Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
samo malo

#101 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Dzaba pisati, patriote se nahorozile na odbranu drzave od agresora, i ne vide dalje od te teme koja nema veze sa ekonomijom.

Sad nam se malo smiju na zapadu, sad smo kolonija (prica iz usta nesposobnih bh privrednika, ne ide im posao, zasto? jer smo kolonija, mrze na svi, i smiju nam se :-) ne sto su nesposobni i sto hoce hljeba preko pogace ) i hajde da uduplamo cijene proizvoda iz uvoza, to ce nas iscupati.

Nema veze sto ce kontramjere biti takve da ce i ono malo izvoza propasti, da cemo presisati i Sjevernu Koreju u izolacionizmu, i sto je najvaznije, ovakve mjere su bas ono u skladu sa zakonima koji se moraju usvojiti u procesu priblizavanja Evropi :-) helem, kad Bih usvoji zakon kojim se negira CEFTA, kada Evropa uvidi da se usvajaju zakoni koji su u totalnoj suprotnosti sa evropskim trzisnim normama, kada nam puknu sanckije zbog toga, kada nam ne ukinu vize do 2024 jer smo neozbiljna i nakaradna drzava, onda ce patriote trubiti o Evropi koja nas mrzi i mi moramo izdrzati.

Jedino ostaje nada da ce Inzko ovu nebulozu od zakona ukinuti, ili ako ne, da cijene nece tako drasticno rasti. Jer bih gradjani i ovako jedva prezivljavaju sa ovim sadasnjim cijenama.

A da ce famozni zakon pomoci da privreda procvjeta, hoce kako da nece, isto kao sto je i primjena PDV-a napunila budzet pa smo u rahatluku i sreci vec par godina. Jos se sjecam kada nas je sve redom tadasnji premijer Terzic ubjedjivao sa malih ekrana kako PDV samo privremeno dize cijene prehrambenih proizvoda (emisija negdje mjesec dana prije uvodjenja PDV-a) a cijene ce vec do proljeca (emisija snimljena u decembru) pasti i ispod pocetnih, prije primjene PDV-a. Lagumdzija ga pozvao da idu zajedno u trgovinu, da kupe punu korpu hrane, pa da onda opet sljedeceg ljeta odu u istu radnju, da kupe iste namirnice, pa da uporedimo cijene. Terzic otisao na operaciju podocnjaka. Cijene, naravno, nisu pale ni do danas. Cak su se mnoge enormno povecale.

O stanju budzeta ne trebam ni govoriti.
JThomas

#102 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by JThomas »

Twinkleminklensson wrote: Ma kakav Mao Ce Tung,pusti čovjeka na miru.Nego mislim da će natjerati hrvatskosrpske kolonizatore da malo odškrinu vrata našoj robi ,da ne seru na granicama,da mogu i ja kad odem na more u prodavnici kupiti bosansku robu (kafu,mlijeko ,kiselu itd a da ne kupujem jane ,jamnice i druga sranja a što mogu i u SAD i u Australiji a u Hrvatskoj zaboga ne može).Da će se razvaliti ti lobiji koji uništavaju zemlju,da će bosanske firme postepeno stajati na noge itd,itd,itd.Sve što Srbija i Hrvatska nude to se povoljnije može naći na svjetskom tržištu.Eto ti Mađara,Čeha Italijana ,Španaca itd.Nisu ovi jedini na svijetu.
zavaravaš se. ali najozbiljnije.

mi nabijemo namet na hrvatsku robu 70% - i onda će nam manje srati na granicama? ili će učiniti da na moru vidiš bosansku robu? neće, nego upravo obratno, uništiti će i ovo malo izvoza što imamo.

to što će se se roba morati dovlačiti od dalje - će oslabiti uvoznike? neće, da ti kažem, nego upravo obratno, povećaće im profite i marže. samo što ti ne vidiš dalje od svog nosa.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#103 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by grunt »

Damir Ljubić, ministar poljop., vodoprivrede i šumarstva FBiH

Kako ocjenjujete nepostojanje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou i da li postoje naznake da će u skorije vrijeme doći do asimilacije entitetskih Ministarstava u jednu, krovnu instituciju, koja će se predstaviti kao ravnopravan partner u pregovorima na međunarodnom nivou, u krajnjoj liniji i kao izvjestan sistem zastite domaće poljoprivredne proizvodnje?

