jos jedna stvar koju vrijedi nauciti je da je najbolj biznis prodavati pamet... a da bi to mogao moras prvo nesto imati za prodati.
sve_za_pet

#9 Re: Project management i ostale gluposti

Post by sve_za_pet »

pa to je samo odgovor na potrebe koje trziste ima. postoje pravila koja moraju biti ispostovana pri apliciranju za neka sredstva. kod razlicitih organizacija, pravila su razlicita. dakle, postoje osobe koje to prate i izuvcavaju i onda nama olaksavaju objasnjavajuci kako kome da pristupimo kroz project aplikacije. moj dojam je na prvu bio isti takav, ali kad treba da ozbiljno radis na tome, onda ipak trazis one biljeske sa tih skupova :)

dalje, kvalitetna analiza odredjenog problema je nesto sto nam se svima cini kao vrlo jednostavno, ali jos uvijek nisam srela osobu koja je na nekom od tih skupova rekla - stop - imam ja bolji nacin ili ja sam to vec izanalizoirao drugacije ili bilo sta slocno tome.

u konacnici, mislim da treba ici u korak s vremenom i trzistem koje ne trpi pausalnosti i prenemaganja pa je potrebno imati i ovakve strucnjake koji ce konkretizirati ideje i pretvoriti ih u projekte, strateske planove ili tome slicno.
Nadinka

#10 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Nadinka »

Jel se orbadjuje kod nas project management kao predmet i na jednom faksu (ekonomija?), IT project management je isto za sebe dovoljna tema da ima zaseban predmet ali uglavnom, kolko se sjecam, radi se u sklopu informacionih sistema i slicno. Ja sam malo gledala po netu to oko certificiranja kako ide, i koliko vidim nemas ti neke kurseve, nego imas uslove za certificiranje (broj projekata koje si vodio ili broj sati-mjeseci koje si se bavio project managementom) i polaganje samog ispita mislim. Sjecam se da je moja prijateljica, koja se bavila time, bas onako spremala taj ispit aktivno.
sa obzirom na...

#11 Re: Project management i ostale gluposti

Post by sa obzirom na... »

Postoje neke stvari koje se ili naucite praksom ili se rodite za njih (npr.vrstan prodavac)

Uprkos tome postoji milijardu i jedna knjiga o tehnikama prodaje koje sve obecavaju da uz primjenu njihovih metoda vec od sutra bez problema prodati frizider cak i Eskimu, iako nemate dana iskustva na terenu.

Na tome se nadovezuju bezbrojni seminari, paneli, prezentacije, sve se naravno plaća.

Crtate sablone, razvijate vizije....

Medjutim sutra kada izadjete na teren vidite da te svoje sablone mozete okaciti o rep, ne kazem da na tim seminarima nista nesto i naucili, ali nije bilo vrijedno tolikih para, vremena.

Ne moze se sve sablonizirati, pojednostaviti na sastavne jedinice, postoji to nesto kao sto je urodjeni talenat, intuicija, improvizacija,kreativnost i naravno iskustvo...

Uglavnom radi o ublehi od koje najvise imaju koristi ti "strucnjaci" predavaci u vidu tution feeds koje vi plaćate...
alcho

#12 Re: Project management i ostale gluposti

Post by alcho »

sarayewo wrote:Ma jasta, sta ce to nama... nama savrsenim Bosancima prodaju te "gluposti" i "maglu"... Jel ikad iko razmislio da sve velike korporacije na svijetu koriste upravo te analize za svaki projekat prije nego sto se upuste u njega?

Radim za jednu od takvih i imam uvid u to sta se predstavlja upravnom odboru za odobravanje novih investicija... Npr. juce sam citao business case u kojem uprava jednog segmetna trazi od uprave firme trenutno 600 miliona dolara za vertikalnu integraciju i izmedju ostalih analiza u tome se nalazi i SWOT analiza, i finansijska predvidjanja, pa analiza rizika, analiza mogucnosti tuzbe za monopolizaciju itd.

Nazalost, takav nacin razmisljanja kao kod postavljaca teme je kod nas toliko rasiren da smo svi prosli kroz srednje skole gdje je ofirno pitati nesto, htjeti da znas vise i da nesto naucis, nego se pravis faca potrebom da pricas o tome kako neko obrce pare na "magli" i "glupostima".

