Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MmeDeLafayette wrote:de ba bijeli smiri se, kupuj ti i dalje nase otrove a nama ostavi da odlucujemo i ne ubjedjuj nas da je ovo dobar potez
naravno da je grozan, pa gdje bolan 70% odmah da nabiju cijenu, ali kao sto rekoh
ja na sto sam navikla to cu i uzimati samo eto placati vishe, ali smece iz kuce iznosim, a ne unosim nikako..
nemas ti pojma o zivotu. vidis li ti gdje je nasa ekonomija, nasa razmjena sa susjednim zemljama, znas li uopste sta to znaci, znas li da smo jadni upravo zbog toga, da nemamo privredu jer sve uvozimo, da nemamo nista jer nas poklapaju drugi svojim glupostima, zbog toga nemamo pare jel to moze do tvog mozda da dodje uopste.....bolje je da sutis nego da se ofiras bezze....treba BIH pojedince poput tebe stavljati ispred svojih interesa i svoje ekonomije....
IceQueen wrote:
Ja znam samo za Sarajevski i Tuzlanski kiseljak, i to su bosansko - hercegovački proizvodi, dakle, domaća proizvodnja! Prema tome, ne piši gluposti!!!!!
davnih dana kupila jamnica...
To ne mijenja činjenicu da su tu zaposleni ljudi iz BiH. Ma bravo jarane, znači treba tim ljudima oduzeti kruh iz usta jer je Todorić uložio kapital tu!
Možeš li ti zamisliti koliko ljudi živi od Sarajevskog Kiseljaka?
IceQueen wrote:
Ja znam samo za Sarajevski i Tuzlanski kiseljak, i to su bosansko - hercegovački proizvodi, dakle, domaća proizvodnja! Prema tome, ne piši gluposti!!!!!
To ne mijenja činjenicu da su tu zaposleni ljudi iz BiH. Ma bravo jarane, znači treba tim ljudima oduzeti kruh iz usta jer je Todorić uložio kapital tu!
a da prokomentarišeš nešto što sam ja uistinu napisao kad me citiraš?
MmeDeLafayette wrote:de ba bijeli smiri se, kupuj ti i dalje nase otrove a nama ostavi da odlucujemo i ne ubjedjuj nas da je ovo dobar potez
naravno da je grozan, pa gdje bolan 70% odmah da nabiju cijenu, ali kao sto rekoh
ja na sto sam navikla to cu i uzimati samo eto placati vishe, ali smece iz kuce iznosim, a ne unosim nikako..
nemas ti pojma o zivotu. vidis li ti gdje je nasa ekonomija, nasa razmjena sa susjednim zemljama, znas li uopste sta to znaci, znas li da smo jadni upravo zbog toga, da nemamo privredu jer sve uvozimo, da nemamo nista jer nas poklapaju drugi svojim glupostima, zbog toga nemamo pare jel to moze do tvog mozda da dodje uopste.....bolje je da sutis nego da se ofiras bezze....treba BIH pojedince poput tebe stavljati ispred svojih interesa i svoje ekonomije....
bih nema kapaciteta da proizvede desetinu hrane koja se pozdere ovdje...
uvozimo 97% psenice covjece boziji...
koja crna domaca proizvodnja...
a ti nauci ponesto o ekonomiji prije nego sto pocnes tako vrijedjati ljude...
Twinkleminklensson wrote:Postavke i tvrdnje su ti pogrešne,smanji frustraciju i popij jedan preminger Thomas
hajde, stručnjak, objasni kako i zašto su pogrešne. čekam te, ne moraš žuriti.
šta ćemo s proizvodima kojih uopšte nema naših? šta ćemo s onih 80% tržišta koje naša proizvodnja ne može pokriti u ovom trenutku, šta, neka 80% ljudi plaća 70% skuplje? jesi ti svjestan koliko bi to ljudi gurnuli ispod ruba siromaštva? misliš li da ovakve mjere neće izazvati protumjere i da mogu dugoročno, stvarno išta promijeniti?
gdje si ti studirao ekonomiju, u havani ili pjongjangu?