Bosna i Hercegovina je vjerojatno jedina zemlja na svijetu koja ima dvije, odnosno tri agrarne politike. Njoj je neophodna jedinstvena agrarna politika i snažan ruralni razvitak u kojemu će glavni nositelj života na selu opet biti poljoprivredna proizvodnja. U tom svijetlu treba gledati formiranje ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvitka na razini zemlje. Te aktivnosti su u tijeku i treba ih snažno podržati.

BiH-i treba takvo jedno ministarstvo kao državna institucija koliko i državni zakon o poljoprivredi kojeg također još nemamo.

Oboje zajedno krovne su institucije i instrumenti bez kojih nema dobrog funkcioniranja poljoprivrednog sektora niti njegovog adekvatnog predstavljanja u svijetu.
Vjekoslav Selak, profesor na sarajevskom Poljoprivrednom fakultetu i savjetnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH, kaže da bi se samo u FBiH većim ulaganjima u privredu moglo zaposliti oko 40.000 stanovnika.

Dodaje da nema razvijene zemlje bez uspješne poljoprivrede i da su zbog toga ulaganja u nju neophodna.

"Mi imamo kvalitetne resurse koje treba aktivirati, a to su dobro zemljište i klima. U cijeloj BiH obrađujemo oko 50 odsto površina, ali i to nije iskorišteno kako treba. Mi smo prva topla zona od sjevera prema jugu i mi tu činjenicu treba da iskoristimo. Mi smo bliži sjevernim evropskim zemljama koje traže povrće i voće. Kada bismo planski povećali proizvodnju, bili bismo u prednosti prilikom izvoza od konkurenata zbog manjih troškova prevoza. Ono što našem sektoru treba jeste ambijent i ravnopravnost, a to stvara država kroz zakone", kaže Selak.

Dodaje da su strane investicije u poljoprivredu BiH tradicionalno male i da to treba promijeniti.

"Investitori su počeli prepoznavati BiH kao obećavajuće podneblje i već postoje ponude za staklenicima u sjevernoj Bosni i veliki je interes za plodno područje Hercegovine koje je pogodnije za voće od Španije. Međutim, treba krenuti prema okrupnjavanju posjeda, poticati udruživanje, osnivati nove zadruge, iskoristiti pogodnosti zemljopisnog položaja zemlje i profilirati proizvodnju prema zemljama sjevera Evrope, poboljšati kvalitet i sigurnost domaćih proizvoda i tvoriti brendove jer bez brendova nema konkurentnosti pa ni snažnijeg izlaska na vanjsko tržište", kaže Selak.

Objašnjava da bi poljoprivreda u BiH zaposlila dosta ljudi jer oblast voćarstva i povrtlarstva, za koje BiH ima pogodnosti, treba radnu snagu.

"Mi imamo veoma izgledne šanse da povećamo izvoz. S druge strane, imamo i velike mogućnosti u oblasti proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Ako napravimo održivo radno mjesto, mi smo uspjeli. Ali ne treba gledati samo primarnu proizvodnju, treba gledati i preradu, trgovinu, skladišta, transport...", kaže Selak.
HomeArt

#104 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by HomeArt »