Jos jedna stvar koju vrijedi nauciti je da je najbolj biznis prodavati pamet... a da bi to mogao moras prvo nesto imati za prodati.
Wow...em radis, em citas business case-ove...
Sad, nakon sto si nam to predocio pogledaj ponovo o cemu pise postavljac teme. Ne pise on o projektima od 600 miliona dolara o kojima ti redovno citas, vec pise o stvarima koje nisu komplikovane, a postala je moda da se rjesavaju i prezentiraju na nacine koji su takodjer opisani u postu. Danas se za svaku promjenu sijalice pojavljuju ublehasi koji prvo organizuju tri sastanka, pa onda drze prezentacije, pa analize, pa dijagrami, pa radionice...da bi tek nakon toga domar mogao uzeti merdevine i zemijeniti sijalicu...
detroit-mercy

#13 Re: Project management i ostale gluposti

Post by detroit-mercy »

sve_za_pet wrote:pa to je samo odgovor na potrebe koje trziste ima. postoje pravila koja moraju biti ispostovana pri apliciranju za neka sredstva. kod razlicitih organizacija, pravila su razlicita. dakle, postoje osobe koje to prate i izuvcavaju i onda nama olaksavaju objasnjavajuci kako kome da pristupimo kroz project aplikacije. moj dojam je na prvu bio isti takav, ali kad treba da ozbiljno radis na tome, onda ipak trazis one biljeske sa tih skupova :)

dalje, kvalitetna analiza odredjenog problema je nesto sto nam se svima cini kao vrlo jednostavno, ali jos uvijek nisam srela osobu koja je na nekom od tih skupova rekla - stop - imam ja bolji nacin ili ja sam to vec izanalizoirao drugacije ili bilo sta slocno tome.

u konacnici, mislim da treba ici u korak s vremenom i trzistem koje ne trpi pausalnosti i prenemaganja pa je potrebno imati i ovakve strucnjake koji ce konkretizirati ideje i pretvoriti ih u projekte, strateske planove ili tome slicno.
Zbog ovih pametnica sto sve znaju i ne treba im nista mi se i dalje tiskamo u redu sa Swazilandom, Botswanom, Ruandom, Congom i drugim drzavama i eknomijama a ovi sto su poslozili stvari kako treba, zna se gdje su :mrgreen: .
detroit-mercy

#14 Re: Project management i ostale gluposti

Post by detroit-mercy »

alcho wrote:
sarayewo wrote:Ma jasta, sta ce to nama... nama savrsenim Bosancima prodaju te "gluposti" i "maglu"... Jel ikad iko razmislio da sve velike korporacije na svijetu koriste upravo te analize za svaki projekat prije nego sto se upuste u njega?

Wow...em radis, em citas business case-ove...
Sad, nakon sto si nam to predocio pogledaj ponovo o cemu pise postavljac teme. Ne pise on o projektima od 600 miliona dolara o kojima ti redovno citas, vec pise o stvarima koje nisu komplikovane, a postala je moda da se rjesavaju i prezentiraju na nacine koji su takodjer opisani u postu. Danas se za svaku promjenu sijalice pojavljuju ublehasi koji prvo organizuju tri sastanka, pa onda drze prezentacije, pa analize, pa dijagrami, pa radionice...da bi tek nakon toga domar mogao uzeti merdevine i zemijeniti sijalicu...
Jarane, ja radim u multinacionalnoj korporaciji i to na slicnoj poziciji kao i moja sestra u BiH. Elem svako malo na nekim seminarima te Neum te ovo, te ono. Pita me ona je li mi idemo po seminarima i tako tome, reko za ovih nekoliko godina niti jednom, ni ja niti bilo ko iz moje grupe. Izgleda da su ti seminari karaktersiticni za nase podnjeblje :mrgreen:
sve_za_pet

#15 Re: Project management i ostale gluposti

Post by sve_za_pet »

detroit-mercy wrote:
sve_za_pet wrote:pa to je samo odgovor na potrebe koje trziste ima. postoje pravila koja moraju biti ispostovana pri apliciranju za neka sredstva. kod razlicitih organizacija, pravila su razlicita. dakle, postoje osobe koje to prate i izuvcavaju i onda nama olaksavaju objasnjavajuci kako kome da pristupimo kroz project aplikacije. moj dojam je na prvu bio isti takav, ali kad treba da ozbiljno radis na tome, onda ipak trazis one biljeske sa tih skupova :)

Zbog ovih pametnica sto sve znaju i ne treba im nista mi se i dalje tiskamo u redu sa Swazilandom, Botswanom, Ruandom, Congom i drugim drzavama i eknomijama a ovi sto su poslozili stvari kako treba, zna se gdje su :mrgreen: .
ma ja mislim da je kulturoloski problem to sto ne trpimo da nam neko "soli pamet" kad mi zapravo sve znamo.
i ne govorimo bas o sijalicama. mozda govorimo o sigurnoj kuci ili eko turizmu ili o nacinu na koji cemo pristupiti nekim evropskim fondovima. slazem se da ne treba placati workshopove na temu kako sirnicu napraviti, ali sigurno da treba educirati ljude i traziti od njih da budu u skladu sa vremenom i novostima u bilo kojoj oblasti.
arbosan

#16 Re: Project management i ostale gluposti

Post by arbosan »

udwarach wrote:U zadnje vrijeme mi se nekako posrecilo da sam imao cak tri nekakva workshopa gdje se maltene radilo o istom prodavanju magle (citaj - sranju): analiza problema, SWOT, ankete...naki dijagrami,stickeri flomasteri, table...