IceQueen wrote:
Ima u Bosni još toga: Oaza,tešanjski kiseljak,tešanjski dijamant,Princess,celvik ,olimpija... nastavite niz
Bijeli_sa wrote:
ti si polupo loncice,mi nemamo privredu zato sto nemamo drzavu
zar zaista mislis da ce nam sa ovim zakonom procvjetati ruze,dosta me podsjecas na one koji misle da cemo poslije sporazuma sa MMF-om zivjeti u rahatluku do kraja zivota
pjegica wrote:Kupovat ću domaće, ali tek kad domaći proizvođači naprave nešto što je iole jestivo. Mene ne interesuje ko proizvodi, kupujem ono što je kvalitetno i ukusno, pa makar koštalo i 70% skuplje od ostalog. Bezveze im je zakon skroz.
" Podravka", "Ledo", "Dukat", "Gavrilović", "Vindija" jesu kvalitet i to su potvrdili na tržištima u cijeloj Europi.
Samo neka ih ima na našem tržištu pa šta košta da košta, uvijek ih kupujem, bez obzira na cijenu, a tako će biti i ubuduće.
A što se tiče domačih proizvoda, kupim, isprobam i najčešće nikad više....... čast izuzecima
Gdje su potvrdili???? U kojoj Evropi? Nemoj mo se lagati ili Vi nemoj te da Vas lazu! Sve sto proizvode mogu prodati samo na Balkanu i nesto malo nasim ljudima u toj istoj Evropi! Nema lazi nema prevare jer je njihov kvalitet i marketing realna NULA u odnosu na evropske proizvode! Sve su to kapitalisticki banditi koji iskoristavaju nase sitne duse i masovnu koruptivnost! Steta za BiH? Nema je jer nasi proizvodjaci svakako skoro da i ne izvoze u SRB i HR! Osini po prasini i podigni standarde nasim proizvodzacima na nivo Swiss pa da vidis kako privreda cvjeta ali...
ODVRATAN_i_GADAN wrote:
Gdje su potvrdili???? U kojoj Evropi? Nemoj mo se lagati ili Vi nemoj te da Vas lazu! Sve sto proizvode mogu prodati samo na Balkanu i nesto malo nasim ljudima u toj istoj Evropi! Nema lazi nema prevare jer je njihov kvalitet i marketing realna NULA u odnosu na evropske proizvode! Sve su to kapitalisticki banditi koji iskoristavaju nase sitne duse i masovnu koruptivnost! Steta za BiH? Nema je jer nasi proizvodjaci svakako skoro da i ne izvoze u SRB i HR! Osini po prasini i podigni standarde nasim proizvodzacima na nivo Swiss pa da vidis kako privreda cvjeta ali...
bih je donedavno imala pozitivan trgovinski bilans sa srbijom, i samo sa srbijom... stoga ne lupaj gluposti...
Twinkleminklensson wrote:Postavke i tvrdnje su ti pogrešne,smanji frustraciju i popij jedan preminger Thomas
hajde, stručnjak, objasni kako i zašto su pogrešne. čekam te, ne moraš žuriti.
šta ćemo s proizvodima kojih uopšte nema naših? šta ćemo s onih 80% tržišta koje naša proizvodnja ne može pokriti u ovom trenutku, šta, neka 80% ljudi plaća 70% skuplje? jesi ti svjestan koliko bi to ljudi gurnuli ispod ruba siromaštva? misliš li da ovakve mjere neće izazvati protumjere i da mogu dugoročno, stvarno išta promijeniti?
gdje si ti studirao ekonomiju, u havani ili pjongjangu?
He,He mnogo si nervozan pa provociraš.Izgleda da se čitava svjetska ekonomija svodi na Srbiju i Hrvatsku.I bez njihovih roba Bosne nema i propada zauvijek.
Lud i ponosan wrote:I da smo osudjeni samo na domace ubjedjen sam da bi svi jeli smece, jer svijest naseg naroda (proizvodjaca) je zajebi sve i pravi samo da se ostvari sto veci profit.
Nedavno sam kupio jednu domacu pilecu salamu (necu navoditi proizvodjaca) i dok sam je rezao ugledam u salami perje od pileta........
Zivot mi se zgadio!!
sta fali, dok jedes sendvic, usput punis jastuk...
molim te navedi ime proizvodjaca... cisto informativno...
Lud i ponosan wrote:I da smo osudjeni samo na domace ubjedjen sam da bi svi jeli smece, jer svijest naseg naroda (proizvodjaca) je zajebi sve i pravi samo da se ostvari sto veci profit.
Nedavno sam kupio jednu domacu pilecu salamu (necu navoditi proizvodjaca) i dok sam je rezao ugledam u salami perje od pileta........