Twinkleminklensson wrote:
JThomas wrote:
Sve što si naveo teoretski i u normalnim uslovima je tačno.Međutim mi ne graničimo sa zemljama visoke civilizacije Švajcarskom,SAD,NJemačkom ili npr Holandijom nebitno.Mi graničimo sa seljačkim državama koje se ponašaju kolonizatorski i primitivno prema nama.Ko god je stajao na granici u kamionu sa našom robom više dana čekajući dok mu nije roba propala zna o čemu pričam.(razno izmišljanje papirologije itd).Znači nemožeš sa čobanima razgovarati gospodski nego čobanski.Molim seljake i čobane da se ne uvrijede ovo je samo metafora.
i ti iskreno misliš da jedna ovakva mjera u stilo mao zedonga tu može nešto promijeniti? osim što će dobrom dijelu stanovništva onemogućiti da kupuje išta više od hljeba i mlijeka?
Ma kakav Mao Ce Tung,pusti čovjeka na miru.Nego mislim da će natjerati hrvatskosrpske kolonizatore da malo odškrinu vrata našoj robi ,da ne seru na granicama,da mogu i ja kad odem na more u prodavnici kupiti bosansku robu (kafu,mlijeko ,kiselu itd a da ne kupujem jane ,jamnice i druga sranja a što mogu i u SAD i u Australiji a u Hrvatskoj zaboga ne može).Da će se razvaliti ti lobiji koji uništavaju zemlju,da će bosanske firme postepeno stajati na noge itd,itd,itd.Sve što Srbija i Hrvatska nude to se povoljnije može naći na svjetskom tržištu.Eto ti Mađara,Čeha Italijana ,Španaca itd.Nisu ovi jedini na svijetu.
Nije pitanje sto Hrvatska ima dodatnu kontrolu nesto sto je mi nemamo?
Nije pitanje sto Hrvatska daje subvencije nego sto Bosna ne daje?
Vladu treba pritisnuti da ove stvari rijesi a ne da ovakvim zakonima stiti svoju nesposobnost.
A to svjetsko trziste koje spominjes i nase biznismene, pored svih drugih razloga ima jedan banalan sto nema saradnje sa bilo kim iz Evrope. Vecina nasih biznismena ne zna beknuti rijec nekog stranog jezka. Dokaz su sajmovi na kojima se takva saranja uspostavlja pitaj bilo kojeg domaceg biznismena koji je referentni sajam iz njegove oblasti i dali je ikad bio na njemu. Zato je vecini plafon bivsa Juga.
Twinkleminklensson

#105 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Twinkleminklensson »

samo malo wrote:Dzaba pisati, patriote se nahorozile na odbranu drzave od agresora, i ne vide dalje od te teme koja nema veze sa ekonomijom.

Sad nam se malo smiju na zapadu, sad smo kolonija (prica iz usta nesposobnih bh privrednika, ne ide im posao, zasto? jer smo kolonija, mrze na svi, i smiju nam se :-) ne sto su nesposobni i sto hoce hljeba preko pogace ) i hajde da uduplamo cijene proizvoda iz uvoza, to ce nas iscupati.

Nema veze sto ce kontramjere biti takve da ce i ono malo izvoza propasti, da cemo presisati i Sjevernu Koreju u izolacionizmu, i sto je najvaznije, ovakve mjere su bas ono u skladu sa zakonima koji se moraju usvojiti u procesu priblizavanja Evropi :-) helem, kad Bih usvoji zakon kojim se negira CEFTA, kada Evropa uvidi da se usvajaju zakoni koji su u totalnoj suprotnosti sa evropskim trzisnim normama, kada nam puknu sanckije zbog toga, kada nam ne ukinu vize do 2024 jer smo neozbiljna i nakaradna drzava, onda ce patriote trubiti o Evropi koja nas mrzi i mi moramo izdrzati.

Jedino ostaje nada da ce Inzko ovu nebulozu od zakona ukinuti, ili ako ne, da cijene nece tako drasticno rasti. Jer bih gradjani i ovako jedva prezivljavaju sa ovim sadasnjim cijenama.