Generalno se slazem sa tvojom procjenom, medjutim, Project Management je puno puno vise nego sto neki tkz. strucnjaci sa ovog podneblja pokusavaju nama reci, i ja sam bio na par tih seminara, i srecom koristio sam izvorne materijale i strucni literaturu, pa sam skontao u biti sta je to i koliko je to vazna vjestina, vise je cak vjestina nego nauka koja se suhoparno prenosi.
ali eto kod nas se prenosi suhoparno, i onda ti otvore onaj Project pa ti zakompliciraju zivot sa kojekakvim tabelama i crtezima.
Trebam te

#17 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Trebam te »

sve_za_pet wrote:
detroit-mercy wrote:

ma ja mislim da je kulturoloski problem to sto ne trpimo da nam neko "soli pamet" kad mi zapravo sve znamo.
i ne govorimo bas o sijalicama. mozda govorimo o sigurnoj kuci ili eko turizmu ili o nacinu na koji cemo pristupiti nekim evropskim fondovima. slazem se da ne treba placati workshopove na temu kako sirnicu napraviti, ali sigurno da treba educirati ljude i traziti od njih da budu u skladu sa vremenom i novostima u bilo kojoj oblasti.
Odlicno receno, :thumbup:
hadžialagić

#18 Re: Project management i ostale gluposti

Post by hadžialagić »

bubica123 wrote: u prethodnom postu je navedeno da unovčavaju! To i jeste ekonomista, pravi pare tamo gdje ih nema.
Preljevanje para iz jednog džepa u drugi bez stvaranja novih vrijednosti nije ekonomija, već što čovjek napisa prodavanje magle i kriminal - samo što se tako ne zove.
detroit-mercy

#19 Re: Project management i ostale gluposti

Post by detroit-mercy »

hadžialagić wrote:
bubica123 wrote: u prethodnom postu je navedeno da unovčavaju! To i jeste ekonomista, pravi pare tamo gdje ih nema.
Preljevanje para iz jednog džepa u drugi bez stvaranja novih vrijednosti nije ekonomija, već što čovjek napisa prodavanje magle i kriminal - samo što se tako ne zove.
Sta je po tebi nova vrijednost, kako procijeniti value added jednog work shopa :mrgreen: .
Je li se to moze izmjeriti?
hadžialagić

#20 Re: Project management i ostale gluposti

Post by hadžialagić »

Recimo da firma koja je poslala svog zaposlenika na neki sličan seminar zabilježi mjerljiv rast u svojim poslovnim aktivnostima ili učinkovitiju organizaciju kao posljedicu toga. A ne kao što čovjek fino napisa 3 puta da sluša slične stvari. Ista stvar kao sa trošenjem para da se "obrazuju nezaposleni ljudi" kako da napišu CV. Nije problem u CV-u, nego u tome što nema posla.
BSn

#21 Re: Project management i ostale gluposti

Post by BSn »

Projekt-menadzment postoji, vjerovatno, odkad ljudi hodaju zemljom i zive i rade u grupama. Rusenje toga bi bilo rusenje civilizacije.

Druga je stvar sto je kod nas sve naopako, pa pojedine tvrtke (one u drzavnom vlasnistvu i privatne u talu sa drzavom) sve to vide kao dobar nacin pranja love. Kod nas i marketing nema veze s marketingom, al' eto - zaboravljate da smo mi uvijek "civilizacija za zapad" i da smo mi najpametniji u svemu, pa tako mi rusimo i Istok i Zapad i stvaramo vlastiti menadzment, marketing i poslovanje. Vjerovatno zato i prodajemo tvornice za 1 KM.
Zejnil

#22 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Zejnil »

Project management je jako neophodan, pogotovo u kompanijama koje projektiraju i implementiraju određena rješenja. Naravno project management u granapu ne dolazi u obzir. Ako ćeš tražiti opravdanost za PM, npr. u IT-u je jako potreban, tj bez njega bi bilo nemoguće bilo šta raditi. Što se tiče drugih grana industrije, zaista ne znam, ali mislim da u svakoj grani ima bar malo potrebe za tim. Da li možeš odmah biti PM u nekoj firmi, e to mislim da ne možeš, jer moraš proći i sito i rešeto prakse i situacija da bi sutra znao planirati i osmišljavati projekte, nikakva literatura i kursevi tu ne dolaze u obzir, dobro možda malo. Bar ja tako mislim
Nadinka