Zivot mi se zgadio!!
hehehehe pa vidis to je pozitivno, ako si siguran da je perje od pileta onda znas da u salami ima piletine .
ODVRATAN_i_GADAN wrote:
bih je donedavno imala pozitivan trgovinski bilans sa srbijom, i samo sa srbijom... stoga ne lupaj gluposti...
Eeeeee hajd' mi taj podatak docaraj ciframa molim te!
bih nema kapaciteta da proizvede desetinu hrane koja se pozdere ovdje...
uvozimo 97% psenice covjece boziji...
koja crna domaca proizvodnja...
a ti nauci ponesto o ekonomiji prije nego sto pocnes tako vrijedjati ljude...[/quote]
jeste kume, ti si izgleda sve skontao.... fino razmisljas i fino zboris... jeste kume za proizvodnju psenice treba masinski fakultet 3 doktorata, pa kako da unaprijedis svoju privredu ako uvozis 97 posto psenice, eto to ti je pokazatelj, kako da onda jedan privrednik plasira svoju psenicu ako uvozimo 97 postooooooooo pa zar ti ovo nije dovoljan pokazatelj da nesto treba uraditi,sta psenica hrvatska ili srpska su visoke kvalitete... procitaj malo sta pises pa razmisli o tome i malo pogledaj koliko hrvatska ili srbija uvozi psenice pa se vrati da nastavimo
neki ljudi ovdje ocito nisu na istim frekvencijama. po nekima mi uvozimo 97% psenice a tih 97% imamo nase psenice i ona truhne. gdje su ta nasa silna psenicna polja? bolje se potrudi da kritikujes politicare koji ne daju podsticaje da se zasadi ta psenica kod nas pa da ne uvozimo 97% nego 50%. mi smo po prirodi lijeni ljudi, necemo da radimo stvari kao ratastvo, stocarstvo i slicno. lakse nam je kupiti nego saditi. a za to je kriva drzava jer ne daje podsticaje gdje bi neko vidio da se to isplati.
U principu, u pravu ste i jedni i drugi, i "zastitnici domace proizvodnje" i "protivnici protekcionistickih mjera". Da je normalno, domaci proizvod bi makar bio cijenom povoljniji ako se vec ne moze, nazalost, takmiciti kvalitetom. Zasto to nije tako? Osnovni razlog je sistematsko unistavanje ambijenta za bilo kakav proizvodni ili privatni biznis, za sto nam nisu krivi ni Srbija ni Hrvatska. Srpski i hrvatski prehrambeni proizvodi subvencionirani su od strane drzave i takvi subvencionirani dolaze na trziste BiH. Logicno bi bilo da im se suprotstavi jednako subvencionirani domaci proizvod. Medjutim, umjesto za poticaj proizvodnje, 65 posto BDP-a odlazi u javnu potrosnju, za place i naknade budzetskih korisnika koji cine glasacku masineriju vladajuce mafije. Ne samo da domaci proizvodjaci nemaju poticaja nego placaju PDV na kompletan proizvodni lanac, od nabavke repromaterijala, preko proizvodnje do maloprodaje. Uz to, na svoje radnike placaju najvece dazbine u ovom dijelu Evrope (skoro 70 posto u Federaciji). Zasto? Da bi drot prasinar iz saobracajne policije imao 1.300 maraka, cinovnik u administraciji 1.600 KM, radnik u BH Telekomu (firma u drzavnom vlasnistvu) 2.000 KM, politicar 5.000 KM, uciteljica koja se tek zaposlila 1.250 KM...
Proces unistavanja ambijenta za proizvodni i privatni biznis tu se ne zavrsava. Dugorocno, jos gora posljedica je tehnolosko i kadrovsko zaostajanje. Zamislimo teoretski da korumpirani sarajevski univerzitet izbaci vrhunskog strucnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Recimo da takav strucnjak ima znanje i ideje kako unaprijediti proizvodnju i poboljsati kvalitet pavlake u Milkosu. Medjutim, Causevic mu ni uz najbolju volju, uz harac koji placa drzavi, ne moze dati placu vecu od 800-900 maraka. A u hladovini opcinskog saltera, ili u nekoj trzisnoj inspekciji, ukratko na budzetu, imat ce sigurnih 1.500 maraka. Sta mislite gdje ce traziti posao? Sta mislite zasto su u normalnim zemljama plate u privatnom sektoru vece nego u javnom (kod nas je obrnuto i to duplo su vece plate budzetskih korisnika)? Sta mislite zasto djeca u Svajcarskoj, jos od obdanista, posjecuju proizvodne pogone da dobiju svijest o stvaranju nove vrijednosti?