A da ce famozni zakon pomoci da privreda procvjeta, hoce kako da nece, isto kao sto je i primjena PDV-a napunila budzet pa smo u rahatluku i sreci vec par godina. Jos se sjecam kada nas je sve redom tadasnji premijer Terzic ubjedjivao sa malih ekrana kako PDV samo privremeno dize cijene prehrambenih proizvoda (emisija negdje mjesec dana prije uvodjenja PDV-a) a cijene ce vec do proljeca (emisija snimljena u decembru) pasti i ispod pocetnih, prije primjene PDV-a. Lagumdzija ga pozvao da idu zajedno u trgovinu, da kupe punu korpu hrane, pa da onda opet sljedeceg ljeta odu u istu radnju, da kupe iste namirnice, pa da uporedimo cijene. Terzic otisao na operaciju podocnjaka. Cijene, naravno, nisu pale ni do danas. Cak su se mnoge enormno povecale.

O stanju budzeta ne trebam ni govoriti.
Hrpa kontradiktornosti i netačnosti,helem panika lobista uzima maha.Sad će kao Inzko spašavati ekonomije Srbije i Hrvatske,a ako to i uradi onda skupština ne služi ničemu(protektorat).I usput čemu ikakav sporazum( Cefta i sl) ako si u stanju socijalne ugroženosti i budžet ti se raspada.I usput , jedan član cefte dozvoljava ove mjere.
Dok ne urazumimo komšije ono što mi ne proizvodimo treba kupovati iz trećih zemalja.
samo malo

#106 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

I dok oni vec deceniju i pol razradjuju mogucnosti BH (poljo)privrede, naprduju i primaju plate za svoj nerad i naprdjivanje, Sprecanska dolina koja je prije rata bila gigant (UPI-jev ako se ne varam) farme sa kravama, i tako dalje, danas propada i pretpostavljam da se tamo odrzavaju koride i slicna narodna slavlja.

Dalje, visoravan izmedju Stoca i Capljine, Domanovici, kako se zove vec pomozite mi reci, po plodnosti tla najplodnije podrucje bivse Jugoslavije (samo ogranicena kilometraza sputava taj prostor pri proizvodnji hrane) prepustena je tamosnjim seljacima, a oni sami sebi. Drzava ne ulaze ni pfening, zemlja propada, tek seljaci nesto uzgoje za sebe i mozda nesto sitno za prodaju.

Lijevce polje, Posavina, Semberija, plodno tlo koje u vecini slucajeva nije iskoristeno jer drzava odnosno resorna ministarstva ne rade nista po tom pitanju, vec kako koji ministar, pomocnici ministra, sluzbenici, kako koja garnitura uzjase vlast, tako naprduju o mogucnostima, mi moramo, mi cemo, mi budemo, mi hocemo... dok ne prodje mandat.

I cega se na kraju dosjete, uvodjenje i povecanje carina na uvezenu robu, usput se bace floskule koje gode usima dezurnim patriotama (mi smo kolonija, agresija, privredni genocid, ugrozeni smo, smiju nam se svi)

Inace, po drugi put, carine se nece uvesti samo na proizvode iz Srbije i Hrvatske. Daj malo mozak ukljucite, ako se uvedu carine samo na proizvode iz ove dvije drzave, od toga ce korist imati ko? BH privrednici ili mozda, recimo, Slovenci? ili hocete reci da slovenacka roba nije najprisutnija na trzistu.
karanana

#107 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by karanana »

ma moguce je da nece smjeti ovo slovencima uraditi. jer ako ovo urade slovencima, kao da su uradili i drugim 26 zemalja u EU. ali ko ih shisha, mi smo giganti koji smo i rat prazivjeli i moci cemo se i danas samoprehranjivati. koji ce nam k. iko.
Twinkleminklensson

#108 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

JThomas wrote:
Twinkleminklensson wrote: Ma kakav Mao Ce Tung,pusti čovjeka na miru.Nego mislim da će natjerati hrvatskosrpske kolonizatore da malo odškrinu vrata našoj robi ,da ne seru na granicama,da mogu i ja kad odem na more u prodavnici kupiti bosansku robu (kafu,mlijeko ,kiselu itd a da ne kupujem jane ,jamnice i druga sranja a što mogu i u SAD i u Australiji a u Hrvatskoj zaboga ne može).Da će se razvaliti ti lobiji koji uništavaju zemlju,da će bosanske firme postepeno stajati na noge itd,itd,itd.Sve što Srbija i Hrvatska nude to se povoljnije može naći na svjetskom tržištu.Eto ti Mađara,Čeha Italijana ,Španaca itd.Nisu ovi jedini na svijetu.
zavaravaš se. ali najozbiljnije.