#23 Re: Project management i ostale gluposti

Post by Nadinka »

Zejnil wrote:Project management je jako neophodan, pogotovo u kompanijama koje projektiraju i implementiraju određena rješenja. Naravno project management u granapu ne dolazi u obzir. Ako ćeš tražiti opravdanost za PM, npr. u IT-u je jako potreban, tj bez njega bi bilo nemoguće bilo šta raditi. Što se tiče drugih grana industrije, zaista ne znam, ali mislim da u svakoj grani ima bar malo potrebe za tim. Da li možeš odmah biti PM u nekoj firmi, e to mislim da ne možeš, jer moraš proći i sito i rešeto prakse i situacija da bi sutra znao planirati i osmišljavati projekte, nikakva literatura i kursevi tu ne dolaze u obzir, dobro možda malo. Bar ja tako mislim
Pa ja sam i napisala da za PM moras imati 'dokaz' o broju sati ili dana ne znam ni ja , koje is proveo u vodjenju projekata, da ne mozes ni dobiti certifikat za to samo na osnovu krusa ili testa.
detroit-mercy

#24 Re: Project management i ostale gluposti

Post by detroit-mercy »

Nadinka wrote:
Zejnil wrote:Project management je jako neophodan, pogotovo u kompanijama koje projektiraju i implementiraju određena rješenja. Naravno project management u granapu ne dolazi u obzir. Ako ćeš tražiti opravdanost za PM, npr. u IT-u je jako potreban, tj bez njega bi bilo nemoguće bilo šta raditi. Što se tiče drugih grana industrije, zaista ne znam, ali mislim da u svakoj grani ima bar malo potrebe za tim. Da li možeš odmah biti PM u nekoj firmi, e to mislim da ne možeš, jer moraš proći i sito i rešeto prakse i situacija da bi sutra znao planirati i osmišljavati projekte, nikakva literatura i kursevi tu ne dolaze u obzir, dobro možda malo. Bar ja tako mislim
Pa ja sam i napisala da za PM moras imati 'dokaz' o broju sati ili dana ne znam ni ja , koje is proveo u vodjenju projekata, da ne mozes ni dobiti certifikat za to samo na osnovu krusa ili testa.
Ma 'ta oni znaju, mi sve znamo, nase firme su najbolje po produktivnosti, rentabilnosti, efikasnosti. Lideri u svemu na svim poljima.
Firma za koju radi moja sestra je bila preuzeta od strane stranaca, pored svakodnevnog kukanja kako eto sada moraju da rade puno, pozali mi se i na ovo. Vidis ti sto su ti kapitalisit, hoce da znaju i koliko ljudi je na bolovanju. Haman i bolovanje hoce da ukinu.
Posto na svim mjescnim sastancima jedna od tema firme za koju radim je i broj povreda na radu i zasto dolazi do njim. Morao sam da joj objasnim da niko nece da ukine bolovanje ali valjda pobogu vrsis analizu ako se na specificnom mjestu ljudi stalno povrjedjuju ili stalno izostaju sa posla sta nije uredu sa tim radnim mejstom. Je li to dizajn, ergonomics, controle, procedure, jer naravno da je svakome u cilju da ima sto manje povreda na radu ili izostanaka sa posla.
Ali ta ce oni tamo, ta oni znaju :mrgreen: .
detroit-mercy

#25 Re: Project management i ostale gluposti

Post by detroit-mercy »

hadžialagić wrote:Recimo da firma koja je poslala svog zaposlenika na neki sličan seminar zabilježi mjerljiv rast u svojim poslovnim aktivnostima ili učinkovitiju organizaciju kao posljedicu toga. A ne kao što čovjek fino napisa 3 puta da sluša slične stvari. Ista stvar kao sa trošenjem para da se "obrazuju nezaposleni ljudi" kako da napišu CV. Nije problem u CV-u, nego u tome što nema posla.
To je onda do firme i ko upravlja firm i ko kontrolise firmu, ako investitori smatraju da je to OK so be it.
Znam da u kompaniji u kojoj ja radim se bukvalno gleda na sve, tako da svako putovanje mora da bude odobreno od strane VPa, svaki trosak koji nije directno vezan za business mora proci kroz ruke Directora Financija i td.
Kontrole troskova na svim stranam itd, zato i jeste firma u 10 najuspjesnijih u svijetu u bransi kojom se bavi.
Post Reply