U cijeloj ovoj prici, domaca proizvodnja ce za nekoliko mjeseci dobiti bolji poticaj nego je to uvodjenje carina na uvozne proizvode. U septembru slijedi kolaps budzeta koji ce kriminalnu vlast natjerati da javnu potrosnju svede u realne okvire, a pad BDP mora dovesti do poticaja proizvodnje. Mada, kod nas se nista ne zna.
ja sam najiskrenije šokiran da neko stvarno misli da se ovakvim staljinističkim mjerama može unaprijediti privreda. i živi dokaz koliko nam je vlast nesposobna i neobrazovana.
a ne recimo subvencijama, strategijom razvoja, poboljšanjem kvaliteta proizvoda, davanjem niskokamatnih kredita, poreskim olakšicama i stimulacijama za proizvođače, marketingom i radom na poboljšanju imidža, razvijanju svijesti kod potrošača...ma to ovi ekonomisti šupljiraju, šta oni znaju...
samo me čudi kako još uvijek niko nije spomenuo evropu koja mrzi muslimane ili masonsko-jevrejsku zavjeru kao razlog zašto nam je privreda u kurcu.
Bijeli_sa wrote:
jeste kume, ti si izgleda sve skontao.... fino razmisljas i fino zboris... jeste kume za proizvodnju psenice treba masinski fakultet 3 doktorata, pa kako da unaprijedis svoju privredu ako uvozis 97 posto psenice, eto to ti je pokazatelj, kako da onda jedan privrednik plasira svoju psenicu ako uvozimo 97 postooooooooo pa zar ti ovo nije dovoljan pokazatelj da nesto treba uraditi,sta psenica hrvatska ili srpska su visoke kvalitete... procitaj malo sta pises pa razmisli o tome i malo pogledaj koliko hrvatska ili srbija uvozi psenice pa se vrati da nastavimo
ne, za proizvodnju psenice potrebna je drzava, sistem, subvencije, agronomi, trziste...
ili bi ti sad kao pol pot slao raju iz gradova da uzgaja psenicu na obliznjoj njivi...
na stranu sto bi, dok ne proizvedu potrebnu razliku, svi placali puno skuplji hljeb, a i dalje koristili uvoznu psenicu, jer domace jednostavno nema dovoljno, niti je moze biti...
ne, za proizvodnju psenice potrebna je drzava, sistem, subvencije, agronomi, trziste...
ili bi ti sad kao pol pot slao raju iz gradova da uzgaja psenicu na obliznjoj njivi...
na stranu sto bi, dok ne proizvedu potrebnu razliku, svi placali puno skuplji hljeb, a i dalje koristili uvoznu psenicu, jer domace jednostavno nema dovoljno, niti je moze biti...[/quote]
niko ovdje ne govori da ce nama biti sve odlicno za 2 mjeseca ali kako mozes tako razmisljati nije mi jasno nikako, pa 97 posto sam si rekao, zar mislis da bar ne mozemo spustiti taj procenat na 80 prvu godinu i tako lagano obarati ovaj postotak, i nije samo rijec o psenici ovjde se radi o svemu ostalom, svi pokazatelji su strasni.... kakvu ba raju iz gradova slati na njive o cemu pricas, pa znas li ti koja polja mi imamo u ovoj zemlji za poljuprivredu, ima to ko da radi i ko zeli to da radi ali ljudi nemaju podsticaj i tu je problem....ma necemo se raspravljati vise, tebi ako je ok da mi imamo ovakav odnos razmjene sa susjedima i da ovakve gluposti uvozimo u ovakvim procentima onda sta da ti kazem, upravu si i gotovo...
JThomas wrote:ja sam najiskrenije šokiran da neko stvarno misli da se ovakvim staljinističkim mjerama može unaprijediti privreda. i živi dokaz koliko nam je vlast nesposobna i neobrazovana.
a ne recimo subvencijama, strategijom razvoja, poboljšanjem kvaliteta proizvoda, davanjem niskokamatnih kredita, poreskim olakšicama i stimulacijama za proizvođače, marketingom i radom na poboljšanju imidža, razvijanju svijesti kod potrošača...ma to ovi ekonomisti šupljiraju, šta oni znaju...
samo me čudi kako još uvijek niko nije spomenuo evropu koja mrzi muslimane ili masonsko-jevrejsku zavjeru kao razlog zašto nam je privreda u kurcu.