mi nabijemo namet na hrvatsku robu 70% - i onda će nam manje srati na granicama? ili će učiniti da na moru vidiš bosansku robu? neće, nego upravo obratno, uništiti će i ovo malo izvoza što imamo.

to što će se se roba morati dovlačiti od dalje - će oslabiti uvoznike? neće, da ti kažem, nego upravo obratno, povećaće im profite i marže. samo što ti ne vidiš dalje od svog nosa.
Po tvojoj logici treba vazda da budemo donji i da nam sere ko kako hoće da nas šamaraju a mi da tražimo još.Ništa mi nećemo izgubiti jer skoro ništa i ne izvozimo u Hrvatsku.Nisam baš siguran da neka zemlja (Hrvatska )može zabraniti da uvozimo recimo robu preko Crne Gore,pa valjda oni kao nekakvi kandidiati za EU neće posegnuti za sprečavanjem tranzita .Ima li kakvih međunarodnih propisa.Onda bi svako blokirao Mađarsku npr jer nema mora itd).To je onda 1993-a. I nemoj da vrijeđaš jer mogu i ja svašta napisati ali čemu onda to vodi.
bingov buraz

#109 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by bingov buraz »

don vito wrote:U principu, u pravu ste i jedni i drugi, i "zastitnici domace proizvodnje" i "protivnici protekcionistickih mjera". Da je normalno, domaci proizvod bi makar bio cijenom povoljniji ako se vec ne moze, nazalost, takmiciti kvalitetom. Zasto to nije tako? Osnovni razlog je sistematsko unistavanje ambijenta za bilo kakav proizvodni ili privatni biznis, za sto nam nisu krivi ni Srbija ni Hrvatska. Srpski i hrvatski prehrambeni proizvodi subvencionirani su od strane drzave i takvi subvencionirani dolaze na trziste BiH. Logicno bi bilo da im se suprotstavi jednako subvencionirani domaci proizvod. Medjutim, umjesto za poticaj proizvodnje, 65 posto BDP-a odlazi u javnu potrosnju, za place i naknade budzetskih korisnika koji cine glasacku masineriju vladajuce mafije. Ne samo da domaci proizvodjaci nemaju poticaja nego placaju PDV na kompletan proizvodni lanac, od nabavke repromaterijala, preko proizvodnje do maloprodaje. Uz to, na svoje radnike placaju najvece dazbine u ovom dijelu Evrope (skoro 70 posto u Federaciji). Zasto? Da bi drot prasinar iz saobracajne policije imao 1.300 maraka, cinovnik u administraciji 1.600 KM, radnik u BH Telekomu (firma u drzavnom vlasnistvu) 2.000 KM, politicar 5.000 KM, uciteljica koja se tek zaposlila 1.250 KM...
Proces unistavanja ambijenta za proizvodni i privatni biznis tu se ne zavrsava. Dugorocno, jos gora posljedica je tehnolosko i kadrovsko zaostajanje. Zamislimo teoretski da korumpirani sarajevski univerzitet izbaci vrhunskog strucnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Recimo da takav strucnjak ima znanje i ideje kako unaprijediti proizvodnju i poboljsati kvalitet pavlake u Milkosu. Medjutim, Causevic mu ni uz najbolju volju, uz harac koji placa drzavi, ne moze dati placu vecu od 800-900 maraka. A u hladovini opcinskog saltera, ili u nekoj trzisnoj inspekciji, ukratko na budzetu, imat ce sigurnih 1.500 maraka. Sta mislite gdje ce traziti posao? Sta mislite zasto su u normalnim zemljama plate u privatnom sektoru vece nego u javnom (kod nas je obrnuto i to duplo su vece plate budzetskih korisnika)? Sta mislite zasto djeca u Svajcarskoj, jos od obdanista, posjecuju proizvodne pogone da dobiju svijest o stvaranju nove vrijednosti?
U cijeloj ovoj prici, domaca proizvodnja ce za nekoliko mjeseci dobiti bolji poticaj nego je to uvodjenje carina na uvozne proizvode. U septembru slijedi kolaps budzeta koji ce kriminalnu vlast natjerati da javnu potrosnju svede u realne okvire, a pad BDP mora dovesti do poticaja proizvodnje. Mada, kod nas se nista ne zna.
Svaka rijec na mjestu,aferim :thumbup:
HomeArt

#110 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by HomeArt »

Twinkleminklensson wrote: Po tvojoj logici treba vazda da budemo donji i da nam sere ko kako hoće da nas šamaraju a mi da tražimo još.Ništa mi nećemo izgubiti jer skoro ništa i ne izvozimo u Hrvatsku.Nisam baš siguran da neka zemlja (Hrvatska )može zabraniti da uvozimo recimo robu preko Crne Gore,pa valjda oni kao nekakvi kandidiati za EU neće posegnuti za sprečavanjem tranzita .Ima li kakvih međunarodnih propisa.Onda bi svako blokirao Mađarsku npr jer nema mora itd).To je onda 1993-a. I nemoj da vrijeđaš jer mogu i ja svašta napisati ali čemu onda to vodi.
Znaci po tvojoj logici treba Hrvatima razguliti macku a onda uvoziti iz Crne Gore (ili preko CG svejedno)!? I kako ce to pomoci domacim proizvodzacima? Umjesto jeftinog Hrvatskog imat cemo jeftino iz neke druge drzave i sta time dobiva domaci seljak ili neka fabrika? Uostalom ako smo toliki mangupi da furamo samo domace necemo nicije onda ha ja.
JThomas

#111 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by JThomas »

Twinkleminklensson wrote: Po tvojoj logici treba vazda da budemo donji i da nam sere ko kako hoće da nas šamaraju a mi da tražimo još.Ništa mi nećemo izgubiti jer skoro ništa i ne izvozimo u Hrvatsku.Nisam baš siguran da neka zemlja (Hrvatska )može zabraniti da uvozimo recimo robu preko Crne Gore,pa valjda oni kao nekakvi kandidiati za EU neće posegnuti za sprečavanjem tranzita .Ima li kakvih međunarodnih propisa.Onda bi svako blokirao Mađarsku npr jer nema mora itd).To je onda 1993-a. I nemoj da vrijeđaš jer mogu i ja svašta napisati ali čemu onda to vodi.
kao što rekoh, ako misliš da će ovakva mjera riješiti ijedan od problema koje si nabrojao - neupućen si, ili se zavaravaš.

lijepo sam ti sve objasnio, ne samo ja nego i drugi, koje bi sve bile negativne posljedice ovakve jedne nebulozne mjere. ti nisi prokomentarisao ništa od toga, nego samo vaziš svoje.
Twinkleminklensson

#112 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

sahan wrote:
Znaci po tvojoj logici treba Hrvatima razguliti macku a onda uvoziti iz Crne Gore (ili preko CG svejedno)!? I kako ce to pomoci domacim proizvodzacima? Umjesto jeftinog Hrvatskog imat cemo jeftino iz neke druge drzave i sta time dobiva domaci seljak ili neka fabrika? Uostalom ako smo toliki mangupi da furamo samo domace necemo nicije onda ha ja.
Ne,ne neradi se o tome . Nego prvo kupovati sve domaće što ima da se proizvodi kod nas.Sa komšijama reciprocitet ,a to znači ravnopravna trgovina i obostrana zastupljenost na tržištu bez ometanja papirologijom itd.Uravnotežiti bilans . Znači prvo dogovor, ako toga nema onda ništa ,imaju druge opcije.
HomeArt