Sve što si naveo teoretski i u normalnim uslovima je tačno.Međutim mi ne graničimo sa zemljama visoke civilizacije Švajcarskom,SAD,NJemačkom ili npr Holandijom nebitno.Mi graničimo sa seljačkim državama koje se ponašaju kolonizatorski i primitivno prema nama.Ko god je stajao na granici u kamionu sa našom robom više dana čekajući dok mu nije roba propala zna o čemu pričam.(razno izmišljanje papirologije itd).Znači nemožeš sa čobanima razgovarati gospodski nego čobanski.Molim seljake i čobane da se ne uvrijede ovo je samo metafora.
Bijeli_sa wrote:
niko ovdje ne govori da ce nama biti sve odlicno za 2 mjeseca ali kako mozes tako razmisljati nije mi jasno nikako, pa 97 posto sam si rekao, zar mislis da bar ne mozemo spustiti taj procenat na 80 prvu godinu i tako lagano obarati ovaj postotak, i nije samo rijec o psenici ovjde se radi o svemu ostalom, svi pokazatelji su strasni.... kakvu ba raju iz gradova slati na njive o cemu pricas, pa znas li ti koja polja mi imamo u ovoj zemlji za poljuprivredu, ima to ko da radi i ko zeli to da radi ali ljudi nemaju podsticaj i tu je problem....ma necemo se raspravljati vise, tebi ako je ok da mi imamo ovakav odnos razmjene sa susjedima i da ovakve gluposti uvozimo u ovakvim procentima onda sta da ti kazem, upravu si i gotovo...
ja nemam nista protiv da smanjimo procenat na 0, bio bi presretan, ali kako?
odluka ce pogoditi gradjane, koji ce izdvajati znatno vise love za prehrambene proizvode... ne samo ove koje bi teoretski mogli poceti proizvoditi u vecem obimu poput brasna, vode, ulja, mlijeka itd. (za sta je potrebno x godina)... vec i one koje nikada nismo proizvodili, niti cemo, ali su ipak itekako bitni... npr. neko je pomenuo primjer hrane za bebe...
svako ko misli da ce lova koja se prikupi novim porezima ici na subvencije, kredite, razvojne programe... je naivan, u najmanju ruku... valja nekako skrpiti budzet...
Twinkleminklensson wrote:
Sve što si naveo teoretski i u normalnim uslovima je tačno.Međutim mi ne graničimo sa zemljama visoke civilizacije Švajcarskom,SAD,NJemačkom ili npr Holandijom nebitno.Mi graničimo sa seljačkim državama koje se ponašaju kolonizatorski i primitivno prema nama.Ko god je stajao na granici u kamionu sa našom robom više dana čekajući dok mu nije roba propala zna o čemu pričam.(razno izmišljanje papirologije itd).Znači nemožeš sa čobanima razgovarati gospodski nego čobanski.Molim seljake i čobane da se ne uvrijede ovo je samo metafora.
i ti iskreno misliš da jedna ovakva mjera u stilo mao zedonga tu može nešto promijeniti? osim što će dobrom dijelu stanovništva onemogućiti da kupuje išta više od hljeba i mlijeka?
Twinkleminklensson wrote:
i ti iskreno misliš da jedna ovakva mjera u stilo mao zedonga tu može nešto promijeniti? osim što će dobrom dijelu stanovništva onemogućiti da kupuje išta više od hljeba i mlijeka?
Ma kakav Mao Ce Tung,pusti čovjeka na miru.Nego mislim da će natjerati hrvatskosrpske kolonizatore da malo odškrinu vrata našoj robi ,da ne seru na granicama,da mogu i ja kad odem na more u prodavnici kupiti bosansku robu (kafu,mlijeko ,kiselu itd a da ne kupujem jane ,jamnice i druga sranja a što mogu i u SAD i u Australiji a u Hrvatskoj zaboga ne može).Da će se razvaliti ti lobiji koji uništavaju zemlju,da će bosanske firme postepeno stajati na noge itd,itd,itd.Sve što Srbija i Hrvatska nude to se povoljnije može naći na svjetskom tržištu.Eto ti Mađara,Čeha Italijana ,Španaca itd.Nisu ovi jedini na svijetu.