#113 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by HomeArt »

Ne,ne neradi se o tome . Nego prvo kupovati sve domaće što ima da se proizvodi kod nas.Sa komšijama reciprocitet ,a to znači ravnopravna trgovina i obostrana zastupljenost na tržištu bez ometanja papirologijom itd.Uravnotežiti bilans . Znači prvo dogovor, ako toga nema onda ništa ,imaju druge opcije.
Tebi nije jasno da se vlada ne smije petljati u trgovinu na taj nacin. Ko tebi ili meni brani da kupujemo domace? Na ovaj nacun se ne smije stiti domaca proizvodnja kako ti to nije jasno?
karanana

#114 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by karanana »

sahan wrote:
Tebi nije jasno da se vlada ne smije petljati u trgovinu na taj nacin. Ko tebi ili meni brani da kupujemo domace? Na ovaj nacun se ne smije stiti domaca proizvodnja kako ti to nije jasno?
kod nas u sjevernoj koreji se bogami smiju petljati. i super nam je. ne moram u super marketu stajati 3 sata ispred police sa cokoladama i birati koju cu. imam samo jednu i tu uzmem i ustedim 2 sata i 58 minuta.
palermo

#115 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by palermo »

sahan wrote:
Na čisto teoretskom nivou , pitanje, zašto se vlada ne smije petljati u trgovinu ??
Kuglivoje

#116 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Kuglivoje »

Zakon je niđe veze,možda za 50 godina ali sada ne.

Narod će biti osuđen da kupuje samo domać proizvode koji su (ruku na srce) u 90% slučajeva jedno obično smeće i to je fakat.

Kad jednog lijepog dana bude BiH gospodarstvo i proizvodnja toliko razvijeno da ima vrhunske proizvode kao što to trenutno ima HR i Srbija onda fino donesite zakon i kupovati će se domaće...Sada - NE!!!
Twinkleminklensson

#117 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

JThomas wrote:
kao što rekoh, ako misliš da će ovakva mjera riješiti ijedan od problema koje si nabrojao - neupućen si, ili se zavaravaš.

lijepo sam ti sve objasnio, ne samo ja nego i drugi, koje bi sve bile negativne posljedice ovakve jedne nebulozne mjere. ti nisi prokomentarisao ništa od toga, nego samo vaziš svoje.
Ne mogu ja komentarisati nečiji mentalni sklop koji je definisan ne prema interesima BiH nego prema interesima drugih zemalja.Ta logika me ne interesuje ,ne interesuje me nečija autodestruktivnost,arogancija i stav ljudi koji siju u BiH a gledaju da kiša padne negdje drugdje.
samo malo

#118 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Meni sad jedna stvar nije jasna, problem su komsije ili zastita domace proizvodnje?

Ovo drugo ocito nije, ako se dezurne patriote zalazu za udarac komsijama, a sasvim su ok sa tim sto Slovenija drma BiH trzistem svojim proizvodima.

Helem, patriote se nalozile da se opuca samar komsijama. Za ekonomiju ih bas i nije briga.

Ako uzmemo da se novi zakon odnosi samo na robu iz Hrvatske i Srbije. Mada koliko sam ja cuo, zakon se odnosi na svu uvoznu robu.

Kako to patriote stite domacu proizvodnju, a ne smeta im slovenacka roba koja preplavljuje BiH trziste :?
Fozgen

#119 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fozgen »

U mnogo cemu se mogu sloziti sa vecinom. I sam kazem da zakon nije toliko "pametan". Nazalost nismo u stanju da "hranimo sami sebe" niti cemo to ikada biti.
Ali najvise od svega iritira taj neki kvalitet koji pojedini spominju.
Marketing cuda radi. :run:
Last edited by Fozgen on 28/06/2009 17:56, edited 1 time in total.
HomeArt

#120 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by HomeArt »

palermo wrote:
sahan wrote:
Na čisto teoretskom nivou , pitanje, zašto se vlada ne smije petljati u trgovinu ??
Zato sto se ne mozes hebati i da ti ne udje u isto vrijeme. Ako smo pristali na slobodnu trgovinu onda nema protekcije i zabrana kod uvoza ali ima nesto drugo. Ima dopunska kontrola i laboratorije kojih nemamo, imaju subvencije domacim proizvodzacima kojih nemamo, imaju poreske olaksice kod otvaranja novih radnih mjesta u proizvodnji kojih nemamo, ima manja stopa PDV-a za uvoz repromatijrijala koje nemamo... Sve ovo je posao vlade koja se ponasa odgovorno a ne nikakvi zakoni o zabrani uvoza. Ovaj zakon je samo pokrice za nesposobnost vlade i nerad. Prica o nekakvom ekonomskom ratu i slicne budalastine su samo za Senadovog dnevnika.

pogledaj sta ne Don Vito napisao ranije na ovoj temi i bit ce ti jasnije o cemu se radi.
Twinkleminklensson

#121 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

sahan wrote:
Vlada se mora miješati u svoj posao,svoj narod i interese svoje države,kao i parlament.Ako se ne miješa onda je i nema ,čemu postoji.U situaciji u kakvoj se mi nalazimo mnogo toga je dozvoljeno. Ne možemo jedini mi biti pošteni u bordelu ,a na svoju štetu.
pita

#122 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pita »

samo malo wrote:Meni sad jedna stvar nije jasna, problem su komsije ili zastita domace proizvodnje?

Ovo drugo ocito nije, ako se dezurne patriote zalazu za udarac komsijama, a sasvim su ok sa tim sto Slovenija drma BiH trzistem svojim proizvodima.

Helem, patriote se nalozile da se opuca samar komsijama. Za ekonomiju ih bas i nije briga.

Ako uzmemo da se novi zakon odnosi samo na robu iz Hrvatske i Srbije. Mada koliko sam ja cuo, zakon se odnosi na svu uvoznu robu.

Kako to patriote stite domacu proizvodnju, a ne smeta im slovenacka roba koja preplavljuje BiH trziste :?
mozda zato sto su slo preplavili radnici iz bih..njih cca 300 tisuca...mozda je neki dogovor :-)
JThomas

#123 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by JThomas »

Twinkleminklensson wrote: Ne mogu ja komentarisati nečiji mentalni sklop koji je definisan ne prema interesima BiH nego prema interesima drugih zemalja.Ta logika me ne interesuje ,ne interesuje me nečija autodestruktivnost,arogancija i stav ljudi koji siju u BiH a gledaju da kiša padne negdje drugdje.
čovječe dragi...

prijateljski savjet ti je da uzmeš udžbenik ekonomije, bilo koji, i pročitaš ga. neće te učiniti manjim patriotom, ne brini se. niko ne poriče da postoje problemi o kojima ti pričaš, samo što se oni, nažalost, ne mogu riješiti ovakvim mjerama.
samo malo

#124 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

pita wrote:
samo malo wrote:Meni sad jedna stvar nije jasna, problem su komsije ili zastita domace proizvodnje?

mozda zato sto su slo preplavili radnici iz bih..njih cca 300 tisuca...mozda je neki dogovor :-)
Kad si vec to spomenuo, sjetih se priloga sa SLO tv od neku noc, radnici iz BiH, sezonci, gradjevinci, zive u nekakvim barakama, bez vode i struje. Toliko katastrofalno stanje, da je prilog isao na centralnom dnevniku.
pita

#125 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by pita »

samo malo wrote:
pita wrote:

Kad si vec to spomenuo, sjetih se priloga sa SLO tv od neku noc, radnici iz BiH, sezonci, gradjevinci, zive u nekakvim barakama, bez vode i struje. Toliko katastrofalno stanje, da je prilog isao na centralnom dnevniku.
zive kao posljednja stoka...razmisljam da malo slikam te domove i dam na forum...onda se mozda neko predomisli prije nego sto dodje tu da radi za 400 eur.
Post Reply